Dodaj do ulubionych

Filologia angielska w Warszawie

18.09.08, 10:35
Witam.Od października rozpoczynam studia w Warszawie o kierunku filologia angielska.Wybrałam uczelnie prywatna.Czy SWSPiZ(Społeczna Szkoła Wyższa Przedsiębiorczości i Zarządzania w Warszawie to dobry wybór?Słyszałam tez o innych uczelniach takich jak Wszechnica Polska , Wyższa Szkoła Psychologii Społecznej,Lingwistyczna Szkoła Wyższa w Warszawie. Która z tych uczelni jest najlepsza?Bardzo proszę o opinie.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: anuszzka Re: Filologia angielska w Warszawie IP: 40.0.96.* 06.01.09, 16:44
      Ja tez wybralam SWSPiZ, mam nadzieje ze jest ok
    • Gość: Aldonia Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.mgsp.pl 25.02.09, 20:34
      wybór tragiczny. na magisterskich panuje taki chaos że nawet prodziekan nie wie
      co mowi
    • ubezpieczenienazycie.com Re: Filologia angielska w Warszawie 25.02.09, 22:20
      Polecam: Uniwersytet Warszawski, na pewno kształcą na wysokim poziomie i jak
      podejrzewam prezentujesz coś sobą to masz zapewnioną dobrą pracę.
    • Gość: Sylwia Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.09, 18:53
      Bardzo trafny wybór,nie długo będę się broniła to był mój najlepszy wybór w
      życiu bardzo dużo się nauczyłam naprawdę wszystkim gorąco polecam
    • Gość: ali Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 12:31
      A ja właśnie się bronię w Wyższej Szkole Komunikowania, Politologii i Stosunków
      Międzynarodowych. Studia w sumie oceniam pozytywnie, kameralna atmosfera,
      wykładowcy sympatyczni. Wiadomo, że to nie Uniwersytet Warszawski - ale ma to
      też swoje plusy :)
      • Gość: Karibu Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 13:28
        WSKPiSM spoko, że tak powiem nieprzeładowany program :), nie katują do niemożliwości gramatykami historycznymi czy teorią języka jak na państwowej... Oczywiście studia praktyki językowej nie zastąpią, ale te są całkiem sympatyczne.
    • Gość: paula Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 04.12.09, 11:40
      Aneta a co myslisz z perspektywy czasu o tej szkole?
      • Gość: nn Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.pl 02.02.10, 15:19
        Hey , właśnie studiuje 1 rok na WSL i jest tragiczna , od października
        przenoszę się na pewno bo szkoda kasy;/ - tylko na nią patrzą ;/
        • k.m.lipinski Re: Filologia angielska w Warszawie 03.02.10, 16:12
          Hey, studiujesz na WSL czy LSW? Ja szukam info o Lingwistycznej
          Szkole Wyższej w Warszawie. Możesz coś o niej napisać? Interesują
          mnie podyplomowe studia przygotowyjące do egzaminów na tłumacza
          przysięgłego.
          • Gość: Ug Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.jmdi.pl 14.07.10, 12:00
            LSW podyplomowe nie polecam, czyli jak wpakować studenta na zajęcia od 8:30 do
            20:15 na dość rzadkich zjazdach i wyciągnąć z niego kasę. Często wykładowcy
            nieprzygotowani, posyłają studentów żeby kserowali podczas zajęć materiały,
            które sami powinni przygotować wcześniej, chociaż w drugim semestrze po
            narzekaniach chyba się ogarneli. Jeśli chodzi o uzyskanie papierka
            uprawniającego do podejścia do egzaminu na przysięgłego po jak najniższej
            Warszawskiej cenie 4600+ to LSW spełnia swoje zadanie, jeśli zaś chodzi o
            poziom kształcenia jeden wielki bałagan. Jeśli chcesz się czegoś tam nauczyć
            cóż, coś z zajęć tam zawsze się liźnie ale jak wszędzie a tu szczególnie PRACUJ SAM
            • Gość: Becky Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.deblin.vectranet.pl 10.08.10, 11:15
              hej a studiuje ktoś może we Wszechnicy Polskiej?
              • Gość: Karo Re: Filologia angielska w Warszawie IP: 83.1.52.* 24.08.10, 00:54
                Ja studiowałam,co prawda nie ten kierunek,ale ogólnie porażka. Jeśli
                zależy Ci tylko na papierze to ok,ale jak chcesz coś mieć w głowie
                to uderz gdzie indziej
              • Gość: Karibu Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 13:30
                Potwierdzam, Wszechnica to porażka, ja się przeniosłam na WSKPiSM
            • davnik Re: Filologia angielska w Warszawie 21.06.11, 11:23
              No nie wiem. Może kiedyś rzeczywiście nie było za różowo, ale ta szkoła naprawdę dostała ostatnio kopa. Jest coraz lepiej, zatrudniają lepszych, odpowiedzialniejszych wykładowców. Mi się bardzo podoba i sporo się tam uczę, więc mam nadzieję, że z egzaminami na tłumacza nie będzie problemu :)
            • marinadom Re: Filologia angielska w Warszawie 19.04.12, 12:08
              Co za bzdury opowiadasz . Ja przeniosłam sie do Lingwistycznej szkoły wyzszej z UW między innymi dlatego że to właśnie tam musiałam sama pracować żeby się czegoś nauczyć . Zajęcia praktyczne na UW w grupach 30-40 osobowych sprowadzały sie do tego że wielokrotnie na zajęciach nawet nie udało mi się odezwać po angielsku . W LSW nie ma takiej możliwości, gdyz będąc w małej grupie nawet jeśli nie chcesz to przynajmniej kilka razy poproszą cię o wypowiedź ( no chyba że ktoś chce się "uchować" ale ktoś taki nie nauczy sie języka :) ) . Ja już skończyłam LSW , świetnie mówię po angielsku , mam dobrą pracę więc teraz wrócę na UW ale juz tylko po to żeby zdobyć tyt. magistra bo teraz potrafię juz dobrze posługiwać się językiem, właśnie dzięki nauce w Lingwistycznej Szkole Wyższej . Żadne Wszechnice Polskie ani inne szkoły które chcą uczyć wszystkiego nie znają się tak dobrze na praktycznym nauczaniu języka obcego jak LSW . Ja wyznaję zasadę : coś co jest od wszystkiego jest do niczego :) Ale każdy ma prawo do własnego wyboru.
              • Gość: pchła Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 21:04
                Hej, mam pytanko. W LSW przyjmują osoby z średnio zaawansowanym poziomem języka lecz ja nie czuje się zbyt pewnie (ciągle mam blokadę i mało mówię, lepiej z pisaniem ;)) myślisz, że szybko można nadrobić zaległości? z góry dziękuję za odpowiedz. POZDRAWIAM :))
              • Gość: nn Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.lomianki.armasan.eu 15.09.12, 10:41
                Ja nie wiem, w której LSW byłaś. Może w tej co pokazuje się na stronie a nie w tym komunistycznym starym i śmierdzącym budynku, w którym mieści się teraz. Sale bardzo małe, duszne, krzesła to piekło a jak się chociażby myśli o siedzeniu tam cały dzień to człowiekiem normalnie trzęsie. Kilka wypowiedzi wcześniej ktoś napisał również o chodzeniu do ksero przepraszam ale moim skromnym zdaniem to nie tak powinno wyglądać przy tych pieniądzach jakie się płaci. Dodatkowo jest totalny chaos, narobili dodatkowe rekrutacje i nie łatwo jest się dopatrzeć na stronie kiedy i na jakie zajęcia powinno się iść. Jeżeli ktoś idzie na studia niestacjonarne i ma zjazdy co 2 tygodnie a o zmianach planów dowiaduje się na 15 godzin przed samymi zajęciami to wydaje mi się, że coś tu nie gra! Tak jest na okrągło! Egzaminy zdarzyło się, że były sprawdzane ołówkiem ( czy to podstawówka ?) Dziekanat mam wrażenie uważa, że my to nic nie robimy tylko siedzimy i sprawdzamy cały czas pocztę mailową i czekamy na wiadomości od nich, oni nigdy nic nie wiedzą a jak masz ciśnienie, żeby otrzymać jakiekolwiek informacje to sam sobie lepiej znajdź. Jak ktokolwiek pójdzie na tę uczelnię to życzę POWODZENIA z całego serca. Totalna strata czasu pieniędzy i nerwów.
    • clever98 Re: Filologia angielska w Warszawie 29.09.11, 06:45
      Studenci filologii angielskiej studiów magisterskich uzupełniających odradzam Wam wybierać jako promotora prof.Zyberta, ponieważ przez dwa lata seminarium nic na zajęciach nie robi, luz blues, i gadanie głupot jak uda mu się znaleźć salę ze studentami, z którymi powinien mieć zajęcia. Dodatkowo w ogóle nie potrafi motywować do pisania pracy tak jak robią to inni wykładowcy( Dakowska dla odmiany po każdym semestrze wymagała od swoich seminarzystów jakiejś części pracy co w czerwcu procentuje, bo masz pracę, którą chcesz obronić i nie masz stresu, że jeszcze tego nie zrobiłeś/aś, poza tym każde zdanie jest sprawdzone i przeanalizowane)Zybert prac nie czyta, prosi tylko, aby ktoś z waszych znajomych Wam sprawdził, kto już jest po obronie i tyle.Sam egzamin magisterski u niego to żenada...... Za wszelką cenę chce udowodnić, że jesteś nikim.Zdaje filozoficzne pytania, nie słucha odpowiedzi, przerywa w trakcie i zadaje kolejne pytania, po to aby zbić twoją pewność siebie i to co chciałaś/eś powiedzieć.I ni promotorzy dawali pytania swoim ludziom, i przed wejściem instruowali magistrantów, co powiedzieć i w jaki sposób, aby dobrze wypaść.POLECAM WAM DAKOWSKĄ, NA OBRONIE JEST SUPER, W PRZECIWIEŃSTWIE DO ZAJĘĆ , KTÓRE MA ZE STUDENTAMI NA 1 ROKU. Najlepiej studia magisterskie wybierajcie na innej uczelni:D II rok, ze względu na egzamin PNJ jest straszny i to co robi uczelnia ze swoimi studentami, od których zebrała czesne prze półtora roku zakrawa o Rzecznika Praw Obywatelskich, ale to inna historia. Żeby nie było, że tylko piszę negatywnie to pozytywne jest to, że zajęcia z Dr Sądej są super i można się dużo nauczyć na jej zajęciach oraz dr. Wortman super przygotowuje do PNJ. Omijajcie Zyberta szerokim kołem. Pozdrawiam
    • eq_szkola_jezykow_obcych Re: Filologia angielska w Warszawie 27.08.12, 21:47
      Z wymienionych najlepsza jest SWPS (Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej)
      Pytanie tylko, co chcesz po tej filologii robić? I dlaczego nie pokusiłaś się o UW? tam poziom zdecydowanie najwyższy, no i prestiż ukończenia UW najwyższy.
      • Gość: Ania Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.brz.warszawa.supermedia.pl 28.08.12, 10:54
        jak szkoła która kształci psychologów może być nagle najlepsza w kształceniu anglistów :)))) ludzie zastanówcie się trochę - żeby być w czymś najlepszym to trzeba się w tym specjalizować , więc jak chcesz być dobrym anglistą to idź do specjalistów od języka angielskiego , czyli jeśli nie dostaniesz się na państwową uczelnię czyli UW to wybierz prywatną ale tylko LSW - bo jak sama nazwa wskazuje " Lingwistyczna Szkoła Wyższa " tam kształcą specjalistów od języków obcych i tylko na tym się skupiają a to że wymagają przynajmniej średnio zaawansowanej znajomości języka to tylko świadczy o tym że poważnie podchodzą do nauki języka . Tam papierka za samo chodzenie na pewno nie dostaniesz .
        • bo_na_parter Re: Filologia angielska w Warszawie 28.08.12, 18:12
          a tu się nie zgodzę - ta szkoła zaczęła od kształcenia psychologów, ale po tamtych czasach została tylko nazwa. teraz kształcą już w większości kierunków humanistycznych i robią to bardzo dobrze. wiem, co mówię, mój brat skończył tam socjologię, a koleżanka - właśnie filologię angielską, i to już dobrych kilka lat temu.
          • Gość: Ania Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.brz.warszawa.supermedia.pl 29.08.12, 10:32
            Rób jak chcesz , ja w każdym razie uważam że w LSW jest bardzo dobry poziom nauczania. Mój przyjaciel ze Stanów był zdziwiony że tak dobrze mówię po angielsku ucząc się języka w Polsce - a to dzięki nauce w LSW. Acha i gdybym była pracodawcą i szukałabym anglisty to zdecydowanie wybrałabym osobę z dyplomem uczelni lingwistycznej a nie z SWPS-u - mój pracodawca tak zrobił i od 1-go września ruszam do pracy :) a od października na magisterkę na UW :)
            • Gość: . Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.12, 10:58
              Aniu, mam pytanie. Rozumiem, że zaczynając studia w LSW znajomość języka powinna być na poziomie b2. Ja mam niestety trochę zaległości bo nie używałam angielskiego na codzień i mam tzw blokadę ;) myślisz, że nadrobię zaległości i dam sobie radę? dziękuję z góry za odpowiedz. Pozdrawiam
              • Gość: Ania Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.brz.warszawa.supermedia.pl 29.08.12, 15:21
                Pewnie że dasz radę , gdybyś wiedziała jaki był mój poziom angielskiego po liceum to bys się zdziwiła a jednak sobie poradziłam . Trzeba poprostu przyłozyć się do nauki. Sporo zajęć z praktycznej nauki języka jaka jest w LSW sprzyja w otworzeniu się na mówienie . Jeśli naprawdę chcesz się nauczyć języka i sumiennie się do tego przyłożysz to na pewno sobie poradzisz . Życzę powodzenia
              • Gość: studentLSW Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.netia.pl 30.01.13, 12:04
                niestety, na lsw kończy się na poziomie B2, a nie zaczyna, żenujący poziom tam jest....
        • Gość: studentLSW Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.netia.pl 30.01.13, 12:02
          Odpowiadając na jakość kształcenia w LSW w warszawie - jest to żenująca i najgorsza uczelnia językowa w mieście, niczego się nie nauczycie, a tylko chcą z Was na każdym kroku zdzierać pieniądze - NIE POLECAM !
          • Gość: cherokee77 Re: Filologia angielska LSW IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.13, 11:15
            Niestety LSW - szkoda nerwów i kasy. Poziom języka po skończeniu co najwyżej B2.
            Jeden z powyższych wpisów to zwyczajna reklama . Na dodatek na uczelni panuje zasada ZRÓB TO SAM , co prawda jest kilku bardzo fajnych młodych wykładowców , co z tego kiedy wierchuszka jest skostniała i nieprzychylna studentowi. Broń boże wybierać specjalność nauczycielską - będziecie w kółko oglądać lekcje prowadzone przez studentów dyletantów , prowadząca przez całe dwa lata nie zademonstrowała nawet jednej lekcji pokazowej , co nie przeszkadza jej być osobą bardzo nieprzyjemną i apodyktyczną . Na specjalności nauczycielskiej jest TYLKO jeden promotor prac licencjackich , nie służy żadną pomocą , za to chętnie odrzuca , bo to jest dodatkowa duża kasa dla uczelni. Studenci mają poczucie straconego czasu i pieniędzy. Tak działając uczelnia nie przetrwa długo na rynku.

• Gość: k Re: Filologia angielska LSW IP: 195.245.213.* 29.05.13, 15:51
              Popieram, te wcześniejsze wpisy o LSW musiał dodać jej pracownik. Wybierając te szkole bylam przekonana ze jako uczelnia mająca 'lingwistyczna' w nazwie, bedzie mocno skoncentrowana na nauce języka. Nic bardziej mylnego. Koncentruje się tylko na pięniądzach. Kadra nauczycielska w większości w na dobrym poziomie, liczni wykładowcy z UW ale ich podejście do studentów jest mało wymagające, a czasami wręcz olewcze. Katastrofa jesli chodzi o dziekanat, kiedys jedna z pracownic miala do mnie ogromne pretensje bo "raczylam zadac jej pytanie". Nastawienie jak z komuny, a przeciez one pracuja głównie dzięki pieniądzom studentow. Zimą zimno a latem sie gotujemy w małych salach. W ramach ciekawostki dodam że niektore toalety się zapychają, a studenci w ramach "prac naprawczych" mają do dyspozycji wiadro aby wszystko "przepchnąć". Częśc przedmiotów zupelnie niepotrzebna, tak zeby wypełnić program. W zamian za to moglibysmy miec wiecej zajec z konwersacji czy gramatyki. Podsumowując: po 1,5 roku nauki w LSW załuję ze wybralam te szkole. Nie polecam.
            • Gość: student Re: Filologia angielska LSW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.13, 12:33
              Aż przykro gdy czyta się takie brednie ! B2 to może miałeś Ty po drugim roku i pewnie Cię wyrzucili :) Co do dyletantów to każdy z nas nim jest kiedy rozpoczyna warsztaty metodyczne a osobiście uważam że właśnie na tym one polegają żeby uczyć się na własnych błędach i błędach innych studentów prowadzących lekcje pokazowe. Jestem zadowolony z tego że jest tak dużo zajęć praktycznych z naszym udziałem. Nie wiem o której uczelni piszesz gdyż ja mam do wyboru dwóch promotorów a zajęcia w większości prowadzą młodzi pracownicy naukowi. Sprawdź może dokładnie czy na pewno studiowałeś w LSW ? :D
          • Gość: Tomek Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.06.13, 14:23
            kilka lat temu miałęm "przyjemność" zrobić podyplomówkę z teorii i praktyki tłumaczeń.
            Potwierdzam to co napisali przedmówcy - kilku fajnych wykładowców, a reszta to banda ciemniaków, trafia się jakiś native speaker, który nie wie co mówi. Poziom nauczania na koszmarnym poziomie.
          • Gość: student Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.13, 12:58
            Wszedłem sobie na tę stronkę, czytam i nie mogę się nadziwić :) aż sprawdziłem swoją legitymację czy na pewno jest tam nazwa Lingwistyczna Szkoła Wyższa w Warszawie.
            Po za czesnym które opłacam w ratach nie miałem żadnych dodatkowych opłat , bezpłatne poprawki, premia egzaminacyjna 100 zł dla studentów którzy w pierwszym terminie zaliczą sesję.
            Pewnie znasz już wiele językowych uczelni w mieście i jeszcze wiele poznasz :)
            Zgadzam się z Tobą że jeśli liczysz na to że w LSW z B2 prześlizgniesz się do końca studiów to jest to duuży błąd !
            • Gość: Gość Re: Filologia angielska w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.13, 00:44
              Czytam niektóre wpisy i też nie mogę uwierzyć że ludzie potrafią pisać takie brednie. A tak w ogóle to ja się zastanawiam czy takie szkalowanie nie powinno być karane, przecież po IP łatwo można namierzyć autora. Wracając jednak do tematu uczelni to z czystym sumieniem mogę zaręczyć o wysokim poziomie nauczania , na tyle wysokim że jeżeli ktoś potem wybierze się dalej na studia nawet za granicę, to poradzi sobie bez problemu a może nawet będzie jednym z lepszych studentów. Oczywiście dotyczy to osób które przychodząc studiować na LSW będą uczciwie pracować a nie narzekać że np. na zajęcia z metodyki muszą przygotowywać prezentacje , bo to akurat bardzo pomaga już w trakcie studiów kiedy na trzecim roku trzeba odbyć praktyki. I także jeśli traficie na szkołę która będzie chciała pomóc Wam zdobyć jakieś doświadczenie a nie tylko wystawić papierek :) , to dzięki ćwiczeniom praktycznym na uczelni bez problemu poprowadzicie zajęcia . Podsumowując powiem tylko : LSW jest dla ludzi z aspiracjami , dlatego polecam ją wszystkim którzy chcą zdobyć wiedzę a nie tylko papierek - dla tych drugich na pewno są miejsca gdzie indziej :)
              • Gość: Wrecekrzepki Re: Filologia angielska w Warszawie IP: 195.205.221.* 07.10.13, 15:26
                Podoba mi sie, że komentujesz swój własny post - łatwo poznać po blednym stosowaniu spacji przed znakami przestankowymi ;)
                • Gość: latika Re: Filologia angielska w Warszawie IP: 195.205.247.* 01.05.14, 19:11
                  Zastanawiam się nad tą szkołą, kierunek-filologia angielska (zaocznie) czy ktoś może studiował i chciałby się wypowiedzieć szczerze? Czytałam wiele opinii, były pozytywne jak i negatywne. Ponoć słabo przygotowują, małe salki itd..
    • e-polyglots Re: Filologia angielska w Warszawie 03.09.14, 11:47
      Pilnie potrzebny lektor języka angielskiego, do zajęć indywidualnych dla dzieci ze szkół podstawowych, gimnazjum i liceum.

Od 1 października, od poniedziałku do czwartku w blokach zajęć:

poniedziałek 14:30-16:30
      wtorek 14:00 - 19:00 lub 20:00
      środa 14:30 - 16:30
      czwartek 14:00 - 19:00 lub 20:00

Zajęcia dla dorosłych grupy 4-6 osób, gotowe materiały od poniedziałku do czwartku w godzinach: 18:15 - 21:30 (2x90min) razem 12 tygodniowo.

Zajęcia w szkole w Ursusie.
      Mile widziane doświadczenie w korepetycjach, stawka 30 zł. brutto, kontakt: biuro@e-polyglots.com
    • e-polyglots Re: Filologia angielska w Warszawie 03.09.14, 11:49
      Pilnie potrzebny lektor języka angielskiego, do zajęć indywidualnych dla dzieci ze szkół podstawowych, gimnazjum i liceum.

Od 1 października, od poniedziałku do czwartku w blokach zajęć:

poniedziałek 14:30-16:30
      wtorek 14:00 - 19:00 lub 20:00
      środa 14:30 - 16:30
      czwartek 14:00 - 19:00 lub 20:00

Zajęcia dla dorosłych grupy 4-6 osób, gotowe materiały od poniedziałku do czwartku w godzinach: 18:15 - 21:30 (2x90min) razem 12 tygodniowo.

Zajęcia w szkole w Ursusie.
      Mile widziane doświadczenie w korepetycjach, stawka 30 zł. brutto, kontakt: biuro@e-polyglots.com
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka