Dodaj do ulubionych

Dziecko wrażliwe, boi sie nowych sytuacji i miejsc

28.05.07, 14:32
Czy ktoś ma podobny problem i jak sobie z nim radzi?

Mój synek zawsze płacze gdy np. wejdziemy do sklepu w którym wcześniej nie
był lub do znajomych. Boi się nowych miejsc. Nie wspominając o lekarzach w
białych fartuchach. Ktoś mi ostatnio poradził, aby udać sie z tym problemem
do lekarza, bo nie wiadomo jaki to bedzie miało wpływ później synka.
Oczywiście zawsze staram sie go w takich sytuacjach przytulać, dawać do
zrozumienia, że jest bezpieczny, interesować go czymś (jeśli sklep to np.
zabawkami itp.), zabawiać. Może macie na to inne sposoby. Jak dziecko oswajać
na przyszłość? Syn ma 17 m-cy.

Obserwuj wątek
    • asia0212 Re: Dziecko wrażliwe, boi sie nowych sytuacji i m 28.05.07, 15:13
      Moja 17 miesięczna córka zachowuje sie podobnie.Strasznie płakała jadąc pierwszy
      raz autobusem(musiałam wysiąść po 5 min.),potem krzyk jadąc samochodem.Bywa,że
      płacze na widok jakiegoś przedmiotu(maska z okularami,kosiarka,betoniarka).Jej
      strach czy niepokój nie dotyczy sklepów,mieszkania znajomych.Myślę,że dziecko po
      prostu boi się tego co nieznane.Postępowałam jak Ty-zabawiałam,pokazywałam co
      jest za oknem autobusu by dziecko zrozumiało,że nic złego się nie dzieje.Teraz
      jest Ok.Starsza córka podobnie sie zachowywała.Myślę,że potrzeba dziecku czasu
      by poznało bliżej to co obce,nieznane,trzeba je powoli z tym oswajać.
    • anek130 Re: Dziecko wrażliwe, boi sie nowych sytuacji i m 28.05.07, 15:38
      mój syn ma 2 latka i 2 miesiące i mamy taki sam problem odkąd teściowa zaczęła
      z nim wychodzić na dluższe spacerki po zimie. Alek np. bardzo lubi pieski i
      motocykle ale kiedy się zbliżają do niego to boi się szczekania i odgłosu
      motoru, boi się blisko przejeżdżających duzych samochodów (mimo że za
      samochodami przepada), boi się gdy dzwoni domofon , bo chyba nie chce aby
      przyszedł do nas kokolwiek inny oprócz babci czy dziadka. Sklepy też
      przerabiałam. Jeszcze niedawno nie mozna się było zatrzyjmac na ulicy aby z
      kims pogadac, bo on od razu płakał, wołal "nie, nie. Też nie lubi nowych
      pomieszczeń i ludi, chociaz jak jest w sklepie to czaruje ich usmiechem i się
      nie boi, tylko nikt nie może do niego zagadać. Trwa to już 3-4 miesiące, ale
      wydaje mi się że jest trochę lepiej- mam nadzieję że z tego wyrosnie. Do
      lekarza nie poszłam z tym probleme, chocaiż nasza lekarka widzi, jak on się
      zachowuje histerycznie w przychodni, więc napewno zwróciłaby nam uwagę aby coś
      z tym zrobić. A my różnie reagujemy. Najczęściej mówi, ze nie ma się czego bać,
      chwytamy za rączkę, ale nie reagujemy raczej zbyt "pieszczotliwie", uważam, że
      mały się w końcu przyzwyczai do różnych sytuacji.

Ania
    • asia06 Re: Dziecko wrażliwe, boi sie nowych sytuacji i m 29.05.07, 07:23
      To taki etap rozwoju dziecka. W tych okolicach wiekowych zaczynają się właśnie
      pojawiac "strachy". Przechodzi samo.
    • bomba001 Re: Dziecko wrażliwe, boi sie nowych sytuacji i m 29.05.07, 09:06
      niestety, niektore dzieci tak maja, nie jest to latwa sytuacja dla rodzicow.
      moj syn taki byl. pisze, ze byl, bo wyroslsmile)) ma 6 lat jest smialy, aczkolwiek
      zachowal pewna rezerwe, po tatusiusad((
      musisz z wyczuciem, ale jednak "narazc" synka na nowe sytuacje, za kazdym razem
      oferujac swoje oparcie, nie pozwalajac mu popadac w histerie, ale jednak
      pozwolic sytuacje przezyc. pod zadnym pozorem nie izolowac i chronic, bo tylko
      sytuacje poglebisz
    • aga3316 Re: Dziecko wrażliwe, boi sie nowych sytuacji i m 13.06.07, 21:32
      czesc
      Jestem mamą 2 letniego Michałak i miałam taki sam problem, bardzo mnie to nie
      pokoiło poniewaz syn wpadał w histerie jak szłam z nim do znajomych. Byłam z
      nim u psychologa i neurologa i powiedzieli ze dziecko do 3 lat ma prawo bac sie
      obcych i nowych sytuacji, ze to nie jest nic niepokojącego on z tego wyrosnie.
      pozdrawiam
      Trzymaj sie cieplutko
      agnieszka
    • mama_kamila_prawdziwe Re: Dziecko wrażliwe, boi sie nowych sytuacji i m 28.06.23, 09:08
      Dobrze, że nie zmuszacie. prawdziwebogactwo.pl/dziecko-boi-sie-nowych-miejsc/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka