magbig
06.02.18, 13:00
Zakłądam ten wątek, ponieważ na innym wątku dotyczącym tej szkoły jest tyle nieprawdziwych opinii, że o mały włos popełnilibysmy przez nie duży błąd. Sugerując się nimi, nie posłaliśmy tam od razu dziecka. Po dwóch miesiącach w szkole państwowej wiedziałam już, że to błąd i zaczełam znowu przeglądać wszystkie szkoły z rewiru ochoty. Odrzuciłam wiele STO z czołówki, bo panuje tam zamordyzm, włącznie z tym, że STO na Astronomów odpisało, że do nich zapisuje się w kolejce nawet dwuletnie dzieci. Dziękuję, postoję. Szukałam szkoły, która buduje wartość dziecka a nie swoją.
I co? Po porównaniu kryteriów wyszło, ze Vizja ma najlepszą ofertę programową, lokalową i fajnych nauxczycieli. Przenieśliśmy tam dziecko w ciagu tygodnia i dzisiaj wiem, że to była najlepsza decyzja jaką mogliśmy podjąć. Dlatego wklejam poniżej opinię, którą pod swoim nazwiskiem zostawiłam na Facebooku - mozna więc osobiście mnie zapytać o zdanie, zamiast czytać wpisy trolli, którzy nawet nie mają odwagi podpisać się imieniem i nazwiskiem i wypisują bzdury o papierze w kotletach (btw, szkoła ma własną kuchnię w swojej szkole wyższej w Wawie).
A zatem, z perspektywy rodzica, który ma tu dziecko, uważam, że Te Vizja Ochota to wspaniała szkoła i zaangażowani nauczyciele. Przenieśliśmy tu dziecko po dwóch miesiącach w szkole państwowej, gdzie zamiast świetlicy była przechowalnia... Z Vizji córka nie chce wychodzić - po lekacjach ma ciekawe zajęcia dodatkowe, na świetlicy zawsze odbywają się zajęcia kreatywne. Klasy nie są liczne, dzieci mają wiele zajęć wspólnych (przygotowanie przedstawień, konkursy sportowe), więc dzieciaki znają się między klasami, starszaki wykazują się opiekuńczością wobec młodszych dzieci, co c zesto obserwuję w szatni czy na korytarzu.
Nie bez znaczenia jest tez fakt, że w programie jest tyle języków obcych (np. w zerówce 6h angielskiego/tydz i 2h hiszpańskiego lub niemieckiego), że nie trzeba tego uzupełniać dodatkowymi zajęciami - oznacza to, że po odebraniu dziecka ma ono już czas na pobyt z rodziną i odpoczynek, zamiast być wożone po dodatkowych zajęciach wieczorem.
Kontakt z nauczycielami i kadrą zarządzającą jest bardzo dobry. W sytuacjach wymagających wyjaśnienia dyrekcja reaguje błyskawicznie. Dodatkowo my trafiliśmy na wspaniałego wychowawcę 0-3, a przecież taka osoba ma ogromny wpływ na stosunek dziecka do szkoły.
Sam budynek szkoły jest bardzo przyjazny. Czysty i przestronny, wypełniony pracami dzieci. Szkoła zapewnia ciągłość nauki - jesli dziecko chce po podstawówce zostać w Vizji, jest też liceum.
Przeniesienie tu dziecka było najlepszą decyzją, jaką mogliśmy podjąć. Drugie na pewno też tutaj wyślemy.