czarnaalineczka 30.10.11, 20:08 trzeba czyms rozcienczac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hellulah Re: czy nalewke na spirytusie 30.10.11, 20:36 Masz na myśli przepis, w którym zalewa się owoce spirytusem ewentualnie zasypuje owoce cukrem i dopiero potem zalewa spirytusem? Nie trzeba, ale jak się chce, to można. Spirytus + owoce (czyli sok z owoców) + cukier to nie jest czysty spirytus, a i taki ludzie piją Ja np. robię brzoskwiniówkę na brzoskwiniach, cukrze, spirytusie (nie pytaj o proporcje), a potem rozcieńczam rumem, bo bez rumu smak wychodzi zbyt mdły, ale i bez rozcieńczenia rumem da się to z powodzeniem pić. Robię też nalewki w ogóle na wódce (czyli de facto mocno rozcieńczone) wyłącznie. Albo na spirytusie, wódce i rumie (taka kawówka z miodem, mniam mniam). Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: czy nalewke na spirytusie 30.10.11, 21:16 zrobilam pare miesiecy temu nalewke aloesowa dzisiaj odkorkowalam i w smaku cud kolorek tez piekny no i czy to nie jest "zdradliwe" sie zastanawiam bo smakuje jak delikatne wino a kij wi ile to ma procent Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: czy nalewke na spirytusie 30.10.11, 21:29 No właśnie, ja też nie wiem, jak badać zawartość alko. w nalewkach (bo są słodkie, i nie da rady alkoholomierzem). My oceniamy na smak, no i obserwując stadia i tempo upojenia Aloesowa, powiadasz...? Najpewniej pychotka, takiej akurat nie smakowałam. Zazdroszczę Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: czy nalewke na spirytusie 30.10.11, 21:42 moja nie jest slodka jest wytrawna i pachnie miodem jest tak pyszna ze w szkoku jestem ze ja to zrobilam aloes wlasny na wlasnym parapecie rosnacy i ten wycisniety zel z aloesu zmieszany z miodem sokiem z cytryny zalalam spirytusem calosc wygladala jak kocie rzygi po trawie az pewnego dnia osad spadl na dol butelki i ukazal sie piekny klarowny plyn w kolorze zielonej herbaty no i smakuje i pachnie cudnie pije wlasnie druga lampke tym razem rozcienczona troszke i czuje ze dziala Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: czy nalewke na spirytusie 30.10.11, 21:45 Daj jakieś bliższe proporcje Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: czy nalewke na spirytusie 30.10.11, 21:58 szklanka zelu aloesowego czyli gestego soku wycisnietego sokowirowka z lisci aloesu to jest taka wielka micha lisci i liscie musza byc co najmniej 2-3 letnie do tego sok z 3 cytryn 3 lychy miodu gryczanego i to wszystko zalac spirytusem okolo pol litra i to wszystko do butelki ( litrowa pasuje) i czekac od czasu do czasu wstrzasajac az kocie rzygi opadna na dno i wtedy to klarowne cudo przelac delikatnie (mozna przez sitko albo gaze) do nowej butelki Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: czy nalewke na spirytusie 30.10.11, 21:55 To teraz będziesz śpiewać Przy okazji się pochwalę, że jutro będę rozlewać własne wino do butelek Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: czy nalewke na spirytusie 30.10.11, 22:19 My rozlaliśmy przedwczoraj W tym roku robiliśmy nieco inaczej niż zwykle (inne proporcje) i z innego surowca. Zwykle - porzeczki czerwone i czarne, osobno lub w kombinacjach (także osobno winogrona), a teraz jabłka (i osobno winogrona) i wyszło straszliwie mocne Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: czy nalewke na spirytusie 31.10.11, 10:06 Jak po drugiej lampce masz nadal czucie w noga to znaczy,że rozcieńczać nie trzeba Odpowiedz Link Zgłoś