Dodaj do ulubionych

Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniecpol !

20.12.11, 09:35
Minister zapowiedział dziś w radiowej trójce pilną modernizację linii Cz-wa - Koniecpol ( oraz do Opola) jako element najszybszego połączenia kolejowego Warszawa-Wrocław.
Mam nadzieję ze będą lepsze połączenia Częstochowy z Wrockiem i Warszawą ( częściowo CMK-ą)
TRZYMAMY ZA SŁOWO !
Obserwuj wątek
    • Gość: raster Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec IP: *.alfanet24.pl 20.12.11, 09:48
      naprawdę? mam nadzieję, że dotrzyma słowa, chociaż z typami jego pokroju nigdy nic nie wiadomo
      • Gość: raster Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec IP: *.alfanet24.pl 20.12.11, 10:06
        tu można posłuchać nie była to jakaś wielka zapowiedź, raczej napomknięcie, ale warto trzymać rękę na pulsie
    • mistral75 Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec 20.12.11, 09:52
      Mam nadzieje ze wybrancy ludu z naszego regionu beda go w tym pomysle wspierac i skuteczniej lobbowac w parlamencie za takim wlasnie rozwiazaniem ktore moze optymalnie polaczyc 4 regiony, a nawet 6 jesli dorzucic do tego takze swietokrzyskie i lubelskie z popularnymi polaczeniami miedzy Lublinem a Wroclawiem, z Miedzylesiem i Bogatynia.
      Mam nadzieje ze ktos wreszcie zszedl na ziemie i konkretnie rozwinie plan modernizacji linii w calym kraju, a nie mzonek o KDP, ktore we wszystkich opcjach i ozwiazaniach beda deficytowe ze wzgledu na bardzo wysokie koszty budowy i jeszcze wyzsze koszty utrzymania i samego podrozowania, na ktore dzis nie bedzie stac 90% spoleczenstwa.
      Brylanciarz z Lodzi, Grabarczyk skutecznie chcial pogrzebac na cale dziesieciolecia, to co pozostalo po nigdysiejszym PKP.
      Popieram przedmowce.Tak trzymac.
    • Gość: look Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec IP: 31.42.5.* 20.12.11, 10:00
      ...co Ty tutaj wypisujesz??? .....słuchałem tej wypowiedzi Nowak niczego nie obiecywał wspomniał o tym półgębkiem, tłumacząc się, że nIe będzie TGV ... tak się rodzą plotki!!!
      ... zainteresowanych odsyłam do archiwum trojki.
      • Gość: klient urzędu Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec IP: *.play-internet.pl 20.12.11, 10:12
        Stop tym dyrdymałom wypisywanym na służbowych komputerach w czasie pracy .
        • Gość: look Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec IP: 31.42.5.* 20.12.11, 13:08
          Uwazaj co piszesz! ....... bo Cię namierzymy );-/
      • mistral75 Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec 20.12.11, 10:26
        Gość portalu: look napisał(a):

> ...co Ty tutaj wypisujesz??? .....słuchałem tej wypowiedzi Nowak niczego nie ob
        > iecywał wspomniał o tym półgębkiem, tłumacząc się, że nIe będzie TGV ... tak s
        > ię rodzą plotki!!!
        > ... zainteresowanych odsyłam do archiwum trojki.
        No wlasnie look, posluchaj sobie archiwum trojki.Sam sprawdzilem:)
        Nowak wyraznie mowi o polaczeniu miedzy Warszawa a Wroclawiem w granicach 3,5h przez Koniecpol, Czestochowe.
        A co z tego wyjdzie...?
        Zobaczymy.
        Dla nas jest lepiej kiedy sie o tym mowi, niz automatycznie neguje, inwestujac wszystko co mozliwe w okolicach Lodzi Grabarczyka.
        • Gość: look Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec IP: 31.42.5.* 20.12.11, 13:06
          .....looknij;-) sobie jeszcze raz, nie chodzi mi o meritum, ale o formę pierdnął pod nosem o cze-wie a na forum poszła plota! ..... jak to minister naobiecywał i jaka to Częstochowa jest ważna, pierdu pierdu! ......... naprawdę musimy sikać po nogach jak tylko padnie w mediach słowo "Częstochowa" .. toż to chyba jakieś kompleksy;-)
          • Gość: xx Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec IP: *.icis.pcz.pl 20.12.11, 13:47
            To jewst wazna sprawa i nie chodzi tylko o wypowiedz Ministra.

Sa juz pewne konkrety.
          • Gość: Bogdan Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec IP: *.prenet.pl 20.12.11, 14:29
            Do Looka
            Nikt się tu nadmiernie nie podnieca,nie s---ka po nogach nie napisałem też w wątku założycielskim czy Częstochowa jest ważna czy nieważna, za to wyraźnie napisałem że jest to w ramach połączenia W-wa - Wrocław. Sprawa modernizacji linii Cz-ewa - Koniecpol ciągnie się od wieeeelu lat i była już kilkakrotnie utrącana ( a podkłady są tama tak przegnite że ( nieliczne) pociągi jadą 20 km/godz ), chociaż tędy wiedzie najkrótsza droga ze Stolicy do Wrocławia. Skoro mówi o tym minister infrastruktury a nie minister kultury to chyba jest coś na rzeczy..... Trzeba trzymać rękę na pulsie - od tego m.in mamy posłów , prezydenta i radę miasta. Logiczne że skoro linia zostanie zmodernizowana pojadą nią pociągi na Wrocław ( studenci) , Wa-wę, Lublin, Kielce, Jelenią Górę czy też np. Drezno. Są symptomy tego że ludzie w min infrastruktury przejrzeli na oczy w niektórych sprawach ( kryzys im w tym pomógł:-) - i trzeba to wykorzystać.Tyle.
            • mirage75 Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec 20.12.11, 14:57
              Degradacja odcinka do Koniecpola, tak jak polaczen z Kielcami i dalej z Lubinem jest niestety bardzo odczuwalna i widoczna.
              Upadle stacje kolejowe jak w Juliance(niegdysiejsza perelka),Turow,... itd.pokazuja dokad zabrnelismy decyzjami urzednikow w minionym 20 leciu.
              Dobrze ze chociaz sie cos mowi o tym ze Polska nie potrzebuje hiper drogiego KDP do robienia nastepnych przewalkow dla kolegow z Lodzi i Warszawki, ale normalnej sieci kolejowej.Sprawnej,funkcjonalnej, i ...czystej.Tak jak to bylo w dwudziestoleciu miedzywojennym.
              Bogdan ma racje.To co mowi minister nie jest plotka, jak to rozumuja niektorzy.Jest informacja, ktora lepiej ze pada z ust ministra przed mikrofonem, niz z ust parlamentarzysty na wiecu przedwyborczym, z ktorego i tak nic nie mialo wyniknac.
              W tym wypadku lokalny patriotyzm jest bardzo pozadany:)
            • Gość: look Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec IP: 31.42.5.* 20.12.11, 18:00
              przepraszam! może rzeczywiście zareagowałem nieadekwatnie, pewnie wynika to z tego, że nie interesują mnie koleje i ich stan, a wypowiedź ministra nie brzmiała zbyt obiecująco raczej na "odczep się!"
              ..... ale zgadzam się z tym, że szybkie koleje mogą poczekać, takie podejście ministra świadczyłaby chyba o poważnym podejściu, bo TGV w obecnej sytuacji to bujanie w obłokach. pozdro
              • dyziek_o Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec 20.12.11, 18:35
                Ech, - naiwni, naiwni.
                Jak dzieci we mgle.
                Dyzio.
                • Gość: raster Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec IP: *.alfanet24.pl 20.12.11, 21:45
                  Ministerstwo Transportu potwierdziło wczoraj, że resort przygotowuje modernizację odcinka Wrocław - Warszawa, który będzie przebiegał przez Częstochowę oraz Koniecpol, a dalej przez Centralną Magistralę Kolejową. (...) Według resortu odcinek będzie gotowy w 2014 roku.

• mistral75 Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec 20.12.11, 22:15
                    Jezeli znajda sie pieniadze i ministerstwo podejmie sie odpowiednie decyzje, niezaprzeczalnie bedzie to wielkie dobrodziejstwo dla miasta i regionu.
                    Amen.
                    • mistral75 Re: Min.Nowak w Trójce o linii Częstochowa-Koniec 20.12.11, 22:39
                      Forum wroclawskie:
                      www.rynek-kolejowy.pl/29008/Massel_Znam_koncepcje_Kolejarza_65.htm
                      inforail.pl/text.php?id=43786
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka