Dodaj do ulubionych

podobno lepiej urodzić w 7mc niż w 8mc

21.08.05, 11:53
Na forum Ciąża i Poród wywiązała się zażarta dyskusja na temat tego, że
podobno dla dziecka lepiej jest się urodzić w 7 miesiącu niż w 8

Ja stoję na stanowisku, że każdy kolejny dzień w brzuszku jest z korzyścią
dla dziecka, ale wiele mam uważa, że lepiej urodzić w 7 miesiącu niż w 8 ze
względu na płuca dziecka, (niestety nie podają na żadnych potwierdzonych
informacji)

Pytanie do pani doktor, jak to na prawdę jest?

pozdrawiam
Agata
Obserwuj wątek
    • ariana1 Re: podobno lepiej urodzić w 7mc niż w 8mc 21.08.05, 20:08
      No właśnie, ja też czytałam tamten wątek. Prawdziwa słowna bijatyka :)
      I też jestem ciekawa opinii forumowego ginekologa.
      • zielistka Re: podobno lepiej urodzić w 7mc niż w 8mc 22.08.05, 09:20
        o ja tez jestem ciekawa. bo tez tak slyszalam, co wiecej od ginekologa..
        niestety niespecjalnie sie tym wtedy interesowalam wiec nie zazadalam podstaw
        naukowych twierdzenia.
      • mkolaczynska Re: podobno lepiej urodzić w 7mc niż w 8mc 22.08.05, 10:04
        heh he o wypowiedź powinnaś właściwie prosić pediatre, nie ginekologa :-)
        Niestety musze przyznać ze prawdą jest że lepiej rodziuć dziecko w 7 niż w 8
        miesiącu :-), choć nie wiem na jakiej zasadzie wykonywano badania które to
        potwierdzają
        • naturella Re: podobno lepiej urodzić w 7mc niż w 8mc 22.08.05, 10:34
          Odnoszę wrażenie, że tu chodzi o surfaktant, wytwarzany od około 28 tygodnia
          (chyba) przez organizm dziecka, pozwalający na rozwój pęcherzyków płucnych. Ale
          w trakcie jego wytwarzania dziecko nie jest w stanie rozprężyć płuc... tak mi
          się obiło o uszy.
        • titta Re: podobno lepiej urodzić w 7mc niż w 8mc 25.08.05, 16:03
          Moze sie myle ale mam wrazenie ze ta opinia z czasow kiedy nie istnialy zadne
          srodki techniczne pomagajace wczesniaka prezyc...Przepraszam, ale bedzie to
          okrutne: 8 miesiac - dziecko mialo prawie zawsze przezywalo ale mialo pozniej
          problemy zdrowotne (i byl problem). 7 miesiac - prawie zawsze umieralo
          (niewydolnosc oddechowa) - i bylo po klopocie. Dzieci sie mialo duzo i ze
          smiercia ludzie byli bardziej oswojeni...
    • ariana1 Re: podobno lepiej urodzić w 7mc niż w 8mc 22.08.05, 19:51
      Hi, hi... a najlepiej jest urodzić w 9 m-cu :))
    • ewa.mama Re: podobno lepiej urodzić w 7mc niż w 8mc 23.08.05, 10:07
      gadka szmatka...
      jestem wcześniakiem - właśnie z 8 miesięcy
      ani jednego dnia nie leżałam w inkubatorze, a i 10 punktów dostałam
      żadnych problemów z oddychaniem nie było
      a nie wydaje mi się abym była wyjątkiem
      podejrzewam, że różnie to bywa...
      ale oczywiście ekspertem nie jestem :)
      • mkolaczynska Re: podobno lepiej urodzić w 7mc niż w 8mc 23.08.05, 10:58
        To nie tylko gadaka szmatka.
        Mysle że to też zależy który to był tydzień dokładniej, właściwie 36 to prawie
        miesiąc 9 a 32 to dopiero początek 8.(jeden miesiąc a 4 tyg różnicy)
        Tak jak powiedziałam nie wiem dokładnie jak tego rodzaju sprawy się mają do
        wyników badań porównawczych, ale wśród lekarzy pediatrów panuje taka właśnie
        opinia lepiej w 7 niż w 8.(być może nie jest ona poparta wynikami badań
        szczególnie takimi dłuższymi bo nie chodzi tylko o pierwsze 1/2 roku czy rok
        prawda?)
        • ewa.mama Re: podobno lepiej urodzić w 7mc niż w 8mc 23.08.05, 11:04
          tak jak powiedziałam nie jestem specjalistą :)
          oczywiście, że nie chodzi o pierwsze 0,5 roku
          nie chcę tu nikogo namawiać, że to nie prawda
          Twoja argumentacja 32-36 tydzien jest słuszna
          jak dowiem się czegoś konkretnego od mojego lekarza to dam znać :)
        • naturella Re: podobno lepiej urodzić w 7mc niż w 8mc 23.08.05, 11:23
          ja wiem tylko, że moja mama była wcześniakiem, urodziła się własnie w tym
          okresie rozwoju pęcherzyków płucnych. Całe dzieciństwo miała kłopoty z
          zapaleniami płuc, oskrzeli i astmą. To o niczym nie stanowi oczywiście, ale
          może tak być, że tego typu kłopoty mają te płucne wcześniaki;)
          • mamand ciekawe informacje 23.08.05, 15:52
            www.szpitalkarowa.pl/dz_ink.htm
            • bebe73 Re: ciekawe informacje 23.08.05, 16:02
              mamand napisała:

> www.szpitalkarowa.pl/dz_ink.htm
              Teraz mam nadzieję rozwiały sie wątpliwości kiedy lepiej urodzić, w 7 czy 8
              miesiącu. Pani profesor Kornacka jest świetnym neonatologiem. Poznałam ją kiedy
              jeszcze pracowała w Klince Neonatologii AM w Poznaniu i nie śmiałabym z nia
              polemizować.
              • mkolaczynska Re: ciekawe informacje 24.08.05, 13:18
                No tak ale ciekawe co wynisłaś z tych dwóch wypowiedzi na temat rodzenia w 7 i
                8 miesiącu?
                Bo tam poruszano kwestie
                1) dzieci urodzone przed 32 tyg(czyli jeszcze 6 miesiąc) i dzieci rodzone w 8
                miesiącu. jesli chodzi o wzrok i słuch problemem jest urodzenie się przez 35
                tyg.
                W kwestii rozwoju dziecka pediatrzy(i fakt nie wiem czemu) uważają że lepiej
                rodzić w 7 niż w 8. Jednak miesiąc to 4 tyg więc... wydaje mi się że tak
                uogólniać się nie powinno.
                Z mojego najbliższego otoczenia
                1
                dziecko urodzone w 37tyg ogromne problemy z oddychaniem, obrzęk płuc miesiąc w
                inkubatorze zadnych problemów ze wzrokiem słuchem-zupełnie ok ma już 7 lat,
                dobrze się uczy
                2 dziecko urodzone w 34 tyg miesiąc w inkubatorze zadnych problemów ze
                wzrokiem słuchem-jak na razie zupełnie ok ma już 3 lata

Z doświadczeń zawodowych w kwestii słuchu problemy pojawiają się częściej u
                dzieci urodzonych przed 33 tyg(rzadko zdarza się żeby wady spowodowane
                wcześniactwem występowały u dzieci po 33 tyg, przed jest to dośc częste)
                Skąd takie przekonanie pediatrów, nie wiem ale byłam na patologii ciąży i
                słyszałam je dość często. Może to kolejny mit tak jak z karmieniem piersią i
                butelką oraz porównaniem cc do psn? Co jest lepsze? ;-)))) he he
                • ariana1 Re: ciekawe informacje 24.08.05, 13:25
                  32tc to 6 miesiąc?! A skąd masz takie rewelacje? To kiedy twoim zdaniem zaczyna
                  się 7 m-c? Bo wg liczników które znam ,32tc to dokladnie połowa 8 m-ca.
                  • mkolaczynska Re: ciekawe informacje 24.08.05, 13:29
                    ariana1 napisała:

> 32tc to 6 miesiąc?! A skąd masz takie rewelacje? To kiedy twoim zdaniem
                    zaczyna
                    >
                    > się 7 m-c? Bo wg liczników które znam ,32tc to dokladnie połowa 8 m-ca.
                    No właśnie pomyliłam miesiace he he
                    • ariana1 Re: ciekawe informacje 24.08.05, 13:49
                      mkolaczynska napisała:

> ariana1 napisała:
                      >
                      > > 32tc to 6 miesiąc?! A skąd masz takie rewelacje? To kiedy twoim zdaniem
                      > zaczyna
                      > >
                      > > się 7 m-c? Bo wg liczników które znam ,32tc to dokladnie połowa 8 m-ca.
                      > No właśnie pomyliłam miesiace he he

Matko święta! Kobito a nie strasz ty mnie, bo mam zagrożoną ciążę i niechcący
                      urodzę :) Gnam do przodu z moimi tygodniami, cieszę się,że kończy mi się 7 m-c
                      i byle dalej. A z twoich obliczeń wynikałoby,że 29tc to dopiero 5 m-c!
                      Oj, koleżanko, unikaj takich pomyłek :))
                      pzdr :)
                      • mkolaczynska Re: ciekawe informacje 24.08.05, 13:55
                        :-)))))))))
                        ja już rok po ciąży to dokładnie nie pamiętam tych tygodni, chciałam mój post
                        wykasować i napisać poprawnie ale jak na razie się nie dało ;-))
                        Tak to jest jak się pisze niesprawdzone dokładnie informacje ;-)
                • mamand Re: ciekawe informacje 25.08.05, 08:50
                  mój synek też urodził się w 37 tc, był mały, ale zdrowy (pierwsze pare godzin
                  leżał pod kocykiem elektrycznym); teraz ma już 2 lata i do tej pory chorował
                  tylko na trzydniówke
                  • mkolaczynska Re: ciekawe informacje 25.08.05, 09:30
                    mamand napisała:

> mój synek też urodził się w 37 tc, był mały, ale zdrowy (pierwsze pare godzin
                    > leżał pod kocykiem elektrycznym); teraz ma już 2 lata i do tej pory chorował
                    > tylko na trzydniówke
                    No i to pewnie od dziecka zależy, a może i od mamy, czy młoda zdrowa itd.
            • mkolaczynska Re: ciekawe informacje 24.08.05, 13:23
              heh ale skwasiłam pomyliłam miesiące bee nie ładnie niemniej reszta pozostaje
              bez zmian
              • bebe73 Re: ciekawe informacje 25.08.05, 14:44
                mkolaczynska napisała "W kwestii rozwoju dziecka pediatrzy(i fakt nie wiem
                czemu) uważają że lepiej
                rodzić w 7 niż w 8." A mogłabys podac nazwiska tych pediatrów, maja oni jakies
                publikacje na ten temat? Czy to sa jacyś konsultanci ds neonatologii. Bardzo
                jestem ciekawa.
                • mkolaczynska Re: ciekawe informacje 25.08.05, 14:47
                  nie sądze to powszechna opinia pediatrów z którymi stykałam się na oddziale
                  połozniczym/patologii ciąży w trakcie pobytu w ciąży zagrożonej.
                  • bebe73 Re: ciekawe informacje 25.08.05, 15:19
                    Nasza wiedza powinna opierać się na rzetelnych racjach a nie na "powszechnej
                    opinii". Po to chyba pisze się podręczniki, artykuły itd. Strach pomyśleć co by
                    było gdyby lekarze czerpali swoja wiedzę z tego co "jedna pani drugiej pani" a
                    nie z podręczników, wykładów specjalistów, piśmiennictwa. Ja na patologii ciąży
                    nie leżałam, natomiast miałam kontakt z oddziałem patologii noworodka i nikt
                    takich sądów "że lepiej w 7 niż w 8" nie wygłaszał. Przeciwnie szef (który nota
                    bene jest konsultantem krajowym do spraw neonatologii) powtarzał, że noworodek
                    urodzony po 32 tc ma wieksze szanse niż ten urodzony przed 32tc.9 oczywiście
                    mówimy o noworodku bez dodatkowych obciążeń)
                    • mkolaczynska Re: ciekawe informacje 25.08.05, 16:53
                      zaraz zaraz nie będąc lekatrzem-neonatologiem możesz się opierać tylko na tym
                      co mówią n/t lekarze tak?Bo ty do żadnych statystyk dostępu nie masz prawda? Ja
                      przez 4 tyg spotykając się z personelem oddziału noworodkowego słyszałam że
                      lepiej rodzić w 7 niż w 8. Stąd moje zdnie że tak najprawdopodobniej jest, stąd
                      też próba zrozumienia wywiadu z panią doktor pod kątem 7/8 miesiąca przyznaje
                      nieco może stronnicza.
                      • bebe73 Re: ciekawe informacje 25.08.05, 19:38
                        mkolaczynska napisała:

> zaraz zaraz nie będąc lekatrzem-neonatologiem możesz się opierać tylko na tym
                        > co mówią n/t lekarze tak?Bo ty do żadnych statystyk dostępu nie masz prawda?
                        Ja sie nie opieram na tym. jakbyś dokładnie przeczytała moje posty wyżej to bys
                        wiedziała na czym sie opieram. A o tym oddziale neonatologii to tylko dodałam,
                        bo ty nic tylko o tej "patologii ciąży i że tam mówili, że...", więc ja o te
                        patologii noworodka i że tam mówili zupełnie co innego. Ale już chyba czas
                        skończyć ten wątek, bo w końcu i neonatolog i ginekolog i nawet historyk
                        wyjaśnili nam , że lepiej w 8 niż w 7. Zostaje Ci tylko w to uwierzyc na
                        słowo, skoro nie jesteś przekonana.
                        • mkolaczynska Re: ciekawe informacje 25.08.05, 21:18
                          o kurka jak czytam takie nadufane posty ...
                          Pozdrawiam
                          • bebe73 Re: ciekawe informacje 25.08.05, 21:37
                            Brakuje już Ci argumentów co?!
                            • mkolaczynska Re: ciekawe informacje 26.08.05, 11:23
                              gdzie ja napisałam że wiem i tak właśnie uważam! że lepiej rodzić w 7 niż 8.
                              Czytaj i staraj się rozumieć co się do ciebie pisze!
                              • bebe73 Re: ciekawe informacje 26.08.05, 12:59
                                mkolaczynska napisała:

> gdzie ja napisałam że wiem i tak właśnie uważam! że lepiej rodzić w 7 niż 8.
                                "heh he o wypowiedź powinnaś właściwie prosić pediatre, nie ginekologa :-)
                                Niestety musze przyznać ze prawdą jest że lepiej rodziuć dziecko w 7 niż w 8
                                miesiącu :-), choć nie wiem na jakiej zasadzie wykonywano badania które to
                                potwierdzają" - to cytat z jednego z Twoich postów wyżej
                                > Czytaj i staraj się rozumieć co się do ciebie pisze!
                                Ja rozumiem natomiast Ty chyba masz kłopoty z pamięcią, bo sama nie pamiętasz
                                co pisałaś wcześniej
                                • mkolaczynska Re: ciekawe informacje 26.08.05, 13:25
                                  bebe73 napisała:

> mkolaczynska napisała:
                                  >
                                  > > gdzie ja napisałam że wiem i tak właśnie uważam! że lepiej rodzić w 7 niż
                                  > 8.
                                  > "heh he o wypowiedź powinnaś właściwie prosić pediatre, nie ginekologa :-)
                                  > Niestety musze przyznać ze prawdą jest że lepiej rodziuć dziecko w 7 niż w 8
                                  > miesiącu :-), choć nie wiem na jakiej zasadzie wykonywano badania które to
                                  > potwierdzają" - to cytat z jednego z Twoich postów wyżej
                                  > > Czytaj i staraj się rozumieć co się do ciebie pisze!
                                  > Ja rozumiem natomiast Ty chyba masz kłopoty z pamięcią, bo sama nie pamiętasz
                                  > co pisałaś wcześniej
                                  Więc z jednej strony napisałam ze jest to prawdą z drugiej podważyłam
                                  wiarygodność tego rodzaju wtpowiedzi. To jest twoim zdaniem czytanie ze
                                  zrozumieniem?
                                  • bebe73 Re: ciekawe informacje 26.08.05, 13:30
                                    No nie, już teraz naprawde nie wiem o co Ci kobieto chodzi. przyznaję, ja chyba
                                    nie umiem czytać ze zrozumieniem, bo kompletnie nie rozumiem o czym Ty piszesz.
                                    mam nadzieję, że chociaż Ty wiesz o co Ci chodzi.
                                    • mkolaczynska Re: ciekawe informacje 26.08.05, 13:51
                                      wiem chodzi mi o to że jest powszechna opinia że lepiej rodzić w 7 niż w 8
                                      (przynajmniej taką popinie słyszałam od osób pracujących na neonatologii w
                                      szpitali w którym leżałam) stąd moje przekonanie że tak jest i wątpliwosc w
                                      prawde tego twierdzenia-bo niby jak się mają do tego statystyki
                                      niewykształcenia słuchu u noworodków urodzonych przed 33 tyg(częsta sprawa) do
                                      tych po 33 nie mówiąc już o dzieciach urodzonych po 35. Ponadto wątpliwy jest
                                      sposób wykonywania badań porównawczych tego typu. Nie sądze aby badania takie
                                      były przeprowadzane w dłuższym okresie czasu. Ponadto uważam że jest to sprawa
                                      indywidualna-kwestia raczej ogólnej kondycji. zdrowia być może wieku kobiety
                                      rodzącej i jak dodał ktoś dodatkowych wad rozwojowych dziecka.
                                      Mniej więcej to, ale fakt moje przekonanie na temat 7/8 miesiąc istniało mimo
                                      wątpliwości.
                                      • bebe73 Re: ciekawe informacje 26.08.05, 13:56
                                        teraz rozumiem. pozdrawiam.
                                        • mkolaczynska Re: ciekawe informacje 26.08.05, 14:50
                                          bebe73 napisała:

> teraz rozumiem. pozdrawiam.
                                          dziekuje także pozdrawiam
    • amwaw Re: podobno lepiej urodzić w 7mc niż w 8mc 25.08.05, 15:23
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=548&w=21723741&a=21724743
      • amwaw Czyli zgodnie z tym co mówi dr- LEPIEJ W 8-MYM n/t 25.08.05, 15:24

• verdana Re: Czyli zgodnie z tym co mówi dr- LEPIEJ W 8-MY 25.08.05, 17:23
          Na 100% lepiej w ósmym! Ciekawe, bo gdyby ci lekarze, co powszechnie wolą w
          siódmym naprawdę myśleli to co mówią, to absurdem byłoby powstrzywać poród w 7
          miesiącu, skoro szanse dotrwania do 9 są małe, a czym później tym gorzej.
          Wystarczy spojrzeć na statystykę przeżywalnosci wg. wagi. Czym mniejsze dziecko,
          tym mniejsze szanse. A z tego logicznie wynika, że wieksze dziecko jest w 8
          miesiącu i szanse ma większe.
          Z tego co wiem, jako historyk, ten przesąd wziął się stąd, że gdy kiedyś rodzono
          dzieci, to dla wszystkich było jasne, że malutkie dziecko z siódmego miesiąca
          nie przeżyje. Stąd oczekiwano jego śmierci, a gdy nie umarło rozpowiadano
          wszystkim, jak to się dobrze chowa. Tymczasem dziecko z ósmego miesiąca nie tak
          wiele rózni się od donoszonego, a wiec z zaskoczeniem przyjmowano śmierć
          zdrowego pozornie dziecka.
          I weźcie jeszcze pod uwagę drugi aspekt tego przesądu. Naprawdę spora część
          7-miesięcznych ciąż sprzed kilkudziesięciu lat (i dawniejszych) to były
          "wcześniaki" urodzone dokładnie 7 miesięcy po slubie, a nie po poczęciu.
          Tymczasem wszystkie 8-miesięczniaki to autentyczne wcześniaki ( nie można było
          tak szybko zorientowac się, że dziewczyna jest w ciąży i załatwić ślub)..
          Znam ten przesąd, jego genezę, ale myślałam, że chociaz lekarze sa już od niego
          wolni.
          • patoga Re: Czyli zgodnie z tym co mówi dr- LEPIEJ W 8-MY 26.08.05, 12:05
            Słyszałam dokładnie to samo!
            To całe lepiej w 7 niż w 8 wzięło się z przesądów..
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka