Dodaj do ulubionych

Ranking Gazele biznesu

13.12.05, 17:24
Ranking Gazele biznesu - najdynamiczniej rozwijajace sie firmy.
Z wojewodztwa W-M do rankingu zalapalo sie 89 firm, z czego:
- z Olsztyna 33
- z Ełku 7
- z Elbląga 5
- z miejscowosci jak Ostroda, Iława, Mragowo, Braniewo, Szczytno
itp od 2 do 5 firm
Obserwuj wątek
    • Gość: alfi Re: Ranking Gazele biznesu IP: 81.15.226.* 13.12.05, 17:53
      Brawo metropolia.
      • generallo Re: Ranking Gazele biznesu 13.12.05, 18:21
        Gość portalu: alfi napisał(a):

> Brawo metropolia.

też mi metropolia z korkami ulicznymi,
        toż to prowincja i to taka że gołębie nawet sr.. nie chcą tylko zawracają :(
    • Gość: MiOl Michelin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 17:57
      Francuski Compagnie Financiere Michelin, który ma 65,78 procent akcji Stomilu
      Olsztyn do czasu zakończenia konfliktu z akcjonariuszami finansowymi zawiesza
      inwestycje w Stomil oraz wstrzyma rozwój sprzedaży eksportowej spółki, podał
      Stomil w komunikacie.

Ponadto Michelin chce zlecić przeprowadzenie kolejnego audytu w Stomilu, która
      ma zbadać zasadność zarzutów ze strony inwestorów finansowych.

Według czwartkowego komunikatu inwestorzy finansowi krytykują inwestycje
      Stomilu Olsztyn wspierane przez Michelin, które w znacznym stopniu dotyczą
      produkcji przeznaczonej na eksport i wynikają z umowy prywatyzacyjnej z 1995
      roku oraz strategii wzrostu grupy Michelin w Europie.

"Dlatego Michelin, jako akcjonariusz strategiczny, postanowił wstrzymać
      wspieranie tych inwestycji w Stomil Olsztyn SA oraz zawiesić rozwój sprzedaży
      eksportowej do czasu, kiedy sytuacja znowu będzie sprzyjać długoterminowej
      strategii wzrostu spółki" - głosi komunikat.

W liście przesłanym zarządowi Stomilu, Michelin deklaruje, że chce jak
      najszybciej zakończyć spór z inwestorami finansowymi. Ma się do tego przyczynić
      przeprowadzenie kolejnego audytu przez niezależną firmę.

"Michelin jest otwarty na wybór którejkolwiek z renomowanych firm audytorskich
      i jest głęboko przekonany, że rzetelnie przeprowadzony audyt oczyści nas z
      bezpodstawnych zarzutów, obali wnioski kontroli skarbowej oraz umożliwi
      przystąpienie do rozsądnych rozmów z inwestorami finansowymi, którzy nękają
      Michelin z czysto spekulacyjnych pobudek" - podano.

Michelin poinformował, że inwestorzy finansowi oskarżają go, że w wyniku
      współpracy Stomilu z innymi podmiotami grupy Michelin i stosowania cen
      transferowych w tym obrocie, obniżane są zyski Stomilu Olsztyn SA.

"Michelin zamierza więc udowodnić, że stosowane przez niego praktyki
      odpowiadają międzynarodowym standardom prowadzenia działalności, wytycznym OECD
      oraz są zgodne z polskim prawem" - głosi komunikat.

"Dlatego Michelin chce zlecić przeprowadzenie kolejnego audytu ad hoc w spółce,
      który zbada zasadność zarzutów podnoszonych przez akcjonariuszy finansowych" -
      podano w nim.

• Gość: pR0SiAczek Re: Ranking Gazele biznesu IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.12.05, 18:10
      ile firm byloby z elblaga gdyby bylo "Nalezne traktowanie"? moge tylko snuc
      przypuszczenia ze wiecej niz 5. ile firm byloby z olsztyna gdyby bylo "Nalezne
      traktowanie"? moge tylko snuc przypuszczenia ze mniej niz 33. a to co piszesz
      dowodzi tylko ciagle formulowanego zarzutu traktownia od 7 lat Elblaga jak
      miescinek pokroju przytoczonego przez Ciebie... jesli cofniesz sie w czasie i
      podobne rankingi obejrzysz z roku 1995 ujrzysz moze w koncu o czym my tu
      piszemy... o swietnosci, ktora znikala od 1998 :( zniknela ;( kolo 2002... z
      duza pomoca PolitykiMetropolizacji :(
    • generallo pierwsze słyszę o czymś takim ;) 13.12.05, 18:19
      ciekawe jaka gazeta ten ranking opublikowała ???
      myślę że była to "Gzeta Olsztyńska" :(
      a nie "Newsweek" :)
      • Gość: pR0SiAczek Re: pierwsze słyszę o czymś takim ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.12.05, 18:41
        puls biznesu, wiec nie dziwie ze pierwsze slyszysz...
        trzeba tez nadmienic ze jest to specyficzny ranking ze wzgledu na
        kategoryzowanie przyrostu przychodu...

przyklad: firma X w 2002 roku miala 4mln zl przychodu (zysk 1mln zl) a w 2004
        roku 40mln zl przychodu (zysk 10 TYS. zl) a bedzie miec 1000% wzrostu przychodu
        i 4 miejsce w polsce ;p
        • Gość: pR0SiAczek Re: pierwsze słyszę o czymś takim ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.12.05, 18:59
          "puls biznesu, wiec nie dziwie ze pierwsze slyszysz..."

przeczuwajac nieprawidlowy odbior zacytowanego na wstepie zdania: CHODZI MI O
          TO ZE NIE MUSISZ AKURAT CZYTAC pulsu biznesu. tak jak ol4 byc moze nie
          przeczytal i nie przytoczyl mniej FANTASTYCZNEGO dla olsztyna rankingu z Gazety
          Prawnej :) w koncu nie kazdy musi sie na tym znac, tak jak nie kazdy musi byc
          inzynierem... :)
    • Gość: pR0SiAczek Ranking 500 Najbardziej Innowacyjnych IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.12.05, 18:50
      a co powiesz na ranking Gazety Prawnej?

tu ABB, rowniez Centrum Projektowe z Elblaga, jest na 4 miejscu :)
      • ol4 Re: Ranking 500 Najbardziej Innowacyjnych 13.12.05, 21:54
        Prosiaczek , tylko pogratulowac.
        Natomiast to ze zacytowany przeze mnie ranking jest dosc specyficzny swiadczy o
        czyms takim jak trend lub tempo rozwoju. A to ze w jednym miescie wyraznie duzo
        wiecej firm osiaga wysokie tempo rozwoju niz w innym o czyms swiadczy.
        Wydaje mi sie ze to Gdansk was zjada - majac do wyboru Trojmiasto i Elblag
        kazdy woli zalozyc biznes w 3miescie
        • Gość: pR0SiAczek Re: Ranking 500 Najbardziej Innowacyjnych IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.12.05, 22:36
          oczywiscie ze gdansk ale i olsztyn zjada... CENTRALE ADMINISTRACJI... nie ma co
          ukrywac ze szczesliwe polozenie geograficzne olsztyna sprawia po czesci ze
          PolitykaMetropolizacji sie udaje... wiesz wystarczylo dac impuls, a raczej
          kilka wyraznych impulsow w latach 1998-2001 zeby teraz wszystko juz samemu
          sie "dzialo"... rynek decyduje... ale zostal ukierunkowany wyraznie :(

w kazdej obecnie niemal sferze zycia widac efekty poczynionych dzialan:
          "...poza tym układając nowy rozkład (PKP) braliśmy przede wszystkim pod uwagę
          trasę do Olsztyna..." i zawsze znajdzie sie racjonalne ekonomicznie
          uzasadnienie.
          bo rozdzwiek pomiedzy Stolica a Reszta juz zostal stworzony, wyraznie
          podkreslony... teraz czas zniw :( dopiero sie zaczynaja ;(

kto normalny "z terenu" bedzie szukal pracy w Elblagu gdzie bezrobocie jest 2
          razy wieksze niz w olsztynie? kto normalny "z terenu" bedzie szukal pracy w
          Elblagu gdzie dojechac transportem publicznym jest 4 razy trudniej niz do
          olsztyna? kto normalny zatrudni robola ktory musi poswiecic pol dnia zeby
          przyjechac do i wrocic z pracy? kto normalny "z terenu" zamieszka w
          Marginalizowanym Elblagu zamiast Metropolizowanym olsztynie? ktora firma
          wybierze Marginalizowany Elblag, co wybitnie utrudnia kontakty biznesowe -
          rozwoj po prostu, rezygnujac ze Stolicy Wszystkiego w Regionie? wybierze firma
          ktora nie potrzebuje zbyt czestych kontaktow, ktora potrzebuje najtanszych
          pracownikow (takich nie znajdzie u Nas, bo zycie kosztuje po miejsku). znajdzie
          ich w piszu, orzyszu czy innej zapadlinie.

kazde pytanie (a mozna by postawic ich jeszcze setki) jest powiazane ze soba,
          tak jak zlozone sa stosunki spoleczno-gospodarcze. POTRZEBA IMPULSOW by
          odwrocic ten niekorzystny trend. Niekorzystny dla Elblaga trend. I wcale
          olsztyn na tym nie straci, po prostu nie zyska tak wiele jak dotychczas. Na
          dzien dzisiejszy to zbyt duze wyrzeczenie dla Wladz wojewodztwa...

gdyby Elblag faktycznie mial potencjal zblizony bardziej do elku czy olecka
          siedzialbym cicho. ale Elblag ma na szczescie jeszcze 60-75% mozliwosci
          olsztyna (zalezne od konkretnej dziedziny), razem stanowic mogly i moga
          naprawde swietny mechanizm gospodarczy - bo przemysl sie nie wyklucza, baaa,
          uzupelnia sie.
          • Gość: alfik Re: Ranking 500 Najbardziej Innowacyjnych IP: *.elb.vectranet.pl 18.12.05, 10:47
            pROSiAczku,w pojęciu fizycznym,energia potencjalna to taka energia ,ktora
            zostala zakumulowana ,ale nie jest zużyta,w przeciwieństwie do energii
            kinetycznej,ktora wprawia cialo w ruch.Ta energia potencjalna dżemie w naszym
            mieście i jest o wiele wyższa od tej olsztyńskiej,wystarczy tylko uruchomic
            pewne czynnosci ,aby ja wyzwolic,jakie,to proste,decentralizacja panstwa.
            • Gość: pR0SiAczek Re: Ranking 500 Najbardziej Innowacyjnych IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 10:52
              decentralizacja wydaje sie prosta do przeprowadzenia, ale jest zupelnie przeciw
              zalozeniom Systemu wywyzszajacego do Wladzy. na kazdym szczeblu musisz miec
              poparcie setek "liczacych na profity po Zwyciestwie" (bo jak nie stana za Tob,
              to stana za innym), tych szczebli jest kilka wiec rzesza "beneficjentow" liczy
              tysiace... a gdzie ich poupychac? jak im sie odwdzieczyc? to chyba kazdy wie...
        • Gość: xyl Re: Ranking 500 Najbardziej Innowacyjnych IP: *.plaap.power.alstom.com / 213.77.49.* 14.12.05, 14:59
          Ten ranking jest baaaaardzo specyficzny.... Na pierwszym miejscu w woj. warm.-
          maz. jest "DBK Trucks", z zatrudnieniem 10 (dziesięć)osób i przychodami 92 mln
          zł w zeszłym roku (wzrost przychodów 975 % - rewelacja!!!).
          Jest to też 4 miejsce w kraju (!!!).
          A jak się mocno sprężą to wyprzedzą "PC Factory" z miejcowości Dołuje (3
          miejsce w kraju, zatrudnienie 13 osób, przychody 76 mln)....
          • posejdon_el ol4 co ty na to? 14.12.05, 15:03
            eh...te rankingi... XYL dobrze pisze:)
            może zróbmy ranking największych firm w województwie pod względem największych
            przychodów rocznie i zatrudnienia?
            • posejdon_el Ol4 znikł 15.12.05, 14:20
              Gdzie ty jesteś, czemu nie odpowiadasz?

Zawsze olsztynianie znikają gdy wątek jest negatywny dla olsztyna:P
              • Gość: pR0SiAczek My jestesmy :D IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.12.05, 17:10
                watek negatywny nie jest... pokazuje tylko specyfike przytoczonego rankingu :)
          • Gość: pR0SiAczek Re: Ranking 500 Najbardziej Innowacyjnych IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.12.05, 17:53
            dzieki za rozszerzenie poruszonej wstepnie przeze mnie specyfiki
            rankingu "Gazele", jakos wczoraj w nocy juz mi sie nie chcialo
            przegladac "pulsu.." w poszukiwaniu prawdziwych danych dla Zwyciezcow w
            wojewodztwie :)
            • ol4 Re: Ranking 500 Najbardziej Innowacyjnych 15.12.05, 17:20
              prosiaczek z toba to przynajmniej mozna podyskutowac merytorycznie, a "tamci"
              rzucaja teksty ze watek jest negatywny i co to oznacza niby???
              Ja juz pisałem - ranking specyficzny ale cos bada i cos pokazuje. Pokazuje to
              ze małe firmy maja sie lepiej w Olsztynie niz w Elblągu. Nie wiem czemu ale tak
              jest i mnie to cieszy:-)
              • Gość: pR0SiAczek Re: Ranking 500 Najbardziej Innowacyjnych IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.12.05, 17:36
                dzieki za pozytywa :) to samo pisze o Tobie :) ale reszta forum (elblaska i
                olsztynska) nie jest zla, wystarczy obustronnie wygasic emocje..

"małe firmy maja sie lepiej w Olsztynie niz w Elblągu"
                ja ciagle staram sie pokazac dlaczego tak jest (co mnie niezmiernie smuci).

ps. najlepiej kiedy w dyskusji nie trzeba uzywac zadnych obelg i oszczerstw :(
                • posejdon_el Re: Ranking 500 Najbardziej Innowacyjnych 15.12.05, 18:12
                  więc nie będzie mojego rankingu:(
                • posejdon_el Ol4 15.12.05, 18:43
                  Chyba tobie trzeba przypomnieć przeszłość ol4, twoje niskiej klasy
                  wypowiedzi!!!!!!!!!!!!!
                  • Gość: pR0SiAczek kazdy moze zrobic blad ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.12.05, 20:29
                    jak to ujal wczoraj Francuz, kazdy sie moze pomylic ;)

ja nie ukrywam ze duzo milej prowadzic dialog, niz obrzucac sie inwektywami.
                    wiec kiedy w koncu chociaz ol4 stonowal swoje posty, kiedy jad nie leje sie z
                    obu stron, sprobujmy rozwiazac odwieczne spory...
                    "strona olsztynska" przyznaje sie ze nie zna za dobrze Naszego miasta, a jak My
                    znamy ich? moze najpierw pokazmy jakie kazda strona ma podstawy by stawiac
                    swoje wnioski.

ps. nie ukrywam tez, ze jesli zaistnieje sytuacja zmuszajaca do odpowiedzi w
                    sposob agresywny, byc moze nawet prostacki, tak wlasnie odpowiem.
                    • ol4 Re: kazdy moze zrobic blad ;) 17.12.05, 00:37
                      Prosiaczek - aby wiedziec o czym dyskutuje dotarłem do rankingu najbardziej
                      innowacyjnych firm i co widze? ABB na 4 miejscu ale ABB - Warszawa :)
                      Jak to wytlumaczysz? Mam takie wrazenie ze utozsamiacie sie z firma ktora
                      wieksza czesc dzialalnosci rejestruje gdzie indziej i tam tez placi podatki.

A tak przy okazji polecam w tym rankingu artykuł o strategi lizbonskiej, ktory
                      napisal moj kolega z uczelni.
                      • Gość: pR0SiAczek Re: kazdy moze zrobic blad ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.12.05, 15:53
                        ol4 zaskoczyles mnie negatywnie teraz wyjatkowo... ABB ma centrale w Wawie,
                        Zywiec w Zywcu, ENERGA w Gdansku i co? placa tam podatki, tam sa
                        zarejestrowane. ale TU zatrudniaja ludzi, tu wykorzystuja ich potencjal,
                        osrodek konstrukcyjny ABB w Elblagu jest jednym ze zrodel tej innowacyjnosci.
                        "Obecnie ABB ma (...) duże centra inżyniersko-projektowe we Wrocławiu, Łodzi,
                        Krakowie, Elblągu i Warszawie." specyfika globalizacji jest taka ze centrala
                        gdzie indziej, a gdzie indziej zrodlo sukcesow koncernow...

ps. pisalem wielokrotnie dlaczego w Elblagu nie ma central regionalnych czy
                        ogolnopolskich wielu firm. ogolnie: po pierwsze brak ADMINISTRACJI szczebla
                        regionalnego, po drugie geografia.
                        • ol4 Re: kazdy moze zrobic blad ;) 17.12.05, 17:04
                          prosiaczek ja cie zaskoczylem? ja sie sam zaskoczylem:) myslalem ze macie
                          chociaz to ABB na własnosc:)
                          Czy mozesz podac ile ludzi pracuje w Elblagu i ile wynosza obroty elblaskiego
                          ABB?
                          Ja wiem co to globalizacja, ale nie mozecie sie utozsamiac z dzialalnoscia
                          calego ABB skoro macie jego czesc. Wydaje mi sie ze elblaska czesc ABB to
                          malenstwo przy Michelin.
                          • francuz_el Re: kazdy moze zrobic blad ;) 17.12.05, 17:19
                            Mylisz trochę pojęcia ol4, bo obecnie ABB to nie to samo, co kiedyś Zamech. W
                            ciągu ostatnich 15 lat doszło przy ul.Stoczniowej 2 do tylu przekształceń
                            własnościowych, że nie wiem czy jeszcze ktokolwiek łapie się w tym wszystkim. Na
                            terenach dawnego Zamechu pracują teraz m.in.: ALSTOM Power, Elzam-Zamech, MAAG
                            GEAR, EL METAL, ELZAMBUD, ABB Zamech Marine, GM2, KROMET, PIECOBUDOWA, STOKOTA,
                            ABB Serwis, ABB InfoSupport, OMEGA czy odlewnia ELZAMECH. Ile tam teraz osób
                            pracuje i jakie to wszystko ma wyniki finansowe, szczerze mówiąc, nie wiem.

Nawet mapkę terenu Tobie wrzucę: www.elzam.com.pl/centr_p_big.gif
                            • posejdon_el Francuz zapomnialeś o... 17.12.05, 23:15
                              Siemensie!!!
                            • Gość: pR0SiAczek skala mapki Francuza+ogolne obliczenia :) IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 10:42
                              wazne w jakiej skali to mapka jest :D dlugosc "strefy" ok. 1,5km szerokosc
                              0,5km co daje 0,75km2. nalezaloby jeszcze dodac tereny przy malborskiej
                              zliczajac "zamechowskie tereny" :)

michelin (bez nowobudowanej dystrybucji) zajmuje powierzchnie dl. ok.1,5km i
                              szer. 0,6km co daje 0,9km2

ps. fajna ta oponka przed michelin dla CATa z kopalni odkrywkowej :D
                            • rosa_el Re: kazdy moze zrobic blad ;) 18.12.05, 11:34
                              No zapomniałeś o Reproskanie, Partner Serwisie, Alfie, GM2, Metrotescie ;)) Ale
                              to tak w celu uzupelnienia :)
                          • Gość: pR0SiAczek Re: kazdy moze zrobic blad ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.12.05, 20:01
                            "malenstwo"?? akurat nie, chyba ze wszelkie spolki zalezne i powydzielane
                            (specjalisci od rachunkowosci robia swoje) wylaczymy ze strefy wplywow ABB :)
                            jesli chodzi o zatrudnienie i powierzchnie zakladow to bedzie to jakies 50%
                            michelina (a znam zaklady michelin olsztyn dobrze tak jak i kompleks ABB-Alstom)
                            fakt ze michelin rosnie w potege (z drugiej strony chyba sporow z
                            akcjonariuszami ma dosc, bo zawiesil przyszloroczne inwestycje?)

www.polityka.pl/_gAllery/87/83/8783.pdf - inny ranking, nieco inne
                            podejscie :)
                            • posejdon_el Re: kazdy moze zrobic blad ;) 17.12.05, 23:14
                              Miejsce 174 Alstom Power / dla wiadomości ol4, firma z cetralą w Warszawie,
                              natomiast zakład znajduje się w Elblągu i filia we Wrocławiu.
                          • Gość: pR0SiAczek Re: kazdy moze zrobic blad ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 10:34
                            "mozecie sie utozsamiac z dzialalnoscia calego ABB skoro macie jego czesc"...
                            Tobie nie przeszkadza to w utozsamianiu sie z potega michelin, a tez macie mala
                            czesc koncernu tylko :) fakt, ze nie jest on rozczlonkowany ze wzgledow
                            rachunkowych jak np. ABB
                            • Gość: pR0SiAczek Re: kazdy moze zrobic blad ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 10:45
                              "Działalność handlowa Michelin w Polsce zlokalizowana jest w Warszawie"
                              "Tuż obok biura handlowego, przy ul. Postępu 15 w Warszawie, znajduje się
                              Centrum Szkoleniowe Michelin"
                              • Gość: ol4 Re: kazdy moze zrobic blad ;) IP: 213.158.197.* 18.12.05, 11:52
                                w warszawie istnieje biuro handlowe, takze to nie ma nic do rzeczy. Cały
                                Michelin miesci sie w Olsztynie. I na pewno ma duzo wieksze zatrudnienie i
                                przychody niz cale to wasze zaglebie pozamechowskie - taka jest dla mnie
                                konkluzja całej dyskusji:>
                                • Gość: pR0SiAczek Re: kazdy moze zrobic blad ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 13:14
                                  "cały michelin"? otoz produkcja miesci sie w olsztynie... oczywiscie to
                                  produkcja zatrudnia 5000 osob, a nie handlowy z wawy... a co to za problem zeby
                                  przerejestrowali spolke do wawy? przemianuja fabryke na "zaklad produkcyjny w
                                  olsztynie" i co? przestanie byc olsztynskim? bo tak wlasnie tlumaczyles
                                  warszawskosc elblaskiego ABB...

michelin zatrudnienie wieksze - zreszta pisalem o tym, przychody prawdopodbnie
                                  tez (choc ile tysiecy opon trzeba sprzedac, zeby miec przychod rowny jednemu
                                  projektowi za np. 10mln zl, badz turbinie za kilka milionow? - stad roznice w
                                  ilosci zatrudnionych oraz strukturze zatrudnienia), zysk pradopodobnie
                                  mniejszy :) swoja droga paradoksem jest ze "sztandarem" jest michelin, ktore
                                  moze sie wywinac (wieloletni konfilkt z akcjonariuszami) za kilka lat :(
                                  przeciez jest jeszcze kilka firm w olsztynie, ktore nie sa tak znane ale maja
                                  sie calkiem niezle...
                                  • posejdon_el Re: kazdy moze zrobic blad ;) 18.12.05, 13:16
                                    Prosiaczku, który zakład jest większy? ABB czy Alstom?
                                    • Gość: pR0SiAczek Re: kazdy moze zrobic blad ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 13:24
                                      wiekszy wg jakiego kryterium? ze spolkami zaleznymi czy bez? tam jest tak
                                      namieszane w powiazaniach kapitalowych, ze czlowiekowi z zewnatrz (a za takiego
                                      sie uwazam) ciezko sie polapac... ja rozpatruje "w tym temacie" caly kompleks
                                      przemyslowy jako jedna calosc integralnie powiazana, uzupelniajaca sie -
                                      nazwane (szyderczo?) "pozamechowskim zaglebiem".
                                      mozna opierac sie na oficjalnych obowiazkowych sprawozdaniach rocznych
                                      poszczegolnych spolek - jesli je publikuja.
                                      • posejdon_el Re: kazdy moze zrobic blad ;) 18.12.05, 13:39
                                        Ilość zatrudnienia wraz z powierzchnią zajmowaną.
                                        • Gość: pR0SiAczek Re: kazdy moze zrobic blad ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 14:13
                                          "gole" ABB i "goly" Alstom?
                                          • posejdon_el Re: kazdy moze zrobic blad ;) 18.12.05, 15:49
                                            tak
                                            • Gość: pR0SiAczek Re: kazdy moze zrobic blad ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 16:00
                                              postaram sie zdobyc dokladne info (chyba ze je masz?). z tego co sie orientuje
                                              to sam alstom power wyraznie wieksze zatrudnienie w Elblagu niz ABB (biuro
                                              konstrukcyjne + jakies zalezne spolki).
                                              • posejdon_el Re: kazdy moze zrobic blad ;) 18.12.05, 16:12
                                                jakbym posiadal dałbym je na forum:(
                                                • francuz_el Re: kazdy moze zrobic blad ;) 19.12.05, 14:12
                                                  Podobny przykład, to np.: Mazurskie Meble International (www.mmi.pl),
                                                  firma z siedzibą w Olsztynie, ale ma 11 zakładów produkcyjnych, z czego
                                                  największy jest w... Elblągu. I jak tu teraz to rozgraniczyć? ;P
                                • posejdon_el Re: kazdy moze zrobic blad ;) 18.12.05, 13:15
                                  ol4 szefostwo w-m strefy obiecuje, że w 2006 roku powstaną u nas 4 duże firmy.
                                  Jeśli tak się stanie, będzie to początek dobrej wpópracy między naszymi
                                  miastami:)
                                • Gość: pR0SiAczek Re: kazdy moze zrobic blad ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 13:19
                                  off-topic: widze ze korzystasz z neta przez komorke (GPRS/EDGE/UMTS moze) wiec
                                  podejrzewam (moge sie mylic, moze to byc jedyna szansa na neta w domu), ze
                                  nieco podrozujesz i znasz kawalek swiata innego niz olsztyn.
                                  • ol4 Re: kazdy moze zrobic blad ;) 18.12.05, 22:59
                                    Znam , zreszta na codzien nie mieszkam w olsztynie i nie podchodze do niego
                                    bezkrytycznie:)
                                    • posejdon_el Re: kazdy moze zrobic blad ;) 18.12.05, 23:06
                                      Ludzie się zmieniają jak widać:P może to ta wyprowadzka zmieniła charakterek:P
                                    • Gość: pR0SiAczek Re: kazdy moze zrobic blad ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.12.05, 20:16
                                      ja nie mieszkalem w Elblagu przez kilka lat, wiec dystans mam tez odpowiednio
                                      uksztaltowany :)
                                      • Gość: pR0SiAczek Re: kazdy moze zrobic blad ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.12.05, 20:22
                                        ol4 zdradzisz gdzie jestes obecnie ZAMELDOWANYM a gdzie FAKTYCZNIE ZAMIESZKALYM?

ja: Elblag/Elblag :) niestety dlugi czas bylo inaczej :(
                                    • Gość: pR0SiAczek Re: kazdy moze zrobic blad ;) IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.12.05, 20:45
                                      to ja chyba czesciej bywam w ols niz Ty ;)
    • Gość: pR0SiAczek skad to wyjete? IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 14:35
      holubisz przemysl, ale przeczytaj ten krotki tekscik...

olsztyn "...leży w regionie mało zurbanizowanym z dominującą gospodarką
      rolniczą i leśną gdzie oprócz niego największymi miastami jest Elbląg – ca 130
      000 i Ełk – 56 000 mieszkańców. Pozostałe miasta siedziby powiatów liczą ca 30
      tysięcy mieszkańców. Wymienione trzy największe miasta maja swoją specyfikę,
      charakteryzują się różnymi siłami miastotwórczymi które doprowadziły je do
      obecnego stanu rozwoju i w skali regionu stanowią trzy bieguny wzrostu w wielu
      dziedzinach i konkurują ze sobą. Trzeba za nietypowe uznać mechanizmy które
      doprowadziły do rozwoju Olsztyna, nie był to rozwój przemysłu. W pewnym
      uproszczeniu rozwój miasta następował na skutek wzrostu jego rangi w sieci
      osadniczej regionu."
    • Gość: pR0SiAczek megalomania totalna... IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 14:43
      "Bardzo szybko bo już przed 1950 rokiem osiągnął przedwojenną liczbę ludności
      tzn.ca 42 000 mieszkańców by obecnie liczyć ponad 180 000 mieszkańców."

co prawda tekst jest z 2004 roku, ale przytocze dane z
      31/12/1935:
      Elbing - 69000 mieszkancow
      Allenstein - 35000 mieszkancow
      30/06/2005:
      miasto Elblag - 125523 mieszkancow
      olsztyn - 162965 mieszkancow
      • ol4 Re: megalomania totalna... 18.12.05, 22:56
        Prosiaczku plis nie szalej, nie wiem skad wziales te 162 tys ale to nieprawda:)
        • francuz_el Re: megalomania totalna... 18.12.05, 23:04
          Jak to skąd, to przecież najnowsze dane z 30.06.2005 roku :-) Dokładnie ze
          strony PKW: www.wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/F/286201.htm
          • posejdon_el Re: megalomania totalna... 18.12.05, 23:05
            ups..coś negatywnego dla ol4:P a to oznacza, że zaraz zniknie z tego wątku:P
          • rosa_el Re: megalomania totalna... 18.12.05, 23:07
            Ups... chyba sie niechcacy francuz pokryly nasze posty ;))
            • posejdon_el Re: megalomania totalna... 18.12.05, 23:09
              Rosa z tym pokrywaniem się z Francuzem to nie przesadzaj:P żeby coś nowego z
              tego nie wyszło:P
              • rosa_el Re: megalomania totalna... 18.12.05, 23:11
                posejdon_el napisał:

> Rosa z tym pokrywaniem się z Francuzem to nie przesadzaj:P żeby coś nowego z
                > tego nie wyszło:P

posejdon.. bez insynuacji prosze !! :)) Jeszcze jestem gotow pomyslec, ze
                glodnemu chleb na mysli :P
                • posejdon_el Re: megalomania totalna... 18.12.05, 23:15
                  eee...ja mam kobietę:P wystarczy:)
        • rosa_el Re: megalomania totalna... 18.12.05, 23:06
          ol4 to jest ABSOLUTNA PRAWDA !! Dokladne dane znajduja sie na stronach www
          poswieconych wyborom... I jak sprawdziłem pROSiAczek podał dane właśnie z
          witryny Państwowej Komisji Wyborczej... Takze jak widzisz są to PRAWDZIWE dane,
          które bardzo bolą mieszkańców miasta, które tak bardzo pragnie
          byc "metropolia"... Skonczcie już z tymi 18ok mieszkańców raz na zawsze !!
          • posejdon_el Re: megalomania totalna... 18.12.05, 23:10
            180.000 to akurat nigdy nie było w olsztynie.
            • ol4 Elblomskie inteligienty 18.12.05, 23:36
              Eh ludzie - to ze nie domysliliscie sie ze PKW podaje tylko tych co maja stałe
              zameldowanie , bo tylko oni naleza z urzedu do spisu wyborcow w danym miescie
              świadczy o waszej szeroko pojetej wiedzy:-> Takze w Olsztynie dochodzi do tego
              jakies kilkanascie tys studentow.
              Poza tym to lokalni patrioci - nie wiecie nawet ile ludzi mieszka w Elblomku -
              nawet GUS podaje 128 tys, a wy powtarzacie za PKW -125 tys, nie wiedzac jak sie
              interpretuje podstawowe dane.
              Wydawalo sie ze watek zmierza w dobra strone - a tu wpada gromada "omnibusów" ,
              osmiesza sie i jeszcze ma radoche...

Ustawa z dnia 12 kwietnia 2001 r. Ordynacja wyborcza do Sejmu Rzeczypospolitej
              Polskiej i do Senatu Rzeczypospolitej Polskiej

Rozdział 4. Rejestr wyborców
              Art. 11. 1. Stały rejestr wyborców obejmuje osoby stale zamieszkałe na obszarze
              gminy, którym przysługuje prawo wybierania.

• posejdon_el Re: Elblomskie inteligienty 18.12.05, 23:40
                Dodać do tego jeszcze niezameldowanych bezdomnych to wyjdzie 200.000:P
                • ol4 Re: Elblomskie inteligienty 18.12.05, 23:52
                  Posejdon tym postem nie zaswiadczyles o mieszkancach Elblaga, nie zaswiadczyles
                  nawet o forumowiczach z Elblaga, ale zaswiadczyles o sobie... Cham i prostak
                  jestes
                  • posejdon_el Re: Elblomskie inteligienty 19.12.05, 15:41
                    ty mnie w tym momencie obrażasz, jedyny cham to z Ciebie niegdyś był, czego
                    dowodem są liczne twoje wypowiedzi.

:P - naucz się co oznaczają m.in.takie znaczki!
                  • Gość: alfik Re: Elblomskie inteligienty IP: *.elb.vectranet.pl 19.12.05, 21:33
                    Ol4 ,jak ktos napisze wbrew twoim poglądom,to wychodzi twoje prawdziwe
                    JA,zaczynasz trolowac i obrazac innych,coz,przykre...
              • francuz_el Re: Elblomskie inteligienty 18.12.05, 23:46
                No to się teraz popisałeś Ol4 ;P

W rejestrze wyborców znajdują się uprawnieni do głosowania to fakt, ale
                spojrzałbyś ta stronę PKW i tam jest napisane czarno na białym:

Liczba mieszkańców: 162965
                L. upr. do głos.: 133877
                • ol4 Re: Elblomskie inteligienty 18.12.05, 23:55
                  francuz - uprawnieni do głosowania to ci powyzej 18 lat. Ci bez stałego
                  zameldowania nawet nie istnieja w spisie PKW. Przemysl to dobrze i na pewno
                  zrozumiesz:)
                  • non.notus Re: Elblomskie inteligienty 19.12.05, 08:32
                    Witam!
                    Pozwólcie że się wtrące w dyskusję :)
                    Rzeczywiście w Olsztynie zameldowanych na stałe jest niecałe 170 tys. osób.
                    Dokłdanie (jak podaje GUS 168151 (31 XII 2004) -
                    www.stat.gov.pl/bdr/bdrap.dane_cechter.generuj?
                    p_zest_id=23612&p_typ=HTML&p_dalej=1 ). Na tej samej stronie podana jest jednak
                    również "FAKTYCZNA" liczba miszkanańców (tj. 173850).

Powstaje teraz pytanie, którą liczbą należy sie posługiwać. To zależy od
                    postawionego pytania. Jak ktoś zapyta ile mieszkańców ma Olsztyn, prawidłową
                    odpowiedzią będzie 173850. W końcu mieszkaniec danego miasta to osoba, która
                    tam (fakycznie) mieszka, a nie tylko jest zameldowana.
                    Tu jest jakieś inne zestawienie (www.stat.gov.pl/dane_spol-
                    gosp/ludnosc/powierz_teryt/2005/tablice.xls), w którym nie ma podziału na osoby
                    zameldowane i faktycznie mieszkające. I co? Podana jest ta druga liczba, tak
                    dla Olsztyna jaki i dla innych miast.

2004r.
                    stałe miejsce zameldowania
                    Olsztyn - 167867 (stan na 30 VI), 168151 (stan na 31 XII)
                    Elbląg - 128056, 127894

faktyczne miejsce zamieszkania
                    Olsztyn - 173350, 173850
                    Elbąg - 127732, 127655

W Elblągu sytuacja przedstawia się trochę inaczej...więcej jest zameldowanych
                    niż faktycznie mieszkających.
                    Myśle jednak, iż w obu miastach mieszka więcej osób niż podaje GUS. Nie da się
                    policzyć ile tak naprawde w nich mieszka. Sam znam wiele osób, które mieszkają
                    w Olsztynie, pracują tu, a zameldowani są w miasteczkach i wsiach w pobliżu
                    Olsztyna. Do tego dochodza studenci. Róznica między 168151, a 173850 jest za
                    mała (5699).
                    • ol4 Re: Elblomskie inteligienty 19.12.05, 09:52
                      non.notus - dzieki za dostarczenie bazy teoretycznej do dyskusji. Ja wiem tyle,
                      ze przyjelo sie uwazac ze oficjalnie mieszka w Olsztynie 174 tys ludzi , a
                      nieoficjalnie ok 180 tys. A jesli panów *_el to ubodło to trudno:>
                      • francuz_el Re: Elblomskie inteligienty 19.12.05, 14:33
                        Wszystko zależy od kryterium jakie sobie wybierzemy. Ja dobrze wiem, na czym
                        polegają spisy wyborców, o to się nie martw :-)
                        Tak samo można się sprzeczać, czy zaliczać ludność zamieszkującą tzw. Elbląg 2,
                        czyli teren gminy Elbląg znajdującej się już w powiecie elbląskim ziemskim, a
                        stanowiącej niejako obwarzanek wokół miasta. Tereny takie jak chociażby
                        Kazimierzowo, Nowinę, Gronowo Górne są potocznie uznawane za teren miasta. Co
                        jakiś czas myśli się o wchłonięciu terenów gminy do miasta, ale spotyka się to z
                        silnym oporem władz gminy, zresztą nie dziwię się dlaczego ;-) W Olsztynie w
                        przeszłości pewnie gmina została wchłonięta przez miasto...
                        • ol4 Re: Elblomskie inteligienty 19.12.05, 15:11
                          Francuz - wchłaniajcie, nikt wam nie żaluje, a ja bynajmniej jestem nawet za.
                          Czym silniejsze miasta, tym silniejsze wojewodztwo.
                          • Gość: pR0SiAczek szkoda ze i Ciebie ponioslo IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.12.05, 19:59
                            ol4, przedstawione przeze mnie dane AKTUALNE na dzien 30/06/2005 to nie fikcja
                            stworzona przez PKW tylko dane uzyskane z PKW, dotyczace ZAMELDOWANYCH
                            MIESZKANCOW. jesli zaczniemy rozwazac nt. ZAMIESZKUJACYCH to wejdziemy wlasnie
                            w sfere megalomanii. ktos z olsztyna OSZACOWAL ze 180000 tys mieszka, ktos z
                            forum OSZACUJE ze i 200 tys. ale PRAWDZIWE DANE EMPIRYCZNE TO LICZBA
                            ZAMELDOWANYCH. tego sie nie da podwazyc, bo to nie sa dane szacunkowe. nie
                            zmienia to faktu ze jakies 10-15 tysiecy osob wiecej moze zamieszkiwac olsztyn
                            niz jest faktycznie zameldowanych, ale to moj SZACUNEK (w sklad tej grupy
                            wchodza chocby studenci dzienni)
                    • Gość: pR0SiAczek olsztyniaka zaklulo to TRZEBA OBRAZIC Elblag :( IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.12.05, 19:50
                      ale wy bredzicie... najnowsze dane DOTYCZACE LICZBY MIESZKANCOW (TJ.
                      zameldowanych osob) sa na stronie PKW (uzyskane z GUSu!!!!), z dnia 30/06/05
                      wiec przestancie jakimis starociami z oficjalnych publikacji GUS z zeszlego
                      roku... oczywiscie ze liczba mieszkajacych bez zameldowania jest rzecza trudna
                      do oszacowania (choc wyniki ktore przytaczacie powstaly na podstawie NSP).
                      STALE MIEJSCE ZAMELDOWANIA wg GUS opublikowane na PKW na 30/06/2005:
                      olsztyn 162 tys.
                      elblag 125 tys.
                      STALE MIEJSCE ZAMIESZKANIA na 30/06/2005:
                      "DANE NIEDOSTEPNE"

ps. kiedy w gre wchodza fakty, patriotyzm podkrecajacy na sile wyniki, nie
                      wchodzi w gre.

ps2. danymi z GUS ktore tu przytaczacie (za rok 2004) to sie podlugiwalem rok
                      temu :P nieaktualne sa od wrzesnia... chyba boli was bardzo ze to tylko 162 tys
                      zameldowanych... ile mieszka faktycznie? nikt tego nie policzy, mozna tylko
                      szacowac i z tych szacunkow wynika ze na 31/12/2004 bylo 173850 osob
                      mieszkajacych w olsztynie (w szacunkach sa wliczani studenci tez, bo szacunki
                      sa oparte nawynika Narodowego Spisu Powszchnego).

ps3. przytoczone przez Ciebie dane swiadcza o slabym wyksztalceniu ze
                      statystyki :(

ps4. inteligencji innych nie mierzy sie zgodnoscia z wlasnymi pogladami
                      • posejdon_el Re: olsztyniaka zaklulo to TRZEBA OBRAZIC Elblag 19.12.05, 20:24
                        Prosiaczku po prostu coś z tego dawnego ol4 pozostało:P Lepper też niby wielki
                        polityk, a jakby w gumiakach chodził:P
                        • Gość: pR0SiAczek Re: olsztyniaka zaklulo to TRZEBA OBRAZIC Elblag IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.12.05, 20:38
                          posejdonie, mi ciezko pogodzic sie z takim a nie innym traktowaniem Elblaga,
                          wiem ze to efekt juz 7 letnich tarc... z dnia na dzien sie nie zmieni wszystko.
                          mam natomiast nadzieje, ze NAJBARDZIEJ AKTUALNE FAKTY (niektore dobitnie
                          wykazuja wyrazne roznice z "odczuciami") beda sposobem na dyskusje. przeciez w
                          ktoryms watku WYRAZNIE NAPISALEM ZE JUZ DZIS ELBLAG ma prawdopodobnie ok. 20
                          tys mieszkancow mniej niz wykazuja statystyki - czesc z nich zamieszkuje w
                          olsztynie. ale to tylko moje odczucie - byc moze sluszne, choc bolesne jako
                          Elblazanina - po dlugoletniej nieobecnosci. zresta oburzenie "olsztyniakow"
                          jest niesluszne, poniewaz najdalej za 5 lat osiagna te wymarzone 180tys
                          ZAMELDOWANYCH a Elblag zejdzie ponizej 120tys. po prostu MARGINALIACJA od 1999
                          roku przyniesie efekty (np. studenci ktorzy osiada na stale po ukonczeniu
                          studiow, przemelduja sie na swoje mieszkania).
              • Gość: pR0SiAczek no olsztynski inteligiencie, zolta kartka :) IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.12.05, 20:04
                obraziles mnie wlasnie, ale wybacze... wlasnie CELOWO WZIALEM NIEPODWAZALNE
                DANE ODNOSNIE STALEGO ZAMELDOWANIA... po drugie wiemy dobrze i to z
                najswiezszych AKTUALNYCH DANYCH GUSu opublikowanych na stronach PKW. jakos Wy
                nie wpadliscie ze PKW musi miec najbardziej dokladne dane, zeby nikogo nie
                doliczyc ani nikogo nie pominac w spisie wyborcow... ehh czasem ta slepa
                obrona "wielkosci" mnie przeraza...
                przeciez olsztyn jest wiekszy, na pewno przez 20 kolejnych lat bedzie wiecej
                znaczyl niz Elblag... ja wytknalem tylko MEGALOMANIE w oficjalnych dokumentach,
                gdzie nalezy zamieszczac faktyczne dane, a nie wlasne odczucia...
                • ol4 Prosiaczek dyskutujesz sam ze soba? 19.12.05, 23:58
                  Phi, a o czasowym zameldowaniu nie slyszales? Stale zamieszkanie to jedno a
                  liczba mieszkancow miasta to drugie. My mowimy o liczbie mieszkancow. Nie
                  falandyzuj wiec danych...
                  • francuz_el Re: Prosiaczek dyskutujesz sam ze soba? 20.12.05, 10:26
                    Tylko ol4 sprawa jest też taka, że jak dobrze pamiętam, zameldowanym można być
                    max. w 3 miejscach: 1 na stałe i 2 czasowo. Jak to wtedy rozwikłać, żeby nie
                    było nas więcej, Polaków? ;P
                    • ol4 Re: Prosiaczek dyskutujesz sam ze soba? 20.12.05, 10:41
                      Powolywac sie na dane GUS - to instytucja statystyczna zajmujaca sie takimi
                      sprawami. I nic nie rozwikływac
                      • francuz_el Re: Prosiaczek dyskutujesz sam ze soba? 20.12.05, 11:35
                        Na stronie PKW dot. ostatnich wyborów są najnowsze dane GUS-u, z 30.06.2005...
                      • Gość: alfik Re: Prosiaczek dyskutujesz sam ze soba? IP: *.elb.vectranet.pl 20.12.05, 20:22
                        Z tego co mi wiadomo,to GUS czasami podaje dane na wasza korzyść,wtedy jest
                        dobrze?
                        • ol4 Re: Prosiaczek dyskutujesz sam ze soba? 21.12.05, 00:10
                          oj tam alfik nie czepiaj sie - przeciez GUS nie jest z Olsztyna, probuja
                          podawac dane prawdziwe, a sa po to powołani
                          • Gość: alfik Re: Prosiaczek dyskutujesz sam ze soba? IP: *.elb.vectranet.pl 21.12.05, 16:21
                            A kto powiedzial że dane są nieprawdziwe,to tylko statystyka,stwierdzenie
                            faktow.
                          • francuz_el Re: Prosiaczek dyskutujesz sam ze soba? 21.12.05, 16:32
                            Oczywiście że są prawdziwe, jak nieprawdziwymi mogłyby być liczby 163 tys. oraz
                            125,5 tys.? :-)
                            • Gość: alfik Re: Prosiaczek dyskutujesz sam ze soba? IP: *.elb.vectranet.pl 21.12.05, 16:38
                              Francuz ,nie obrazaj metropolii,jak takie wielkie miasto moze liczyć tylko 163
                              tys.mieszkańcow?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka