Dodaj do ulubionych

Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza.

07.01.10, 18:50
Pomorze-to ogólne określenie terenu leżącego pomiędzy dolną Wisłą,a niemiecką
Meklemburgią,jednak ja chcę rozwinąć wątek jego części wschodniej,zwanej przez
historyków Pomorzem Nadwiślańskim czy też P.Gdańskim,to dawna prowincja
Rzeczypospolitej Obojga Narodów,nazwana wówczas Prusami Królewskimi,w
odróżnieniu od tych Książęcych,zwanych Księstwem Pruskim.Obydwa te organizmy
polityczne zostały utworzone na gruzach dawnego państwa krzyżackiego,które to
w wyniku hołdu pruskiego uległo sekularyzacji i podziałowi na wyżej
wymienione.Nie jestem z wykształcenia historykiem,jednak będę się starł
przybliżyć dosyć przejrzyście jakie tereny należały do Prus Królewskich,to
województwa:chełmińskie-zbliżone kształtem do dawnego toruńskiego,to
województwo malborskie z Elblągiem i większością miast dawnego województwa
elbląskiego,sprzed 1999,to wreszcie województwo pomorskie,podobne kształtem do
dzisiejszego,jednak bez ziemi słupskiej,głównymi miastami tego autonomicznego
regionu Rzeczypospolitej były:Toruń-bogacący się na prawie składu,swoistego
pośrednictwa w handlu z resztą kraju,poprzez spław towarów Wisłą do Gdańska,to
Gdańsk-wolne i hanzeatyckie miasto,to główny port polski,jednak samodzielny i
nie podlegający jurysdykcji królów polskich,to wreszcie Elbląg,port morski na
Zalewie Wislanym,wykorzystują wasnie polsko-gdańskie do wlasnych celów,jako
konkurencja dla Gdańska.Te trzy miasta mialy przeogromny wpływ ,na
ksztaltowanie sie gospodarki i polityki na Pomorzu.Iintegralną częścia Prus
Krolewskich było tzw.Xięstwo Warmińskie,samodzielne i
niezależne,biskupie,jednak ono miało swoje problemy.W tych granicach ,ów twór
polityczno- admnistracyjny dotrwał do pierwszego rozbioru Rzeczypospolitej i
tu skupię się na Elblągu-miasto zaczęło podupadac gospodarczo,zostało
pozbawione prawa lubeckiego i mocno sprowincjalizowane,jednak rozwijał się
port morski,browar,handel morski,pod koniec 19 w-przemysł ciężki a statki
pełnomorskie cumowały przy staromiejskim nabrzeżu,tak było do 1945 roku,do
czasu wkroczenia mołojów w czapkach z czerwonymi gwiazdami,to kres
miasta,całkowity upadek 700 lat historii,to
mordy,gwałty,plądrowanie,grabież,niszczenie elbląskich zabytków i wywózka
wszystkiego na wschód.Taki Elblag pozostawili nasi bracia ze wschodu dla
osiadłych później Polaków,przybyłych tutaj z róznych stron kraju,m.innymi z
Kresow,Wileńszczyzny.Miasto znalazło się w województwie gdańskim,zapomniano o
tym,ze niegdyś,jeszcze niedawno było portem z prawdziwego zdarzenia,za
panowania komunistów-został reaktywowany przemysl ciężki -kooperacja ze
stoczniami i energetyką,później województwo elbląskie-1975 do 1999,podwaliny
reaktywacji portu,teraz mamy to co mamy,nalezymy do województwa,z ktorym nigdy
nic nas nie łaczyło,odcięto nas od mierzei wislanej,Żuław,Zalew Wislany zostal
podzielony pomiedzy dwa wojewodztwa,a Elbląg został przyłaczony ,jakby na
siłe,wbrew woli jego mieszkańcow,do obcego kulturowo i historycznie
Olsztyna,miasta,ktore chelpi się swoja wojewodzkoscią ,dzieli i rządzi,czy tak
to miało być?....
Obserwuj wątek
    • elbinger1237 Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. 07.01.10, 19:58
      Dobrze gada!
      • jaca5a Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. 07.01.10, 23:07
        Elbląg dawno temu zrezygnował z przynależności do Hanzy.Więc nie jest
        hanzeatyckim miastem!!!
        • regres159 Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. 08.01.10, 07:55
          jaca5a napisał:

> Elbląg dawno temu zrezygnował z przynależności do Hanzy.Więc nie
          jest
          > hanzeatyckim miastem!!!
          A moze słyszales cos o nowej hanzie?Jezeli nie,to nie zabieraj głosu.
          • jaca5a Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. 08.01.10, 17:45
            Nowa Hanza to dziadostwo które nie wiadomo w jakim celu zostało utworzone. Co
            Elbląg z tego ma? Kiedy w Elblągu utworzono Kompanie Wschodnią, Hanza wystąpiła
            przeciwko Elblągowi.Miasto postąpiło słusznie,występując z Hanzy. Tak więc
            Elbląg od paru wieków nie jest miastem hanzeatyckim!
            • Gość: marek Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. IP: *.elblag.vectranet.pl 08.01.10, 18:06
              Hanza została rozwiązana w 1669 roku,i nie mów,ze Elblag dzieki tej organizacji
              nie rozwijał się dynamiczniej od innych miast Rzeczypospolitej,był większy od
              Poznania,Wilna,mniejszy od Gdańska i Krakowa,jak się ma to teraz?No sam
              pomyśl,teraz jesteśmy zatęchłą prowincją:(,a Nowa Hanza?No cóż,to tylko
              symbolika,z której miasto ma niewiele.
              • regres159 Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. 08.01.10, 18:43
                Jeszcze chciałbym dodać,że w czasie istnienia województwa elbląskiego,jego
                dochód na jednego mieszkańca był wyższy od sąsiedniego,olsztyńskiego, ponad
                dwukrotnie i planiści nowego podziału na dwanaście regionów,stwierdzili,ze
                Olsztyn jest za mały i za słaby ekonomicznie,by sprostać administrowaniu tak
                dużego regionu,jakim ma być warmińsko-mazurskie,więc szukano jakiegoś miasta z
                brzegu,by podciągnąć statystykę Kwidzyn się nie dal,Suwałki też,więc trafiono na
                Elbląg,w którym lewicowy Witold G-W opowiedział się(nie wiem w czyim imieniu,na
                pewno nie moim i większości mieszkańców Elbląga),to było na rękę dla zbieraniny
                Buzka i "dzięki"swojemu wysłannikowi z teczki-Walendziakowi,miasto zostało,za
                aprobatą magistratu,przyłączone do tej biedy,Olsztyn ograbił nas z wszystkiego
                co możliwe,miasto opuścili wartościowi ludzie,elbląska solidarność walczyła o
                równy status Elbląga w tym województwie,niestety,spełzło to na
                niczym.Przeprowadzono sondaż-referendum,w którym 98,5 proc.glosujacych
                opowiedziało się za odłączeniem naszego miasta od Olsztyna i połaczeniu go z
                pomorskim,nis z tego nie wyszło,wojewoda stwierdzil wynik sondażu jako nieważny
                i niewiążący,tak to zostaliśmy oderwani od korzeni,sponiewierani i wysysani
                przez pazerną pijawkę szuwarowo-bagienną.Wiele zawdzięczamy naszej
                "kochanej"lewicowej władzy elblaskiej,która licząc na środki unijne,pogrążyła
                elblaską gospodarkę w marazmie,a miało być tak pięknie,Elbląg miał być motorem
                rozwojowym tego biednego regionu,czym jest?Jest pośmiewiskiem i powodem do drwin
                pyszałkowatych włodarzy olsztyńskich,ale kij ma dwa końce.
                • ol4 Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. 09.01.10, 00:14
                  regres159 napisał:

> Jeszcze chciałbym dodać,że w czasie istnienia województwa elbląskiego,jego
                  > dochód na jednego mieszkańca był wyższy od sąsiedniego,olsztyńskiego, ponad
                  > dwukrotnie i planiści nowego podziału na dwanaście regionów,stwierdzili,ze
                  > Olsztyn jest za mały i za słaby ekonomicznie,by sprostać >administrowaniu tak
                  > dużego regionu,jakim ma być warmińsko-mazurskie,więc szukano jakiegoś miasta z
                  > brzegu,by podciągnąć statystykę Kwidzyn się nie dal,Suwałki >też,więc trafiono
                  na Elbląg,

Regres poczytaj dane statystyczne i potem wypisuj swoje brednie. Jeśli masz
                  jakies dowody na swoje wypociny to je przedstawi.
                  Ja ci proponuje poniższe opracowania, gołym okiem widać jak kształtowało się PKB
                  w regionach. Nie mówiąc o używaniu pojęcia dochód, sprecyzuj co masz na myśli.

www.rp.pl/temat/86748.html
                  www.funduszestrukturalne.gov.pl/informator/npr2/ekspertyzy/polityka%20regionalna%20gorzelak.pdf
                  • Gość: Jasiou Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 01:44
                    Może zanim zaczniesz przedstawiać te mapki zobacz jak interpretuje się tu region
                    elbląski - nie jako byłe woj. elbląskie, ale Elbląg + zachodnia część
                    województwa w-m z wykluczeniem wschodniej części Pomorskiego. Czyli jakiś
                    sztuczny twór. A to bardzo duża różnica. Byłe elbląskie jako całość to trochę
                    inna bajka. Teraz kapejszyn?
                    • regres159 Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. 09.01.10, 11:45
                      OL4,PRZEDSTAW ,JAK BYŁO PRZED 1999.
                      • Gość: Z Olsztyna Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. IP: *.olsztyn.mm.pl 09.01.10, 12:36
                        Tak narzekacie na ten Olsztyn, szczerze nienawidzicie :) , a ja się
                        zapytam, dlaczego? Gdzie tu wina Olsztyna i jego mieszkańców?
                        Co by było gdyby w wyniku reformy to Elbląg stałby się stolicą
                        województwa warmińsko-mazurskiego, a Olsztyn by był zwykłym miastem
                        powiatowym? Dobrze by było, prawda? Cieszylibyście się i na pewno
                        nie oddali Olsztynowi ani trochę władzy, bo po co? To by nie leżało
                        w Waszym interesie, ani kompetencjach (nie samorząd o tym decyduje).
                        Czego Wy oczekujecie, że władze Olsztyna oddadzą urzędy i
                        stołeczność? A mieszkańcy Olsztyna temu przyklasną? Bo tak by było
                        sprawiedliwie?
                        Olsztyn dostał, to się cieszy. Elbąg nie dostał. Widocznie nie miał
                        siły przebicia, pretensje możecie mieć do swoich władz i
                        reprezentantów.

Nie winą Olsztyna i jego mieszkańców jest obecny stan. A że jest on
                        dla nas korzystny, nikt nie będzie z tego rezygnował. Każdy samorząd
                        musi dbać o swoje, taka jest jego rola.
                        • Gość: Jasiou Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 13:48
                          Ja osobiście nie byłbym zadowolony, dlatego że Elbląg nie jest miastem
                          warmińsko-mazurskim i nie chciałbym aby był fałszywie utożsamiany z tymi
                          ziemiami. Wolałbym województwo elbląskie w kształcie podobnym do przedrozbiorowego.
                          • Gość: Z O Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. IP: *.olsztyn.mm.pl 09.01.10, 14:05
                            Nazwa województwa nie ma tu znaczenia. Chodziło mi o styuację, w
                            której Elbląg byłby stolicą województwa, w którym znajdowałby się
                            również Olsztyn.
                      • ol4 Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. 09.01.10, 14:27
                        regres159 napisał:

> OL4,PRZEDSTAW ,JAK BYŁO PRZED 1999.

Czytać nie umiesz?
                        • regres159 Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. 10.01.10, 15:11
                          Ol4 umiem czytać i dosyc dobrze znam geografię,dawne województwo elbląskie
                          to:Elbląg,Kwidzyn,Malbork,Nowy Dwór
                          Gdański,Braniewo,Frombork,Orneta,Sztum,Krynica Morska,Pieniężno i to właśnie
                          intersuje mnie ten obszar,a nie jakies sztuczne twory,utworzone po 1999,w celach
                          statystycznych,z których to zostały wziete dane sprzed reformy.Sam Elbląg i
                          Kwidzyn były motorem napędowym dla reszty województwa,mimo niechęci tego
                          drugiego do pierwszego,to elblaskie,zulawskie rolnictwo,to turystyka Mierzei
                          Wislanej,to Malbork.Sa to tereny powiązane infrastrukturą i gospodarką,szkoda ze
                          twardogłowi z centrali tego nie zauważyli,nie przekonałeś mnie i nie
                          przekonasz.P.S.Olsztyn w tamtym czasie stal z boku i z zazdroscią przyglądał się
                          elbląskim sukcesom gospodarczym,bez urazy-byliście,jesteście i będziecie nie
                          Polską B,ale C,a my z wami razem,co naprawdę mnie boli:(Kiedyś rozmawiałem
                          podczas wycieczki po Zalewie Wiślanym z pewnym emerytem z Olsztyna,który
                          stwierdził,że w większe gó...,jakim jest Olsztyn,nie mogliśmy się wpakować,w
                          pełni tego pana popieram i bardzo szanuję Jego obiektywizm.
                          • ol4 Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. 10.01.10, 16:41
                            regres ty jestes kretynem?

Szacunki wartości produktu krajowego brutto a na jednego mieszkańca w 1998:
                            Podregion 35 - elbląski 10798 zł
                            Podregion 36 - olsztyński - 12069 zł
                            Podregion 29 - gdański - 10129 zł

Co z tego wynika? Nawet ze swoimi Kwidzyniami i Nowymi Dworami nie ukręciłbyś
                            2krotnie więcej PKB per capita w swoim regionie.

A od miast warmińskich (Frombork, Orneta, Braniewo, Pieniężno) to się trzymaj z
                            daleka bo sam pisałeś , że Elbląga z Warmią nic nie łączy. A teraz wyciągasz po
                            te miasta łapska? Wielka potęga elbląskiej gospodarki zbudowana na potencjale
                            warmińskim? Pożałowania godne.

• regres159 Do ol4. 12.01.10, 21:54
                              Chłopcze,nie życzę sobie wyzwisk pod moim adresem i nie będę ubliżał
                              tobie,chociaż na to zasługujesz.Fakt,że warmińskie Braniewo,Frombork i Orneta
                              były w województwie elbląskim,nie świadczy wcale o tym,że to Elbląg zabrał je
                              Olsztynowi,zostały po prostu przyłączone do nowego województwa elbląskiego na
                              przez gierkowskich decydentów,czy wyszło im to na niekorzyść?Orneta była i jest
                              biednym i małym miasteczkiem,Braniewo i Frombork-to pierwsze stanęło na
                              nogi,dzięki nowoczesnemu browarowi i przejściu granicznemu w
                              Gronowie,powiązaniom komunikacyjnym z Elblągiem i Trójmiastem,zobacz,co Olsztyn
                              zrobil z Braniewem,to smutne,jak to miasteczko podupadło gospodarczo,pytam
                              się,tak naprawde,co daje warmińskość?Ps.Jak nie potrafisz odróznić terenu
                              dawnego wojewodztwa elblaskiego od dzisiejszego podregionu,ktory,w dużej częsci,
                              nigdy nie był powiazany z Elblagiem,to wybacz,dyskusje z toba sa zbyteczne i
                              jałowe,a epitety zachowaj dla siebie.
                        • Gość: Na marginesie Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. IP: *.elblag.vectranet.pl 10.01.10, 21:26
                          Po jaka cholere komu potrzebna byla jakas zasrana reforma
                          administracyjna? Co poprawila? Moze ktos zrobil rachunek zyskow i
                          strat w skali Polski czy chocby poszczegolnych wojewodztw? Tak samo
                          udala sie reforma sluzby zdrowia i nie ma mocnych!
                    • ol4 Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. 09.01.10, 14:30
                      Gość portalu: Jasiou napisał(a):

> Może zanim zaczniesz przedstawiać te mapki zobacz jak interpretuje się tu region
                      > elbląski - nie jako byłe woj. elbląskie, ale Elbląg + zachodnia >część
                      województwa w-m z wykluczeniem wschodniej części Pomorskiego. Czyli jakiś
                      > sztuczny twór. A to bardzo duża różnica. Byłe elbląskie jako > całość to
                      trochę inna bajka. Teraz kapejszyn?

Teraz udowodnij, że byłe elbląskie miało 2krotnie większy dochód od olsztyńskiego...
                      Bo dane które przedstawiłem pokazują, że na pewno tak nie było.
                      Poza tym nie pokazuje mapek tylko dane statystyczne
                      • Gość: marek Do OL4 IP: *.elblag.vectranet.pl 09.01.10, 15:28
                        Nie wiem tak naprawdę,co tutaj chcesz udowodnić?Ja wroce wlasnie do tych
                        mapek,one nie pokrywaja się z granicami dawnych,49 województw,te sztuczne
                        twory,które nie miały żadnych powiązań gospodarczych ani historycznych,z
                        Elblagiem,to tylko zwykła statystyka.Jezeli chodzi o scisłośc,to mam na
                        mysli:Działdowo,Lidzbark ,Nowe Miasto Lubawskie itp.,to jest chore,nie
                        uważasz?Podczas reformy samorzadowej Polski,powinno sie uwzględnić
                        powiazania:historyczne,gospodarcze,geograficzne,infrastrukturalne,gdyby
                        warm.-maz. powstało z połaczenia dawnego całego elblaskiego i dawnego,calego
                        olsztyńskiego i w obydwu tych miastach były organy wladzy samorządu
                        wojewodzkiego i wojewody,sytuacja byłaby przejrzystsza,ale co ja tu będę się
                        wysilał,ol4 wstawi nowe tabelki i na tym sie skończy.Ps.stąd niechęć mieszkańcow
                        Elblaga do Olsztyna.
                        • ol4 Re: Do marka który nie czyta postów 09.01.10, 16:04
                          Przeczytaj całość uważnie.
                          regres wyraził pogląd, że dochód (cokolwiek to oznacza) na mieszkańca w woj.
                          elbląskim był dwukrotnie wyższy niż w olsztyńskim.
                          więc niech on teraz poda tabelki albo inne dane statystyczne, które potwierdzą
                          ten pogląd.
                          wszelkie źródła jakie ja znalazłem twierdzą wręcz przeciwnie, nie sądze aby
                          Elbląg + Nowy Dwór Gdański był dwukrotnie bogatszy niż Elbląg + Nowe Miasto
                          Lubawskie, więc podane przeze mnie dane są najlepszymi jakie dotychczas mamy
                          • Gość: Jasiou Re: Do marka który nie czyta postów IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 18:11
                            Nie wiem, czy dochód był 2x większy. Mi chodzi tylko o to, że te dane są zebrane
                            z regionu, który nie pokrywa się woj. elbląskim. W pierwszym linku masz
                            "podregion 35 - elbląski". Co to znaczy? Jak na mój gust to to samo, co na mapce
                            z linku 2 na 1wszej stronie. Granice tego "czegoś" to nie woj. elb. więc nie
                            mamy porównania.
                            Nowy Dwór Gd. może i nie był najbogatszy, ale Elbląg, Kwidzyn, Malbork + cała
                            turystyka nadmorska działająca w jednym organizmie miała moim zdaniem sporo
                            większą "siłę" niż ten twór, który widzimy na wspomnianej mapce. pzdr.
                            • ol4 Re: Do marka który nie czyta postów 10.01.10, 16:29
                              Gość portalu: Jasiou napisał(a):

> Nie wiem, czy dochód był 2x większy.

To jak nie wiesz to po co się wtrącasz? Dyskusja moja i regresa dotyczy tego
                              czego Ty nie wiesz. Dasz więc porozmawiać?
                              • Gość: Jasiou Re: Do marka który nie czyta postów IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.10, 17:00
                                To jest publiczne forum, a nie wasza dyskusja więc będę się wtrącał kiedy będę
                                chciał :)
                                Nie wiem czy był 2x większy, ale wiem że był większy.
                                A musiałem się wtrącić, bo podstawiasz jakieś dziwne dane, nie mające wiele
                                wspólnego z województwem elbląskim.
                                Miłej dalszej rozmowy.
                            • jaca5a Prawda w oczy kole :P 10.01.10, 18:49
                              Dawne województwo Elbląskie miało lepsze wyniki ekonomiczne i to dosyć sporo od
                              dawnego woj. Olsztyńskiego.Woj. Elbląskie było zaliczane do województw
                              przemysłowo-rolniczych a Olsztyńskie do rolniczo-przemysłowych.I to już powinno
                              zamknąć tą dyskusje. Ktoś mądry i wykształcony skuma o co biega. Ale specjalnie
                              dla ol4 i innych dodam jeszcze że w tym czasie ABB Zamech i IP Kwidzyn miały
                              przychody równe z przychodami wszystkich firm działających w Olsztynie.Koniec
                              tematu!
                              • ol4 Podajcie dane fantaści ! 10.01.10, 19:23
                                No to pokaż jakies dane aby to udowodnić.
                                Takie pierdoły to można opowiadać na poczekaniu ale konkrety proszę.
                                • jaca5a Re: Podajcie dane fantaści ! 11.01.10, 19:32
                                  Chyba wyraziłem się jasno. Koniec tematu. Podyskutuj sobie na swoim forum o
                                  tramwajach,Filharmoni i basenie olimpijskim :P
                                  • ol4 Re: Podajcie dane fantaści ! 12.01.10, 01:10
                                    kolejny nieuk? nie potrafi udowodnic swoich bzur wiec konczy temat? ta wasza
                                    potęga przemysłowa elbląga istnieje tylko w waszych głowach
                                    • jaca5a Re: Podajcie dane fantaści ! 12.01.10, 18:30
                                      Nieuk? Pamiętaj,jaca5a ma zawsze racje!!!
                                    • alfik45 Re: Podajcie dane fantaści ! 24.01.10, 19:44
                                      Ol4,ty przygłupie,spadaj do swojej wiochy,buraku.
                                      • Gość: swiatowy Re: Podajcie dane fantaści ! IP: 91.104.84.* 27.01.10, 22:01
                                        Elblag ma tyle z Pomorzem wspolnego co Litwa z Rosja
                                        • alfik45 Re: Podajcie dane fantaści ! 27.01.10, 22:03
                                          Spadaj niedouczony buraku do szkoły,wiekszego przygłupa nie widziałem.Gość
                                          portalu: swiatowy napisał(a):

> Elblag ma tyle z Pomorzem wspolnego co Litwa z Rosja
                                          • Gość: swiatowy Re: pomorski elblag,slaski sosnowiec,podlaska lomz IP: 91.104.84.* 27.01.10, 22:50
                                            Swoim ciaglym ujadaniem na ten sam temat "Elblag do Pomorza"nie
                                            zmienisz faktu ze Elblag NIE LEZY NA POMORZU!tak samo jak Litwa czy
                                            Estonia nie leza w Rosji a Edenburg w Anglii
                                            • Gość: Jasiou Re: pomorski elblag,slaski sosnowiec,podlaska lom IP: 81.219.136.* 27.01.10, 23:59
                                              Podaj jakiś link lub tytuł książki w którym jest informacja, że Elbląg nie leży
                                              na Pomorzu Gdańskim. Ja mogę podać masę takich, co dowodzą, że leży.
                                              • Gość: swiatowy Re: pomorski elblag,slaski sosnowiec,podlaska lom IP: 91.104.84.* 28.01.10, 00:12
                                                ELblag lezacy na "Pomorzu Gdanskim"to wymysl kilku
                                                gdanskich "imperialistow" majacych wizje "Wielkiego
                                                Pomorza" .Niestety geografi nie da sie oszukac .Ja tez moge napisac
                                                ze Elblag lezy na Mazurach bo jest polaczony Kanalem Ostrodzko -
                                                Elblaskim.Zamiast przypisywac Elblag do regionu w ktorym nie lezy
                                                zacznijcie szanowac swoj subregion,maly bo maly i malo wyrazisty ale
                                                zawsze swoj.
                                                • Gość: gościu Re: pomorski elblag,slaski sosnowiec,podlaska lom IP: *.olsztyn.mm.pl 02.04.10, 19:53
                                                  Ostróda nie leży na Mazurach
                                              • Gość: swiatowy Re: pomorski elblag,slaski sosnowiec,podlaska lom IP: 91.104.84.* 28.01.10, 00:12
                                                zawsze swoj.
                                                zawsze swoj.
                                                • Gość: Jasiou Re: pomorski elblag,slaski sosnowiec,podlaska lom IP: 89.174.178.* 28.01.10, 08:25
                                                  No to proszę cię właśnie o podanie jakiegoś źródła gdzie mogę poczytać o Pomorzu
                                                  o jakim piszesz, ok? Bo faktycznie nie jest to jednoznaczne określenie, no ale
                                                  chciałbym jakieś wiarygodne informacje o tym "twoim" Pomorzu :)
                                            • Gość: Jasiou Re: pomorski elblag,slaski sosnowiec,podlaska lom IP: 81.219.136.* 28.01.10, 00:00
                                              p.s.
                                              prawie nas przekonałeś swoimi porównaniami. Zapomniałeś dopisać "tak samo jak
                                              Mars nie leży na Ziemi" i wszyscy byśmy byli oszołomieni argumentami :)
                                              • regres159 Re: pomorski elblag,slaski sosnowiec,podlaska lom 28.01.10, 07:43
                                                Światowy,jeżeli mój okrojony zarys historii Elbląga ci nie
                                                wystarczy,to wybacz,nie mamy o czym dyskutować.
                                                • Gość: mieszkaniec do swiatowego IP: *.elblag.vectranet.pl 28.01.10, 11:31
                                                  Jak sie juz wypowiadasz to pisz poprawnie *Kanał Elbląski*:P
                                                  • jaca5a Re: do swiatowego 28.01.10, 17:42
                                                    Olsztyn to nie Mazury!
                                                  • regres159 do elblążan 28.01.10, 18:18
                                                    Chciałbym się spytać elblążan z tego forum,czy naprawdę dalej jesteście za
                                                    byciem w tym biednym regionie,niepowiązanym
                                                    gospodarczo,infrastrukturalnie,mentalnie i historycznie z naszym miastem
                                                    ?Ja,osobiscie ,jestem niezadowolony i bardzo bym chciał odłaczenia calego
                                                    powiatu wraz z miastem od tego łez padołu,juz sam stopien bezrobocia,wskazuje na
                                                    to,ze bycie w tym dziwnym tworze administracyjnym nie ma najmniejszego sensu.
                                                  • Gość: głupi Jasiou Re: do elblążan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 23:17
                                                    masz racje regres, zanim trafilismy do tego wojewodztwa wcale nie było u nas
                                                    bezrobocia !
                                                  • alfik45 Re: do elblążan 29.01.10, 07:33
                                                    Ziemia Elblaska do Pomorza.
                                                  • Gość: swiatowy Re: alfik 45 kaszub z Elblaga IP: 91.104.71.* 29.01.10, 20:38
                                                    Elblaszczyzna do Pomorza!
                                                  • Gość: Jasiou Re: do elblążan IP: 89.174.178.* 29.01.10, 08:25
                                                    W 1997 bezrobocie w Elblągu wynosiło ok 13% (niewiele ponad średnią krajową) w
                                                    1998 15%, a 3 lata później prawie 34%. Podawałem tabelkę niedawno, ale ktoś
                                                    wykasował wątek z tym postem.
                                                  • k.kreczman Re: do elblążan i olsztyniaków :D 29.01.10, 15:10
                                                    Witam serdecznie. Trafiłem na waszą dyskusję przez przypadek i jestem zdumiony
                                                    ilością "jadu" w niektórych waszych wypowiedziach. Niczym się nie różnicie
                                                    poziomem zacietrzewienia od naszych polityków na szczeblu centralnym. Pochodzę z
                                                    Białegostoku, ale od kilkunastu lat mieszkam i pracuję w Olsztynie(firma w
                                                    której pracuję ma tu swój oddział). I powiem jedno...jestem zdumiony, że sprawy
                                                    tego typu tak żywo wpływają na uczestników tego forum. A może warto byłoby się
                                                    dogadać? Współpracować? A nie tak typowo po polsku być podzielonym i nie
                                                    wykazywać chęci do współpracy. Rada dla Elblążan z tego forum. Robicie Panowie
                                                    wielkie szum i biadolicie a może brać przykład z niewielkiej Ostródy, która
                                                    wykorzystuje swoje położenie przy trasie nr 7(tak jak wasze) i jest pod względem
                                                    przyciągania inwestycji i wykorzystywania funduszy unijnych w polskiej
                                                    czołówce(wiem bo się tym zajmuję, konsultingiem w tych sprawach). A co do
                                                    zamożności regionów to powiem tak...ze zdziwieniem przeczytałem w Dzienniku
                                                    Gazecie Prawnej z 18 listopada ubiegłego roku, że z całej tzw. ściany wschodniej
                                                    subregion olsztyński ma najwyższe PKB na mieszkańca !!! Wyższe niż lubelski,
                                                    białostocki itp.
                                                    Ale w przypadku pozostałej części województwa nie wygląda to tak różowo. Panowie
                                                    z jednej i drugiej zwaśnionej strony, proponuję zakasać rękawy i wziąć się do
                                                    pracy. Razem można więcej niż osobno!!! Pozdrawiam
                                                  • Gość: Romek Myśl IP: 77.255.46.* 29.01.10, 16:19
                                                    Panowie z Elbląga, chcę zwrócić uwagę, że przynależność do konkretnego
                                                    większego, zamożniejszego województwa nie gwarantuje od razu jakichś
                                                    oszałamiających wyników gospodarczych. Najlepszym przykładem jest Radom. Miasto
                                                    na południowych rubieżach bogatego(a jakże) województwa mazowieckiego. Miato to
                                                    liczy 230 tys mieszkańców, więcej niż w Olsztynie czy Elblągu i co w związku z
                                                    tym? Bezrobocie ponad 20%!!!! W Warszawie, która ma bezrobocie na poziomie 2-4 %
                                                    ich głos w ogóle nie jest zauważalny a wszystkie inwestycje ich mijają bo są
                                                    lokowane w Warszawie. Przy podziale administracyjnym z 1999 roku brano pod uwagę
                                                    wariant, aby wcielić Radom do Lubelskiego i Oni teraz w podobny sposób gdybają,
                                                    że na pewno byłoby wtedy lepiej. Dlatego moi drodzy przyjaciele z Elbląga(mówię
                                                    szczerze, ponieważ wielu życzliwych ludzi znam w tym mieście), nie wiem czy
                                                    przypadkiem Elbląg nie miałby przypadkiem takich kłopotów jak Radom, będąc w
                                                    pomorskiem.Przecież włodarze Gdańska mieliby inne problemy niż załatwianie
                                                    inwestycji dla Elbląga, o to trzeba dbać samemu, niestety. A co do
                                                    przynależności historycznej to się z wami zgadzam, aczkolwiek bez Braniewa i
                                                    Frmborka(historyczne biskupstwo warmińskie:) Pozdrawiam
                                                  • regres159 Do Romka. 29.01.10, 16:58
                                                    Romku,nie jesteś mieszkańcem Elbląga,tylko przybyszem ze ściany wschodniej,aby
                                                    poczuć to co czujemy my,elblążanie,musiałbyś tutaj się urodzić,wychować i
                                                    mieszkać,więc swoje mędrkowanie zachowaj dla siebie.Gdyby Twój Białystok
                                                    przyłączono do województwa mazowieckiego,na pewno byś poczuł niesmak i niechęć...
                                                  • Gość: Jasiou Re: Do Romka. IP: *.ip.netia.com.pl 29.01.10, 19:52
                                                    Dokładnie tak jak mówi Regres. Zresztą dyskusja na ten temat popierana wieloma
                                                    argumentami toczy się intensywnie na tym forum od kilku lat i myślę że nie ma
                                                    sensu znowu odpowiadać na dosyć naiwne pytanie dlaczego "nie pogodzimy się i
                                                    razem nie weźmiemy do roboty". Gdyby każdą sprawę na świecie można było
                                                    przedstawić w taki sposób to na ziemi panowałby raj.
                                                  • Gość: swiatowy Re:popieram p.k.kreczmana IP: 91.104.71.* 29.01.10, 20:42
                                                    Razem mozna wiecej dlatego proponuje zeby Bialystok dogadal sie w
                                                    koncu z Lomza a miasta przestaly siac do siebie nienawiscia
                                                  • regres159 Re:popieram p.k.kreczmana 30.01.10, 17:02
                                                    Gość portalu: swiatowy napisał(a):

> Razem mozna wiecej dlatego proponuje zeby Bialystok dogadal sie w
                                                    > koncu z Lomza a miasta przestaly siac do siebie nienawiscia
                                                    Panie swiatowy,nie jest Pan dla mnie jakimś autorytetem,więc proszę nie zabierać
                                                    tutaj głosu:),dla mnie,starego elblążanina moje miasto jest miastem
                                                    pomorskim,czy się to komuś podoba,czy nie.
                                                  • Gość: swiatowy Re:popieram p.k.kreczmana IP: 91.104.98.* 30.01.10, 17:45
                                                    Panie regres159 ja tylko stwierdzam fakt ze Elblag lezy na Powislu
                                                    a nie Pomorzu ,nie ingerujac w panskie osobiste odczucia
                                                  • Gość: zd Re:popieram p.k.kreczmana IP: 94.254.254.* 30.01.10, 20:07
                                                    A kogo to obchodzi, te "swiatowe" stwierdzanie? Jutro stwierdzisz,że olsztynkowo to metropolia. Od Bezled do Jonkowa...
                                                  • regres159 Do swiatowego 30.01.10, 22:26
                                                    To jest forum dla normalnych,nie normalnych inaczej.
                                                  • Gość: Geograf Elblag jest odlegly od Pomorza prawie 40 km IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.10, 10:25
                                                    Wystarczy wziac pierwsza lepsza mape.Poprawianie sobie samopoczucia
                                                    za pomoca klamstwa jest chore.Elblag jest stolica krainy
                                                    geograficznej Powisle,nazywanej potocznie Zulawami.Choc te dwie
                                                    krainy nie pokrywaja sie dokladnie.Czyli Powisle - tak,Zulawy -
                                                    tak,Powisle - absolutnie nie...
                                                  • Gość: e.. Re: Elblag jest odlegly od Pomorza prawie 40 km IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.10, 14:08
                                                    I mimo zagłuszania nikt nie ma żadnych danych że w elbląskim dochód był dwa razy
                                                    większy. Regres skompromitował siebie i elblaską częsć tego tematu. Wstyd hańba
                                                    i gnój. Inni jeszcze głupsi Jaca Jasiou Elbinger poparli regresa. Niby nic sie
                                                    nie stało. Wstydze się ze jestem elblązaninem bo w tym miescie mieszkają kłamcy
                                                    tacy jak wyzej którzy nawet nie portafią próbować uzasdnic swojego kłamstwa.
                                                    Gdzie jest napisane ze w elblakim dochod był dwa razy większy? Gdzie są
                                                    przeprosiny kłamcy?
                                                  • Gość: Jasiou Re: Elblag jest odlegly od Pomorza prawie 40 km IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.10, 15:36
                                                    Taki z ciebie elblążanin jak z koziej dupy trąba, skoro nawet nie wiesz gdzie
                                                    leży Elbląg i co to jest Pomorze. Taki termin jak Powiśle teoretycznie w ogóle
                                                    nie powinien być używany, bo nie ma do tego historycznych przesłanek. Radzę
                                                    więcej czytać na ten temat, zanim się coś tu napisze. Poczytaj coś o Prusach
                                                    Zachodnich (o ile w ogóle wiesz co to było). Co do dochodu nie twierdziłem, że
                                                    był on 2x większy, ale że na pewno był większy i woj. elb. dobrze stało
                                                    gospodarczo, a jego rozbicie źle się odbiło dla regionu.
                                                    Tyle piszecie tu o słynnym bezrobociu, ale nie potraficie do tych swoich pustych
                                                    łebków przyjąć, że podskoczyło ono o ponad 20% właśnie w momencie reformy?:

http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=3&ved=0CA4QFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.elblag.up.gov.pl%2Fzalacznik%2Fid%2F363&rct=j&q=bezrobocie+elbl%C4%85g+1998&ei=IpRlS9vmFIKd_Aay69ixDw&usg=AFQjCNE2tm_De3miMUw4a450_8n9TSfppw

Jeżeli chodzi o dane gospodarcze, niestety GUS na swoich stronach nie sięga tak
                                                    daleko czasowo, więc jak czas pozwoli to może w końcu złożę wizytę w bibliotece
                                                    w celu pogrzebania w jakichś rocznikach.
                                                  • Gość: Jasiou p.s. IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.10, 15:43
                                                    P.S. Za czasów województwa elbląskiego nikt nie miał wątpliwości, że Elbląg jest
                                                    miastem pomorskim, ba nawet z przesadą - niemal nadmorskim. Powiązanie naszego
                                                    miasta z Żuławami i Mierzeją było rzeczą oczywistą. Naprawdę te 10 lat
                                                    propagandy wystarczyło, żeby wyprać wam mózgi? Ehhh...
                                                  • Gość: swiatowy Re: p.s. IP: 91.104.86.* 31.01.10, 16:33
                                                    Reforma administracyjna w roku 75 i utworzenie 49 wojewodztw byla
                                                    wymyslem komunistow majaca na celu rozbicie wiezi lokalnych i
                                                    pozbawieniu mieszkancow Polski tozsamosci regionalnej.Podzial Polski
                                                    na 17 wojewodztw byl podzialem bardzo dobrym i prawie optymalnym
                                                    (nalezalo by pomyslec o woj.bielskim,czestochowskim,moze
                                                    radomskim).Dziwne woj.elblaskie (tak jak
                                                    sieradzkie,skierniewickie,krosnienskie i inne tego typu) powstalo z
                                                    grabierzy czesci Warmii i Pomorza(dlatego naturalna rzecza bylo ze
                                                    zachodnia czesc "wojewodztwa elblaskiego"ciazyla w kierunku Pomorza
                                                    2."Zwiazki Elblaga z Gdanskiem"
                                                    Polegaly na tym ze Zamech produkowal turbiny do statkow dla Gdyni ,
                                                    Gdanska czy Szczecina a mlodzi ludzi co by tu nie mowic z miasta
                                                    bez wiekszych perspektyw szukali szczescia w Trojmiescie.Na tym
                                                    te "zwiazki" sie koncza
                                                    3.reforma administracyjna 98 rok
                                                    W 2 dekadzie lat 90-tych bezrobocie w Polsce szacowalo sie w
                                                    granicach 20 % w Elblagu i na naszych ziemiach ,ktore byly
                                                    czescia "wojewodztwa elblaskiego"np.Braniewo wynosilo one prawie 30%
                                                    Tak o rozwoj wojewodztwa dbal Elblag
                                                    P.S.Legendy i basnie o tym jak zaraz po godz.00.00 pamietnego roku
                                                    tiry na olsztynskich blachach wywozily elblaskie dobra(zeszyty
                                                    formatu A4,krzesla,kalkulatory itd.)z urzedu wojewodkiego prosze
                                                    zostawic dla stadionowych dresiarzy
                                                    4.Elblag lezy w subregionie o nazwie Powisle albo jak kto woli
                                                    Zulawy i nie posiada bezposredniego dostepu do morza
                                                  • Gość: zd Re: p.s. IP: 188.33.10.* 31.01.10, 18:04
                                                    turbiny dla statków z "Zamechu" - jesteś swiatowy bezkonkurencyjny w temacie, tak ja zresztą i w pozostałych....
                                                  • Gość: znafca światowy nic nie wie o Elblągu!;) IP: *.elblag.vectranet.pl 31.01.10, 20:06
                                                    W Zamechu dla stoczni robiono m.in. kotwice, przekładnie zębate,
                                                    stery strumieniowe i elementy kadłubów. Właściwie to Zamech był też
                                                    największym m.in. zakładem hutniczym na północy Polski w szczytowym
                                                    okresie zatrudniał około 11000 pracowników;) Z resztą tradycje
                                                    hutnicze są kontynuowane, niedano Alstom uruchomił kolejną wielką
                                                    odlewnię w Elblągu;) Na bazie dawnego Zamechu funkcjonuje obecnie
                                                    kilka firm oprócz wspomnianego Alstomu także Maag i Siemens;)
                                                    Turbiny panie światowy to się robi dla elektrowni!!!;) Prawda jest
                                                    taka, że Elbląg był, jest i będzie miastem przemysłowym czy to się
                                                    komuś podoba czy nie!;)
                                                  • Gość: swiatowy Re: światowy nic nie wie o Elblągu!;) IP: 91.104.86.* 31.01.10, 20:31
                                                    To Elblag nie tylko ze lezy na Pomorzu ale posiada rowniez hute!Huta
                                                    Elblag!!
                                                    P.S.Czy miasto ,ktore liczy ponad 120 tys.mieszkancow i posiada
                                                    jeden sredniej wielkosci zaklad przemyslowy zatrudniajacy okolo 1000
                                                    osob mozna nazwac miastem przemyslowym to kwestia bardzo dyskusyjna
                                                  • regres159 Re: światowy nic nie wie o Elblągu!;) 13.03.10, 15:01
                                                    Światowy,odlewnia to jeszcze nie huta,bo w hucie oprócz odlewów,metale poddaje
                                                    się obróbce plastycznej,takiej jak:kucie,walcowanie.Tutaj są wytwarzane tylko
                                                    odlewy staliwne,bądź żeliwne,można powiedzieć,że odlewnia jest częścią składową
                                                    huty,byłem tam,widziałem,proponuję zwiedzić:)
                                                  • Gość: marek Re: Elblag jest odlegly od Pomorza prawie 40 km IP: 77.255.23.* 31.01.10, 21:46
                                                    40 km.tzn. odkąd zaczyna się ,wedlug ciebie, Pomorze?Ps.Powisle
                                                    akurat lezy na terenie wojewodztwa pomorskiego,a Elbląg - na styku
                                                    Żuław Elbląskich i Wysoczyzny Elbląskiej i nigdy nie był stolicą
                                                    Powisla,to raczej Kwidzyn.Chciałbym jeszcze dodać,że przed
                                                    wiekami,głównym ramieniem Wisły była rzeka Nogat,a nie Leniwka,ktora
                                                    przepływała przez Elbląg,jednak regulacje melioracyjne skierowały
                                                    koryto Nogatu troche na zachod od miasta,tak więc pojęcie
                                                    geograficzne Pomorza jest względne i dyskusyjne,czy Toruń jest tak
                                                    wybitnie pomorskim?-Nie,ale powiązania historyczno-gospodarcze łącza
                                                    to miasto,przedwojenna siedzibe woj,pom.,z tą krainą.
                                                  • executioner Re: Elblag jest odlegly od Pomorza prawie 40 km 17.04.10, 06:52
                                                    marek napisał:

> ... Pomorze? Ps. Powisle

Pomorze to nie Powiśle.

Powiśle to kraina historyczno-geograficzna ze stolicą w Kwidzynie, obejmująca
                                                    obszary nad dolną Wisłą, na jej wschodnim brzegu. Są to obszary położone na
                                                    północ od Grudziądza i na południe od Żuław Wiślanych.

Nazwa "Powiśle" jest w rzeczywistości nazwą sztuczną, silnie promowaną przez
                                                    władze PRL.
                                                  • Gość: gościu Re:popieram p.k.kreczmana IP: *.olsztyn.mm.pl 02.04.10, 20:04
                                                    Elbląg nie leży na Powiślu
                                                  • Gość: marek Re:popieram p.k.kreczmana IP: *.elblag.vectranet.pl 17.04.10, 11:05
                                                    Ameryki nie odkryłeś:)
    • alfik45 Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. 27.04.10, 18:15
      Kiedy Elblag do Pomorza wróci?
      • Gość: swiatowy Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. IP: 91.104.103.* 27.04.10, 20:33
        "Kiedy Elblag do Pomorza wroci?"
        A co Elblag "odplynal"na rolkach po trawie od Pomorza?Elblag nie lezy na Pomorzu
        • regres159 Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. 27.03.11, 17:20
          Proponuję kontynuację wątku:)
          • Gość: swiatowy Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. IP: *.pool1.Croydon-GLN2000-BAS0001.orangehomedsl.co.uk 27.03.11, 19:12
            Prosze bardzo.Elblag lezy w subregionie o nazwie POWISLE albo jak kto woli ZULAWY
            • Gość: marek elbląski Re: Elbląg-hanzeatyckie miasto Pomorza. IP: *.elblag.vectranet.pl 28.03.11, 15:29
              A ty chyba leżysz na zmywaku?
            • presti-digitator Do sdwiatowego 27.12.11, 19:39
              Ale Żulawy,jako region,to cala delta Wisły i Żulawy Gdańskie,Malborskie i Elbląskie,tak więc,swiatowy sam sobie zaprzeczasz.
              • Gość: e Re: Do sdwiatowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 01:23
                -"Jeszcze chciałbym dodać,że w czasie istnienia województwa elbląskiego,jego
                dochód na jednego mieszkańca był wyższy od sąsiedniego,olsztyńskiego, ponad
                dwukrotnie " Regres

Już 5 lat czekamy na odpowiedź skąd Regres wziął te dane. Dane przedstawione przez innych wskazuję wręcz odwrotnie że to dochód na mieszkańca woj. olsztyńskiego był wyższy niż na mieszkańca elbląskiego.
                Przeprosin też nie było.
                To wstyd u hańba.
                • Gość: xy Re: Do sdwiatowego IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.01.12, 14:56
                  nie przesadzaj dawne nasze województwo lepiej stało finansowo od waszego,u nas cały rok kwitnął przemysł a u was jakaś śmieszna turystyka,którą do tej pory chcecie uszczęśliwić nasze miasto,jak już jesteśmy razem w tym nowym województwie to trzeba się zastanowić wszyscy razem jak stworzyć nowe zakłady pracy co się przyczyni do zmniejszenia bezrobocia,jak zatrzymać młody potencjał i co im zaoferować,bo za 1500zł nikt nie będzie zapuszczał korzeni w miastach woj.warm-mazurskiego.Sąsiednie województwa mają lepsze oferty i za godziwą płacę.Pozdro
                  • alfik45 Re: Do sdwiatowego 25.01.12, 17:59
                    Elblag do Pomorza,precz z burakami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka