Dodaj do ulubionych

pierwszy ząbek

29.12.11, 14:13
Wykluwa mi się pierwszy ząb mądrości. Dziąsełko mam rozpulchnione, boli już ze 3 dni, ciągle innym bólem. W tej chwili wiem, gdzie ten ból jest ulokowany. Mam wrażenie, że pod dziąsełkiem jest coś trwalszego - zapewne ząbek. Nie wiem kiedy to się skończy, ale do dentysty nie mam jak iść, żeby mi potwierdził, co się dzieje, a w tej chwili nie za bardzo mogę jeść, bo ból jest nasilony. Ktoś coś podobnego przeżywał ostatnio i jak długo to trwało?
Mam 26 lat.

Obserwuj wątek
    • isia.s Re: pierwszy ząbek 29.12.11, 14:22
      U mnie trwało już 12 lat prawie. Jak się zaczęło byłam młodsza od Ciebie. Ząbki wyrosły w dziąśle i dały popalić. Bez dentysty zdecydowanie się nie obeszło wink W listopadzie wydłubał mi ostatni...
      • trissmegid Re: pierwszy ząbek 29.12.11, 14:31
        isia.s napisała:

> ) W listopadzie wydłubał mi ostatni...

U mnie wychodzi tylko jeden, te wcześniejsze nie były tak kłopotliweuncertain Możliwe, że dziąsełka są trwalsze i dlatego tka bolisad((
      • oliwka2009 Re: pierwszy ząbek 29.12.11, 14:52
        Mnie wyrosły tylko trzy zęby ósemki już nie pamietam kiedy ale ten na dole po lewej to długo byl widoczny w dziąśle i jak się przebijał to b.wolno. Nie bolało tylko dziąsło swędziało okropnie.
    • mondovi Re: pierwszy ząbek 29.12.11, 14:47
      Mi ostatni ząbek mądrości pod dziąsełkiem się wykluwał jak miałam 27 latek. Bóleczek był do zniesionka, nie smarowałam żelikami. Ząbek wyrósł w dwa tygodnie.
      • oliwka2009 Re: pierwszy ząbek 29.12.11, 14:53
        Najlepiej to dentyście pokarz.
    • angazetka Re: pierwszy ząbek 29.12.11, 14:52
      Jak miałam 26 lat, to już miałam wszystkie zęby mądrości. I dziąsła miałam.
    • aguar Re: pierwszy ząbek 29.12.11, 15:14
      Uśmiałam się z tych dziąsełek do łez. Ale bólu współczuję.
    • kozica111 Re: pierwszy ząbek 29.12.11, 15:32
      cyt;
      Ząbki
      "Kasia jeszcze była mała
      i o ząbki dbać nie chciała,
      miała pastę ze szczoteczką,
      za to chęci, ani deczko.

Pasta Kasi nie smakuje
      a próchnica nie próżnuje,
      dziurek nowych wciąż przybywa,
      bo Kasieńka jest leniwa.

„ Umyj ząbki droga Kasiu.”
      Ona na to: ” szkoda czasu! „
      „Ząbki brudne, zaniedbane,
      nie przystoi młodej damie."

• thegimel Re: pierwszy ząbek 29.12.11, 15:51
      Ja na Twoim miejscu wybrałaby się do dobrej przychodni stomatologicznej, najlepiej z chirurgiem szczękowym i możliwością zrobienia rtg na miejscu. Ja po kilku nawracających epizodach z zębem mądrości, który nie chciał się wyrżnąć, poszłam i okazało się, że ząb rośnie pod złym kątem, nie ma szans się wyrżnąć i konieczne jest usunięcie. Czasami nawet jeśli ząb rośnie prawidłowo trzeba naciąć dziąsło, a czasami trzeba podleczyć stan zapalny. Znajdź dobrą przychodnię w okolicy i umów się na wizytę, jeśli boli, powinni przyjąć szybko. Pozdrawiam.
    • sanrio OT 29.12.11, 16:13
      a dlaczego założyłaś sobie nicka, który ewidentnie nawiązuje do znanej nam i lubianej Triss?
      Dziwne to trochę...
      PS masz 26 lat i dziąsełka?
    • noemi29 Re: pierwszy ząbek 29.12.11, 23:35
      Ja męczyłam się dłuuugo. W końcu zrobiłam rtg i okazało się, że 4 zęby mądrości wyrosły pod takim kątem, że nie przebiły dziąsła! Czeka mnie niezła przeprawa z nimi, ponieważ trzeba je usunąć.
      • ga-ti Re: pierwszy ząbek 30.12.11, 00:23
        Podobnie miał mój mąż. Zęby rosły pod złym kontem i wbijały się w "siódemki" i to właśnie "siódemki" go bolały. Bez wizyty u dentysty się nie obyło, trzeba było usuwać uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka