ewma 05.11.09, 09:08 Macie jakieś ulubione ciasta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pieskuba Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 09:13 Mamy! Przepisy w blogu w załączonym linku: Odpowiedz Link Zgłoś
mamaewam Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 09:15 Macie, macie ambasador, grysikowiec.... Odpowiedz Link Zgłoś
ela556 Re: Wasze ulubione ciasta...... 07.11.09, 19:16 --Drożdżowe parzone z rodzynkami.Pieczenie takiego ciasta to wyższa szkoła jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 09:18 Nie przepadam za słodyczami. Lubię moją szarlotkę z kruchego ciasta. Tylko jabłka muszą być prawdziwe! Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 09:20 Nie piekę ciast, więc nie posłużę przepisem. Ale z ciast kupnych uwielbiam roladę "Budapeszt" (ktoś kiedyś podawał przepis na forum Kuchnia: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71808329.html ale to niezupełnie to, specjalistą od tej rolady jest cukiernia Gieryszewski z W-wy. Tam ciasto bezowe jest więcej orzechowe, podejrzewam, że dodają zmielonych na mączkę orzechów. Ponadto uwielbiam "florentynki" z cukierni "Tiramisu" w Łomiankach - tłuste, kruche ciasteczka z mnóstwem bakalii. Uzależniające Odpowiedz Link Zgłoś
matysiaczek.0 to jest moje ulobione 05.11.09, 09:32 niezbyt słodkie, szybkie w przygotowaniu i niedrogie Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: to jest moje ulobione 05.11.09, 09:40 tylko trochu niewyględne to na francuskim? czy na masie budyniowej? ja lubie serniczek mamusi i królewca z orzechami Odpowiedz Link Zgłoś
anett08 Re: to jest moje ulobione 05.11.09, 10:36 Poproszę o przepis !!! jadłam to kiedyś ...pychota Odpowiedz Link Zgłoś
mara_jade73 Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 10:40 Nie jem często wolę czekolady ale jeśli już to sernik na zimno i tiramisu. Zwykle zamawiam w restauracji na deser. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 10:42 nie lubię słodyczy generalnie, ale czasami mnie napada silny przymus zjedzenia drożdżówki, albo placka drożdżowego (najlepiej bez żadnych dodatków). Im bardziej czuć drożdże tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 10:43 piernik makowiec zwykłe drożdżowe z rodzynkami biszkopt z owocami szarlotka wszystko natomiast, co ma chociaż gram jakiegoś kremu czy innej pomady, jest obrzydliwe Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wasze ulubione ciasta...... 07.11.09, 00:55 aluc napisała: > piernik > makowiec > zwykłe drożdżowe z rodzynkami > biszkopt z owocami > szarlotka > > wszystko natomiast, co ma chociaż gram jakiegoś kremu czy innej > pomady, jest obrzydliwe No nareszcie nie mogę się pod Tobą podpisać z ww tylko szarlotka przejdzie Nie lubię ciast suchych. Muszą mieć jakieś "nadzienie". Byle nie maślany krem Tarty z owocami, tarty z kremem cukierniczym, z masą z białej czekolady itp .. Tiramisu' Czekoladowe brownies i inne czekoladowe cuda Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 10:52 Sernik (najlepszy teściowej), potem makowiec i szarlotka. Z cukiernianych bajaderka. Odpowiedz Link Zgłoś
larenata Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 10:56 Szarlotka, murzynek,ucierane ciasta z owocami Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 12:26 Lubie rózne ciasta, lista bylaby długa,najchetniej z dobrym kremem czekoladowym, nasaczone alkoholem.Mocne, wyraiste smakowo.Lubie domowe rafaello na krakersach, tiramisu z mascarpone, uwielbiam moj keks z obfita iloscia bakalii. Nie lubie natomiast pieczonego sernika- w zadnej postaci, i wiekszosci szarlotek.A tym najczescej ludzie czestuja w domostwach, zwlaszcza wielbiciele tradycyjnej kuchni.Mecze sie tym sernikiem, zeby gospodarzy nie urazic. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 12:35 Każde upieczone przez mego męża Najchętniej drożdżowe Nienawidzę kremów, mas, paciai wszelakich. Odpowiedz Link Zgłoś
maria220 Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 13:22 wszelakie z kremami,uwielbiam miodownik,snikers,krówkę a nie przepadam za szarlotką i makowcem Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 14:00 Sernik i szarlotka. Ostatnio tez muffinki czekoladowe. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 14:40 ogolnie ciast nie lubie, zwlaszcza serniczkow ale lubie plesniaka mojej mamy- mi tak dobrze nie wychodzi i jak juz mam wybierac to lubie takie kruche, takie placki z owocami kwaskowatymi,z kruszonka tez lubie i z budyniem Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 15:04 Sernik i szarlotka mojej mamy. Inne mogą się schować...no może tylko mój tort cytrynowy jest lepszy Ale na urodzinach u koleżanki jadłam coś takiego, że język sie prostuje a ślina zaczyna kapac na podłogę- było ci to bezowe ciasto z pysznym kremem capuccino- ani ze mnie wielbicielka bez( no jeśc to przeciez trzeba umieć, nie?PPPP ani capuccino, ale to co jadłam byłe genialne..przygotowane przez szefa kuchni restauracji w jakiejś pipidówce tak naprawdę, ma gosc talent w dłoniach. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 15:18 o wlasnie wlasnie to mi sie przypomnialo ze na chrzcinach u znajomego dziecka jadlam tort truflowy - na zamowienie robiony niebo w gebie, jeszcze czegos takiego nie jadlam nawet nie wiedzialam ze teraz torty sa takie pyszne, bo mi sie kojarza jedynie z tym okropnym biszkotem i slodka masa ala bita smietana Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 16:24 wszystko co slodkie uwielbiam, a ciasta sa na 1. miejscu. ostatnio robilam trufle - niebo w gebie nie lubie tylko makowcow i ciast z orzechami. Odpowiedz Link Zgłoś
nocna-marka Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 16:29 makowiec keks pieczony u nas jedynie na święta i szarlotkę mojej babci Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 16:33 Bananowiec - krem bananowy z galaretką na biszkopcie, na to galaretka. Z orzechami w karmelu miodowym/kajmaku. Drożdżowy z płatkami migdałowymi w takiej masie. Murzynek. Ukochany tort z dzieciństwa z kremem z serków homogenizowanych, chyba jajek i mąki ziemniaczanej (może ktoś zna? bardzo mi zależy). Świetne połączenie z polewą czekoladową (w zasadzie bardziej lukrem kakaowym i orzechami włoskimi). Odpowiedz Link Zgłoś
i_b13 Re: Wasze ulubione ciasta...... 05.11.09, 22:18 dacquoise z cukierni Adama Sowy: tort bezowy z orzechami i daktylami z masa z serca mascarpone i bitej śmietany, i torcik Joli z bitą śmietaną i czaną porzeczką też od Sowy. www.sowa-cukiernia.com.pl/ Boże, niebo w gębie. A z takich domowych to pleśnik mamy i kopiec kreta włąsnoręcznie wykonany Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Wasze ulubione ciasta...... 06.11.09, 17:21 fakt Sowa ma ekstra ciasta - mnie smakowało takie trzykolorowe czekoladowo cuś tam -nazwy nie pamiętam, ale czuć takie dobre nietanie kakao w tym. A tak z ciast: serniki rózniste, snikersy, ciasta z owocami - ważne żeby były "udane" - jak tort z kremem dobry to też, ale najlepiej z bitą śmietną, albo jakimś domowym, gdzie czuć, że składniki kremu nie proszkowe są Z proszkowych to lubię babki cytrynowe czy ciasta jogurtowe -etkera czy delekty - do kawki. Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Wasze ulubione ciasta...... 07.11.09, 11:37 napoleonka, stefanka, wszystkie czekoladowe nie lubię serników, pączków, gniazdek. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wasze ulubione ciasta...... 07.11.09, 14:20 sernik szarlotka piernik i ostatnio ciasto marchewkowe Odpowiedz Link Zgłoś