GoĹÄ: Ivory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 15:15 Wszyscy którzy są za utworzeniem województwa częstochowskiego niech wpisują TAK!!! chce wiedzieć czy wrato zacząć zbierać podpisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: kornik Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.czestochowa.agora.pl 05.03.06, 15:22 Nie, bo województw w Polsce jest obecnie za dużo. Uważam, że należy zlikwidować 5-6 (np. Świętokrzyskie, Lubuskie, a może też Podkarpackie), a nie tworzyć kolejne. Takie jest moje zdanie i to mimo mojej dużej sympatii dla Częstochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Robert Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 08:20 Częstochowa województwem!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: patriota Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.06, 21:05 Tak.Śląsk nam wszystko zabiera (ostatni przykład to zabranie nam fundu szy na remont parku, dali je Gliwicom).Czeka nas stagnacja, zastój, obódźmy się bo zostaniemy zaściankiem.Wielkie inwestycje nas omijają(bo kto zainwestuje w niewojewódzkie miasto, gdzie jest jedynie Jasna Góra i słabo rozwinięte zaplecze turystyczne. W Katowicach z nas się śmieją!!!Ostatnio próbowali na wybrzeżu utworzyć nowe województwo, tam próbują to i my możemy.Nie liczmy na naszych polityków, oni nas za bele posadę sprzedadzą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: częstochowianin Autonomia dla Ślaska !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 10:47 Autonomia dla Ślaska, od Cieszyna po Zieloną Górę, to jedyna mozliwość wyrwania się Częstochowy spod śląskiej kurateli!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: adek Re: Autonomia dla Ślaska !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 18:24 czestochowa to dziura,jedna wielka dziura!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiler Re: Autonomia dla Ślaska !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.06, 02:47 Idioto (tj. Adku) osobiście to żygać mi się chce jak jestem w Katowicach i na Górnym Śląsku, no może poza Zagłębiem. A dziurą Częstochowa staje się przez Katowice i śląska politykę wojewódzką; lwia część pieniędzy wojewódzkich na rózne obszary życia trafia na Górny Śląsk, a Częstochowie pozostają ocłapy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: :| Re: Autonomia dla Ślaska !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:12 TAK ! Częstochowa województwem ! nawet komende nam przeniesli do Katowic :/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ola Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 12:11 zagadzam się będąc powiatem woj sląskiego tracimy! inwestycje nas omijają wszystko idzie na śląsk!!! zobaczcie ile sie dzieje w katowicach remonty budowy a u nas??? a skąd ta kasa na to??? dzięki m.in. częstcohowie.zgadza się nie ma co liczyć na polityków naszych kochanych!!!oni nic nie robią Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: k-ce Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.chello.pl 16.03.06, 19:22 no na pewno nie dzieki cz-e tylko zaradnosci wlodarzy miasta. Waszych włodarzy na to widac nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: k-ce Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.chello.pl 16.03.06, 19:25 A i jestem za tym aby was odłączyc od województwa śląskiego, podkreślam odłączyc nie zasługujecie na to aby w nim być. Nie jestem za tym abyście się odłączyli tylko żeby was odłączyc od śląskiej dojnej krowy. pa pa radźcie sobie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: misio pysio1000 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 10:49 Tak Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiler Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.06, 02:54 To my z Górnym Śląskiem nie chcemy być, a prawda jest taka, że to śląscy lobbyści (na czele z Buzkiem) na siłę nas wciągnęli do Śląskiego. Mieliśmy utworzyć wspólne z Kielcami województwo staropolskie (zawarto porozumienie we Włoszczowej) - już wtedy wiedzieliśmy czym śmierdzi województwo śląskie, ale nas oszukano. A z dyktatem śląskim wkońcu wygramy. Precz z województwem Śląskim!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mmagda Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.echostar.pl 22.06.06, 14:26 I radziliśmy sobie sami i to lepiej bez Was, bo te górniki to by wszystko przeżarli, swoje odprawy i cały kraj.I ciągle im mało.A co tak cierpicie przez Czestochowę?Nic nam tu z województwa nie spada i radzimy sobie i tak sami.Odłaczcie Nas w końcu, prosimy!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: El KASZPIRO Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 17.03.06, 11:25 JESTEM ZA W 100%!!! TO CO SIE DZIEJE W TEJ CHWILI TO JEST SKANDAL I BANDYTYZM W BIALY DZIEN.JESTESMY OKRADANI I DEGRADOWANI DO POZYCJI MIASTA ZASCIANKOWEGO,DLATEGO MY CZESTOCHOWIANIE POWINNISMY DAC SYGNAL DO WYZWOLENIA SPOD SLASKIEJ OKUPACJI!!! NIECH ZYJE WOLNA CZESTOCHOWA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiler Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.06, 02:57 dokładnie niech żyje wolna Częstocjhowa i województwo częstochowskie, staropolskie, czy inne które pozwoli Częstochowie na niezależność finansową i rozwój. Precz ze śląskim województwem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: koko Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: 212.87.244.* 18.03.06, 11:27 Ciekawe tylko kto nas bedzie sponsorował? bo poza tym ze bedzie mieli ładną forme wymowy " Województwo Częstochowskie" to nie bedziemy mieli juz nic więcej!! pozdro dla optymistów!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: graca Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 11:54 To najlepiej siedziec jak mysz pod miotla i czekac, az kasza manna spadnie z nieba. Niech z naszego miasta robi sie dalej zascianek? Czy o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Janusz Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.06, 21:31 Tak, ale w granicach archidiecezji czestochowskiej, bez hanysow z lublinca Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marian Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.06, 21:38 tak, bez hanysow... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elf_ik Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 20:12 takkk Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GRAŻKA Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 00:06 CZĘSTOCHOWA WOJEWÓDZTWEM--JESTEM ZA I CAŁA MOJA RODZINA GRAŻKA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jaros Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 12:17 jestem za.to ze czestochowa jest w wojewodztwie slaskim to jedna z przyczyn kleski tego masta.kiedys byl taki pomysl abysmy byli razem z kielcami. moim zdaniem to jest lepsze rozwiazanie niz obecnie ,ale jesli sie da to trzeba optowac za nowym wojewodztwem czestochowskim Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 11.03.06, 10:58 NIE. Absolutnie NIE. Postulowałbym raczej likwidację kilku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: m Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 12:08 to co centralizacja moze 1 województwo???tylko warszawka??? zobacz jak teraz rozwijają się katowice a to dzięki naszej kasie! cz-wa traci na tym ze jest powiatem. dlaczego opole może a my nie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ciukers Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.lublin.enterpol.pl 12.03.06, 14:15 jasne że tak!!! chcecie żyć w zapyziałym mieście to dalej na głębszą prowincje niech sie w końcu coś zacznie dziać Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kazik Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: 83.167.249.* 16.03.06, 12:51 Tak !!! Odpowiedz Link Zgłoś
j.ola1 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 12.03.06, 13:05 tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak tak !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
romangiertychjestbe Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 16.03.06, 20:59 tak po stokroć tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szczepek1989 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 23.03.06, 22:08 TAK!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: akira Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.06, 19:02 głosuję na "tak".lecz bez zdecydowanej postawy lokalnych polityków i województwo nam nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: michalk453 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 21:10 TAK Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jozo Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.05.06, 17:25 Popieram gdyż znam co to jest utrata Województwa,mieszkaniec Bielska Białej Odpowiedz Link Zgłoś
meredith22 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 02.06.06, 21:40 no to się podpisuje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sibol Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 14:20 TAK TAK TAK!!!Ja jestem zdecydowanie za woj. czestochowskim. Jak mielismy swoje wojewodztwo mielismy o wiele wiecej pieniedzy jako miasto i wiecej mozliwosci. A teraz wszystko idzie do Katowic i oni zatrzymuja wiecei dla siebie a dla pozostaych miast slaska splywa znacznie nizsza kasa!!!! Jestem zaaaaaaaaaaaaaa!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: norbert Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 15:35 TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alberto77 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: 213.199.202.* 05.03.06, 17:13 Tak warto zbierać! Jest nas więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MONIA Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 13:32 TAK JESTEM ZA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mieszkaniec cz-wa Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 17:20 Jestem za Częstochowie jest potrzebne województwo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Absolwent Nie traćmy sił w nierównej walce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 17:22 Nie warto walczyć o województwo, bo nie mamy szans. Brak chętnych oprócz Częstochowy i pobliskich wiosek. Ośmieszymy sie tylko i zmarnujemy nasze częstochowskie siły. Warto walczyć o przeniesienie się do innego województwa. Moim marzeniem byłoby Małopolskie. Szansą byłoby zmniejszenie liczby województw, np. Opolskie niech się połączy ze Śląskiem. Wszyscy Ślązacy niech sobie będą razem! Alternatywnie warto walczyć o mniejszą rolę stolic województw, a zwiększenie roli powiatów. Powinniśmy walczyć o zmniejszenie liczby powiatów i zwiększenie ich obszarów. To jest nasza szansa, bo jesteśmy bardzo dużym miastem i w takim układzie bylibyśmy bardzo silni. Żeby stolica województwa nie podkradała pieniędzy Częstochowie, pieniądze powinny być dzielone w powiatach! Odpowiedz Link Zgłoś
retomka Re: Nie traćmy sił w nierównej walce! 06.03.06, 12:08 Ale z Ciebie optymista!!! A kto ma być jeszcze chętny, kto ma nas poprzeć - ślązak i warszawiak - na co liczysz?! Czym ryzykujemy? Zawsze warto próbować, choćby po to, żeby te nasze siły zmierzyć. A tak przy okazji: na co te siły chcesz oszczędzać?! Tu przeciesz i tak się nic nie dzieje - nie umiemy o nic zawalczyć, więc może czas to zmienić? Inne miast umieją się zmobilizować, mieszkańcy się jednoczą a my mamy się bać śmieszności? Zobacz na Opole - oni wygrali a nam się udać nie może???? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: andzia Re: Nie traćmy sił w nierównej walce! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 15:56 jestem za wojewodztwem czestochowskim Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Plutarch Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: 82.160.8.* 05.03.06, 17:25 3xTAK! Tak dla województwa! Tak dla odłaczenia się od Śląska! Tak za odwołaniem p. Marasa z zarządu województwem śląskim! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jendrek Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 17:54 3 x TAK Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 05.03.06, 17:37 to jest absolutnie nieuzasadniony pomysł, o czym pisałem już kilkakrotnie. Pięć minut Częstochowy niestety minęło i tego stanu rzeczy nie da się odwrócić. Założeniem rządu J.Buzka była decentralizacja Państwa. Jednym z jej elementów miało być zmniejszenie liczby województw. Zaznaczyć trzeba, że zdaniem niektórych znawców materii województw tych powstało zbyt dużo. O takie, które są tutaj często przytaczane, m.in. lubuskie i opolskie. Należy jednak zauważyć, że aby nie powstało lubuskie, miała interes np. Wielkopolska. Wtedy miałaby bezpośredni dostęp do zachodniej granicy i w swoich granicach część planowanej autostrady A2. Sprawa była więc złożona i nie chodziło jedynie, z tego wynika o liczbę województw. Obecnie podejmowanie kroków w celu powiększania administracji jest z gruntu skazane na niepowodzenie. Przykład środkowopomorskiego, co również wcześniej pisałem może się udać szczególnie, że Andrzej Lepper grymasi w pseudokoalicji i czymś będzie trzeba go ułagodzić. Może ale nie musi, bo póki co rząd stoi ostro na NIE... Tutaj na gruncie częstochowskim nie spotkałem się jeszcze, aby ktokolwiek poza Częstochową zgłaszał chęć dołączenia do tego wirtualnego tworu - województwa częstochowskiego. Nie sądzę również, aby Kielce, Łódź czy ktokolwiek inny chciałby dokonywać korekt granic administracyjnych, bo... Częstochowie nie dano a obiecano pieniądze na parki pod Jasną Górą. To trochę przepraszam za słowo, ale płytka argumentacja. Dajcie nam województwo, bo Śląsk nas okrada. Przykre, jeżeli tak jest, ale taka jest z drugiej strony zasada, że centra, w tym wypadku Katowice rozdają karty. Częstochowa powinna się cieszyć, że ma "swojego" wicewojewodę. I powinna umieć to wykorzystać... To już jest atut, o czym zresztą również kiedyś wspominałem. Póki co należałoby jednak zastanowić się nad wzmocnieniem lobbingu na rzecz pozycji Częstochowy (nie za województwem, bo skazuje nas to na ośmieszenie), na ściągnięciu kapitału do podstrefy sosnowiecko-dąbrowskiej w Częstochowie. Bo to ewenement na skalę kraju, że nikt nie chce inwestować (2005) w strefie ekonomicznej, przy założeniu ulg inwestycyjnych... (www.ksse.com.pl/). I na kilku innych działaniach z zakresu gospodarki... Może wtedy nie będzie trzeba głosić tez o konieczności powołania województwa (może Wolnego Miasta, skoro nikt do nas nie chce?)... pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ciekawy H5N1 doda Wam skrzydeł !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 21:06 Czt podpisy będą również zbierane na terenie powiatu lublinieckiego? Tak pytam... Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: Lubliniec to śląska megaaglomeracja 05.03.06, 21:10 i niech zostanie tam gdzie jest;))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: student Re: Lubliniec to śląska megaaglomeracja IP: 80.53.75.* 05.03.06, 21:15 TAK!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Seb Częstochowa województwem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 13:11 Odpowiesz: oczywiście za TAK!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Oby !!! Częstochowa + Sosnowiec - województwem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 13:37 To jest to - WOJEWÓDZTWO ZACHODNIOMAŁOPOLSKIE !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: JesJesJes Re: Częstochowa + Sosnowiec - województwem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:29 Oj, będzie się działo w tym województwie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alfa Re: Lubliniec to śląska megaaglomeracja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 22:59 Czy Ty, jako reprezentant Kłobucka popierasz utworzenie województwa Staropolskiego? Wiem, że wielu mieszkańców Kłobucka nie jest zadowolonych z przynależności do śląskiego. Miejmy nadzjeję, że w Staropolskim Wasze miasto będzie bardziej zauważone przez władze wojewódzkie niż obecnie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: TAK dla Staropolskiego!!! 08.03.06, 11:29 Gość portalu: alfa napisał(a): > Czy Ty, jako reprezentant Kłobucka popierasz utworzenie województwa > Staropolskiego? Wiem, że wielu mieszkańców Kłobucka nie jest zadowolonych z > przynależności do śląskiego. > Miejmy nadzjeję, że w Staropolskim Wasze miasto będzie bardziej zauważą > władze wojewódzkie niż obecnie. > Pozdrawiam! Jestem na Tak dla regionu Staroposkiego tak jak wielu członków mojej rodziny i znajomych nas nic nie łączy ze Śląskiem mineły czasy górników i hutników pracujących w katowickiem , a nie możemy patrzec jak stolica naszego regionu , która zawsze byla Częstochowa podupada! Jesli jej bedzie sie lepiej powodziło to i nam cos sie z tego dostanie bo miejsca pracy nie sa zarezerwowane tylko dla mieszkańców Czewy ale korzystamy z tej mozliwosci my wszyscy nawet obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tak Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 21:53 Tak Tak Tak Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: *** Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 22:20 tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: głos Liberum Veto !!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 22:42 Nie stać nas na to w tej chwili,produkcji stołków dla urzędasów z PISu nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: TAK !!! 05.03.06, 22:57 Dla oderwania się od tego sztucznego "śląskiego tworu"! Dla podniesienia rangi stolicy naszego regionu obojętnie jako samodzielnego województwa czy jako części staropolskiego czy małopolskiego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: głos Re: TAK !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 23:04 klobuczanin napisał: > Dla oderwania się od tego sztucznego "śląskiego tworu"! Dla podniesienia rangi > stolicy naszego regionu obojętnie jako samodzielnego województwa czy jako > części staropolskiego czy małopolskiego!!! Jeżeli powstanie w tej chwili województwo częstochowskie,powstanie kolejne słabe województwo,będziemy jak świętokrzyskie,opolskie(chodziło głownie o stołki dla kolesi,a nie odrębnośc kulturową). Co do małopolskiego Kraków jest daleko,może lepiej włączcie swój powiat kłobucki do łódzkiego,wszystkim to wyjdzie na zdrowie,piszę to bez cienia złośliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiole Re: TAK !!! 05.03.06, 23:18 Gość portalu: głos napisał(a): > Jeżeli powstanie w tej chwili województwo częstochowskie,powstanie kolejne słabe > województwo Przecież całe Zagłębie jest jeszcze do wzięcia (włącznie z jego desantem). Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: TAK !!! 05.03.06, 23:26 Co ma do tego , że Kraków jest daleko Katowice też sa i co nikt tam nie musi specjalnie jezdzic bo i po co?Jak mam ochotę jechac na wieksze zakupy to jest Częstochowa , a jak czegoś nie ma w Czewie to wtedy myślę o Łodzi,Krakowie czy Katowicach.Granice województw nikomu nie zabraniaja robienia interesów w innej częsci Polski , a tożsamośc regionalna jest podstawowym zadaniem bytu jakichkolwiek województw w tym wypadku jej niema bo co my mamy wspólnego z jakimś Śląskiem? Proponujesz nam woj.łódzkie pewnie wogóle nie jestes z Czewy bo żaden normalny jej mieszkaniec czegos takiego nigdy by nie zaproponował bo Kłobuck i cały powiat to część Ziemi Częstochowskiej i tylko z takim regionem możemy gdziekolwiek przechodzic czy cokolwiek tworzyć!Zapomniałes o Staropolskim jakoś przemilczałeś taka propozycje tylko twierdzisz ze woj.częstochowskie byłoby słabe jak świetokrzyskiew właśnie dlatego warto pomyśleć o połaczeniu powiatów częstochowskiego , kłobuckiego i myszkowskiego z Kielcami aby powstał wiekszy i silniejszy wspólny Region Staropolski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: głos Re: TAK !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.06, 23:58 Nie patrzę przez pryzmat zakupów,jestem z Częstochowy i jestem normalny,podałem dlatego przykład wejścia powiatu kłobuckiego do łódzkiego,by podkreślić fakt,iż zeby wykreślić na mapie ten nowy kształt małopolskiego,należało by narysować coś na kształt ogryzka , to tak właśnie ma się jak Kłobuck do łódzkiego. A skąd wiadomo że Myszków chce opuścić śląskie,bo nie przypominam sobie by przeprowadzano reprezantatywną ankietę-badania nastrojów sympatii do śląskiego itd.? Staropolskie z Kielcami i cała ziemia świętokrzyska to niestety bardzo słaby region rolniczy i delikatnie mówiąc z dość dużą zapaścią cywilizacyjną (ściana wschodnia). Czasy sarmartów i staropolsczyzny z kwitnącym handlem zbożem były w złotym wieku,to kilkaset lat do tyłu. Śląsk jak na razie wydaje się najrozsądniejszą perspektywą dla Częstochowy,ponieważ ma ogromny potencjał (ludnościowy,zaplecze inwestycyjne,przyciąga kapitał,jest wielkim ośrodkiem akademicko-naukowym,ma też wady:restrukturyzacja górnictwa i podupadły przemysł,ale wbrew negatywnym opinią nie ciągnie Częstochowy na dno.)Częstochowa może korszystać na tych pozytywnych aspektach,na przykład poprzez skuteczne,ale rzeczywiśćie skuteczne czerpanie funduszy,wiecznym lamentem że Katowice nas okradają,że się Ślązacy uwzięli na nas,niedość że jest czasem nieuzasadnione to jeszce tworzy rzeczywiśćie podziały oni i my,później odpłacają "pięknym za dobre nasze",ale to również wina naszych niektórych polityków samorządowych,że nie potrafią być skuteczni. Tworząc częstochowskie dzisiaj jedynie co stworzymy to kolejny urząd z własną kolejną,hierarchią biurokratyczną,jeżeli nastąpi rzeczywisty rozwój Częstochowy,wtedy można myśleć o częstochowskim,a nie w sytuacji ogromnej dziury budżetowej,niestabilnej sytuacji politycznej i innych dzisiejszych zawiłościach w tym kraju,poza tym Unia Europejska-,wbrew pozorom wcale nie tak chętnie wspiera dotacjami słabe regiony,a dodatkowye województwo to nowy region,nowy wydatek,ewentualnie cięcia w innych regionach,a te nie będą z tego powodu zachwycone. To powielanie gierkowskich wzorców,władza bliżej-centrala bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: TAK !!! 06.03.06, 00:11 Nie przekonasz mnie swoją propagandą i mysle że wcale nie jesteś z Czewy jesli juz to napewno nie jestes rodowitym Czestochowianinem bo jesli nim jestes to powiedz gdzie znajdowały sie np. dawne koszary carskiej armii , gdzie jest most kacapski,jak nazywała sie wczesniej dzielnica 1000lecie ile jest Mc Donaldów ,a ile Burger Kingow w Czewie)))Czekam na szybka odpowiedz wtedy uwierze))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: głos Re: TAK !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.06, 00:15 Nie muszę niczego udowadniać ale skoro: na Dąbrowskiego ( carski garnizon) Zawady-Tysiąclecie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: głos Re: TAK !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.06, 00:18 Ty natomiast swoją historyczną wrażliwością udowodniłeś,że nie o województwo chodzi,ale o stołki dla PISu,Kłobuckie cwaniactwo-koniunkturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: TAK !!! 06.03.06, 00:21 No i jeszcze ten nieszczesny most kacapski pewnie w goglach nie mogłeś znalezć hehehe Jestes koniunkturalnym katowickim pierdzącym w stołek desantowcem hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gloś Re: TAK !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.06, 00:30 Meriyum sprawy dotyczyło:czy powoływać województwo częstochowskie,natomiast ty wzorem swoich idoli z PISu,zwłaszcza Kurskiego sprowadzasz poziom dyskusji do szukaniem haczyków na wiedzę historyczną,za moment jeszcze poszukaj mi dziadka w whrmachcie spełnisz się jako koniunkturalny pisowiec do końca. Jestem Częstochowianinem i przedstawiłem wyżej swoje argumenty dlaczego nie popieram opcji tworzenia nowego województwa.Nie zamierzam z tobą na takim poziomie prowadzić dyskusji,widocznie taki już macie styl. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Częstochowianka A bo ja wiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 10:36 Kłobucczaninie przeciez twój Kłobuck zginie w tym Staropolskim!! Nie zdziwiła bym sie gdyby odbrano Kłobuckowi range miasta powiatowego. to po pierwsze a po drugie: To, że Kłobuck "chce" to nie znaczy ze cały powiat kłobucki tez chce! to po drugie a po trzecie: Burger Kingów w Częstochowie nie ma:P Ani jednego! Booo ten koncern juz sie z Polski wycofał. Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: A bo ja wiem abo nie wiem)))) Ja wiem TAK!!!! 08.03.06, 11:09 Kłobuck nie zginoł w prawie 5 mln "śląskim" to i w Staropolskim nie zginie , a nasze miejsce jest tam gdzie stolica naszego regionu Częstochowa!Ja nawet jestem za ograniczeniem ilości powiatów i chętnie widziałbym Kłobuck w powiecie częstochowskim tak jak to miało miejsce w historii wiele razy to po pierwsze!!! Zapewniam cie , że bardzo wielu ludzi chce bo cała moja rodzina pochodzi z Kłobucka i terenu naszego powiatu i mam rozeznanie wśród znajomych co o tym wszystkim myślą jedynie bardzo nieliczni nie widzą potrzeby zmian asdministracyjnych. Odnośnie Częstochowy i Kłobucka bo my tutaj jesteśmy od zawsze zwiazani z Częstochową nasze dzieci chodzą tam do szkół srednich , studiują my pracujemy i robimy większe zakupy no i kino,teatr,filharmonia to jedyne miejsce w okolicy gdzie mozna spędzic miło i kulturalnie wolny czas nie wspominam o Jasnej Górze ,która jest bliska sercom wszystkich Polaków ,, a naszym szczególnie bo ojcowie Paulini od wieków zarządzali Kłobuckiem i potop szwdzki odcisnoł pietno takie , że w podkłobuckich wsiach nadal istnieje takie określenie czlowieka niechlujnego ,gburowatego, mówimy "ty szwedzie" to po drugie!!! Jakaś ty głupiutka dobrze wiem , że Burger Kinga w Czewie juz dawno nie ma a to było pdchwytliwe pytanie dla tego hanysa , który robił propagande przeciwko naszej niezalezności od Ślaska i niestety nie zaliczyłtego testu ty zresztą też tylko na inteligencje )))))) TO PO TRZECIE HEHEHE PS. WEDLE TWOJEGO TOKU MYSLENIA JESLI KŁOBUCK CHCE DO STAROPOLSKIEGO TO INNE GMINY MOGĄ NIE CHCIEC A JESLI GMINY CHCĄ TO SOŁECTWA MOGA NIE WYRAZIC ZGODY A JESLI I ONE SIE ZGODZA TO POSZCZEGÓLNE WSIE NIE I PRZYSIÓŁKI ITP. ITD.))))))))) BUHAHAHAHA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: laszek Re: TAK !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 12:01 czestochowa ma takie same kulturowe zwiazki z katowicami jak np ze szczecinem.czestochowa to nie slask.czestochowa to malopolska.I tak bedziemy kiedys wojewodztwem czy sie to hanysom podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: michal Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 23:41 Daj se siana stary z tym woj. częstochowskim. Przecierz wszyscy dobrze wiemy że ta nasza Częstochowa to jest zadupie jakich mało, szczerze mówiąc to niektóre wiochy mają więcej do zoferowaniania niż nasze miasto. Dlatego nie widzę sensu aby dalej upierać się nad tym województwem. A tak jeszcze na marginesie to powinni jeszcze zlikwidować kilka województw. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: teym Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 00:44 Częstochowa siła rzeczy jest mi miastem najbliższym. Od bardzo wielu lat z uwaga obserwuję wszystko to, co się dzieje w mieście i wokół niego. Wraz z utrata statusu województwa - z przykrościa to stwierdzam - następuje stopniowe zamieranie na pozór tylko prężnej i energicznej aglomeracji . Nie znaczy to bynajmniej, iż w okresie "wojewódzkim" jej stan należał do kwitnacych, ale też nigdy w takim stopniu jak dziś nie był bliski całkowitemu stetryczeniu. Powodów tego stanu rzeczy jest co najmniej kilka, a utrata rangi województwa - nie ostatnim. Pamiętam też zaprzeszła, a nieskuteczna próbę zbierania podpisów pod petycja "stajaca" w obronie województwa częstochowskiego; pamiętam też zapewnienia p.Wrony i jeśli idzie o tego pana - wiecej wolałbym nie pamiętać. Reasumujac: Nie nowy pomysł powrotu do niemożliwego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iga Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: 80.51.222.* 06.03.06, 07:43 jestem za tym, by Czestochowa była miastem wojewódzkim Odpowiedz Link Zgłoś
jasiole Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 06.03.06, 10:07 Tu jest taka fajna mapka: tiny.pl/mj57 Odpowiedz Link Zgłoś
tek01 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 06.03.06, 10:09 Pewnie, że TAK!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
retomka tak, tak, tak!!!!! 06.03.06, 11:09 zbierajmy podpisy, zróbmy pikietę, Chętnie pomogę - retomka@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kasiaaa Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.06, 11:16 TAK Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Misia Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 12:32 TAK Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: James846 TAK IP: *.ids.czest.pl 06.03.06, 12:44 TAK!!!!!!!jestem za utworzeniem wojewodztwa Czestochowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
antybasnie Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 06.03.06, 14:56 TAK Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tak Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: 195.94.195.* 06.03.06, 15:05 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: majka27 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 07:56 Tak, tak tak i jeszcze raz tak Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mati Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 09:24 TAK Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Krzysiek Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.net / 82.160.62.* 06.03.06, 15:44 TAK!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xxx Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.06, 16:36 TAK ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chuck Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 16:43 NIE ! NIE ! NIE ! NIE ! to miasto nie zasluguje na utworzenie wojewodztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c 06.03.06, 17:03 Oczywiście że TAK dla odpowiedniej rangi Częstochowy ! Ten dzidzius co krzyczy , że "nie" to myśli jakoś cięzkawo i próbuje wedle zasady - kłamstwa powtarzane 100 razy w mediach stają się prawdą))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aaa Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 22:48 tak Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Nikofor Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 22:49 tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alfa Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.06, 23:03 Częstochowskie raczej nie wypali, ale warto byłoby powalczyć o Staropolskie - z Kielcami. Bylibyśmi znacznie bardziej niezależni, niż teraz pod Katowicami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Głos Re: Nie teraz ponieważ: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 01:22 Gość portalu: alfa napisał(a): > Częstochowskie raczej nie wypali, ale warto byłoby powalczyć o Staropolskie - z > > Kielcami. Bylibyśmi znacznie bardziej niezależni, niż teraz pod Katowicami. Na czym ta większa niezależność miała by polegać? Bo można to odczytywać tak,że wszystkie zaniechania,kiepską politykę lokalną Częstochowy,niskim poziomem walki o fundusze marszłkowskie zwalali by niektórzy z UM tym razem na Kielce, podobnie jak teraz na Katowice. Różnica polegała by na innej argumentacji :Kielce ze swą zaściankowością są podobne do Częstochowy i dlatego pieniądze muszą tutaj płynąć z samego tylko faktu bo to Częstochowa. O ile Katowice wywoziły z Urzędu Wojewódzkiego na początku reformy administracyjnej "wszystko co się rusza",to dzisiaj nie jest to wynikiem nierównego traktowania naszego miasta w śląskim Urzędzie Marszłkowskim,ale nieudolnymi,mało konkurencejnymi działaniemi naszych polityków samorządowych,skoro Bielsko-Biała potrafi się przebić to dlaczego Częstochowa nie może?,dlaczego samorządowcy potrafią czasem swym tczym gadaniem przekonać do siebie wyborców,a nie potrafią skutecznie lobbować Częstochowy na Śląsku? Wygrywa ten kto potrafi być skuteczny,odpada ten kto się wiecznie nad sobą użala.Urzędniczy lament o krzywdzeniu Częstochowy,nie niczym innym jak zasłoną przed swoją własną niekompetencją i zwykłym bajzlem. Skoro tylko w samym Urzędzie Miasta panuje wewnętrzny chaos (niezależny od opcji poltycznej),wieczne niedociągnięcia,naginanie prawa,ostatnio nawet naruszenie prawa pracy,to co dopiero mówić o powiecie i dalej o województwie. Najpierw trzeba zrobić porządek w skali mikro,jeżeli chce się być skutecznym w skali makro czyli w województwie. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek_z_klanu_taxielwer Re: Nie teraz ponieważ śląski kmiot tak mówi)))))) 07.03.06, 11:40 Widać , że albo pracowałeś , uczyłes sie na Śląsku już po słownictwie "bajzel" ,które jest stosowane w GOPie np. "katowicki bajzel" inaczej raj dla narkomanów to rejon którego granice wytycza dworzec PKP , katowicki rynek i dworzec PKM do Bytomia,T. Gór stąd zapewne twoje proślaskie bazgroły na tym forum )))Niewykluczone , że jestes hanysem , który nadaje ze Śląska i rozpaczliwie próbuje nas zrazic do ideii niezależności od tego sztucznego tworu , życzę powodzenia bo na forum nie sądze aby były osoby na ktore możesz miec wpływ tymi swoimi siermiężnymi wypocinami))) Odpowiedz Link Zgłoś
richard_the_taxidriver cześc gnido !! 07.03.06, 12:01 znów nadajesz próbując się podszywac pod kogoś draniu. Tyle, że dobrze wiesz, że większość ludzi na Ślasku niczego wam tak nie życzy (łacznie ze mną) jak secesji > życzę powodzenia bo na forum nie sądze aby były osoby na > ktore możesz miec wpływ tymi swoimi siermiężnymi wypocinami))) a ja tobie życzę powodzenia, choć nie sądze by nawet na tym forum były osoby, które odczuwały taką radochę jak ty gdy umierali ludzie w chorzowskiej hali. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GłOS Do Ryśka nie Richarda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 12:18 Nawet podszywasz się za kogoś,zmieniejąc pisownę,wiedziałem,że jesteś zwykłą szują do tego jeszcze okazało się hieną.O zgrozo,co za wstyd dla Częstochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek_z_klanu_taxielwer Re: Ja też jestem ze Śląska Lutrowy synu))) 07.03.06, 12:35 Wez się lepiej do roboty śląski nierobie , a nie zasmiecaj naszego forum odpowiadając sam na własne posty tworząc jednoosobowe towarzystwo wzajemnej adoracji))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Głos Re: Ja też jestem ze Śląska Lutrowy synu))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 12:46 rysiek_z_klanu_taxielwer napisał: > Wez się lepiej do roboty śląski nierobie , a nie zasmiecaj naszego forum > odpowiadając sam na własne posty tworząc jednoosobowe towarzystwo wzajemnej > adoracji))) Jeżeli masz problemy psychiczne,pomocny może być psychiatra,poza tym moherze jestem częstochowianinem od pokoleń i nigdy nie miałem problemów z pracą,bo sam tworzę miejsca pracy.Skoro jesteś ze Śląska wyp..j sam na Śląsk,a nie rób z siebie farbowanego częstochowianina . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GłOS Re: Odpowiedź IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 12:12 rysiek_z_klanu_taxielwer napisał: > Widać , że albo pracowałeś , uczyłes sie na Śląsku już po > słownictwie "bajzel" ,które jest stosowane w GOPie np. "katowicki bajzel" > inaczej raj dla narkomanów to rejon którego granice wytycza dworzec PKP , > katowicki rynek i dworzec PKM do Bytomia,T. Gór stąd zapewne twoje proślaskie > bazgroły na tym forum )))Niewykluczone , że jestes hanysem , który nadaje ze > Śląska i rozpaczliwie próbuje nas zrazic do ideii niezależności od tego > sztucznego tworu , życzę powodzenia bo na forum nie sądze aby były osoby na > ktore możesz miec wpływ tymi swoimi siermiężnymi wypocinami))) Widać,że często przebywasz w okolicach katowickiego dworca i jesteś świetnie zoorientowany w temacie śląskiego marginesu,nie wnikam dlaczego:-))))))))) Co do słownictwa słowo "bajzel"oznacza nieporządek,słowo pochodzi z języka niemieckiego i jest używane jako przenośnia w całej Polsce. Podobne insynuacje,że jestem Ślązakiem są niedorzeczne,bo jeżeli ty używasz zapożyczenia z rosyjskiego "bałagan"to oznaczało by że pochodzisz ze ściany wschodniej. To że mam inne zdanie na temat wejścia w skład województwa w stolicą w Kielcach nie oznacza,że jestem ze Śląska,widocznie pochodzisz z pewnych kręgów ludzi "radiowych"dla których każdy mający inne zdanie,to nie swój i sprzedawczyk,cóż tacy jak ty nie używają argumentów,bo ich po prostu nie mają,za to doskonale rzucają jadem co widać po twoim wpisie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iwonik57 Re: Zbieramy podpisy za utworzeniem województwa c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 09:23 tak Odpowiedz Link Zgłoś