Dodaj do ulubionych

Stop karetki, jadą elki! Dwieście na dobę

16.10.11, 08:55
15-16-ta .. korek , aut po horyzont .... elka jadąca 20-30km/h bezcenne :)
Obserwuj wątek
    • greenkola Re: Stop karetki, jadą elki! Dwieście na dobę 16.10.11, 09:16
      chcą przenosić elki na bartodzieje ? gratulacje, tutaj i tak się nie da już normalnie jeździć, elka za elką i ludzie się dziwią, że kierowcy wyprzedzają na takich ulicach jak kołobrzeska czy głowackiego. Kiedyś słyszałem, że elki miały jeździć po fordonie... jak widać wszystkim tylko słyszałem...
    • robic2 Re: Stop karetki, jadą elki! Dwieście na dobę 16.10.11, 09:30
      Proponuję zmienić cykl sygnalizacji świetlnej oraz zmienić nieco oznakowanie poziome na skrzyżowaniu ulic Jurasza i Skłodowskiej Curii; Od strony Jurasza są podwójne linie ciągłe i naturalną rzeczą jest to, że kandydat na kierowce nie będzie na nią wjeżdżał ( "ścinał" jak pozostali uczestnicy ruchu tu od razu apel proszę spróbować skręcić w lewo w tym miejscu i dostosować się do ozankowania poziomego heh i jeszcze nie wymusić pierwszeństwa jadącemu z przeciwka)
      A i jeszcze jedno co zauważyłem charakterystycznego "elki" z tablicą rejestracyjną CNA, CIN, CTU, CMG, CSE A PRZEDE WSZYSTKIM CZN!!!!!! ustawiają się jeden po drugim w ilości sztuk 4 do 5 i to jest debilizm!!
      Pracuję jako instruktor od niespełna 10 lat i nigdy powtarzam nigdy!!!! nie utrudniłem ruchu pojazdowi uprzywilejowanemu przejeżdżając to skrzyżowanie!

Jeśli chodzi kolego WOJTKU o te 20-30km/h też mnie to denerwuje często popatrz proszę na tabl rej pojazdu jadącego tą prędk. Pozdrawiam
    • farcry555 Stop karetki, jadą elki! Dwieście na dobę 16.10.11, 10:14
      Każdy z nas się uczył jeździć i trzeba trochę wyrozumiałości. Ale jak eLki jeżdżą już "stadami" i w miejscach newralgicznych, to jednak apelowałbym do instruktorów o trochę więcej wyobraźni.
      • dziedekl Re: Stop karetki, jadą elki! Dwieście na dobę 16.10.11, 11:02
        Masz rację z tym apelem.Ale spójrz na wiek instruktora i jego praktykę.Wielu z tych instruktorów nie zdaja sobie sprawy jak wielka krzywdę robią kursantom.Przecież jak ma sie 25 albo mniej lat to nie wie sie jak zachowuje się pojazd troche większy od elki.A poruszają się też ciężarówki.autobusy no i te tak zwane tiry.Przecież to ch........two nie zatrzymie się na dwóch metrach i tak jak już ktos napisał stada i jeszcze raz stada elek.Instruktorów na kurs!!!!!!!!
    • gilbert_3 Instruktorzy! najpierw nauczajcie ruszać i jechać 16.10.11, 10:39
      Najpierw należy kursanta nauczyć ruszać i jechać na normalnych, szerokich ulicach, a dopiero na samym końcu, w ostatnich godzinach kursu wysyła się go do miasta w trudne "pół jednokierunkowe" uliczki i skomplikowane skrzyżowania ze znakiem STOP, gdy kursant umie już jeździć i nie musi co chwilę patrzeć na dźwignię żeby sprawdzić na którym jest biegu.
    • zalozkontonagazetapl Stop karetki, jadą elki! Dwieście na dobę 16.10.11, 11:03
      Korki są w całym mieście i 200 "L" nie jest winne. Może lepiej niech "doświadczeni" instruktorzy uczą młodych kierowców jak nie blokować skrzyżowań czy ustępować karetce albo pieszemu. Chyba mają oczy, uszy i lusterka.
      A oni zamiast tego zabierają na egzamin na pułapki.
    • dan1-000 Z choinki sie urwaliscie? 16.10.11, 11:15
      szczegolnie instruktorzy odmawiajacy prawa do uczenia sie osobom spoza Bydgoszczy??? A niby gdzie te CNA, CZN, CSE i inne maja sie uczyc? Nie pamietacie jak to bylo gdy sami sie uczyliscie jezdzic? Zawsze bylo tak, ze juz jezdzacy traktowali elki jak zawalidrogi i zawsze wieszali na nich psy. Problemem jest to, ze mamy taka infrastrukture drogowa jaka mamy i takie trasy egzaminacyjne jakie WORD wybierze. I, panowie instruktorzy, przyznajcie sie do czego przygotowujecie kursanta? Uczycie go jezdzic, czy zdac egzamin? No jak? Wiec nie marudzcie, ze inni (wszyscy) robia tak samo, czy sa z CB, czy CZN.
    • maras31 Stop karetki, jadą elki! Dwieście na dobę 16.10.11, 11:31
      Bzdura !
      Mieszkam w pobliżu szpitala, ulicą Jurasza chodzę o różnych porach i jeszcze nigdy nie widziałem, żeby "elki" były jakimkolwiek utrudnieniem. Nigdy.
      Uczestnicy kursów są bardziej zdyscyplinowani niż weterani szos, więc problem widzę w nich, a nie w kursantach.
      • zupa775 Re: Stop karetki, jadą elki! Dwieście na dobę 16.10.11, 11:48
        Jestem osoba bardzo wyrozumiałą ale stada L na osiedlu Bielawki, np. ul.Wawrzyniaka, Poniatowskiego, Kilińskiego i.t.p to zmora dla kierowców i mieszkańców. A niektórzy instruktorzy
        nauki jazdy sami powinni się uszyć zwłaszcza na skrzyżowaniu Sułkowskiego a Chodkiewicza powinno nakręcić się film jak szkoli się nowy narybek kierowców. Krytykować powinny rowerzyści, kierowcy aut, motocykli, a nie piesi, bo nikt mnie nie przekona ze na małej wąskiej ulicy Kozietulskiego naliczyłem w ciągu 1h 19 L i 7 L wykonywały próby parkowa. Więc to naprawdę jest problem, dziwnie u mojej siostry na Błoniu gdzie są wąskie ulice L są jak na lekarstwo.
        • dan1-000 poniewaz na Bloniu 16.10.11, 11:58
          nie ma tras egzaminacyjnych. Czy to dziwne, ze eLki jezdza wlasnie po tych trasach a nie innych ulicach?
    • obi-1 Stop karetki, jadą elki! Dwieście na dobę 16.10.11, 19:31
      Jeżeli ktoś nie zauważył to Elki jeżdżą po tych samych ulicach na których odbywają się egzaminy. Skrzyżowanie Jurasza-Skłodowskiej ze względu na swoją geometrie i oznakowanie jest ulubionym miejscem egzaminatorów WORD-u gdzie można oblać kursanta, więc apel p.Kondrusiewicza jest troszkę chybiony. Czytając wpisy na forum dochodzę do wniosku że większość piszących to klasyczni kierowcy BMW, którzy nie znają przepisów i sądzą że drogi należą tylko do nich. Życzę wszystkim kierowcą takiej wiedzy o ruchu drogowym jaką posiadają kursanci.
      • dan1-000 Przykład z godziny 15:45 16.10.11, 19:52
        ulica Oginskiego, przy Focusie. Nadjezdzajacej karetce, jako pierwsza, miejsca ustapila eLka, reszta siedziala w samochodach i w nosie miala karekte. Pewnie radio na full, nadal adrenalina po ekscytujacych zakupach. Szkoda gadac.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka