Dodaj do ulubionych

wykwintne danie/menu - sondaż

24.04.12, 20:36
wyobraźcie sobie, że macie jakąś ważna uroczystosc rodzinna, np. zaręczyny, obiad po ślubie, urodziny, chrzciny itp.

Zalezy wam na podaniu czegos równie pasującego do uroczystości. Co by to było?

Zakładam, ze umiecie to przygotować, składniki sa dostepne, pora roku pasuje i ludzie wszystko zjedzą/lubia, czyli nie ma wsród gosci przypadków rezimow dietowych, czy wegetarian. Jednym słowem nie ma ograniczeń, ze ten nie bedzie jadł, tego nie umiem zrobic, tego o tej porze nie ma itd, itp.

Ide na pierwszy ogień, moja pierwsza propozycja:
-aperitif: kanapki z foie gras
-przystawka: slimaki, a nastepnie galeta z łososiem
-danie główne: kaczka z octem malinowym, pieczone ziemniaki i endywia
-sery
-tort z szampanem

mam tylko uprzejma prosbe, prosze nie oceniac propozycji innych, więc jak ktos napisze np. flaki oraz schabowy, to żeby nie było komantarzy w stylu " co? takie cos na chrzciny? chyba w okresie ciężkiego kryzysu?", albo "tylko nowobogackie snoby serwują kawior z kurczakiem" itp, itd., bo osobiscie bede zwracac uwagę.

Watek jest niezobowiazujący, lekkiego kalibru


--
tutiturum
Obserwuj wątek
    • a.va Re: wykwintne danie/menu - sondaż 24.04.12, 20:47
      Przystawki - ze dwa rodzaje lekkich sałatek, łosoś z cytryną, śledź w śmietanie z cebulką. Po odrobinie, nie żeby się najedli.
      Zupa z dyni z grzankami.
      Pieczone nogi kurczaka - mam kilka ulubionych przepisów (z płatkami migdałowymi i cytryną albo z jabłkami nadziewanymi borówką albo z pomidorami) - wybrałabym któryś z nich, plus gotowane ziemniaki i sałata. Plus wino.
      Sałatka owocowa z bitą śmietaną, lody z owocami.
      Ciasta - szarlotka, sernik wiedeński, placek cytrynowy. Plus kawa, herbata, wino.

    • sueellen Re: wykwintne danie/menu - sondaż 24.04.12, 20:54
      Nie jestem na diecie, niejestem wege, a i tak niemal wszystko w Twoim menu jest dla mnie niejadalne. Nie jadam ślimaków ani podrobów i znam mnóstwo ludzi, którzy również nie lubią. Obawiam się, że to zestaw dość niebezpieczny.
      --
      ABoTak
    • inguszetia_2006 Re: wykwintne danie/menu - sondaż 24.04.12, 21:00
      Witam,
      Jak nie zobowiązująco to niech będzie takie coś;-P
      starter - avocado z szyjkami rakowymi
      przystawka - bliny z kawiorem
      danie główne - jagnięcina z sosem miętowym, yorkshire pudding
      deser - melba, gruszka po kardynalsku, kawa, koniak
      Pzdr.
      Inguszetia
    • k1k2 z przyjemnoscia odpowiem :-) 24.04.12, 21:04
      zakaski:

      tatar z tunczyka
      malze swietego Jakuba (scallops) dopiero co wylowione
      szparagi grillowane z pieprzem, oliwa i octem balsamicznym
      wino sauvignon blanc albo rozowe... moze musujace nawet?

      dania glowne:
      zupa z marchwiowo-imbirowa
      posurowy stek, ziemniaki pieczone, buraczki jako jarzyna.
      Cabernet lub Merlot do tego.

      deser
      hmm, tu trudniej bo za deserami nie przepadam
      chyba ze klasycznie deska serow i winogrona
      Port i cos z ciemnej czekolady
    • naomi19 Re: wykwintne danie/menu - sondaż 24.04.12, 21:11
      Wczoraj zrobiłam pyszną zupę krem ze szparagów. Pyyycha.
      szparagi
      garść pieczarek
      1 mały ziemniak
      i łodyga selera naciowego
      ugotować, zmiksować blenderem, dolać śmietany 30%, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną kolendrą już na talerzu. Przepis własny smile
      --
      'do stu,dwustu jestem jeszcze w stanie policzyc. (...)dzwonie do mego faceta,ktory mi powie ile to bedzie 35% z kostki masla.Juz sie wyszkolil by podawac w centymetrach' edelstein
    • lola211 Re: wykwintne danie/menu - sondaż 24.04.12, 21:16
      -prawdziwy czarny kawior na tostach z masłem i wedzonym łososiem, skropiony sokiem z cytryny
      -rukola z kozim serem, wloskimi orzechami, zurawina skropiona kremem balsamicznym
      -krem ze szparagów
      -kacza piers w sosie z czarnej porzeczki na bazie czerwonego wytrawnego wina z pieczonymi ziemniaczkami i mini marchewka w glazurze
      -owocowa sałatka z rumem
      -sorbet limonkowy wlasnej roboty

      Nie no, dostałam slinotoku..

      -
      --
      Koci kalendarz- uratuj kocie życie
    • marghe_72 Re: wykwintne danie/menu - sondaż 24.04.12, 22:00
      tatar z tuńczyka i lub krewetki na orientalną modłę - pikantne w każdym razie

      zupa rybna, klarowna .. z nutą limonki, z klopsikami z okonia morskiego

      stek z polędwicy irlandzkiej lub argentyńskiej z sosem z odrobiną trufli
      do steka zielone szparagi otulone szynką parmeńską z sosem na bazie octu balsamicznego

      maliny zapiekane pod kołderką z zabajone z dodatkiem marsali lub domowe lody z własnoręcznie zrobionego dulce de laite podane w sosie z marakui i skropione grand marnier

      kombinuję jak koń pod górkę bo ja mam raczej przaśne gusta wink
      --
      miszmasz-marghe.blogspot.com/
      i
      malutki-kuchcik.blogspot.com/
        • marghe_72 Re:Alexa0000 24.04.12, 23:55
          alexa0000 napisała:

          > Jesuu Marghe, ja chcę własnie to! Tylko zamiast zapiekanych malin talerz ze sch
          > łodzonymi truskawami i arbuzem, ewentualnie z cukrem miętowym.

          da się zrobić big_grin
          --
          miszmasz-marghe.blogspot.com/
          i
          malutki-kuchcik.blogspot.com/
    • mrrraaau Re: wykwintne danie/menu - sondaż 24.04.12, 22:03
      Na przystawkę:
      bliny gryczane z wędzonym łososiem i sosem jogurtowo-koperkowym,
      duże krewetki w skorupach zapiekane w panierce paprykowo-ziołowej
      rukola z awokado, granatem i kozim serem z sosem limonkowo-miętowo-miodowym;

      Zupa:
      krem pomidorowo-marchwiowy lub krem z białych szparagów z prażonymi migdałami;

      Danie główne:
      kaczka nadziewana pomarańczami i jabłkami z cynamonem, w sosie z miodu i syropu klonowego,
      kurczak z czosnkiem i cytryną, ewentualnie może być dziczyzna w winie i rodzynkach;
      dla południowców - spaghetti z małżami i krewetkami na maśle, w winnym sosie z zieloną pietruszką;

      Deser:
      truskawkowe tiramisu; karmelizowana szarlotka; lody waniliowe home-made z gorącym sosem malinowym.
      --
      https://lb4m.lilypie.com/R6imp2.pnghttps://lbdm.lilypie.com/tDOcp1.png
    • agao_72 Re: wykwintne danie/menu - sondaż 24.04.12, 22:40
      to ja pojadę po marokańsku:

      przystawki:
      marchewka, szparagi, ziemniaki w chermouli
      pasta z bakłażanów
      oliwki
      bagietka

      zupa:
      lekka harira

      danie główne:
      mrouzia - mięso jagnięce (a jak dobrej jagnięciny nie ma to indycze) pieczone z rodzynkami, migdałami, miodem. do tego kuskus.

      deser:
      creme caramel
      sałatka z mandarynek w cynamonie

      i herbata parzona na świeżej mięcie.

      • yenna_m Re: wykwintne danie/menu - sondaż 25.04.12, 00:01
        a w temacie: ślinotoku dostałam big_grin
        wspaniale brzmią te propozycje
        --
        Sweet child in time you’ll see the line / The line that’s drawn between the good and the bad / See the blind man shooting at the world / Bullets flying taking toll / If you’ve been bad, oh lord I bet you have / And you’ve not been hit by flying lead / You’d better close your eyes and bow your head / Wait for the ricochet. (Child in time, Deep Purple)
    • mgla_jedwabna Re: wykwintne danie/menu - sondaż 25.04.12, 00:30
      Przystawka: coś z łososiem, ale surowym, nie wędzonym. Świeżusieńkim, takim, jak na dobrym sushi. Najprościej - tatar z łososia. Fajny byłby też tatar z suma, z kaparami (dawali swego czasu takiecudo w Borpince w Wwie, może i teraz dają?). Albo bardzo gorące krewetki smażone w oliwie czosnkowej. Do tego białe wytrawne wino, raczej lekkie, odświeżające, ale o dość złożonym aromacie ( w końcu to początek posiłku, goście głodni, zmysły wyostrzone, jeszcze mają podniebienia nie znieczulone licznymi smakami).

      Zupa: takie coś na bazie rosołu, ale z pikantnymi przyprawami, z warzywami pokrojonymi w cieniutkie słupki i kawałeczkami kurczaka, i z zieloną kolendrą. Jadłam raz, w winebarze w Budapeszcie, na wyczucie podyktowałam składniki mężowi, ten zapisał w komórce, a potem chyba niechcący skasował, bo "przepis" przepadł. Clou programu zupowego polega na tym, że gość na talerzu ma te warzywne słupki, stojące w takich stosikach, że widać, że nie są starte na tarce. Na to kelner wylewa ten gorący, lekko pikantny rosół prosto z malutkiego kociołka. Warzywa nie tracą faktury, jak przy gotowaniu, a jednocześnie nie są surowe.

      Ew. krem z pomidorów - z dodatkiem selera (również zmiksowanego), z serkiem ricotta zamiast śmietany.

      Do zup już trudniej z winem, ale spróbujmy: mocno zbudowane, bogate białe. Zwłaszcza do tego "rosołu pikantnego". Biały burgund albo węgierskie np. harslevelu.

      Danie główne: steki z polędwicy wołowej. Medium. Albo sarninę. Albo comber jagnięcy. Albo coś z sosem perigourdine, paradoksalnie coś prostego np. pierś z kurczaka. Do tego zielone szparagi w takim "snopku" zawiązanym wstążką z marchwi. Do steku - jeszcze prościej, ale de luxe - świeżutka, superkrucha zielona sałata z najlepszym balsamico. Fajna jest też perliczka pieczona. Ziemniaki w postaci takich małych, smażonych kuleczek. A do drobiu - ryż, ale koniecznie japoński (ten lepki), przygotowany w specjalnej maszynce.

      Nie będę się rozpisywać o winach, bo zanudzę. Do steków i jagnięciny: wytrawne czerwone z bogatymi tradycjami: któraś z "podapelacji" Bordeaux, Barolo, do sarniny Mourvedre. Przepraszam za brak opisów, ale nie podejmuję się. Tak samo, jak nie podejmuję się dobrać czegoś do perigourdine. Do perliczki - zależnie od nadzienia, dodatków - Rioja Reserva albo dobre Pinot Noir - gorzkawo-kwasowe, słabo zbudowane, a jednocześnie wyraziste. Bardzo przewrotne grono smile Generalnie do głównego byłyby wina ciężkie, charakterne, trochę takie taniczne potwory. Przy rzeczach pieczonych - mile widziane kadzidło w finiszu.

      Sery - wybór, szczególnie dużo niebieskich "śmierdzieli". I do tego Tokaj Aszu, 5-puttonyowy, autorstwa Istvana Szepsy'ego. Amen.

      Deser: delikatny, lekko owocowy mus + różowy szampan. I owoce, np. melon, dojrzałe brzoskwinie, kaki (zwane też szaronami). Kruche babeczki z kremem śmietankowym i konfiturą z platków róży. Tarta gruszkowa lub cytrynowa, lub limonkowa.

      Aha, niech powyższe nie sugeruje, że zaserwowałabym to wszystko naraz (np. 4 rodzaje dania głównego)!

      Tak naprawdę Mgła robiąc obiad zaręczynowy, studentką niskobudżetową będąc, zaserwowała łososia wędzonego z sosem żurawinowym, krem z pomidorów jw., schab pieczony ze śliwką (nie pamiętam dodatków) i sernik. Schab i sernik pieczone samodzielnie. I też było dobre smile


    • krolowa_online Re: wykwintne danie/menu - sondaż 25.04.12, 02:36
      HOT HORS D'OEUVRES
      shrimps
      scallops
      cheese sticks
      sausage rolls
      jalapeno poppers
      Bruscetta
      smoked salmon
      oysters

      ANTIPASTO PLATTER (przed obiadem centralnie na stole)

      Slices of provolone cheese
      spicy capicole and genoa salami with giardenera vegetables
      breadsticks and melon

      PASTA COURSE
      Stuffed cannelloni - Linguini
      albo
      Stuffed manicotti - Fettuccine
      z jednym z sosow: Spicy tomato basil - Creamy alfredo sauce
      Creamy carbonnara sauce - Creamy pesto
      primavera

      Salata

      Caesar, albo grecka albo Spring Mix Salad

      Danie glowne

      bacon-wrapped beef tenderloin
      pieczone parisienne ziemniaki z papryka, rozmarynem i czosnkiem
      brokuly z pary z mini marchewkami lub szparagi

      deser
      Cream caramel

      smacznego


    • antychreza Re: wykwintne danie/menu - sondaż 25.04.12, 11:55
      Menu z moich urodzin, pierwszych organizowanych samodzielnie, na własnych śmieciach:

      Przystawka:
      koperty z ciasta francuskiego z nadzieniem serowym z oliwkami i gałką muszkatołową

      Danie główne:
      zapiekanka z łososia ze szpinakiem, do tego sałata z musztardowym vinegretem

      Deser:
      tarta czekoladowa (i tort orzechowy, który dostałam od mamy)

      Dodatkowo, ponieważ impreza przeciagnęła sie dość mocno, podała deskę serów i wędlin.
      Ponieważ było sporo kierowców, nie podawałam alkoholu, poza słodkim winem Prosek do deseru.
      Gdyby był sezon, zamiast ciasteczek podałabym zapiekane zielone szparagi pod beszamelem i ewentualnie zrobiła zupe krem z ciecierzycy z rozmarynem. Do zapiekanki pasował mi Gewurztaminer.
      --
      mojastrefazaczytania.blogspot.com/
      mojastrefagotowania.blogspot.com/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka