Dodaj do ulubionych

co nam szykuje Hartwich z Całbeckim?

22.02.12, 07:58
co nam szykuje Hartwich z Całbeckim,toruńska nocna zmiana w Operze i Filharmonii?

SMB pyta Hartwicha a on milczy
"Wśród pytań, które nurtują bydgoskie środowiska a wprowadzają niepotrzebny niepokój to związane z przyszłością Opery Nova oraz Filharmonii Pomorskiej, instytucjom podległym Urzędowi Marszałkowskiemu. Czy szykuje się nam przewrót w kadrze zarządzającej? Czy ma się powtórzyć scenariusz z Portu Lotniczego, gdy zarząd przywieziono z Torunia? "

tekst ze strony
www.portalbydgoski.pl/mb-odpowiada-na-wywiad-z-hartwichem
Obserwuj wątek
    • czlowiekzbydgoszczy Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 22.02.12, 10:55
      Ja ci powiem coś.
      Ja tymi wszystkimi instytucjami maja kierowac takie głąby ja ci z lotniska czy Opery, to rzeczywiscie lepiej jak marszałek wezmie to w swoje rece.
      Jak myślisz?
      • arafat11 Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 22.02.12, 14:15
        a zauwazyles, z etymi glabami na lotnisku sa ludzie marszalka z torunia? a zwlaszcza prezes jego kumpel? czy nie dociera to do ciebie,,,
      • thornwald Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 22.02.12, 18:31
        czlowiekzbydgoszczy napisała:

> Ja ci powiem coś.
        > Ja tymi wszystkimi instytucjami maja kierowac takie głąby ja ci z lotniska czy
        > Opery, to rzeczywiscie lepiej jak marszałek wezmie to w swoje rece.
        > Jak myślisz?

Ja myślę, że niedokładnie przczytałeś post swojego przedmówcy.
        Jak zauważył arafat11 to właśnie marszałek i ludzie marszałka doprowadzili PLB do takiej sytuacji w jakiej się obecnie znajduje. Nietrafiona umowa z LOT-em. Kłopoty z modernizacją itp.
        Nie chciałbyś, jako człowiek z Bydgoszczy, by te obecnie działające bardzo prężnie instytucje, znalazły się w rękach nieudaczników z UM w Toruniu. Sądzę, że obecni dyrektorzy tych instytucji to odpowiedni ludzie na tych stanowiskach.
        • czlowiekzbydgoszczy Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 23.02.12, 10:28
          > Nie chciałbyś, jako człowiek z Bydgoszczy, by te obecnie działające bardzo pręż
          > nie instytucje, znalazły się w rękach nieudaczników z UM w Toruniu. Sądzę, że o
          > becni dyrektorzy tych instytucji to odpowiedni ludzie na tych stanowiskach.

Jak tak patrze na tyc "nieudaczników z UM w Toruniu" i naszych z UM w Bydgoszczy, to się zastanawiam....jak myslisz, którzy są większymi?
          Cos mi sie wydaje ,ze nasi są jakby robieni miękkim.....
          • arafat11 Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 23.02.12, 14:29
            no szczegolnie toruncy nieudacznicy na lotnisku robia wiele...zlego...zgadza sie?
          • thornwald Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 23.02.12, 15:51
            Pisząc "UM w Toruniu" miałem na myśli Urząd Marszałkowski a nie Urząd Miejski.
            Reszty nie będę komentował :)
    • tylko_fakty Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 22.02.12, 14:57
      co jeszcze chcą spaprać w moim mieście?
      lotniskiem już tak się skutecznie zajęli obstawiając toruńską ekipą, że obniżyło loty do ostatniego miejsca w Polsce a niezbędna modernizacja stoi pod znakiem zapytania.
      Dziękuję marszałku Hartwich!
      Co dalej panie Hartwich, jakieś nowe pomysły jak "zwinąć" Bydgoszcz?
      • dziwny22 Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 22.02.12, 15:04
        To województwo jest śmiertelnie chore na bardzo groźną mutację grypy toruńskiej i należy oczekiwać jego zejścia z tego świata. Taki organizm, tak "karmiony" i zarządzany nie ma prawa i szans dalszego istnienia. A tacy "lekarze" jak marszałek i wicemarszałek zamiast leczyć to mogą się okazać grabarzami "regionu".
    • pryz-mat Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 22.02.12, 18:48
      W Toruniu mówią, że dyrektorem filharmonii ma zostać jakiś Bohenek albo Bochenek,krewny byłej senator, a dyrektorem opery jakiś Pawian czy Papian, ludzie Hartwicha.
      • kuromiot1 Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 22.02.12, 19:33
        pryz-mat napisał:

> W Toruniu mówią, że dyrektorem filharmonii ma zostać jakiś Bohenek albo Bochene
        > k,krewny byłej senator, a dyrektorem opery jakiś Pawian czy Papian, ludzie Hart
        > wicha.

za komuny nie było takich przekrętów,
        doczekaliśmy się Obywatelskich rządów kolesi, niech im leci w dół do samego dna
        • semeon Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 22.02.12, 22:34
          Tak, to co wyrabia toruński urząd z bydgoskimi inwestycjami finansowanymi przez UE, instytucjami i firmami jest bardzo przykre. Osobiście bardzo się dziwię, że bydgoszczanie od tylu już lat zgadzają się na taka marginalizację, upadek i deprecjację.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/
    • dlugi0330 Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 22.02.12, 22:57
      W Bydgoszczy z kolei mówią, że na Filharmonię ostrzy zęby znany konferansjer Maciej Puto, wobec którego Hartwich ma zobowiązania za zaangażowanie w jego kampanię wyborczą. Na razie dostał chyba w podarunku, bo bez konkursu, Wojewódzki Ośrodek Kultury, ale to trochę mało jak na taką skuteczność. Już słyszę uszami wyobraźni zapowiedź koncertu "W imieniu pana Macieja Puto - Dyrektora Naczelnego i Artystycznego Filharmonii Pomorskiej - wita Państwa Macieju Puto.
      • tylko_fakty Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 23.02.12, 08:13
        dlugi0330 napisał:

> W Bydgoszczy z kolei mówią, że na Filharmonię ostrzy zęby znany konferansjer Ma
        > ciej Puto, wobec którego Hartwich ma zobowiązania

co na to Szwalbe bo Wakarecy na tym stanowisku chyba by mu nie pasował?

no to księgowy próbuje nam namieszać, a co na to elity artystyczne miasta , dają się tak ... bez znieczulenia a może są już znieczulone i honor, duma poszły w odstawkę?
        • pryz-mat Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 23.02.12, 09:41
          Na moje, to Szwalbe już się spotkał z Wakarecym.
        • frych47 Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 23.02.12, 09:46
          A czy to prawda, że pan prof. Araszkiwicz pracuje teraz w Toruniu w Colegium Medicum Psychiatrykum UMK.
    • frych47 Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 23.02.12, 08:30
      Nie czas już czasem zmienić nazwę na Colegium muzikum filharmonikum i operum UMK TORUŃ.
    • szczerban Re: co nam szykuje Hartwich z Całbeckim? 23.02.12, 09:46
      Albo musicum ochronkum im. Edwarda Hartwicha.
      • czlowiekzbydgoszczy Re: mam to w dupie 23.02.12, 10:36
        To co sie dzieje w Bydgoszczy , w tym POjachanym województwie i Polsce.
        Okradli nas i POzostawili samym sobie więc jest mi obojetnie kto nas dalej bedzie POsuwać.
        Jak patrze na twarz Pawła Olszewskiego, któremu chociażby tylko troszeczkę POwinno zalezeć na Bydgoszczy, to chce mi sie po prostu rzygać.
        Sikorski tez ma swoje miasto w dupie. Szkoda gadac
        • irizar Nie miej tego w dupie. 23.02.12, 11:05
          Faktycznie wiele spraw, szczególnie tych na granicy życia i polityki w naszym mieście jest postawionych na głowie i skłaniać może w szczególnych przypadkach do frustracji. Nie jest jednak dobrym wyjściem mieć to w dupie.
          Trzeba próbować zmieniać świat na lepsze, do skutku. Codziennie jest wiele eventów, z których można czerpać energię, odzyskać równowagę ducha. Warto znaleźć na to czas. Każdy aktywny obserwator życia politycznego, społecznego szczególnie w naszym mieście powinien o to zadbać, żeby nie zwariować.
          • clarissa.vaughan Re: Nie miej tego w dupie. 23.02.12, 11:42
            irizar napisał:

> Faktycznie wiele spraw, szczególnie tych na granicy życia i polityki w naszym m
            > ieście jest postawionych na głowie i skłaniać może w szczególnych przypadkach d
            > o frustracji. Nie jest jednak dobrym wyjściem mieć to w dupie.
            > Trzeba próbować zmieniać świat na lepsze, do skutku. Codziennie jest wiele even
            > tów, z których można czerpać energię, odzyskać równowagę ducha. Warto znaleźć n
            > a to czas. Każdy aktywny obserwator życia politycznego, społecznego szczególnie
            > w naszym mieście powinien o to zadbać, żeby nie zwariować.
            >
            Zwracam honor.Bruski zmienił się w Tuski.Ale na PIS nie jestem w stanie głosować za 2,5 roku.
          • czlowiekzbydgoszczy Re: Nie miej tego w dupie. Niestety muszę bo.... 23.02.12, 11:53
            Do Irizara
            dziękuję za te słowa otuchy,ale uczciwie powiem,ze chyba niewiele one we mnie zmienią.
            Od lat obserwuję POczynania nieudaczników rzadzących w Bydgoszczy. Te ciągłe sceny, pomówienia, szukania winnych własnych nieudolności, po prostu dobijaja mnie.
            Kiedy POmysle,ze płacimy za to wszystko MY, mieszkancy Bydgoszczy to przychodzą mi takie słowa na myśl jak napisałem bo niby z jakiej racji jakiś baran niepotrafiący samodzielnie i logicznie myslec, wydaje min. moje pieniądze ?
            Dlaczego pozniej ktos podnosi ceny za wode, scieki MZK bo brakuje pieniedzy, które zostały lekką ręką roztrwonione przez naszych urzędasów?
            Dlaczego ja mam za to wszystko płacić? Mam tego dość.
            • tylko_fakty Re: Nie miej tego w dupie. Niestety muszę bo.... 23.02.12, 12:47
              czlowiekzbydgoszczy napisała:

> Dlaczego pozniej ktos podnosi ceny za wode, scieki MZK bo brakuje pieniedzy, kt
              > óre zostały lekką ręką roztrwonione przez naszych urzędasów?
              > Dlaczego ja mam za to wszystko płacić? Mam tego dość.

dlatego nie bądźmy lemingami, bezwładną, bezkrytyczną masą i próbujmy to zmienić jak napisał Irizar bo w przeciwnym wypadku co nam pozostanie za kilkadziesiat lat? zgasić światło?

Fakt jest taki,że tzw elity bydgoskie są beznadziejne (są wyjątki ale tylko potwierdzają regułę) i to jest skrupulatnie wykorzystywane przez takich Całbeckich, Lenców, Hartwichów wcale nie orłów i jakiś nadludzi.
              Kilkadziesiąt zdeklarowanych dla Bydgoszczy autorytetów rozjechałoby w mgnieniu oka ten toruński układ ale niestety mamy elity oparte na jednostkach skorumpowanych, bez własnego kręgosłupa, zasad.
              Elity, które obracają się tylko we własnym świecie a sprawy miasta mające w du....
              Wystarczy spojrzeć do tak zwanych dodatków VIP, przecież tam jest wieczny karnawał, niezależnie czy miasto będzie miało S5 czy lotnisko się będzie rozwijało czy zwijało oni się bawią, oni nie zabiorą głosu bo większość z nich ma swoje małe i duże interesiki z Całbeckim i to się jedynie dla nich liczy.
              Zabiorą głos tak jedynie schowani głęboko pod pierzyną i będą rozgrzeszeni przed samymi sobą a teraz nie mogą bo ...
              Takie to są te elity, elity kreowane przez równych im redaktorów.
              W moim odczuciu to nie są "elity", to jest to co wypłynęło za czasów Dombrowicza (może też wcześniej) i jak ... pływa po powierzchni.
              Konkluzja, bydgoszczanie walczmy o swoje miasto z układowcami czy bez nich bo nasze dzieci nam tego nie wybaczą (ich dzieci podobnie jak rodziców los miasta nie obchodzi).
              • arafat11 Re: Nie miej tego w dupie. Niestety muszę bo.... 23.02.12, 14:32
                czlowiek z bydg9oszczy to torunski troll! raz pisze, ze chce dobra bydgoszczy a za chwiel twoierdzi, ze swietnym pomyslem jest zamkniecie lotniska w bydgoszcyz i zbudowanie od nowa takiego w toruniu...
                precz z trollami!
                • maly_rzadzi_wiekszym Re: Nie miej tego w dupie. Niestety muszę bo.... 23.02.12, 17:01
                  bydg9oszczy
                  za chwiel
                  twoierdzi
                  bydgoszcyz

zawsze twierdziłem, że wydajesz z siebie jedynie czysty bełkot
                • czlowiekzbydgoszczy Re: Nie miej tego w dupie. Niestety muszę bo.... 23.02.12, 17:19
                  arafat11 napisał:

> czlowiek z bydg9oszczy to torunski troll! raz pisze, ze chce dobra bydgoszczy a
                  > za chwiel twoierdzi, ze swietnym pomyslem jest zamkniecie lotniska w bydgoszcy
                  > z i zbudowanie od nowa takiego w toruniu...
                  > precz z trollami!

Czy ty skonczony durniu wszedzie widzisz podstępnych Toruńczyków czyhających na nasze uczelnie, lotniska i Bog wie co jeszcze?
                  Jestes tak specyficzny,ze nie ma ci co odpowiadac bo i tak nie zrozumiesz.
                  To ,że ktoś nie chce wiecznie płacic na jakis pierd...y port lotniczy to w/g ciebie musi byc natychmiast trolem z Torunia?
                  Wez sie piedyknij w ten pusty łeb, albo przestan pić , wiecej nie licz na jakakolwiek odpowiedz z mojej strony. Z takimi jak ty nie warto w ogóle dyskutować.
                  • bydgoski_pastuch Re: Nie miej tego w dupie. Niestety muszę bo.... 23.02.12, 17:52
                    > Jestes tak specyficzny,ze nie ma ci co odpowiadac bo i tak nie zrozumiesz

Racja ,może tylko dodam ,jakbyś nie wiedział ,że opinię na tym forum to on ma już dawno ugruntowaną .Nie chcę ją powtarzać ,bo i po co.Wielu już mu tutaj mówiło ,że jest złośliwy i zachowuje się jakby zjadł wszystkie rozumy. Cierpi chyba też na jakąś manię prześladowczą ,gdyż widzi w każdym toruńczyka ,który ośmieli się coś negatywnego napisać o B. Bardzo dziwny osobnik
                    • arafat11 Re: Nie miej tego w dupie. Niestety muszę bo.... 23.02.12, 20:22
                      kolejny torunski troll sie odezwal...
                      • frych47 Re: Nie miej tego w dupie. Niestety muszę bo.... 24.02.12, 10:27
                        arafat11 napisał:

> kolejny torunski troll sie odezwal...

Kolejny albo ten sam szlachcic wielonickowiec.
                  • arafat11 Re: Nie miej tego w dupie. Niestety muszę bo.... 23.02.12, 20:21
                    Jestes tak specyficzny,ze nie ma ci co odpowiadac bo i tak nie zrozumiesz.
                    > To ,że ktoś nie chce wiecznie płacic na jakis pierd...y port lotniczy to w/g c
                    > iebie musi byc natychmiast trolem z Torunia?

rozumiem, ze jako mieszkaniec bydgoszczy nie chcesz placic na jedyne lotnisko w bydgoszczy tylko wolisz za swoje pieniadze budowac nowe od podstaw w toruniu? leczysz sie trollu?

Wez sie piedyknij w ten pusty łeb, albo przestan pić , wiecej nie licz na jakak
                    > olwiek odpowiedz z mojej strony. Z takimi jak ty nie warto w ogóle dyskutować.

dokladnie, z taki trolami jak ty nie ma co gadac...
                  • kuromiot1 toruńskie trole paszoł z metropolitalnego forum 23.02.12, 20:31
                    paszoł na wasze wiejskie

> arafat11 napisał:
                    >
                    > > czlowiek z bydg9oszczy to torunski troll! raz pisze, ze chce dobra bydgoszczy a
                    > > za chwiel twoierdzi, ze swietnym pomyslem jest zamkniecie lotniska w bydgoszcy
                    > > z i zbudowanie od nowa takiego w toruniu...
                    > > precz z trollami!

przychylam się do opinii arafata11,
                    składanie takich bezsensownych propozycji świadczących o toruńskiej megalomani to typowe dla torunskich troli, może jesteś tym facetem z Bylotu zakochanym toruniu na zesłaniu w Bydgoszczy?

• maly_rzadzi_wiekszym Re: Nie miej tego w dupie. Niestety muszę bo.... 23.02.12, 17:03
                >>Kilkadziesiąt zdeklarowanych dla Bydgoszczy autorytetów rozjechałoby w mgnieniu oka

kogo masz na mysli?
                forumowych impotentów od bicia piany?
              • semeon Re: Nie miej tego w dupie. Niestety muszę bo.... 23.02.12, 17:56
                Świat kreowany przez oficjalne media jest zupełnie inny od tego świata rzeczywistego. Namiastkę rzeczywistości mamy na internetowych portalach społecznościowych. Teksty pisane w internecie coraz bardziej różnią się od tych, które pojawiają się w prasie, radiu i tv. Jak tak dalej pójdzie to za kilka lat te media nie będą już prawie nikomu potrzebne. Zastanawiające jest to, iż tego szanowni redaktorzy i redaktorki nie widzą i nie czują.

dziwnabydgoszcz.blogspot.com/2012/02/bydgoskie-murale-9.html
                • tylko_fakty media ze społeczeństwem lub znikną 24.02.12, 08:53
                  semeon napisał:

> Świat kreowany przez oficjalne media jest zupełnie inny od tego świata rzeczywi
                  > stego. Namiastkę rzeczywistości mamy na internetowych portalach społecznościowy
                  > ch. Teksty pisane w internecie coraz bardziej różnią się od tych, które pojawi
                  > ają się w prasie, radiu i tv.

myślę,że to kwestia do 10 lat, do "obiegu" musi wejść więcej społeczeństwa informatycznego i wykreuje się portal społecznościowy o globalnym zasięgu, facebook to jeszcze nie to.
                  Zauważcie,że media coraz więcej news-ów czerpią z przesyłanych sms-ów, e-mail-i bo nowoczesne środki komunikacji sa dostepne dla wszystkich.
                  Postawię przewrotową hipotezę, że ACTA miała zatrzymać ten proces, nałożyć na internet kaganiec i spowodować kanalizowanie informacji tylko przez kontrolowane kanały informacyjne. Politycy zdając sobie sprawę, że tak potężne medium, którego rola z roku na rok rośnie, zaczyna odbierać im władzę nad społeczeństwem przez inne media, wymyślili ACTA, która miała ten proces zatrzymać. Rejestrowanie wszystkiego co się dzieje w sieci to nic innego tylko jej ocenzurowanie i filtrowanie news-ów, czyli dokładnie to co robią teraz w tradycyjnych mediach. Wystarczy włączyć TV "Bydgoszcz" i mamy dowód na to jak można kierować strumieniem informacyjnym w mediach, takie zabiegi to kalka PRL-u.
                  Rola dziennikarza spadnie do roli komentatora wydarzeń, bo wydarzenia będą dostępne w każdej komórce i to natychmiast.
                  ACTA to próba zatrzymania tego całego procesu pozbawiającego kontroli nad społeczeństwem tych co kontrolują media- taka to jest moja przewrotna hipoteza.
                  Wyrokuję ,że za kilka lat będzie już TV Bydgoszcz - prawdziwa obywatelska z misją społeczną.
                  • frych47 Re: media ze społeczeństwem lub znikną 24.02.12, 10:35
                    tylko_fakty napisał:

Wystarczy włączyć TV "Bydgoszcz" i mamy dowód na to jak można kierować stru
                    > mieniem informacyjnym w mediach, takie zabiegi to kalka PRL-u.

Skoro to jest telewizja marszałkowska nie muszę płacić abonamentu.
                    • dziwny22 Re: media ze społeczeństwem lub znikną 24.02.12, 13:52
                      Ja poczytuję sobie za duży sukces fakt, iż od prawie dwóch lat nie oglądałem tej stacji /TVT/, ani przez jedną minutę.
                  • tylko_fakty Re: media ze społeczeństwem lub znikną 24.02.12, 13:30
                    tylko_fakty napisał:
                    > Wyrokuję ,że za kilka lat będzie już TV Bydgoszcz - prawdziwa obywatelska z mis
                    > ją społeczną.
                    oczywiście nie "ta" TVB ale powstała od podstaw, czy wiecie ,że wśród programów emitowanych przez satelitę są też programy Kaszubskie
                    • dziwny22 Re: media ze społeczeństwem lub znikną 24.02.12, 13:56
                      Wiemy i czasami oglądamy na tej stacji bardzo ciekawe audycje.
                      • frych47 Re: media ze społeczeństwem lub znikną 24.02.12, 14:35
                        Pamiętam za komuny też miałem w domu kołchoźnik na kabel z jedynie słuszną stacją rządową "Tu Jedynka"
                        • tylko_fakty Re: media ze społeczeństwem lub znikną 24.02.12, 15:06
                          Bydgoszcz potrzebuje źródła rzetelnej informacji ale dla masowego odbiorcy.
                          Wiem ,że tak to się zaczyna a potem różnie kończy ale trzeba spróbować, na początek pogadać z kablówkami o wolnym kanale ( mają tego trochę bo różne rzeczy na nich nadają) i emisji o określonej godzinie krótkiego info dostarczanego cyfrowo, czyli niekoniecznie online , materiał wcześniej przygotowany.
                          Mamy juz dwa gorace tematy, Metropolia Bydgoska oraz spalarnia, jak ruszy będzie tego wiecej
                          Tak to może się zacząć a potem to już tylko z górki...

• frych47 Re: media ze społeczeństwem lub znikną 24.02.12, 15:15
                            tylko_fakty napisał:

> Mamy juz dwa gorace tematy, Metropolia Bydgoska oraz spalarnia, jak ruszy będzi
                            > e tego wiecej

I jeszcze Urząd Marszałkowski na właściwe miejsce z marszałkiem demokratycznie wybranym oraz niezależne media z opłaty abonamentowej.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka