hiiro 11.04.08, 09:56 no to załatwią falubaza na cacy!szkoda kibiców! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: ojdowhan Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.am.szczecin.pl 11.04.08, 09:56 nie chce telewizji wpuscic zeby kibole nie mogli ogladac meczyku w tv tylko przyszli na stadion i wydali 45 zyla za bilet. Do tego piwka, kielbaska i 2 tygodnie na chlebie z pasztetową Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: thebird1 Re: Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.gorzow.mm.pl 11.04.08, 10:26 Przenieś mecz do normalnego miasta ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maks``` Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.gorzow.mm.pl 11.04.08, 10:37 Decyzja p. Dowchana jest niezbyt trafna , ale jak mają się wydarzać takie cuda z torem żużlowym jak w Tarnowie co nie ma nic wspolnego ze sportem ,to jego decyzja jest zrozumiała. Uważam że tak postąpiło by wiele innych klubów ,natomiast jak udowodnina zostanie wina Tarnowa to musi ten klub musi ponieść surową karę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jaro59 Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.centertel.pl 11.04.08, 10:38 Prezes ZKZ zachowuje sie jak maly chlopiec zabieram zabawki ide do domu.Wstyd na cala brac zuzlowa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: deft Re: Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: 83.238.24.* 11.04.08, 12:20 a jak ma się zachowywać w obliczu bezsilności wobec głupoty tego kraju?! Ja bym zrobił to samo na jego miejscu, bo jak ma inaczej zaprotestować, żeby było głośno - skoczyć z wieżowca? Pewnie wielu by mu tego życzyło - taki już zawistny kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cyg@nek Po co są działacze Centrali? IP: *.19.165.34.osk.enformatic.pl 11.04.08, 10:40 Niby mamy 21. wiek, ale rozstrzygnięcie czy w Tarnowie postąpiono uczciwie (niemodne słowo) dokonuje się jak za króla Ćwieczka. Czy to tak trudno ustalić, że w Tarnowie padało/nie padało (niepotrzebne skreślić)? Na marginesie, refleksja z zupełnie innej beczki. Żużel idzie w kierunku cyrku. Spadki i awanse zaczynają tracić sens. Ot skrzykuje się paru żużlowców na parę meczów i to ma być klub? Tych ludzi nic nie łączy. To co to za drużyna? Jeżdżą na Wyspach, jeżdżą w Szwecji, jeżdżą w Polsce i właściwie nie wiadomo jaki klub reprezentują. Kaprys biznesmena stwarza drużynowego mistrza Polski, czyli wyniku się nie osiąga tylko wynik się kupuje. W grach zespołowych (nawet NBA) nie wystarczy kupić 40 zawodników, nawet najlepszych w rankingach, by mieć pewność wygranej. Chelsea była zdolna wydać każde pieniądze, ale zdobycia LM nie dała rady kupić. W żużlu zgromadzenie pierwszej ósemki świata jest możliwe i z taką "drużyną" nikt nie powalczy. No to trzeba kombinować preparowaniem toru, kalendarzem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
rav107 Odpowiedź Unii Tarnów na zarzuty Dowhana 11.04.08, 10:51 Ponieważ artykuł jest bardzo jednostronny, więc wklejam odpowiedź jaką na swoich stronach opublikowała Unia Tarnów. Między innymi są tam oświadczenia zawodników, które zadają kłam słowom Dowhana (szczególnie sugestywna jest sprawa Hougaarda, który przecież nie jest emocjonalnie związany z Tarnowem ani tarnowskim klubem, a jednak zaprzecza twierdzeniom Dowhana jakoby rozmawiał przed niedzielą z Iversenem i mówil mu że meczu nie bedzie). Wnioski proszę wyciągnąć samemu. --- Unia Tarnów Żużlowa Sportowa Spółka Akcyjna przedstawia oficjalny komunikat w sprawie zarzutów, jakie w ostatnim czasie przedstawił klub ZKŻ Zielona Góra. W dalszej części wiadomości znajdują się odpowiedzi na postawione nam zarzuty oraz załączniki. W dniu dzisiejszym, tj. 10 kwietnia, Unia Tarnów ŻSSA przedstawia oficjalne pismo, które zostało skierowane do Komisarza Ligi Pana Ryszarda Głoda. Działając w imieniu UNII TARNÓW Żużlowej Sportowej Spółki Akcyjnej z siedzibą w Tarnowie, w odpowiedzi na pismo z dnia 9 kwietnia br. zawierające prośbę o ustosunkowanie się do zarzutów wnioskodawcy, wyjaśniamy co następuje: Ad 1. Wszyscy zawodnicy Unii Tarnów byli obecni na stadionie przed wyznaczoną godziną rozpoczęcia meczu. Motocykle Janusza Kołodzieja, Marcina Rempały, Jacka Rempały, Kamila Zielińskiego, Kevina Doolana przygotowane do meczu znajdowały się w warsztatach na terenie Stadionu Miejskiego. Motocykle Petera Ljunga oraz Patricka Hougaarda znajdowały się w busach na terenie Stadionu Miejskiego. Ad 2. W dniu zawodów organizator meczu dysponował jednym traktorem wraz z niezbędnym sprzętem przygotowanym do prac torowych. W/w sprzęt znajdował się na terenie Stadionu Miejskiego. Ad 3. Tor po kilkudniowych opadach został zbronowany, aby umożliwić jego osuszenie. Wilgotność toru nie pozwalała jednak na przeprowadzenie dalszych prac. Po przybyciu sędziego na stadion przejął on kontrolę nad przygotowaniem toru. Od tego momentu obsługa toru stosowała się do zaleceń arbitra. Załączniki: Załącznik nr 1: Janusz Kołodziej Chciałbym zdecydowanie zaprzeczyć informacjom, jakie docierają od Klubu z Zielonej Góry na temat mojej prywatnej rozmowy telefonicznej ze znajomymi jakoby zawody w Tarnowie miały być odwołane. Informację, którą podałem znajomym opierałem tylko i wyłącznie na moim wieloletnim doświadczeniu zawodniczym i obserwacjach aury, jaka panowała w Tarnowie w ubiegłym tygodniu (padał deszcz od środy przez trzy kolejne doby). Nadmieniam, że była to moja i tylko moja prywatna opinia. Jednocześnie zdaję sobie sprawę, że tylko sędzia zawodów może je odwołać albo wyrazić zgodę na ich rozegranie, w tak trudnych warunkach, jakie panowały w Tarnowie. Na koniec chciałbym stanowczo zaprotestować przeciwko angażowaniu mojej osoby w podejrzane rozgrywki, jakie prowadzi klub z Zielonej Góry. Nie wyrażam też zgody, aby w moje usta wkładano słowa, których nigdy nie wypowiedziałem. Załącznik nr 2: Patrick Hougaard Przyjechałem do Tarnowa w sobotę gotowy by wystąpić w treningach oraz w niedzielnym meczu. Gdy przybyłem na do Tarnowa padał deszcz. Nie rozmawiałem z Nilsem Kristianem Iversenem telefonicznie ani w piątek ani w sobotę, rozmawialiśmy jedynie w niedzielę na torze przed meczem. Powiedziałem mu, że jest możliwość, iż mecz może zostać odwołany, jako że deszcz padał przez cały czas naszego pobytu w Tarnowie i tor był w złym stanie. Sobotni trening został przeniesiony na niedzielę gdyż tor nie nadawał się do odbycia treningu, a trener nie chciał abyśmy całkiem zniszczyli nawierzchnię toru przed niedzielnym meczem. Załącznik nr 3: Roman Kieroński W dniu 06.04.08 na Stadionie Miejskim w Tarnowie, poinformowałem kibiców, że mecz Unia Tarnów – ZKŻ Zielona Góra prawdopodobnie odbędzie się 14.04.08. Informację tą podałem na podstawie mojej znajomości przepisów sportu żużlowego. Załącznik nr 4: Robert Kużdżał Przedstawiciele klubu z Zielonej Góry w dniu 06.04.08 zaproponowali nowy termin rozegrania meczu -27.04.08. Dla nas nie był dogodny ze względu na występy Kevina Doolana i Patricka Hougaarda na Wyspach Brytyjskich (liga angielska) i Niemczech (eliminacje mistrzostw Europy). Wobec twardego stanowiska drużyny gości stwierdziłem, że ustalenie wspólnego terminu jest niemożliwe, więc zgodnie z regulaminem, (za którego przyjęciem głosowali przedstawiciele ZKŻ Zielona Góra) mecz powinien się odbyć w dniu 14.04.08. Jednocześnie na podstawie art. 312 pkt. 2 Regulaminu Sportu Żużlowego – Przepisy Dyscyplinarne Sportu Żużlowego wnoszę o wydanie decyzji odmawiającej wszczęcie postępowania dyscyplinarnego, albowiem w opinii Unii Tarnów ŻSSA brak jest materiałów uzasadniających podejrzenie popełnienia przewinienia dyscyplinarnego przez klub. Unia Tarnów Żużlowa Sportowa Spółka Akcyjna nie jest w posiadaniu wniosku złożonego przez ZKŻ Kronopol Zielona Góra. Jednocześnie z relacji prasowych i informacji zalegających na portalach sportowych np. Sportowe Fakty, eSpeedway.pl, przegladzuzlowy.pl, sport.pl, wynika, iż wnioskodawca opiera swój wniosek m.in. na: - obserwacjach poczynionych po godz. 12:00 w dniu zawodów przez przedstawicieli klubu na stadionie organizatora imprezy, - rozmowach części zawodników Unii Tarnów z zawodnikiem wnioskodawcy tj. Nielsem Iversenem i niewymienionymi znajomymi Janusza Kołodzieja z Zielonej Góry. Tymczasem jak wynika z wyjaśnień złożonych powyżej wynika, iż zawodnik gospodarzy Patrick Hougaard jedyną osobistą rozmowę z swym rodakiem odbył w dniu zawodów na torze tj. po godz. 12. Nadto Janusz Kołodziej w żaden sposób nie informował znajomych o tym, iż mecz się nie odbędzie a jedynie wyrażał zaniepokojenie stanem nawierzchni toru po kilkudniowych opadach deszczu. Dodatkowo, co wydaje się być najistotniejsze w sprawie, sędzia zawodów Pan Leszek Demski w protokole meczowym nie wniósł żadnych zastrzeżeń do przygotowania przez organizatora toru do zawodów i prac podjętych w celu dostosowania go do stanu właściwego. Na koniec informujmy, że wobec: - całkowicie bezpodstawnych oskarżeń wnioskodawcy o sabotaż i ośmieszanie przez ŻSSA Unia Tarnów rozgrywek, - wypowiedzi Prezesa Zarządu ŻKŻ Kronopol Zielona Góra Pana Roberta Dowhana (wypowiedzi dla prasy, telewizji, portali sportowych) o tym, że organizator zrobił wszystko aby mecz się nie odbył, a nadto na tor wypuścił polewaczkę, - wypowiedzi dla Przeglądu Sportowego z dnia 08.04.2008 r. i 09.04.2008 r., - wypowiedzi Prezesa Polonii Bydgoszcz - Pana Leszka Tillingera, który nie będąc w dniu planowanych zawodów na stadionie Unii Tarnów jedynie na podstawie informacji prasowych i zdjęć prezentuje stanowisko, iż organizatorzy nie podjęli prób prowadzących do rozegrania meczu, reprezentowany przeze mnie klub rozważa możliwość złożenia stosownego wniosku o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego przeciwko ww. klubom za naruszenie art. 323 pkt. 35 i art. 324 pkt. 11 i 12 regulaminu. Wskazane powyżej działania znieważają bowiem Unię Tarnów ŻSSA, a nadto szkodząc dobremu wizerunkowi klubu, działają na jego szkodę i narażają klub na utratę zaufania potrzebnego dla wykonywania prowadzonej działalności. Unia Tarnów ŻSSA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kly Dowhan tylko kozaczy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.08, 11:10 Jak przyjedzie telewizja to podkuli pod siebie ogon i grzecznie wpuści ekipę TVP na stadion. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: andy Re: Dowhan tylko kozaczy. IP: *.ztpnet.pl 11.04.08, 19:59 a jak twój klub spotka podobna historia jak w tARNOWIE będziesz krzyczał w niebogłosy oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
lisztes Nie wpuscic C+? Mozliwe. 11.04.08, 11:18 Juz tak bylo: Wisla wypowiedziala umowe C+ i nie wpuszczala jej dziennikarzy ... A wszystko przez spaprana umowe, ktora podpisal osobnik dzis "pracujacy" w Ekstraklasie SA. Legia tez obecnie grozi strajkami i innymi takimi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: abc Re: Nie wpuscic C+? Mozliwe. IP: 194.51.20.* 11.04.08, 11:27 bardzo dobrze!! brawo. niech wreszcie ktos sie zainteresuje tym cyrkiem. to co zrobili w Tarnowie, to jest skandal. paranoja. i jesli inaczej sie nie da, to to jest dobry sposob na pokazanie takiej paranoi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Szrek Buractwo ma się SUPER! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 11:35 Przez lata całe polskiemu środowisku żużlowemu nie udawało się wprowadzić żużla na ekrany TVP bo grupa cwaniaczków kręciła swoje lody z ... No wiecie jaką telewizornią. Jedno pewne: że żużlem rządzą buraki wiedzieli zainteresowani a reszta Polski się tylko domyślała. W końcu po latach udało się z TVP i co? Teraz cała Polska już wie, gdzie szukać buraków nawet w okresie nie związanym z kampanią buraczaną. Szczególne gratulacje należą się w tym miejscu: szefom Unii Tarnów, ZKŻ i Ekstraligi Żużlowej Spółka z bardzo ograniczoną poczytalnością. Oczywiście są to gratulacje za okazałość hodowli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomal Re: Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 11:48 co za buraki w tej zielonej dziurze ,ale to nic nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.08, 12:01 może wreszcie ktoś podziękuje panu dowhanowi za lata prezesowania, w czasie których jedyne co zrobiono to remont płotu, który i tak przy okazji przebudowy stadionu zostanie zrównany z ziemią Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zg Re: Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 11.04.08, 12:11 szczekasz z ukrycia, może powiedz kim jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lubuszczyzna Panie Dowhan! Tak trzymać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 12:03 Gorzów gratuluje Zielonej Dowhana. Ten facet sławi dobre imię swoje, klubu i miasta. Jak mało kto (lepsi są tylko Zych i Bukiewicz) potrafi pokazać oblicze falubaza-pieniacza. Mam nadzieję, że zostanie prezydentem Winnego Grodu i, kontynuując drogę obraną przez Listowskiego, Ronowicz i Kubickiego, doprowadzi go do ostatecznego upadku. PS Może to drakońska dieta tak gościa przymula. Wiadomo, jak człowwiek głodny - to zły. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość cienki ten Falubaz IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.08, 12:20 jak się tak boją meczu z najsłabszą drużyną ligi to ciekawe co zrobią przed meczami z silniejszymi ekipami Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: porucznik Borewicz Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.rzeszow.mm.pl 11.04.08, 12:31 Ma rację red. Czekański mówiąc, że to nie Ekstraliga Żużlowa a Ekstralipa. W całej tej dyskusji nikt nie pyta kto przyjął regulamin rozgrywek na ten sezon. A przecież to właśnie Ekstraliga Żużlowa S. A. wprowadziła ów niefortunny zapis o obowiązku rozegrania odwołanego meczu w poniedziałek. Udziałowcem spółki jest oczywiście ZKŻ reprezentowany zapewne przez swojego prezesa. Dlaczego zatem pan Dowhan nie grzmiał podczas głosowania nad owym regulaminem, że powtórki meczu w poniedziałek, gdy startuje liga angielska są bez sensu, bo zapewne często w takich sytuacjach jeden z zespołów będzie osłabiony bardziej niż drugi i wówczas ci uprzywilejowani nie będą zainteresowani polubownym ustaleniem terminu. Mająca z powodu słabego składu nóż na gardle Unia Tarnów chwyciła się tego sposobu już na starcie rozgrywek. Zresztą teraz zapewne wszyscy analizują terminarze ligi polskiej i angielskiej i sprawdzają kiedy byłoby dobrze gdyby coś popadało, a w przypadku gospodarzy nawet pokropiło, bo przecież zawsze można "pomóc" naturze. I tak ja jako rzeszowianin myślę sobie, że deszczyk przydałby się już pojutrze, bo Marma jedzie z Lesznem. Bez Zagara i być może Nichollsa. A jakby ten mecz miał odbyć się w poniedziałek 21 kwietnia, to w składzie Marmy zabrakłoby wprawdzie Kennetha Bjerre, ale Leszno nie mogłoby skorzystać z usług Adamsa, Batchelora, McGowana i Shieldsa. Na pewno szanse Marmy by wzrosły. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Szrek Re: Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 12:44 Bardzo klarownie przedstawiłeś sposób myślenia WSZYSTKICH prezesów Eligowych (nie tylko zresztą Eligowych) klubów: przed sezonem przegłosują każdy regulaminowy bubel bo są święcie przekonani, że "nam to nie grozi". A kiedy się stanie: winny władze żużla bo "urwały kurze złote jaja". I tym sposobem zatoczyliśmy koło żeby stwierdzić, że naszym żużlem rządzi buractwo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Karol Re: Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: 195.164.254.* 11.04.08, 13:48 Musimy pamiętać o tym, że zarzewiem całego konfliktu było niedogadanie się co do terminu meczu ZKŻ - Unia Tarnów. Włodarze Unii nie zgodzili się na terminy zaproponowane przez ZKŻ (do czego mieli prawo) ale niestety równiez nie podali terminów alternatywnych. Poprostu walka fair play w tym przypadku dla Unii nie ma znaczenia, liczy się wygrana i oby się przeliczyli w poniedziałek. To jest smutne! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szkoda! Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.acn.waw.pl 11.04.08, 14:19 Czy tor był preparowany, czy też faktycznie "spreparował" go deszcz nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia. Nie potrafię zrozumieć niechęci dogadania terminu. Przypomina to Wielką Schizmę. Panowie Wszystkowiedzący ,Najlepsi, Najmądrzejsi, Wielcy Polacy, - może coś dla czystości sportu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Scofield Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.gorzow.mm.pl 11.04.08, 17:02 Wedlug mnie to jest tylko sztuczna zadyma, majaca na celu zwiekszyc sprzedaz biletow lub nastraszyc Zwiazek. Z drugiej strony nie zazdroszcze takiego prezesa. Rozum jakiegos nieokielzanego malolata. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: surma_bojowa Re: Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 17:27 Jest porażającą oczywistością, że sprawa ma drugie dno. Jasne jest jak słońce, że nie o Tarnów tu chodzi i nie o rzekome preparowanie toru, tylko o to która telewizja transmisję ma prowadzić. TVP Info, to dokładnie to samo, co dawna TVP3, a ona każdemu falubazowi nieodparcie kojarzy się z Gorzowiem, prawowitą stolicą województwa i siedzibą oddziału publicznej telewizji. Ekipa TVP zostanie oczywiście na stadion wpuszczona, bo nikt, nawet prezes Dowcham, nie zaryzykuje puszczenia Zgrzeblarek z torbami. Ale przedtem odbędą się targi, żeby w prawym górnym ekranu nie było napisu "TVP Gorzów Wielkopolski". Telewizory na to się zgodzą, bo z szaleńcami trzeba ostrożnie i po dobroci. I tyle. Pośle Zychu, jak idzie Panu ze zgłoszeniem inicjatywy ustawodawczej w sprawie przeniesienia oddziału TVP? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kaka Re: Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 20:12 Surma wejdź na swoja strone Pomylonych zadymiarzy i nadal siej tam wrogość jaka w tobie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cajmero Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: 82.160.224.* 12.04.08, 07:35 Macie rację-żużlownicy. Za pobieranie abonamentu, za olbrzymie pensje dla propagandzistów i za olbrzymie odprawy pieniężne, GOŃCIE TO TVP. Kibice powinni ich wypraszac "inaczej". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zxcvb Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.business.telia.com 13.04.08, 00:36 Dowhan-przestan robic z siebie idiote!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DIZEL Re: Skandal! ZKŻ nie chce wpuścić TVP na derby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 10:18 Pan prezes chyba sobie żartuje,nie przemyślane rozwiązanie jak można rezygnować z promocji zielonogórskiego żużla jeżeli można z tego mieć jakiekolwiek korzyści.Takimi decyzjami krzywdzi się fanów FALUBAZU. Jestem kibicem i nie rozumiem takich decyzji.Niech pan Dowhan troche pomyśli o tych kibicach którzy nie mogą być osobiście na meczu bo mieszkają teraz w dalekich Mikołajkach. Odpowiedz Link Zgłoś