aguti_1
29.03.12, 21:01
Od roku stosuję strategię - jeden dzień obiad z mięsem, jeden bez. Zwiększyłabym ilośc dni bezmięsnych, ale mam ogromne problemy z wymysleniem potraw. Dla mnie i dla dzieci - nie ma większego problemu, blokuje wszystko megawybredny m. Nie je żadnych kasz, poza ryżem, a zrobienie np. gulaszu warzywnego odpada - "byłoby lepsze, gdyby wkroic mięso". Nawet takie może dosc tuczące, ale jednak bezmięsne potrawy, jak nalesniki czy pierogi leniwe moge mu dac rzadko (nalesniki) albo wcale (sera na obiad on jadł nie będzie). W związku z czym zmuszona jestem powtarzac kilka dań w kółko, albo dla męża kupuje jakąś fasolke po bretońsku i tyle. Moja siostra jest właściwe wegetarianką, pytałam ją o jakieś ciekawe przepisy, ale szczerze powiedziawszy, nie zachwyciły mnie ani one, ani jej kuchnia... Może kiepsko gotuje

No i były to raczej drogie przepisy. Tak czy inaczej kiełki itp., czemu nie, czasami, ale cały czas...
Czy znacie może jakies przepisy na potrawy z jajami? Albo z pieczarkami (M. toleruje pieczarki zamiast mięsa, choc słabo). Takie, do których nie prosi się dodanie mięsa i które mogą jeść małe dzieci. I raczej niedrogie. Może powiem, co jadę w kółko:
-poznańskie "pyry z gzikiem"
-jajecznica czy omlet albo jajka w koszulkach + jakaś surówka/warzywka+kasza, ziemniaki itp.
- naleśniki
-jabłka w cieście
-pierogi z truskawkami albo ruskie
- w ostatecznosci budyń albo bułka z jajkiem, uznawane przez męża za pełnoprawne dania obiadowe

-makaron z serem żółtym, pieczarkami i pietruszka zieloną (jak coś mi sie nie uda, to M. nie zje)
To chyba wszystko... Oczywiście, jak męża nie ma, to mam większe pole manewru...
Pomocy...

Juz mi sie to nudzi.
A orientuje sie ktos może, czy małe dzieci przy żywieniu takim zwyczajnym, czyli nie wegetariańskim typu soja itp. mogą nie jeśc mięsa codziennie? Czy im to nie zaszkodzi? Choc na razie moim chłopakom nic nie jest, rosną zdrowo mimo potwornie długich zębów młodszego na wszelkie warzywa i owoce...
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, choć nie ukrywam, że nie będzie łatwo