Dodaj do ulubionych

Kupa do pampersa i co dalej? Rady, podpowiedzi.

25.09.21, 09:59
Cześć. Wiem, że jest dużo na ten temat ale chciałabym stworzyć krótki i zbiorczy wątek tutaj jeżeli inne mamy mi pomogą oczywiściesmile. Synek odpieluchowywany od wakacji, miał wtedy 2 lata i 5 miesięcy. Obecnie bez pampersa w dzień i w nocy, robi siusiu na nocnik. Kupa niestety tylko do pampersa, nie działają rozmowy, nagrody, książeczki itp. Czytałam na forach i większość mam mówi "odpuść, zostaw temat". My do tematu wróciliśmy po 4 tygodniach i dalej to samo. Nie spieszy nam się bo do przedszkola idzie za rok ale temat zostaje. Moje pytanie dotyczy dwóch rzeczy: ile od czasu od robienia siusiu na nocnik wasze pociechy z tym problemem zrobiły kupkę do nocnika lub sedesu? I przede wszystkim CO POMOGŁO? Proszę o konkretne rady z doświadczenia własnego a także co usłyszeliście od lekarzy, psychologów, znajomych itp. Wszystko co może pomóc mi i w przyszłości innym rodzicom, którzy tutaj trafią. Może być krótko i bez dokładnych opisów. Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • camel_3d2 Re: Kupa do pampersa i co dalej? Rady, podpowiedz 27.09.21, 06:43
      Idz do psychologa.. bo masz powazne problemy...
      ON ma dopiero 2 lata i 5 miesiecy.. niektore dzieci labia to w wieku 18 meisiecy, inny w wieku 3.5 roku. Wyluzuj po prostu.
      • aniel_ka87 Re: Kupa do pampersa i co dalej? Rady, podpowiedz 27.09.21, 11:49
        Proszę o dokładne czytanie zanim odpiszesz. Po pierwsze synek OBECNIE ma 2 lata i 8 miesięcy a po drugie do niczego go nie zmuszam, robi sobie dalej do pampersa. NIE NACISKAM!!! Po prostu widzę, że to dla niego problem i chce się dowiedzieć więcej. Zapoznać się z tematem, dowiedzieć coś z doświadczenia innych mam, zebrać wszystko w jednemu wątku, co w tym złego? Nie rozumiem odpowiedzi "idź do psychologa masz poważne problemy" Skąd ten wniosek?
        • camel_3d2 Re: Kupa do pampersa i co dalej? Rady, podpowiedz 29.09.21, 14:03
          po prostu poczekaj i daj mu czas i tyle.
          niestety lato sie skonczylo, bo najlepszym czasem na takie eksperymenty jest wiosna i lato..plus plaza i gola pupa... i tyle.. Zalapie za kilka miesiecy. Chocoaz roznie bywa. Chrzesniak sasiada zalapal dopieo kiedy mial prawei 4 lata . do tego czasu robil klocka nie dosc ze w pampersa to jeszcze musial isc do lozka. Inaczej nic z tego.
    • acola Re: Kupa do pampersa i co dalej? Rady, podpowiedz 30.09.21, 21:56
      U nas też jest z tym problem, dziecko ma rowno 3 lata od od pół roku siku do nocnika, kupa w majtki, ja namawiałam, podstawialam nocnik, kilka razy się udało ale dalej nie szło, jak proponuje nocnik to mówi że nie chce. Na razie temat całkowicie odpuszczony bo mieliśmy ostatnio problem z zaparciami, nic nie mówię, daje czas. U nas nie udało się odpieluchowac prawdopodobnie przez tendencję do zaparc.
      • magdamajak Re: Kupa do pampersa i co dalej? Rady, podpowiedz 05.10.21, 10:33
        Dawaj mu więcej wody, warzyw i owocow.
    • magdamajak Re: Kupa do pampersa i co dalej? Rady, podpowiedz 04.10.21, 21:16
      Jeśli jest zdrowy (czyt.nie ma zaparć), spróbuj zrobić z kupy atrakcję. I najwazniejsze, czy on wie, że chce kupę! Mój Młody miał 2.3 mce jak go odpieluchowywałam i to samo: siku w każdej konfiguracji, nocnik, sedes, trawka, a kupa w majtki. Ale ja od początku wiedziałam, że jak zdejmuję pieluchę to się nie wygłupiam i za chwilę nie zakładam, na noc również. Oraz mój by czekał do nocy na pieluchę, weszłyby zaparcia, wrzaski, o nie.
      Kupę woli robić do toalety, a namówiłam go zabawami. Opowiadałam kilka razy dziennie o ściekach, robiliśmy kupie (tej wyrzuconej z majtek) papapa leć do ścieków, mowilam co się z kupą dzieje etc., dawałam spuszczać wodę, bawić się nakładką, siadałam sobie obok i czytaliśmy coś razem. I to przyniosło wreszcie efekty. Kupiłam też książeczkę Mój nocnik bodajże, ale nie wiem na ile ona pomogła, bo niby czytaliśmy, ale szybko poszła w kąt.
      Oczywiście zanim się udało, było sranie gdzie popadnie, łapanie i inne atrakcje.
      • camel_3d2 Re: Kupa do pampersa i co dalej? Rady, podpowiedz 05.10.21, 15:23
        moze pomyslec o robieniu z kupy babek? wtedy bedzie ubaw na maksa smile
        • magdamajak Re: Kupa do pampersa i co dalej? Rady, podpowiedz 07.10.21, 12:34
          Czy Twoje czepialswto pomogło jakoś założycielce wątku, jak myślisz?
          • camel_3d2 Re: Kupa do pampersa i co dalej? Rady, podpowiedz 10.11.21, 10:01
            mam nadzieje ze tak, bo serio, ldzie lubia z byle czego tragedie robic
            • magdamajak Re: Kupa do pampersa i co dalej? Rady, podpowiedz 10.11.21, 12:51
              Ludzie to lubią wypowiedzi nie na temat i dokopać drugiemu w potrzebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka