Dodaj do ulubionych

Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci...

19.11.12, 13:02
Zanim dyskusję zawłaszczy rozmodlony ababyd, chciałem krótko zapytać, kto dał posłowi prawo do naruszania autonomii uczelni i jej władz w osobie rektora? I kogo obchodzi ten jego zespół...

Panie rektorze, Pan się nie boi. 3/4 Miasta za Panem stoi! :)
Obserwuj wątek
    • johny.byd Co mówi Biblia? 19.11.12, 13:28
      W sprawie krzyży, obrazów itp.

Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym. (Wyjścia 20:4,5)

Ich bożki to srebro i złoto, robota rąk ludzkich. Mają usta, ale nie mówią; oczy mają, ale nie widzą. Mają uszy, ale nie słyszą; nozdrza mają, ale nie czują zapachu. Mają ręce, lecz nie dotykają; nogi mają, ale nie chodzą; gardłem swoim nie wydają głosu. Do nich są podobni ci, którzy je robią, i każdy, który im ufa. (Psalmy 115:4-8)

Albowiem to, co wzbudza lęk u narodów, jest niczym, jako że jest drewnem wyrąbanym w lesie, obrobionym dłutem, rękami rzeźbiarza. Zdobi się je srebrem i złotem, umocowuje się za pomocą gwoździ i młotka, by się nie chwiało. Posągi te są jak strachy na ptaki wśród pola melonów, nie mówią, trzeba je nosić, bo nie chodzą. Nie bójcie się ich, gdyż nie mogą zaszkodzić, ani są zdolne czynić dobrze. Nikogo nie można porównać do Ciebie, Panie! Jesteś wielki i wielkie jest przepotężne imię Twoje! (Jeremiasza 10: 3-6)

Narąbał sobie drzewa cedrowego, wziął drzewa cyprysowego i dębowego - a upatrzył je sobie między drzewami w lesie - zasadził jesion, któremu ulewa zapewnia wzrost. To wszystko służy człowiekowi na opał: część z nich bierze na ogrzewanie, część na rozpalenie ognia do pieczenia chleba, na koniec z reszty wykonuje boga, przed którym pada na twarz, tworzy rzeźbę, przed którą wybija pokłony. Jedną połowę spala w ogniu i na rozżarzonych węglach piecze mięso; potem zajada pieczeń i nasyca się. Ponadto grzeje się i mówi: "Hej! Ale się zagrzałem i korzystam ze światła!" Z tego zaś, co zostanie, czyni swego boga, bożyszcze swoje, któremu oddaje pokłon i pada na twarz, i modli się, mówiąc: "Ratuj mnie, boś ty bogiem moim!" Tacy nie mają świadomości ani zrozumienia, gdyż mgłą przesłonięte są ich oczy, tak iż nie widzą, i serca ich, tak iż nie rozumieją. Taki się nie zastanawia; nie ma wiedzy ani zrozumienia, żeby sobie powiedzieć: "Jedną połowę spaliłem w ogniu, nawet chleb upiekłem na rozżarzonych węglach, i upiekłem mięso, które zajadam, a z reszty zrobię rzecz obrzydliwą. Będę oddawał pokłon kawałkowi drzewa". Taki się karmi popiołem; zwiedzione serce wprowadziło go w błąd. On nie może ocalić swej duszy i powiedzieć: "Czyż nie jest fałszem to, co trzymam w ręku?" (Izajasza 44: 14-20)

„Niemal w każdym zakątku starego świata znaleziono najróżniejsze przedmioty oznakowane rozmaitymi formami krzyża, pochodzące z okresów znacznie dawniejszych niż era chrześcijańska. Niezliczone przykłady tego odkryto w Indiach, Syrii, Persji i Egipcie (...) Chyba można uznać, że w czasach przedchrześcijańskich i wśród ludów niechrześcijańskich krzyż był niemal w powszechnym użyciu i w bardzo wielu wypadkach wiązało się to z jakąś formą kultu przyrody” (Encyclopædia Britannica, 1946, t. 6, s. 753).

„Kształt (...) [dwuramiennego krzyża] wywodzi się ze starożytnej Chaldei, gdzie był on symbolem boga Tammuza (kształtem przypominał bowiem mistyczne Tau, inicjał jego imienia), podobnie zresztą jak w innych okolicznych krajach, z Egiptem włącznie. Do połowy III wieku po Chr. kościoły albo już odstąpiły od niektórych nauk wiary chrześcijańskiej, albo je pozmieniały. Chcąc podnieść prestiż odstępczego systemu kościelnego, zaczęto przyjmować do kościołów pogan, którzy się nie odrodzili przez wiarę, i bardzo często pozwalano im zachować pogańskie znaki i symbole. Z tego powodu przyjęto również Tau, czyli T, najczęściej z obniżoną poprzeczką, jako wyobrażenie krzyża Chrystusowego” (W. E. Vine, An Expository Dictionary of New Testament Words, Londyn 1962, s. 256).

„Dziwny, choć niekwestionowany jest fakt, że przez całe wieki przed narodzeniem Chrystusa krzyż był używany jako symbol religijny i że również w późniejszym okresie uchodzi on za taki symbol w krajach, do których nie dotarła nauka Kościoła. (...) Znakami w kształcie krzyża jako symbolami bóstw posługiwali się czciciele greckiego Bachusa, tyryjskiego Tammuza, chaldejskiego Bela i nordyckiego Odyna” (G. S. Tyack, The Cross in Ritual, Architecture, and Art, Londyn 1900, s. 1).

„Egipscy kapłani oraz kapłani-królowie trzymali w rękach, jako symbol swej władzy kapłanów boga-słońca, krzyż w formie ‚crux ansata’, który nazywano ‚znakiem życia’” (J. Garnier, The Worship of the Dead, Londyn 1904, s. 226).

„W całym Egipcie na pomnikach i grobowcach można znaleźć różne krzyże. Zdaniem wielu autorytetów wyobrażają one albo fallusa [męski narząd rozrodczy], albo spółkowanie. (...) W grobowcach egipskich crux ansata [krzyż z kółkiem lub uchwytem u góry] spotyka się tuż obok fallusa” (H. Cutner, A Short History of Sex-Worship, Londyn 1940, ss. 16, 17; zob. też The Non-Christian Cross, s. 183).

Ten lud czci Mnie wargami, lecz sercem swym daleko jest ode Mnie. Ale czci Mnie na próżno, ucząc zasad podanych przez ludzi. Uchyliliście przykazanie Boże, a trzymacie się ludzkiej tradycji. (Marka 7:6-8)

Cytaty z katolickiej Biblii Tysiąclecia.
      • bdg_student Re: Co mówi Biblia? 19.11.12, 22:54
        Racja. Ale KK wyciął przykazanie o nie czynieniu sobie podobizny, aby móc swobodnie wprowadzić pogański kult ikon i figur Kult zupełnie nie znany religii wyznawanej przez Jezusa i apostołów.
    • buttheadslayer Pisuarze, domagaj się tak mocno S5 dla Bydzi 19.11.12, 13:29
      jak smutno snujesz swoje androny o krzyżu na świeckiej uczelni.
      • naubyd 100% poparcia 19.11.12, 14:33
        Zajmij się S5 a nie pierdołami.
        • johnyflaszka Re: 100% poparcia 19.11.12, 14:45
          naubyd napisał:

> Zajmij się S5 a nie pierdołami.

Koło wentla im to lata

www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20121119/REGION/121119234
          • frych47 Re: 100% poparcia 19.11.12, 14:52
            johnyflaszka napisał:

> naubyd napisał:
            >
            > > Zajmij się S5 a nie pierdołami.
            >
            > Koło wentla im to lata
            >
            > www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20121119/REGION/121119234

Pan Andrzej ma rację problem leży w nas Bydgoszczanach.
        • peecmaker Re: 100% poparcia 19.11.12, 18:22
          Dokładnie ! Popieram!
      • arius9 Czy PiS zrzesza samych debili ??? 19.11.12, 21:20
        Po pierwsze: co to jest "parlamentarny zespół ds. przeciwdziałania ateizacji Polski" ?
        Jakas agentura Watykanu dzialajaca w naszym Sejmie ?
        To przeciez zdrada stanu.

A po drugie: " Agresywna ideologia laicka nakazująca zdejmowanie krzyży to nurt ideologiczny. Próbuje narzucić swój pogląd tym, którzy tego światopoglądu nie podzielają."

Czy cos temu debilowi sie nie pomylilo ?
        Brak ideologii nazywa nowa ideologia ? :o)
        To tak bylo w latach 50-60 tych. Nie-komunista byl od razu wrogiem panstwa.
        • szczam.napis W tytule niepotrzebnie użyłeś znaku zapytania. 19.11.12, 22:09
          Kropka by wystarczyła:)
    • art.usa Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 19.11.12, 13:41
      Jedyne rozwiązanie;
      Przybyć Kownaca do krzyża i gonić na Golgotę.
      • cin1977 Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 19.11.12, 16:03
        art.usa napisał:

> Jedyne rozwiązanie;
        > Przybyć Kownaca do krzyża i gonić na Golgotę.

Żeby pilnował krzyża, bo jeszcze ktoś zechce krzyż z posła zdjąć i będzie chryja...
    • bolekxlolek Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 19.11.12, 13:43
      Czy jest parlamentarny zespół ds. przeciwdziałania klerykalizacji Polski?
      W instytucjach państwowych nie powinny wisieć krzyże a w kościołach orły.
      • m_j_1977_byd Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 20.11.12, 08:52
        Jestem za powołaniem takiej komisji. Zaprawdę chory to kraj, gdzie publiczne pieniądze przeznacza się na utrzymanie szamanów, a dzieci żyją w nędzy i umierają nie doczekawszy się leczenia. Czas z tym skończyć - specjalistów od czarów powinni utrzymywać tylko i wyłącznie ich wyznawcy ze swoich PRYWATNYCH kieszeni.
    • mkonieczny380 Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 19.11.12, 13:45
      Nie wierzyłem własnym oczom ale naprawdę "Parlamentarny zespół ds. przeciwdziałania ateizacji Polski." działa w parlamencie teoretycznie świeckiego państwa.

Z sejm.gov.pl
    • znadbrdy Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 19.11.12, 13:54
      Pan Kownacki myli laicyzację z ateizacją. Należy odebrać jego "list" (ciekawe ma zwyczaje korespondencyjne, ale nie on jeden więc tego mu za złe nie mam) jako technikę autoprezentacyjną, bo nie kojarzę, poza występieniami smoleńskimi, z czymkolwiek B. Kownackiego, a jakoś trzeba swój parlamentarny status przed ewentualnymi bydgoskimi wyborcami uzasadnić. Nie wiem co też ma do tego jakiś zespół parlamentalny, którego jest wiceprzewodniczącym, da prof. Zagórskiemu naganę, wystąpi do diecezjalnych włądz o ekskomunikę - zawracanie głowy.
    • ax222 Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 19.11.12, 14:58
      To samo inaczej chciałem zadedykować posłowi (jakże związanemu z naszym regionem!):

Wiesz Pan, gdzie możesz skoczyć Jego Magnificencji? Choćby w kupę?
    • syn_biskupa Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 19.11.12, 15:25
      Nie byłoby problemu gdyby je nikt tam nie zawieszał bo nie wiem jaką uchwałą one się tam znalazły.
    • zupa775 Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 19.11.12, 15:59
      Jestem katolikiem praktykującym i to jest mija sprawa, nigdzie się tym nie odnoszę i nikomu nie narzucam swojej wiary bo to jest moja prywatna sprawa. Wszystko obrońcom krzyża przypomnę
      słowa Jezusa jak chcieli go sprowokować podając mu Denar Rzymski, obejrzał zobaczył Cesarza i rzekł oddając Denara " Co Boskie Bogu co Cesarskie Cesarzowi" Publiczna uczelnia jest na utrzymana wszystkich podatników katolików, ewangelików, świadków Jehowy,łysych, grubych, ładnych, brzydkich. Ci co walczą na siłę o wieszanie Krzyży w mojej ocenie robią złą robotę, zniechęcają do katolików narzucanie swojej woli budzi sprzeciw a wręcz agresję.
    • cin1977 Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 19.11.12, 16:00
      "Przypomniał, że bydgoski uniwersytet nosi imię Kazimierza Wielkiego, który właśnie za zgodą papiestwa utworzył pierwszy, polski uniwersytet w Krakowie."

Niestety dla pana posła zgoda papiestwa nie jest nikomu w Polsce do niczego potrzebna...

"W sprawie krzyży w szkołach wypowiedział się Europejski Trybunał Praw Człowieka, który uznał, że symbol krzyża ma charakter bierny i nikomu nie narzuca światopoglądu. Może więc wisieć, nie ograniczając niczyjej wolności"

Więc dowieśmy krzyż prawosławny, gwiazdę Dawida, obok postawmy posąg Buddy, utwórzmy niewielki kącik do studiowania Koranu i co tam jeszcze ktoś sobie zażyczy. Mam nadzieję, że pan poseł zgodzi się, że to ma charakter bierny i nie narzuca nikomu światopoglądu...

"Z tego też powodu Kownacki zapowiedział, że zwróci się do parlamentarnego zespołu ds. przeciwdziałania ateizacji Polski, którego jest wiceprzewodniczącym, by ten zajął się sprawą rektora bydgoskiego uniwersytetu i podjął stanowisko na ten temat."

Oczywiście, że zespół może podjąć stanowisko. Jego wpływ na niezależnego rektora niezależnego uniwersytetu będzie zapewne porównywalny do wpływu wczorajszego gó**a posła Kownackiego na eksplorację Marsa.

• bdg_student Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 19.11.12, 22:38
        Menorę, drogi cin1988, menorę. Gwiazda Dawida jest świeckim symbolem narodu żydowskiego, a obecnie także państwa Izrael.
    • xax Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 19.11.12, 16:04
      Czytam te bzdury i własnym oczom nie wierzę !!!! parlamentarny zespół ds. przeciwdziałania ateizacji Polski !!!! Co to jest ????? Zaczyna mi to śmierdzieć inkwizycją . Zastanawia mnie kto na takiego człowieka głosował. Dlatego zadam tylko jedno pytanie do tego posła choć i tak mi nie odpowie: Jest pan idiotą ??? Czy pan tylko udaje ????
    • domatorka41 Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 19.11.12, 16:08
      Panie pośle, co Panu do tego?. Miejsce krzyża jest w kościele, a tam o dziwo nie widziałem godła. Absolutnie popieram Pana Rektora, że uczelnia jest swiecka i nie ma tu miejsca na symbole religijne.
    • hassleader Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 19.11.12, 16:27
      Te, poseł Kownacki, a CO ZROBIŁEŚ W SPRAWIE S5?
      Spadaj na drzewo razem z tym swoim zgromadzeniem do spraw Harrego Pottera i nie licz na reelekcję.
    • kafar18 Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 19.11.12, 16:41
      Zgadzam się z posłem - Rektor nie powinien zajmować się zdejmowaniem krzyży z sal Uniwersytetu, ponieważ nie powinny się one tam nigdy znaleźć. Może ktoś mi odpowie, czym zajmuje się "parlamentarny zespół ds. przeciwdziałania ateizacji Polski". Czyż nauki przyrodnicze nie odwołujące się do cudownego "Dzieła Bożego" nie powinny znaleźć się na celowniku tego zespołu ?
    • buraczyk Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 19.11.12, 17:29
      A 1/4 Miasta to poseł Kownacki ?
    • kafar18 Zespoły parlamentarne 19.11.12, 18:13
      www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=ZESPOLY&NrKadencji=7
      Zespoły parlamentarne

Dolnośląski Zespół Parlamentarny
      Karkonosko-Izerski Zespół Parlamentarny
      Kaszubski Zespół Parlamentarny
      Lubelski Zespół Parlamentarny
      Łódzki Zespół Parlamentarny
      Małopolski Zespół Parlamentarny
      Parlamentarna Grupa ds. Autyzmu
      Parlamentarna Grupa Kobiet
      Parlamentarna Grupa Rowerowa
      Parlamentarny Zespół Brydża Sportowego
      Parlamentarny Zespół Cyfryzacji, Innowacyjności i Przedsiębiorczości
      Parlamentarny Zespół Członków i Sympatyków Ruchu Światło-Życie, Akcji Katolickiej oraz Stowarzyszenia Rodzin Katolickich
      Parlamentarny Zespół do spraw Białorusi
      Parlamentarny Zespół do Spraw Obniżenia Cen Paliw w Polsce
      Parlamentarny Zespół ds. Afryki
      Parlamentarny Zespół ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego
      Parlamentarny Zespół ds. Chorób Rzadkich
      Parlamentarny Zespół ds. Diabetyków
      Parlamentarny Zespół ds. Dróg Wodnych i Turystyki Wodnej
      Parlamentarny Zespół ds. Dzieci
      Parlamentarny Zespół ds. Energetyki
      Parlamentarny Zespół ds. energii wiatrowej bezpiecznej dla ludzi i środowiska
      Parlamentarny Zespół ds. Gazu Łupkowego
      Parlamentarny Zespół ds. Gospodarki Morskiej
      Parlamentarny Zespół ds. Harcerstwa w Polsce i Poza Granicami Kraju
      Parlamentarny Zespół ds. Kultury i Tradycji Łowiectwa
      Parlamentarny Zespół ds. Leśnictwa, Ochrony Środowiska i Tradycji Łowieckich
      Parlamentarny Zespół ds. Łuszczycy
      Parlamentarny Zespół ds. Nowoczesnej Energetyki
      Parlamentarny Zespół ds. Obrony Demokratycznego Państwa Prawa
      Parlamentarny Zespół ds. Obrony Wolności Słowa
      Parlamentarny Zespół ds. Osób Niepełnosprawnych
      Parlamentarny Zespół ds. Osób Starszych
      Parlamentarny Zespół ds. Piastówanio Ślónskij Godki
      Parlamentarny Zespół ds. Podstawowej Opieki Zdrowotnej i Profilaktyki
      Parlamentarny Zespół ds. Pogranicza Polska-Obwód Kaliningradzki
      Parlamentarny Zespół ds. Pogranicza Polsko-Czeskiego
      Parlamentarny Zespół ds. Polityki Miejskiej
      Parlamentarny Zespół ds. Promocji Badmintona
      Parlamentarny Zespół ds. Przeciwdziałania Ateizacji Polski
      Parlamentarny Zespół ds. przywrócenia ekspresowych i pośpiesznych połączeń pasażerskich na trasie Jelenia Góra, Wrocław, Opole, Częstochowa, Warszawa poprzez CMK
      Parlamentarny Zespół ds. Racjonalnej Polityki Przeciwdziałania Narkomanii
      Parlamentarny Zespół ds. Ratownictwa Górskiego i Wodnego
      Parlamentarny Zespół ds. Rozwoju Polski Wschodniej
      Parlamentarny Zespół ds. rozwoju rynku usług pocztowych w Polsce
      Parlamentarny Zespół ds. Samorządności
      Parlamentarny Zespół ds. Służb Mundurowych
      Parlamentarny Zespół ds. Sportów Motorowych
      Parlamentarny Zespół ds. Stwardnienia Rozsianego
      Parlamentarny Zespół ds. Unii Metropolii
      Parlamentarny Zespół ds. Uniwersytetów Trzeciego Wieku
      Parlamentarny Zespół ds. usunięcia z przestrzeni publicznej symboli nazizmu i komunizmu
      Parlamentarny Zespół ds. Warszawy i Mazowsza
      Parlamentarny Zespół ds. Wędkarstwa
      Parlamentarny Zespół ds. Wolnego Rynku
      Parlamentarny Zespół ds. Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi
      Parlamentarny Zespół ds. Wyścigów Konnych i Jeździectwa
      Parlamentarny Zespół ds. Zielonej Gospodarki
      Parlamentarny Zespół Karpacki
      Parlamentarny Zespół Kociewski
      Parlamentarny Zespół Lotnictwa
      Parlamentarny Zespół Małych i Średnich Przedsiębiorstw
      Parlamentarny Zespół Miłośników Historii
      Parlamentarny Zespół Miłośników Motocykli i Samochodów
      Parlamentarny Zespół Miłośników Ziemi Bydgoskiej
      Parlamentarny Zespół na rzecz Katolickiej Nauki Społecznej
      Parlamentarny Zespół na rzecz Ochrony Życia i Rodziny
      Parlamentarny Zespół Narciarstwa i Turystyki
      Parlamentarny Zespół "Następne Pokolenie"
      Parlamentarny Zespół Obrony Chrześcijan na Świecie
      Parlamentarny Zespół Olimpijski
      Parlamentarny Zespół "Pakiet - Stop"
      Parlamentarny Zespół Polska 2.0
      Parlamentarny Zespół Polska-Rosja-Gospodarka
      Parlamentarny Zespół Profesorów
      Parlamentarny Zespół Promocji Żużla
      Parlamentarny Zespół Przyjaciół Harcerstwa
      Parlamentarny Zespół Przyjaciół Odry
      Parlamentarny Zespół Przyjaciół Zwierząt
      Parlamentarny Zespół "Przyjaźni Środowisku"
      Parlamentarny Zespół Ratownictwa Medycznego i Transportu Sanitarnego
      Parlamentarny Zespół Ratownictwa Wodnego, Brzegowego i Morskiego
      Parlamentarny Zespół Sportowy
      Parlamentarny Zespół Sportu Akademickiego
      Parlamentarny Zespół Sportu na Wsi
      Parlamentarny Zespół Sportu Szkolnego
      Parlamentarny Zespół Surowców i Energii
      Parlamentarny Zespół Szachowy
      Parlamentarny Zespół Świeckiego Państwa
      Parlamentarny Zespół Tradycji i Pamięci Żołnierzy Wyklętych
      Parlamentarny Zespół Wspierania Inicjatyw Kulturalnych
      Parlamentarny Zespół Zrównoważonego Rozwoju Społecznego - "Społeczeństwo FAIR"
      Podlaski Zespół Parlamentarny
      Pomorski Zespół Parlamentarny
      Poselski Zespół Strażaków
      Warmińsko-Mazurski Zespół Parlamentarny
      Wielkopolski Zespół Parlamentarny
      Zachodniopomorski Zespół Parlamentarny
      Zespół Parlamentarny ds. Zbadania Przyczyn Katastrofy TU-154 M z 10 kwietnia 2010 r.
      Zespół Parlamentarzystów Województwa Śląskiego
      Zespół Poselski ds. budowy dróg ekspresowych S-5 i S-3
      • hassleader Re: Zespoły parlamentarne 19.11.12, 18:18
        kafar18 napisał(a):

> www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=ZESPOLY&NrKadencji=7

> Zespół Poselski ds. budowy dróg ekspresowych S-5 i S-3

Ten zespół to chyba akurat jest na urlopie.
        • bdg_student Re: Zespoły parlamentarne 19.11.12, 22:39
          Na pewno bydgoska część jego składu, która nie istnieje (!)
    • 12komar Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 19.11.12, 19:01
      No dobrze, rytualne pohukiwania na przeciwników (a według niektórych nawet (śmiertelnych) wrogów) zostały odprawione, ale kwestia postawiona przez posła pozostaje aktualna. A brzmi ona następująco: "Rektor bydgoskiego uniwersytetu powinien słynąć z tego, że uczelnia ma dobre wyniki w rankingach, a nie ze zdejmowania krzyży".

Czy ktoś spośród tych, którzy krzyczą WIWAT na cześć Rektora, a chcą przybić Kownaca do krzyża i gonić na Golgotę , zadało Panu Rektorowi pytanie, czy ma dalsze plany odnośnie Uczelni? A jeśli ma, to jakie? Co zamierza, by wydobyć Uczelnię z ostatniego miejsca i przyspieszyć pościg za pozostałymi, choćby takim Uniwersytetem Rzeszowskim? Co planuje, by UKW nie lekceważyli, a nierzadko nawet drwili (służę cytatami) sami bydgoszczanie? Ile czasu upłynie zanim stwierdzenie: "studiuję w Bydgoszczy" będzie powodem do dumy?

Niestety, te pytania nie padają, mimo że okazja jest dobra. Czyżby hasło: nieważne że nasza Uczelnia dzierży ostatnie miejsce, ważne że bez krzyży, miało zaspokajać aspiracje Uczelni i samych bydgoszczan?

Ps. Chciałbym uprzedzić ewentualne domniemania odnośnie mojej proweniencji politycznej: pomijam politykę, odnoszę się do postawionej kwestii. A o pośle Kownackim słyszę po raz pierwszy.
      • ababyd Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 19.11.12, 20:51
        Mam nadzieję, ze zostaniesz zrozumiany?
        Perfekcyjna opinia!
        Zamilkli!
        Uszanowanie, Andrzej Adamski.
        • szczam.napis No ty nie zrozumiałeś, co akurat w twoim 19.11.12, 21:01
          przypadku nie jest zaskoczeniem.
      • peecmaker Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 19.11.12, 21:38
        Nie od razu Rzym zbudowano. Pomalutku , małymi kroczkami i będzie git. Najważniejsze ,że pierwszy milowy krok został zrobiony.
      • syncc Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 21.11.12, 20:06
        Odpowiedzi na te pytania już padły, być może nie tak szczegółowe jakbyś sobie życzył. Jak jest Wielkanoc, to nie pyta się o wigilijna zupę grzybową, nie mieszaj pojęć i tematów. Akurat teraz usunięto symbol religijny z kilku sal, więc o tym tu mowa. Zobacz sobie podpowiedzi innych artykułów na stronie, znajdziesz to, o co pytasz, choćby w wypowiedzi rektora z okazji jego wstąpienia na urząd.

Najmłodsza i najgorzej finansowana uczelnia jako ostatnia w rankingach (zapytaj jeszcze, co te rankingi ujmują), no pacz pan jakie to dziwne, nie? Co pan poseł zrobił, aby UKW miał więcej środków finansowych? Co pan poseł zrobił, aby ustawa o szkolnictwie wyższym nie niszczyła placówek nie-flagowych?
        • 12komar Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 21.11.12, 22:31
          > Najmłodsza i najgorzej finansowana uczelnia jako ostatnia w rankingach (zapytaj jeszcze, co te rankingi ujmują), no pacz pan jakie to dziwne, nie? Co pan poseł zrobił, aby UKW miał więcej środków finansowych? Co pan poseł zrobił, aby ustawa o szkolnictwie wyższym nie niszczyła placówek nie-flagowych?

To, że UKW jest ostatni w rankingach uniwersyteckich, to akurat rozumiem - taka już rola najmłodszej uczelni. Na początku płaci się frycowe. Ale za 10 lat najprawdopodobniej też będzie najmłodszym uniwersytetem, czy nadal więc winien być ostatni? UKW nie może się wiecznie tłumaczyć swoim "wiekiem". Obecnie jest w okresie doganiania, więc tym bardziej musi jednoczyć i intensyfikować swoje wysiłki, gdyż ma do nadrobienia najwięcej. I w pierwszej kolejności właśnie Rektora należy spytać, jaki ma na niego pomysł.

Bo za postęp uczelni, jej rozwój odpowiada przede wszystkim rektor, nie poseł. A jak może się rozwijać uczelnia, to widać choćby na przykładzie Uniwersytetu Rzeszowskiego (siostrzanego w stosunku do UKW i absolutnie nieflagowego):

www.univ.rzeszow.pl/home-zakladki/nasze-media/4635,nowy-budynek-ur.html
          (jest to właśnie oddawane Centrum Mikroelektroniki i Nanotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego. Uwaga ciekawostka: w tej czerwonej kapsule jest sala)

Kolejna inwestycja:
          www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120307/RZESZOW/120309894
          Kolejna inwestycja:
          www.univ.rzeszow.pl/nauka/centra-badawcze/przyrodniczo-medyczne-centrum-badan-innowacyjnych
          To tylko niektóre przykłady obecnych inwestycji, bądź mających być za chwilę realizowanych, nie mówiąc o tych zrealizowanych dotychczas.

I kilka informacji dodatkowych:
          - Uniwersytet Rzeszowski jest zaledwie 4 lata starszy od bydgoskiego
          - obecnie studiuje w nim ponad 21 000 studentów (na UKW 15 000)
          - dotychczasowe inwestycje pochłonęły prawie 500 mln PLN (na UKW ile?)
          - Uniwersytet posiada m.in. Wydział Prawa, zaś w niedługim czasie zostanie uruchomiony kierunek lekarski. Ilość kierunków studiów: 39 (na UKW 30)
          - w całym Rzeszowie studiuje 54 000 studentów (w Bydgoszczy 10 000 mniej)

I to wszystko dzieje się w mieście dokładnie 2 x mniejszym od Bydgoszczy (Rzeszów ma 180 000 mieszkańców).

A więc można, trzeba tylko mocno zakasać rękawy.

Ps. Chciałbym być dobrze zrozumianym: ja jak najlepiej życzę Waszej Uczelni, o czym już w innym miejscu pisałem. Mam nadzieję, że Rektor - jednocząc wokół siebie środowisko uniwersyteckie i innych ważnych ludzi - mocno przyspieszy jej rozwój, nie oglądając się na wiek uczelni, ustawę czy kiepskich posłów. Myślę, że warto śledzić dalsze jego poczynania.
          • syncc Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 23.11.12, 10:11
            Jakbyś poszukał (nie chce mi się robić tego za ciebie) i porównał stan UKW sprzed kilki lat a obecnie, widać ogromną poprawę. To nie jest tak, że nie ma dynamiki wzrostu. Rektor nie naleje z próżnego, tego jak wiesz nawet król Salomon nie potrafił. Piszesz o inwestycjach w Rzeszowie i sam podajesz kwoty, ok, właśnie o tym piszę - kasa i jeszcze raz kasa. A moje pytanie, przypomnę, dotyczyło tego, czy i jak poseł lobbował, aby ta kasa była (przydzielana bezpośrednio, pośrednio jako część większych nakładów na szkolnictwo wyższe itd.).

Wydział lekarski ha ha ha, wiesz (albo wiedzieć powinieneś), że decyzją polityczną Akademię Medyczną funkcjonującą w Bydgoszczy przekazano UMK, bez tego nie byłoby zgody na przekształcenie Akademii Kazimierza Wielkiego w UKW. Więc nie żartuj. Rzeszów nie jest "siostrzany", napisz może proszę, ile dostają na działalność, i porównaj z UKW.

Jak na swoją lokalizację (blisko Poznań, Toruń, blisko wiele szkółek prywatnych, nie ma tak lekko geograficznie jak Rzeszów), jak na najgorsze finansowanie, jak na krótki staż, UKW bardzo szybko się rozwija. Owszem, zawsze można, jak na igrzyskach, lepiej, szybciej, dalej, nie chodzi mi o to, żeby nic nie robić. Tylko nieco irytuje to czarnowidztwo i brak zrozumienia podstawowych mechanizmów oraz niedocenianie osiągnięć.
            • ax222 Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 23.11.12, 12:06
              Właśnie. Rzeszów nie ma pod bokiem UTP i UMK, a i dojazd zza Rzeszowa do konkurencyjnych ośrodków (Lublin, Kraków, Łódź!) jest dużo gorszy niż z naszej prowincji do Warszawy, Poznania czy Gdańska.
              • 12komar Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 24.11.12, 11:29
                ax222 napisał:

> Właśnie. Rzeszów nie ma pod bokiem UTP i UMK, a i dojazd zza Rzeszowa do konkurencyjnych ośrodków (Lublin, Kraków, Łódź!) jest dużo gorszy niż z naszej prowincji do Warszawy, Poznania czy Gdańska.

Nie no, panowie, bez żartów. Można się mijać z prawdą, ale nie tak. Z Rzeszowa do Krakowa jest 150km. Problemy z dojazdem? Każdego dnia z Rzeszowa do Krakowa jedzie 21 pociągów, w drugą stronę 19 (przy czym między 3.30 rano a 21.30 pociągi nie kursują, więc w ciągu dnia wyjazd w jedną stronę średnio co pół godziny). Nie mówię już o autobusach i busach których multum. Dostać się do Lublina? Też 150 km i taki sam "problem".
                Reasumując: Rzeszów leży między dwiema potęgami akademickimi (Kraków i Lublin), a dojechać do nich to jak zjeść na śniadanie bułkę z masłem. Wierzcie mi, wiem co mówię.
                • ax222 Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 24.11.12, 21:41
                  > > Właśnie. Rzeszów nie ma pod bokiem UTP i UMK, a i dojazd zza Rzeszowa do
                  > konkurencyjnych ośrodków (Lublin, Kraków, Łódź!) jest dużo gorszy niż z naszej
                  > prowincji do Warszawy, Poznania czy Gdańska.
                  >
                  > Nie no, panowie, bez żartów. Można się mijać z prawdą, ale nie tak.

Widzę za to, że ty rozminąłeś się z okularami. Przecież napisałem wyraźnie:

"dojazd zza Rzeszowa"

Więc sobie teraz prześledź wspaniałości podróży między Gorlicami a Lublinem albo Leskiem a Lublinem. Podkarpacie (ludnościowo porównywalne z nami) to właśnie podbeskidzie wiochy, a nie jego stolica Rzeszów - przeszło dwa razy mniejsza niż Bydgoszcz i czterokrotnie mniej ludna niż zsumowane razem miasta uniwersyteckie kujawsko-pomorskiego.

• kleinburger Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 25.11.12, 02:42
                    O czym Wy bydgosko-kielecko-rzeszowscy ludzie piszecie? Przepraszam, że Was nie rozróżniam, bom z Wrocławia, miasta prawie niemiecko języcznego, dalekiego od waszych partykularnych spraw. Przypomnę zatem, że dyskusja nie toczy się o kwestie dojazdu do Waszych miast, a o tzw . oburzenie mało znanego w europejskiej części Polski bydgoskiego posła, partii żartobliwie zwanej praworządnej i sprawiedliwej. Zatem powracając do meritum, pozwolę sobie zauważyć, że miejsce symboli religijnych, czy to krzyża, półksiężyca lub gwiazdy Syjonu są właściwe w miejscach uprawiania kultu religijnego (np. meczetach) a nie państwowych uczelniach. Sprowadzam was zatem na ziemię, i zachęcam do dyskusji o sedno sprawy.
                    PS. Moje najszczersze gratulacje dla p. rektora, który ośmielił się dać odpór katolicko-ojczyźnianemu szantażowi i poniżeniu ludzi mających inny od pisowskiego światopogląd. Jeszcze raz gratuluję odwagi wobec wszechogarniającej Polskę kołtunerii.
                    Do przodu i nie bać katolickiemu zbydlęceniu!!!
                  • 12komar Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 25.11.12, 14:19
                    > Podkarpacie (ludnościowo porównywalne z nami) to właśnie podbeskidzie wiochy, a nie jego stolica Rzeszów - przeszło dwa razy mniejsza niż Bydgoszcz
                    > Więc sobie teraz prześledź wspaniałości podróży między Gorlicami a Lublinem albo Leskiem a Lublinem.

No tak, z Leska niełatwo dojechać do Lublina, ale to miasteczko w który mieszka zaledwie 5 700 mieszkańców, więc ilu może być studentów? 30-tu?. Zaś Gorlice to nie podkarpacie, lecz małopolska ze stolicą w Krakowie właśnie, i tam głównie się kierują, bądź na bliższy Nowy Sącz, a nie na Rzeszów.
                    Jeśli twierdzisz, że podkarpacie to podbeskidzkie wiochy, to znaczy że masz stereotypowy (a więc w dużej mierze nieprawdziwy) obraz podkarpacia. Owszem, należą do niego i Bieszczady (bardzo słabo zaludnione) oraz część Beskidu Niskiego (bardzo słabo zaludnionego), ale są tam też takie miasta, jak: Tarnobrzeg, Mielec, Stalowa Wola, Krosno, Jarosław, Przemyśl, Dębica - każde z nich po kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców (od 50 do 70), i z każdego z nich dostać się do Krakowa czy do Lublina to żaden problem - albo mają tam bliżej niż sam Rzeszów, albo są bardzo dobrze skomunikowane przez PKP i PKS (z najbardziej oddalonego Przemyśla do Krakowa jeździ codziennie 16 pociągów, z Przemyśla do Lublina 11 pociągów, z czasem jazdy najczęściej poniżej 5 godzin; z pozostałych miejscowości oczywiście odpowiednio krócej). To z tych główne miast (oraz takich jak: Łańcut, Leżajsk, Nisko, Kolbuszowa, Strzyżów, z których dojazd do Lublina bądź Krajowa jest równie bezproblemowy) pochodzą studenci, a nie - jak twierdzisz - z podbeskidzkich wioch.

Może wystarczy tej prezentacji pięknego Podkarpaciu. Najlepiej poznać go osobiście, a jeśli to niemożliwe - warto poszperać w internecie. A na samym początku polecam dobrze przestudiować mapę.
                    • ax222 Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 26.11.12, 07:34

> Może wystarczy tej prezentacji pięknego Podkarpaciu. Najlepiej poznać go osobiś
                      > cie, a jeśli to niemożliwe - warto poszperać w internecie. A na samym początku
                      > polecam dobrze przestudiować mapę.

A ja polecam okładne obejrzenie rozkładu jazdy, bo 11 pociągów z Przemyśla do Lublina nie ma, nie było i nie będzie.
                      • 12komar Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 26.11.12, 08:09
                        > A ja polecam okładne obejrzenie rozkładu jazdy, bo 11 pociągów z Przemyśla do Lublina nie ma, nie było i nie będzie.

No, tak, w tym przypadku trochę przeliczyłem, ale dojazd i tak jest niezły, najczęściej poniżej 5 godzin (może do PKP doliczymy jeszcze PKS i busy?). W sumie można dość łatwo dojechać, a do Krakowa jeszcze łatwiej (tym bardziej, że nie jest to codzienny dojazd, więc te niecałe 5 godzin...).

Ale z drugiej strony, nie każdy przemyski student jest zdany jedynie na Rzeszów, Lublin i Kraków (sporo też jeździ do Warszawy, na Śląśk i dalej), skoro u siebie ma kilka szkół wyższych: maturzysta.dlastudenta.pl/szkoly_wyzsze/przemysl,114.html

Oprócz Przemyśla i Rzeszowa szkoły wyższe na podkarpaciu są też w Krośnie, Sanoku, Tarnobrzegu, Stalowej Woli, Dębicy, Mielcu, jeśli więc ktoś ma problemy z dalszym dojazdem (choćby ci z wiosek, o których piszesz), może studiować bliżej.
                        • ax222 Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 26.11.12, 10:36
                          > częściej poniżej 5 godzin (może do PKP doliczymy jeszcze PKS i busy?). W sumie
                          > można dość łatwo dojechać, a do Krakowa jeszcze łatwiej (tym bardziej, że nie j
                          > est to codzienny dojazd, więc te niecałe 5 godzin...).

Poniżej 5 godzin to łatwy dojazd?
                          W chwili obecnej w 5 h z Gdańska to się jest w Łodzi, a z Warszawy w Pile. Żadną miarą nie udowodniłeś, że Podkarpacie ma lepsze warunki podróżowania w głąb kraju niż my, a co zatem idzie - że łatwiej tam jest wyjeżdżać studiować poza Rzeszów.
                          • 12komar Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 26.11.12, 12:52
                            > Żadną miarą nie udowodniłeś, że Podkarpacie ma lepsze warunki podróżowania w głąb kraju niż my, a co zatem idzie - że łatwiej tam jest wyjeżdżać studiować poza Rzeszów.

W tym stwierdzeniu są dwie nieprawdy:
                            1) nie twierdziłem, że Podkarpacie ma lepsze warunki podróżowania w głąb kraju niż my
                            2) nie twierdziłem, że łatwiej tam jest wyjeżdżać studiować poza Rzeszów.

Twierdziłem, i twierdzę, że odległość pomiędzy Podkarpaciem a Krakowem czy Lublinem (województwa bezpośrednio sąsiadujące) nie stanowi żadnego problemu, by tam studiować (wszystkie posty do wglądu).
                            Dojazd 3-4, a nawet 5-cio godzinny średnio raz w miesiącu albo i rzadziej, nie zniechęca młodych ludzi by dojeżdżać na renomowane uczelnie w Krakowie czy Lublinie. Jesli twierdzisz, że ktoś zrezygnował z UJ, AGH, Uniwersytetu Medycznego tu czy tam, czy choćby z UMCS bo musiałby przejechać raz na miesiąc czy dwa 3-4 godziny pociągiem, to ja się poddaję.

A jeśli ktoś chce studiować koło domu, ma do wyboru nie tylko Rzeszów, ale i: Sanok, Przemyśl, Stalową Wolę, Tarnobrzeg, Dębicę, Krosno, Mielec. Bo - jak już pisałem wbrew Twojemu twierdzeniu - Podkarpacie to nie tylko Rzeszów i podbeskidzkie wiochy.

Ps. Myslę że wystarczy, i tak już temat został wymęczony;)
            • 12komar Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 24.11.12, 14:57
              W sprawie komunikacji między Rzeszowem a Krakowem i Lublinem odpisałem natychmiast, bo mnie panowie rozbroiliście (jeśli między dwoma miastami jeździ dziennie 40 pociągów, a wy widzicie problemy komunikacyjne, to wybaczcie...).

Teraz odpiszę spokojnie, punkt po punkcie.

> Jakbyś poszukał (nie chce mi się robić tego za ciebie) i porównał stan UKW sprzed kilki lat a obecnie, widać ogromną poprawę.
              Z tego się ogromnie cieszę i doceniam. Jeszcze raz (już sam nie wiem który) powtórzę: dobrze życzę Waszemu Uniwersytetowi i mam nadzieję, że będzie się dalej rozwijał.

> Rektor nie naleje z próżnego, tego jak wiesz nawet król Salomon nie potrafił. Piszesz o inwestycjach w Rzeszowie i sam podajesz kwoty, ok, właśnie o tym piszę - kasa i jeszcze raz kasa
              Rektor z próżnego nie naleje, ale rolą rektora jest tą kasę zdobywać. Nie myśl, że rektor UR siedzi w gabinecie a na wszystkie inwestycje i rozwój kasa sama do niego przychodzi. Nie można się tłumaczyć, że ministerstwo dało tylko tyle, poseł nie lobbował, marszałek rzuca kłody itp. itd. Źródeł finansowania jest więcej niż ministerialne środki na szkolnictwo wyższe (choćby unijne).

> Wydział lekarski ha ha ha, wiesz (albo wiedzieć powinieneś), że decyzją polityczną Akademię Medyczną funkcjonującą w Bydgoszczy przekazano UMK, bez tego nie byłoby zgody na przekształcenie Akademii Kazimierza Wielkiego w UKW. Więc nie żartuj.
              Wiem, że Bydgoszczy zabrano Akademię Medyczną i przekazano Toruniowi, ale nie zmienia to faktu, iż Bydgoszcz pozbawiono tego flagowego kierunku, natomiast za niedługo Rzeszów go będzie miał. Oprócz prawa będzie więc miał drugi flagowy kierunek - lekarski. To będzie kolejny mocny kop prorozwojowy. Naprawdę nie wiem, dlaczego z tego się śmiejesz.

> Rzeszów nie jest "siostrzany"
              Jest, w tym sensie, że UR jako uczelnia jest jedynie trochę starszą siostrą UKW (pozostałe uczelnie w kraju są babciami, prababciami, prapraprababciami, albo jeszcze bardziej zamierzchłymi przodkami). Obie uczelnie są na podobnym etapie rozwoju i doganiania pozostałych, więc można porównywać jak ten rozwój u nich wygląda.

> Jak na swoją lokalizację (blisko Poznań, Toruń, blisko wiele szkółek prywatnych, nie ma tak lekko geograficznie jak Rzeszów)
              Rzeszów nie ma lepiej. Jeśli myślisz, że UR jest na swoim podwórku monopolistą, to się mylisz: pisałem już, że na UR studiuje 21 000 studentów, natomiast w całym Rzeszowie 55000. Konkurencję na swoim podwórku ma więc większą niż w Bydgoszczy, a w dodatku za sąsiadów Kraków i Lublin (o bezproblemowej komunikacji już pisałem).

> nieco irytuje to czarnowidztwo i brak zrozumienia podstawowych mechanizmów oraz niedocenianie osiągnięć.
              Tu masz rację. Ale jeśli moje wypowiedzi odczytałeś jako czarnowidztwo, to nie masz racji. Albo inaczej: niewłaściwie odczytałeś moje intencje. Ja dobrze życzę Uczelni, moimi wpisami chciałbym ją jedynie dopingować do stawiania sobie coraz większych celów. Ale nie zgadzam się z tym entuzjazmem, jaki powstał po ściągnięciu krzyży, jakby już ostatnia przeszkoda rozwoju została usunięta, więc teraz wszystko pójdzie gładko.
              Pozdrawiam
    • szczam.napis No tak, z powodu zdjętego krzyża nie powstanie S5 19.11.12, 21:02
      a Zachem upadnie do reszty.
    • atibalo Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 19.11.12, 21:27
      Można się śmiać z tego gdy ktoś mówi że ... przeszedł po tęczy na drugą stronę rzeki .
      Ale można też iść siedzieć ... jeżeli będziesz się z tego śmiać .
    • bdg_student Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 19.11.12, 22:55
      Gdzie nasz mentor, przewodnik i nauczyciel, ja się pytam? :) Gdzie pierwszy do pouczania i poprawiania błędów innych?
    • kleinburger Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 19.11.12, 23:42
      He, he, he. Może mu skoczyć, co najwyżej. Kolejny pisowski pajac z piekła rodem.
    • ramboost Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 20.11.12, 01:16
      Kownacki został zawieszony na sześć miesięcy po tym, gdy w wywiadzie telewizyjnym nie wykluczył żadnej możliwości dotyczącej swojej przyszłości politycznej. Stwierdził, że być może zostanie w SP, może będzie współpracować z PiS, brał pod uwagę też założenie własnego koła parlamentarnego.

Czyli, gdyby go przygarnął Palikot, to treść artykułu była by inna, jak mniemam? Wychwalająca rektora pod niebiosa za otwartość:)

Pewien rodzaj kobiet uprawią tę samą profesję, co nasz poseł Bartłomiej, ale różnica jest taka, że ich wyborcy są zadowoleni.
    • m_j_1977_byd Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdjęci... 20.11.12, 07:17
      Parlamentarny zespół ds. przeciwdziałania ateizacji Polski - co to jest za twór? Jak można przeznaczać publiczne pieniądze na takie bzdety? Polska to zaiste dziki i zacofany kraj.
    • zdrajca1 Re: Poseł PiS oburzony decyzją rektora UKW o zdję 20.11.12, 10:05
      Z Kownackiego taki bydgoszczanin jak pożal się boże Czarnecki.Niech o Warszawce dyskutuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka