misza_kazak
24.06.08, 18:11
Za co walczyli sowieckie ludzie.
List:
"Naczelniku Panstwowego KOmitetu obrony. GLownodowodzacemu.
Moskwa, Kreml
3/03/1943
W walkach za Ojczyzne zostal zabity moj maz - pulkownik komissar Oktiabrskij Ilja Fedotowicz. Za jego smierc, za smierc wszystkich sowieckich ludzi, zameczonych faszystskimi barbarzyncami, chce pomscis, w tym celu wnioslam w Gosbank na budowe czolgu wszystkie swoje pieniadze - 50 000 rubli. Prosze czolg nazwac "Bojewaja podruga" i skierowac mnie na front jako kierowce tego czolgu. Posiadam specjalnosc kierowcy, znakomicie strzelam z KMu, jestem Woroszylowskim strzelcem..."
POdpis Oktajbrskaja Maria Wasiljewna, m. Tomsk, ul. Berlinskaja, 31.
Odpowiedz:
"Tomsk. Marii Wasiljewnie Oktajbrskiej.
Dziekuje Wam, Marjna Wasiljewna, za Wasza troske o silach pancernych Armii Czerwonej. Wasza prosba wykonana. Przyjmicie moje pozdrowienia, Josef Stalin".
Sprawka:
Oktajbrskaja Maria Wasiljewna urodzila sie 8.03.1905 roku na Krymie, w duzej chlopskiej rodzinie. Na poczatek wojny, jej, zonie kommisara dywizji strzeleckiej, bylo 36 lat. Po smierci na froncie meza Marija Oktjabrskaja na wlasne pieniadze zbudowala czolg T-34, ktory nazwala "Bojewaja podruga". Po kursach mechanikow-kierowcow otrzymala stopien sierzanta i zostala przydzielona do 2 cbatalionu pancernego 2 Tacynskiego pulku 26 gwardyjskiej Jelninskiej brygady pancernej. Od listopada 1943 na swoim czolgu walczyla na Zachodnim froncie.
17/01/1944 przy oswobodzeniu stacji kolejowej Krynki (Witebskiej oblasti) zostala ciezko ranna. 15/03/1944 Oktajbrskaja Maria Wasiljewna umarla we szpitalu frontowym m.Smolensk, gdzie zostala pochowana u kremlewskiej sciany na kutuzowskiem cmentarzu.
2/08/1944 ukazem Prezydium Wierchownej Rady ZSRR gw. sierzantu Oktjabrskjej posmiertnie nadano zwanie Bohatera Zwiazku Radzieckiego. Nawiecznie zapisana w listy jednostki.