Dodaj do ulubionych

Proszę o poradę waga 4,5 latka

12.06.08, 10:39
MAM CóRKę 4,5 LATA WZROST 107CM A WAGA 25 KG. WEDłUG SIATKI POWINNA WAżYć TAK
16-18KG MAX.A JAK PRZELICZAM BMI TO WYCHODZI PRAWIDłOWA WAGA.CóRA JEST PULCHNA
I DZIECI W PRZEDSZKOLU JEJ TROCHę DOKUCZAJą.CO ROBIć ?JAK MOżNA Ją ODCHUDZIć?
Obserwuj wątek
    • usianka Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 12.06.08, 12:32
      Mysle, ze 25kg to duzo. Moja córka ma nieco ponad 4,5 roku, wazy 19
      kg (a dokladniej 19,2), wzrost 112cm. Nie nalezy do chudzin, ani do
      grubasów.
      Napisz co jada Twoja córka.
    • ania.aniag Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 12.06.08, 13:07
      wiesz co Ulu pół dnia spędza w przedszkolu więc nie mam wpływu na żywienie potem
      przychodzi zazwyczaj głodna i pyta co jest na obiad w domusmile więc to co
      ugotowałam zje oczywiście nie zawsze bo czasem prosi o kanapkę.Wiesz no trzeba
      przyznać że lubi kotleciki i słodycze ale to chyba jak każde dziecko.Słodycze
      staram się jednak unikać ale nawet w przedszkolu na podwieczorek są
      ciasteczka.unikam soków podaję wodę mineralną (na szczęście lubi).Jest bardzo
      ruchliwa dużo czasu spędzamy poza domem w ruchu.Do tej pory nie zwracałam na to
      większej uwagi ale teraz widzę że trzeba się za to ostro wziąć.pozdrawiam
      • usianka Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 12.06.08, 15:35
        A w przedszkolu dieta bogata w węglowodany wink Skąd ja to znam wink
        Moje młode tez potarfiło po przedszkolu zjesc drugi obiad -
        wykanczające z punktu widzenie finansowego wink Teraz coraz rzadziej.
        Oczywiscie gdy odbierze ją babcia, biadoli ze dziecko sie zaglodzi i
        namawia ją zawsze na ten drugi obiad po przedszkolu, ale na
        szczescie mam skorpiona, ktory wie czego chce a czego nie chce wink
        Na podwieczorki w przedszkolu baaardzo rzadko dają u mojej córki
        slodycze. Poza tym nie jest specjalnie slodyczowa. Jesli cos
        slodkiego to kawalek gorzkiej czekolady, jakis herbatnik albo
        galaretka i to bardzo rzadko. Najlepszy słodycz to ogorek konserwowy
        albo kiszony wink I tez lubi kotleciki wink Ale jesli bierze sie za
        miesko, to nie chce juz wtedy zadnych klusek, kaszy czy ziemniakow -
        po prostu miesko i warzywa. Jesli je kasze czy makarony, to bez
        miesa tylko z warzywami. Jak gdyby fundowala sobie sama z siebie
        diete niełaczenia według Montigniaca wink
        Co dajesz na ten drugi obiad w domu i co potem jest na kolacje? Co
        je w weekendy? Moze warto zacząć od spisania sobie co Twoja córka
        zjada w ciągu dnia - ilości i godziny. Łatwiej wtedy ocenić co moze
        być nie tak.
        Wieczorkiem napisze Ci co mniej wiecej jada moja córka w ciągu dnia.
        • ania.aniag Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 12.06.08, 21:32
          Wiesz co u mnie też jest podobnie jak babcia ją odbiera to zawsze jest drugi
          obiad i wtedy je albo jakąś zupkę albo drugie danie lubi pierogi albo ziemniaki
          + mięsko drobiowe duszone lub wspomniany wcześniej kotlecik + np ogórek
          kiszony,no różnie ale zawsze jedno daniesmile na kolację lubi jajka (jajecznica lub
          smażone na masełku) lubi serek biały ze szczypiorkiem lub ogórkiem czasem 2
          parówki drobiowe.A czasem to tylko kromeczka z ogórkiem zielonym albo z
          pomidorem.Herbata jest z jedną łyżeczką cukru i troszkę soczku
          malinowego.Jogurty to raczej rzadko jada.Wiesz trudno ją zmuszać do jedzenia
          czegoś czego zwyczajnie nie lubi a jak jada Twoja pociecha?
          pozdrawiam
          Ania mama Natalki smile
          • ania.aniag Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 12.06.08, 21:40
            Jeszcze dodam,że w sumie ona już od urodzenia dosyć szybko przybierała na
            wadze.Przez pierwsze pół roku karmiłam ją tylko piersią i już była trochę
            pulchna,a jak się urodziła to ważyła 3,00kg.Nie wiem czy to wogóle ma jakieś
            znaczenie.Wiesz nasz pediatra wysyłał mnie z nią do endokrynologa bo stwierdził,
            że może to jakieś zaburzenia ale wszyscy mówili mi,że niepotrzebnie doszukuję
            się jakiejś choroby.Co ty o tym sądzisz?
            • usianka Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 13.06.08, 09:44
              Witaj,
              Ja bym poszla do tego endokrynologa.
              Moja córka na rok wazyła 11kg, na dwa 13,5kg. Urodzila sie rowniez z
              wagą 3kg. Dlugo byla w gornych obszarach siatek centylowych.
              Pediatra poradzila, zeby nie podawac jej kaszek, zreszta dziecko nie
              mialo na nie ochoty. Pozniej wystopowała z przybieraniem na wadze i
              teraz jest w okolicach 50-75 centyla (wedlug moich siatek).
          • usianka Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 13.06.08, 10:12
            Babcie chyba u wszystkich są takie same wink
            Na pierwszy rzut oka nie wygląda zle, chociaz ja bym sie zastanowiła
            nad zastąpieniem tego drugiego obiadu czyms bardziej warzywnym lub
            owocowym, zwlaszcza teraz gdy jest juz taki wybór. Nie jestem pewna
            czy jajka na kolacje to dobry pomysł, ale moja młoda tez bardzo
            lubi. Czy miedzy posilkami cos jeszcze podgryza?
            Napisze Ci co jada moja córka (wybacz ze z poślizgiem). Jadlospis
            wyglada inaczej w tygodniu i inaczej w weekendy - z przyczyn
            wiadomych.
            W tygodniu:
            sniadanie 8:30 w przedszkolu - zazwyczaj 2 kanapeczki z wedlina i
            warzywem, czasami platki na mleku, jajecznica do tego herbatka
            obiad 11:30 w przedszkolu - róznorodnie
            podwieczorek: 14 w przedszkolu - róznorodnie, zazwyczaj są to
            kanapki z nabialem i warzywem, ciasto drozdzowe pieczone w
            przedszkolu lub jakies platki na mleku, do tego zawsze owoc i
            herbatka/soczek
            okolo 16:30 zjada zazwyczaj coś - zaleznie od tego co bylo na obiad
            i podwieczorek w przedszkolu jest to albo owoc albo miesko z
            warzywami albo zupa
            okolo 19 kolacja - przykładowo: salatka (jajko+kukurydza+ogorek
            konserwowy+majonez+czosnek), 3-4 frankfurterki lub jakies inne
            kielbaski (nie parówki!!), 2 jogurty (lubi jogobelle light
            poziomkową), kanapka z maslem i dzemem (pieczywo w domu jada rzadko,
            nie gardzi pieczywem chrupkim Wasa i pieczywem pełnoziarnistym czy
            musli), musli na mleku, grzanka z serem, wędliną i pomidorem lub
            keczupem, a ostatnio na kolacje jada truskawki ze smietaną wink W
            ramach kolacji pojawiaja sie tez pistacje, kisiel, a czasami siada z
            tatą i wyjada mu chudą częśc z boczku wędzonego z ogorkiem
            kisznym wink Na kolacje jada czesto samą wedline z ogorkiem
            kiszonym/konserwowym/pomidorem - pieczywo niekoniecznie.
            W weekendy:
            Sniadanie okolo 9: królują jajecznica z pomidorem (bez pieczywa) lub
            grzanki. Okolo poludnia Emilka zjada jakis owoc, flipsy lub
            ewntualnie jogurt. Obiad (15) jest zazwyczaj jednodaniowy - jakies
            mięso z surówkami (ziemniaki/kasza/makaron/ryz - nie zawsze),
            nalesniki (z serem, szpinakiem i pieczarkami, kasza gryczana i serem
            bialym lub mięsem), zapiekanki, spagetti. Okolo 19 kolacja - wedle
            życzenia, zazwyczaj cos lekkiego. W miedzyczasie pije wode, wode z
            sokiem lub napoje Tymbarku (jablkowo-wiosnowy lub jablkowo-
            brzoskwiniowy). Tak zgrubsza wyglada jadlospis mojego dziecka.
            Słodycze pojawiaja sie bardzo rzadko, zazwyczaj popoludniu. Są to
            przewaznie galareki, lody, herbatniki.
            • usianka Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 13.06.08, 10:17
              zapomnialam jeszcze napisac, ze Emilka na kolacje jada czasami
              puszke kukurydzy lub gotowaną fasolke szparagową a do tego 1-2
              kiełbaski indifferent Wogole uwielbia wędzone wędliny, frankfurterki,
              kindziuk, salami (to niestety nie jest zbyt dobre, ale cóż, lepsze
              chyba niz tony slodyczy - mam nadzieje).
              • ania.aniag Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 13.06.08, 13:19
                Witam ponownie!
                Dzisiaj byłam z małą u pediatry bo oczywiście ma katar i kaszel ale wybrałam się
                do zupełnie innej lekarki żeby przy okazji poznać zdanie innego lekarza na temat
                jej wagi.Podrosła, ma już 112cm a waga 25,500kg.
                Wypytywała mnie o jadłospis itp.Stwierdziła,że nie ma potrzeby iść do
                endokrynologa.Jej zdaniem to zwyczajne łakomstwo.Trzeba ograniczyć a nawet
                wyeliminować pieczywo ziemniaki makarony kasze nabiał itp. No wiesz tylko to nie
                jest takie proste powiedzieć jej,że nie dostanie kromeczki chleba smilePoza tym ona
                w sumie to nie za wiele rzeczy lubi jeść,a trudno przekonać ją do spróbowania
                czegoś nowego.
                Pozdrawiam
                Ania mama Natalki smile
                • usianka Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 13.06.08, 14:10
                  Zycze zdrowia Natalce smile
                  Kasz i makaronow tak calkiem nie eliminuj - tez są potrzebne. Tylko
                  dawaj je z warzywami - bez dodatkow tluszczu. Wybieraj te
                  pełnoziarniste, moze razowe. Sa makarony ryżowe, gryczane -
                  rozejrzyj sie smile Mnostwo mozliwosci. Tak samo z pieczywem - trzeba
                  pokombinowac. Niestety, nasze dzieciaki mają juz swoje nawyki
                  żywieniowe i jesli cos jest nie tak trudno to juz zmienić. Ale to
                  nie jest niewykonalne. Zycze Ci powodzenia smile
                  Acha, najlepiej u nas działa przykład rodziców wink Jeszcze troche i
                  moje mlode skusi sie na brokuły wink tez ciezko ją przekonac do
                  próbowania nowosci, ale od jakiegos czasu jest lepiej.
                  Nie wiem czy orientujesz sie w zasadach zywienia według Montigniaca.
                  Ludzie mówią na to "dieta MM" ale to nic innego jak zasady zdrowego
                  odżywiania. Jesli nei znasz polecam lekture (w necie np. tutaj:
                  forum.montignac.com.pl/ ale nie tylko), moze cos Cie
                  natchnie smile
                  • agnesgie Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 15.06.08, 08:57
                    Wybaczcie,że się wtrącę, ale ja bym poszła z dzieckiem do endokrynologa.Mnie to
                    wygląda na wolniejszą przemianę materii, która powoduje,że dziecko dużo waży.Jej
                    dieta nie jest aż tak "tucząca".Trudno zabierać dziecku pieczywo czy odmawiać
                    jedzenia mięsa, jeśli jej organizm tego potrzebuje.Ważne tylko,żeby nie
                    zapychała się chipsami czy słodyczami.Ale to tylko moja opinia, nie jestem
                    lekarzem, więc mogę się mylić.
                    Pozdrawiam
                    • ania.aniag Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 15.06.08, 16:02
                      Dzięki Ulu za linka na pewno skorzystam i postaram się zmienić choć trochę
                      jadłospis Natalki.Może nie będzie to takie proste ale nie zrażam się.W końcu tu
                      chodzi nie tylko o jej pulchny wygląd ale przede wszystkich o zdrowie.Jeśli
                      chodzi o wypowiedź drugiej koleżanki,to chciałabym powiedzieć,że oczywiście
                      jeżeli jej waga będzie rosła,to na pewno udamy się do endokrynologa.Ale pediatra
                      powiedział ,że skoro waga nie wzrasta a dziecko rośnie to nie ma tak pilnej
                      potrzeby żeby udawać się do endokrynologa.Masz rację,że pewnie ma wolniejszą
                      przemianę materii ale to nie koniecznie świadczy o zaburzeniach.Ale dzięki za
                      opinię i pozdrawiam.
                      Ania mama Natalki
                      • czar-na32 Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 16.06.08, 11:12
                        Witam!!!
                        Mam podobny problem.
                        Mój synek tez 4,5 roku waży za duzo 16 kg wzrost 118 cm, teoretycznie nie je
                        dużo ma chyba kiepską przemianę materii ( do ubikacji nie chodzi codziennie)ma
                        prawie cały czas "duży" brzuszek. Chodzi do przedszkola więc jadłospis typowo
                        przedszkolny zapisany na 3 posiłki , z tego co wiem nie są to obfite posiłki. Po
                        powrocie ok. 16 czasem zje drugi obiad ale musi to byc coś takiego co akurat
                        lubi, wiec nie zjada go codziennie ok. godziny 18 kolacja pół bułeczki małej lub
                        mała kromka chleba taka ok 10 cm długości , staram sie nie dawać mu później,
                        gdyż o godzinie 20 zazwyczaj juz śpi, a z pełnym brzuszkiem to nie zdrowo.
                        Problem tkwi w tym ,ze nie przepada on za owocami i warzywami z warzyw akceptuje
                        marchewka, kalafiora , fasolkę i ogórka ( w kazdej postaci) czasem pomidora
                        (woli ketchup). Jak byłam u lekarza to powiedział , ze raczej nie dieta lecz
                        niedopuszczanie do dalszego tycia, niech rośnie a nie tyje. O endokrynologu nie
                        wspomniał a ja nie pomyslałam nawet, lekarka uważa ,ze wina złej przemiany
                        materii jest zła dieta, ze powinien jeść wiecej warzyw, ale ja go przeciez nie
                        zzmuszę, na siłe mam mu wpychać? Słodycze je codziennie ale nie w ilościach
                        hurtowych , zazwyczaj jest to kosteczka czekolady lub jeden cukierek, raz na
                        tydzień albo rzadziej jakieś chipsy lub chrupki smakowe( jakaś garść), raz w
                        tygodniu małe lody jakieś 50g jak chce wiecej czegoś słodkiego dostaje gume do
                        żucia dla dzieci Orbit. Tez nie wiem co robić nie chce ,żeby później dzieci się
                        z niego śmiały w szkole ,że jest gruby. Może zasugeruje lekarce wizyte u
                        endokrynologa.
                        • czar-na32 Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 16.06.08, 11:13
                          pomyłka na wstepie 26 kgsmile palec mi się omsknął
                          • czar-na32 Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 16.06.08, 11:15
                            a i z tymi słodyczami to jest tak ,że jak je loda to już nic więcej , jak chipsy
                            to podobnie.
                        • usianka Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 16.06.08, 12:40
                          o, widze podobne problemy - brak codziennego wypróżniania
                          tutaj jest szczególnie potrzebna odpowiednia dieta, jak najwiecej
                          napojów (najlepiej woda, zadne słodkie napoje, soki czy herbatki dla
                          dzieci) i duuuzo ruchu. Pomagają tez wygłupy, łaskotki - chodzi o to
                          zeby dziecko jak najwiecej sie śmiało - wtedy pracuja miesnie
                          brzuszka i stymuluja perystaltyke jelit.
                          i niby dzieci nie potrzebuje tak duzo blonnika w diecie ale akurat w
                          tym przypadku TAK - dlatego moze spróbuj zastapic chlebek pszenny i
                          bułeczki pieczywem chrupkim? Nie w kazdym posilku, ale tak po
                          troszku - w przedszkolu pewnie jest tylko pieczywo pszenne. Wybieraj
                          pełnoziarniste kasze i makarony.
                          słodycze - moim zdaniem za duzo, zamiast cukiereczków, wafelków
                          ciasteczek - owoce (równiez suszone), jesli lody to sorbety owocowe
                          (najlepiej zrobic samemu, bo sklepowe to sam cukier)
                          guma orbit bez cukru - tez ją niedawno wprowadzilam, bo moje dziecie
                          kochało mambe i frutelle - w tej chwili spozycie mamby i frutelli
                          spadlo do zera (córka po prostu nie ma na nią ochoty)
                          i jeszcze jedna wazna sprawa - cukier - radze zastapic cukier
                          kryształ fruktozą (wszedzie, równeiz w wypiekach - tylko uwaga -
                          fruktoza jest znacznie slodsza niz cukier z buraków cukrowych)

Nie chodzi o diete w sensie ograniczania ilosci - tylko o jakość
                          posiłków. I endokrynolog - ja uwazam, ze taka wizyta ma sens,
                          przynajmniej porobią badania hormonów, a czesto niestety sie okazuje
                          ze winowajca jest rozchwiana tarczyca. Pediatra, ktory wbrew
                          wątpliwosciom rodzica w sytuacji, gdy ewidentnie jest cos nie tak,
                          namawia do nierobienia badan specjalistycznych jest w moich oczach
                          niewiarygodny. W ostatecznosci mozna samemu zrobic te badania
                          hormonów tarczycy (nie sa takie kosztowne) i przynajmniej miec
                          spokoj sumienia, ze nie zaniedbalo sie czegos. O ile w przypadku
                          chlopców nie jest to moze tragedia, o tyle u dziewczynek nieleczone
                          problemy z tarczyca moga pozniej prowadzic do niepłodności.
                          • czar-na32 Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 16.06.08, 13:16
                            Syn nie pije słodkich napojów w ogóle , herbaty tez nie uznaje , lubi tylko do
                            picia wodę niegazowaną, ewentualnie mleko ale nie ciepłe. Czasem jak herbatkę
                            sobie zażyczy (nie te dla dzieci Liptona zwykłego ale raczej jest to woda o
                            zabarwieniu herbaty tzn. bardzo słaba) z czego nawet pół szklanki nie wypije to
                            i tak niesłodzona ewentualnie ćwierć łyżeczki miodu zimą. Nie wiem czy kosteczka
                            czekolady 2cm x 1cm to rzeczywiscie za duza dawka słodyczy jak na dzień tym
                            bardziej ,ze nie je ciastek , wafelków i innych słodkosci lub wymiennie zamiast
                            czekolady loda wielkości połowy Big Milka. I nic nie jest słodzone cukrem jako
                            takim bo nie pija herbat, soków słodzonych, napojów słodkich, napojów
                            gazowanych( nie lubi).Mambe i wszelkie rozpuszczalne gumy tez uwielbiał , ale to
                            odstawiliśmy w zeszłym roku . Moze rzeczywiście sama zrobie badania na hormony
                            tarczycy, lekarze są leniwismilezreszta i tak zawsze jak dziecko i zachoruje ide
                            prywatnie zrobić wszelkie badania laboratoryjne zanim pójde do lekarze po
                            antybiotyk bo nie chce aby mi dziecko truli nietrafionymi lekami, co zdarzyło
                            sie raz wziąlchyba pod rzad ze 4 rózne antybiotyki i zadne nie działały, dopiero
                            po badaniach wyszło jaki powinien zostać zastosowany. Wkurza mnie leczenie na
                            chybił trafił, eksperymenty na nieletnich.
                            • usianka Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 16.06.08, 15:22
                              Czar-na, z czekoladą jest ten problem że zatyka - po prostu przy
                              problemach z wypróznieniem nie dawalabym. Jaką je tą czekolade?
                              Gorzką czy mleczną? Jesli mleczną to to jest naprawde duza cukru
                              (moje młode na szczescie jada tylko gorzką i nie upomina sie
                              czesciej niz raz na tydzien, teraz nawet zadziej). W lodach tez jest
                              duzo cukru - to wszystko sprzyja zaparciom. Ale oczywiscie trudno
                              odmawiac dziecku wszystkiego, jesli ma ochote - to nie ma byc
                              katorga.
                              A dajesz serki "dzieciowe" i słodkie jogurty?
                              Z tego co piszesz wynika że Twoj syn je calkiem zdrowo (na tyle na
                              ile potrafi to ocenic laik wink ) wiec moze taka jego uroda albo
                              faktycznei cos nie tak z hormonami tarczycy. A czy nie masz wrazenie
                              ze jest jakby spuchniety? Problemy z tarczycą objawiaja sie czesto
                              zatrzymywaniem wody w organizmie, a co za tym idzie nieodpowiednia
                              przemiana materii i zbyt wysoką wagą.
                          • achmielka Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 27.11.08, 12:17
                            jeżeli można zapytac to ile mogą kosztowac takie badania endokrynologiczne?
                            i na czym to polega?
                            pozdrawiam
                            Olka

mama Agatki-niejadka
                            i Maciejka-jeszcze wiekszego niejadka
                        • Gość: aneta Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 11:53
                          mam córeczkę trochę młodszą bo dopiero w syczniu będzie miała 4 latka ale też ma problemy z nadwagą byłam z nią u endokrynologa, dostała skierowanie na badania oraz musi przestrzegać diety. Uważam że warto wybrać się do endyokrynologa.
              • Gość: patys Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka IP: *.cnd.ar.wroc.pl 18.06.08, 12:13
                Jeśli możesz to nie dawaj swojemu dziecku kindziuka, szczególnie jeśli jest od
                Tarczyńskiego, moja znajoma widziała co tam z nim robią, niestety jest dość
                drogi i mają go dużo w magazynie, nie radzą sobie z pleśnią i przed wysłaniem do
                sklepu pracownicy szorują i myją go. Sama go nie jem a dzieciom tym bardziej nie
                polecam.
                • usianka Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 19.06.08, 15:49
                  Nie jest to ten producent.
                  U nas jest inna sytuacja, jesli chodzi o "schodzenie" tej wędliny.
                  BTW - ile u Was kosztuje kindziuk?
    • usianka Re: Proszę o poradę waga 4,5 latka 16.06.08, 12:42
      Ile Twoja córka pije w ciągu dnia i jak czesto robi siusiu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka