Dodaj do ulubionych

Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjentów...

29.09.07, 17:02
ciśnienie mi się podnosi, jak widzę co ta uprzywilejowana grupa zawodowa wyczynia.

ja rozumiem, że zarabiają za mało. że straszliwie mało zarabiają. ale bądźmy
poważni, pacjenci to pacjenci, prawda?
przestali być ważni dla podwyżkowiczów?
Obserwuj wątek
    • Gość: ewka Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 17:06
      paranoja.
      • Gość: nieznajoma Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 13:13
        ja juz czekam na wyniki badania od kilku miesiecy
        kiedy zaczeli strajkowac cierpliwie czekałam
        zostałam termin na pazdziernik znowu ewakułacia
        zabieram z tamtad moje wyniki i nie chce SŁYSZEC O TYM SZPITALU
        mam nadzieje ze mi je dadza i dowidzenia!!!
    • aplus i tak wiekszosc nie potrafi leczyc, tych ktorzy 29.09.07, 17:06
      sie zwolnili nie przyjmowac nigdzie w Polsce do pracy, zwolnili sie
      bo nie potrafia leczyc.
      Przejrzec pozostale kadry i dac wysokie podwyzki tylko tym ktorzy
      lecza. To byliby tzw. lekarze nadrzedni. Pozostalych zredukowac do
      stopnia felczera czy pomocnika lekarza nadrzednego. Nalezy tez
      zaniechac wypisywania recept chorym przewlekle - tzn. jedna recepta
      wazna np. rok, pol roku lezy w aptece i umozliwia zakup leku w
      ilosci calkowitej zgodnej z dawkowaniem.

• Gość: zdrowa Re: i tak wiekszosc nie potrafi leczyc, tych ktor IP: *.4web.pl 29.09.07, 17:13
        Rząd się wyżywi, Religa się wyleczy...
        • Gość: jarek Re: i tak wiekszosc nie potrafi leczyc, tych ktor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 10:17
          Panie Religa . Mówiłeś niedawno że możesz śmiało spojrzeć w lustro .
          I co kogo tam widzisz ?
          • darkelven Tak działa wolny rynek... 30.09.07, 10:24
            Tak działa wolny rynek - szkoda, że nie wszystkie grupy społeczne i zawodowe
            potrafią to pojąć... Nie satysfakcjonują mnie warunki oferowane przez
            pracodawcę, to negocjuję lub się zwalniam... Teraz dyrekcja szpitala będzie
            zmuszona zaoferować na tyle atrakcyjną ofertę pracy, żeby zapełnić zwolnione
            miejsca.

ps. Górnicy mogliby brać przykład z tych lekarzy.
            • Gość: JO Re: Tak działa wolny rynek... IP: *.iplus.com.pl 30.09.07, 10:59
              Nie satysfakcjonują mnie warunki oferowane przez
              > pracodawcę, to negocjuję lub się zwalniam
              A wiesz ,ze ty masz racje nowi mogą dostac nawet 2 średnie ale
              powinni tęz podpisac lojalkę?zakaz działalności konkurencyjnej - jak
              to jest wymagane w innych zawodach .
              I oczywicie roz;iczanie z fiskusem na zasdach ogółnych +VAT + kasa
              fiskalna !!!!!!
              I co nie lezy przecież nawet na kontrkty boicie się przejść
              • Gość: ktos w cz-wie lekarze to zwykle szmaty-----nie wszyscy IP: 80.54.169.* 30.09.07, 21:33
                oczywiscie ale na parkitce to 98%.............
                • sithicus Re: w cz-wie lekarze to zwykle szmaty-----nie wsz 30.09.07, 23:28
                  Sam jesteś szmaciarz - odważny za klawiaturą.
            • Gość: Gość Re: Tak działa wolny rynek... IP: *.eranet.pl 30.09.07, 15:06
              Spokojnie! Dadzą sobie radę bez tych lekarzy i to może nawet lepiej.
              Za chwilę zwolnieni lekarze będą skamlać u różnych drzwi za pracą. I
              bardzo dobrze. Tak działa wolny rynek! Jestem przekonany, że wcale
              nie będzie im łatwo dostać nową pracę,a znakomita większość z nich
              nie ma kwalifikacji aby dostać pracę w swoim zawodzie w krajach UE.
              W dupach się tym lekarzom poprzewracało i teraz dostaną nauczkę.
              BRAWO !!! Witamy na zmywaku w Londynie !
              • Gość: hauek Re: Tak działa wolny rynek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 22:09
                minął rok? odszczekasz szmato? najwyższa pora!
            • Gość: mariusz Re: Tak działa wolny rynek... IP: *.pl 01.10.07, 22:13
              W sumie to masz rację. Ja też obecnie jestem na okresie wypowiedzenia bo nie
              pasowała mi praca (czyt. płaca) w obecnej firmie. Dodam tylko że nie jestem
              lekarzem.
            • Gość: mariusz Re: Tak działa wolny rynek... IP: *.pl 01.10.07, 22:14
              Chciałem jeszcze skomentować jeden fragment artykułu: "- Byliśmy skłonni się na
              to zgodzić - stwierdził Grzegorz Zieliński, jeden z lekarzy negocjujących z
              dyrekcją szpitala - Dyrektor wszedł jednak na nasze zebranie i powiedział, że
              marszałek województwa zabronił dać lekarzom tej podwyżki"

Marszałek Województwa się na to nie zgodził. A gdyby było województwo
              Częstochowskie pewnie inaczej by to wyglądało.
      • Gość: Barnaba Re: i tak wiekszosc nie potrafi leczyc, tych ktor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 19:33
        APLUS-zafunduj sobie bardzo zimny kompres na soje rozpalone czoło,
        może ochłoniesz w tej swojej nienawiści
      • Gość: Alpinista Re: i tak wiekszosc nie potrafi leczyc, tych ktor IP: 217.98.38.* 29.09.07, 20:11
        popieram dobrze gadasz
      • diagnosta_inc Re: i tak wiekszosc nie potrafi leczyc, tych ktor 29.09.07, 20:59
        Tak jest Towarzyszu!
        • Gość: wariat Re: i tak wiekszosc nie potrafi leczyc, tych ktor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 22:33
          Wreszcie znalazłem kogoś kto mówi do innego towarzyszu.Witam pana
          proletariusza.Ja jako były członek PZPR a wczesniej także pracownik
          SB chciałbym pana doktora zaprosić do partii postkomunistycznej SLD.
          Własnie dowiedziałem sie że szpital na Parkitce zbankrutuje.I
          dobrze.Sama nazwa mnie tego szpitala denerwuje.Powinien nazywać się
          np.Postkomunistyczny Szpital Diagnostyczno leczniczy.Słyszałem że
          lekarze żądaja tam pensji 8 tys.I bardzo dobrze.Za komuny zarabiali
          dużo wiecej.To teraz Kaczyński im zabrał.Proponuje pana na dyrektora
          tego ośrodka.Pan będzie wiedział jak go naprawić.dać wszystkim
          podwyżki.Pan przecież wie wszystki najlepiej, tak samo jak my z parti
          opozycyjnych teraz wiemy wszystko najlepiej,jakby nie było uczyliśmy
          sie za komuny w szkołach zagranicznych.A te tepaki z PIS nieuki
          wszystko psują co żeśmy dobrego zrobili,a zrobiliśmy wszystko dobrze.

• Gość: misio Re: i tak wiekszosc nie potrafi leczyc, tych ktor IP: 80.48.49.* 29.09.07, 23:43
            Wariat, a jak Kaczyński kupkę zrobi to a) bijesz brawo....? b)Czy
            strzelasz konika?? c) a i b prawidłowe d) nie strzelam bo nie mam
            • Gość: wariat Re: i tak wiekszosc nie potrafi leczyc, tych ktor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 00:07
              W naszej partii bardzo chetnie rozwiązujemy krzyżówki
              np kto wygra wybory
              a)SLD
              b)LID
              c)POstkomuna
              tylko jedna odpowiedż prawidłowa
              Nie wiem dlaczego pan o kupce.Zapraszam pana do partii SLD.Nam
              potrzeba dużo takich osób co takie krzyżówki jak pan napisał
              sprawiaja nam wiele problemów.Pan widze jest w tym dobry., ato jest
              właśnie na poziomie naszej ukochanej partii
              • Gość: misio Re: i tak wiekszosc nie potrafi leczyc, tych ktor IP: 80.48.49.* 30.09.07, 00:30
                c) PIS=wiecznie żywa komuna
                • Gość: wariat Re: i tak wiekszosc nie potrafi leczyc, tych ktor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 00:40
                  Dlatego zapraszam poraz kolejny do SLD.Wszyscy tak uwazamy,a wcale
                  nas nie mało.Pan do nas pasuje.
                  • wrojoz Winny wszystkiemu jest kaczyński. 30.09.07, 10:06
                    To frustrat.!! Niszczyciel.
              • Gość: nowinator rezerwy pis IP: *.lublin.mm.pl 30.09.07, 20:34
                Widzę, ze PIS rezerwy rzuca na forum. Coraz ciekawiej sie robi.
                • Gość: 31 Re: rezerwy pis IP: *.ds.pg.gda.pl 30.09.07, 23:34
                  A Ty to jesteś.... Yyy, no, rezerwa rezerwy!!1
      • Gość: mr Re: i tak wiekszosc nie potrafi leczyc, tych ktor IP: *.hsd1.ma.comcast.net 02.10.07, 03:47
        Tak z receptami jest w USA. Raz zanosisz recepte, na ktorej jest
        napisane jak dlugo jest wazna. Idziesz wypelnic lekarstwo jak sie
        skonczy. A nie jak w Polsce co miesiac do lekarza prosic o recepte i
        jeszcze placic.
    • Gość: Marek Czy mało zarabiają? IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.07, 17:10
      Każdy z nas wie, że lekarze mało zarabiają, jednak ja do tej pory nie spotkałem
      jeszcze żadnego biednego lekarza. Ciekawe, jak to się dzieje. Natomiast z
      drugiej strony, wydaje mi się, że po stronie lekarzy opowiedziałaby się
      zdecydowanie większa liczba pacjentów, gdyby ci pierwsi po prostu nie brali...
      • Gość: one Re: Czy mało zarabiają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 17:14
        Jakoś nie znam biednego lekarza po trzy samochody i wille na ludzkiej krzywdzie
        zarobione
        • jedruch Re: Czy mało zarabiają? 29.09.07, 18:04
          Głupie słowa - ale powszechne. Nie potrafisz sformułować własnego zdania i
          powtarzasz cudze.
          Ja na początku zarabiałem 1000 PLN brutto. Teraz, po 4 latach pracy i podwyżce
          2100 brutto. Jeżdżę 11-letnią Tavrią w opłakanym stanie.
          Gdyby nie pomoc rodziców (emeryci, nie lekarze) to na początku mojej pracy
          jadłbym trawę, a każdy kurs to wydatek co najmniej 200-250 PLN (dokształcanie to
          obowiązek).
          Nie narzekam jednak, bo niby czemu? Czekam tylko, aż ktoś nas doceni, a nie
          będzie tylko rzucał mięsem, samemu wciskając po kryjomu kopertkę, żeby
          przyspieszyć termin.
          • Gość: ja Re: Czy mało zarabiają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 18:19
            Ja jestem lekarzem, zarabiam 2500 netto i ledwo na życie mi starcza. Wille na
            Grabówce trzeba spłacać, nowe Audi też, studia syna w USA też kosztują, do tego
            żona wzieła kredyt i działke w Blachowni kupilismy. No mówie wam - nie mam co do
            ust włożyć, dlatego strajkujemy bo na normalne życie nam nie starcza. Ilez mozna
            brac kredyty. I potem sie dziwią że lekarze biorą, ale jeść coś trzeba no nie?
            Głodny lekarz to zły lekarz. Ech, chyba wyjade za granice do Irlandii, tam jest
            sprawiedliwość chociaż.
            • Gość: Anatol Re: Czy mało zarabiają? IP: *.cable.wanadoo.nl 29.09.07, 19:33
              jedz i to jak najszybciej bo i tak na niczym sie nie znasz rozlicz
              sie tylko przed tym z fiskusem bo moze cie dopasc i co wtedy
              wymyslisz lapowiczku
            • Gość: Krzyś Re: Czy mało zarabiają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 19:36
              IP - zawiść czestochowiaków nie zna granic - a ty gościu to chyba
              jesteś z Kłobucka bo tam takich mozna spotkać
            • sithicus Re: Czy mało zarabiają? 29.09.07, 21:28
              Kiepściunia prowokacja. Jedyne co mnie dziwi że ciemny lud to kupuje.
            • Gość: ja-cymbał Re: Czy mało zarabiają? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.07, 02:57
              Przesadziłem z tymi kredytami przy 2500 netto.
          • Gość: Marek Do jędrucha IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.07, 09:36
            Myślę, że mam dużo lepsze wykształcenie od Ciebie, a jednak zarabiam w
            budżetówce mniejsze pieniądze i nie strajkuję i nie igram czyimś życiem. Jeszcze
            raz powtarzam: nie znam biednego lekarza!!!
            • Gość: jarek Nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 10:30
              A ja nie znam Clintona.
              Żyjesz w innym świecie , dlatego masz takich znajomych jakich masz .
            • dziwny55 Re: Do jędrucha 30.09.07, 21:27
              Marek ma rację. Jest wiele zawodów, miejsc pracy, gdzie równie wysoko jak lekarz
              wykształceni ludzie zarabiają znacznie mniej od lekarzy i nie mają możliwości
              (albo im nie wolno!) dorobić w prywatnym gabinecie. Oni tylko w tych gabinetach
              wydają. Już tu ktoś napisał: pójdźcie pod prywatny gabinet lekarza! tłumy,
              kolejki i kasa leci. Choćby w Medyku! Tam lekarz zgarnia od 20-25-30 pacjentek
              po 100zł każda to jak myślicie? mało? A hutnik jak ma dorobić? a ten pracownik
              budżetówki czy urzędu?! Im nawet nie wolno!
              Oczywiście są lekarze młodzi, początkujący, i mają mało.Że się dokształcają? A
              księgowa nie musi? a prawnik? a nauczyciel?
              • Gość: Sterniksen Re: Do jędrucha IP: 217.153.19.* 30.09.07, 23:21
                Hutnik? "Równiwnie wysoko jak lekarz" wykształcony człowiek?
                A wiesz ile zarabia ekspedienka w piekarni w mojej okolicy? Codziennie sprzedaje
                co najmniej 1000 bochenków chleba, każdy po 2,20! Dodaj do tego bułki, chałki,
                rogale (nie wpominając o ciastach)! Tej to się żyje!
        • qwww Re: Czy mało zarabiają? 30.09.07, 01:03
          >na ludzkiej krzywdzie
          > zarobione

tzn. ??????? może konkretniej
          okradli kogoś ? zabili ?

• Gość: freemen Re: Czy mało zarabiają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 03:31
            no na ludzkiej krzywdzie, bo choroby to przecież krzywda nie:P
            • wrojoz Precz z kaczyńskim.!! 30.09.07, 10:06
            • lesew Re: Czy mało zarabiają? 30.09.07, 10:32
              Gość portalu: freemen napisał(a):

> no na ludzkiej krzywdzie, bo choroby to przecież krzywda nie:P<

Nie, nie krzywda! -Owszem, to nieszczęście, zrządzenie losu, dopust boży,
              przypadłość i t. p., ale nie krzywda, no chyba, że jest to choroba wywołana
              przez zawinione działanie innej osoby. Podobnie jak krzywdą nie jest na ogół
              gradobicie, powódź, huragan, trzęsienie ziemi czy inna klęska żywiołowa.
              • Gość: aSIA Re: Czy mało zarabiają? IP: *.iplus.com.pl 30.09.07, 11:39
                > no na ludzkiej krzywdzie, bo choroby to przecież krzywda nie:P<
                >
                > Nie, nie krzywda! -Owszem, to nieszczęście, zrządzenie losu,
                dopust boży,
                > przypadłość i t. p., ale nie krzywda, no chyba, że jest to choroba
                wywołana
                > przez zawinione działanie innej osoby. Podobnie jak krzywdą nie
                jest na ogół
                > gradobicie, powódź, huragan, trzęsienie ziemi czy inna klęska
                żywiołowa.
                nA KRZYWDZIE I NIESZCZĘŚCIU KONOWAŁY ZARABIAJĄ .
                JEZELI NIE ZAPŁACIŚZ ,NIE NASZ SZYBKIEGO TERMINU OPERACJI ,NIE
                ZAJMUJĄ SIĘ TOBA .WYMUSZAJĄ ŁaPÓWE I ZACHOWUJĄSIE JAK
                WETERYNarz ,który z pacjentem oczywiście nie rozmawia .Szkoda
                tylko ,że nie mają tej życzliwości do pacjenta co weterynarz !!!!
      • Gość: jo Re: Czy mało zarabiają? IP: *.iplus.com.pl 30.09.07, 11:02
        POKAŻ LEKARZU PIT i CO MASZ W GARAŻU
        MASZ RACJE GDYBY NIE BRALI GDYBY ŻYCZLIWIE TRAKTOWALI PACJENTÓW CI
        STANELIBY ZA NIMI MUREM
    • Gość: zawiedziny Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 17:12
      To co mówisz to jedna strona medalu druga wazniejsza to taka, że
      Katowice ustami marszałka Szpyrki położyły sprawę negocjacji nie
      zezwalając na podwyżki. Taka sytuacja jest im na rękę są już w
      połowie drogi do likwidacji szpitala. Nie udało się im to z
      Tysiącleciem bo obrona była zbyt zaciekła to próbują z Parkitką. Mam
      tylko nadzieję że wszyscy w porę się spostrzegą o co idzie gra.
      • eruve.elen Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent 29.09.07, 17:26
        > To co mówisz to jedna strona medalu druga wazniejsza to taka, że
        > Katowice ustami marszałka Szpyrki położyły sprawę negocjacji nie
        > zezwalając na podwyżki. Taka sytuacja jest im na rękę są już w
        > połowie drogi do likwidacji szpitala. Nie udało się im to z
        > Tysiącleciem bo obrona była zbyt zaciekła to próbują z Parkitką.
        > tylko nadzieję że wszyscy w porę się spostrzegą o co idzie gra.

Nie wiem o co chodzi z koniecznością zamknięcia 'jakiegokolwiek'
        okołokatowickiego szpitala. Nie sądzę, by władzom było obojętne który, byle
        zamknąć, chyba że rzeczywiście coś z tym szpitalem jest nie tak.

Natomiast nie chcę sobie nawet wyobrażać rabanu, jaki by powstał w całym kraju,
        gdyby w jednym szpitalu z powodu lekarskich wymówień znalazły się pieniądze na
        podwyżki o 1000zł.
        Przy takiej sumie (imo jak na podwyżkę per osoba naprawdę dużej)
        strajki/wymówienia i reszta awantury byłaby nie do powstrzymania, zwłaszcza, że
        to dla mediów dobry temat, więc cicho nie będzie.
        • Gość: lancet Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 20:11
          wie Pani o co chodzi? p. Szpyrka w cywilu jest dyrektorem
          przeinwestowanego szpitala w Chorzowie (marmury i fontanny w holu!)
          i niszcząc inne szpitale woj. katowickiego zwieksza ilośc kasy
          przypadajacej na swego molocha (chociaż tamtejszym lekarzom też
          płaci podle), nie udało się z PCK to próbuje ze szpitalem im. NMP,
          innymi słowy rżnie prywatę wykorzystując wysokie stanowisko... pzdr
          • Gość: Gość Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 10:05
            Do Lanceta. To chyba lekarze z Parkitki, składając wypowiedzenia (warunkując ich
            cofnięcie 1000 złotową podwyżką), idą na rękę Szpyrce i pomagają mu w likwidacji
            tego Szpitala.
    • Gość: bujaka Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 17:15
      Zauwaz ze ci lekarze zlozyli wymowienia 3 miesiace temu, czyli wcale nie musza
      juz pracowac w tym szpitalu, wszystko jest ok, dyrekcja szpitala miala czas na
      znalezienie innych pracownikow
    • bergman1 Europo ratuj!!! 29.09.07, 17:18
      prosimy.
      • wrojoz Re: Europo ratuj!!! 30.09.07, 10:06
        bergman1 napisał:

> prosimy.
    • Gość: orzeszek Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjentów.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 17:19
      Mam tylko jedno pytanie:Czy ktoś jest w stanie sprawdzić tę ewakuację? Dla mnie, jest to medialna bzdura.Postaram się to osobiście sprawdzić, ale nie dzisiaj.
      • Gość: ja Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 17:23
        A niech idą w ch.... konowały jedne. Mam w d... takich lekarzy dla których kasa
        jest wazniejsza niż ludzkie zdrowie i życie.
        • eruve.elen Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent 29.09.07, 17:27
          > A niech idą w ch.... konowały jedne. Mam w d... takich lekarzy dla
          > których kasa jest wazniejsza niż ludzkie zdrowie i życie.

gdybyś był poważnie chorym pacjentem tamtejszego szpitala, pewnie inaczej byś
          śpiewał ;).
          • Gość: tt Ludzie, opamiętajcie się, co wy wygadujecie?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 00:41
            Czy wy widzicie co piszecie w ogóle? A może zapomnieliście że żyjemy w demokratycznym karju?
            Sami w innych okolicznościach piszecie że jak komuś coś nie pasuje to niech idzie i tak właśnie zrobili lekarze. Pensje ich niesatysfakcjonowały więc złożyli wymówienia i to już w LIPCU!! czyli wystarczająco wcześnie żeby nie było żadnych problemów. A że dyrekcja to zlekceważyła to już ich problem, lekarze pracowali ostatnie 3 miesiące a dyrekcja wiedziała że w październiku straci część personelu.
            Dlaczego wy z lekarzy robicie jakiś robotników którzy muszą pracować nieważne ile im się płaci bo inaczej to są bez serca, okropni itd?!
            Lekarze też mają prawo zarabiać tyle ile chcą i jeżeli w tym szpitalu ich pensja niesatysfakcjonowała to po prostu zrezygnowali z pracy, co w tym dziwnego?
            Dlaczego nie macie do siebie pretensji wtedy kiedy odchodzicie z pracy bo za malo zarabiacie? Dlaczego wy możecie zmienić prace i lepiej zarabiać a lekarze nie?
            Weźcie się wszyscy na prawdę zastanówcie o czym mówicie...
            • drangedal Re: Ludzie, opamiętajcie się, co wy wygadujecie?! 30.09.07, 00:45
              mało ludzi w tym kraju zarabia 'za mało'?
              • Gość: tt Re: Ludzie, opamiętajcie się, co wy wygadujecie?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 23:57
                Czyli uważasz że najlepiej pogodzić się z tym ile się zarabia i zapiep**ać bo przecież: "inni wcale nie mają lepiej" ? To dlaczego Ty nie pójdziesz pracować w MC za 3.50zł/h ? Dlaczego szukasz coś lepiej płatnego? Ty masz prawo a lekarze nie tylko dlatego że zdecydowali się przez reszte swojego życia pomagać innym ludziom?
        • yorik No właśnie poszli... 29.09.07, 17:33
          i ch..
    • Gość: lekarka z zagranic Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjentów.. IP: *.Red-83-60-214.dynamicIP.rima-tde.net 29.09.07, 17:48
      Gratuluje kolegom zawzietosci i solidarnosci, ktorej zabraklo w tak wielu innych miejscach. Mam nadzieje, ze wytrzymacie i dostaniecie PRAWDZIWE podwyzki!

Pozdrawiam i jeszcze raz gratulacje!!!!
      • Gość: tez gratuluje Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 17:57
        niech mi tylko ktory zony do porodu nie przyjmie to pokaze na czym
        polega opor spoleczny - BLAZNY
        • Gość: dociebiematołku Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 19:21
          sorki komu pokazesz, nie przyjmie bo nie bedzie mial kto przyjac,
          bedziesz mógł skorztystac ze szpitala samoobsługowego
          • Gość: ania Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 21:21
            Popieram , jak nie będzie lekarzy to wtedy można wreszcie będzie
            nawtykać pustym murom , sprzętowi i wypłakac się na ramieniu pana
            Religi
        • Gość: m a niech cie kaczory leczą IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.09.07, 10:21
          jw
      • Gość: REALISTA Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.046.c87.petrotel.pl 30.09.07, 12:24
        jAKĄ PODWYŻKĘ ? ZA CO? NIBY MAŁO MAJĄ?WYSTARCZY POPATRZEĆ NA ICH
        STOPE ZYCIOWĄ?ZA TAKIE PIENIADZE NAPEWNO ZLE IM SIE NIE
        POWODZI,CZEGO NIE MOZNA POWIEDZIEC O INNCH CHARUJACYCH LUDZIACH W
        NASZYM KRAJU-A MAJĄ LEDWIE NA OPŁATY I SKROMNE JEDZENIE
        gRATULUJESZ CZEGO -TEGO ZE ZŁAMALI SZELKIE PRZYSIEGI ZE MAJA RATOWAC
        ZYCIE-TRZEBABYŁO ZOSTAC KIM INNYM NIE LEKARZEM A TERAZ NIE BIADOLIC
        • Gość: aron Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.lublin.enterpol.pl 30.09.07, 12:25
          podwyżki się nie należą, bo polscy lekarze pracują najmniej wydajnie
          w UE.
        • diagnosta_inc Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent 30.09.07, 14:15
          Popatrz, popatrz sobie na ich stopę życiową... Bo w razie czego, na twoją
          cukrzycową nie będzie miał kto...
    • Gość: Wa-wiak Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.07, 17:54
      Czy Dyrektor szpitala jest za to wszystko odpowiedzialny?
      Jako szef związku tuż zanim został powołany na funkcję dyrektora podburzał
      lekarzy do strajku. teraz nie potrafi ugasić pożaru który rozniecił. Gdybym ja
      tak zrobił i któryś pacjent przez to by umarł to bym sie chyba powiesił. Ale
      niektóre mendy nie mają honoru. Już dawno powinien napisać rezygnację.
      • Gość: ja Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 17:59
        Dyrektor postąpił skandalicznie, a jeszcze gorzej marszałek. Tak właśnie kochana jest przez Śląsk Częstochowa
        • stud.ent Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent 29.09.07, 18:11
          hhhhmmmm

Bez komentarza!! Brak słów. Mało zarabiają tak, wystarczy spojrzeć
          na samochoduy jakimi jeżdżą (nie mówię wszyscy) ale zdecydowana
          większość a osobiście nie znam biednego lekarza. Nie dość że etat w
          szpitalu to jeszcze dochodzi do tego gabinety prywatne i jeszcze
          mało, ciekawe co mają powiedzieć ci ktorzy dostają 600 zł na
          miesiąc - to wszyscy powini zaczać strajkować!!!

A my idąc na wizytę prywatną płacimy po 60 - 100 zł, i co zaraz
          karze przyjsc na następna i niech mi nie mówia ze im jeszcze mało!!!

A ludzi teraz będą wozić po 80 km do szpitala, ciekawe co na to
          rodziny tych osób niesety nie każdego stać żeby dojerzac do chorej
          osoby po tyle kilometrów. Tu mieli np ojca czy dziadka na miejscu
          mogła go rodzinna odwiedzać nawet codziennie i co teraz bedą jeżdzic
          bo lekarzom mało i ciekawe komu na złośc zrobią nam PACJENTOM czy
          politykom od ktorych domagają sie tych upragnionych podwyżek!!!!
          • Gość: ja Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 18:14
            Wprowadzić KASY FISKALNE w prywatnych gabinetach !!! Niech dziady rozliczają sie
            jak normalni przedsiębiorcy, w końcu każdy jest podobno równy wobec prawa.
            • Gość: Wietnamski Kucharz Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 19:46
              Właśnie od tych kas cała sprawa się zaczęła. Lekarze zaczęli protestować tydzień
              po ogłoszeniu że MF rozważa wprowadzenie kas w prywatnych gabinetach.
              • Gość: lancet Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 20:15
                serduszko masz króciutką (nie wiem czy wietnamską?) pamięc, lekarze
                protestują przynajmniej od 1992 roku...
                • Gość: Wietnamski Kucharz Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 20:50
                  Skarbeńku, czyżbyś dysponował jakąś wybiórczą, mandżurską pamięcią w której nie
                  zachowały się wspomnienia że przedtem nie żądali pięciu tysięcy podwyżki dla
                  każdego, obojętnie czy coś umie czy nie?
                  • Gość: lancet Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 22:27
                    cały czas żądali docelowych zarobków zasadniczych w wysokości 3
                    średnich krajowych, czyli takich proporcji jakie są zachowane w
                    całej poza Polską i Litwą UE, tyle że średnia rośnie... ( w
                    Wietnamie zresztą też...)
                    • Gość: Wietnamski kucharz Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.07, 22:49
                      Tylko tak jakoś dziwnie sobie przypomnieli o tym akurat wtedy...
                      Fajnie że w Wietnamie też rośnie - będziemy importowali tłustsze psy w puszkach
                      do naszych kuchni. :)
                • Gość: angrusz Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 21:08

Do lanceta :

Ale jakoś głosowali a to na Balcerka a to na lewicę liberalną .
                  A żaden z nich nie miał ochoty powiedziec prosto ludziom : za darmo
                  to tylko w Erze .
              • Gość: ania Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 21:26
                Prosze pana a strajku anestezjologów w 1997 to pan zapomniał , o
                tym ,że niektórzy głodowali przez miesiąc , żeby lepszy aparat do
                znieczulenia był , a nie z UNRY , a o latach póżniejszych też pan
                nie pamięta - BILOBIL , MEMOTROPIL dobrze byłoby zażyć
          • Gość: anka Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.gprspla.plusgsm.pl 29.09.07, 19:01
            Ale oni nie strajkują. Oni zwolnili się z pracy.
          • Gość: Absolwent Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 19:43
            Do stud.ent : załuż gabinet i zacznij przyjmować to zobaczysz jakie
            kokosy maja lekarze, ale najpierw skończ 6 lat studiów i 2 sta plus
            jakieś 6-8 lat specjalizacji (juz 15 latek leci) i zobaczysz jak ci
            dobrze. zAWIŚĆ częstochowiaków jest zatrawżająca
            • Gość: Daria Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.cable.wanadoo.nl 29.09.07, 19:54
              nie odpowiada to sie przekwalifikuj np mozesz zostac tramwajarzem
              albo hydraulikiem nie interesuja mnie twoje durne wywody idac na te
              studia wiedziales co cie czeka- co sfrustrowany- spojrz na ludzi
              lezacych na korytarzach i umierajacych przedwczesnie bo co nie dali
              lapowki- zalosny jestes
              • Gość: lancet Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 20:19
                nie skorzystam z twojej rady kobietko o bardzo małym zawistnym
                rozumku, nie skorzystam bo od pojutrza juz nie pracuję w szpitala,
                natomiast tobie się trafi pewnie okazja leżec na szpitalnym
                korytarzu a żaden doktor nie przyjdzie ci pomóc bo już żadnego nie
                będzie... pomyśl płytka zawistna istotko...
                • Gość: emorotor Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: 80.54.171.* 29.09.07, 21:24
                  i tak was nigdy nie ma ! ile sie leży na izbie zanim ktoś przyjdzie ? no powiedz
                  mądralo ?
                  • Gość: lancet Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 22:30
                    w ciężkim stanie wszędzie ok.60 sekund, z pierdołą typu złamana
                    rączka, nóżka w Szpitalu NMP w Częstochowie ok 15-30 min, na PCK
                    gdzie zabrakło chirurgów (bo się zwolnili wcześniej sami) do 4
                    godzin, w publicznym szpitalu w Londynie ok.8 godzin
                • luka76 Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent 30.09.07, 23:48
                  Zgadzam sie w 100%
              • Gość: Bolek Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 22:06
                Droga Dario:

za to że ludzie leżą na korytarzu odpowiada ten kto organizuje
                służbe zdrowia tzn rząd . Za swoja głupotę odpowieadzasz juz sama
                (ale poczęści genetycznie jeszcze tata i mama)
              • Gość: miodzio Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.masterkom.pl 30.09.07, 00:22
                Takim TOWARZYSZKOM jak Daria zawdzieczamy sytuacje ,ze leża pacjenci
                na korytarzach. Rozwiń Daria czerwoną flagę...na jej widok nikt nie
                weżmie od Ciebie nic...Relikcie PRLu..!!!!W Twojej zajezdni są takie
                same tramwaje jak cala polska sluzba zdrowia...dzięki Tobie i innym
                półgłówkom...prawdziwy okaz propagandy rządu...
              • qwww Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent 30.09.07, 01:12
                > nie odpowiada to sie przekwalifikuj np mozesz zostac tramwajarzem
                > albo hydraulikiem

lekarze właśnie to robią, idiotko ...

nie interesuja mnie twoje durne wywody idac na te
                > studia wiedziales co cie czeka-

???? pracować można w różnych zawodach, niezależnie od kierunku skończonych studiów
                komunizm się skończył, towarzyszko

co sfrustrowany- spojrz na ludzi
                > lezacych na korytarzach i umierajacych przedwczesnie bo co nie dali
                > lapowki- zalosny jestes
              • Gość: lg Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.elomza.pl 30.09.07, 21:34
                a co ty zrobiłaś,oddałaś np krew,wpisałaś się do rejestru dawców narządów,a
                zresztą od ciebie bym nie chciał-zły charakter
          • Gość: Student Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.cable.wanadoo.nl 29.09.07, 19:44
            masz calkowita racje wciaz tylko narzezkaja a na wizycie tzw
            prywatnej w panstwowym szpitalu biora kasa az huczy i nikt tego nie
            widzi bo wygodnie! a gdzie kasy fiskalne jak u fryzjera czy
            taksiarza- skonczyc z tym mitem wielkiego judyma-banda nierobow za
            nasze pieniadze to jest po prostu wstretne
            • Gość: Zaza Re: A gdzie eminencja Giżyński? IP: 195.205.171.* 29.09.07, 20:31
              Tyle szumnych zapowiedzi i co?
              • Gość: lancet Re: A gdzie eminencja Giżyński? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 22:49
                droga pani poseł Giżyński obraził się gdy lekarze mu wypomnieli jego
                własne słowa z pewnej lipcowej nocy gdy zakończyliśmy strajk
                głodowy, jego kłamliwe obietnice oddłużenia i "świetlanej
                przyszłości szpitala", obraził się i olał negocjacje...
                • wrojoz Re: A gdzie eminencja Giżyński? 30.09.07, 10:07
                  A kto to.?
            • Gość: kasiarz Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 22:07
              Taksówkarz jeszcze nie dał mi paragonu za jazdę tak samo fryzjer
            • lesew Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent 30.09.07, 10:58
              Gość portalu: Student napisał(a):

> masz calkowita racje wciaz tylko narzezkaja a na wizycie tzw
              > prywatnej w panstwowym szpitalu biora kasa az huczy i nikt tego nie
              > widzi bo wygodnie! ...<

Od Ciebie biorą??? - To po co dajesz??? Ode mnie jakoś żaden wziąć nie chciał, a
              żyję w tym samym kraju. Tyle że nie pcham się na chama z kopertą... - Dziwne!...
          • kontonaspam Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent 30.09.07, 00:21
            Zachorujesz, zmienisz ton ;)
            Nie zrozumiałem trochętej wypowiedzi, masz pretensję do lekarzy,
            że pracują na kilka etatów, że dorabiają do pensji??
            A kto tobie broni iść do dodatkowej pracy? A jak już takową
            znajdziesz, to w podstawowej wystąp o zmniejszenie pensji.
            Dlaczego jako przykłąd podajesz ludzi zarabiających 600PLN?
            600zł to zarabiają w polsce niewykształceni niepełnoetatowcy.
            Dlaczego uważasz, że człowiek po studiach ma zarabiać tyle
            co głąb, któremu nie chciało się w młodości uczyć?
            W średniowieczu, w feudalizmie chłop był przywiązany do ziemi,
            ale te czasy sięskończyły. Dlaczego zabraniasz lekarzom
            zwolnić się z pracy, w której nie chcą pracować? Czy lekarz
            jest skazany na szpital, i nie ma prawa go opuścić?
            Wypowiedzenia zostały złożone 3 miesiące temu, było
            dość czasu na rozwiązanie problemu, ale zarząd szpitala
            wraz z zarządem województwa i rządem jakoś wierzyli,
            że problem sam się rozwiąże. I patrz pan, samo się nie zrobiło.

stud.ent napisał:

> hhhhmmmm
            >
            > Bez komentarza!! Brak słów. Mało zarabiają tak, wystarczy spojrzeć
            > na samochoduy jakimi jeżdżą (nie mówię wszyscy) ale zdecydowana
            > większość a osobiście nie znam biednego lekarza. Nie dość że etat w
            > szpitalu to jeszcze dochodzi do tego gabinety prywatne i jeszcze
            > mało, ciekawe co mają powiedzieć ci ktorzy dostają 600 zł na
            > miesiąc - to wszyscy powini zaczać strajkować!!!
            >
            > A my idąc na wizytę prywatną płacimy po 60 - 100 zł, i co zaraz
            > karze przyjsc na następna i niech mi nie mówia ze im jeszcze mało!!!
            >
            > A ludzi teraz będą wozić po 80 km do szpitala, ciekawe co na to
            > rodziny tych osób niesety nie każdego stać żeby dojerzac do chorej
            > osoby po tyle kilometrów. Tu mieli np ojca czy dziadka na miejscu
            > mogła go rodzinna odwiedzać nawet codziennie i co teraz bedą jeżdzic
            > bo lekarzom mało i ciekawe komu na złośc zrobią nam PACJENTOM czy
            > politykom od ktorych domagają sie tych upragnionych podwyżek!!!!
          • lesew Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent 30.09.07, 10:48
            stud.ent napisał:
            ...
            > A my idąc na wizytę prywatną płacimy po 60 - 100 zł, i co zaraz
            > karze przyjsc na następna i niech mi nie mówia ze im jeszcze mało!!!
            ...

To po co chodzisz "prywatnie"? - Stać Cię? - To nie narzekaj!

> mało, ciekawe co mają powiedzieć ci ktorzy dostają 600 zł na
            > miesiąc - to wszyscy powini zaczać strajkować!!!<...

"Ci ktorzy dostają 600 zł na miesiąc" nie muszą strajkować: mogą iść na skargę
            do Prokuratury lub na Policję, bo płaca niższa od minimalnej jest nielegalna!
            Nie wypisuj bzdur, zastanów się!
        • Gość: Poli Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 19:40
          W tym wszyskim chodzi onie o prakitke a o szpital w Chorzowie
          któremu patronuje Szpyrka i gdzie idzą duże pieniądze - tzn na Sląsk
          a Czestochowa to juz chlopioec do kopania
          • Gość: lancet Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 20:20
            100 % RACJI
      • Gość: za Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: 83.2.141.* 29.09.07, 21:34
        Dyrektor zmniejszył zadłużenie szpitala. Pozbył się umów do których szpital
        dokładał.Próbuje likwidować to co było tam złe. Zastanówcie się
        • Gość: lancet Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 22:50
          > Dyrektor zmniejszył zadłużenie szpitala.
          • Gość: lancet Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 22:52
            > Dyrektor zmniejszył zadłużenie szpitala.

skąd takie optymistyczne wieści??? od momentu objecia stanowiska
            przez Zbysia dług rośnie z miesiąca na miesiąc choc to akurat nawet
            nie jego wina tylko bandyckiego kontraktu wymuszonego przez NFZ
    • Gość: asiek2_4 Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 18:05
      oddział neurochirurgii jest jednym z lepszych w regionie, w Częstochowie
      jedyny..jak go braknie, to niektórzy może dopiero zrozumieją racje tych
      strajkujących lekarzy..a znam wielu i biednych, nie biorących...mojemu bratu
      uratowali życie i zawsze będziemy im wdzięczni...mam nadzieje, że dyrekcja
      szpitala pójdzie po rozum do głowy...poza tym z tego, co sie orientuję, to
      obecny pan dyrektor sam był założycielem komitetu strajkowego zanim został
      dyrektorem!Ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia..!!!!
    • Gość: kazamaty o ile mi wiadomo to obowiazuja prawa rynku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 18:10
      ...nie chce sie pracowac w firmie, sklada sie wypowiedzenie, szef ma czas na
      szukanie nowego personelu, po okresie wypowiedzenia stary pracownik odchodzi i
      przyjmuje sie nowego pracownika. Tylko kto pojdzie pracowac za taka kasse ?
      Chetni sie znajda zapewne. Dyrektor mial czas na poszukanie nowych pracownikow
      ale tego jakos nie zrobil ? Dlaczego ?
      Zawod lekarza to nie stanie przy tasmie i skladanie kartonikow wiec nie mozna
      wszystkich ta sama miarka mierzyc. I ten argument ze lekarze sa bogaci jest
      wyciagany zawsze, bez sensu. Pracuja w ciezkim zawodzie, trzaskaja dyzury
      dorabiaja po godzinach wiec maja. To ze maja prywatna praktyke nie znaczy ze
      biora kase pod stolem. Skoro jest zapotrzebowanie na lekarzy i ludzie chca
      chodzic prywatnie i placic stawki z ich cennikow to dlaczego im sie wypomina ze
      maja pieniadze i to na pewno z lapowek. BO w polsce jak ktos cos ma to juz od
      razu dorobil sie na krzywdzie ludzkiej i na pewno jest oszustem i lapownikiem.
      Ludzie chyba jkeszcze w prl zyja i by najlepiej chcieli zeby panstwo wszystko za
      nich robilo i zeby wszyscy mieli tyle samo a wykazac wlasna inicjatywe to juz
      sie nie chce. Ksztalcic sie moze teraz kazdy kiedys tez mozna bylo, ale jeszcze
      jakis czas temu szczytem osiagniecia naukowego bylo skonczenie zawodowki i bycie
      slusarzem albo sklepowa. Nie chcialo sie nosic teczki trzeba dzwigac dzis
      woreczki. I jestem za tym ze to umiejetnosci decyduja o jakosci zycia i
      wysokosci zarobkow. Jak ktos jest bardzo dobry w tym co robi to niech dostaje za
      to dobra kasse a w polsce jak widze ludzi ktorych szczytem ambicji jest wbijanie
      gwozdzi w fabryce to az mi zal a panstwo juz nie mysli za czlowieka juz nie
      zaplaci za rachunki nie da mieszkania i nie bedzie mowilo co ma sie zrobic bo
      myslenie zbiorowe juz sie skonczylo trzeba teraz zadbac kazdy o wlasna d*pe.
      • havi1 Re: o ile mi wiadomo to obowiazuja prawa rynku... 29.09.07, 18:18
        sam opowiadasz głupoty:
        I ten argument ze lekarze sa bogaci jest
        wyciagany zawsze, bez sensu. Pracuja w ciezkim zawodzie, trzaskaja dyzury
        dorabiaja po godzinach wiec maja.

No właśnie MAJĄ, jak ktoś chce więcej zarabiać to musi dorabiać
        nikt ich nie zmusza aby pracowali ponad miarę!

Ja też muszę dymać nadgodziny jak chcę mieć te kilkaset zł więcej
        • Gość: kazamaty Re: o ile mi wiadomo to obowiazuja prawa rynku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 18:43
          ...albo nie pracowac ponad miare tylko pracowac w takim miejscu gdzie takie
          pieniadze dostana jakie wymagaja bez pracy ponad miare. W panstwowej sluzbie
          zdrowia takich pieniedzy nie ma wiec odchodza i nie wiem po co taka demagogia ze
          odchodza i sa zli i najgorsi. Kazdy idzie tam gdzie ma lepsze warunki i pieniadze.
          Mozesz dymac nadgodziny albo zmienic prace na taka gdzie nie bedziesz musial
          dymac nadgodzin i bedziesz dostawal taka kasse. No chyba ze nie ma na ta prace
          popytu. Na lekarze zawsze popyt bedzie chyba ze rzadzacy stwierdza ze moga sie
          leczyc u znachorow i zielarek. Bo pewnie tak tez mysla ci ktorzy uwazaja ze
          lekarza sie nie nalezy a jak zachoruja to by wszystko oddali zeby lekarz ich
          uzdrowil. Niech ida sie pomodlic do swiatyni opatrznosci bozej bo na to
          pieniadze sa albo do rydzyka, tam pieniadze zawsze sa to i moze dyrektor sie
          podzieli ze swoimi owieczkami.
          • Gość: angrusz Re: o ile mi wiadomo to obowiazuja prawa rynku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 19:20

Do Kazamaty :

Masz rację odchodzą tam gdzie większa kasa .
            Ale nie można przeciwstawiać Światynii Opatrzności Bożej służbie
            zdrowia .
            Na światynie idą pieniądze od ludzi , którzy jak chcą to dają nikt
            ich do tego nie zmusza .
            Na służbę zdrowia idą pieniądze ze składek obowiązkowych . Ten
            obowiązek narzuca Sejm . To Sejm czyli posłowie nie chcieli podnieść
            składek - i to od wielu lat . Szczególny udział ma w tym
            Baclerowicz .
            Ludziom - fakt durnym - wydaje się , że mozna leczyc się i badac na
            wysokim poziomie ( a nie tylko słuchawką ) na małe pieniądze .
            Niech więc w gruncie rzeczy ludzie , włącznie z aktualnie chorymi ,
            mają pretensje do siebie .
        • Gość: XPLAK Re: o ile mi wiadomo to obowiazuja prawa rynku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 19:46
          I jak widzis po tych nadgodzinach jesteś zrąbany a lekarze to chyba
          cyborbi - jak myslisz?
        • Gość: ania Re: o ile mi wiadomo to obowiazuja prawa rynku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 21:35
          niezupełnie - na razie lekarzy na dyzurach zmusza pracować pewna
          ustawa , która mówi ,że" moga być zobowiązani do pełnienia 8 dyzurów
          w miesiącu. Tych dyżurów nie wlicza się do czasu pracy..."Zmieni się
          to juz od nowego roku , gdzie na zatrudnienie lekarza powyze 48godz
          tygodniowo bedzie musiał wyrazić zgodę, Misi być tez 11 godzinny
          odpoczynek . A cóż to jest 48 godz - to są tylko 2 dyżury . Wtedy
          zacznie się jatka - o której z rząd jeszcze nic nie mówi . A
          wystarczy tlko , aby część lekarzy nie wyraziła na to zgody strajk
          wtedy nie jest potrzebny.
      • Gość: meridian Re: o ile mi wiadomo to obowiazuja prawa rynku... IP: *.tvp.pl 29.09.07, 19:00
        Tia..masz racje , tylko jest małe ale ! Rozumiem lekarzy
        pracujących w tzw .publiczej służbie zdrowia, że się burzą, że mało
        zarabiają. Tylko czasem trudno oprzeć się wrażeniu, że niektórym
        (podkreślam NIEKTÓRYM) dyżur w szpitalu czy w przychodni służy
        głownie po to , by pacjenta skierować wieczorem na prywatne
        konsultacje , badania czy zabiegi. I tacy właśnie psują opinie tym,
        którzy uczciwie , jak ktoś wcześniej ładnie ujął , dymają ..:)
    • Gość: angrusz Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 18:18

Nic się nie stanie .
      Przewieźć chorego to nie problem
      Okaże się , że można obyć się bez tego szpitala .
      No a co z budynkiem .
      Skoro lekarze nie chcą tam pracować to niech nie pracują .
      No ale jakoś muszą się utrzymać i jednak ich problem.
      Teraz tak walczą , tyle szumu robią ale przecież w trakcie roku nie
      zmienia się - podwyższa - stawko składki na zdrowie .
      Rozumny człowiek wie , że musi to być wraz z uchwaleniem budżetu i
      ustaw okołobudżetowych .
      No cóż lekarze nie chca tego zrozumieć .
      Czemu nie protestowali gdy Balcerowicz ucwalał składkę na poziomie 7
      procent ? Czemu ?? Bo brali koperty i wychodzili na swoje .
      teraz Kaczory walczą z łapówkarzami , a wśród lekarzy było i jest
      sporo - to robią tyle hałasu , Bo dopływ kasy się skończył albo
      ryzyko bardzo wzrosło .
      Tak to sobie lekarze wystawiają świadectwo o sobie .
      Ale oprócz tego winni są i pacjenci , tak , tak , gdy trzeba było
      protestować przeciw Balcerkowi to ich nie było - bo zdrowi byli ,
      teraz jak zachorowali to problem , teraz to już zbyt późno .
      Przecież za darmo to nie ma ; W Tesco jest ser - chddar i wyrób
      seropodobny .
      Podobnie i w służbie zdrowia . No ale rozumny obywatel to wiedziec
      powinien . Co innego durnie . Oni zawsze chcą mieć duzo i za
      półdarmo.
      • havi1 Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent 29.09.07, 18:21
        tylko ze jak zlikwiduja szpital to tym zmusza ludzi do pójscia prywatnie (napewno powstanie wtedy w czestochowie prywatna klinika)
        bo nikt nie pojedzie do katowic
        • Gość: lancet Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 20:23
          masz piękne wizje.... ale jak to wizje złudne i zawodne, a gdy
          opadną pozostaje pustynia... to jest właśnie fatamorgana havi1!
      • Gość: chris30 Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 20:14
        Znane góralskie powiedzenie mówi "Tacyście mądzy, panocku, aze głupi". Oprócz
        podwyższania składki było wiele sposobów zwiększenia wydatków na służbę zdrowia.
        Ale wtedy ważniejsza była lustracja, likwidacja WSI i inne pierdołki. A jak się
        już zaczęło palić, to jedynym pomysłem rządu jest szczucie społeczeństwa na
        lekarzy. Nie powiem, idzie nieźle, bo w polskim piekle każdemu, który coś ma,
        sąsiedzi chętnie zabiorą. Tylko to nie odpowie na proste pytanie: kto nas będzie
        leczył, kiedy lekarze pójdą tam, gdzie im dobrze płacą i szanują? Pora zapraszać
        lekarzy z Ukrainy, ale czy kaczory to potrafią?
        • Gość: angrusz Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 21:11

Do Chris30 :;
          Jakie to sposoby finansowania słuzby zdrowia oprócz składki ( no
          wprowadzono ubezpieczenie obowiązkowe OC z 12 % opłatą na zdrowie )
          czemu ich za SLD albo KLD nie wprowadzono .

A że WSI likwidowano to nie przeszkadza w podwyzszeniu składki .
          ( Ale to być może agenci WSI tak kierowali by nie podejmowac tych
          ważnych decyzji - podwyzszenie składki tak by sfinansowac usługi
          medyczne - wycenione poprawnie - taka to rola WSIaków była )
    • Gość: andrzej Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjentów.. IP: 80.54.171.* 29.09.07, 18:22
      Czy ktoś zadał pytanie dlaczego doszło do ewakuacji?
      Od lat trwa rabunek naszego miasta przez Śląsk.
      Dlaczego nasze ulice wyglądają tak jak wyglądają?
      Dlaczego uciekają z naszego miasta ludzie wykształceni?
      Czy ktoś wie że jedyna w Częstochowie przychodnia chirurgii szczękowej została
      zamknięta a najbliższa jest w Dąbrowie Górniczej, bo przecież
      Częstochowie taki luksus nie przysługuje.
      Dużo można jeszcze przytaczać podobnych przykładów ale czy któryś z kandydatów
      na posłów jest naprawdę CZęSTOCHOWIANINEM.
    • Gość: zak Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjentów.. IP: 80.48.49.* 29.09.07, 18:34
      Jasne lekarze są biedni zarabiają po 2500 - 3000 a ile kopert macie
      w rekach. jakimi samochodami jeździcie, domy luksusowe i wy
      narzekacie ze za mało zarabiacie. Sami składaliście przyrzeczenie
      lekarskie Przyjmuję z szacunkiem i wdzięcznością dla moich Mistrzów
      nadany mi tytuł lekarza i w pełni świadomy związanych z nim
      obowiązków przyrzekam:
      Obowiązki te sumiennie spełniać;
      Służyć życiu i zdrowiu ludzkiemu;
      Według najlepszej mej wiedzy przeciwdziałać cierpieniu i
      zapobiegać chorobom, a chorym nieść pomoc bez żadnych różnic, takich
      jak: rasa, religia, narodowość, poglądy polityczne, stan majątkowy i
      inne, mając na celu wyłącznie ich dobro i okazując należny im
      szacunek;
      Nie nadużywać ich zaufania i dochować tajemnicy lekarskiej
      nawet po śmierci chorego;
      Strzec godności stanu lekarskiego i niczym jej nie splamić,
      a do kolegów lekarzy odnosić się z należną im życzliwością, nie
      podważając zaufania do nich, jednak postępując bezstronnie i mając
      na względzie dobro chorych;
      Stale poszerzać swą wiedzę lekarską i podawać do wiadomości
      świata lekarskiego wszystko to, co uda mi się wynaleźć i udoskonalić.
      Przyrzekam to uroczyście!
      A ile policjanci zarabiają co ? 1300 zl i co oni maja powiedzieć, co
      maja do gara włożyć mając na utrzymaniu żonę i 2 dzieci
      • Gość: Dretwy Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 18:51
        Jak ktoś jeszcze nie rozumie jest to proces zmierzający do prywatyzacji i
        odpłatności za usługi medyczne. Rożnica jest tylko w stopniu tej odpłatności
        Rząd ma skromniejsze plany - lekarze (fani korwina - ten zaś pierwszy raz
        pokochał związki zawodowe) dążą do maksymalnego krachu systemu - licząc ze na
        gruzach tegoż zbudują swoje imperia medyczne. Przelicza sie ... gdyż nastąpi
        przyspieszona akumulacja. Stracą pacjencji, personel niższy i oni tez jako grupa
        w perspektywie. Nie od dziś wiadomo ze inteligencja to najbardziej naiwna grupa
        społeczna i wciąż zaczadzona neoliberalną ideologią.

www.faczestochowa.most.org.pl/1/Oswiadczenie%20w%20sprawie%20prywatyzacji.html
      • Gość: House MD o zarobkach policji i zwracaniu za studia IP: *.autocom.pl 29.09.07, 20:25
        > Jasne lekarze są biedni zarabiają po 2500 - 3000
        > A ile policjanci zarabiają co ? 1300 zl i co oni maja powiedzieć

Po pierwsze pensja przeciętnego lekarza wynosi 1200 ( na początku ) do 2000. No i nie widzę w tym nic dziwnego, że policjant zarabia mniej ( co nie znaczy, że nie zarabia za mało ). Np w USA ( wolny rynek, jak rozumiem ) lekarz zarabia 150 000 - 300 000 $/ rok a policjant 30 000 - 60 000 $. Proporcja podobna a nawet mniej korzystna dla policjanta.
        Jeszcze na temat postulatu zwrotu nakładów za studia przy wyjeździe za granicę. Rozumiem, że studia medyczne są drogie, ale jakoś nikt nie domaga się zwrotu za inne kierunki studiów... A jeżeli chodzi o zwrot za specjalizację, to przykładowo rezydent jest normalnym pracownikiem - dostaje pieniądze, ale normalnie pracuje no i uczy się przy okazji.
        pozdrawiam
    • Gość: neonatus1 Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjentów.. IP: *.chello.pl 29.09.07, 18:38
      Mieli czas 3 miesiące. Nie wierze zeby nie szukali innych chetnych do pracy za te pieniadze - w Rybniku szukali i nie znalezli bo kto by chcial za 1500-1800 na reke tyrac co dzien do 15.30 narazajac sie na uwagi i obelgi ze strony pacjentow, a co jakis czas bronic sie przed sadem. Jezeli ktos ma specjalizacje i doswiadczenie to czemu przy tych zarobkach na zdrowy rozsadek ma 1) pracowac w szpitalu jak moze w gabinecie prywatnym (chyba ze charakter specjalizacji na to nie pozwala)- tam zarobi i kilka tysiec miesiecznie 2) uczyc mlodych lekarzy jak mu w prywatnej praktyce potem taki bedzie konkurencja - a za cos wyzywic rodzine trzeba, 3) dyzurowac i zamiast z rodzina spedzac czas w szpitalu. Idziesz do sklepu to placisz pieniedzmi a nie liczysz ze Pani zza lady z dobrego serca cos Ci da.

Czemu dyzur to nie czas pracy ? Czemu za ten czas nikt nie placi ZUSu, ubezpieczenia, składek, nie liczy sie do emerytury. Czemu pracując 80-90 h tygodniowo z dyzurami szpitalnymi swiadczenia są za polowe tego czasu. Miejmy nadzieje ze od stycznia (nowelizacja ustawy) sie to zmieni w praktyce a nie tylko na papierze.

• Gość: Gość Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 10:37
        A co to za pierdoły??? co to za bełkot??? Za dyżury nie płaci się ZUS-u. Dwa
        argumenty przeciw-1. najważniejszy-doktory by w życiu nie dyżurowały, choćby ich
        mieli pokroić żywcem; 2. przeczytaj ustawę o systemie ubezpieczeń społecznych,
        jest tak skonstruowana, że tylko much a nie płaci ZUS-u od latania, wszystko
        inne, co na drzewo nie ucieka, musi ;-)))
    • Gość: piotrek Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjentów.. IP: 89.101.178.* 29.09.07, 18:43
      Co za banda jak mozna tak traktowac ciezko chorych!!!
      • Gość: angrusz Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 19:24

Do Piotrka :

Masz może miękkie serce ale mało rozumu .

Przeciez problem niedofinansowania słuzby zdrowia to nie nagła i
        nieprzewidzialna sytuacja .
        To niech ci chorzy - a jakże wyborcy - sami do siebie maja
        pretensje .
        Ten kto wierzył w geniusz Balcerowicza , to on narzucił składkę na
        poziomie 7 % , niech się sam w pierś bije . No i dzisiejszy POwiacy
        • Gość: jebuchi menuchin Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.autocom.pl 29.09.07, 21:10
          Gość portalu: angrusz napisał(a):

> Masz może miękkie serce ale mało rozumu .
          >
          > Przeciez problem niedofinansowania słuzby zdrowia to nie nagła i
          > nieprzewidzialna sytuacja .
          > To niech ci chorzy - a jakże wyborcy - sami do siebie maja
          > pretensje .
          > Ten kto wierzył w geniusz Balcerowicza , to on narzucił składkę na
          > poziomie 7 % , niech się sam w pierś bije . No i dzisiejszy POwiacy

Ty zas chyba serca nie masz. Mam tylko nadzieje, ze nie bedziesz musial
          osobiscie (badz jakas twoja bliska osoba) w powaznym stanie byc przewieziony do
          innego szpitala, na inny OIOM.
          Ciekawe ilu takich starych, bezradnych ludzi umrze w trakcie transportu? To jest
          bardzo smutne. Wszyscy oni, tak jak i my teraz, placili obowiazkowe
          ubezpieczenia, w sumie calkiem powazne pieniadze, a teraz nieprzytomni, z rura w
          tchawicy sa przewozeni jak wory ziemniakow.
          • Gość: angrusz Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 21:31

Do jebuchi menuchin :

Może i powazne pieniądze dla ciebie bo w skali państwa zbyt małe .
            Problem niedofinansowania słuzby zdrowia nie jest tylko problemem
            Polski .
            W innych krajach tez to jest .
            Leczenie jest coraz droższe .
            Dawniej ot starszy człowiek umierał zanim lekarz coś zrobił - wyjął
            słuchawki.
            Teraz rodzina żąda by chorego na raka w stadium terminalnym jeszcze
            leczyć a jakże lampy chemia itp .
            A tu tylko trzeba przygotowac plastikowy worek i cierpliwie czekac i
            molić się za duszę .
            To musi dotrzeć do niektórych : nie ma ucieczki przed śmiercią .
            A JP 2 dał przykład . Nie chciał już się leczyć bo to i tak by nic
            nie dało .
            Dla człowieka który przeżył 80 lat to tydzień w tę czy wew te to
            żadna różnica a czasem niepotrzebny ból .
            Więcej rozumu niz egzaltacji .
            Zarządzanie krajem to rozum a nie uczucia .
            • Gość: lancet Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 22:57
              > Dla człowieka który przeżył 80 lat to tydzień w tę czy wew te to
              > żadna różnica a czasem niepotrzebny ból .
              > Więcej rozumu niz egzaltacji .
              > Zarządzanie krajem to rozum a nie uczucia .

angrusz powiem Ci jako lekarz reanimujący od 12 lat zarówno na
              parkitce jak i w pogotowiu jesteś ostani FASZYSTA I ZŁAMANY CH...J

Proszę państwa taka oto etykę wyznaje facet który pracuje w oświacie
              i uczy Wasze dzieci... powie im by zastosowały ten jego zas..any
              rozum gdy Panstwo będziecie mieli 80 lat!!!!
            • diagnosta_inc Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent 30.09.07, 14:42
              Angruszku, powiedz to swojej mamusi i tatusiowi...
      • Gość: lancet Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 19:26
        zgadzam się z Tobą p. Szpyrka i kompanioni to rzeczywiście straszna
        banda.. jak oni mogą tak ludzi traktowac...
      • Gość: anka Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.gprspla.plusgsm.pl 29.09.07, 23:18
        Zgadzam się. Ten rząd ma Polaków gdzieś. 3 miesiące mieli na myślenie co zrobić
        i nic.
      • Gość: observer Re: Częstochowa: Zaczęła się ewakuacja 40 pacjent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.07, 12:02
        mówisz oczywiści o dyrekcji szpitala i politykach odpowiedzialnych za
        funkcjonowanie sytemu ochrony zdrowia?
    • Gość: co.ty.powiesz Ale GW pieprzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 18:47
      Pieprzą jak opętani: dramatyczna i dramatyczna ewakuacja! A co w tym
      dramatycznego? Bo to jedyny przypadek transportowania chorych ze
      szpitala do szpitala? Nawet, a może zwłaszcza, w stanie ciężkim? Nie
      ma w tym nic nadzwyczajnego, że przewozi się pacjentów! Co innego,
      gdyby trup się słał gęsto, nad głowami przelatywały helikoptery
      ostrzeliwujące chorych i sanitariuszy, a woda zalewająca miasto z
      powodu powodzi sięgałaby 1 metra. To byłaby dramatyczna ewakuacja!
      Ciekawe, jakich w takim przypadku słów użyłyby matołkowate redaktory?
      • Gość: lekarz z zagranicy Re: Ale GW pieprzy... IP: *.range81-157.btcentralplus.com 29.09.07, 19:09
        Pracuje juz prawie 3 lata w normalnym swiecie - jak czytam ten nienawistny
        belkot wobec lekarzy tego "super" spoleczenstwa to mam juz tylko jedna rade:
        zostawcie to chore z nienawisci spoleczenstwo i wyjezdzajcie do normalnego
        swiata !! Szkoda zycia - to jest latwiejsze niz sie na poczatku wydaje.
        • Gość: Stefan Re: Ale GW pieprzy... IP: *.cable.wanadoo.nl 29.09.07, 19:25
          jednego malego rozumku mniej- krzyzyk na droge lapiduchu- stop-
          oddaj pieniadze za edukacje i to szybko........... a potem wynocha...
          • Gość: Karol Re: Ale GW pieprzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 19:52
            Stefanie: małego rozumku idz do ojaca Tadeusza na plebanie niech
            cie leczy
          • qwww Re: Ale GW pieprzy... 30.09.07, 01:23
            > > oddaj pieniadze za edukacje i to szybko..

a za swoją też oddasz ?

i oczywiście odlicz podatki, które płacili jego rodzice...

durny komuch
        • Gość: por Re: Ale GW pieprzy... IP: *.pl 29.09.07, 19:47
          mam lekarzy w rodzinie w tym ,,normalnym świecie,, tyrają od ósmj do
          20 a kokosów niemają oczywiście lepiej niż w Pl ale za jaką cene.
        • sithicus Re: Ale GW pieprzy... 29.09.07, 22:04
          Ja wyjechałem. Jedyne czego żałuję że nie mogłem wyjechać wcześniej. Moja
          miesięczna pensja w UK równa jest moim 2-letnim zarobkom w Polsce.
        • Gość: GUD LAK ok.Wiec teraz czas..na ewakuacje lekarzy IP: *.dsl.telesp.net.br 30.09.07, 01:24
          Tym, ktorym tak latwo przychodzi ewakuacja cierpiacych ludzi,nie
          powinno byc trudno z wlasna ewakuacja, tam, gdzie sie zarabia o
          wiele wiecej....tylko....kto takich lekarzy..bedzie chial?
          Powodzenia.

Jak skomentowac fakt, ze musielismy stawac na rzesach...w czasie
          STRAJKU...by prosic o akt zgonu naszej kuzynki, matki, ktora
          osierocila 4 dzieci?
    • Gość: Stefan099 W kamasze tych nierobów... IP: *.range86-145.btcentralplus.com 29.09.07, 19:05
      w kamasze tych nierobów wsadzić... niech idą do wojska i odrobią to darmowe
      wykształcenie, za które my zapłaciliśmy !!!!!!
      Banda nierobów!!!
      • Gość: Anna Re: W kamasze tych nierobów... IP: *.cable.wanadoo.nl 29.09.07, 19:22
        brawo- tak nalezaloby zrobic z tymi draniami- dla nich tylko kasa
        sie liczy- dlatego stad tyle buty i chamstwa- wiadomo kto wybiera
        sie na te studia- tylko - o nie juz nie za moje
        pieniadze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ze wsi
        poprzychodzilo a teraz taka wazna eminencja- won stad....
        • Gość: zc Re: W kamasze tych nierobów... IP: *.internetdsl.tpnet.pl