Dodaj do ulubionych

Armaty kalibru 140 i 135mm

17.11.04, 09:48
Sa jakies nowinki o armatach 140 i 135mm? Czy wlasciwie jest uzasadnienie
wprowadzania takiej broni?
Obserwuj wątek
    • Gość: Speedy Re: Armaty kalibru 140 i 135mm IP: 217.17.35.* 17.11.04, 13:11
      O rosyjskich 135-kach nic niestety nie wiem. 140-ka Rheinmetall (powiekszenie
      Rh 120) jest z tego co wiem gotowa, jakby kto chcial to se moze zamówic.

Uzasadnienia w tej chwili w zasadzie nie ma. W związku z tym ze nie zachodzi
      groźba konfrontacji armii NATO z rosyjskimi armiami pancernymi nie ma sensu
      przezbrajanie Leo2 w wiekszy kaliber. 140-ka daje głównie wzrost zasiegu ognia
      (ale to akurat niewiele znaczy) i zdolnosci przebijania pociskiem podkalibrowym
      (nie pamietam juz o ile ale bardzo dużo) i kumulacyjnym (o 15-20%). Z pewnoscią
      wieksza jest sila razenia ciezszego pocisku - tylko co z tego. Jak na razie
      obecne i perspektywiczne wojny to raczej takie interwencje w roznych zacofanych
      krajach. Przeciwnik nie posiada tam zwykle zadnych czolgów a jeśli to są to
      starożytne T55 czy podobne modele, przeciwko którym armaty 120 mm (a nawet 105)
      są aż nadto skuteczne.
    • Gość: Słoju Re: Armaty kalibru 140 i 135mm IP: *.tele2.pl 17.11.04, 13:31
      Jak na razie i w perspektywie najbliższych lat to raczej nie widzę sensu.
      Obecna podkalibrowa amunicja 120 mm jest bardzo skuteczna, prace modernizacyjne
      zwiększają jej przebijalnośc o kilkanaście procent co w większości wypadków
      wystarczy na obecne czołgi.
      Kaliber 140 mm twozry wiele problemów. Taka amunicja zajmuje o 50% więcej
      miejsca, co znacznie zmniejsza jednostę ognia, jest trudniejza w załadunku i
      ładowaniu do działa.
      Nie pojawią się cięższe maszyny o masie powyżej 65 ton, gdyż ten poziom przez
      wielu jest uważany za maksymalny ze względów logistyczno-eksploatacyjnych. Tak
      więć perspektywa gwałtownego skoku poziomu ochrony pancernej jest mglista.
      Tylko rosjanie i chińczycy prowadza powazne prace nad nowymi czołgami ale oni
      gustują w lżejszych pojazdach.
      pzdr
    • dreaded88 Re: Armaty kalibru 140 i 135mm 18.11.04, 00:52
      Może dopiero za klika-kilkanaście lat, po kilku etapach dopancerzenia MBT III
      gen., kaliber 120-125 mm przestanie wystarczać (anstrahuję tu od polityki).

Swoją drogą, ciekaw byłbym wyniku konfrontacji DM 53 z czołem wieży Leo 2A6.

• Gość: Słoju Re: Armaty kalibru 140 i 135mm IP: *.tele2.pl 18.11.04, 16:21
        Wiesz jaka jest waga i długość rdzeni wiodących pocisków podkalibrowych oraz
        ich prędkość wylotowa (pocisków)albo gdzie to znaleźć. Interesuje mnie
        porównanie osiągów amunicji różnych poducentów.
        Tak swoją drogą to, to tacy amerykanie albo izraelczycy musza opracować jakieś
        rdzennie zdolne penetrować pancerze czołowe M1A2 Abrams albo Challenger. Jak by
        nie patzreć, to pewnego dnia mogą się znimi zmierzyć.
        pzdr
        • dreaded88 Re: Armaty kalibru 140 i 135mm 21.11.04, 23:59
          Znalazłem taką zbiorczą tabelkę w nTW 04/2002. Podane masy, średnice, Vo,
          ciśnienia w lufie. Masz, czy zapodać na raty?
          • Gość: Słoju Re: Armaty kalibru 140 i 135mm IP: *.tele2.pl 22.11.04, 17:39
            Nie mam ale spokojnie dotrę do tych danych. dzięki
            pzdr
    • Gość: zwiadowca Re: Armaty kalibru 140 i 135mm IP: *.marwit.gliwice.pl 28.11.04, 21:32
      Patrzac na obecne trendy rozwoju broni pancernej spodziewalbym sie raczej
      znacznie poprawionych armat 105 mm. Mimo wszystko coraz wieksze znaczenie
      zdobywaja wozy kolowe, a w nich masa armaty i jej odrzut maja zasadnicze
      znaczenie. Inna sprawa, ze w klasycznych czolgach w koncu dojdzie do szerokiego
      zastosowania wiez bezzalogowych i tu tez widze miejsce przyszlych 105-tek -
      zajmuja mniej miejsca, wieza moze mniejsza, amunicji wiecej, a potencjalny
      przeciwnik i nie ma jakichs cudow techniki.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka