Dodaj do ulubionych

Dziecko ułożone poprzecznie

31.01.17, 11:14
Witam :)
Oczekuję czwartego malucha,jestem prawie w połowie ciąży i póki co dzidziuś leży cały czas poprzecznie,od 15 tc czuję ruchy cały czas tam,gdzie ma nóżki,czyli lewy bok,rzadko coś mnie skubnie po drugiej stronie,czasami poczuję jakby rączkę. Rodziłam 3x siłami natury.
Czytałam,że u wieloródek płody często przybierają taką pozycję ze względu na rozciągniętą macicę. Czy mogę wykonywać jakieś ćwiczenia,które "namówią" dziecko do zmiany pozycji?
Obserwuj wątek
    • martishia7 Re: Dziecko ułożone poprzecznie 01.02.17, 10:48
      Popatrz na tę stronę spinningbabies.com

Pani ekspert już kilkukrotnie ją polecała.
      • e_le_n_a Re: Dziecko ułożone poprzecznie 01.02.17, 21:47
        Poczytam,dzięki :)
    • agrafa83 Re: Dziecko ułożone poprzecznie 01.02.17, 14:20
      Hej,ja w 3 ciąży,porody sn,obecnie 26 tydzień,córka jakoś w literkę v - pupa na dole nogi i głowa po bokach brzucha lub leży lepkiem do góry- ogólnie lata po całym brzuchu,mi powiedziano ze ma czas na obrót do 34 tygodnia,jeśli się nie wykopyrtnie wczesniej będę bliżej 34 tyg ćwiczyć na obrót:-) teraz wg położonej za wcześnie bo jeszcze może się obrócić nie tak jak byśmy chcieli bo ma jeszcze dużo miejsca, zależy mi na porodzie sn.zobaczymy jak wyjdzie:-)
      • e_le_n_a Re: Dziecko ułożone poprzecznie 01.02.17, 21:51
        Na razie czas i miejsce faktycznie jest :) i u mnie i u Ciebie :) martwi mnie tylko trochę ta elastyczna wieloródkowa macica i brzuszek mam nisko i cały czas mam wrażenie że wyglądam jakbym dobrze pojadła bigosu a nie była w połowie ciąży :) jakoś mi się nie widzi potencjalna cesarka wiec mam nadzieję że zacznie się kręcić :)
    • katarzynaoles Re: Dziecko ułożone poprzecznie 02.02.17, 11:50
      Dokładnie tak, jak piszą koleżanki: jest jeszcze czas, a maluch ma sporo miejsca. Niemniej za jakiś czas (koło 30tc) zaczęłabym powoli przekonywać go do zmiany pozycji, żeby się za bardzo nie przyzwyczaił. na pocieszenie dodam, że macica, która jest nieco bardziej rozciągnięta po poprzednich ciążach często dochodzi do siebie jak maluch jest większy (stymulacja ścian przez dziecko zwiększa napięcie). Ale na pewno nie zaszkodzi zapoznanie się z ćwiczeniami ze strony, którą już podały koleżanki i odżywianie mięśnia macicy - czyli picia naparów z liści malin i/lub poziomki. Zarówno przy ćwiczeniach jak i przy piciu herbatki warto poobserwować jak reaguje macica i postępować zgodnie z tymi obserwacjami. Pozdrawiam serdecznie :)
      • e_le_n_a Re: Dziecko ułożone poprzecznie 14.02.17, 14:37
        Dziękuję za odpowiedź :) Odezwę się jeszcze :)
        • agrafa83 Re: Dziecko ułożone poprzecznie 14.02.17, 16:26
          Moja już lepkiem w dół,więc jak tak zostanie - sukces :-)
          • e_le_n_a Re: Dziecko ułożone poprzecznie 15.02.17, 19:13
            super :) ja za tydzień się dowiem,co tam nowego,ale miejsce najczęstszych kopniaków bez zmian ;-)
            • agrafa83 Re: Dziecko ułożone poprzecznie 16.02.17, 06:51
              Moja tak kopie że głowy nie czuję wcale na dole a jest:-) jakos grzbietem bo boku jezdzi i nogi u gory,z boku łapki,głowa niewyczuwalna:-)
              • e_le_n_a Re: Dziecko ułożone poprzecznie 24.02.17, 23:16
                Ja tylko nogi czuję doskonale :)
    • kiddy Re: Dziecko ułożone poprzecznie 19.02.17, 20:42
      Moja córka obróciła się z ułożenia poprzecznego w 36 tygodniu ciąży. Miałam już wystawione skierowanie na CC, wszyscy ginekolodzy mówili, że nie ma szans na obrót, a tu proszę, obróciła się i urodziła SN. Ja tylko zaznaczę, że jeśli dziecko długo było w ułożeniu poprzecznym, to po porodzie warto pokazać malucha neurologowi i dobremu ortopedzie, żeby ocenili, czy ta pozycja nie wpłynęła negatywnie na napięcie mięśniowe i stan bioder dziecka. Tak kontrolnie. Takie zalecenie dostałam ze szpitala, w którym rodziłam.
      • e_le_n_a Re: Dziecko ułożone poprzecznie 24.02.17, 23:15
        Dzięki za informację.
        Póki co nie zmienia pozycji ale dopiero 22 tc.
        Usg połówkowe wykazało nisko położone łożysko na tylnej ścianie i to chyba niezbyt dobre ... Przeszukałam stare opisy usg i z drugim dzieckiem też tak miałam,przy trzecim było na przedniej.
        • agrafa83 Re: Dziecko ułożone poprzecznie 25.02.17, 07:38
          Ale na szczęście macica jeszcze rosnie:-)- wszystko idzie w górę ,są szanse że łożysko pociągnie :-) macie duuuzo czasu, ja zaczynam jutro 30 tydzień i powoli odliczamy:-)
          • e_le_n_a Re: Dziecko ułożone poprzecznie 25.02.17, 19:53
            Tez chciałabym juz 30... Za dużo nerwów mnie to wszystko kosztuje... Ciągle cos... Synek na szczęście zdrowy i nim wszystko ok :)
          • e_le_n_a Re: Dziecko ułożone poprzecznie 25.02.17, 22:58
            agrafa83 napisała:

> Ale na szczęście macica jeszcze rosnie:-)- wszystko idzie w górę ,są szanse że
            > łożysko pociągnie :-) macie duuuzo czasu, ja zaczynam jutro 30 tydzień i powoli
            > odliczamy:-)
            >
        • katarzynaoles Re: Dziecko ułożone poprzecznie 28.02.17, 19:16
          Łożysko zwykle jest na tylnej ścianie macicy. Teoretycznie nie ma różnicy, na której ścianie macicy jest łożysko, jednak wiele osób przyjmujących porody wskazuje, że lepiej jak jest to tylna ściana. Na pewno lepiej słucha się wtedy tętna! A że nisko, to zupełnie nie ma się czym martwić, bo zapewne jeszcze się podniesie. Pozdrawiam :)
          • e_le_n_a Re: Dziecko ułożone poprzecznie 28.02.17, 21:43
            Dziękuję za pocieszenie :) Mam nadzieję,że bedzie wszystko ok .Pozdrawiam serdecznie :)
            • e_le_n_a Re: Dziecko ułożone poprzecznie 03.04.17, 20:08
              27 Tc skończony,głowa na dole :))
              Kopie po żebrach ;-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka