Gość: Mary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 04:19 Dlaczego prowincjonalizuje nas i umniejsza nasze znaczenie? Sam Olsztyn to przeciez nie metropolia. Lecz Olsztyn za taka chce uchodzić!To tak zapyziałe i nielubiane w Polsce miasto! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matko74 Re: Olsztyn niszczy Elbląg 14.11.05, 11:30 Długo by o tym pisać Mary i już niejednokrotnie poruszaliśmy tę sprawę. U nas wiadomo,że Olsztyn, to nie metropolia i nią nigdy nie będzie, ale tam są dobrej wiary i niech są - ponoć wiara góry przenosi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Olsztyn niszczy Elbląg 14.11.05, 14:20 nudzicie sie? no przeciez wiadomo czemu Was niszczymy, nikt nie lubi konkurencji :-) a skoro mamy władze to korzystamy Odpowiedz Link Zgłoś
matko74 Re: Olsztyn niszczy Elbląg 14.11.05, 14:29 Korzystacie faktycznie i tak być powinno, wszak kto przy żłobie, najwięcej zgarnia. Czasem jednak przedobrzacie, a z Elbląga zrobienie sobie wroga było błędem (mogliśmy stanowić tandem tego województwa, ale olsztyńska zachłanność zrobiła swoje - niestety!). Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Olsztyn niszczy Elbląg 14.11.05, 15:08 Skoro pan Małkowski i jego pomagierzy, mają 40 IQ inteligencji to czego można było oczekiwać, po parobkach z Olsztyna :DDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Re: Olsztyn niszczy Elbląg 14.11.05, 16:10 Ten temat jest jak rzeka:P Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Więc my przejdziemy pod Gdańsk... 14.11.05, 15:07 mądrale i ciekawe co wtedy poczniecie :DDDDDD a wasze centrum handlowe Alfa ma multipleks, tyle że my mamy w Mulitkinie 6 sal a wy tylko 5 :DDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Re: Więc my przejdziemy pod Gdańsk... 14.11.05, 16:12 Zawsze to Multikino, a nie Helios:P Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Weź mnie nie rozśmieszaj :DDDDDDDDDDDDDDDDDD 14.11.05, 15:19 wy nawet na obchody 690 Olsztyna musieliście tramwaj z Elbląga wypożyczać, bo własne sobie skasowaliście w latach 60-tych XX wieku :DDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Re: Weź mnie nie rozśmieszaj :DDDDDDDDDDDDDDDDDD 14.11.05, 16:11 hm...i na wakacje 2004 też:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.11.05, 18:57 dziekuje za szczerosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Olsztyn niszczy Elbląg 14.11.05, 15:14 Więc proponuję podział regionu W-M, część zachodnia czyli powiaty od Elbląskiego(ziem.)do Olsztyńskego(ziem.) włączyć do Pomorza a resztę przekazać pod Białysok :) zresztą już obecnie ich szpitale podlegają pod Białostok :) a południową część regionu podzielmy pomiędzy Mazowsze i Kuj.-Pom. :) i w takim układzie Olsztyn zostanie powiatem grodzkim i ziemskim, na peryferiach woj.Pomorskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Lepiej tak .. 14.11.05, 16:18 generallo już lepiej zrobić równoprawny udział władzy, dwa miasta wojewódzkie, warmia pod Elbląg, Mazury pod olsztyn. Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Lepiej tak .. 14.11.05, 17:08 Majac stolice wojewodztwa i uniwerek przezyjemy jakos brak starego tramwaju - w koncu po to mamy elblonk zeby brac go jak mamy ochote Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Lepiej tak .. IP: 81.15.226.* 14.11.05, 17:27 Macie uniwerek,ale jakos nie widac efektow,nadajecie jak typowi wiochmani ze sloma w butach,ten uniwerek jest na ostatnim miejscu w rankingach.Jezeli ukonczyles ta uczelnie ,lub jestes jej studentem ,to wspolczuje poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el ol4 14.11.05, 18:14 Stare tramwaje, ale jare:P lecz nie całkiem takie stare jak sie okazuje oto skład wyremontowany w tym roku za 600.000 PLN www.tramwaje.elblag.webd.pl/img/805Na/ a takie oto nowiusieńkie tramwaje juz sa produkowane dla nas w Bydgoszczy, pierwszy wyjedzie we wrześniu 2006r. www.tramwaje.elblag.webd.pl/img/110lat/110lat_003.jpg do grudnia 2006 będzie ich 6 (w dalszych latach przyjada kolejne), ale sześć pierwszych, każdy po ok 6 000 000 PLN przewyższy wartośc tego waszego mzka:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Lepiej tak .. IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.11.05, 18:59 uniwerek to jest z nazwy... rolnicy, agrotechnicy, weterynarze... inteligencja metropolitarna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Lepiej tak .. IP: 81.15.226.* 14.11.05, 21:18 Robili wszystko na sile,aby to utworzyć,wcisnęli ART,WSP,WSD HOSIANUM,WSD Diecezji ELBLASKIEJ,NIE WIEM CO TAM JESZCZE.W odroznieniu od nich w takim Opolu czy Zielonej G.utworzono uniwerki na bazie WSP,a z WSI utworzono politechniki.Nigdy nie puszcze swoich dzieci na ta buraczaną uczelnię,mam na myśli uwm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pelasia Re: Lepiej tak .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 14:22 Taki uniwerek z wyższej szkoły roloniczej mocno komunistycznej i jakiegoś seminarium...to sobie w d wszdzcie.Ja tam pojadę studiować do wspaniałego ośrodka akademickiego jakim jest Trójmiasto-a nie do jakiegoś zapyziałego pseudouniwersyteckiego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
generallo masz rację... 15.11.05, 14:47 Gdańsk to prawdziwa metropolia, a nie jakaś wiocha z aspiracjami na wyrost chłopków uirzędujących na al.Piłsudskiego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Lepiej tak .. 14.11.05, 21:38 posejdon_el napisał: > generallo już lepiej zrobić równoprawny udział władzy, dwa miasta wojewódzkie, > warmia pod Elbląg, Mazury pod olsztyn. Tylko co zostanie dla Ełku ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Lepiej tak .. 15.11.05, 15:25 Jasne macie we wszystkim racje, tym bardziej cieszy mnie to ze elblonk jest niszczony hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Lepiej tak .. 15.11.05, 18:32 ol4 napisał: > Jasne macie we wszystkim racje, tym bardziej cieszy mnie to ze elblonk jest > niszczony hahahaha nie bedzie tobie do śmiechu, jak zlikwidują te parszywe woj. Warmińsko-Mazurskie :DDDDD za to ja będe tryumfował :) Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Re: Lepiej tak .. 15.11.05, 17:54 Ełk jest za małym miastem, to tak smao jakbysmy mówili o Tczewie. Odpowiedz Link Zgłoś
alt.pl.regionalne.elblag Re: Olsztyn niszczy Elbląg 15.11.05, 16:21 Bujaj sie z takimi haslami rowniz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: 81.15.226.* 15.11.05, 17:28 Ol4 ,przez poziom twoich wypowiedzi dostaje sie inteligentnym,z twojego miasteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:05 olsztyn nielubianym, miastem w polsce??? pierwszy raz w moim 30 letnim zyciu spotykam sie z tak smieszna i nieprawdziwa opinia! gdziekolwiek nie bylam w polsce ( a jestem olsztynianka) kazdy kto wiedzial, ze stad wlasnie pochodze,jak rowniez ci, ktorzy je odwiedzili wypowiadali sie na temat olsztyna w samych superlatywach!!! przeciez olsztyn to piekne miasto! nawet rodowici warszawiacy ci to powiedza. ale ze nialubiane??? rowniez nie spotkalam sie z taka opinia! co najsmieszniejsze to niejednokrotnie slyszalam, ze to wlasnie elblazanie maja sie za kogos lepszego od nas, olsztyniakow. zastanow sie nad tym co wypisujesz bo zaloze sie , ze waszego elblaga nie odwiedza rocznie tylu turystow co wlasnie nasz olsztyn a to chyba o czyms swiadczy??? nie chce tu nikogo obrazac ale taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 19:25 jak zwykle olsztynianka/olsztyniak przytacza odniesienia do wartosci wynikajacych z Wojewodzkowsci czyt. Zaborczosci... studentow wiecej, turystow wiecej, wszystkiego wiecej... wiec besztajcie Elblag, czesciej, dosadniej... to ze nawet dzieci wiedza gdzie jest olsztynkowo wynika z mapy administracyjnej i programu nauczania oraz dla glupszych polakow z mapy pogody... ale niektorzy moga tego nie rozumiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:31 ale taka jest prawda. nie wypowiadam sie po to , zeby komus tu dokuczyc ale kazdy ci to powie. wy elblazanie macie sie za bog wie kogo. zadzieracie nosa a tak naprawde to mozecie nam tylko pozazdroscic. nie twierdze, ze elblag to brzydkie miasto ale cos malo sie o tym waszym miescie slyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 19:38 "ale cos malo sie o tym waszym miescie slyszy" !!!! uruchom myslenie i zastanow sie dlaczego !!!! dlaczego sie slyszy o zielonej gorze? dlaczego o gorzowie? dlaczego o opolu? "mozecie nam tylko pozazdroscic" - zazdroscimy szalenie!!! monopolu na wladze i TYLKO TEGO!!! zeby pokazac Wam przez 7-8 lat jak to jest byc tlamszonym... nie zeby dokuczyc, tylko zeby pokazac... i Wasza sila okaze sie zludna, jeszcze za krotko sie WZMACNIACIE zebyscie sobie jako miasto powiatowe juz poradzili. i nagle okazaloby sie jak CIENIUTKIE POD KAZDYM WZGLEDEM jest... tak jak nam niespecjalnie wychodzi... wtedy zrozumiesz o czym mowa. ps. jeszcze z 10 lat monopolu i UDA SIE WielkiPlanWaszejEkipy - dzis za ochlapy na otarcie lez po grabiezach dziekuje. nie skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:03 a co ty sie tak denerwujesz kochany??? przeciez tylko stwierdzam fakty. czy ty i tobie podobni wypisujacy wszystkie te bzdety z palca wyssane naprawde nie macie powazniejszych problemow??? wiesz co? jestes naprawde smieszny. co wy chcecie od tego OLSZTYNA? skoro ci sie wydaje, ze jestes lepszy od nas olsztyniakow i ze wasze miasto jest doskonalsze od naszego to niech ci bedzie. kon by sie usmial! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.range81-155.btcentralplus.com 15.11.05, 20:14 Kompleksy mieszkancow powiatowego miasta na tle wiekszego wojewodzkiego lepiej rozwinietego miasta.To typowe dla prowincji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 20:22 z Waszych kompleksow bierze sie ciagle obrazanie Elblazan... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: 81.15.226.* 15.11.05, 20:25 Burakom typu swiatowy wstep wzbroniony,Olsztyn atrakcyjny turystycznie?Turyści sa tutaj tylko przejazdem,w drodze na wielkie jeziora,przyjada,przenocują i pojadą,coz macie do zwiedzania?Ta staroweczkę,planetarium,zamek,wysoka bramę,betonowe blokowiska?Gdybyscie mieli zbudowana obwodnicę drogową,omijali by was z daleka,a tak przejezdżajac przez srodek,zahacza o cosik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:45 jesli turysci chcieliby omijac olsztyn to watpie, czy wogole by sie tu zatrzymywali. nie przyszlo ci to do glowy??? cos mi sie wydaje, ze masz problem z mysleniem kolego wiec nie rob wstydu sobie i znacznie inteligentniejszym od ciebie elblazanom bo przez takich jak ty sa wlasnie glupie docinki pod waszym adresem. a planetarium w olsztynie jest najwiekszym planetarium w polsce. piszesz tez o betonowych blokowiskach. tego nie macie i w lepiankach zyjecie czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 21:52 "kolezanko" pomysl nieco jednak, szczegolnie o ludziach ktorzy sa w wieku conajmniej dojrzalym dla ktorych pokonanie trasy z dolnego slaska czy zachodniej polski na mazury liczacej 600-700km to zbyt wiele. zatrzymuja sie u "wrot" mazur, zapewne tez dlatego - nie TYLKO dlatego - ze sa zmuszeni do przejechania przez caly olsztyn. zgadzam sie z tym zdaniem : "jesli turysci chcieliby omijac olsztyn to watpie, czy wogole by sie tu zatrzymywali". NIE ZATRZYMYWALIBY SIE. dzis musza sie zatrzymac, kilkanascie razy zmuszeni do przebijania sie przez miasto. jesli wogole kiedys zbudujecie obwodnice NIE ZATRZYMAJA SIE. pojada dalej, bo zyskaja conajmniej 30 minut... zatrzymaja sie gdzie indziej. Ci ktorzy beda chcieli zwiedzic olsztyn wjada, bedzie ich nadal wielu, ale spadek bedzie zauwazalny... dlatego tez Prawdziwej Obwodnicy dlugo nie zbudujecie i bardzo sprytnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 22:07 a ja sie z toba nie zgodze a wiesz dlaczego? moj maz pochodzi ze slaska i przyjechal do olsztyna. tu wlasnie mieszka bo tu mu sie podoba. malo tego. z miasta z ktorego pochodzi niejedna rodzina przeprowadzila sie wlasnie do olsztyna. osobiscie znam rodziny ktore mieszkaly w okolicy elblaga na wsi i wyprowadzily sie do olsztyna. poczytaj sobie statystyki dotyczace liczby mieszkancow zamieszkujacych dane miesto. ilosc mieszkancow olsztyna wzrasta jak na razie. niestety ale liczba mieszkancow elblaga ostatnio sie obnizyla . co sie natomiast tyczy turystow to dlaczego mieliby na sile omijac olsztyn? jesli ktos mieszka na slasku i to chyba dla takiej osoby frajda jest jesli wyjedzie sobie tam gdzie jest czyste powietrze, jeziora, lasy. jesliby rzeczywiscie mieli omijac olsztyn to przeciez juz by sie tak dzialo, prawda? niezaleznie od tego czy bylaby ta obwodnica czy nie! jesli ktos chce jechac nad morze to jedzie nad morze i wcale nie musi przedzierac sie przez olsztyn jesli tego nie chce bo mu przeciez nie po drodze, prawda? rownie dobrze moze pojechac inna trasa! jesli ktos chce jechac do mragowa to przedrze sie przez olsztyn tak czy siak nawet tu sie nie zatrzymujac! jesli ktos chce jechac do malborka, fromborka rowniez wcale nie musi jechac przez olsztyn. i co? potrzebna komus do tego obwoodnica? chyba nie, prawda? wiec bedzie ona czy nie nie widze tu zadnej roznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 22:47 jak zwykle fakty zwiazane z "wojewodzkoscia"... wieksza migracja... jasne, tyle ze nie zauwazasz ze ten naplyw - odczuwalny tylko dzieki tysiacom studentow - wiaze sie z brakiem dzialan STOLICY w celu likwidacji przepasci, celowym brakiem, ktory ma na celu poglebienie przepasci... przepasci ktora zaczela sie od "zaborczosci i grabiezy" od 1999 roku... efektem bezrobocie w regionie! efektem brak niemal rownorzednej uczelni wyzszej, w niemal rownorzednym Elblagu! a powiedz prosze co robi STOLICA by w wojewodztwie bylo mniejsze bezrobocie? by bylo jak w dawanym za przyklad olsztynie? co robi by dostep do nauki byl latwiejszy? nic bo to nie przyniesie nic dobrego olsztynowi, mniej osob ucieknie do Was i wtedy bedzie Was ubywac... pisze to bez zadnych emocji, chlodno tak jak czynia swoje rzady WasiWladcyWojewodztwa. co do tej liczby mieszkancow, pozwol ze przytocze ci dane z 30/06/2005: Elblag - > 125523 olsztyn -> 162965. zapomnij wiec o "magicznych" 175 tys mieszkancow - rotfl... te brakujace 10-13 tys to wlasnie studenci, niezmiernie przydatni do wpompowywania kaski w lokalny rynek... co do obwodnicy - "jesliby rzeczywiscie mieli omijac olsztyn to przeciez juz by sie tak dzialo, prawda". problem w tym ze uboga infrastruktura drogowa nie pozwala czesto na to :( ale jak juz napisalem wczesniej, zatrzymuja sie nie TYLKO dlatego ze musza przejechac... ale ten przejazd przez miasto ulatwia zatrzymanie czesci chocby na chwile.. jesli ktos chce jechac do mragowa to przedzierajac sie przez olsztyn moze zdecydowac sie na odpoczynek i zatrzyma sie... "rownie dobrze moze pojechac inna trasa" problem w tym ze uboga infrastruktura drogowa nie pozwala czesto na to :( jesli ktos jedzie nad morze z rzadko przyjedzie do Was, choc zdarzaja sie i tacy... tak jak u Nas ci ktorzy jada na mazury akurat przez Elblag... i oby bylo wiecej turystow i u Was i u Nas, bo to wyjdzie tylko na dobre... ale nie mozna monopolizowac administracyjnie kazdej dziedziny - ja sie temu sprzeciwiam... a administracja od XV wieku jest w polsce miastotworcza :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 23:08 a ja sie z toba nie zgodze... a wiesz czemu? bo mojej zonie podoba sie bardzo wlasnie Elblag i jego okolice, to ona wybrala to miasto... niejedna rodzina, ktora wlasnie do Elblaga sie przeprowadzila od roku 1995 pochodzi z polski zachodniej. poczytaj sobie statystyki dotyczace migracji za ostatnie lata, z ktorych wynika jednoznacznie, ze atrakcyjny to olsztyn jest TYLKO dla mieszkancow wojewodztwa, w szczegolnosci powiatu olsztynskiego... a ta atrakcyjnosc bierze sie z podtrzymywania olbrzymich dysproporcji miedzy nim a reszta regionu... i Elblag wlasnie jest rownany w dol do regionu... Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Re: Olsztyn niszczy Elbląg 16.11.05, 10:12 wszystkim co przyjeżdzają ze śląska podobają się wszystkie miasta i miasteczka na północy. Nic zresztą dziwnego..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: 81.15.226.* 16.11.05, 21:20 Ja cie nie obrazam,agnes,tylko stwierdzam fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 21:54 nie czuje sie obrazona. Odpowiedz Link Zgłoś
nntp119 Re: Olsztyn niszczy Elbląg 17.11.05, 15:03 Dziewcze ! Ty to masz wyobrażnie ;D ...juz prawie, prawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vversa Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 15:32 Nie trzeba dwa razy do olsztynskich pisac, zeby sie przekonac o miescie, wystarczy wpasc na ich strone www - takaś 'puściutka' jakaś ta parodia w opini nie Elblążan. Nie wiem tylko co na to starsi rodzice olsztynscy muwiou. Ale co mnie to ;~` Odpowiedz Link Zgłoś
swir2006 Re: Olsztyn niszcza Olsztynianie z Elblaga 18.11.05, 14:17 "Elblazanie"! To ze chetnie odwiedzany jest Elblag i Olsztyn to nie znaczy ze Ci sami ludzie po wyjezdzie wpadli tam poraz kolejny... Wiec nie obrazajcie nie winnych ludzi z innych miast, bo wlasnie moje zdanie naprzyklad jest inne - czyli wiecej wam nie odpisze ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly Gdańszczanin Re: Olsztyn niszcza Olsztynianie z Elblaga IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.11.05, 15:22 Ja tam taki nie jestem. Mieszkam w Elblągu i nadal lubie Gdansk. Jak wroce z Elblaga do milo bede wspominal Elblazan ze mnie przyzwoicie przyjeli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dźdź Re: Olsztyn niszcza Olsztynianie z Elblaga IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.11.05, 15:23 Z jakiego obozu jestes ...od Walesowej czy tey alternatywnej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly Gdańszczanin Re: Olsztyn niszcza Olsztynianie z Elblaga IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.11.05, 15:25 Łatwo sie domysleć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 20:20 hehehe ja sie usmieje z tej "pseudoGrzecznosciowki"... jesli chcesz porozmawiac nt. "bzdetow z palca" mozemy sie spotkac... NIE UWAZAM ZE KTORES Z MIAST JEST DOSKONALSZE! UWAZAM ZE SA POROWNYWALNE! KAZDE MA SWOJE WADY I ZALETY. TO WY CIAGLE PROBUJECIE UDOWODNIC SWOJA WYZSZOSC! TO TWOI ZIOMKOWIE NOTORYCZNIE WTRACAJA SWOJE DOCINKI... czy ja jestem na Waszym forum i czy zakladam tematy typu "dzien przecietnego wiochmena"? nic o mnie nie wiesz, wiec nie pisz "Tobie podobni"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:34 UDERZ W STOL A NOZYCE SIE ODEZWA. musisz byc bardzo zakompleksiony jak rownierz TOBIE PODOBNI. glupi baran jestes i tyle. niczego nie rozumiesz. nie wiem tylko o czym mialabym z toba rozmawiac skoro juz teraz widze, ze niewiele do ciebie dociera? wypisujecie glupoty bo nie macie co robic. oczerniacie bogu ducha winnych olsztyniakow i miasto wlasnie dlatego bo macie sie za kogos lepszego. w koncu to wy elblazanie wypisujecie o olsztynie, ze to zapyziale i nielubiane miasto. my olsztyniacy tylko sie bronimy. na przyszlosc TY I TWOI ZIOMKOWIE zanim napiszecie cos podobnego walnijcie kilka razy glowa w sciane. moze odniesie to jakis pozytywny skutek bo odkad zaczelam czytac te wasze INTELIGENTNE WYPOWIEDZI to mam niezly ubaw. a swiadczy to tylko i wylacznie na wasza niekorzysc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 20:42 wiesz co, gdybym byl "Tobie podobnym" napisabym to samo o Tobie... oslabilas mnie bardzo... Ty masz naprawde bardzo niskie poczucie wlasnej wartosci... "oczerniacie bogu ducha winnych olsztyniakow i miasto wlasnie dlatego bo macie sie za kogos lepszego" ==> lepszego? ciekawa interpretacja... mam milczec kiedy mnie obrazaja TWOI ZIOMKOWIE i Ty sama? Ty nie potrafisz milczec, choc uwazasz sie obrazana przeze mnie... a ze TWOI ZIOMKOWIE zaczynaja zapominasz zapewne... kto Ci spral mozg, skoro stawiasz sie w roli sprowokowanej? napisze WIELKIMI LITERAMI: NIE GODZE SIE NA STAN W KTORYM ELBLAG JEST TRAKTOWANY JAK ZACOFANA I WYLUDNIONA WSCHODNIA CZESC WASZEGO FOLWARKU gdzie najwieksze miasto jest wielkosci dzielnicy Elblaga! zarowno przez CZESC olsztyniakow jak i NIEMAL WSZYSTKICH Wladcow CALEGO REGIONU pochodzacych z Waszego miasta... ps. w swoim sosie robcie sobie co i jak chcecie... ja nie mieszam sie w sprawy olsztyna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:49 czy ty naprawde nie masz innych i powazniejszych problemow? coraz bardziej mnie bawisz! zaczyna mi sie to podobac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg i region IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 21:01 jako mieszkanka NAJLEPSZEGO miasta w w wojewodztwie, STOLICY wojewodztwa napisz jak WladzeWOJEWODZTWAzOLSZTYNA rozwiazuja problemy tego regionu? 1. bezrobocie? 2. brak infrastruktury na wschod od olsztyna? 3. brak polityki prowadzacej do spojnego rozwoju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: 81.15.226.* 15.11.05, 20:47 Kazdy z nas ma tutaj ubaw,latem jezdze rowerem,a teraz z nudow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: 81.15.226.* 17.11.05, 16:21 A poczytaj wypowiedzi swoich ziomali na tematy elblaskie,typowe buractwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbulwersowany Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 17.11.05, 20:54 ...bylem pare razy w olsztynkowie. Byla zima.Wybralem sie pociagiem o zgrozo!Wiecej tego nie zrobie.Myslalem, ze pociag nie dojedzie. Stal 2h na jakiejs wiejskiej stacyjce przed samym olsztynkowem (pociagi nie mogly sie wyminac - XIX w). W koncu dojechalem do czegos co przypominalo dworzec, jakas kontstrukcja pachnaca glebokim PRELEM z nekajacymi co krok bezdomnymi. Przejde szybko - mysle - i wsiade zaraz w autobus lub trtamwaj. I tutaj zaskoczenie olsztynek nie ma symbolu duzego miasta. No trudno dojade moze autobusem - 20 min. czekania na mrozie, po czym przyjechal jakis bus - chyba zastepujacy autobus. Dalej jazda po jakis waskich dziurawych uliczkach wsrod domkow z lat 50! I to ma byc miasto, pytam sie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 22:02 moze ty pijany byles???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 20:24 "kochana" stwierdzam fakty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:37 twoja glupota stala sie faktem dokonanym. nic dodac nic ujac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 20:45 milutka jak na olsztynianke przystalo.... jak nie czegos nie umie zrozumiec to interpretuje ze ktos na olsztynkowo mowi nieladnie... brawo! dowodzisz tezy ze WSZYSCY z olsztynkowa to wyjatkowe bufony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:47 a co? prawda w oczy kole??? a wredny bufon to chyba ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 20:57 prawda w oczy kole? tak, Was w szczegolnosci... pomiedzy tysiacami obelg pojawiaja sie Fakty... jedna i druga strona ma racje... ale obelgi wygrywaja... bo prawda o wplywie "wojewodzkosci i polityki zaboru" na stolice i region ukrywana jest skrzetnie pod halde obelg... tyle ze to brutalna dla Was prawda, bo to nie Elblag ma obowiazek jako stolica dbac o wojewodztwo... to w czasie Waszych rzadow odbywa sie wybitny upadek wojewodztwa - te zmiany widac bardzo dobrze w Elblagu, ze wzgledu na liczebnosc i rozwinieta infrastrukture... na wschodnich rubiezach to sie nie rzuca tak w oczy bo tam zawsze byla nedza. oczywiscie to nie obchodzi Was - bo macie duuuuzoooo lepiej... bo jestescie "duuzooo lepsi" :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:00 to idzcie sobie do gdanska jak sie wam olsztyn nie podoba. ale ty masz problemy! nie goraczkuj sie tak bo nie bedziesz mogl spac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 21:03 nie nie "kochana"... to zbyt proste... dla Was... zabierzemy niemal polowe wladzy w wojewodztwie, odzyskamy co zabrane, zabierzemy co sie da... wlasnie Wam, bo to Wy zrobiliscie od 1999 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:22 za bardzo sie ekscytujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 21:32 za malo sie tym przejmujesz, a stawiasz powazne zarzuty na ten temat... ale przy korycie kazdemu wisi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: 81.15.226.* 15.11.05, 20:57 Agnes,bez zlosliwosci,bylem w waszym miescie ,bo musialem w sprawach urzedowych i jeszcze nie spotkalem sie z taka arogancja i niekompetencja urzedasow z urzedu marszalkowskiego,ze az mnie zatkalo.Gdy sie dowiedzieli ze z Elblaga,odprawili z kwitkiem,to wszystko przelewa sie na niewinnych i poczciwych szarych zjadaczy chleba z twojego miasta,to ze sie nielubimy jako miasta,nie znaczy ze wszyscy z Elblaga sa fajni,a z Olsztyna to fe,jednak jak bylismy w innych wojewodztwach ,to nikt chyba az tak nie spogladal spod byka jak teraz,powiem ci jedno ,nie da sie połaczyc wody z ogniem,tak tez jest i bedzie miedzy E a O I NIKT I NIC TEGO NIE ZMIENI,TAKIE JEST MOJE ZDANIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:26 a ty myslisz ze urzednicy w naszym miescie to dlatego byli niemili bo jestes z elblaga? to nie ma nic do rzeczy! myslisz , ze dla mnie, moich przyjaciol i znajomych sa milsi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 21:30 urzednicy nie rozpoznaja pochodzenia wg miejsca zamieszkania :( urzednicy dziela swiat na dwa obozy: Oni i My Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.range81-155.btcentralplus.com 15.11.05, 22:34 Daj spokoj agnes zadna dyskusja tu nie ma sensu niech tylko nie wchodza na nasze forum i nie robia nam gnoju sama widzisz jaka tu "kultura"Poczytaj ich posty kompleksy kompleksy jeszcze raz kompleksy Olsztyn bedzie rozwiazywal bezrobocie u nich bo to wina Olsztyna ze pies z kulawa noga tu nie zaglada Zamech ktory kiedys utrzymywal ta gdanska kolonie tez upadl przez Olsztyn mlodzi ludzie ktorzy uciekaja z braku perspektyw (brak mozliwosci ksztalcenia 30%bezrobocie)wina Olsztyna no bo przeciez Slupsk Wloclawek Koszalin Walbrzych wszystkie miasta ich wieklosci rozkwitaja wysmienicie a Warmia i Mazury nie ma turystow to Katowice ze Slaskiem je maja Zostaw ich niech sie tarzaja w tej nedzy polaczonej z nienawiscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 22:44 zgadzam sie z toba w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 22:50 powtorze po wy jak po czkawce od jedzenia runa lesnego :( jak zwykle fakty zwiazane z "wojewodzkoscia"... wieksza migracja... jasne, tyle ze nie zauwazasz ze ten naplyw - odczuwalny tylko dzieki tysiacom studentow - wiaze sie z brakiem dzialan STOLICY w celu likwidacji przepasci, celowym brakiem, ktory ma na celu poglebienie przepasci... przepasci ktora zaczela sie od "zaborczosci i grabiezy" od 1999 roku... efektem bezrobocie w regionie! a powiedzcie prosze co robi STOLICA by w wojewodztwie bylo mniejsze bezrobocie? by bylo jak w dawanym przez Was za przyklad olsztynie? nic bo to nie przyniesie nic dobrego olsztynowi, mniej osob ucieknie do Was i wtedy bedzie Was ubywac... ale zeby nie mowic o tych sprawach trzeba je zakrzyczec! krzyczcie wiec ile sie da... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: 81.15.226.* 16.11.05, 21:25 Agnes,baranku,a myslalem ze jestes inteligentna,a ty zeświatowym,coz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 21:58 nie placz nad moja inteligencja. zajmij sie lepiej swoja a lepiej na tym wyjdziesz. o mnie sie nie martw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.11.05, 23:01 chlopie zrozum ze STOLECZNOSC to nie tylko przywileje... to ODPOWIEDZIALNOSC ZA WOJEWODZTWO!!! BEZROBOCIE w Elblagu - mimo ze wysokie - daje drugie miejsce za olsztynkowem w tym ZAPUSZCZONYM PRZEZ WAS SMIECIOWYM WOJEWODZTWIE. to twoje posty sa zakala tego forum, to twoja obecnosc tu obniza jego poziom. jak zwykle tez dajesz dowod na swoja glupote, piszac idiotyzmy o miastach w jeszcze gorszej sytuacji. ale to chyba przez odleglosc, po twoje porownania chybione wybitnie. przyjedz tu, pomieszkaj, dopiero sie odzywaj... uciekinierze ze swojego wspanialego, pelnego buty olsztynkowa... a wysmienicie to rozkwita twoja glupota podsycana megalomania i nadambicja chorych z nienawisci burakow lesnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 23:51 ok. dosc tych twoich bzdurek na dzisiaj. za bardzo sie podnieciles. zapewne jestes podekscytowany dzisiejszymi wypowiedziami i jak mniemam poraza cie moja inteligencja dlatego tez dam ci spokoj bys mogl przemyslec sobie to wszystko a w szczegolnosci te glupoty jakie wypisujesz pod adresem mojego miasta olsztyna, mnie i wszystkich olsztynian. pogadamy jutro i oczekuje od ciebie jedynie tego, ze przyznasz mi racje bo ze ja mam to nawet nie podlega dyskusji. co jak co ale elblag do olsztyna to sie nie umywa a ze twoja zona zamieszkala tam z toba? to pewnie przez przypadek! zaloze sie , ze jakby miala wybierac pomiedzy dwoma albo trzema miastami wsrod ktorych bylby wlasnie olsztyn to jak myslisz, co by wybrala??? OLSZTYN!!! mowie ci to dlatego bo moj maz nie takie miasta mial do wyboru gdy przyjechal do olsztyna za praca a byly to min: GDANSK, WARSZAWA, ELBLAG, POZNAN I OLSZTYN. dzis jest wlasnie w OLSZTYNIE! o czym to wiec swiadczy??? sam widzisz. wybacz, ze koncze ale przeciez trzeba isc spac. dobranoc wiec a tobie zycze dobrej nocy i mam nadzieje, ze zmadrzejesz do switu. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_el Re: Olsztyn niszczy Elbląg 16.11.05, 09:09 agnes... Twoja postawa jak i zadufanie w sobie i swoim miescie mnie po prostu przeraza... Wez sie moze zastanow co Ty wypisujesz i czego Ty oczekujesz od innych... Przyznanie Ci racji ??? A niby dlaczego ?? Nie napisalas tutaj niczego, co dawaloby jakiekolwiek podstawy do tego... To Ty powinnas przyznac racje, ze Elblag byl, jest i bedzie ogromna konkurencja dla olsztyna... Zaczelas wchodzic po drugie na bardzooo cienki grunt jakim jest sfera prywatna forumowiczow.. Jak mozesz w ogole pisac, ze zona pROSiAczka zamieszkala z nim w Elblagu z przypadku ???? Czy ktos napisal, ze Twojemu męzowi cos padlo na glowe ze mieszka w olsztynie ? Nieeee wiec radze zejsc z tej sciezki bo to juz przestaje byc zabawne, a tym bardziej w dobrym guscie.... Zreszta jak widac Ty nic innego nie potrafisz jak tylko krytykowac, krytykowac i jeszcze raz krytykowac... Nie jestes w ogole w stanie podjac racjonalnej rozmowy na tematy dreczace wojewodztwo, na tematy trudne i niewygodne dla Was... Jesli chodzi o migracje...ja znam za to kilkanascie osob, ktore przeprowadzily sie do Elblaga z centralnej i zachodniej Polski, znam wiele osob z Torunia, ktore sa zachwycone uroda Elblaga... I na koniec znam mnostwo osob, ktore wyjechaly z Ostrody, Ilawy i innych podolsztynskich miejscowosci, a takze z Elblaga pojechaly studiowac do olsz... w poszukiwaniu lepszego jutra... pojechali do "metropolii"... I co ?? Zobaczyli tam nedze, ubostwo i szare na kazdym kroku miasto... Wytrzymali tam pol roku, gora rok i podziekowali serdecznie za takie "cos".... jedyne w czym jestescie dobrzy to mydlenie oczy polakom, jacy wy jestescie cudni i w ogole... jak sie preznie rozwijacie itd. A prawda jest dla was bolesna... i byc powinna !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 21:11 krytykuje bo glupoty wypisyjecie i nic do was nie dociera. a jesli chcesz pogadac o ubostwie i nedzy to nie tylko w olsztynie sie z tym spotkasz, niestety. w elblagu jest niby lepiej??? chyba nie. w duzo wiekszych miestach niz olsztyn czy elblag razem wziete rowniez nie jest lepiej. nedza, ubostwo i ogromne bezrobocie. przeciez z tym problemem boryka sie cala polska. Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Olsztyn niszczy Elbląg 16.11.05, 11:14 Agnes z nimi nie ma co gadac:-) szkoda czasu Odpowiedz Link Zgłoś
matko74 Re: Olsztyn niszczy Elbląg 16.11.05, 11:54 Do Agnes: Cięzko przyjąć, że Twój mąż został w Olsztynie dla Ciebie. Pewnie się chłopina zakochał i został w Olsztynie. Poznałby kobietę z Wałbrzycha, pewnie by tam zamieszkał. Do elblążan: Nie ma sensu udowadniać czegokolwiek ludziom ze stolicy województwa. Po prostu realizujmy zamierzone historie, molestujmy naszych włodarzy, a ci wyżej, by Elbląg rozwijał się naszą siłą i pomysłowością. Cała sprawa sprowadza się do tego, by centrali w Olsztynie szczena opadła na widok naszych dokonań. Oni niech robią swoje i niech się rozwijają. My róbmy swoje konsekwentnie (poruszaliśmy to już wielokrotnie i wiemy o któe priorytety szczególnie chodzi), a wkrótce okaże się kto jest nr 1 w województwie. Do olsztynian: Zrozumcie, że pewne rzeczy poczynione przez władze olsztyńskie, przy okazji reformy administracyjnej, ciężko zapomnieć i wybaczyć. Gros z nich wpłynęło na elbląską degradację i wzrost bezrobocia, na to też się przekłada brak statusu miasta wojewódzkiego. W każdym razie może kiedyś do was dotrze, że Elbląg, to miasto bardzo dumne ze swej historii, przynależności hanzeatyckich i tradycji morskich i ludzie w nim mieszkający NIE POZWOLĄ SOBIE NA OKAZYWANIE WYŻSZOŚCI PRZEZ MIASTO, KTÓRE JEST NIEWIELE WIĘKSZE I LICZNIEJSZE OD NASZEGO. I pomyśleć, że mieliśmy być partnerami w tym województwie. Słowa, słowa i czcze deklaracje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ObywatEL Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:37 WItam serdecznie forumowiczów! Wywołany temat istnieje od początku zmiany administracyjnej Polski. Cieszy, że w dalszym ciągu budzi emocje, ale z kulturą to tutaj na bakier. I to zarówno ze strony elblążan, jak i olsztynian. Tym bardziej miło mi poczytać posta od matki74. Głos wyważony i takich chciałoby się poczytac tu więcej. Niekoniecznie z elbląskiego punktu widzenia. Elbląg ma aspiracje do bycia partnerem w tym województwie i będzie je miał. Szkoda, że inne miasta potrafią współrządzić województwem, a u nas jest to niemal nie do pomyślenia. Uważam, może i nieobiektywnie, że współrządzenie się Elblągowi należy, nie tylko ze względu na jego wielkośc, ale też i potencjał. Dlatego też to Olsztynowi powinno bardziej zależeć na tym, aby te województwo prężnie się rozwijało, nie dzwigając samemu całej odpowiedzialności za los tego regionu. Już słyszy się głosy, że może dojść do kolejnego podziału administracyjnego, w którym to częśc woj w-m ma zostać przyjączona do podlaskiego. W tym i jakimkolwiek innym przypadku to Olsztyn straci najwięcej, pozbawiając się statusu miasta wojewódzkiego. I powiedzcie, nie leży to w jego interesie, żeby wzmocnić pozycję regionu poprzez współrządzeniem nim? Tak ciężko byłoby nakreślenie zadań i odpowiedzialności spoczywających na El i Ol? Myślę, że nie. Olsztynianie mogliby w ten sposób sfrustrowanych istniejącym stanem rzeczy zyskać sobie przychylność Elbląga i samych elblążan. Jestem pewnien, że gro osób wówczas pozytywnie spoglądałoby na ten region i pomimo historycznych korzeni starałoby się o efektywniejszy rozwój woj. w-m. Czulibyśmy się na pewno w jakimś sensie dowartościowani i zaproszeni do wspólnego działania na rzecz Warmii i Mazur. Jeśli nie, trudno, będziemy dalej walczyć z Olsztynem, co niekoniecznie odbije sie na poprawie sytuacji w regionie. Ja wierzę, że moglibyśmy dojśc do kompromisu nie przerzucając się inwektywami, gdyby nasi włodarze spojrzeli szerzej na sprawę i wyciągneli wnioski z podziału władzy i również odpowiedzialności. Zgoda buduje, niezgoda rujnuje - stare jak świat powiedzenie sprawdziłoby się w tym przypadku! Mówię Wam! Pozdrowienia dla wszystkich zrównoważonych p.s. Swego czasu w Elblągu odbyło się referendum w spr przyjączenia do woj. pomorskiego. Wiem jedynie tyle, że tą sprawa miał zająć się już sam Trybunał w Strasburgu. Ktoś wie nieco więcej na ten temat? Może przeoczyłem finał tej sprawy, bo byłem chwilę za granicą. proszę o wszelkie info. z góry dzięki. bazakuma@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 21:16 no ciekawe, jakie to beda te wasze dokonania! jak wam sie nie podoba olsztyn to idzcie sobie do gdanska. jeczycie i narzekacie jaki ten olsztyn niedobry. a jak macie sie czepiac kogos to po co mieszkancow olsztyna? idzcie do tych co na stolkach siedza. Odpowiedz Link Zgłoś
wojti_el Re: Olsztyn niszczy Elbląg 16.11.05, 21:19 Jak sobie pojdziemy do Gdanska to wojewodztwo nie ma sensu bytu. przypomnij sobie wypowiedzi sprzed 7 lat. wojewodztwo warm-maz. bez elbląga jest za slabe zeby istniec. I tyle na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
matko74 Re: Olsztyn niszczy Elbląg 17.11.05, 15:13 ...w przeciągu kilku najbliższych lat zobaczysz, jeśli tylko będziesz chciała zainteresować się tematem Elbląga. Nie odpowiedziałaś mi jeszcze na pytanie: czy Twój mąż wybrał Olsztyn jako miejsce życia, ze względu na Ciebie, czy też dla samego miasta? Gość portalu: agnes napisał(a): > no ciekawe, jakie to beda te wasze dokonania! jak wam sie nie podoba olsztyn to > > idzcie sobie do gdanska. jeczycie i narzekacie jaki ten olsztyn niedobry. a jak > > macie sie czepiac kogos to po co mieszkancow olsztyna? idzcie do tych co na > stolkach siedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 22:01 kochaniutki, jesli idzie tu o mojego meza to nie dlatego, ze tak bardzo sie we mnie zakochal ale dlatego bo tu mu sie akurat podoba. a ze sie bardzo we mnie zakochal to juz inna bajka. zadowolony??? wybacz , ze od razu ci nie odpowiedzialam na pytanie ale tak sie sklada, ze nie siedze caly dzien przed komputerem. na codzien wiec wybacz ale nie zawsze i o kazdej porze moge udzielic ci odpowiedzi na twe niezwykle madre pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
matko74 Re: Olsztyn niszczy Elbląg 18.11.05, 11:52 Agnes, nbie napisałbym do Ciebie ponownie, gdybyś odpowiadając na moje poprzednie napisanie, udzieliła odpowiedzi na wszystko, co tam stało. Proste! I daruj sobie podważanie mojej mądrości. Swoją drogą, może napiszesz coś ciekawego o swoim mieście. Zaintryguj to forum. Pokaż fajne foty, wsakż fajne miejsca. Ale po co, przeciez i tak od razu zrugamy??? Czy tak myślisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.gorzow.mm.pl 19.11.05, 22:08 jednak nie zmadrzalas :( szkoda... moje milczenie spowodowane arogancja i glupota Twoja i Twoich kolezkow z olsztyna bedzie zatem trwac... nie ma sensu ukazazywac istnienia czegos, czego nie rozumiesz w najmniejszej nawet czesci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 22:40 to ty miales zmadrzec a nie ja. ty wogole niczego nie rozumiesz wiec o czym moge rozmawiac z toba czlowieku? wybacz, ze milczalam ale na codzien pracuje wiec nie moge wciaz tkwic przy komputerze i zajmowac sie glupotami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.gorzow.mm.pl 20.11.05, 09:51 alez ty jestes zarozumiala... wybaczam Ci obrazliwe teksty w stosunku mojej rodziny. ja oczywiscie nie pracuje bo tu jest bezrobocie, jestem glupi jak but bo nie jestem z olsztyna, a problemy Waszego wojeowdztwa to glupoty... jak zwykle sie mylisz przeokrutnie i we wspanialy sposob podsumowujesz swoja inteligencje.. faktycznie: z Toba sie nie da rozmawiac... jesli pisanie na tym forum to wg Ciebie glupota, to lepiej zaprzestan bo nieublaganie zblizasz sie do skrajnego jej poziomu. ps. nie madrzej bo moze Cie to zabic, szczegolnie skala problemow regionu, ktore mozesz wtedy ujrzec... do dzis nie odpowiedzialas na pytania dotyczace korzystnych dzialan olsztyna (jako stolicy) na region - ale widzac Twoj poziom nie oczekuje tego - wyraznie Cie przerasta temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 15:50 a co to ma do rzeczy, ze ty jestes np osoba niepracujaca bo jestes z elblaga a ja pracuje bo jestem z olsztyna??? ty naprawde jestes BARAN! uwazam, ze jak bym miala z toba rozmawiac to musialabym miec duzo czasu i cierpliwosci. niestety brak mi jednego i drugiego bo z toba nie ma sensu dyskutowac. nic nie rozumiesz wiec nie ma co z toba gadac! i zastanow sie, co ty wogole bredzisz!!! bezrobocie wystepuje w calej polsce wiec nie wiem, czemu ty znow czepiasz sie w tej kwestii olsztyna. czy ciebie naprawde nic innego poza wypisywaniem bzdetow na forum pod adresem olsztyna naprawde nie interesuje? zle ci w elblagu? to nie siedz tam i wyprowadz sie do innego i wiekszego miasta np gdanska. jak lepiej ci bedzie niz tam , gdzie teraz jestes to wtedy sobie pogadamy. ok? Odpowiedz Link Zgłoś
matko74 Do swiatowego - Olsztyn niszczy Elbląg 16.11.05, 11:56 Czy twierdzisz, że wspomniane miasta: Slupsk Wloclawek Koszalin Walbrzych, się świetnie rozwijają??? Gość portalu: swiatowy napisał(a): > Daj spokoj agnes zadna dyskusja tu nie ma sensu niech tylko nie wchodza na > nasze forum i nie robia nam gnoju sama widzisz jaka tu "kultura"Poczytaj ich > posty kompleksy kompleksy jeszcze raz kompleksy Olsztyn bedzie rozwiazywal > bezrobocie u nich bo to wina Olsztyna ze pies z kulawa noga tu nie zaglada > Zamech ktory kiedys utrzymywal ta gdanska kolonie tez upadl przez Olsztyn > mlodzi ludzie ktorzy uciekaja z braku perspektyw (brak mozliwosci ksztalcenia > 30%bezrobocie)wina Olsztyna no bo przeciez Slupsk Wloclawek Koszalin Walbrzych > wszystkie miasta ich wieklosci rozkwitaja wysmienicie a Warmia i Mazury nie ma > turystow to Katowice ze Slaskiem je maja Zostaw ich niech sie tarzaja w tej > nedzy polaczonej z nienawiscia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ObywatEL Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:39 WItam serdecznie forumowiczów! Wywołany temat istnieje od początku zmiany administracyjnej Polski. Cieszy, że w dalszym ciągu budzi emocje, ale z kulturą to tutaj na bakier. I to zarówno ze strony elblążan, jak i olsztynian. Tym bardziej miło mi poczytać posta od matki74. Głos wyważony i takich chciałoby się poczytac tu więcej. Niekoniecznie z elbląskiego punktu widzenia. Elbląg ma aspiracje do bycia partnerem w tym województwie i będzie je miał. Szkoda, że inne miasta potrafią współrządzić województwem, a u nas jest to niemal nie do pomyślenia. Uważam, może i nieobiektywnie, że współrządzenie się Elblągowi należy, nie tylko ze względu na jego wielkośc, ale też i potencjał. Dlatego też to Olsztynowi powinno bardziej zależeć na tym, aby te województwo prężnie się rozwijało, nie dzwigając samemu całej odpowiedzialności za los tego regionu. Już słyszy się głosy, że może dojść do kolejnego podziału administracyjnego, w którym to częśc woj w-m ma zostać przyjączona do podlaskiego. W tym i jakimkolwiek innym przypadku to Olsztyn straci najwięcej, pozbawiając się statusu miasta wojewódzkiego. I powiedzcie, nie leży to w jego interesie, żeby wzmocnić pozycję regionu poprzez współrządzeniem nim? Tak ciężko byłoby nakreślenie zadań i odpowiedzialności spoczywających na El i Ol? Myślę, że nie. Olsztynianie mogliby w ten sposób sfrustrowanych istniejącym stanem rzeczy zyskać sobie przychylność Elbląga i samych elblążan. Jestem pewnien, że gro osób wówczas pozytywnie spoglądałoby na ten region i pomimo historycznych korzeni starałoby się o efektywniejszy rozwój woj. w-m. Czulibyśmy się na pewno w jakimś sensie dowartościowani i zaproszeni do wspólnego działania na rzecz Warmii i Mazur. Jeśli nie, trudno, będziemy dalej walczyć z Olsztynem, co niekoniecznie odbije sie na poprawie sytuacji w regionie. Ja wierzę, że moglibyśmy dojśc do kompromisu nie przerzucając się inwektywami, gdyby nasi włodarze spojrzeli szerzej na sprawę i wyciągneli wnioski z podziału władzy i również odpowiedzialności. Zgoda buduje, niezgoda rujnuje - stare jak świat powiedzenie sprawdziłoby się w tym przypadku! Mówię Wam! Pozdrowienia dla wszystkich zrównoważonych p.s. Swego czasu w Elblągu odbyło się referendum w spr przyjączenia do woj. pomorskiego. Wiem jedynie tyle, że tą sprawa miał zająć się już sam Trybunał w Strasburgu. Ktoś wie nieco więcej na ten temat? Może przeoczyłem finał tej sprawy, bo byłem chwilę za granicą. proszę o wszelkie info. z góry dzięki. romanczyk@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: 81.15.226.* 17.11.05, 16:35 Ogladalem niedawno na Discovery program na temat kojotow,gdy wpadną w pułapke zastawiona przez czlowieka,nie mogac wydostac sie z potrzasku,odgryzaja sobie lapę i tak na trzech uciekają.Taka jest cena wolności,to alegoria na tematy elbląsko -olsztyńskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ObywatEL_NDG Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 23:13 Ciekawa alegoria, jak to nazwałeś. Tylko pytanie jest takie czy właśnie za wszelką cenę? Myślisz, że bez tej nogi są równie efektywne w działaniu, jak na trzech? Moim zdaniem lepiej próbowac się dogadać, niżli bohatersko odejść w poczuciu postawienia za wszelką cenę na swoim. Ponawiam tez swoje pytanie o referendum w spr przyłączenia El do pomorskiego - trafiło do Trybunału, a jeśli tak, to z jakim skutkiem, wiadomo coś komuś w tej sprawie? Bardzo mnie to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: 81.15.226.* 18.11.05, 15:49 Wiem na ten temat sporo,zostal zlozony wniosek,przez stowarzyszenie ziemia elblaska do pomorza,o odlaczeniu Elbląga i powiatu elblaskiego ,od tego wojewodztwa i przylaczeniu do pomorskiego,musial on przejść przez wlodarzy miasta i zatwierdzony i przeslany do centrali.Poprzedni przewodniczacy rm,pan Kępiński,stwierdzil,ze wniosek zostal przeslany do wawy,jednak to bylo klamstwo,stwierdził potem że wniosek ten jest niekompletny ,bo nie posiada opinii sąsiadujących z Elblągiem gmin. Wladze Elbląga jakos sie nie kwapia z wystapieniem o opinię samorządow gmin powiatu elbląskiego i w ten to sposob zamyka się blędne kolo.Stowarzyszenie mimo szczerych chęci ma związane ręce,nie jest organizacja dochodową i co gorsza nie posiada swojego prawnika,miasto na kazdym kroku daje nam mieszkańcom Elbląga prztyczka w nos,nie traktują nas elblazan powaznie i prywatę przedklada nad dobro jego obywateli,prezio zachowuje sie jak cnotliwa panienka,chce,ale sie boi.www.do pomorza.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: 81.15.226.* 18.11.05, 15:49 Wiem na ten temat sporo,zostal zlozony wniosek,przez stowarzyszenie ziemia elblaska do pomorza,o odlaczeniu Elbląga i powiatu elblaskiego ,od tego wojewodztwa i przylaczeniu do pomorskiego,musial on przejść przez wlodarzy miasta i zatwierdzony i przeslany do centrali.Poprzedni przewodniczacy rm,pan Kępiński,stwierdzil,ze wniosek zostal przeslany do wawy,jednak to bylo klamstwo,stwierdził potem że wniosek ten jest niekompletny ,bo nie posiada opinii sąsiadujących z Elblągiem gmin. Wladze Elbląga jakos sie nie kwapia z wystapieniem o opinię samorządow gmin powiatu elbląskiego i w ten to sposob zamyka się blędne kolo.Stowarzyszenie mimo szczerych chęci ma związane ręce,nie jest organizacja dochodową i co gorsza nie posiada swojego prawnika,miasto na kazdym kroku daje nam mieszkańcom Elbląga prztyczka w nos,nie traktują nas elblazan powaznie i prywatę przedklada nad dobro jego obywateli,prezio zachowuje sie jak cnotliwa panienka,chce,ale sie boi.www.do pomorza.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ObywatEL_NDG Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 15:15 Dzieki za info. strona, którą podałeś jednakże nie działa. ww.dopomorza.pl ani www.do_pomorza.pl ani www.do.pomorza.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: 81.15.226.* 19.11.05, 16:32 www.dopomorza.com.pl,a jak nie to wejdż na google,ziemia elblaska do pomorza.Pozdrawiam NDG,caly,lubię to miasteczko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ObywatEL_NDG Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 21:33 Dziękuję aldikowi bardzo :) A za tą pozytywna wypowiedź o NDG, to szczególnie. Cieszy mnie fakt, że wreszcie ktoś odwaznie i zarazem pozytywnie wyraził się o tym mieście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: 81.15.226.* 20.11.05, 13:12 Moj nick to "alfik",NDG to miasteczko żuławskie,ktore ,uważam powinno zachowac swoją powiatowść,powinno być centrum obszaru calych Żulaw,chociaz ten teren ciągnie rowniez do wiekszego Elbląga,ktory zyje swoim zyciem.Bez zlosliwości,NDG powinien być perelką na Żulawach,nie widac tego,chociaz wiele sie zmienilo na lepsze,to uważam że wladza lokalna robi za malo w celu zadbania o estetykę miasteczka.Powinna tutaj kwitnąć turystyka zwiazana z Mierzeją,przecież to tak blisko do morza,a zarazem tak daleko,nie widac u was tej morskości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: 81.15.226.* 20.11.05, 13:12 Moj nick to "alfik",NDG to miasteczko żuławskie,ktore ,uważam powinno zachowac swoją powiatowść,powinno być centrum obszaru calych Żulaw,chociaz ten teren ciągnie rowniez do wiekszego Elbląga,ktory zyje swoim zyciem.Bez zlosliwości,NDG powinien być perelką na Żulawach,nie widac tego,chociaz wiele sie zmienilo na lepsze,to uważam że wladza lokalna robi za malo w celu zadbania o estetykę miasteczka.Powinna tutaj kwitnąć turystyka zwiazana z Mierzeją,przecież to tak blisko do morza,a zarazem tak daleko,nie widac u was tej morskości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Olsztyn niszczy Elbląg IP: 81.15.226.* 23.11.05, 17:48 Ale kij ma dwa końce. Odpowiedz Link Zgłoś