Dodaj do ulubionych

fobia rajstopowa

17.08.11, 18:10
W ferworze przygotowań debiutującego przedszkolaka wpadł na mnie wątek "co zamiast rajstop do przedszkola" .
Temat ten pojawia się cyklicznie, co sezony (żeby tylko). I najczęściej nie chodzi o zaburzenia IS dziecka czy jakiekolwiek alergie, lecz o wrażenia estetyczne mam zaprowadzających dzieci do przedszkola etc. Dziwi mnie o tyle to, że w "figlorajach" i mężczyzn od ok. 0 do 7 lat, zimą spotykam w samych rajtkach.
Czy dziecko chodzące po przedszkolu zimą w samych rajstopach to takie faux pas??W czym chodzą wasze dzieci zimą po przedszkolu? Może wypowiedzą się jakieś nauczycielki przedszkolne, w czym wypada a w czym nie smile

Ps. Tak, tak mam koszmarnie nudne wakacje. Dziecko sprzedałam dziadkom, mąż jeszcze w pracy, a ja zamiast siedzieć i pisać to co musiałam napisać do końca czerwca wymyślam głupoty o objadam się żelkami smile
Obserwuj wątek
    • llidkaa Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 18:14
      Chłopcy - spodnie dresowe, dziewczynki - rajstopy i spódniczka.
    • hellulah Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 18:36
      Żelki? ok, mogą być i żelki smile

A Ty pisz, co miałaś napisać, samo się nie napisze, wrzesień coraz bliżej smile)) a kupować na necie nie polecamy smile

Dziewuszka - albo cienkie, wąskie spodnie długie, do tego skarpetki nieco dłuższe (nie same stopki) lub czasem podkolanówki, albo rajstopy i spódniczka. Wersja nr 1 bardziej przewiewna, jakaś taka zdrowsza. Wyjście poza budynek - albo spodnie narciary na spodnie cienkie, albo rach-ciach zamiana spodni, albo zdjęcie spódniczki i założenie grubych spodni. Nie wiem, nie rozumiem, czemu miałaby w przedszkolu nosić jedynie rajstopy bez spódniczki...?

Nawiasem mówiąc, teraz jest moda wśród 11-16 latek na chodzenie po ulicach i mallach w rajstopach, takich 15-20 DEN, nie leginsach, i nieco tylko dłuższych t-shirtach. Jak moja młoda mi o tym kiedyś wspomniała, nie uwierzyłam, aż zobaczyłam tongue_out i siadłam smile
      • super-mikunia Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 19:31

> A Ty pisz, co miałaś napisać, samo się nie napisze, wrzesień coraz bliżej smile))

ech.. dzieć już wrócił a jedyne co zdążyłam zrobić to aktywować i zdezaktywować konto na FB wink
    • ewaewa123 Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 18:40
      Jak się nie wstydzisz, posyłaj w rajtkach. Nie wygląda to ciekawie, ale co kto lubi.
      Przecież są spodnie dresowe, czy jakies lekkie dżinsy. Nie wiem mam dziewczynkę, nawet w dresach bym jej do przedszkola nie posłała. Przeciez wychodzi do ludzi. A koleżanki chodziły, nawet ona w 5-latkach mówila, że koleżanka, co chodzi w dresach to chyba bardzo biedna jest. Nie było to prawda, rodzice po prostu oszczędni. Do przedszkola ubierałam dziecko normalnie, tak jak do babci czy na spacer, czy do kina. To miejsce publiczne jest. W rajtach to nawet po domu nie chodziła, tylko w jakiś leginsach.
      • gryzelda71 Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 19:22
        nawet ona w 5-latkach mówila, że koleżanka, co chodzi
        > w dresach to chyba bardzo biedna jest

Sama takie wnioski wyciągnęła,że spodnie dresowe u dziewczynki to bieda w domu?
        Do czego to doszło,że w rajstopach to wstydsmile
        • ewaewa123 Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 19:41
          > Sama takie wnioski wyciągnęła,że spodnie dresowe u dziewczynki to bieda w domu?
          Nie wiem może kolezanki pomogły. Bo kiedys też mojej po noclegu u babci, zapytały się dziewczynki, a właściwie stwierdziły, to ty już drugi dzien pod rząd w tej samej bluzce smile U nas w ogóle na takie tematy typu ubiór, ciuchy firmowe, markowe się nie rozmawia.
          > Do czego to doszło,że w rajstopach to wstydsmile

Nie wstyd, tylko jakoś tak mało estetycznie, te rajstopy na ogół wiszą na tej pupinie, no nie podchodzi mi to
      • super-mikunia Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 19:42
        a co w tym wstydliwego może być?
        https://media4.tchibo-content.de/newmedia/art_img/13/47/0784b045b802/MAIN-IMPORTED/4407ec9922099d38/Rajstopy-chlopiece-3-pary.jpg
        • ewaewa123 Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 19:56
          Nie powiem urocze smile
          Sama też podobne założysz i pójdziesz do pracy, do sklepu. Oczywiście nie pod spodnie, nie do spódniczki, tylko tak solo.
          • super-mikunia Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 20:02
            no nie ja jeszcze zakładam tego typu tunikę lub jeżeli to zima to grubsze rajtki i sweter
            https://bi.gazeta.pl/im/7/5012/z5012797X.jpg
            • ewaewa123 Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 20:08
              No i o to chodzi, jakaś tuniczka dla dziewczynki, dla chłopca nie mam pomysłu, moze fajna flanelowa koszula, albo krótkie spodenki i pozamiatane :0
            • super-mikunia Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 20:09
              zakładam sweter zakrywający pupę czy jeżeli mojemu synowi też założę do rajstop taki sweter za pupę to może iść do przedszkola nie urażając innych uczuć estetycznych suspicious
    • el_jot Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 19:29
      W przedszkolu, do którego chodziła moja córka dzieci nie latały w rajstopach. Ściągały kurtki, ciepłe swetry, zostawały w legginsach, spodniach dresowych albo sukienkach. Tak naprawdę to na forum pierwszy raz się dowiedziałam, ze dzieci w przedszkolach pomykają w rajstopachbig_grin
      • super-mikunia Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 19:59
        W przedszkolu, do którego chodziła moja córka dzieci nie latały w rajstopach. zostawały w legginsach

legginsy z którymi spotkałam się przy okazji zakupu rajstop dla mojego chłopaka wink nie odbiegały jakoś znacząco od rajstop może trochę grubsze i bez skarpetek - no mam dziecko jeszcze dodatkowo męczyć zakładaniem skarpetek smile bezsensu wink
        [i]
        • el_jot Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 20:12
          Ja mam na myśli takie legginsy nie rajstopowe, takie jak noszą dziewczynki do tuniki.Chłopcy mieli spodnie dresowe a czasem dżisny, ale to może być niewygodne.
          Jeżeli o mnie chodzi, to dzieci mogą i w samych majtkach chodzić w przedszkolu, napisałam co do tej pory widziałam. A, córka była krótko też w innym przedszkolu, też nie było dzieci w rajstopach. Oba przedszkola, na wsiach, o zgrozowink
        • mpawlow46 Re: fobia rajstopowa 30.09.13, 18:03
          Zgadzam się z tobą kochana , jeszcze najlepiej majteczki z długimi nogawkami , getry , skarpetki i do przedszkola....po co jak wszystko to zastąpią rajstopy , dzieciaki nie muszą być modne ma im być ciepło i tyle
    • q_fla Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 19:32
      Moja córka zimą wchodząc do sali jest ubrana w spódniczkę, skarpetki i bluzkę z krótkim rękawem, albo bez rękawów. Pomijając względy estetyczne ubieranie dziecka w rajtuzy do sali, w której jest ok. 20*C jest zwyczjną torturą. Gdybym miała syna wchodziłby do sali w krótkich spodenkach i w skarpetkach.
      • cottonka Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 19:39
        Jeżeli chodzi o chłopców to koleżanka mi sprzedała taki patent: zimą rajstopy a na to krótkie spodenki letnie smile łatwiej sciagnać i przebrać się zimą i iść z przedszkola na spacer. Zdarzalo się tak, że zimno na dworzu a dziecię szło w samych spodniach dresowych bez rajstop, bo panie nie zauwazyły.
        • super-mikunia Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 20:07
          Zdarzalo się tak, że zimno na dworzu a dziecię szło w sa
          > mych spodniach dresowych bez rajstop, bo panie nie zauwazyły.

o o jeszcze jedne powóz ZA rajstopami, w samych rajstopach nauczycielka nie wypuści zimą na plac zabaw, nie przeoczy,że nie ubrany suspicious
    • nanuk24 Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 19:47
      siedmiolatek w samych rajtuzach? Przeciez taki kon juz do podstawowki chodzi - jak zyje nie spotkalam
      • nanuk24 Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 19:51
        nastolatkom tez kupujecie rajtuzy?wink
      • super-mikunia Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 20:04
        hmm a może to były kalesony i skarpetki w podobnym kolorze o coś takiego
        https://www.bielizna-centrum.pl/zdjecia/3518.jpg
    • i_b13 Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 20:08
      spodnie cienkie: dżins, welur i skarpety
      getry i skarpety plus tunika
      rajstopy rzadko, bo nie lubi, spódnica lub sukienka
    • nikorason Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 20:17
      Ma być wygodnie i czysto smile.
    • joanna.pio Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 20:25
      Gdy Starszy "chodził" do żłobka - z wygody i dla niego i dla pań - ubierałam rajstopy, pod nie lekkie body i na to koszulkę z rękawem. W starszej grupie, w cieplejszych miesiącach - oczywiście adekwatne do aury spodenki i skarpetki. Ale już w przedszkolu nie wyobrażam sobie zestawu rajtki plus bluzka. Syn będzie teraz w sześciolatkach - i też zmieniam nastawienie do ubierania go do przedszkola. W ubiegłym roku zużył z 10 par dżinsów (o ile nie więcej) - podarte na kolanach. Stwierdziłam, że pal licho, wolę oszczędność i wygodę i na ten rok kupiłam kilka par spodni dresowych. Na co dzień - szczerze mówiąc - wolę jednak dziecko w dżinsach niż dresach...
    • lolinka2 Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 21:19
      moje córki w przedszkolu miały "dyżurną spódniczkę", do przedszkola dziecko jechało w rajstopach, a na to kombinezon (lub spodnie - zależnie od sezonu), w przedszkolu na rajstopy wrzucała spódniczkę i luz.
      W życiu, nigdy przenigdy ani po domu, ani w przedszkolu, ani w sali zabaw nie chodziły w samych rajstopach - dla mnie jest to szczyt obciachu. Od tego są ewentualnie legginsy, czy nawet nieszczęsne dresy (które w wersji mała dziewczynka w mojej osobistej ocenie uchodzą, w wersji dziecko w wieku szkolnym - już nie).
      • czar_bajry Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 21:33
        Mój w przedszkolu miał dyżurne szorty dżinsowe( pasują do wszystkiego) i było z głowy. Nie lubię chłopców w samych rajtkach, jednak nie przeszkadza mi jak inne dzieci jak chodzą.
        • kasia191273 Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 21:44
          nie mieszkam w Polsce, ale też nie w kraju tropikalnym, klimat podobny w zasadzie

nikt tu nie ubiera rajstop POD spodnie, nawet w środku zimy

rajstopki noszą tylko dziewczynki do sukienek czy spódniczek

nigdy nie widziałam w żłobku, przedszkolu dziecka w samych rajstopach, nikt nie ubiera też dzieciom (ani dorosłym- za to na ulicy dorosłego Polaka poznaje się po tym właśnie!) dresów

po prostu spodnie +skarpetki

• el_jot Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 22:27
            A ja ubieram rajstopy pod spodnie i dziecku i sama też noszę, a mąż nosi kalesony.
            Zeszłej zimy u mnie było dwa miesiące nono stop -15 stopni, nie lubimy marznąć. Mąz ubiera kalesony jak temp. spada 5 stopni poniżej zera . Mieszkam w Polsce.
            • chomiczkami Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 15:49
              Fobia rajstopowa to jakiś strach przed rajstopami?

---
              "W każdym razie z wdzięcznością przyjmiemy pieniądze, ale sami zajmiemy się wszystkim." L.Wolf, "Dziennik szalonej narzeczonej"
              • super-mikunia Re: fobia rajstopowa 19.08.11, 08:48
                Fobia rajstopowa to jakiś strach przed rajstopami?

tak smile
          • el_jot Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 22:31
            kasia191273 napisała:

>
            > nikt tu nie ubiera rajstop POD spodnie, nawet w środku zimy
            >
            A skąd ty możesz wiedzieć, że NIKT nie ubiera rajstop pod spodnie, zwierzają ci się obcy ludzie na ulicy?
            • czarnaalineczka Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 09:13
              a w co te rajstopy ubieracie ? tongue_out
              sa jakies specjalne ubranka dla rajstop czy same szyjecie ?tongue_out
          • gryzelda71 Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 09:13
            nikt nie
            > ubiera też dzieciom (ani dorosłym- za to na ulicy dorosłego Polaka poznaje się
            > po tym właśnie!) dresów

Zapewne też nie ma dresów w sprzedaży co?
            • kasia191273 Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 21:17
              gryzelda71 napisała:

> nikt nie
              > > ubiera też dzieciom (ani dorosłym- za to na ulicy dorosłego Polaka poznaj
              > e się
              > > po tym właśnie!) dresów
              >
              > Zapewne też nie ma dresów w sprzedaży co?

dresy są jak najbardziej w sprzedaży, ale się w nich biega lub chodzi na siłownię

nikt nie chodzi w nich po ulicy w ramach 'stroju dziennego'
              • gryzelda71 Re: fobia rajstopowa 19.08.11, 08:23
                > dresy są jak najbardziej w sprzedaży, ale się w nich biega lub chodzi na siłown
                > ię
                >
                > nikt nie chodzi w nich po ulicy w ramach 'stroju dziennego'

Chcesz napisać,że idąc na siłownię też nie ma dresów na sobie?Zakłada je dopiero w szatni?Co to za kraj z ciekawości?
                • mpawlow46 Re: fobia rajstopowa 30.09.13, 18:17
                  Jak to jaki , Anglia tam jest wszystko na odwrót
              • super-mikunia Re: fobia rajstopowa 19.08.11, 08:33
                > dresy są jak najbardziej w sprzedaży, ale się w nich biega lub chodzi na siłown
                > ię
                >
                > nikt nie chodzi w nich po ulicy w ramach 'stroju dziennego'

też jestem ciekawa co to za kraj gdzie obowiązuje taki restrykcyjny dress code casual po to ma się rozumieć, żeby jak przypadkiem tam się znajdę go nie złamać smile
              • nanuk24 Re: fobia rajstopowa 19.08.11, 16:10
                lo jezu, housewives chodza w dresach, nastolatki chodza w dresach, ba! co tam dresy, w pizamach po sklepach spaceruja i dzieci chodza w dresach.
    • majowadusza Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 22:09
      mam przedszkolaka i nie posyłam go w samych rajstopkach. Nie mogę sobie przypomnieć aby w grupie jakieś chłopczyk był w rajtkach.
      Moj mąż kiedys zostawil synka w rajstopkach bo mezowi nie chciało się zdejmowac małemu rajstopek i znowu zakładac spodenek (zima ). Gdy odbierałam synka pani przedszkolanka z uśmiechem. bez kąśliwości zwróciła delikatnie uwagę żeby zakładać mu spodenki nie rajstopki , cyt. " bo taki śliczny chlopak a w rajstopkach jak jakiś baletmistrz pomyka ".
      Dla mnie to wogóle nie problem. Spodenek jest tyle róznych, ślicznych do wyboru do koloru, że rajstopki są zbędne.
      • jolunia01 Re: fobia rajstopowa 30.09.13, 22:52
        majowadusza napisała:

> ... pani przedszkolanka z uśmiechem. bez kąśliwości zwróciła delikatnie uwagę żeby zakł
        > adać mu spodenki nie rajstopki , cyt. " bo taki śliczny chlopak a w rajstopkach
        > jak jakiś baletmistrz pomyka ".

Pani przedszkolance BEZ uśmiechu i kąśliwie zwróciłabym uwagę, że baletmistrz też człowiek, a jej głupi komentarz z seksualnym podtekstem jest po prostu chamski, a poza tym może świadczyć o zaburzeniach emocjonalnych i kłopotach z akceptacją rzeczywistości.
    • sarling Re: fobia rajstopowa 17.08.11, 22:20
      E, tam. To takie nowomodne wyobrażenie o elegancji.
      A na plaży dwuletnie dziewczęta w stanikach.
      • marika_2006 Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 09:07
        Syn po przedszkolu w spodniach dresowych chodzi, natomiast w jego grupie są chłopcy którzy w rajstopach biegają właśnie, w zimę szybciej po prostu, gdy ściąga się spodnie tylko i zostają rajstopy. Jak dla mnie nic dziwnego, natomiast mój ma zawsze na przebranie dresy
      • naomi19 Re: fobia rajstopowa 19.08.11, 09:21
        A na plaży dwuletnie dziewczęta w stanikach.
        Mylisz kostium kąpielowy ze stanikiem? To dopiero żenada.
        • sarling Re: fobia rajstopowa 20.08.11, 11:50

Specjalnie dla Ciebie, bo widzę, że nie zrozumiałaś - dwuletnie dziewczęta w górach od kostiumów kąpielowych

tongue_out
    • angi666 Zakładaj rajstopki 18.08.11, 15:41
      Mój syn w każdą zimę biega w rajstopach po przedszkolu, bo jest mu tak najwygodniej, a ja mam komfort, że zakładając kombinezon nic mu się nnie podciągnie (jak to ma miesce nawet przy leginsach bądź cienkich spodniach).
      Kupuję rajstopy dobre gatunkowo, i nic mu nie wisi przy pupie, ładnie leżą i ładnie wyglądają. Dzieci nie patrzą na estetykę tylko na swoją wygodę i my dorośli powinniśmy to zapewnić (oczywiście w granicach rozsądku), nie widzę powodu aby na siłę ubierać dzieciaczka, żeby lepiej wyglądał - bedize miał na to całe dorosłe życie.
      Zakładaj spokojnie rajstopki i niczym się nie przejmuj.
    • jamesonwhiskey Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 15:47
      > Czy dziecko chodzące po przedszkolu zimą w samych rajstopach to takie faux pas??

25 lat temu to byla lipa, wyobrazam sobie ze teraz jeszcze wieksza
      • angi666 Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 15:51
        Dzieci same z siebie nie wiedzą, że "to lipa", dowiaduja sie takich reczy od swoich jakże oświeconych i wiecznie eleganckich rodziców i później opowiadaja takie bzdury swoim rówieśnikom.
        Na szczęscie mój syn chodzi w tym w czym jest mu wygodnie i nie zakłada spodenek bo tak mu mówi kolega oszołomiony przez matkę.
        • jamesonwhiskey Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 15:56
          > Dzieci same z siebie nie wiedzą, że "to lipa",

wiedza

> Na szczęscie mój syn chodzi w tym w czym jest mu wygodnie

zaryzykuje ze dresy sa rowniez wygodne, nawet bardziej wiec nie widze sensu katowac dzieciaka rajtuzami
          • angi666 Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 16:04
            Właśnie dzisiaj poszedł w dresikach do przedszkola, ponieważ jest to bardzo wygodny ubiór do biegania dla takiego maluszka. Dresy rownież moga być ładne, wytarczy często kupować i nie zakładać dzieciakowi powyciąganych i powypychanych na kolanach.
      • super-mikunia Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 16:29
        > 25 lat temu to byla lipa, wyobrazam sobie ze teraz jeszcze wieksza

między wierszami czytam, że ktoś tu przeżył jaką aferę przedszkolno-rajstopkową wink

qrcze nie pamiętam w czym chadzali moi koledzy z przedszkola suspicious
        • jamesonwhiskey Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 16:38
          > między wierszami czytam, że ktoś tu przeżył jaką aferę przedszkolno-rajstopkową wink

ja niestety czytam wprost, ze czytanie ze zrozumieniem prostego tekstu jest dla ciebie
          wyzwaniem

> qrcze nie pamiętam w czym chadzali moi koledzy z przedszkola suspicious

moze czas brac cos na pamiec
          • super-mikunia Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 16:49

> ja niestety czytam wprost, ze czytanie ze zrozumieniem prostego tekstu jest dla
            > ciebie
            > wyzwaniem

ojojoj to musiało być naprawdę traumatyczne przeżycie wink
            • jamesonwhiskey Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 16:57
              > ojojoj to musiało być naprawdę traumatyczne przeżycie wink

dokladnie, czytanie twoich wypocin ryje mi psychike
              • super-mikunia Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 17:02
                to znajdź sobie mniej stresujące zajęcie
          • super-mikunia Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 16:56
            > moze czas brac cos na pamiec

a ty ememuśka może coś na uspokojenie smile
    • figrut Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 16:38
      U nas w przedszkolu rodzice postawili na wygodę i sporo dzieci było w rajstopach zimą. Mnie nie przeszkadzają absolutnie. Łatwiej i szybciej ubrać na to spodnie na jesienno zimowy spacer, niż przebierać cały dół.
      • zuzanka79 Re: fobia rajstopowa 19.08.11, 14:17
        U mnie jak i figrut, nawet w zerówce syn w rajtkach śmigał - ze spidermanem, ben tenem i innymi bakuganami wg obowiązującej mody . Dzieć sam chciał bo leniwy i nie chciało mu się przebierać trzy razy w ciągu 8 godzin wink
        Ale nie spotkałam się z tym że ktoś się z kogoś wyśmiewał. Syn nie informował o takich przypadkach choć pytałam by mu siary nie robić. Nie zrobiłam. Traumy nie ma.
    • majenkir Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 21:47
      Pamietam rajtczanych chlopakow jeszcze jak ja sama chodzilam do przedszkola. Nie wiedzialam, ze ta moda nadal obowiazuje big_grin. "Moj mezczyzna" nigdy nawet rajtuz nie posiadal, czyli mozna sie obyc "bez".
      • super-mikunia Re: fobia rajstopowa 19.08.11, 08:19
        > Pamietam rajtczanych chlopakow jeszcze jak ja sama chodzilam do przedszkola.

a ja nie tongue_out muszę się zapytać męża w czym chadzał zimą po przedszkolu coby dziecku nie zrobić krzywdy wink w końcu to też jego syn smile
    • karra-mia Re: fobia rajstopowa 18.08.11, 21:47
      w rajstopach i krótkich spodenkach cienkich na nie. Do przedszkola syn idzie w kombinezonie (jak bardzo zimno), pod spodem ma tylko rajstopy, nie przebieram mu je, bo jak wychodzą na spacer, jest mu prościej się ubrać.
      • tiuia Re: fobia rajstopowa 19.08.11, 10:00
        Dokładnie tak robiłam. Rajstopy, a na to cienkie spodenki. Wygląda całkiem oksmile
    • lu31 Re: fobia rajstopowa 19.08.11, 22:49
      Córa, zimą, ściągała kombinezon i do rajtek wkładaliśmy kiecę. Syn wkłada krótkie spodenki- letnie, cieniutkie.
      Nie lubię jak moje biegają świecąc pupami, nawet w bardzo ładnych rajstopkach...
    • leeloo2002 Re: fobia rajstopowa 19.08.11, 23:12
      Moja córka ma dyżurną przedszkolna spódniczke, która zostaje w szatni
    • vilez Re: fobia rajstopowa 30.09.13, 18:09
      Mój starszy chodził w rajtkach, jako i wielu innych chłopców w tym czasie (oczywiście miał je pod spodniami, które to spodnie miał ściągane w szatni.). Ale to było dawno temu.
      Młodszy by w życiu nie założył nawet pod spodnie na sanki. Tylko legginsy lub cienkie portki dresowe.
    • mia_siochi Re: fobia rajstopowa 30.09.13, 18:21
      Mój chodzi w takich. Do tego bluzka za tyłek i jest ok. Rajstop w dzieciństwie nienawidziłam, nie zrobię mu tego tongue_out

https://company.nailcosmetics.org/ciuchy/rajty/rajty13a.jpg
    • shellerka Re: fobia rajstopowa 30.09.13, 18:47
      dziecko w samych rajstopach to dla mnie jakiś niesmaczny. moooocno niesmaczny relikt epoki socjalizmu.

nic dziwnego, że prym w ubieraniu dzieci w SAME rajtki wiodą BABCIE.

mój syn nigdy nie popylał w SAMYCH rajtkach. jeśli już, to w rajtkach i cienkich spodniach. zimą idealne pod kombinezon. ale tylko w trzaskające mrozy tongue_out

córka zawsze do rajtek spódniczka.

i tyle.

matkom, które tak bardzo upierają się przy SAMYCH rajtkach, proponuję przy swoim małżonku podefilować w samych rajtkach, takich zwykłych (nie takich z niby podwiązkami wink -to się nie liczy wink ), albo iść na spacer z psem w rajtkach, choćby takich 80 den i najlepiej ze wzorkiem...

dziecko to też człowiek...
    • alpha.sierra Re: fobia rajstopowa 30.09.13, 22:04
      Nie ubieram dziecka do przedszkola w rajstopy (nawet w połączeniu ze spódniczką), bo dziecku (u mnie niespełna 3 lata) musi być wygodnie zsunąć ubranie z pupy i z powrotem na tę pupę wsunąć. A takiemu maluszkowi łatwiej jest poradzić sobie ze spodniami dresowymi niż z rajstopami i spódniczką.
      Tak więc jestem patologią, której córka zasuwa po przedszkolu w cienkich spodniach dresowych. Howgh.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka