Gość: A. IP: *.centertel.pl 31.08.08, 23:19 Zastanawiam się, czy autor artykułu jest Polakiem... Ten tytuł... chyba powinno być: "czego mu brakuje"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marek Grekokatolik urzędasom nie pasuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 00:11 Może Grekokatolicy zebraliby się i oskarżyli urzędasów o dyskryminację? Ja jestem polskim ateistą, może mi zechcą odebrać obywatelstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Czego mu brakuje, by być Polakiem? IP: 212.75.100.* 01.09.08, 00:16 Ukraińców i tak dobrze traktują. Mam koleżankę Wietnamkę i od niej dużo się nasłuchałem ciekawych przypadków. Np o kobiecie, która jakieś 15 lat temu wyszła za Polaka, mają dwójkę dzieci (dzieci mają Polskie obywatelstwo) a ona nie ma nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Czego mu brakuje, by być Polakiem? IP: 212.75.100.* 01.09.08, 00:18 Miało być: [...] a nadal nie ma obywatelstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Criss Co mu brakuje, by być Polakiem? IP: *.aster.pl 01.09.08, 00:47 Przecież to jest kryminał, jak można brak nadania obywatelstwa argumentować wyznaniem religijnym, skoro w Polsce panuje wolność wyznania? To jest skandal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Polak-Katolik i najlepiej analfabeta IP: *.aster.pl 01.09.08, 01:57 to najwyraźniej ideał dla urzędników. Brawo! Widać, że nie zrozumieliście szanowni urzędnicy lekcji z II Wojny Światowej. Pooglądajcie sobie filmy o Hitlerze, o Goebbelsie, o teoriach rasowych w III Rzeszy. Co prawda i tak nic z tego nie zrozumiecie. Wstydzę się za was. Jesteście po prostu obrzydliwi. Jeżeli mam być Polakiem dlatego, że obchodzę Boże Narodzenie 24 grudnia, to jestem w stanie na przekór takim kretynom jak Wy obchodzić je razem z grekokatolikami 13 dni później. Motłoch! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Co mu brakuje, by być Polakiem? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.09.08, 03:02 Czy w Polsce nie ma czegos takiego jak laczenie rodzin?Zwlaszcza rodziny najblizszej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Co mu brakuje, by być Polakiem? IP: *.chello.pl 01.09.08, 05:07 Nie jest piłkarzem,mówi dobrze po polsku,a co najważniejsze i dla urzędników najgorsze-jest świadomy swoich praw.Tacy obywatele nie są tu potrzebni.Polska potrzebuje niewolników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Polityka IP: *.ar.wroc.pl 01.09.08, 06:55 Żeby być Niemcem wystarczy mieć owczarka niemieckiego w rodzinie (albo po prostu urodzić się "na ziemiach niemieckich pod tymczasową administracją Polski" (tak tam piszą). Rosjanie dawali obywatelstwo kazdemu kto chciał w Gruzji, Mołdawii czy na Ukrainie. Teraz trabią, że Rosjan bronią w tych krajach. A Polska nawet Polakom nie chce oddać tego co im zabrano. NIe jesteś katolik to nie jesteś Polak. Może powinno się wprowadzić kategorie Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Polityka 01.09.08, 09:50 "..Może powinno się wprowadzić kategorie Polaka ?.." Zglaszam sie do pierwszej kategorii: 1. nie czarnoskory 2. nieobrzezany 3. mam problemy z wymowa nazwisk, jak "nasz" prezydent - Saakaszwili - "Szakaszwili" 4. lubie kaczki (szczegolnie "po pekinsku") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ErikaSzwabskaPizza Re: Polityka IP: 87.244.80.* 01.09.08, 21:19 My obchodzimy Boze Narodzenie 25-ego grudnia a wigilie 24ego! Ale to idioci w tym polskim urzedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 by być Polakiem? 01.09.08, 08:36 To nie nowość. "Od zawsze" do Polonii i "polactwa" nasze władze mają stosunek seksualny. Publicznie miłość głoszą, a w konkretnych sprawach "a ja was pier...". Niezależnie od orientacji politycznej prezydenta, jakiś sportowiec od piłki kopanej albo od skakania pod poprzeczką w ciągu dni, tygodni może dostać polskie obywatelstwo. Moja żona jest Polką z Zaolzia. "Komuna" dała jej prawo do do studiów w Polsce, co tak sie jej jej podobało, iż dwa fakultety skończyła, tu se męża znalazła, dzieci wychowujemy. Zarówno za komuny jak i po niej latami walczyliśmy o polskie obywatelstwo dla niej i dla naszych dzieci. Moja teściowa żyje - ponieważ urodziła się po "południowej" stronie Olzy, Cieszyna, ma czeskie obywatelstwo. Teścia nie znałem. Nie był "wojownikiem o wolność i demokrację". Przedwojennym nauczycielem muzyki i polskim sportowcem. Za co miał kilka lat "urlopu" w Dachau - przetrwał obóz koncentracyjny, bo koledzy zeznali że był tylko ślusarzem... Moja zona nie mając obywatelstwa nie miała zameldowania, zezwolenia na pracę. Moja córkę, która w polskiej szkole pierwszą klasę skończyła w Czeskim Cieszynie, próbowano odesłać w Polsce do powtórki tej samej klasy - "bo przepisy". O tych samych przepisach usłyszałem, gdy władze pytałem, czemu tolerowany jest w Polsce pobyt jakiegoś Ormianina czy Gruzina - bez polskich korzeni, ale takiego który nas okradł. Dowiedziałem się, że nie zostanie wydalony, bo nielegalnie do Polski wjechał. Więc "z wolnej stopy" odpowiada za wczesniejsze przestępstwa, popełniając następne. Sprawy sądowej nie mogę mu wytoczyć, bo pisma sądowego "nielegalnemu" nie da się doręczyć. Chrońmy więc bardziej Polaków. Bym na rasistę nie wyszedł - bardzo lubię wietnamską rodzinę od lat w moim bloku mieszkającą. Ludzie ciężko pracujący, dzieci znający język polski i rodzinny. I nie jest dla mnie ważne, jakie obywatelstwo mają. Bardzo mi się podobają pomysły UE, by ci Wietnamczycy, by Polacy na dłużej pracujący w Irlandii, jacyś mieszkajacy w Polsce obywatele Ukrainy czy Rosji - mieli prawo do zameldowania, pracy, konta bankowego, głosowania w wyborach lokalnych itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marran o boze! czeka mnie chyba deportacja IP: *.chello.pl 01.09.08, 08:54 jestem ateista, nie kultywuje polskiej tradycji swiat katolickich czy mam sie juz pakowac? Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Boze, zlituj sie nad tym krajem kretynow 01.09.08, 09:04 Byli tacy co mordowali na Ukrainie ludzi za to ze chcieli byc Polakami a teraz w Polsce nie chca zaakceptowac jako Polaka mlodego, inteligentnego czlowieka z polskimi korzeniami. I to w sytuacji gdy sami mlodzi Polacy stad uciekaja, gdy substancji narodowej grozi zapasc demograficzna. Jak pan Bog chce kogos ukarac to mu odbiera najpierw rozum i polski urzednik stara ta prawde potwierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ErikaSzwabskaPizza Re: o boze! czeka mnie chyba deportacja IP: 82.112.155.* 01.09.08, 23:35 Ten mlody ukrainiec z polskimi korzeniami powinnien prosic o azyl polityczny mowiac ze go "przesladoja na ukrainie bo ma polskie korzenie i jest greko-k a nie prawoslawnym itd " Tak jak cyganie i inni z Polski mowili przed 2004 w WB ze polacy ich przesladoja! To wtedy mogl by nawet jechac do calej europy i zyc na zasilku itd a ze jest uczciwym to chcial to zrobic prawidlowo no i Polska zawiodla mu.Znam Ukrainke w WB ktorej matka jest Polka i dawno legalnie mieszka i pracoje w WB i juz ma brytyjske obywatelstwo po 3 latach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porucznik Urzad ds Cudzoziemcow - 20 lat bez zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 09:18 Niby jestesmy w Unii ale niewiele sie zmienilo w przepisach dot. cudzoziemcow spoza UE. Powiem wiecej - jak widze te mordy od lat siedzace na Dlugiej w Warszawie to krew zalewa. Musze zalatwiac pobyt dla zony ktora nie jest obywatelka polska. Kolejki sa po 4-5 godzin. Brak jakiejkolwiek informacji. Telefonow nie odbieraja. Jak odbiora - nic nie wiedza. Jak wiedza - i tak ci nie powiedza bo po co? Musisz przejsc, odstac kilka godzin (a pracuja od 8 do 15 i to nie codziennie) by sie dowiedziec ze twoja sprawa zostala przedluzona. Pytam sie - dlaczego nie poinformowaliscie o tym? Pada odpowiedz - przeciez ja wyslalam list do Panstwa a to ze idzie on 2 tygodnie to wina Poczty Polskiej. Place za złożenie dokumentów 350 zł a oni nie mogą znaczek "priorytet" nakleić za złotówkę??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys996 Co mu brakuje, by być Polakiem? IP: *.ip.gronet.pl 01.09.08, 10:34 Kolejny dowód na to, że w Polsce to ludzie są dla urzędników a nie urzędnicy dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel Czego mu brakuje, by być Polakiem? 01.09.08, 11:21 niech sie szybko hajtnie i problem z glowy Odpowiedz Link Zgłoś
aldryg Re: Czego mu brakuje, by być Polakiem? 01.09.08, 17:32 > niech sie szybko hajtnie i problem z glowy To oczywiście mnie podważa "świętości" małżeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel X Co mu brakuje, by być Polakiem? IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.08, 11:25 Nie chcą mu dać obywatelstwa bo jeszcze nie przeprosił żydów za Jedwabne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Murzynek Bambo Jestem Polakiem bo mówię po polsku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 11:27 Nie może być Polakiem bo nie obchodzi świąt katolickich?! Co za absurd... Mój ojciec jest Żydem a matka z pochodzenia Niemką. Od zawsze czułem się Polakiem bo tu moja rodzina mieszka od setek lat wszyscy czują się odpowiedzialni za ten kraj i wszyscy oczywiście mówią po polsku. Czy to oznacza że jestem gorszym Polakiem od innych a może obywatelstwo polskie mi się nie należy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euroslobo Re: Jestem Polakiem bo mówię po polsku... IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.08, 13:18 Świetnie,tak trzymać - Polska byłaby wspaniałym krajem ,gdyby nie było tu tzw. "prawdziwych Polaków"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawstydzony_Polak Oto Polska właśnie !!! IP: *.pl 01.09.08, 11:32 Jeśli obcokrajowiec, bez jakichkolwiek powiązań z Polską gra dobrze w piłkę, ale nawet nie mówi po polsku - dostanie OBYWATELSTWO od ręki. Potomek Polaków pozbawiony Ojczyzny wskutek zawirowań dziejowych może tylko o tym pomarzyć. I taka jest moja Ojczyzna i jej urzędnicy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Co mu brakuje, by być Polakiem? IP: 193.46.186.* 01.09.08, 12:40 Nie jestem katolikiem wiec nie jestem polakiem ????? gratuluje analogii urzednikowi pewnie z dzidada pradziada polaka, przybylego na bagnetach armi czerwonej Odpowiedz Link Zgłoś
swiniopas6 Czy ten by dostal obywatelstwo polskie? 01.09.08, 13:00 Bialorusin Patrzę: оt się toczy jaki? cień zmarniały, Licha siermięga z chudych bark opływa, W strzępach kożucha tonie głowa siwa, A krzywe nogi wlekš z lip sandały. Twarz cała w zmarszczkach, jak ta w bruzdach niwa, Cieni zgnębieniem istoty zmartwiałej, W oczu brak życia, znać go łzy zalały, A z piersi oddech zgrzytem się odzywa. To Białorusin, co cierpi i kocha. To Białorusin, którego stoczyła W bagnisko nędzy ciemnota-macocha. Bogactwem jego ? chatyna pochyła, Celem do życia ? siekiera i socha, A kresem cierpień ? karczma i mogiła. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 jeżeli ktoś dotąd nie wierzył że jesteśmy 01.09.08, 13:46 państwem wyznaniowym, po przeczytaniu tego artykułu nie będzie chyba miał już złudzeń że tak nie jest. Uznano by go Polakiem, gdyby był katolikiem!!! Katotalibowie w administracji państwowej lekceważą polską Konstytucję i są bezkarni. Odpowiedz Link Zgłoś
voguer Po co on tu? Nie powinnismy wszystkich tu sciagac! 01.09.08, 14:10 Po co on tu? Nie powinnismy wszystkich tu sciagac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Po co on tu? Nie powinnismy wszystkich tu sci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 14:40 voguer - a po co ty tu jeteś potrzebny? Spadaj bo tylko prąd kradniesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobromir Czego mu brakuje, by być Polakiem? IP: 213.17.245.* 01.09.08, 13:58 Szkoda, że nie gra w piłkę. I na przykład nie jest czarny. Na pewno mógłby wtedy szybciutko zostać Olisadebe-Pereiro-Polakiem. Żenujące... Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Czego mu brakuje, by być Polakiem? 01.09.08, 14:36 Jemu niczego nie brakuje:) ale urzędnikom dobrej woli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: Czego mu brakuje, by być Polakiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 14:44 Dużo mu brakuje. 1. Nie gra w piłke nożną 2. Nie jest krewnym Rogera Pereiro ani nie zna Leo Benchauera 3. Nie potrzebny jest Polsce, ponieważ panuje tu przeludnienie, przy autostradach pracuje tylu ludzi, że nawet w nocy trudno tam się zatrudnić 4. Nie wie jak ważna dla Polski jest tarcza anty sra kietowa, i pewnie skoro z Ukrainy to chce nam tu rusofobic społeczeństwo tak jak źli rodzice na zachodzie mają germanofobić swoje dzieci TAK PANIE KACZYŃSKI - PORA W KOŃCU DAĆ CHŁOPAKOWI OBYWATELSTWO! CHYBA TO CO PISZE U GÓRY NIE JEST PRAWDĄ? KATOLICZKI DO RYDZYKA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafi Czego mu brakuje, by być Polakiem? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.09.08, 15:18 Czy to normalny kraj w ktorym obcokrajowiec nie znajacy polskigo moze stac sie obywatelem w trybie przyspieszonymchi choćby Roger, a chłopak który ma polskie korzenie i rodzine tutaj w kraju przechodzi przez uwłaczający jemu proces? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konop Co mu brakuje, by być Polakiem? IP: *.chello.pl 01.09.08, 15:28 Gdyby umiał grać w piłkę, sprawę załatwiłby od ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
voguer Sorry, ale nie bede pial z zachwytu, bo 01.09.08, 16:15 Sorry, ale nie bede pial z zachwytu, bo jakis ukrainiec wymyslil sobie, ze chce miec obywatelstwo mojego kraju. Urzednicy dobrze robia trzymajac ich z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosky Re: Sorry, ale nie bede pial z zachwytu, bo IP: 62.233.211.* 01.09.08, 18:53 Z artykułu wynika, że chłopak jest Polakiem, który do trzynastego roku życia mieszkał na Ukrainie i był obywatelem ukraińskim... A teraz po prostu chce mieć obywatelstwo zgodne z narodowością... Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Co mu brakuje, by być Polakiem? 01.09.08, 17:43 "co mu brakuje", "jak miał 13 lat"... autor artykułu na obywatelstwo polskie na pewno by nie zasłużył, gdyby sprawdzano znajomość literackiej polszczyzny! Redaktorowi nie przystoi posługiwać się gwarą podwórkową :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludwigvanbeethoven Ja moge szybko mu pomoc! IP: *.rev.stofanet.dk 01.09.08, 18:27 Moge na korzysc tego mlodego czlowieka oddac mu swoje obywatelstwo - staram sie o dunskie wiec niech nasza polska urzednicza biurokracja odwali sie od niego i da wreszcie zyc w ciszy i spokoju.Pieprzone przepisy i urzedasy ktore znajda zawsze dziure w calym w celu zepsucia obywatelowi zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zszokowany Czego mu brakuje, by być Polakiem? IP: *.sydskane.nu 01.09.08, 19:16 A wiec polak musi byc katolikiem. Nie dziwota, ze prawoslawna ludnosc wschodnij dawnej Rzeczpospolitej nienawidzila Polakow. Co za paskudna i glupia polityka. Czarni zgubia ten kraj. Odpowiedz Link Zgłoś