Dodaj do ulubionych

Reakcje na japońską tragedię

15.03.11, 14:26
Niektórych ludzi się naprawdę nie da słuchać...

Wiadomo, że to ten temat pojawia sie w niemal każdej rozmowie, ale sporo ludzi reaguje naprawdę przedziwnie.

Są o dziwo tacy, którzy się niemal onanizują tematem. Ile to osób zginęło, jak to teraz gospodarka siądzie i wszystko rąbnie, szczególnie w Polsce ofkors, kiedy będzie koniec świata i z jakiego to cudacznego powodu... I najgorsze dla mnie jest to, ze te wypowiedzi są z autentycznym błyskiem w oku i uśmiechem, za który niektórych mam ochotę po prostu rąbnąć - tak jakby słuchanie tego rodzaju info sprawiało im szczerą przyjemność. No w końcu coś się zdrowo sp..., a nie mówiłem, ale nikt mnie nie chciał słuchać (i tu ten paskudny uśmiech za który mam ochotę kill'im rozmówcę...). Czyżby specyficzna forma uzależnienia od "czarnej" adrenaliny?

Druga forma reakcji to totalna, niewspółmierna nawet do naszego położenia geograficznego panika, opowiadanie jakichś cudacznych informacji i niestworzonych rzeczy ze środka d... wziętych. Oczywiście władze ukrywają prawdę, a same w schronach lokują rodziny, pani z kiosku widziała jak jechali. I ten cukier nie bez powodu zdrożał, bo ONI wcześniej wiedzieli co się stanie i wiedzą więcej (poważnie wink ...). Do nastrojów panikarzy się pięknie dokładają media, niektóre mają festiwal (co z tego, że czasem nieuctwa...).

Tak się musiałam odstresować wink
Obserwuj wątek
    • laaisa uwielbiam pana Kraśkę 15.03.11, 14:32
      on to dopiero nie może ochłonąć. czekamy na książkę.
      • ihanelma Re: uwielbiam pana Kraśkę 15.03.11, 14:37
        Na pewno temat dla twórców jak prezent gwiazdkowy... Można filmy, można wspomnienia, albo dywagacje nad naturą ludzką i nieludzką wink

Na widok jednej z osób których zachowania pokrótce opisałam już zaczyna krążyć w jego nieszczęsnym towarzystwie zawołanie "Uwaga - prorok - kryć się" wink Można się domyślić, dlaczego wink
      • iwoniaw pan Kraśko ma taki wyraz twarzy po prostu 15.03.11, 14:37
        że nadaje się do relacjonowania festynów rodzinnych, ew. jakichś hurraoptymistycznych reportaży z otwarcia stadionu czy innego piątego kilometra autostrady, już po katastrofie smoleńskiej to zauważyłam. Nie jego wina w sumie, ale głupio to na wizji wygląda, fakt.

Natomiast to, że ludzie są żądni sensacji i grozy to nie od dziś wiadomo i mnie takie reakcje jak opisuje autorka wątku wcale nie dziwią - kiedyś by poszli na egzekucję na rynku popatrzeć albo na jakiś pokazowy proces, a dziś robią sobie dziwowisko z tego, co im przekaziory zapodadzą i tyle, no bo jaką mają alternatywę dla tych instynktów?
    • czarnaalineczka Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 14:36
      z tym cukrem swietne smile
      u mnie raczej spokojnie , poza paroma panikarzami (2012 itp tongue_out )
      no i odwieczne kiedys tak nie bylo
      jasne kiedys to zawsze sloneczna pogoda lekki wiaterek spokojne morze no i cukier tani tongue_out
      • attiya Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 15:32
        mówisz? daj namiary na ten cukier big_grin
        tak, tak, u mnie na forum też panika, że koniec świata big_grin
        • czarnaalineczka Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 15:38
          a mowia na czyn ten koniec siwata ma polegac?
          kurka wodna probuje sie dowiedziec i dupa nikt nie wie co ma si ekonkretnie skonczyc
          sad
          • nutka07 Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 19:02
            Moze obejrzyj film 2012.
            Ponoc kreca te wszystkie filmy, zeby przygotowac ludzi na to co sie bedzie dzialo.
            • czarnaalineczka Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 20:26
              probowalam za nudny nie da sie
    • donnasanta Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 14:38
      Bardzo wspolczuje przede wszystkim ludzion w Japonii...
      Zdaje sie, ze ludzie zatracili gdzies uczucie empatii, to straszne, bo ogrom cierpienia w Japonii jest przerazajacy!!!Moj maly syn przedszkolak caly czas glosno zastanawia sie jak moze im pomoc...jestem z niego dumna, naprawde przejal sie losem tych ludzi (fakt na gospodarce sie nie zna to nie przezywa)
      Musze poszukac czy sa juz jakies pomoce organizowane, niech mlody pomoze.

Koniec swiata tez chodzi mi po glowie..
      • czarnaalineczka Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 14:44
        a na czym ten koniec swiata ma polegaC? co ma sie skonczyc ?
        --
        jeżdże rowerem , oszczędzam na cukier tongue_out
        • donnasanta Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 14:57
          czarnaalineczka napisała:

> a na czym ten koniec swiata ma polegaC? co ma sie skonczyc ?

A skad ja mam wiedziec, strasza nas wszem i wobec to i obawiac sie zaczynam smierci...w cierpieniu...zaznaczajac, ze ZAWSZE smierci sie balam panicznie i boje nadal..
          > --
          > jeżdże rowerem , oszczędzam na cukier tongue_out
          • czarnaalineczka Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 14:59
            wez se jakies dobre winko kup tongue_out pobzykaj sie to ci glupie mysli przejdatongue_out
            • donnasanta Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 15:00
              czarnaalineczka napisała:

> [b]wez se jakies dobre winko kup tongue_out pobzykaj sie to ci glupie mysli przejdatongue_out[/
              > b]
              >
              >
              A to juz zrobilam wink Troche przeszly smile
    • nika_75 Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 14:39
      Pół biedy jeżeli przeżywają sytuację normalnie..
      Ale niestety bardzo często trafia się na przeżywaczy w typie "Przepowiednia Matki Bożej z Medjugorie zaczyna się sprawdzać!". Naprawdę, parafrazując Lema, nie wiedziałam, że mamy w kraju tylu praktykujących, dopóki nie weszłam do internetu smile
      • hayet Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 14:42
        rowniez slyszalam juz teorie spiskowe nt schronych i tego, ze wszyscy zostaniemy skazeni..WSZYSCY ..przy sprzyjajacych wiatrach

media zawsze przy takich "okazjach" maja pozywke, lubia sie tak paplac w tragediach, robia tragiczne migawki plus muzyka demoniczna
      • laaisa Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 14:45
        ale najważniejsza nauka z tragedii, ża nasi wspaniali dziennikarze zabdali i o nasze bezpieczeństwo angażując wszelakiej maści ekspertów do dywagacji nad stanem obrony Polski przed tsunami. Wszak co roku za późno jest by zabezpieczyć się przed powodzią, ale na tsunami jesteśmy przygotowani. Uffffffff.
        • attiya Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 15:35
          o fakt, nam nie straszne już te wszystkie Czernobyle i tsunami razem wzięte - o trzęsieniach nie wspomnę
          my Polacy to w ogóle chluba narodów....uncertain
      • ihanelma Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 14:46
        Tylko, ze to bardziej wierzenia strachem podszyte niż wiara.
        Mgliście pamiętam podobne nastroje z lat 80-tych
        • bi_scotti Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 14:58
          Wczoraj uslyszalam od calkiem powaznej (zdawaloby sie!) kobiety, ze co to bedzie jesli Jezioro Ontario wystapi z brzegow gdybysmy mieli trzesienie ziemi ... Nawet nie probowalam odpowiadac, bo co tu mozna powiedziec procz sugestii mocnego drinka?
          Boimy sie. My ludzie. Wyglada na to, ze im jest nam lepiej, im wygodniej wymoscilismy swoje gniazda, tym mniej racjonalnie boimy sie "wielkiego zlego". Terror malej stabilizacji sad
          Mam pod opieka kilkunastu studentow (uczniowie high school) z Japonii, trojce wciaz nie udalo sie skontaktowac z najblizszymi, wszyscy rozwazaja powrot do domu ale nastroje sa jak wahadlo: co 5 minut zmiana planow - wracac - nie wracac - wracac ... To sa nastolatki, ktorym naprawde jest teraz bardzo zle daleko od rodzin ale ci, ktorzy maja kontakty z rodzicami uslyszyli prosta rade "zostac". No i trudno sie tym rodzicom dziwic.
      • attiya Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 15:34
        eee tam, żeby tylko przepowiednia z Medjugorie.... przepowiednia pana Zenka z czerwca ubiegłego roku takoż, nie wspomnę o tej Bułgarce czy innej Rumunce....
        czego tam jeszcze nie było - aha czy ktoś coś o Nostradamusie już wspomniał?
        • krapheika Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 19:13
          Zapomnialas o kalendarzu Majow, ktory konczy sie faktycznie w 2012 roku i w tym jest cos mitycznego, groznego, oni nagle opuscili swoje miasta i praktycznie znikli z powierzchni ziemi.
          U mnie raczej oprocz wspolczucia to strach o gospodarke i zadania jak najszybszego zamkniecia elektrowni atomowych w kraju.Ja juz ogladac nie moge wiadomosci, szczegolnie informacji o kolejnych wybuchach w elektrowni jadrowej, w tej chwili wg najnowszych informacji 3budynki po wybuchu w 4 pozar, promieniowanie grozne dla zycia.Mysle o tych ludziach, skutki wybuchu elektorowni Japonczycy beda odczuwac dlugo potem raki, dzieci potworki, znamy to z Czernobyla.
          • czarnaalineczka Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 20:43
            mi sie 31 grudnia skonczyl kalendarz bio aktiv ale koniec swiata nie nastapil tongue_out
            • krapheika Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 21:08
              I co wyginal przy tym jakis narod jak to u Majow bylo?
              • iwoniaw Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 21:55
                To Majowie wyginęli w 2012? big_grin
                • krapheika Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 21:57
                  Gorzej znikneli wczesniej i to tez podobno bylo przepowiedziane.
                  • iwoniaw Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 21:59
                    No, ja też mogłabym wymienić co najmniej parę ludów, które zniknęły wcześniej niż się skończył koleżance powyżej kalendarz na 2010 wink
                  • ihanelma Majowie zniknęli? Cóś interesującego opowiadasz... 16.03.11, 07:57
                    Obecnie są całą dosyć dużą grupą narodowościową (ze 2 mln ich będzie) tongue_out
                    Nigdzie nie zniknęli, podbili ich Hiszpanie.
                    A kwestię co co dokładnie chodziło z opuszczonymi miastami (ciekawsze są akurat niekoniecznie majańskie - tak, były tez inne kultury w okolicy, wcześniej i równolegle) proponuję sobie pogłębić. To rzecz naprawdę dużo ciekawsza od bredni które czytasz wink
                    • czarnaalineczka Re: Majowie zniknęli? Cóś interesującego opowiada 16.03.11, 08:09
                      dawno dawno temu byla sobie cywilizacja ktora nie miala papieru , dłubali sobie wiec rozne wazne informacje w kamieniach
                      Kamieniarz dostal zlecenie na wydlubanie kalendarza
                      Dłubał dłubał a jak skonczyl wodz oglada jego dzielo
                      No wszystko pieknie tylko czemu kalendarz konczy sie w 2012 ?
                      Kamieniarz tłumaczy sie : no starałem sie , ciasniej juz sie nie dało , ale w koncu to duzo czasu wydlubiemy sobie kiedys nowy .
                      Wodz : no masz racje ale cos czuje ze w przyszłości może być z tego niezła afera .
              • czarnaalineczka Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 21:58
                narod majow nie wyginal w 2012 roku
                kalendarz windowsa tez sie kiedys konczy i nikt nie wyginie raczej z tego powodu
          • duzeq Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 21:53
            > Zapomnialas o kalendarzu Majow, ktory konczy sie faktycznie w 2012 roku i w tym
            > jest cos mitycznego, groznego, oni nagle opuscili swoje miasta i praktycznie z
            > nikli z powierzchni ziemi.

Eee, co to za bzdury???? Majowie nie znikli z powierzchni ziemi. W Meksyku, Hondurasie, Salwadorze i Gwatemali potomkowie Majow maja sie dobrze i nadal mowia narzeczami, ktore wywodza sie z rodziny jezykow Majow (bylo ich 44 w okresie rozkwitu). Na dodatek w Gwatemali potomkowie Majow stanowia najwiekszy, nazwijmy to, komponent etniczny. Poza tym Majow nie trzasnal nagle mityczny piorun, tylko w momencie kiedy 16 mini-panstwewek Majow zaczelo sie miedzy soba solidnie napiep.rzac, pojawili sie Hiszpanie. Ci przywiezli bron, konie i choroby, ktore wybily w znacznym stopniu nie tylko Majow, ale tez Aztekow i Inkow.

To tyle. Polecam odpuszczenie sobie lektury portali o koncu swiata w 2012 roku.
            • krapheika Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 21:59
              Jak wybija Polakow, tez beda zyc gdzies na swiecie ich potomkowie, to akurat nie jest dziwne, mi chodzi o opuszczenie przez Majow miast.
              • czarnaalineczka Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 22:21
                Sumerowie tez sie rozproszyli a ich cywilizacja upadla
                tylko zapomnieli walnac kalendarza do straszenia internautow tongue_out
              • duzeq Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 22:26
                Jak wybija np. 6 milionow POlakow, to zostanie jeszcze 34 do rozmnazania sie. Czyli Majow jednak nie wybito, ergo - nie znikneli z powierzchni ziemi.

A co do opuszczenia miast, to wiekszosc historykow juz sie zgadza, ze walki miedzy kastami doprowadzily do ruiny wiele duzych miast, a do tego w tym okresie dolaczylo sie jeszcze rozstrojenie klimatyczne spowodowane przez El Nino, czego konsekwencja bylo padniecie na pysk rolnictwa. Do napieprzanek miedzy panstwami-miastami doszly jeszcze wewnetrzne rozruchy przeciwko kaplanom, ktorych obarczano za glod wiec wiekszosc Majow wolala wyniesc sie z miast i poszukac spokojniejszego i bardziej urodzajnego kawalka ziemi do przezycia.

Nadal polecam odstawienie portali o koncu swiata w 2012 roku.
          • czarnaalineczka Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 22:34
            dzieci potworki to i bez tsunami mieli uncertain
        • jowita771 Re: Reakcje na japońską tragedię 16.03.11, 09:27
          > eee tam, żeby tylko przepowiednia z Medjugorie.... przepowiednia pana Zenka z c
          > zerwca ubiegłego roku takoż, nie wspomnę o tej Bułgarce czy innej Rumunce....
          > czego tam jeszcze nie było - aha czy ktoś coś o Nostradamusie już wspomniał?

Ostatnio w pracy kolega mnie męczył przepowiedniami, puścił sobie film o końcu na laptopie. Film był o końcu świata, ja zajmowałam się czymś innym i tylko słyszałam dialogi. Rany, czego tam nie było
          - zbliża się zagłada, wszyscy zginiemy, uciekajmy!
          - musimy zawiadomić prezydenta (film był amerykański)
          I facet tak się filmem przejął, że potem zaczął z Nostradamusem wyjeżdżać i kalendarzem Majów. Muszę mu tę bułgarska Babę Vangę podsunąć, dopiero się wystraszy.
    • kali_pso Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 20:51

No nie wiem, ale ja jakoś nie rozmawiam o tym wydarzeniu w czasie herbatki.
      Jedynie z uczniami moimi podnosimy kwestię trzęsienia, tsunami, energetyki atomowej na lekcjach.
      • czarnaalineczka Re: Reakcje na japońską tragedię 15.03.11, 22:00
        i co mlodzi na to ? jakie maja zdanie na temat elektrowni ?
        • kali_pso Re: Reakcje na japońską tragedię 16.03.11, 09:12

Większość jest ZA- ale mnie bardziej zależy na doskonaleniu sztuki debaty, więc zmuszam ich żeby zwolennicy postawili się w sytuacji osoby na NIE i odwrotnie...fajne pomysły wychodzą przy okazjismile
          • czarnaalineczka Re: Reakcje na japońską tragedię 16.03.11, 09:16
            fajnie ze mlodzi nie panikuja smile
    • ihanelma Co jest w stanie spłodzic umysł panikarza ;) 16.03.11, 08:33
      Wczoraj przeczytałam i zdechłam tongue_out

Otóż rdzenie z uszkodzonych elektrowni przetopią skorupę ziemską i skierują się z sykiem i chichotem do jądra naszej pięknej planety. Gdy już je osiągną, zdestabilizują orbitę i planeta nam pooleeci (pewnie na zasadzie silnika odrzutowego wink) aż do ... pasa planetoid, gdzie jak wiadomo planetoid jest dużo i na którąś się załapiemy. I tak zginiemy.

Oczywiście naukowcy ukrywają przed nami tą prawdę, ale autor zazdrosnie strzeze tajemnicy, którzy. Pewnie sie już ukryli przed podróżą wink

Tak, tak, był taki film "Chiński syndrom", ale reszta jest dość oryginalna big_grin

A-ha, jeszcze istnieje "starożytna przepowiednia z czasów biblijnych" o tym, że Japonię zniszczy "gwiazda Kusz". A wiadomo - Kusz, FuKUSZima - no jak puzzle się składa...
      Na skromne pytanie, czy w czasach biblijnych używane było pojęcie Japonii prorok sie obraził i stwierdził, że juz nic nie powie....
      • czarnaalineczka Re: Co jest w stanie spłodzic umysł panikarza ;) 16.03.11, 09:59
        lol
        • morgen_stern Re: Co jest w stanie spłodzic umysł panikarza ;) 16.03.11, 10:10
          Gwiazda Kusz będzie mi rozjaśniać najbliższe dni tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka