Dodaj do ulubionych

Mieszkania w TBS-ie

20.01.08, 20:57
Witam. Szukam ludzi, którzy mieszkają w mieszkaniach z TBS-u. Mam
parę pytań i wątpliwosci i potrzebuję pomocnej dłoni.
eufrazja@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • eufrazja Re: Mieszkania w TBS-ie 21.01.08, 21:18
      Naprawdę nikt nie może mi pomóc :(
      • aha123 Re: Mieszkania w TBS-ie 22.01.08, 00:09
        ...pisz na meila postaram się odpowiedzieć....
        • Gość: hutny Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.09, 00:23
          hutny kierownik wszystko ci wyjasni
      • Gość: czak Re: Zamiana tbs na hutnik IP: *.146.225.185.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.10.09, 14:30
        Witam.Jakby ktoś chciał się zamienić z mieszkania TBS na Hutnik to
        będzie musiał wyłożyć równowartość mieszkania na które chce się
        zamienić czyli ok.2800zł za metr(ponad sto tyś złotych)takie są
        ustalenia zarządu SM HUTNIK do końca roku 2009,a później
        niewiadomo.To jest zrobione po to żeby odstraszyć ludzi z poza
        spółdzielni.Piszcie coś na ten temat.Bo to jest bezprawie.
      • ciekawski121 Re: Mieszkania w TBS-ie 11.03.10, 23:50
        Chętnie bym pomógł ale niestety nie mam jak... życzę powodzenia
    • Gość: Gosc Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.08, 11:40
      A co chcialas wiedzisc? Tbs-y na Wyczerpach - plesn na scianch np,
      wysokie czynsze, zgm ma nas w nosie, np. zepsute drzwi wejsciowe do
      klatki naprawiane sa po 2 tygodniach....
      • Gość: ccc Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 83.2.141.* 22.01.08, 11:46
        Na Północy dzieje się to samo. Pleśn na ścianach, odpadające sufity,
        farba odpada ze ścian i pęknięcia ścian na 3mm. Żenada. A kierownik
        budowy mówi, że to blok osiada, że źłe wietrzenie mieszkania a jak
        farba odpada to mówi, że blok stał dwa miesiące pusty i ściany sie
        zakurzyły i trzeba gruntować emulsję, którą oni niby położyli
        wcześniej albo w ogóle nie malować i całe życie w bieli mieszkać!!!!!
        • Gość: dn Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.rev.masterkom.pl 22.01.08, 13:27
          nie ma się co dziwić jeśli tynk był kładziony
          zimą na mokre i przemarznięte ściany
      • Gość: LichyStworek Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 21:31
        Jaki placicie czynsz w Tbs ??
        Bo slyszalem ze maja byc znowu podwyzki.
        • aha123 Re: Mieszkania w TBS-ie 14.03.08, 21:53
          ...przejrzyj ten wątek.Pisałam wyżej bardzo dokładnie ile i za co...
      • Gość: slimak Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.09, 19:27
        ...cos mi sie pomylilo...
        • Gość: M&Z Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 212.87.236.* 09.12.09, 22:34
          FOTKI FOTKI !!!Bo tu wszyscy umierają z ciekawości!!!!Jestem na VI Etap i nawet
          nie wiecie jak wam zazdroszczę pozdrawiam
          • Gość: cccr Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 25.06.10, 08:43
            Doczekasz się.
            • Gość: XXX Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.2.140.10.tvksmp.pl 30.06.10, 16:46
              Co słychać w nowych pachnących murach?
              Napiszcie w kilku zdaniach co Was mile zaskoczyło i przeciwnie.
              • Gość: zebra Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.2.140.10.tvksmp.pl 04.07.10, 16:00
                Oooo jaka cisza nastała na forum...
                Nowi mieszkańcy się wprowadzają i jak już klucze dostali to wszytko olali i nawet nie podzielą się wrażeniami... a wczesniej prowadzili gorace dyskusje... :( szkoda, ze nic nie napisza...
                • wisniewski66 Re: Mieszkania w TBS-ie 12.05.13, 22:18
                  a dlaczego niby mają sie chwalić?????
                  • Gość: tbesiak tbs24.pl dla zainteresowanych IP: *.via.zamek.net.pl 13.05.13, 18:57
                    Polecam wszystkim którzy są zainteresowani tymi mieszkaniami tbs24.pl
                    Ja mieszkam od 4 lat i wole najem w TBS niż 30 lat na kredycie za własniościowe mieszkanie
                    • Gość: aga Re: tbs24.pl dla zainteresowanych IP: *.96.243.217.tvksmp.pl 15.05.13, 13:53
                      Witam ja tez jestem z Herberta ,i zasrane trawniki(a czasem i chodnik) to chleb powszedni.Laza z tymi psami szpieguja kto gdzie z kim i kiedy chodzi-Kazdy powinien robic zdjecia jak tak kochaja pieski to niech sprzataja po nich-ja osobiscie nie widzialam jeszcze osoby ktora sprzata po psie.
                      • Gość: aga Re: tbs24.pl dla zainteresowanych IP: *.96.243.217.tvksmp.pl 15.05.13, 13:56
                        Zapomnialam jeszcze,widzialam kilka razy osoby z Czecha z psami na Herberat.Nie wspomne o babie ktora byla zlapana n a malowaniu klatek kredkami od gory do dolu na Herberta-ta kobieta byla z Czech-moze jak ktos tu juz wspomnial wolala miec pole zamiast nowych blokow.
                        • 1maria11 Re: tbs24.pl dla zainteresowanych 16.05.13, 21:55
                          Witam!

Chciałam Was zapytać co myślicie o pomyśle zamontowania progów zwalniających na ulicy Herberta w szczególności między blokami 3 i 5 oraz wzdłuż ulicy Czecha? patrząc przez okno lub siedząc na ławce pod blokiem z moim dzieckiem ciarki mnie przechodzą jak widzę jadące auta z nie małą prędkością. Małe dziecko które wyskoczyłoby w tym momencie z pomiędzy aut na ulicę nie miałoby szans z ujściem bez szwanku.
                          • Gość: xyz Re: tbs24.pl dla zainteresowanych IP: *.96.243.199.tvksmp.pl 16.05.13, 22:32
                            Najlepszymi progami zwalniającymi są nasze śmietniki na rogach ulic. Ciekawe kiedy będzie pierwsze bum ?
                            • Gość: aga Re: tbs24.pl dla zainteresowanych IP: *.96.243.217.tvksmp.pl 17.05.13, 08:18
                              Zgadza sie co za idiota w projekcie ustawia tak smietniki,tylko ze w razie kolizji to my zplacimy zarowno za szkody samochodu jak i np.uszkodzonego smietnika.
                              • Gość: sam Re: tbs24.pl dla zainteresowanych IP: *.96.244.157.tvksmp.pl 17.05.13, 10:50
                                Gość portalu: aga napisał(a):

> Zgadza sie co za idiota w projekcie ustawia tak smietniki,tylko ze w razie koli
                                > zji to my zplacimy zarowno za szkody samochodu jak i np.uszkodzonego smietnika.

Nie widzę problemu...właśnie, dzięki takiemu ustawieniu śmietników, kierowcy muszą zwolnić (zasada prawej ręki) a co za tym idzie poprawia się bezpieczeństwo na ulicy...
                                • Gość: xyz Re: tbs24.pl dla zainteresowanych IP: *.96.243.199.tvksmp.pl 17.05.13, 17:20
                                  Tylko cały wic polega na tym że aby zobaczyć auto jadące z prawej strony trzeba wystawić cały przód. Jak ktoś trafi na cwaniaka to ma remont gratis.
                                  Druga sprawa to wychodzenie pieszych zza śmietników. Przy Herberta 1 idąc w stronę Czecha trzeba zachowywać się jak na wojnie, czyli wychylić swoją głowinę ( tylko bez tłowia ) i obadać czy nie ma " wroga" czytaj szybko nadjeżdżający kierowca (śpieszy się do pracy bo zaspał, albo ma tak zawsze). Pół biedy dorosły da radę, ale dzieci trochę gorzej.
                                  Trzecia sprawa to samo wyjście ze śmietników, wprost na ulicę. Kiedyś z takiego śmietnika wybiegło mi dziecko, ( a to nie jest już śmieszne ) dobrze że jeżdżę tu wolno więc wyhamowałem a gdyby nie, lepiej nie myśleć. Nie chcę za bardzo narzekać bo mieszka mi się tu dobrze ale jeśli jest temat bezpieczeństwa to warto pomyśleć. Pozdrawiam.
                                  • Gość: guest bezpieczenstwo i smieci IP: *.96.244.179.tvksmp.pl 28.05.13, 12:04
                                    wystarczyłoby postawić lustro na rogu każdego skrzyżowania (na którym zasłania śmietnik). to już znacznie przyczyniłoby się do poprawy bezpieczeństwa. tylko myślę, że to i za duży wydatek na naszą administrację... wszak płacimy małe czynsze i ich nie stać na takie "fanaberie".

druga sprawa - czy pojawią się śmietniki na segregację śmieci? bo póki co chyba tylko na Herberta 5 od strony wyzwolenia są postawione (a reszta musi płacić wyższy haracz?)
                                    • Gość: zenek Re: bezpieczenstwo i smieci IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 28.05.13, 12:27
                                      wszyscy zapłacimy więcej, prędzej przy później - dojdą do wniosku, że nie segregujemy. Może jak dostawią do każdej "wiaty" pojemniki to zacznie się segregacja...

tyle, że te całe wiaty - to po za bezsensownym rozmieszczeniem i rozmiarem - są jeszcze w nie najlepszym stanie.. - najgorsza jest przy budynkach na Czecha - na samym wjeździe w osiedle - malutka rozsypująca się wiata - wstyd jak ktoś na osiedle wjeżdża.

Ja już dawno pisałem do administracji o zamknięcie na klucz wiaty - najbliższej do pętli tramwajowej - służącej za kibel dla "przyciśniętych" pasażerów mpk.... - jeden wielki syf.

Odpowiedzieli mi, że za kilka miesięcy wiaty przejdą pod zarządzanie miasta - (tak jakby teraz nie były) - w domyśle - zwróć się pan do nich bo nam się nie chce albo nie mamy kasy.

Ja już odpuściłem, daje sobie max 2 lata na tym osiedlu i spadam.
                                      • Gość: xyz Re: bezpieczenstwo i smieci IP: *.96.243.199.tvksmp.pl 30.05.13, 19:49
                                        Ciekawe czy osoby z Czecha będą segregować śmieci korzystając ze śmietników Tbs.
                                        • Gość: m Re: bezpieczenstwo i smieci IP: 212.96.229.* 31.05.13, 14:36
                                          Drodzy mieszkańcy TBS i sąsiedzi z bloków Północy napisze tak. To że ktoś robi zdjęcia jak pieski robią kupkę super sprawa popieram obojętnie z jakich bloków , w sumie dzięki mnie jedna pani już dostała mandacik o dziwo już sprząta po piesku(Pani była z czecha). Druga sprawa parking , niestety parking jest zrobiony dla mieszkańców TBS i nic to nie zmieni przykro mi bardzo. Z TBS nikt jakoś nie parkuje przy blokach z ulicy czecha dziwne prawda a Wy notorycznie parkujecie , musicie napisać podanie do administracji żeby Wam więcej parkingów zrobili proste chyba. Na dodatek narzekacie że drogi są fatalne że parkingi nie odśnieżone to parkujcie u siebie i problem z głowy. Co NAJWAŻNIEJSZE JAK JUŻ PARKUJECIE TO TE LINIE NA PARKINGU SŁUŻĄ DO TEGO ŻEBY PARKOWAC MIĘDZY NIMI RÓWNO PO TO ONE SĄ . Śmietniki no właśnie ach te śmietniki też są dla nas tak trudno to zrozumieć . Ja nie rozumiem o co tu jest ta kłótnia jakim trzeba być głąbem żeby tego nie rozumieć. Parking przy blokach TBS dla mieszkańców TBS , śmietnik przy blokach TBS dla mieszkańców TBS to takie trudne do zrozumienia. Na szczęście nikt nie wpadł na to żeby się kłócić po jakich chodnikach kto ma chodzić hihi. Uwierzcie to naprawdę człowieka wkurza jak wraca do domu i nie ma gdzie zaparkować auta bo większość aut jest z ulicy czecha a u Was parking stoi pusty . Kilka razy widziałem jak właściciele większych aut przyjeżdżają po trawnikach oddzielających parkingi . Tak więc co do psów zgoda jest trzeba karcić co do śmietników i parkingów zgody nie ma i nie będzie są zrobione dla NAS . Dodam jedną rzecz na koniec tydzień temu odwiedzili mnie znajomi ale pomylili uliczki i zaparkowali przy ulicy czecha , jakie było Nasze zdziwienie gdy po powrocie za wycieraczką była kartka cytuje "Wypierd... z tego parkingu mieszkasz w TBS parkuj tam Hu....
    • Gość: erty Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 13:16
      Eufrazjo spójrz na link Rady nadzorczej TBS - ów w Częstochowie i będziesz
      wiedziała dlaczego niczego nie załatwisz i raczej winnaś siedzieć cicho ...
      www.zgm-tbs.czest.pl/www/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=16
    • Gość: JP Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 83.2.143.* 22.01.08, 20:41
      A ja mieszkam w TBSach na północy i jak na razie jestem zadowolona.Nie mam odpadających sufitów, pleśniejących i grzybiejących ścian.Owszem mam pęknięcia (nie jakieś wielkie dziury) na ścianach, w niektórych miejscach ale nie trzeba być geniuszem, żeby przewidzieć, że tak się będzie działo skoro to nowy budynek.Nie można generalizować wszystkich bloków TBS i wszystkich mieszkań się w nich znajdujących.Na pewno są lepsze i gorsze.Są to bloki budowane nowymi technologiami ale raczej tanim kosztem więc trudno spodziewać się, że będą to super wypasione budynki bez żadnych usterek.Zresztą skoro jest aż tak źle, to przecież zawsze można sie wynieść, bo nikt nikogo w nich na siłę nie trzyma.Mnie na mieszkanie nawet z rynku wtórnego nie stać, dlatego ciesze się, że można zamieszkać na takich zasadach jakie oferuje TBS (choć z nie wszystkimi się zgadzam ale coś za coś).
      • Gość: gosc Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 11:20
        No przestan, to, ze mieszkania budowane sa tanio to nie znaczy, ze
        maja byc spartaczone. Zaraz po wprowadzeniu sie do "nowego" bloku
        zglosilam 17 (sic!) usterek. Na balkonie wychodzila juz rdza,
        panelemialy gory jak Tatry i mozna sie byla na nich hustac, brodzik
        (mam mieszkanie przystosowane dla niepelnosprawnych) przeciekal do
        duzego pokoju i przedpokoju, po scianie lala sie woda, bo zle
        zamontowano daszek nad drzwiami wejsciowymi do klatki (bez izolacji)
        i podczas deszczu woda wlewala sie do mieszkania, i wiele, wiele
        innych. Plesn pojawila sie juz 3 miesiace po wprowadzeniu. To wstyd,
        ze wlasciciel (ZGM-TBS) nie przypilnowal wykonawcow, bo te usterki
        to nie wina siadajacego bloku, czy jakis innych przyczyn, tylko
        wadliwego wykonawstwa. Ja od 3 lat walcze z nimi o uszczelnienie
        brodzika. w/g znajomego rzeczoznawcy budowlanego brodzik ma zle
        zalozona izolacje i dlatego przecieka, a panowie wykonawcy, a
        pozniej tbs, oczyscili sciany, wysmarowali srodkiem grzybobojczym,
        pomalowali na bialo i nie przeciekalo przez 3 miesiace, potem
        powtorka z rozrywki. To samo z plesnia na scianach frontowych, tez
        opinia rzeczoznawcy - zle ocieplony blok, i co TBS-sie, nie zadbales
        o dobre wykonanie, a przeciez te budynki nie byly wcale takie tanie,
        poonad 2 tys za m2 (3 lata temu), to teraz bedziesz placil za
        remonty.
        • Gość: ccc Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 83.2.141.* 23.01.08, 13:10
          Usterki powinno się zgłaszać do TBS na POW a nie do kierownika
          budowy bo ten prosty chłop się cieszy , że przychodzi do niego a nie
          idzie do TBS gdyz on wszystko naprawi i sprawe wyciszy. A tak firma
          Włodar oberwie po dupie i skończy sie fuszerka !!!! To prawda wcale
          te bloki nie sa tanie jak płaci się za nie podan 2 tys za metr!!!!!!!
        • Gość: xx Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.icis.pcz.pl 30.01.08, 17:46
          Moj budynek byl budowany pzrez prywatnego inwestora, kosztowal
          niemalo. Usterki i tak byly. Dobrze ze sami pod koniec wzielismy sie
          za nadzor i co najwazniejsze wykonczenie zlecililismy juz innej
          firmie, ktora znalismy. Gdybysmy nie robili za nadzor inwestycyjny i
          gdybysmy nie wzieli innego wykonawcy wykonczenia mogloby byc bardzo
          roznie.

Niestety z jakoscia wykonzcenia mieszkan jest roznie. Sa tez bledy
          projektowe itd. Prawda jest taka ze jak ktos wszystko sprawdza i
          nadzoruje, to mozna czegos oczewkiwac. Jak sie da budowlancom
          swobode, bedzie partactwo. Polska rzeczywistosc :))

• Gość: do gosc Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 20:45
          nie przezywaj tak, ciekawe co byś zrobił w latach 1970 jakbyś dostał bloki tam
          to dopiero był syf ponad 150 usterek i do tej pory nie można tego naprawić,
          ludzie o czym wy bajdurzycie?, dostaliście mieszkania w porządnych blokach ,
          duże, normalne, z pięknymi balkonami, czyste i jeszcze narzekacie, co to jest 15
          usterek w dupach wam sie poprzewracało, powinniście żyć w latach 1967-1989 to
          zobaczylibyście co znaczyły usterki zresztą w Częstochowie do tej pory te bloki
          stoją i jeszcze drogo kosztują a grzyb i syf jak był tak jest!
          • Gość: mm Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 188.33.46.* 08.05.10, 06:19
            Czy ktos wie, czy jest szansa ze oddadzą wczesniej blok z V etapu?
            ile trwają formalności związane z objęciem mieszkania?
          • Gość: marek Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.10, 11:33
            Tak było, ileż się nanaprawiałem, tak że dzisiaj mieszkam jak w innym mieszkaniu
      • Gość: Renata Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 12:37
        Witam.Mam gorącą prośbę do osób mieszkajacych w TBS-ach na Północy
        proszę napisać ile kosztuje Państwa utrzymanie miesięczne mieszkania
        o pow.45m .Ja również dostałam mieszkanie i będę się wprowadzać w
        2008 około listopada.Niestety z różnych żródeł słyszę bardzo różne
        kwoty i niektóre mnie stresują bardzo.Ja juz wiem, że za metr bedę
        płacić 8,50 ,ale dalej to się okaże.Z góry dziękuję za odpowiedź.
        • Gość: mama Do Renaty IP: 83.2.142.* 13.02.08, 20:18
          Witam!
          po ostatniej podwyżce(nieczystości) utrzymanie dwupokojowego mieszkania, 45,03m
          - mieszkają trzy osoby - to koszt 432,20zł
          W tym: Czynsz 7,60x45,03m = 342zł; zimna woda x3os.=20,91; odprowadzenie ścieków
          x3os.=27,95zl; wywóz śmieci 8,24x3=24,72,
          domofon 2,50; opłata za wodomierz 0,19+1,54; opłata za ogrzewanie klatki 12,16zł,

co daje razem kwotę 432,20zł

Mieszkam przy Czecha 2a, ALE... nowe bloki płacą czynsz w wysokości 8,60zł za
          metr, a ma być jeszcze drożej.

Do tych opłat dolicz FV za gaz(ogrzewanie+woda+gotowanie) nasza ostatnia to
          350zł, energia 120zł jeśli chcesz to kablówka
          z internetem 52zł...
          • Gość: Renata Re: Do Renaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 10:47
            Witam.Bardzo dziękuję za tak szybką i dokładną odpowiedź.Ja
            wprowadzam się do nowego bloku teraz w 2008 więc chciałam wiedzieć
            jak to naprawdę wygląda od strony osób które tam juz
            mieszkają.Opowieści o tych opłatach słyszałam bardzo różne.Ale teraz
            mam jasną sprawę.Bardzo dziekuję.Rozumiem też,że faktury za energię
            elektryczną i gaz dostajecie co 2 miesiące?Ja jeszcze nie wiem czy
            kuchenkę będę miała gazową czy elektryczną nie mam tego opisanego w
            umowie,a też słyszałam że w tych pierwszych blokach są gazowe ,a w
            tych teraz oddawanych elektryczne.Ale idę w nastepnym tygodniu na
            POW na rozmowy więc dowiem sięjuż wszystkiego.Jestem tylko trochę
            zaszokowana tym co tutaj czytam o odpadających tynkach.pleśni na
            ścianach i innych usterkach.Kurcze przeciez to są nowe bloki.
            Pozdrawiam i dziękuję.
          • Gość: ciekawy Re: Do Renaty IP: 85.202.144.* 15.11.11, 12:40
            drogi ten czynsz. co wchodzi w tę opłatę za m2?
            • Gość: m Wentylacja IP: *.96.239.150.tvksmp.pl 15.11.11, 13:30
              Drodzy sąsiedzi jak tam u Was z wentylacją w łazience? Nadchodzi zima a u mnie ten sam problem co po oddaniu mieszkań(Herberta 5) tak wieje z kratki w łazience że masakra aż z ciekawości wstawiliśmy termometr do łazienki i maksymalna temp to 15 stopni jeszcze nie ma takich mrozów na dworze a co będzie pózniej?Nie wiem co z tym zrobić wydaje mi się że nie powinno tak być że wentylacja zamiast wciągać to dmucha.Dodam że było to zgłaszane była kontrola z TBS-u stwierdzili ze jest coś nie tak i od marca cisza.
              • Gość: banita Re: Wentylacja IP: *.96.244.121.tvksmp.pl 15.11.11, 22:51
                ja tez z tym walczyłem trochę
                jedyna opcja żeby ciągło to rozszczelnienie okna w kuchni na 3/4 tzn klamka z ukosa do góry, ale to też za bardzo nie ma sensu bo w całym mieszkaniu będzie zimno i dlatego wstawiłem kawałek pleksi ze sznureczkiem :P jak ciągnę to otwarte a jak puszcze to się zamyka.
                Mi się wydaje ze te nasze nawiewniki są o dupę roztrzaść.
                ale jak będziesz coś wiedział od tej komisji to pisz
                • taniarada Re: Wentylacja 26.07.16, 09:45
                  Gość portalu: banita napisał(a):

> ja tez z tym walczyłem trochę
                  > jedyna opcja żeby ciągło to rozszczelnienie okna w kuchni na 3/4 tzn klamka z u
                  > kosa do góry, ale to też za bardzo nie ma sensu bo w całym mieszkaniu będzie zi
                  > mno i dlatego wstawiłem kawałek pleksi ze sznureczkiem :P jak ciągnę to otwarte
                  > a jak puszcze to się zamyka.
                  > Mi się wydaje ze te nasze nawiewniki są o dupę roztrzaść.
                  > ale jak będziesz coś wiedział od tej komisji to pisz
                  teraz sa fajne okna i nie trzeba wywietrzników.
              • Gość: aga Re: Wentylacja IP: *.96.243.217.tvksmp.pl 17.11.11, 08:15
                Witam ,jezeli chodzi o ten nawiew to faktycznie do bani.Ja jestem z Herberta 3 i jest tak samo-jeszcze nie slyszalam o czyms tak glupim jak wymowki t.b.s ze musi byc rozszczelnione okno.Maja nas za idiotow,jak mozna rozszczelniac okno przy minusowej temp.Ale to tez nasza wina jakby wszyscy non stop dzwonili i zglaszali(lub pisemnie) to wkoncu by za to sie wzieli.A najlepiej zadzwonic do prezesa-tzn.najpierw do sekretariatu na P.O.W a ona polaczy.Ale jak jedna osoba zadzwoni to nic z tego.Zrombali cos z wentylacja,a teraz co -trzeba ludziom ciemnote wciskac:( Pozdrawiam
                • Gość: ja Re: Wentylacja IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 17.11.11, 10:35
                  faktycznie wentylacja jest spaprana w większości budynków - to samo mówią wszyscy znajomi z herberta 1,3,5,4 :/

- czyli z kratek wentylacyjnych w łazienkach, nawet na parterze wieje lodowate powietrze, a wilgoć zostaje zamiast być wciągana do komina.

na wyższych pietrach większość ludzi pozatykała te kratki wentylacyjne bo w łazience było po 10stopni C

mój blok ma 2 lata, grzejemy solidnie, wietrzymy, kratki pootwierane a itak w mieszkaniu wilgotność ok 70%, natomiast w byłem w mieszkaniu podobnym - od dewelopera - tam wilgotność ok 40% czyli idealnie, - tyle, że z kratek nie wieje lodem, każde okno ma porządny regulowany nawiewnik - nie mylić z tym gó.....nem, które mamy w TBS-ie założone - to po 1 nie jest nawiewnik, po 2 nie jest najlepiej zamontowany.

Sytuacja wygląda różnie w zależności od położenia mieszkania - Ci co mają wszystkie okna na południe - nie wiedzą co to wilgoć (chyba, że nie wietrzą), i płacą też mniej za gaz.

pozdrawiam
                  • Gość: b Parking H5 IP: *.96.244.121.tvksmp.pl 18.11.11, 18:40
                    Powiedzcie mi ludzie czy nie denerwują was auta parkujące na naszym parkingu
                    chodzi mi tu o auta które przyjeżdżają do tych dwóch lokali w bloku przy Czecha i mieszkańcy z bloków przy Czecha np ten p.. od tego dużego audi, przecież maja swoje parkingi. Jak się wprowadzaliśmy to autko można było postawić na swoim miejscu i dla każdego starczyło a teraz jak się przyjedzie wieczorkiem to już jest problem. Może by napisać do TBSu żeby wstawili tabliczkę ze parking tylko dla mieszkańców Herberta, bo p.. z w/w audi na moje pytanie dlaczego parkuje tutaj, a nie na swoim parkingu odpowiedział mi że co mnie to obchodzi i że nie ma żadnej informacji ze to parking dla mieszkańców Herberta.
                    • mieszkaniec_tbs Re: Parking H5 19.11.11, 10:19
                      Trzeba zrobić z tym porządek też kiedyś wróciłem wieczorem a mieszkam na Herberta3 przed blokiem nie było miejsca podjechałem z boku bloku i parkował gość z bloków z północy ale tak postawił auto że zajął dwa miejsca . Spokojnie mu powiedziałem żeby przestawił auto jak trzeba to się bardzo oburzył . Powiedziałem mu że to parking jest dla mieszkańców TBS to zaczął wyzywać. Bardzo mnie wkurza że klienci salonu masażu i areobiku tu stawiają auta z jakiej racji niech stawiają z drugiej strony , druga rzecz mieszkańcy administracji północ wyrzucają śmieci do naszych śmietników tylko patrzeć jak podniosą nam opłate za śmieci. Ostatnio widziałem jak goście wynieśli stare meble pod śmietnik nasz. Kiedyś do mnie przyjechali znajomi ale pomylili się i zaparkowali pod blokiem z północy to dostali taki zjeb od jakiegoś chłopka że prawie chciał ich pobić, musieli przestawić auto. Większość ludzi z północy stawia auta tak że zajmują dwa miejsca a ten koleś z audi na maxa mnie wkurza stawia jak u siebie jeszcze jest koleś który ma biała pół ciężarówke i jak przyjeżdza to przejeżdza przez krawężniki pod swój blok niech stawią tam jakieś słupki niszczy burak krawężniki i trawe. Tzreba zrobić z tym porządek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
                      • Gość: aga Re: Parking H5 IP: *.96.243.217.tvksmp.pl 19.11.11, 15:28
                        No to chyba nie problem zadzwonic do T.B.S,ale u nas jest taka mentalnosc-po co bede sie wychylal moze ktos inny zadzwoni.Jak nie da rady w administracji to trzeba dzwonic lub isc na P.O.W.Ale jak nikt nie reaguje to przeciez oni sami z wlasnej inicjatywy tego nie zrobia.
                    • Gość: lokator Re: Parking H5 IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.11, 14:07
                      Wszystkich nas to denerwuje, ja też zwróciłem już uwagę jednemu kolesiowi ze srebrnego auta, który jest też z Czecha i dalej parkuje auto na naszym parkingu. Parkował też koleś z zielonego BMW ale od jakiegoś czasu już go nie widzę. Sporadycznie parkuje też grafitowa alfa i parę innych samochodów a nie mówiąc o klientach z Fitness Klubu. Tak samo wrzucają śmieci do naszych koszy- państwo z Czecha i z Fitness Klubu i z prywatnego bloku, tego żółtego. Napiszmy podanie- szczególnie mieszkańcy klatki 6 i 7 do TBSU o ten znak zakaz wjazdu i o zamykanie śmietników. Zawsze wtedy będzie można dzwonić po straż miejską i poblokują im koła. A my będziemy mieć swoje dawne miejsca parkingowe. Z każdym sąsiadem, z którym rozmawiałem jest chętny do podpisania podania bo każdego już to wkurza.
                      • Gość: k Re: Parking H5 IP: *.96.229.108.tvksmp.pl 21.11.11, 08:26
                        trzeba napisac ja tez chetnie podpisze
                        • Gość: Mieszkanies TBS Re: Parking H5 IP: *.96.244.243.tvksmp.pl 21.11.11, 19:21
                          Jeszcze w tym tygodniu będzie napisane podanie i będziemy zbierać podpisy
                          • Gość: k Re: Parking H5 IP: *.96.229.108.tvksmp.pl 22.11.11, 09:38
                            I super tak trzymać
                            • Gość: Mieszkaniec TBS Re: Parking H5 IP: *.96.244.243.tvksmp.pl 22.11.11, 15:41
                              Zwróćcie uwagę na tą zieloną BMW Kombi, Pan z Czecha ma już nawet swoje stałe miejsce parkingowe. Zawsze parkuje koło tego budyneczku-rozdzielnicy żeby dobrze auto było widać z okien ;-) Albo srebrne Subaru całymi dniami stoi na naszym parkingu. Mam nadzieję, że będziemy mieć ten znak.
                              • Gość: banita Re: Parking H5 IP: *.96.244.121.tvksmp.pl 24.11.11, 10:35
                                Z tym blokowaniem kół to nie bardzo przejdzie :P
                                Dlaczego ?? Bo jak sobie ktoś z sąsiadów zmieni autko to od razu będzie miał blokadę, a poza tym jak ja udowodnię miejskiemu ze to auto nie jest któregoś z moich sąsiadów którego nie lubię. a co do śmietników jestem jak najbardziej za zamknięciem , tam gdzie mieszkałem wcześniej po zamknięciu śmietnika po 2 miesiącach była obniżka opłat za wywóz śmieci.
                                • Gość: banita Re: Parking H5 IP: *.96.244.121.tvksmp.pl 24.11.11, 10:39
                                  nam by się przydało takie coś
                                  [img]https://www.parkingoweblokady.pl/images_2/kolczatkap.jpg[/img][\img]
                                  • Gość: zenek Re: Parking H5 IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 24.11.11, 11:03
                                    a ja proponuje jeszcze okopy, zasieki, mały czołg, granatnik i kilku żołnierzy...

• Gość: aga Re: Parking H5 IP: *.96.243.217.tvksmp.pl 25.11.11, 17:58
                                      Witam,mam pytanie orientuje sie ktos dlaczego mamy placic za przeglad pieca 120 zl.-bo inaczej gwarancja jest niewazna? To tak jak kupic telewizor i robic przeglad bo inaczej gwarancja jest niewazna:(. Moze ktos sie orientuje w tej sprawie.
                                      • Gość: sasiad Re: Parking H5 gwarancja na piecyk IP: *.96.243.196.tvksmp.pl 27.11.11, 11:25
                                        Gwarancja jest na rok a pierwszy przeglad po montazu jest po roku( slowa serwisanta) takze tak czy innaczej gwarancja jest na rok tak ja to rozumiem chyba ze serwisant daje swoja gwarancje na kolejny rok i tak co roku po jego przegladzie???
                                      • Gość: Daror Re: Parking H5 IP: *.96.243.201.tvksmp.pl 27.11.11, 20:29
                                        Gwarancja na piec jest roczna. Można ją przedłużyć na kolejny rok pod warunkiem wykonania przeglądu (po roku) przez serwisanta wyznaczonego przez producenta (czyli tego gościa co uruchamiał na początku). Późniejsze przeglądy są jedynie kwestią własnego bezpieczeństwa. A co do telewizora (i innych AGD i RTV) to niektórzy producenci także proponują przedłużenie gwarancji za dodatkową opłatą.
                                        • Gość: guest wentylacja IP: *.96.244.179.tvksmp.pl 05.01.12, 10:50
                                          byli ostatnio u mnie kominiarze. Sprawdzili kratki wentylacyjne (oczywiście w łazience dmucha powietrze) i powiedzieli że to norma - po prostu mieszkania są "za szczelne"... mówili żeby okno rozszczelniać (chyba nie wiedzą co mówią jak tak dmucha ostatnio, lub jak jest -15). generalnie bardzo mnie rozbawił pan kominiarz (nie wiem - może z TBSu on był?). swoją drogą ciekaw jestem czy administracja coś zrobi z tym problemem bo w protokole wpisał, że jest słaba cyrkulacja powietrza (jak to określił - jeden z kominów zawsze próbuje uzupełnić niedobór powietrza :>). ja chyba zainwestuje w lepsze nawiewniki bo te co są zamontowane to są najtańsze z najtańszych i nie zdają w ogóle rezultatu...
                                          • asia405 zaświadczenia o zarobkach własna działalność 05.01.12, 13:10
                                            Witam,
                                            Mam pytanie do osób prowadzących własną działalnośc - jakimi dokumentami należy się okazywać przy składaniu zaświadczenia o zarobkach do TBS'u? PIT czy własne oświadczenie?

Czy ktoś prowadzi własną działalność i już okazywał się zarobkami? Chodzi mi o wcześniejsze etapy, osoby które już kilka lat mieszkają w TBS'ach.

Z tego co jest napisane w regulaminie rozumiem, że zaświadczeniem należy się okazywać co 2 lata... Czyli obecni mieszkańcy VI etapu (Herberta 5) będą musieli przedstawić zarobki na początku roku 2013?
                                            • Gość: zenek Re: zaświadczenia o zarobkach własna działalność IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 05.01.12, 13:34
                                              do nas - IV etap odezwali sie po roku od zamieszkania, ja na etacie wiec nie podpowiem.

nawiewniki - ok ale pamietaj, że będzie przez nie wpadał też dzwięk...

ja mam i sobie chwale
                                              • asia405 Re: zaświadczenia o zarobkach własna działalność 05.01.12, 14:57
                                                IV etap to o ile się nie mylę oddanie było w grudniu 2009, więc kiedy się odezwali? Chyba na początku 2011 roku czyli rocznikami będzie 2 lata?
                                                • Gość: zenek Re: zaświadczenia o zarobkach własna działalność IP: *.96.242.188.tvksmp.pl 05.01.12, 21:19
                                                  dokładnie, masz racje - nie pamiętam tylko czy tuż przed wprowadzeniem się - w grudniu 2009 nie dawało się zaświadczenia - z pamięcią nie mam najlepiej, więc wtedy po 4 miesiącach nie byłoby raczej sensu

także pewnie masz racje - co 2 lata a tak się złożyło, że my i prawie wszystkie bloki z grudnia..
                                                  • Gość: yeti do ZENKA IP: *.96.243.199.tvksmp.pl 06.01.12, 15:57
                                                    Mam do Ciebie pytanie, jaki masz rodzaj nawiewników- ręczne , automatyczne ciśnieniowe, czy automatyczne higrosterowane. I w ilu masz pomieszczeniach i jaki jest koszt montażu jednego. I to chyba wszystko. Dzięki.
                                                  • Gość: zenek Re: do ZENKA IP: *.96.242.188.tvksmp.pl 07.01.12, 13:22
                                                    mam zwykłe chyba o nazwie zefir, z możliwością zamknięcia - ale to już nie jest to samo co szczelne okno - zawsze dzwięk i lekki wiaterek wpada.

mam we wszystkich pomieszczeniach czyli w sumie 4 sztuki, montaż prosty - wyrzynarką i wiertarką - tylko uważaj na wysokości - bo robisz to od zewnątrz okna w ramie i wewnątrz w oknie.

płaciłem ok 40zł/ sztukę w małym sklepiku na ulicy drzewnej na łojkach, numer ok 50, montują okna, sprzedawali nawiewniki - ok 2 lata temu...

z montażem możesz kupić - dzwoń po ogłoszeniach - ok 100zł za sztukę kosztują wtedy, możesz kupić te bajeranckie higro... czy tam ciśnieniowe za prawie 200zł - u mnie itak cały czas są otwarte na max - ale przynajmniej mam wilgotność ok 55-60% a nie prawie 80% jak wcześniej.

okna parują już tylko w sypialni, ale wydaje mi się, że to wina szyb- że za słabo trzymają ciepło - i są lodowate, ale może tak już musi być?

wentylację mamy spapraną więc ja radzę sobie sam.... kominiarze, co roku chwalą bardzo nawiewniki, ja podobno jako 2 założyłem na naszym osiedlu, natomiast z tych oryginalnych bardzo się śmiali...

• Gość: guest Re: do ZENKA IP: *.96.244.179.tvksmp.pl 09.01.12, 23:39
                                                    a czy demontowałeś te stare? bo nigy nie montowałem nawiewników, a mam zamiar zająć się tym sam i nie wiem czy te obecne przeszkadzają w zamontowaniu nowych. (kupiłem ciśnieniowe, automatyczne)
                                                  • Gość: aga Re: do ZENKA IP: *.96.243.217.tvksmp.pl 03.02.12, 07:28
                                                    Witam-podobno mozna napisac podanie i zaloza wywietrzniki-a mnie dzisiaj zamarzla para na oknach-od wewnatrz REWELKA:(
                                                  • Gość: a Re: do ZENKA IP: *.96.229.108.tvksmp.pl 04.02.12, 17:37
                                                    Mnie też zamarzła para. Ja napisze to podanie może założą inne nawiewniki takie jak powinny być.
                                                  • Gość: kra Re: do ZENKA IP: *.96.244.147.tvksmp.pl 05.02.12, 21:28
                                                    Myślę, że na lód na oknach to nawiewniki nie są dobre... jak będzie jeszcze bardziej wiało to będzie zimniejsza szyba i większy lód...
                                                  • Gość: a Re: do ZENKA IP: *.96.229.108.tvksmp.pl 06.02.12, 09:12
                                                    Lód na oknach jest ponieważ jak zapewnie każdy zauważył w ramach okna w kilku miejscach nie ma normalnej uszczelki tylko taka płaska. Zimne powietrze wlatuje tymi otworami i oziębia całe okno. Wiadomo że przy nawiewnikach jest ubytek ciepła , ale nawiewnik pobiera powietrze z dworu i podaje do mieszkania.Znam ludzi którzy obklejają taśmą okna bo im wieje . Mnie od każdego okna wieje zimno i nie da się w ten sposób ogrzać mieszkania .
                                            • Gość: a Re: zaświadczenia o zarobkach własna działalność IP: *.96.244.147.tvksmp.pl 10.01.12, 10:26
                                              Witam, PONAWIAM PYTANIE:
                                              Mam pytanie do osób prowadzących własną działalnośc - jakimi dokumentami należy się okazywać przy składaniu zaświadczenia o zarobkach do TBS'u? PIT czy własne oświadczenie?

Czy ktoś prowadzi własną działalność i już okazywał się zarobkami? Chodzi mi o wcześniejsze etapy, osoby które już kilka lat mieszkają w TBS'ach.
                                              • Gość: zenek Re: zaświadczenia o zarobkach własna działalność IP: *.96.242.188.tvksmp.pl 10.01.12, 22:25
                                                zadaj pytanie na samym końcu tematu - tutaj ciężko na nie trafić....

życzę powodzenia
                • wisniewski66 Re: Wentylacja 12.05.13, 22:19
                  Tam gdzie plastiki, to zawszy były są i beda problemy
                  • Gość: eliza222 Sprawna wentylacja - komfort i bezpieczeństwo IP: *.connected.pl 16.05.13, 16:50
                    Wszyscy powinni wiedzieć, iż dobra wentylacja da nam gwarancję komfortu a także poczucie bezpieczeństwa. Polecam: pierwszemieszkanie.com/sprawna-wentylacja/
    • eufrazja Re: Mieszkania w TBS-ie 23.01.08, 21:20
      Dziękuję wszystkim za opinie. Sama nie wiem co o tym myśleć. Kredytu
      nie dostanę myślałam, że to będzie jakieś rozwiązanie ale.... Mimo
      wszystko dziękuję. Pozdrawiam - Eufrazja.
      • Gość: ccc Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 83.2.141.* 23.01.08, 21:34
        Staraj się o mieszkanko bo są fajne ale musisz byc przygotowana , że
        sa tam niedoróbki, szczególnie wykończenie wewnątrz. Pozdrawiam
    • Gość: becior12 Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.nadrzeczna.trustnet.pl 30.01.08, 11:22
      witam wszystkich!razem z narzeczonym zlozylismy wniosek do TBS-ow o przyznanie
      mieszkania, ktore jesli nas zakwalifikuja odbierzemy w 2009 roku.Mielismy szereg
      watpliwosci czy ma to sens,zreszta nadal mamy.Wiadomo jak strasznie zdrozaly
      mieszkania.Doszlismy do wniosku,mieszkanie z rynku wtornego z lat 70 czy 80 za
      kwote srednio150 tys. nie mowiac o kosztach remontow bo takowe zawsze sa,nie
      bardzo ma sens, postanowilismy sprobowac w TBS-ach.Nurtuja nas dwie
      sprawy.Sledzimy na biezaco wszystko co zwiazane z nieruchomosciami.jak wiadomo
      banka z bum mieszkaniowym peka,mieszkania beda taniec juz w tym roku,ale tylko
      te z rynku wtornego.To jeden z dylematow.Drugi to taki,ze na
      99procent,mieszkania TBS bedzie mozna wykupic na wlasnosc.Przeciez prawa
      mieszkaniowe zmieniaja sie,chociazby to z wykupem za kilka zlotych za
      metr.Jeszcze wiekrzy dylemat mamy teraz po przeczytaniu tak nieciekawych
      komentarzy odnosnie sypania sie nowo powstalych budynkow o nowej technologii.Coz
      myslalam,ze tylko nowe RTV i AGD sa produkowane na rok,a tu niespodzianka nawet
      mieszkania.Moich rodzicow stoja juz 30lat,ciekawe ile postojaTBS-y?
      • Gość: abc Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.09, 11:44
        na 100% nie bedzie mozna wykupic TBS. Taki ich urok, wiec nie licz ze bedzie
        kiedys inaczej. Rowniez wykup mieskan za 1 zl okazal sie niezgodny z prawem i
        wyrok TK zablokowal ta operacje. Nie licz na cuda, PO w przeciwienstwie do PIS
        nie bedzie rozdawac majatku nieudacznikom i cwaniakom. Solidarnosc spoleczna ma
        swoje granice i niemoze byc tak, ze spoleczenstwo najmniej zaradnym funduje
        mieszkania za darmo.
        • magdzinska Krawiectwo 16.01.09, 23:05
          Szycie na zamówienie,przerabianie,modelowanie firan i zasłon.Zdjęcia
          prześlę na poczte.Kwiatkowska +48886152068
          Magdzinska magdziucha87@op.pl
        • Gość: jackson8 ZWROT Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 11:57
          Czy ktoś coś kolwiek wie jakie są całkowite,prawdziwe koszty poniesione przy zwrocie TBS-u np. po 5-ciu latach użytkowania!

Chodzi mi oto że dostałem właśnie przydział na 3 pokoje i niewiem czy dam sobie rade ze spłacaniem około 800 zł miesięcznie i nie wiem co robić brać je czy dac sobie spokój.MAM WPŁACIĆ 60 tyś.zł I JESZCZE 6X wysokość - CZYNSZU JAK DOSTANE KLUCZE!. BŁAGAM PROSZE O POMOCNE INFORMACJE,CO ROBIĆ, PROSZE O OPINIE NA TEN TEMAT Z GÓRY DZIEKUJE..
          jackson8.
          • Gość: mamcia Mieszkania w TBS-ie IP: *.ludowa.netcominternet.pl 12.02.09, 11:42
            Witam a ja mam pytanko czy oprócz partycypacji trzeba jeszcze ponieść jakieś
            koszty przed albo po odbiorze kluczy?mam na myśli jakieś kaucje czy coś
            podobnego.Pozdrawiam
            • Gość: awa666 Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.09, 13:54
              No właśnie trzeba wpłacić kaucje w wysokości 6-cio miesięcznego
              czynszu. To przy wyprowadzce podobno też zwracają, tylko, że
              pomniejszają o "koszty amortyzacji" - zużycie sprzętu agd np., ale
              biorą też pod uwagę udoskonalenia i remonty jakie ktoś zrobił na
              swój koszt. Nie wiem jak to dokładnie ywgląda. W teorii właśnie
              tak :)
    • Gość: betka Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 83.2.142.* 30.01.08, 11:38
      Ja także mieszkam w TBS na Północy i jestem bardzo zadowolona.A te małe usterki
      mnie nie przeszkadzają .Jestem przeszczęśliwa że dostałam bloki ,ponieważ nigdy
      by mnie nie było stać na kupno .Jeżeli ktoś ma pieniążki to prosze bardzo ..może
      sobie wybrać jakie chce,za ile chce i za jaką cene!!!!!!
      • Gość: www Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.profiline.pl 30.01.08, 17:36
        złozyłam juz 4 lata temu podanie i cisza czy ktos wie ile sie czeka na
        mieszkanie w tbs
        • aha123 Re: Mieszkania w TBS-ie 30.01.08, 22:28
          ...moja ZŁOTA - nie czekaj, tylko DEPTAJ ścieżki-teraz przyznają mieszkania na
          zasadach współwłasności.Można nazwać postępowanie -przetargiem. Składasz SWOJĄ
          OFERTĘ do TBSui czekasz na werdykt.
          Kto da więcej, ten lepszy...
          POWODZENIA!!!

Ciągle możesz sprawdzać w necie na stronce TBSu kiedy rozpocznie się kolejne
          postępowanie kwalifikacyjne...
    • eufrazja Re: Mieszkania w TBS-ie 30.01.08, 21:31
      Jednym słowem ilu ludzi tyle opini. A ja dalej mam wątpliwości czy
      warto.
      • Gość: becior12 Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.nadrzeczna.trustnet.pl 01.02.08, 10:23
        jak to 4lata temu????od poczatku grudnia 2007do konca stycznie2008 na stronie
        TBS byla zamieszczona informacja "oferta partycypacyjna",czyli idzie sie do
        biura zarzadu na ulice P.O.W blisko Focha,tam dostaje sie plik formularzy do
        wypelnienia min.wniosek,wniosek o ofercie partycypacyjnej.partycypant to
        osoba,ktora deklaruje swoj wklad finansowy w budowe bloku OD 10-30procent
        kosztow budowy jednego mieszkania.Kazdy deklaruje 30 proc.bo tylko takie osoby
        jako pierwsze maja szanse miec przyznane takie mieszkanie.wynosi to w przypadku
        2 pokoi(ok.45m kwadratowych)jakies 42 tys.,wowczas czynsz liczony jest jakies
        9zl. za metr co daje ok 450 zl miesiecznie za czynsz.Wczoraj minal termin
        skladania ofert.Wyniki kto sie zakwalifikowal beda podane 10 lutego.Kazdy
        oferuje te 30 proc.wkladu,rozpatruja wtedy zarobki w naszym przypadku 2 osob z
        ostatnich 3 miesiecy.Jesli nas wybiora to ta kwota 30 proc.czyli 42 tys.jest
        rozkladana na 3 raty.Pierwsza wpacic trzeba do konca marca,potem czerwiec i
        wrzesien.Ja bym chciala dostac te mieszkania.To juz chyba 4 tura budowy,bierzemy
        w niej udzial po raz pierwszy.Z tej tury bloki beda oddane w grudniu2009,wiec
        analogicznie jesli bedzie nastepna oferta to oddanie bedzie w 2010.
        • aha123 Re: Mieszkania w TBS-ie 04.02.08, 21:37
          www.zgm-tbs.czest.pl/www/pdf/wynajemlok.pdf
          www.zgm-tbs.czest.pl/www/
          DOKŁADNIE TAK JAK MÓWISZ/PISZESZ...
    • Gość: monia Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 80.54.174.* 04.02.08, 21:56
      to czy kazdy moze zlozyc wniosek o takie mieszkanie ,a czy mozna je pozniej wykupic na wlasnosc. dziekuje za odpowiedzi
      • aha123 Re: Mieszkania w TBS-ie 06.02.08, 09:48
        www.gazetacz.com.pl/artykul.php?idm=323&id=7506
    • Gość: julia Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 19:43
      Witam!
      Mam pytanie, czy w takich mieszkaniach można dokonywać zmian architektonicznych
      samemu, typu wyburzenie ścianki, czy też takie zmiany (większe remonty) muszą
      być konsultowane z TBS?
      • Gość: becior12 Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.nadrzeczna.trustnet.pl 15.02.08, 11:02
        regulamin TBS nie pozwala bez ich wiedzy i zgody dokonywac wiekrzych przerobek,
        napewno wyburzanie musi byc konsultowane,remonty typu malowanie wymiana kranu
        mozna robic na wlasna reke,co nie oznacza ze towarzystwo nie wyrazi zgody na
        wiekrze remonty,nalezy jednak to wszystko konsultowac z nimi w formie pisemnej
        prosby
      • Gość: mama Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 83.2.142.* 15.02.08, 12:46
        a przeróbki kuchni i łazienki musiałam uzyskać pisemną zgodę.
        Nie pozwolono mi zamienić wanny na prysznic z brodzikiem...

I ZAPOMNIJ o wyburzaniu ścian!
        Nie ma opcji-przynajmniej w nowych blokach, objętych GWARANCJĄ wykonawcy!
        • Gość: Renata Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 10:06
          Witam.Mam pytanie czyli jak będę chciała przestawić kuchenkę gazową
          o 50 cm i zlewozmywak też o tyle to muszę zwracać się pisemnie do
          TBS i czekać na ich zgodę nie mogę tego zrobić sama bez ich zgody???
          I mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś wie ile kosztuje wynajmowanie
          podziemnego parkingu?Bo słyszę bardzo różne sumy ,a na POW nie chcą
          mi jeszcze powiedzieć mówią że we wrześniu się dowiem,ale przecież
          ten parking już jest i ludzie juz płacą za niego.
          • aha123 Re: Mieszkania w TBS-ie 18.02.08, 13:23
            Kuchenka i wszelkie inne zmiany/przeróbki ZA ZGODĄ najlepiej pisemną!!!
            Parking w październiku kosztował 180zł/miesiąc. Nie wiem czy się coś zmieniło...
            Mnie informowano o koszcie przez telefon.
            • Gość: Renata Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 14:26
              Dziękuję.Z tym parkingiem to chyba oszaleli,ale rozumiem nie wszyscy
              muszą z tego korzystać tylko ci który jest na to stać.Ale dzięki za
              informację o tych zmianach na piśmie bo myślałam że takie drobne
              przesunięcia nie muszą byc z nimi ustalane.I rozumiem też ,że
              wykonawca mi tego nie zmieni o te 50 cm bo nie jest tak na planie i
              nie mozna się z nimi dogadać.
              A czy to prawda ,że raz na jakiś czas należy dostarczać na POW
              zaświadczenie o zarobkach z zakładu pracy?
    • Gość: julia Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 18:39
      Dziękuję za odpowiedzi. Jednak te przepisy są dla mnie raczej niedorzeczne.
      Przecież wiadomo, że każdy większy remont podniesie standard takiego mieszkania.
      Ale to POLSKA właśnie! Pozdrawiam!
    • zapamientaj Re: Mieszkania w TBS-ie 18.02.08, 20:31
      Witam.Jestem na liscie partycypantów IV etapu zabudowy przy ulicy
      Wyzwolenia!!Szukam ludzi tez z tej listy w celu wymiany informacji
      mój adres do korespondencji to zapamientaj@gazeta piszczcie to
      wymienimy zdania pozdrawiam
      • Gość: becior12 Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.nadrzeczna.trustnet.pl 14.03.08, 21:48
        witam,my rowniez jestesmy na tej liscie i teraz nie wiadomo cieszyc sie czy
        plakac?czy slyszeliscie o tym,ze ministerstwo infrastruktury chce wprowdzic
        ustawe dotyczaca podniesienia czynszow w tbs-ach nawet do50 procent!!!czyli
        zamiast 430zl mialoby byc ponad600,i to maja byc mieszkania dla
        sredniozamoznych?chyba dla vipow.Przeciez ludzie masowo zaczeliby sie
        wyprowadzac bo by na oplaty nie zarobili,ciekawe skad towarzystwo znalazloby
        pieniadze na zwroty partycypacji?mamy nadzieje ze ten chory pomysl nie
        przejdzie,ale nerwy sa bo w tym popapranym kraju wszystko sie zdarzyc moze!!!!!!!!!
        • Gość: iwa Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.08, 17:26
          Musicie zrozumieć,że w Polsce już nikomu nikt nie daje mieszkania.
          Jak Ci sie nie podoba wysoki czynsz,to bierz kredyt i kup sobie
          mieszkanie.Będziesz płaciła rate tak wysoką jak czynsz w TBS.i
          PAMIĘTAJCIE,przeróbki mozna robić w SWOIM MIESZKANIU/kupione za
          swoje pieniadze/a nie budowane z środków państwowych.Coś trzeba
          wybrać a nie myśleć o głupotach.
          • Gość: anulkaaa ak Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 15.04.09, 22:23
            zgadzam sie, jesli za drogo to do jakiejs kamienicy zapraszam. kupilam mieszanie
            na kredyt, ktory splacam juz 3ci rok i jeszcze zostalo sporo,a do spodzielni
            mimo wlasnosci place ponad 550 (w tym czynsz,fundusz remotowy,oplata
            eksploatacyjna,ogrzewanie,winda,smieci i tv z internetem).
            zaplaculam za mieszkanie niecale 130 000, moglam wziasc tbs, wplacic "1/3"a
            reszte przeznaczyc na wyzszy ciut czynsz,starczylo by na przeszlo 30 lat.
            WIEC NIE NARZEKAC PROSZE NA TBSy!
    • Gość: fsdf Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.08, 17:17
      sdfsds
      • Gość: zainter Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.apus-net.pl 29.05.08, 13:35
        ktoś tu napisał że najszybciej na listę TBS jest się dostać poprzez partycypacje 30 % kosztów czyli około 40 tyś zł ale prosze jeszcze wyjaśnić jak wygląda potem kwalifikacja na podstawie zarobków jeżeli tych partycypantów jest więcej ? przewinęło mi się gdzieś że to musi być 2200 zł brutto minimum na gospodarstwo domowe czy to prawda ?
        • Gość: myszka_miki Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.sfc.pl 29.05.08, 20:47
          A co będzie jak wpłace te 42000 dostane to mieszkanie i za 5 lat bede chciała się wyprowadzić?
          • Gość: zaint Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.apus-net.pl 29.05.08, 23:23
            myślę że jeżeli ktoś jest aż tak potrzebujący żeby wynajmować w TBS a nie ma kasy na zakup mieszkania powiedzmy 150 tyś zł za 40 m 2 w 40 letnim bloku to po opłaceniu tych 30 % wartości mieszkania i wreszcie przyznaniu lokalu po 2 latach czy ile tam to zajmuje nie będzie się aż tak szybko chciał ruszyć z niego, z resztą w uzasadnionych przypadkach jest coś takiego jak podnajem tego mieszkania za zgodą spółdzielni komuś innemu ale nie znam dokładnie zasad ... więc całkiem możliwe że można też odzyskać te pieniążki
      • Gość: ja Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 13:00
        a ty co zaśmiecasz forum
        • Gość: ty Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.09, 16:51
          o chyba oburzony architekt się odezwał ,apelujemy rzuć tą prace nie dajesz rady.
    • Gość: kotek Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 193.93.91.* 29.05.08, 21:56
      a można u nich wynająć mieszkanie czy tylko na takich zasadach jak piszecie???
      • Gość: zainter Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.apus-net.pl 29.05.08, 23:32
        no raczej tylko na takich zasadach bo po prostu za dużo chetnych na te mieszkania jest (w koncu to nowe bloki a czynsz 9 zl za metr nie jest az taki tragiczny - gorzej jak jeszcze podniosą na co sie wielce prawdopodobnie zapowiada :( ) nie kazdy ma na zakup mieszkania wlasnosciowego i nie kazdy lubi sie bawic w kredyty stad popularność TBSow, a najlepsze rozwiazanie to pewnie kredyt i sprawienie sobie malej dzialeczki na obrzeżach miasta z domkiem do 90 m2 i nie pakowanie sie w żadne czynsze i mieszkanie na "kupie" ale taka przyjemnosc teraz pewnie ze 300 tyś zł minimum :-)
        • Gość: Ona Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 217.8.176.* 04.06.08, 02:45
          Jesli wplaci sie partycypacje np 40 tysiecy i po 5 latach chce sie
          wyprowadzic to Tbsy zwracaja w ciagu 12 miesiecy ta kwote
          pomniejszona o koszta amortyzacji.

Dosdtalam mieszkanie w bloku ktory dopiero jest stawiany ( postawili
          juz 1 pietro) i z 58 metrowego mieszkania place 53 tysiecy
          partycypacji.

Pozdrawiam.
          • Gość: aa Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 10:04
            ale ja czegoś nie rozumiem. Mój znajomy był w TBS-ach zapytać sie o mieszkanie
            dla siebie(człowiek samotny). Pani mu wyliczyła,że całkowity koszt mieszkania
            jednopokojowego wynosi ok 400.000zł!To wreszcie jak to jest? Trzeba to
            mieszkanie później w jakiś ratach jeszcze spłacać czy nie?
            • Gość: becior12 Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.nadrzeczna.trustnet.pl 05.06.08, 08:44
              Witam!
              Tez bede mieszkac w TBS-ie i z tego co wiem to nie we wszystkich blokach sa
              mieszkania jednopokojowe.W tym w ktorym my z mezem we dwoje bedziemy mieszkac sa
              tylko 2 i 3pokojowe.O mieszkanie 2pokojowe moga sie starac partycypanci ktorzy w
              umowie deklaruja zamieszkanie z druga osoba,np.jestesmy tylko dwoje w momencie
              kiedy skladamy oferte wiec raczej nie przyznano by nam 3pokojowego mieszkania bo
              nie mamy dzieci,dlatego osoba deklarujaca ze zamieszka sama(w umowie wypisuje
              sie osoby ktore beda mieszkaly)moze starac sie o przyznanie mieszkania
              jednopokojowego.
            • Gość: hhhmmm Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.apus-net.pl 05.06.08, 11:07
              to mieszkanko musiało chyba mieć elementy ze złota i diamentów w wykonczeniu, kawalerki (1 pokój) w Częstochowie zaczynają się od 110 tyś zł (własnościowe, całkiem fajny stan i nie takie stare) więc twój znajomy musiałby mieć nierówno pod sufitem żeby płacić za mieszkanie np 10 lat młodsze 400 tyś zł, znajomy co najwyżej musiałby zapłacić koszty partycypacji za to mieszkanko czyli ok 10-20% "wyliczonej przez spółdzielnie wartości" żeby dostać przydział bo jest dużo chetnych na te mieszkania i dlatego trzeba zapłacić te kilka procent żeby mieć opcje przydziału ale potem NIE TRZEBA spłacać tego mieszkania płacisz po prostu lekko zawyżony czynsz ak każdy kto ma spółdzielcze mieszkania czy TBSy a po kilkudziesięciu latach tego płacenia moze pojawić się opcja wykupu mieszkania na własność za 10 % wartości albo za 1 zł (bo spółdzielnia pozbywa się starych bloków w które trzeba zacząć inwestować na rzecz wspólnot lokatorskich które to już sobie same robią i wypycha je w "PROMOCJI" czynsz lekko niższy wtedy, ale po co to robić jak można za niewiele więcej kupić mieszkanko własnościowe z niższym czynszem miesięcznym niż wynajmować od spółdzielni mieszkanie komunalne czy lokatorskie, a tak nawiasem mówiąc to niedawno był do sprzedania domek 70m2 do małego remontu z możliwością rozbudowy do ponad 130 m2 z działką 1000m2 !!! kilkanaście km od częstochowy za 90 tyś zł (oczywiście prąd gaz szambo) i czynszu nie musisz płacić już nigdy :-)
              • Gość: Ona Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 195.116.125.* 05.06.08, 19:01
                Ja mam napisane w umowie ze moje przyszle mieszkanko ktore ma 58
                metrow warte jest 180 iles tysiecy i a place tylko 30% z tej kwoty
                czyli 53 tysace z groszami. Pozniej placi sie zawyzony czynsz o
                okolo 150 zl.
                • Gość: ja Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 20:00
                  A kiedy oddadzą mieszkania na Wyzwolenia?
                  • Gość: Ona Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 195.116.125.* 06.06.08, 21:52
                    Ten blok ktory jest juz cały wybudowany i pomalowany na żólto ma byc
                    oddany w grudniu 2008. Ten nastepny, gdzie wybudowano juz 1 pietro
                    rok pozniej czyli w grudniu 2009.
                    • Gość: ja Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 80.54.174.* 07.06.08, 18:07
                      Słyszałem,że we wrześniu
                      • Gość: Dori Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 195.16.91.* 27.06.08, 12:47
                        Ja jestem partycypantką w tym żółtym bloku na północy i na umowie mam napisane
                        że mieszkania mają oddać w listopadzie 2008 ale słyszałam że wszystko im się tam
                        ,,ładnie" zamyka i całkiem możliwe że mieszkania zostaną oddane wcześniej - no
                        ale tego wam nikt na 100% nie obieca..... trzeba czekać :)
                        • Gość: xxxx Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 80.54.174.* 27.06.08, 19:09
                          to proszę mi powiedzieć ile trzeba wpłacic za mieszkanie 2 pokojowe
                          około 50 tysiecy i czynsz co miesiąc 9 zł za metr kwadratowy na
                          dzień dzisiejszy czy dobrze to rozumiem ,czy jestem w błędzie ?
                          • Gość: Dori Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 195.16.91.* 27.06.08, 21:05
                            Żeby dostać mieszkanie musisz w przetargu partycypacyjnym zaoferować 30% udział
                            w kosztach budowy. Jest to obliczane od metrażu mieszkania którym jesteś
                            zainteresowany/a oraz według podanej stawki za m2 W bloku który aktualnie
                            kończą, i ja dostałam w nim mieszkanie było to nie całe 2500zł za m2. Teraz
                            stawka jest już chyba nieco wyższa (wydaje mi się że około 3000zł. Tak więc
                            jeśli interesuje Cię mieszkanie 2 pokojowe to z pewnością ma ono około 50m2 więc
                            mnożysz ten metraż przez podaną stawkę i z tego wyliczasz 30% (według podanego
                            przeze mnie przykładu: 50m2 x 3000zł x 30%= 45000zł )Więc proponujesz taką kwotę
                            w przetargu składając razem z tym inne dokumenty ( na POW dokładnie powiedzą Ci
                            jakie), no i czekasz na decyzje....... jeśli w wyniku przetargu zostanie Ci
                            przydzielone mieszkanie to wpłacasz zaoferowaną kwotę w 3 ratach i czekasz na
                            odbiór mieszkania. Przed samym odbiorem mieszkania wpłaca się jeszcze kaucję,
                            która stanowi 6-cio krotność miesięcznego czynszu ( czyli ciągnąc dalej ten mój
                            przykład 2700zł). Kaucja jest zabezpieczeniem dla TBS-u za te całe sprzęty
                            sanitarne....) no i odbierasz mieszkanie i mieszkasz...... Płacisz oczywiście
                            regularny czynsz i pokrywasz też inne opłaty związane z mieszkaniem. Czynsz
                            naliczany jest od m2 według podanej stawki ( czyli od 50m2 licząc 9zł/m2 =
                            450zł). No myślę że to by było na tyle ;) Pozdrawiam :)
                            • Gość: kinia Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.prenet.pl 29.06.08, 23:59
                              dori ..ja zlozylam wszystkie dokumenty ale mnie nikt o kase nie pytal zlozylam same dokumenty...myslalam ze o ta partycypacje pytaja potem jak sie zakwalifikuje. odpisz mi jak to jest, ja kase na wplate tej partycypacji mam.a lista ma wisiec 15tego.odpisz.
                              • Gość: Dori Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 195.16.91.* 30.06.08, 09:10
                                hmmm.... ciężko mi powiedzieć czemu nie powiedzieli Ci o partycypacji.... bo te
                                wszystkie dokumenty składa się razem z ofertą partycypacyjną w zaklejonej
                                kopercie..... i właściwie to to ile zaproponujesz jest najważniejsze.... Ja
                                dostałam karteczkę do wypełnienia oferty partycypacyjnej ze wszystkimi
                                potrzebnymi do wypełnienia papierkami, tam też zaznaczasz którym mieszkaniem
                                jesteś zainteresowana....Nie wiem może powinnaś iść na POW dowiedzieć się o co
                                chodzi.........
                                • Gość: kinia Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.prenet.pl 30.06.08, 09:21
                                  dzieki za odp.
                                  • Gość: Dori Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 195.16.91.* 22.07.08, 21:05
                                    No i jak?? Udało się??
                                    • Gość: kinia Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.prenet.pl 07.11.08, 19:10
                                      hey Dori. Okazalo sie ze dostalam mieszkanie bez partycypacji...fajnie tylko male i zrezygnowalam. Zlozylam nastepne papiery wlasnie partycypacyjne i tez dostalam!!!Jak tam mieszkasz to bedziemy sAsiadkami.Pozdowienia.
                                      • Gość: elea Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.54.174.11.tvksmp.pl 12.11.08, 17:36
                                        Jak można dostać mieszkanie bez partycypacji?
                                        Składa się inne wnioski? Co biorą tam pod uwagę?
                                        Pytam się, ponieważ jak byłam się dowiadywać na POW to powiedziano
                                        mi, że można dostać mieszkanie tylko składając ofertę partycypacji...
                                        Bardzo proszę o odpowiedź :)
                                        • Gość: kinia Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.prenet.pl 18.11.08, 22:18
                                          hey.Tak to byla oferta bezpartycypacyjna na ok 30 mieszkan, do 30 czerwca sie skladalo wniosek. Tylko pokoj z kuchnia.Moze jeszcze kiedys to powtorza.
                                    • Gość: kinia Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.prenet.pl 07.11.08, 19:13
                                      Hej Dori. Tak, udalo sie. Odbior luty2010.Bedziemy sasiadkami jezeli nam mieszkasz.
                                      • Gość: Dori Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 94.251.130.* 12.11.08, 10:25
                                        Cześć Kinia!!! No to będziemy sąsiadkami ;) Ja czekam na odbiór to już podobno
                                        na dniach ;) ale na razie jeszcze nie wiem dokładnie kiedy ;/ Gratuluję
                                        mieszkanka i do zobaczenia na osiedlu ;P
                            • Gość: drabina Re: Mieszkania w TBS-ie IP: 109.243.22.* 12.04.10, 15:09
                              Witam, czytam te wszystkie opinie na temat tych tbs-ow i glowa mi puchnie.
                              Dostalismy miszkanie na Herberta 5, na początku sie cieszyłam, ze w koncu to
                              bedzie "nasze M" ale mam coraz wiecej watpliwosci. Wpłacilismy juz kwote tych
                              30% wartosci mieszkania-koniec budowy grudzien 2010.
                              Czy wie ktos jak wyglada sytuacja gdy np. po 15 latach mieszkania chce
                              zrezygnowac ile wtedy zwracaja i czy ktos wie czy np. dziecko bedzie moglo
                              mieszkac "po" nas.
                              Prosze o odpowiedzi!!!!!!
      • Gość: ? Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.96.244.147.tvksmp.pl 09.02.12, 08:46
        ?
    • Gość: maciej Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.08, 15:11
      Witam, ja też mam pytanie. Może ktoś wie, czy można będzie, a jeżeli
      tak, to kiedy, wykupić na własność mieszkanie TBS-u?
      • Gość: maciej Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.08, 21:21
        up
      • Gość: julka Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 00:07
        Czy ktoś może mi powiedzieć jakie są obecnie miesięczne opłaty w tbs przy np. 50
        metrowym mieszkaniu?
        • aha123 Koszty mieszkania w TBS-ie 12.11.08, 10:52
          ...już pisałam, na początku dyskusji....

Witam!
          po ostatniej podwyżce(nieczystości) utrzymanie dwupokojowego mieszkania, 45,03m
          - mieszkają trzy osoby - to koszt 432,20zł
          W tym: Czynsz 7,60x45,03m = 342zł; zimna woda x3os.=20,91; odprowadzenie ścieków
          x3os.=27,95zl; wywóz śmieci 8,24x3=24,72,
          domofon 2,50; opłata za wodomierz 0,19+1,54; opłata za ogrzewanie klatki
          12,16zł, co daje razem kwotę 432,20zł

Mieszkam przy Czecha 2a, ALE... nowe bloki płacą czynsz w wysokości ok 9zł za
          metr, a ma być jeszcze drożej.

Do tych opłat dolicz FV za gaz(ogrzewanie+woda+gotowanie) nasza ostatnia to
          350zł, energia 120zł jeśli chcesz to kablówka
          z internetem 52zł...
          • Gość: julka Re: Koszty mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 23:29
            Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedz, mam teraz pełną orientację. Pozdrawiam i
            życzę miłego mieszkanka!
    • Gość: julka Re: Mieszkania w TBS-ie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 22:14
      Ponawiam pytanie!!! TBS już któryś raz, chyba trzeci, ogłasza partycypację do
      tego samego bloku. Co się dzieje, jeszcze niedawno było tylu chętnych, a teraz
      nie ma zainteresowanych? Nie wiem czy chodzi o wysokie opłaty w tych blokach,
      czy to po reklamie grzyba? Może ktoś coś napisać w tym temacie!
      • blondi-5 Re: Mieszkania w TBS-ie 06.11.08, 23:29
        A co z tymi, którzy nie mają warunków na wniesienie partycypacji,
        nie mają szans na mieszkania w TBS-ie? Czy ktoś wie jak to wszystko
        wygląda bo przecież partycypanci stanowią tylko jakiś procent
        wszystkich lokatorów. Czy jest ktoś kto nie był partycypantem a
        udało mu się zdobyć mieszkanie w TBS-ach, jak tak to jakie trzeba
        spełniać warunki?