Dodaj do ulubionych

Matura - tematy z języka polskiego

IP: *.milowka.sdi.tpnet.pl 11.05.04, 13:53
Proszę porównać te tamty chociażby z tematami z woj. małopolskiego..
te są o wiele trudniejsze... bardziej skomplikowane, chociażby w samym
sformułowaniu tematu.. wymagają o wiele większej erudycji maturzysty..
co to będzię za rok, na mej maturze..
Obserwuj wątek
    • Gość: tomuus Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 15:55
      hmm jusz po polskim :) zobaczymy co bedzie ale cos czuje ze wypracowanko d
      testu zwalilem :) kiedy rozwiazanie ??? juto czeka mnie biologia pozdr
      • Gość: natalia Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.05.04, 23:38
        ja chyba tez to wypracowanko do testu zwalilam....bo co tam wlasciwie bylo
        trzeba napisac???hmmmmm....ja chyba pisalam co sie dalo:/
      • Gość: jacek Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.cs.ubc.ca 13.05.04, 01:15
        Jeśli stosowałeś te same zasady ortograficzne co w poście, no to rzeczywiście
        "jusz" po polskim ...

J.
    • Gość: siostra Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 16:18
      Dzis pisała moja siostra i szczerze jej współczuję... Jednocześnie cieszę się,
      że ja pisałam kilka lat wcześniej.. Aż strach pomyśleć, co będzie za kilka lat..
    • Gość: Maciej z USA Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.105.183.208.ptr.us.xo.net 11.05.04, 18:26
      "Uciekłszy kiedyś, jeszcze w dzieciństwie, wyemigrowawszy w duchu nad Morze
      Śródziemne, rychło spostrzegłem, że uciekłem nie od Polski, lecz w głąb Polski".

Tak, Kubiak mial racje to mowiac. Lata emigracji nie pozwalaja zapomniec o
      Polsce a wrecz przeciwnie poglebiaja tesknote za Ojczyzna i pozwalaja spojrzec
      na wiele spraw zwiazanych z Polska z zupelnie innego punktu widzenia - w glab
      Polski! To jest naprawde bardzo cenna uwaga Kubiaka.
      Milosz to podobnie podkreslil "Litwo, Ojczyzno moja do ktorej nigdy nie
      wroce..."
      To jest naprawde dobry temat na mature i nie wiem czy jest niewielu maturzystow
      co rozumieja glebie tego stwierdzenia.
      • Gość: olkasek :D Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 10:31
        tak.te to ja zrozumialam.ale jest ale...odwolanie do kultury srodz...i badz tu
        moadri i psizwiersze...ja wiecej jak 3 utworow w epoce nie moglam znalezc...
        • agaco Re: Matura - tematy z języka polskiego 14.05.04, 14:02
          hmmmm.... to zalezy do jakiej epoki chciałas się odnieśc. W renesansie był
          kochanowski - treny, pieśni, fraszki, tragedia, psalmy... a to tylko jeden
          facet :)
    • Gość: Rynexuwna Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 19:10
      Powiem tylko jedno. To jest strasznie niesprawiedliwe, ze jedne wojewodztwa
      maja latwiejsze pytania inne trudniejze. A porownujac sobie z innymi
      wojewodztwami to musze stwierdzic, ze ja, jako miszkanka mazowsza musialam sie
      najbardziej nameczyc :(
      • Gość: olga Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 18:04
        tia... wypracowanko do testu-pelny freestyle ;P
        jakos bedzie, mam nadzieje ze ze dwa to dostane!!! pozdro dla maturzystow!
    • Gość: kasia niesprawiedliwe!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 22:14
      to co bylo u nas to chyba najtrudniejsze pytania jakie tylko kuratorim moglo
      wymyslec!! zobaczcie na łodzkie... proste pytania.. motywy... a u nas..
      SKANDAL!!
    • Gość: Arvo Dolam heh IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 11.05.04, 22:29
      ludkowie, przyjemną macie wy teraz maturę. tematy ciekawe, wielosc mozliwosci...
      a ten trzeci temat - miod!

• Gość: mysza Re: heh IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 11.05.04, 22:54
        tak, zgadzam sie z toba calkowicie, tematy swietne, na kady mozna mnostwo
        napisac wykazujac sie kreatywnoscia i pomyslowoscia, bardzo dobrze ze nie sa
        sztampowe i banalne. Tekst o wyobrazni tez jest bardzo interesujacy. Mnie czeka
        matura za rok i wiem, ze juz takich tematow nie bedzie, a szkoda... :(
        powodzenia jutro maturzysci!
    • Gość: XXX Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: 217.197.165.* 11.05.04, 22:53
      Chyba raczysz sobie zartowac?! Malopolska ma banalne tematy (nie czytalem
      reszty, po malopolske siegnalem po lekturze twojego postu)- czy temat nr 3
      wydaje Ci sie trudny? Bo jak dla mnie to bylem w stanie go napisac zamiast
      egzaminu wstepnego do liceum :)
      • Gość: kasia Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 00:07
        no okay...temat trzeci nie był trudny..powiedziałabym,że nawet dość łatwy, ale weż pod uwagę,że to był jedyny temat na który dało sie cokolwiek rozsądnego napisać na podstawie wiedzy zdobytej w szkole, poza tym u mnie mało kto chciał pisać test,bo owszem pisząc go, przeważnie się zdaje, ale nie na dobrą ocenę, u mnie jak sie 4 z testu dostaje to jest sie prawie geniuszem, nauczyciele nie potrafią rozwiązać takiego testu 100% ponieważ jest on sprawdzany według określonych szablonów,więc jest to tylko temat do zdania,, nie do dobrej oceny,, i to przykre,że takimi tematami podcięto uczniom skrzydła , bo po prostu nie mieli wyjścia innego niż pisać test ze względu na cudowne tematy (porównaj sobie inne tematy -nie testy z innych województw,to naprawdę smutne, co zrobiło nam kuratorium... )
    • salexandras Re: Matura - tematy z języka polskiego 12.05.04, 10:34
      tez uwazam ze mazowieckie mialo trudnawe tema.znaczy w porownaniu z innymi
      wojewodztwami.bo ogolnie psozli mi na prawde dobrze :D
      ale bez przsady..a kujawsko pomorskie???jak zwykle banaly...szok...
    • Gość: marlenna Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.k1.isko.net.pl 12.05.04, 11:27
      Porównując tematy z woj.mazowieckiego do innych województw - były trudne.
      Uważam jednak, że żaden z tematów mazowieckiego kuratorium nie pozwolił uczniom
      wykazać się wiedzą. Pierwszy równie dobrze mógłby brzmieć "Drogi maturzysto!
      Polej wodę na 6 stron A4", drugi z kolei ograniczał ucznia do jednej epoki...
      • Gość: Kamcia Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 13:44
        witajcie-ile ludzi tyle opinni,ja wczoraj pisalam na temat trzeci,a w nim wypr
        pierwsze..jak pisalam to myslalam ze pisze na temat,ale teraz zwatpilam...
        • Gość: ... . . . . dupa... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.04, 15:12
          jakby co to poprawka w sierpniu ; )
          • jakubzol Re: dupa... 21.02.06, 23:21
            No właśnie, jak to jest - w styczniu 2007 będę zdawał maturę /mimo tego, że
            absolwentem szkoły jestem już od ....................... lat ;)/ i tak się
            zastanawiam. Czeka mnie stara matura, a na nią wybrałem: polski (ustny i
            pisemny, choć tu cięzko mówić o wyborze, bo polski jest obowiązkowy - gdybym
            nie musiał, to sam bym go nie wybrał) oraz angielski (pisemny i ustny) - jakoś
            niby mało przedmiotów, ale przepisy KO tak stanowią /sprawdzałem/. No,ale
            wracając do tematu: Czy, jeśli uwalę pisemny polski, to mam prawo zdawać
            pisemny angielski, a potem oba ustne i tylko później pisemnego polaka
            poprawiać, czy jak uwalę pisemny polski to już cały egzamin mam z głowy i muszę
            czekać do maja na wszystko od początku ? Jak to jest z tymi poprawkami ? Z góry
            dzięki za wszelkie info - kAAAAżda odpowiedź będzie mile widziana.
        • Gość: kaskaa85 Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 17:59
          Tak to bardzo przykre ,...:(( żałuje, że mieszkam w mazowickim w każdym innym
          były takie fajne teamty a u nas .. przez to wszystko musiałam pisać test:(((
          gdzie przed matura zastrzegałam się, że nie będę pisała ,.. ale coż życie mnie
          do teog zmusiło..:))) trudno się mówi .. test wypadł chyba raczej okej??:) co
          do wypracowania to raczej zwaliłam .. pisałam 1 całkowicie sama i w ogóle ...
          myślę , ze penwie nie na temat wyjdzie , ale coż ..:(( sie zyje !! dalej..:)))))
    • Gość: danka Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 20:10
      matura była straszna, tekst byl w sumie prosty, ale wypracowanie zawalilam mam
      nadzieje ze zdam pa, ale dzisiejsza mata byla latwiejsza pa pa
    • Gość: Marta Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: 195.187.253.* 13.05.04, 12:41
      Ale mieliście prosto!!! porównajcie matury ze wcześniejszych lat! bto była
      dopiero masakra!!! W tym roku nawet skończony idiotab by zdał!!!
    • Gość: Ania Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 15:07
      Ja od poczatku byłam nastawiona na interpretacje wiersza i głównie ja ćwiczyłam.
      Na ggzaminie bylam mile zaskoczona.Bardzo prosty wiersz.Wspólczesny,podobał mi
      sie.Według mnie z podanych tematów najprostrzy był pierwszy i czwarty
      temat.Szkoda że tak mało osób podejmuje sie interpretacji wierzy,bo wcale nie
      jest to takie trudne.
    • Gość: Golutka Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.one.pl 13.05.04, 21:24
      Jestem podobnego zdania, co wielu internautów. Tematy na pisemnym egzaminie z
      języka polskiego w województwie mazowieckim były bardzo trudne. Wymagały dużej
      wiedzy ksiązkowej. Coraz częściej do tematów wprowadzane są zagadnienia
      dotyczące adaptacji filmowych. Ogólnie ze swojej pracy nie jestem zadowolona
      (pisałam na 1 temat). 3majcie za mnie kciuki, żeby moja ocena była odekfatna do
      oceny jaka otrzymałam na koniec 4 klasy!!!!!!!!!
    • Gość: polonistka z Polsk maturzysci IP: *.kielce.msk.pl 13.05.04, 22:21
      nie łamać sie-te gamonie z kuratorium zawsze chca sie wykazać, więć kombinują-
      całe pocieszenie w tym, że byc może i ich dzieciaki zdawały hehehe
      Nie były tak bardzo trudne-zadnych poprawek nie bedzie-trzymajcie sie :)))))
    • Gość: jaga czy piszac na trzeci temat o szkielku i oku......? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.04, 12:52
      czy piszac na trzeci temat o szkielku i oku...... mozna bylo polaczyc czucie i
      wiare z racjonalnym spojrzeniem na problemy czlowieka???czy to pasuje do
      siebie?????
    • agaco Re: Matura - tematy z języka polskiego 14.05.04, 13:57
      o tak tematy w innych częsciach Polski były o wiele łatwiejsze. Były po prostu
      nieskomplikowane.
      Taki pierwszy na przykład - sam w sobie całkiem beznadziejny - uniwersalizm
      rządził pięc wieków temu. To juz nie te czasy prosze państwa. A nam każą
      wybierac co lepsze, co ważniejsze, smiech czy płacz.... bezsens. Znów gdyby
      połączyc te tematy przez tragifarsę na przykład - byłoby już lepiej, ale
      zancznie trudniej.
      dlatego wybrałam drugi temat i odniesienia do renesansu, a właściwe głownie do
      kochanowskiego... ciekawe jak będzie w poniedziałek
      pozdrawiam :)
    • Gość: Ilona Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.olbrachta.pl 14.05.04, 15:03
      Tematy sa "łatw" i maturzysci niepowinni mieć z nimi kłopotów. Odnośnie tematu
      nr 1 to oczywiście nalezy się nie zgodzić z przedstawioną tezą i pisać o
      literaturze "smutnej" ( m.in treny, dramaty, powieści bez "happy endów" itp.),
      które stanowią podstawę dorobku kultury itp. itd.
      A ja bym się z w/w tezą zgodziła i odowołała się m.in. do poezji K. I.
      Gałczyńskiego, prozy J. Haska ("Przygody dobrego wojaka Szwejka",
      Grassa "Blaszany Bębenek"). Siegnełabym po "Greka Zorbę", "Moskwę -
      Pietuszki", "Tortille flat" Steinbeck'a i wiele innych znakomitych rzeczy.
      Oczywiści podział na utwory "smutne" i "wesołe" jet sztuczny i niepotrzebny -
      gdzie zakwalifikować "Lot nad kukułczym gniazdem" K. Kesseja 'Mistrza i
      Małgorzatę" Bułhaskowa ? Pozostałe tematy tez nie wymagają zbyt wysokich lotów,
      chociaż przyznam, że dają możliwość wykazania się.
    • Gość: ilona Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.olbrachta.pl 14.05.04, 15:29
      Trochę mi się "pokreciło" w poprzdnim mailu - tzn. qwypadałoby sie nie zgodzić
      z tezą zawartą w pytaniu ( utowry smutne ukazuje prawdę o naturze człowieka,
      zmuszają do refleksji, przedstawiają odwieczne dylematy, konflikt wartości itd.
      itp.) A ja bym się (częściowo) zgodziął z tezą z tematu opierając się na
      wcześniej przedstawionej liście lektur, zaznaczając na koniec niewłaściwośc
      zaproponowanego podziału (chwiliradości może towarzyszyć także pewien smutek
      czy żal, co dotyczy przed wszystkim tragifarsy (Gras, Hasek, Gombrowicz) którą
      uwielbiam i która mówi o człowieku, społeczeństwie,ludzkosci itd często
      znacznie więcej niz utwory "klasyki" (liryka, dramaty itd.. Drugi temat
      to "szkolny' temat. Jak któś choć trochę uważał na lekcji j. popl. to się
      wybronmi, a trzeci - rozumienje tekstu - tego nalezy unikać, bo twoja
      interpretacja/analiza nie zawsze pokrywa się z pożądaną (tych co sprawdzają),
      co wcale nie musi oznaczać,że nie masz racji - zgodnie z "Tischnerowskim"
      powiedzeniem, że jest moja prawda, twoja ptrawda i g...no prawda.
    • Gość: Ania Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 16:07
      Czy ktoś pisał temat czwarty?
      Ja rozumial ten wiersz?
      Ja go zrozumialam jako rozważania nad pojeciem wzglednosci znaczenia słów.
      Takich jak w wierszu:"światło,życie,kolor,zapach"
      Co wy na to?
    • Gość: jaga czy piszac na trzeci temat o szkielku i oku...... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.04, 18:46
      czy piszac na trzeci temat o szkielku i oku...... mozna bylo polaczyc czucie i
      wiare z racjonalnym spojrzeniem na problemy czlowieka???czy to pasuje do
      siebie?????
      • Gość: Banke The Mighty Bawoły...... IP: *.chello.pl 16.05.04, 23:48
        Jak czytam te wasze 'opinie' to aż mi się was żal robi... nie mam pojęcia jakie
        tematy miały inne wojewodztwa, ja zdawałem w Warszawie i jakos tematy nie
        wydały mi się zbyt wybujałe, tylko 2 wymagał wiedzy spoza szkoły... Temat
        pierwszy był tak szeroki, że można było korzystać z prawie każdej lektury,
        wiersz do interpretacji był nad wyraz prosty... trzeci temat z testem i
        infantylnym wypracowankiem to w ogole dla tych co juz nic nie umieli... ech,
        jak tacy ludzie jak Wy zdają matury to ja się już nie dziwię, że mamy w Polsce
        takie 'elyty'... cieszcie się, zdacie maturę, zostaniecie nowymi Begerami i
        Lepperami... szkoda gadać
    • Gość: K Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.zory.msk.pl 14.05.04, 18:48
      te tematy są trudne ??????!!!!! w porównaniu z tym co Kuratorium w Katowicach
      wymyśliło dla Śląska to tematy w pozostałej częsci kraju to istna bułka z
      masłem!!!!!!!
      • Gość: RALF Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.chello.pl 14.05.04, 19:52
        wy to jeszcze mieliście dość prosto, zobaczycie co będzie za rok jak wpadnie
        komisja , zero podpowiadania , zero naciągania wogule będzie kompletne zero.
        Słyszałem że w mojej szkole był straszny luz na ustnyh nauczyciele dawali
        banalne temat ... np o humorze, i podpowiadali ... ( No Łukasz możesz się
        podeprzeć filami , serialami , byle nie " Świat wg. Kiepskih" bo to debilne)
        a na pisemnyh to nawet dyrektor podpowiadał ,Na angielskim to nauczycielka
        pisała odpoweidzi na kartce a ta kartka przez godzine krążyła po sali, więc nie
        wydaje mi się że wasza matura była trudna , była wręcz banalna.
        Wole nie myśleć co będzie za rok jak ja będe zdawał, może jednak trafie na
        miłego i uprzejmego pana z komisji ktury będzie czytał "fakt" o oleje wszystko
        dookoła.
        Pozdro 1600
    • Gość: kamil Brawa dla warszawskiego kuratorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 00:41
      ja sam pisalem w malopolskim, gruntownie przejrzalem tematy z poprzednich lat i
      stwierdzilem ze sa one dosc banalne i niezwykle pojemne - czasem ich banalnosc
      jest ukryta pod zgrabnym cytatem np. "Czlowiek ma w zyciu dwa wyjscia:
      ksztaltowac rzeczywistosc lub jej sie poddac" - uczyn slowa J. Brodskiego
      mottem w rozwazaniu o losach wybranych bohaterow literackich. Z kolei tematy z
      mazowieckiego sa dosc ambitne, szczegolnie trudny wydaje sie tegoroczny temat
      drugi o korzeniach srodziemnomrskich, rzeczywsicie wymaga duzej erudycji i
      zakorzenienia w literaturze (przy okazji jest to tzw. temat rocznicowy- prof.
      Kubiak zmarl w tym roku). Bardzo ciekawy byl tez ubiegloroczny temat odwolujacy
      sie od cytatu z gombrowicza. Poza tym jednym z tematow jest analiza tekstu,
      sprawdzajaca umiejetnosc czytania ze zrozumieniem, czyli rzecz slabo ksztalcona
      w szkolach, stawiajac glownie na odtworcze przekazywanie informacji nic
      dziwnego ze nikt nie pisze potem np. interpretacji wiersza ogolnie duze brawa
      dla warszawskiego kuratorium
    • Gość: magda Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.165.udn.pl 16.05.04, 20:32
    • Gość: magda Re: Matura - tematy z języka polskiego IP: *.165.udn.pl 16.05.04, 20:35
      kto wymyślił ten drugi temat co za zjeb?mazowieckie miało najtrudniejsze tematy
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka