Dodaj do ulubionych

Kuchnia kurpiowska

20.04.08, 14:54
Polskie powiedzenie: „Przez żołądek do serca” z pewnością sprawdza się na
bogatej w oryginalne tradycje Kurpiowszczyźnie. Wiadomo, Kurp lubi dobrze
zjeść. W niniejszym biuletynie jego autorzy zamieszczają wiele starych
przepisów na potrawy spożywane dawniej, przygotowywane w kuchniach dworskich,
chłopskich i podawane na stoły w chałupach chłopskich i w dworach
szlacheckich. Mamy nadzieję, że zbiór przepisów kuchni kurpiowskiej nie tylko
przyczyni się do wzbogacenia języka kulinarnego, ale również może będzie
propagowany, ponieważ zawiera informacje o wyjątkowych dzisiaj daniach,
posiłkach zdrowych, smacznych, praktycznych i niedrogich. A zatem godnych
polecenia współczesnym gospodarstwom agroturystycznym, barom, karczmom a nawet
restauracjom gwiazdkowym.
kulturakurpiowska.w.interia.pl/kuchnia/kuchnia.htm
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Barszcz wiejski 20.04.08, 14:55
      Składniki: 25 dag włoszczyzny, 50 dag buraków ćwikłowych, 0,25 litra kwasu z
      ogórków, 2,5 litra wody, kostka mięsna, 12 dag śmietany, ząbek czosnku, sól,
      cukier, liść laurowy

      Sposób przygotowania: Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinkach, następnie
      obrać, pokroić w cienkie plastry, zalać przygotowanym wywarem warzywno-mięsnym i
      wolno gotować około 30 minut, dodając część kwasu z ogórków. Na końcu dodać
      pozostałą ilość kwasu, śmietanę, roztarty z solą czosnek i liść laurowy.
      Doprawić do smaku i zagotować. Podawać z fasolą ugotowaną na sypko lub z
      ziemniakami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka