Dodaj do ulubionych

Sprawdzone przepisy-podzielcie się proszę.

26.04.04, 17:10
Cześć Kochane

Czy znacie może jakieś sprawdzone przepisy na naprawdę pyszne ciasta,które
się zawsze udają.Ja mam parę takich przepisów,ale jemy je (te ciasta)"na
okrągło" i już nam się trochę przejadły.Chętnie spróbowalibyśmy nowych
wypieków,więc jeśli posiadacie takowe podzielcie się proszę.
Jeżeli chcecie ja również podzielę się z Wami swoimi .
Z góry dziekuję .Pozdrawiam Gonia.
Obserwuj wątek
    • neta-b Re: Sprawdzone przepisy-podzielcie się proszę. 27.04.04, 09:29
      To kilka moich ulubionych. Gdybyś potrzebowała jakiegoś przepisu niekoniecznie
      na ciasta to pisz. Mam ich mnóstwo. Większosc wypróbowanych.

      SZARLOTKA
      ciasto-
      0,5 kg mąki krupczatki
      1 k. margaryny palma
      4 żółtka,
      1,3 szkl. cukru pudru,
      2-3 łyżki śmietany
      2,5 łyżeczki proszku do pieczenia –
      wszystko razem szybko zagnieść i
      włożyć do lodówki na ok.1 godz. może być dłużej nawet 8 godz. jabłka- ok.1,5 kg
      jabłek pokrojonych w plasterki i nieregularne kostki podlać trochę wodą ale
      wcześniej wcisnąć 1 cytrynę. usmażyć ok 10-minmożna wsypać ok,2 łyżki cukru i
      wymieszać ja nie dodaję cynamonu bo nie lubię, ciasto 1/3 część na chwilkę
      wkładam do zamrażalnika a 2/3 wylepiam blachę na to sypię trochę bułki tartej
      ok.3łyżki i na to wykładam jabłka letnie, na jabłka układam cieniutkie
      plasterki ciasta tego podmrożonego piekę w temp ponad 200 ,ok 40 min. po
      wyjęciu z piekarnika zaraz posypuję cukrem pudrem pychota , polecam.


      CYCKI MURZYNKI
      ciasto:
      6 białek
      1 szkl. maku
      1 paczka wiórek
      3/4 szkl. cukru pudru
      1 cukier waniliowy
      2 łyżki mąki
      Ubić białka z cukrem, dodać resztę składników i upiec w 170 C
      krem:
      1,5 szkl mleka
      6 żółtek
      6 łyżek cukru pudru
      1 kostka masła
      3 łyżki mąki pszennej
      Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę trochę gorącego mleka, wlać
      na resztę gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzony zmiksować z masłem
      Na ciasto wyłożyć krem, na to biszkopty nasączone wódką, na każdy biszkopt
      położyć rodzynkę i polać polewą czekoladową. Ja zamiast tego kremu gotuję
      zwykły budyń tylko w mniejszej ilości mleka i ucieram z masłem i cukrem pudrem,
      ciasto piekę z całych jajek - 5.

      Bananowiec
      4 duże banany,
      1 szklanka cukru,
      1½ szklanki mąki pszennej,
      1 łyżeczka sody oczyszczonej,
      1/3 kostki masła,
      1 jajko,
      dodatkowo – bakalie, rodzynki, owoce suszone i kandyzowane, wiśnie z konfitur

      Roztopić masło i przestudzić.
      Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, mąkę z sodą, jajko, szybko wymieszać.
      Dodać roztopione masło, bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być
      grudkowate.
      Natłuścić formę i włożyć ciasto. Piec około 40-50 min w 160-170 0C na
      ciemnobrązowy kolor.

      Sprawdzone, polecam, bez roboty.


      Moje ulubione To ciasto czeskie:

      Ciasto czeskie

      Ciasto

       60 dag mąki
       łyżeczka pr. Do pieczenia
       łyżeczka sody
       2 jajka
       7 dag miodu
       7 dag margaryny
       niepełna szkl cukru
       4 łyżki mleka i miodu

      Miód, margarynę, cukier i mleko rozpuścić w rondlu. Przestudzić, dodać do
      pozostałych składników. Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części Upiec 3 oddzielne
      placki. Wylepiać ciastem blachę (ok. 40x25 cm) dość cienko. Ja smaruję blachę
      tylko tłuszczem, bo wtedy lepiej się rozciąga ciasto. Trzeba się troszkę
      namęczyć ale za którymś razem dojdziesz do wprawy. Piecze się w 180 st C ok. 15
      min. ja piekę każdy oddzielnie bo nie mam tylu jednakowych blach.

      KREM:
       3 szkl mleka
       szkl cukru
       1/3 margaryny
       4 garście kaszy manny (ja daję na oko)
       cukier waniliowy.

      Zagotować mleko tłuszcz i cukier na wrzątek wsypać kaszkę. Musi powstać dość
      gęsta kaszka waniliowa.
      Gorącą przełożyć placki. Polać gorącą polewa czekoladową. Podawać na drugi
      dzień, bo zaraz po zrobieniu nie da się kroić

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka