Dodaj do ulubionych

Kiedy pozbylyscie sie wózków?

• ola33333 ciagle mamy.. 31.01.11, 23:49
      mloda ma prawie 4 lata (skonczy za 3 dni), a wozek (mala parasolka) jezdzi samochodem, jak mloda zasnie to ja przekladam i ide swoje sprawy zalatwiac, jakos nie mam sumienia jej budzic. Ciagle jeszcze jakos sie miesci do tej parasolki wiec dlatego sie jej jeszcze nie pozbylam. Poza tym to wozka juz dawno nie uzywamy, choc mloda za chetnie na nogach nie chodzi, jezdzi za to na rowerze bez kolek bocznych smile
    • ylunia78 Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 31.01.11, 23:52
      ja miałam manie kupowania wózków.Przerobiłam 5szt.Ale ja często chodziłam na miasto,albo po prostu chodziałam na spacery do dużego parku,tak więc jednak był mi niezbędny.Mały przestał korzystać z wózka jak miał 2latka.A to też dlatego,że usypiał mi tylko ładnie we wózkusmile
    • mantha Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 01.02.11, 08:33
      Moja ma 2 lata i 9 miesiecy i jeszcze mamy wozek Arie PP - lekka i rozklada sie, wiec moze sie przespac od biedy w sytuacji awaryjnej. Ale ja jestem na maksa wyrodna i z calego serca nienawidze spacerkow bez sensu jednoczesnie w celu zalatwienia roznych spraw pokonuje dosyc duze odleglosci, wiec wozek jest niezbedny. samochodu nie uzywam, wiec jak sie zmeczy musi wejsc do wozka i juz. szarpie sie z nia niekiedy przy wkladaniu- ostatanio nawet jakis pan spolecznik zwrocil mi uwage "co pani robi z tym dzieckiem" - rzeczywiscie scena byla ze hej, no ale i ja sie niezle na nią darlam.
    • mikams75 Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 01.02.11, 09:07
      jak zaczela chodzic to myslalam, ze wozka moge sie juz pozbyc, ale pozniej jej przeszla fascynacja chodzeniem i wolala posiedziec. Nie mamy samochodu, odleglosci sa u nas spore.
      Wozka uzywalam do wieku ok. 2,5 do spania w dzien, wiec byl spacer polaczony z zabawa a pozniej do wozka i spala. W tym wieku przestala dzialac metoda na spanie, wiec wozek poszedl w powoli w odstawke i byl brany tylko na dluzsze wyjscia i pozne powroty, bo mogla sobie pospac. I na wakacje w lutym chyba tez wezmiemy wozek, bo bedziemy cale dnie zwiedzac, a wieczorem jak sobie wyjdziemy np. do restauracji a mala bedzie zmeczona to sobie zasnie zamiast marudzic.
      Teraz ma 2 i 8m i wozek uzywamy wylacznie do transportu do przedszkola i podejrzewam, ze jeszcze dlugo ja bedziemy tak dowozic, zreszta widuje o rok starsze dzieci dowozone tam wozkami. Specjalnie mnie to nie dziwi, bo rano nikt nie ma czasu ani ochoty na spacerki z dzieckiem.

natomiast jesli juz masz dwa wozki to nie widze specjalnie powodu zeby kupowac kolejny, nawet jesli bedzie na rok a moze i dluzej.
      A skad wiadomo ze sie nie przyda? to zalezy od tego gdzie chodzicie, jakie sa odleglosci, czy macie samochod itd. Jak sie ma samochod to mozna szybciej zrezygnowac z wozka, jak sie nie ma a na odatek wszedzie daleko to ma sie wozek dluzej.
    • deodyma Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 01.02.11, 09:27
      pozbylam sie, jak syn mial 3 lata, czyli w listopadzie zeszlego roku.
      zreszta juz wczsniej wiecej chodzil na wlasnych nogach, jezdzic z wozku juz za bardzo nie chcial i potrzebny byl mi tylko wtedy, gdy sie gdzies spieszylam, albo szlam na wieksze zakupy.
      • manala Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 01.02.11, 13:41
        moja ma prawie 3 lata i zimą w ogóle nie ma ochoty chodzić - ja nie mam ochoty się z nią szarpać o noszenie na rękach więc biorę wózek lub sanki
    • jscorpio Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 02.02.11, 22:22
      Na twoim miejscu nie kupowalabym kolejnego, moj synek dostal na 2 urodzinki Laufrad (taki rowerek ale bez pedalow, siedzi na siedzisku i przebiera nozkami) w mojej ocenie strzal w dziesiatke, dzieko uczy sie utrzymywania rownowagi. Moj synek po dwoch dniach jezdzil jak szalony, dzis ma 27 msc i z laufradem chodzimy wszedzie, uwielbia na nim jezdzic, polecam!
    • madjak Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 05.02.11, 22:40
      witam
      Nasza MArtynka przestała jezdzic wózkiem jak skończyła 2,5 roku, bo urodził się jej brat i on wskoczył na jej miejscesmile A chodziła jak skończyła roksmile Także przejście z pozycji głownie jeżdzącej w wózku do chodzenia tylko na nóżkach przeszedł zupełnie bezboleśniesmile
      Madzienka
      mamka
      7 miesięcznego Tomka ur. 16.06.2010
      3 letniej MArtynki ur.3.12.2007
      i aniołka Antosia + 20.06.2006
    • klubgogo Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 06.02.11, 09:43
      A po co Ci teraz następny wózek? Zaraz będzie wiosna, dziecko przesiądzie się na rowerek.
      Ja miałam spacerówkę do ok. 17-18 m-ca, przyszło lato, kupiłam rowerek, który był używany do października. Później Mała skończyła 2 lata i spacery odbywały się wyłącznie pieszo. Przez te pół roku używałam wózka może 10 razy, gdy poruszałam się komunikacją miejską lub byłam na zakupach i potrzebowałam koszyka. Po 2 urodzinach schowałam wózek i nie zamierzam go już wyciągac. Na wiosnę kupuję laufrada.
    • silje78 Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 06.02.11, 11:18
      rezygnacja z wózka jak miała dwa lata. chodziła od ok 10,5 miesiąca. ostatnie wakacje jeździła tylko jak był dłuższy spacer, spała też w wózku na spacerze. nie wiem czy powinnaś kupować kolejny wózek. ja swojej kupiłam maclarena XT jak miała 1,5 roku. przesiadła się wtedy z x-landera XA. w sumie wózek był w użyciu pół roku.
      co do używania wózka to wszystko zależy czy jeździsz samochodem, czy komunikacją, jakie masz odległości do pokonania.
      u nas w przedszkolu, przez pierwsze miesiące, jedna z dziewczynek przyjeżdżała w wózki. podejrzewam, że mieli dośc daleko do przedszkola, może daleko do komunikacji.
      • doa1980 Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 06.02.11, 12:52
        My jeszcze jak potrzebuje gdzies byc szybciej,to wozkiem (nie mam samochodu,chyba nie ja jedna zreszta ).Bez wozka byloby mi naprawde ciezko.Bardzo duzo chodzi albo jezdzi na rowerze,mysle,ze juz na wiosne pozbedziemy sie wozka.
    • hanalui Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 06.02.11, 14:10
      Zauważyłam (a może mi się zdaje), ze żadnej z pan nie ogranicza czas i te długie dystanse 2-4 km z 18 miesieczniakiem lub 2 latkiem pokonują spacerowo. Jakoś nie chce mi sie wierzyć ze jakby trzeba było dystans 2 km z 2 latkiem przeleciec w 15 minut codziennie, by zdążyć na pociąg, autobus lub wychodzić z domu na ta okoliczność godzinę wcześniej to rezygnowalyby z wózka. Jak dla mnie to te które porezygnowaly nie pracują, zwykle kręcą się w okolicach domu, te olbrzymie dystanse to sporadycznie i pewnie jeszcze z zabezpieczeniem w postaci tragarza- ojca jak się dzieciak zmeczy. A...widziałam sporo 3-4 latków padnietych w autobusie,pociągu i rodziców taszczacych owe "zwłoki"na rękach bo nie dawało się dzieciaka dobudzic, mnie na coś takiego szkoda kręgosłupa zwłaszcza ze 2-3km nieść 12-15kg + klamoty to nieco dużo jak dla mnie. Wygodna jestem jak sporo innych wokol
      • mozyna Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 06.02.11, 14:56
        No wlasnie ja tez nie bardzo moge wyobrazic sobie te dalsze wypady w koniecznych celach, ktore musza odbyc sie w szybkim tempie. A samochodem akurat nie podjezdzamy.
        Dla mnie wozek to wygoda w takich przypadkach. Co innego spacer, gdy dziecko ma sie wybiegac i wyszalec.
      • mikams75 Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 07.02.11, 08:24
        madrze napisalas, tez odnosze takie wrazenie, a na dodatek gdzie sie da to jada samochodem i pokonuja na piechote trase parking-cel-parking.
    • zebra12 Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 06.02.11, 17:46
      Córka przestała jeździć jak miała 3,5 roku, ale wózek mam na szafie w razie nagłego zdarzenia, np choroby. Wózek zastępuje mi auto.
    • frestre Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 06.02.11, 23:27
      czytając posty doszłam do wniosku, że to także zależy od pory roku.....synek nie jeździ w wózku bo jest zima i nie chodzimy na bardzo długie spacery, ale latem to wrócę do wózka a chłopiec będzie miał przeszło 3 latka
      ma na to wpływ czas, wolę szybciej przemieścić się na plac zabaw oddalony o dorosłe 20 min pieszo, niż ledwo dojść na miejsce a o powrocie po kilkugodzinnym brykaniu nie wspomnę smile
      poza tym, wiosną i latem wychodzę na spacer na kilka godzin i wtedy synek nawet śpi w nimsmile
    • pszczolaasia Re: Kiedy pozbylyscie sie wózków? 07.02.11, 08:30
      moje dzieci w wieku 14 meisiecy odmowily jezdzenia wozkiem. sprzedalismy go jakies pol roku pozniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka