Dodaj do ulubionych

Eozynofilowe zapalenie przełyku u dziecka

10.11.22, 14:31
Witam,
Moje roczne dziecko ma zdiagnozowane eozynofilowe zapalenie przełyku. Objawy u niego to wymioty. Przełyk ma białe naloty, a wyniki z wymazu to 47 eozynofili. Na czczo bierze halicid , dodatkowo stosujemy dietę elementarna (mleko neocate) i dietę eliminacyjna (wykluczenie 6 podstawowych produktów pszenica, mleko krowie, ryby, jaja, soję, orzechy ). Pisze o tym ponieważ nie moge znaleźć zadnej grupy ( a ludzie ktorzy przechodzą ta chorobę sa największym dla mnie doświadczeniem). Niestety nie udzielono mi na tyle informacji, zeby nie skorzystac z pomocy.
Bardzo prosze o informacje czy ktos z Was przechodził lub przechodzi ta chorobę i chce sie podzielić objawami, leczeniem, jak to ustępuje czy ktos wyleczył sie całkowicie z tej choroby albo wykluczył duzo alergenów i jak to wygladalo.

Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Eozynofilowe zapalenie przełyku u dziecka 11.12.22, 00:01
      Czy dziecko miało robione testy alergiczne?
      Czy coś w ich wyszło?

      Z mojego prywatnego doświadczenia wiem, że wykluczenie tych 6 produktów, to stanowczo za mało.
      Produktami, które bardzo często są przyczyna kłopotów są najczęściej alergeny krzyżowe dla pyłków brzozy, głównie uważane za zdrowe jabłka i marchewka, ale też wszystkie inne rośliny różowate i baldaszkowe, oraz kiwi, a także rośliny z rodziny psiankowatych: pomidory, ziemniaki, papryka, bakłażany i in.
      Jeśli chcesz, aby dziecko było zdrowe, to powinnaś wyeliminować te wszystkie rośliny z jedzenia. U roczniaka jest to dosyć proste, bo jeszcze nie poznał smaku wielu potraw i nie będzie się ich domagał.
      Jeśli dziecko nie miało robionych testów alergicznych, to dobrze by było je zrobić, zanim wprowadzisz ścisła dietę, bo jak się nie je alergenów, to testy mogą wychodzić fałszywie ujemne.
      Czy na samym neocate jest duża poprawa?
      Z helicidu bym się stopniowo wycofała, bo to niczego nie leczy, tylko zmniejsza objawy, a sam jest szkodliwy i może jeszcze pogarszać sytuację.
      Na początek wprowadziłabym dietę z niewielką ilością produktów, które najrzadziej alergizują. Np: ryż, batat, olej ryżowy, mięso z indyka, szpinak, dynia, cukinia, arbuz, borówki amerykańskie i siemię lniane do picia po parę łyków między posiłkami. Zalać dużą łyżkę ziarenek wrzątkiem, poczekać, aż wystygnie i dawać do picia ten glutowaty płyn, który się wytworzy, to będzie leczyć przełyk.
      Niżej wklejam dietę eliminacyjną, jaką się stosuje u alergików, nie wszystko się jeszcze nadaje dla rocznego dziecka, ale się zorientujesz, które produkty najrzadziej uczulają. Niczego spoza tej listy nie powinno dziecko dostawać, jeśli ma taki problem, ale niestety i rzeczy z tej listy mogą się okazać szkodliwe.
      Jeśli uda ci się znaleźć produkty, które nie będą mu szkodzić i będzie mógł normalnie jeść, to stopniowo wycofuj się z neocate, bo to też nie jest idealne jedzenie.

      dozwolone do jedzenia są:

      -mięso indyka, kaczki, gęsi, strusia, przepiórki, gołębia, wieprzowina, może też być dziczyzna: sarna, jeleń, dzik - mięso można jeść gotowane, pieczone, smażone, ale nie w postaci wędlin i konserw, gotować, piec, smażyć można tylko z dodatkami napisanymi poniżej

      - ryż, kasza gryczana biała i palona, kasza krakowska, kasza jaglana, amarantus, quinoa, tapioka, kasza i mąka kukurydziana,
      jeśli nie zamierzamy wyłączać z diety glutenu, to dozwolone jeszcze są kasza manna, kuskus, makaron bez jajeczny, kasza jęczmienna i płatki owsiane oraz mąka pszenna, orkiszowa, żytnia

      - olej słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany, z pestek winogron, ryżowy, oliwa z oliwek. sojowy, "masło" bez mleka,serwatki (smaczna jest optima omega 3), margaryna zwykła(bezmleczna), smalec wieprzowy, tłuszcz kokosowy i palmowy

      - jajka przepiórcze, kacze, gęsie, indycze - można sobie pozwolić zjeść, nie częściej niż raz w tygodniu i bacznie obserwować po tym dziecko

      - bataty, buraki, szpinak, szczaw, rabarbar, sałata, cykoria, ogórki(tylko świeże i mrożone; kwaszone i marynowane są niedopuszczalne! chyba że zakwasisz w domu ze składnikami z tej listy), cukinia i wszystkie dynie, brokuły, kalafior, rzodkiewka(rzadko!), kapusta pekińska (rzadko!), kukurydza, groszek, bób, fasolka szparagowa, soczewica, cieciorka i wszystkie fasole i soja(soja czasem może uczulać, gdy jest uczulenie na mleko, trzeba to mieć na uwadze i obserwować dziecko)( mogą też być z puszki, ale tylko takie o składzie woda, sól, cukier, kwasek cytrynowy, lub kwas askorbinowy), oliwki(ale tylko takie które nie mają w składzie kwasu mlekowego i octu winnego), pieczarki, boczniaki i inne grzyby świeże, mrożone lub suszone. Jeśli ktoś ma dostęp to topinambur, salsefia, skorzonera, trętwian, portulaka.

      - czarne jagody, borówki amerykańskie i brusznica, żurawina, banany, winogrona, figi, awokado, mango, liczi, arbuz, melon, porzeczki, agrest, morwa, pithaja, ananas, daktyle, flaszowce, granaty, karambola, papaja, tamaryndowiec, marakuja, rambutan, hurma(khaki), gujawa, ale nie w postaci gotowych dżemów i bez dodatku żelfiksów i cukru żelującego, mogą być z puszki o składzie woda, cukier, kwas cytrynowy, askorbinowy.

      -sól, cukier, fruktoza, majeranek, cząber, oregano, bazylia, pieprz, tymianek, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, mięta, rumianek, melisa, skrzyp, rozmaryn, herbata czarna i zielona, mączka chleba świętojańskiego(karob), rodzynki, suszone figi, daktyle, żurawina, mango, melon, wiórki kokosowe, orzechy makadamia, brazylijskie, nerkowce, pistacje, kasztany, sezam, siemię lniane, wiesiołek, słonecznik, pestki dyni

      - wafle ryżowe, kukurydziane, maca, chlebki sonko, chrupki kukurydziane(czytać skład, żeby mleka, serwatki i kazeinianu nie było), kajzerki zwykłe, chleb, ale tylko paczkowany z wypisanym pełnym składem na opakowaniu(bez mleka, serwatki, margaryny mlecznej), bułka tarta, ale tylko domowa z kajzerek bez mleka, chleb tostowy(bez mleka, serwatki) - to oczywiście jeśli nie wyłączamy glutenu

      - mleko ryżowe, owsiane, jaglane, sojowe(zwykłe i waniliowe, ale żeby nie miało w składzie marchwi), kukurydziane, orkiszowe, kokosowe(dobry zamiennik mleka i śmietany), jogurty i desery sojowe naturalne i waniliowe, karmelowe, jagodowe(ale bez pektyny, jabłek i marchwi! i innych soków i owoców), serek sojowy naturalny(tofu), kawałki, kulki sojowe(ale tylko o składzie; soja, bez dodatków smakowych i przypraw), miód akacjowy, gryczany, rzepakowy, wrzosowy, lipowy, mniszkowy, koniczynowy(miody w małych ilościach i rzadko, bo mogą uczulać ), miód sztuczny, słody wszystkie, cukier trzcinowy

      - dużo wody mineralnej średnio i wysoko zmineralizowanej (dla małego dziecka źródlanej)
      • dajkam Re: Eozynofilowe zapalenie przełyku u dziecka 10.01.23, 21:53
        Witam,
        Dziękuje bardzo za tak szczegółowy opis.

        Moje dziecko miało robione podstawowe testy pokarmowe i wyszło uczulenie na wieprzowinę, wołowinę , żółto jajka kurzego i alergie na skore psa i kota. Szczegółowo trzymam sie diety od 2 miesięcy gdzie odrzuciłam wszystko i objawy ustały. Niestety dziecko od dwoch dni ma katar i kaszel i na trzeci dzien czyli dzis zaczelo wymiotywac 8 razy w ciagu 2 h. Mam obawy czy ta choroba ezp moze miec skutki przy zwykłej chorobie ?? Czy to znowu nawrot… w lutym idziemy ponownie na gastroskopię. Czy ta choroba moze ustąpić ? Czy Pani spotkała sie z tym ? Czy z wiekiem moze byc tylko gorzej ??

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka