Dodaj do ulubionych

Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom ż...

IP: 86.47.244.* 30.09.10, 13:22
Panie Dariuszu,

Skoro tylko w tej dyscyplinie liczymy sie w polsce i na swiecie ( same medale) to czemu mamy patrzec na 22 zawodnikow biegajacych jak panienki, gdzie korupcja jest na porzadku dziennym, rasizm, zadmy itp ? Czemu mamy na to placic i sie tym zachwycac. trzymac PZPN? Czemu ?

Zuzel w polsce i na swiecie ma piekna historie. Sam lubie ogladac mecze gdzie ladnie sie gra, sa ciekawe akcje, ale nie tam gdzie ktos kto zarabia 10tys zl ledwo kopie z 30metrow w strone bramki. co osiagnelismy jako pilkarze przez ostanie 20 lat? ( ba 30 nawet)
Co innego zuzel, siatkowka, pilka recza a podobno to sporty niszowe... tylko football i football... a wyniki ?

Marcin
Obserwuj wątek
    • Gość: inny Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom ż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 13:30
      Szanowni Radni i Panie Prezydencie opanujcie się , za takie pieniądze dzieci NASZEGO miasta mogłyby uprawiać sport przez wiele lat. To są wyrzucone pieniądze dla paru facetów którzy przy innej okazji będą jeżdzić dla każdego kto zapłaci.
      Chociaż niewielki procent tych pieniędzy dajmy dla klubów w których uprawiają sport dzieci i młodzież naszego miasta. Może nie są to super atrakcyjne dyscypliny ale skupiają setki dzieciaków wokół sportu a nie wokół kiosku z piwem.Pomagajmy wszystkim a nie wybrańcom . Są w tym mieście kolarze,kajakarze,lekkoatleci,wioślarze, piłkarze wodni,pływacy i pare innych dyscyplin sportu które mają sukcesy. O kogo macie państwo dbać jak nie oswoich mieszkańców.
    • Gość: Gorzowianin Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom ż... IP: *.gorzow.mm.pl 30.09.10, 13:32
      Pisanie, żeby tylko pisać. I pochwalić się jeżdżeniem po mieście rowerem. Też mi wyczyn. Oczywiście, jak to jest ostatnio w modzie - krytyka gorzowskich inwestycji. Że zużel uprawia kilka osób - dobrze, że nie napisał, że jeżdżą tylko w lewo. Tak, jakby w korzykówkę, piłkę ręczną, nożną czy siatkową grały dziesiątki tysięcy.....
      • Gość: gość Re: Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom IP: 95.178.72.* 30.09.10, 18:18
        Gość portalu: Gorzowianin napisał(a):
        > Tak, jakby w korzykówkę, piłkę ręczną, nożną czy siatkową grały dziesiątki tysięcy.....

no i jak kulą w płot :)
        sporty takie jak: piłkę nożną, koszykówkę czy siatkówkę uprawia w Gorzowie na skwerach, przy trzepakach właśnie te dziesiątki tysięcy dzieciaków. a w szkółce żużlowej w Wawrowie raptem kilkanaście!!!!!!
        • blic Re: Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom 30.09.10, 19:18
          Gość portalu: gość napisał(a):

> sporty takie jak: piłkę nożną, koszykówkę czy siatkówkę uprawia w Gorzowie na s
          > kwerach, przy trzepakach właśnie te dziesiątki tysięcy dzieciaków.

W Gorzowie nie ma nawet tylu dzieciaków. Nie wspominając o tym, że odsetek grających w piłkę jakąkolwiek jest w ogóle niezbyt wielki.
          Oczywiście nie ma się to nijak do żużla, który faktycznie jest raczej tylko do oglądania.
    • Gość: stilon5 Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom ż... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 13:36
      Gorzów jest miastem, w którym żyją ludzie w większosci "uśpieni", i to nie tylko pod względem sportowym,ale również,a może przede wszystki pod względem kulturalnym. Szczytem marzeń w tej pierwszej dziedzinie dla mieszkańców jest żużel, a w tej drugiej koncerty 50 centa lub lady punk(jedynynm wyjątkiem jest działalność jazz klubu pod filarami).I wszystkim wydaje się,że tak już musi by ć, bo gorzowianie nie chcą rozrywki na wyższym poziomie,bo wolą "disco polo". A władze miasta(na czele z prezydentem) robią wszystko by tej tendencji i tej zaściankowości nie zmienić,by ludzi wychowywać kulturalnie i sportowo.
    • Gość: Maks ` Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom ż... IP: *.gorzow.mm.pl 30.09.10, 15:15
      Są młodzi ludzie nie tylko w Gorzowie którzy chcą uprawiać żużel a co jeśli ktoś ma talent w innej dyscyplinie i chce ją uprawiać to co mu powiedzieć , że w Gorzowie tylko żużel ( bez sukcesów w ostatnich latach ) to droga do nikąd no chyba że młodzież ma wychowywać się na ,, dopalaczach " !!!. Wszyscy płacimy podatki i mamy prawo mieć inne zdanie na temat finansowania sportu w naszym mieście !!!.
      • Gość: marian Re: Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom IP: *.gorzow.mm.pl 30.09.10, 17:09
        Brawo-świetny tekst dziennikarski i rozsądne myślenie!Użyte argumenty - choć to "oczywista oczywistość", a wybrzmiewają jakże przekonująco! Oczywiście,pod warunkiem,że czytający rozumie przesłanie tego artykułu.Ma Pan rację Gorzów mógłby być sportowy ( i zdrowy),gdyby zmieniło się myślenie prezydenta i radnych o wychowaniu przez sport, o promocji zdrowego trybu życia i autentycznej (nie pozorowanej i pozornej) promocji miasta przez wyniki sportowe.Jeszcze lepiej byłoby,gdyby mieszkańcy wymienili ich w najbliższych wyborach!Nie ulega wątpliwości,że to radni ponoszą główną odpowiedzialność za to chore pompowanie pieniędzy w dyscyplinę nazwijmy to sportu,która nijak przekłada się na rozwój kultury fizycznej oraz promocję sportu i miasta przez sport.Bo to oni dają prezydentowi od dłuższego czasu cart blanche do takiego właśnie hołubienia ulubionego przez niego klubu .Marzy mi się ,by choć jeden z kandydatów na prezydenta głośno i wyraźnie powiedział to co Pan ujął w swoim tekście.Jestem pewny,że diametralna zmiana polityki w finansowaniu sportu, z postawieniem głównego akcentu finansowego na wychowanie sportowe młodzieży, na aktywność sportową mieszkańców,i oczywiście wspieranie finansowe dobrych,osiągających wyniki klubów i poszczególnych sportowców (np,umowy sponsorskie,stypendia w zamian z promocje miasta etc.).Najwyższy czas powiedzieć zdecydowane "nie" tej pseudo promocji miasta i macoszemu traktowaniu gorzowskiego sportu,tego przez duże "S".Nie mam nic przeciw rozsądnemu wspieraniu także żużla,ale na zdrowych zasadach i nie kosztem innych dyscyplin.Niech więcej zaangażowania finansowego (droższe bilety) wykażą wierni,prawdziwi kibice,którzy -jak wszem i wobec głoszą-kochają swoją Staleczkę oraz z własnych pieniędzy dwaj panowie od żużla ,którzy z takim przekonaniem mówią o jego dobrodziejstwie dla promocji miasta.A może po prostu prościej będzie przyjrzeć się apanażom zawodników,bo to one tak windują budżet klubu do niebotycznych kwot.A jeśli o budżetach mowa, to nie sposób wytknąć chytrego zabiegu statystycznego prezydenta polegającego na porównaniu kwot dotacji w odniesieniu do ich proc.udziału w budżecie klubu.Jeśli ma się tak nadmuchany budżet jak klub żużlowy (w kraju o nim mówią :"milionerzy z Gorzowa") to rzeczywiście przy głodowych budżetach innych klubów można wciskać maluczkim,że mały jest procentowy udział dotacji na żużel w budżecie klubu,choć faktycznymi kwotami można przecież obdzielić kilka klubów!
    • Gość: Tomek Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom ż... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.09.10, 16:33
      NOWA STRONA O SPORCIE ŻUŻLOWCY POLECAMY: www.newsspeedway.pl.tl
    • Gość: karimaska Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom ż... IP: 77.242.236.* 30.09.10, 18:26
      Panie Darku, SZACUN! Pierwszorzędny artykuł. Konkret! Chyba jedna z lepszych Pańskich rozprawek jakie kiedykolwiek czytałem. A teraz do rzeczy. Fanem żużla jakimś tam jestem. Chodzę na stadion nawet całkiem regularnie (pomijam, że ostatnio sezon trwa bardzo krótko). Podoba mi się ta dyscyplina i nawet lubię sobie pokibicować niebieskim i czerwonym kaskom. Ale dopóki karty w żużlu będzie rozdawał Tadeusz i Władysław (a 25 łbów z RM będzie przyklaskiwać), będę tę dyscyplinę traktował tylko jako dobry deal tych panów. Dobry biznes, idealny fundusz gwarantowanych świadczeń socjalnych tych panów (kto tego nie widzi, ten ślepiec). Organizacja Grand Prix to idealny motyw by dorobić się jeszcze więcej. Aż kur.. nie chce mi się już więcej pisać. Wiem jedno - mam problem z wyborem kandydata na Prezydenta. Nie ma nikogo w tym gorzowskim bagienku ... niech to szlag
      • Gość: olaf Re: Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom IP: *.gorzow.mm.pl 30.09.10, 19:11
        Brawo Panie Dariuszu!Tak wygląda rzetelne,obiektywne i niezależne dziennikarstwo!Lekturę tego artykułu należy polecić naszym ubezwłasnowolnionym radnym i tym wszystkim mieszkańcom,którzy nie dostrzegają ile zła dla Gorzowa wyrządzają rządy obecnej ekipy samorządowców!!!
    • Gość: paul_west Jesteśmy dużą wiochą ze stadionem żużlowym IP: *.gorzow.mm.pl 30.09.10, 19:40
      Dzięki obecnej władzy degradacja Gorzowa postępuje kolosalnie. Jesteśmy już tylko dużą wiochą ze stadionem żużlowym. Imprezy kulturalne przez duże K nie istnieją (jak ktoś już wspomniał oprócz Pana Dziekańskiego-SZACUN!!!) stąd jak na wiosce w niedziele po kościele wszyscy na żużel!!!Brak jest Uczelni Wyższych z prawdziwego zdarzenia i normalnego życia studenckiego. Młodzi, którzy szukają jakiś perspektyw uciekają z tego bagna. Zostają ludzie którym kultura kojarzy się z Rubikiem, a sport z żużlem. W Gorzowie jest dużo dyscyplin sportrowych na wysokim poziomie, które są uprawiane masowo przez młodzież, ale są zaniedbywane przez władze miasta i nie mają szans na rozwój, gdyż np. młodzi piłkarze nożni trenują na jakiś wertepach. (były trener rep. Polski Leo Beenhakker mawiał, że nawet swojego psa bałby się wyprowadzić na taki teren z obawy czy sobie czegoś nie zrobi) ZMIEŃMY WŁADZE PODCZAS TYCH WYBORÓW-OSTATNI DZWONEK ŻEBY NIE POZOSTAĆ WIOCHĄ ZE STADIONEM DO JAZDY W LEWO....
    • Gość: misiek W Gorzowie mieszkają uśpieni IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.10, 19:47
      W Gorzowie mieszkają uśpieni ludzie to bardzo trafne spostrzeżenie !
      Dopiero jak stąd wyjechałem prawie 20 lat temu zauważyłem co traciłem w życiu, jeżeli chodzi o sport to mecze piłkarskie z tańcem oprawą i dopingiem 30tys gardeł nieosiągalne w Gorzowie, wyścigi torowe i szosowe, maratony z tysiącami amatorów biegania, mistrzostwa i pokazy lotnicze, sam brałem aktywny udział w rajdach rowerowych, samochodowych, maratonach ...
      Zaglądam jeszcze na strony o piłkarzach i żużlowcach, miło jest usłyszeć o koszykarkach, ale śmieszy mnie żałośnie sporo rzeczy takich jak wojenka z Zielonką, Szczecinem, takie to zaściankowe i aż przykro się przyznawać że ja z tego miasta.
      Podatków już dawno w Gorzowie nie płacę więc "lata" mi to, że ponad stan wydaje się na żużel, ale to też takie zaściankowe "zastaw się a postaw się" w biednym Gorzowie gdzie nie ma już przemysłu, buduje się markety coby wycisnąć z ludzi resztki kaski.
      Przyciągnijcie do miasta duże firmy to rzucą trochę pieniędzy na rozrywkę dla swojego pracującego ludu bo to w dobrym tonie a miasto zadłuża się na potęgę promując co?
      żużel? nie ośmieszajcie miasta w którym się urodziłem i patrzę z niedowierzaniem jak wyrzuca się grube miliony na prywaciarzy z BSI, pożytku z tego nie będzie turystyka się nie rozwinie i nie powstanie ani jeden hotel więcej.
      Najlepiej to jak jeszcze ekipa rządząca wybuduje sobie lotnisko, totalny przerost formy nad treścią w mieście przez, które przejeżdża dziennie jeden pociąg ekspresowy!!!
      a może nawet nie.
      • Gość: argh Re: W Gorzowie mieszkają uśpieni IP: 195.182.9.* 01.10.10, 08:51
        Nie podważając konkluzji, to przemysł w Gorzowie jednak jest akurat i to nawet dużo (czy sensownego to inna inszość, ale może inaczej się nie dało).
    • Gość: misiek i usunęli ten post IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.10, 19:51
      W Gorzowie mieszkają uśpieni ludzie to bardzo trafne spostrzeżenie !
      Dopiero jak stąd wyjechałem prawie 20 lat temu zauważyłem co traciłem w życiu, jeżeli chodzi o sport to mecze piłkarskie z tańcem oprawą i dopingiem 30tys gardeł nieosiągalne w Gorzowie, wyścigi torowe i szosowe, maratony z tysiącami amatorów biegania, mistrzostwa i pokazy lotnicze, sam brałem aktywny udział w rajdach rowerowych, samochodowych, maratonach ...
      Zaglądam jeszcze na strony o piłkarzach i żużlowcach, miło jest usłyszeć o koszykarkach, ale śmieszy mnie żałośnie sporo rzeczy takich jak wojenka z Zielonką, Szczecinem, takie to zaściankowe i aż przykro się przyznawać że ja z tego miasta.
      Podatków już dawno w Gorzowie nie płacę więc "lata" mi to, że ponad stan wydaje się na żużel, ale to też takie zaściankowe "zastaw się a postaw się" w biednym Gorzowie gdzie nie ma już przemysłu, buduje się markety coby wycisnąć z ludzi resztki kaski.
      Przyciągnijcie do miasta duże firmy to rzucą trochę pieniędzy na rozrywkę dla swojego pracującego ludu bo to w dobrym tonie a miasto zadłuża się na potęgę promując co?
      żużel? nie ośmieszajcie miasta w którym się urodziłem i patrzę z niedowierzaniem jak wyrzuca się grube miliony na prywaciarzy z BSI, pożytku z tego nie będzie turystyka się nie rozwinie i nie powstanie ani jeden hotel więcej.
      Najlepiej to jak jeszcze ekipa rządząca wybuduje sobie lotnisko, totalny przerost formy nad treścią w mieście przez, które przejeżdża dziennie jeden pociąg ekspresowy!!!
      a może nawet nie.
    • Gość: lee Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom ż... IP: 82.160.209.* 30.09.10, 20:29
      ... oho.. wybory niedaleko i komus zalezy na odsunieciu Jedrzejczaka. Autor ma czytelnikow za glupkow i nieudolnie probuje nimi manipulowac z tym tylko, ze jest za glupi na takie manewry.

P.S. Dla jasnosci ... nie ide na wybory, ale nie lubie jak ktos mi kit wciska.
      • Gość: amu Re: Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 21:09
        Czytam i czytam: jest tylu rozsądnie piszących ludzi. Szkoda, że nie widać ich jakoś w życiu publicznym tego miasta, które wraz ze swoim cetrum i jego mieszkańcami stacza się po równi pochyłej. Kiedy się widzi stare tramwajowe rupcie oklejone reklamą "staleczki" to... jest to właśnie kwintesencja mizerii gorzowskiej "przystani".
      • Gość: bella Re: Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom IP: *.gorzow.mm.pl 01.10.10, 01:09
        Gość portalu: lee napisał(a):

> ... oho.. wybory niedaleko i komus zalezy na odsunieciu Jedrzejczaka. Autor ma
        > czytelnikow za glupkow i nieudolnie probuje nimi manipulowac z tym tylko, ze je
        > st za glupi na takie manewry.
        >
        > P.S. Dla jasnosci ... nie ide na wybory, ale nie lubie jak ktos mi kit wciska.
        Oho,a jednak dajesz się manipulować przez tych,którzy uprawiają propagandę sukcesu!"Polak mądry po szkodzie",ale niektórzy nie potrafią być mądrzy,nawet po szkodzie...
    • Gość: kubackjeee Autor tekstu jest chyba uposledzony... IP: *.gorzow.mm.pl 01.10.10, 04:47
      Autor tekstu jest chyba uposledzony... albo conajmniej przyglupi. A czy w poznianu 40tys osob ktore chodzi na lecha uprawia pilke czynnie? Watpie, wiekszosc z nich siedzi na kanapie i tyle pilke widzieli hehe, pewnie taki sam odsetek kibicow gra w pilke jak u nas jezdzi na motorach crossowych czy szosowych, wiec skoncz Pan pieprzyc za przeproszeniem. Po drugie pisanie ze rozbudowuje sie stadion po to zeby paru dobrze zarabiajacych zawodnikow moglo jezdzic w komfortowych warunkach to naprawde totalny idiotyzm. Czy Pan jest uposledzony umyslowo lub conajmniej pozbawiony zdolnosci logicznego myslenia? Przeciez toru nikt nie rusza, zuzlowcowi bedzie sie tak samo komfortowo jezdzilo na stadionie dla 2tys jak i 20tys. ludzi, byle tor byl rowny. Stadion buduje sie po to zeby kibice mogli ogladac sciganie w bardziej komfortowych warunkach, a to juz roznica.

Dla mnie osobiscie budowanie stadionu bo panowie z GP tak chca tez jest troche bezsensu, oni powinni sie cieszyc ze moga na takich obiektach robic imprezke, a nie na stadionach z walami ziemi jako trybuny. Ale to trzeba uzyc Panie redaktorze jakis sensownych argumentow, a nie bzdur z dupy wzietych. Szkoda ze stadion nie moze jednoszczesnie sluzyc jako arena dla np. pilkarzy. Tez mi sie nie podoba ladowanie takich pieniedzy tylko w zuzel. Ale i tak wieksza glupota jest budowanie CEA za 150mln (1/4 po kieszonkach sie rozeszla dla prezia i kolesi) zeby 400 osob moglo sie odchamiac raz na jakis czas. A utrzymanie tego molocha bedzie kosztowalo z 8mln rocznie, a zyskow to to generowac w przeciwienstwie do stadionu nie bedzie zadnych. Pogonic tego jedrzejczaka i jego zwariowane wizje, na ktorych zarabia bokiem on i jego kolesie.
      • Gość: max Re: Autor tekstu jest chyba uposledzony... IP: 82.177.57.* 01.10.10, 08:02
        Co się czepiacie Żużlowa Wlkp. Ludzie muszą mieć jakieś emocje, wtedy tworzą wspólnotę. Tylko niech nasze asy wygrają chociaż raz z falubazem?
      • Gość: johny_blacpool Re: Autor tekstu jest chyba uposledzony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 09:36
        Człowieku przeczytaj swój post jeszcze raz...upośledzony to jesteś, ale TY!!!! Ile osób uprawia amatorsko zużel?Natomiast w piłkę nozną, koszykówkę etc gra mnóstwo ludzi w różnym wieku. Dzieci i młodzież uprawiają masowo nie żużel tylko inne sporty. Z tych 40 tyś na Lechu pewnie duża część jak sama nie grała to ich dzieci grają. Na pewno na lekcjach w-f grał każdy w piłkę, a na żużlu ktoś jeździł z kibiców?????
    • Gość: zimnywychów Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom ż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 10:25
      A przystań wioślarska stoi pusta bo zabrakło na sprzęt,woda ciepła zakręcona bo drogo,
      a pare medali olimpijskich jest. Miasto sportu??????? czy milionerów żużlowych.
    • Gość: lee Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom ż... IP: *.gorzow.mm.pl 01.10.10, 12:27
      Ta bande gluptaskow i krzykaczy nierozumiejacych, ze zawsze bedzie na cos brakowalo pieniedzy, cofnalbym do epoki kamienia lupanego. Niech sobie mieszkaja w jaskiniach i jedza robaki.
    • barteks7 Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom ż... 01.10.10, 13:24
      Barański bałamuci nie ukrywając antypatii do żużla i jego kibiców. Pisze o zawodnikach "fanatycy", zawody to widowisko "cyrkowe", a kibice to raczej żadnego sportu nie uprawiają - zwroty o zabarwieniu pejoratywnym świadczą o nastawieniu autora a nie jakości jego argumentów. A tych nie ma żadnych:
      1. Który z "gorzowskich" klubów nakręca koniunkturę na uprawianie sportu? GKP? AZS KSSSE ? Bez żartów. Młodziaki kopią piłkę i rzucają do kosza, bo wyobraźnię rozpala Leo Messi albo Kobe Bryant.
      2. Zawodnicy będą mieli luksusy po rozbudowaniu stadionu? Ledwie kilka dodatkowych toalet i natrysków. To naprawdę "awangarda" w XXI wieku.
      3. Nie budujmy stadonu bo po co nam kilku młodych żużlowców? Przecież Filharmonia nie jest budowana, aby w Gorzowie urodził się Vivaldi albo Strauss, a nowa biblioteka żebyśmy mieli nowego Mickiewicza. Wszystkie obiekty mają służyć mieszkańcom regionu.
      4. Pisze Barański między wierszami , że Gorzów jest zaściankiem sportowym i miastem oglądaczy. Niech ktoś łaskawie wyjasni więc autorowi kto to T. Kucharski, S. Świderski, M. Jeliński, A. Pastuszka. W Wiśle wybudowano skocznię, ale przecież ktoś mógł krzyczeć, że poza Małyszem nie ma tam sportowców.
      5. Czy osoba T. Golloba nie jest wystarczającym wzorcem wytrwałości w dążeniu do celu, profesjonalizmu i pracy dla młodych? Nie tylko uprawiających sport. W wielu wywiadach wskazywał Gorzów jako miasto, w którym mógł osiągnąć swój największy sukces.
      6. Konkluzja o braku uczestników akcji Polska Biega nie jest żadnym argumentem, może co najwyżej świadczyć o braku odzewu w narodzie na akcję GW.

• Gość: Żaba Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom ż... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.10, 14:11
      Dali by tą kase z granprix na piłke i kosz i by był większy pożytek. Kto k.... ogląda ten żużel tylko polacy!!!!
      • Gość: kloter Re: Opinia: Żeby miasto rosło w siłę, a żużlowcom IP: *.gorzow.mm.pl 01.10.10, 15:34
        za to stilon ogladaja na calym swiecie hahahahahah przeciez wy nie mozecie nawet 2tys. kibicow we wlasnym miescie nazbierac!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka