Dodaj do ulubionych

Jak zrobić miękkie mielone?

20.07.12, 12:37
Nigdy nie gotowałam i teraz mnie dopadło...

No więc jak zrobić miękkie mielone, tak, żeby niemowle z tylko dwoma zębami sobie poradziło?
Zrobiłam dziś z mięsa i żółtka, na parze i wyszły dla niej za twarde. Co dodać, żeby dosłownie rozpływały się w ustach?

Niestety Wandeczka gardzi papkami i musi jeśc to co ja i najlepiej z mojego talerza a ma anemię więc muszę się postarać...


--
https://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9hdv14r9lu.png
Obserwuj wątek
    • deelandra Re: Jak zrobić miękkie mielone? 20.07.12, 12:42
      dodać pieczywa big_grin
      ja biorę tak objętościowo tyle pieczywa ile mam mięsa, moczę w wodzie z mlekiem, odciskam i mieszam z mięsem
      z jajkiem nie szalej - 1 na pół kilo mięsa wystarczy
      jak zrobiłaś tylko z mięsa i żółtka to pewno, że podeszwa wyszła
      a ile ma dziecko? nie możesz usmażyć na małej ilości tłuszczu, albo zgrillować?
      a na anemię zarówno u moich dzieci, jak i u mnie działało kakao (to prawdziwe, a nie rozpuszczalne typu puchatek)
      --
      Z cyklu: wojny domowe
      • lacitadelle Re: Jak zrobić miękkie mielone? 20.07.12, 13:13
        Takie mielone pół na pół z bułą i jeszcze pewnie z wieprzowiny, to raczej nie będą miały za dużo żelaza.

        Polecam kakao, gotowane żółtko, polędwicę wołową normalnie usmażoną - jest bardzo mięciutka, kroisz dziecku na małe kawałki (tę obsmażoną część możesz usunąć), droga, no ale niemowlę za dużo nie zje, ew. polędwiczkę z piersi indyka.
    • sta-fraszka Re: Jak zrobić miękkie mielone? 20.07.12, 13:15
      Dodac wlasnie bulke zamoczona w mleku. Zamiast smazyc mielone, zrobic male kulki z miesa i upiec w piekarniku.
      Nie maja chrupkiej "skorki" wiec sa miekkie.
      --
      A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu
      ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji. — Andrzej Sapkowski
    • shellerka Re: Jak zrobić miękkie mielone? 20.07.12, 19:03
      no więc tu chodzi o niemowlę, to raczej nie pomogę. do zeszłego tygodnia moich klopsów jeść me dzieci nie chciały, gdyż za każdym razem (dokładnie osiem prób na 6 lat) klopsy wychodziły jak kamienie.

      klopsiki więc mielone robiła dla nas moja babcia.

      a w zeszłym tygodniu kupiłam ja fix knorra kotlety mielone, dodałam mielone i wodę (w przepisie było mleko, ale nie posiadałam) i po raz pierwszy moje dzieci zjadły te cholerne mielone i pochwaliły mnie.

      no ale niemowlę to ja nie wiem, czy może jeść fixa smile
      --
      i like to cook with wine. sometimes i even put it in the food
      • paliwodaj Re: Jak zrobić miękkie mielone? 20.07.12, 20:11
        mozesz zrobic klopsiki gotowane w sosie , robisz z miesa przygotowanego jak na kotlety - kuleczki , wrzucasz na goraca wode z warzywami i chwile gotujesz. Jezeli nie chcesz dawac sosu, mozesz dziecku takiego klopsa wylowic i podac z warzywami
      • moregore Re: Jak zrobić miękkie mielone? 20.07.12, 20:39
        Ja robiłam klopsiki gotowane. Mięso zmielone, jajko, troszke doprawione, drobniutko natka pietruszki i dodawałam zamiast bułki kaszy manny. Fajnie trzyma wszystko w kupie, zapełnia brzuszek. Wrzucasz na wrzątek, 20 min. i gotowe. smile Mozesz zrobic np. w sosie pomidorowym.
      • tomelanka Re: Jak zrobić miękkie mielone? 20.07.12, 21:02

        to na fejsie nie moglas dac znac ? wink moje wyszly miekkie i pyszne wink
        mieso mielone indycze pol kilograma, 1 kajzerka namoczona w wodzie (albo mleku, egal) (musi sie rozwalac w rekach, odciskasz i dajesz do miesa), posiekana natka i koper, 1 jajko, cebula starta, czosnek w proszku wink, marchewka starta, kasza manna na oko, mysle ze ok. pol szklanki- zagniesc rekami az sie wszystkie skladniki polacza, mi wyszlo 30 nieduzych kulek, mozesz ugotowac normalnie w wodzie albo sparowac, ze swojego doswiadczenia pieczenia nie polecam, wyciekl taki ohydny tluszcz, fuuj smile chyba ze cos zle zrobilam wink

        potem partiami wsadzalam do zamrazalnika (tak zeby sie nie dotykaly), jak troche stwardnialy to nastepna partia, dzieki czemu nie sa posklejane i moge wyjac kazda kulke osobno
    • sadosia75 Re: Jak zrobić miękkie mielone? 20.07.12, 21:41
      Moja Mama robiła mielone najlepsze na całym świecie i wszyscy je wychwalali.
      Więc z przepisu mojej Mamy.
      Na kilogram mięsa jedna sucha bułka namoczona w wodzie lub mleku ( namoczona czyli miękka , najlepiej w mleku ale woda też jest ok plus szczypta cukru ) jedno jajko i odrobinę wody gazowanej, może być cebula ( zmielona, poszatkowana jak kto lubi ) ale nie koniecznie, do tego przyprawy ( warto dodać tą szczyptę cukru do bułki i wodę lub mleko z moczenia też dodać do mięsa . ale wtedy darujemy sobie wodę gazowaną. inaczej wyjdzie papka ) mięso wyrabiamy porządnie ( chodzi o wtłoczenie dużej ilości powietrza ) jeśli jest za mokre i się nie formuje dodajemy trochę bułki tartej. Uformowane smażyć przez chwilę ( żeby się lekko zarumieniły ) i włożyć do formy do pieczenia. piec w 200 stopniach przez 15 minut ( czas dobierzesz odpowiednio do swojego piekarnika ale to max wg. mnie ten kwadrans ) nie wyjmować gorących tylko poczekać aż lekko ostygnie piekarnik.

      --
      Kynolog odwiedza znajomych,którym niedawno urodziły się trojaczki.Długo przygląda się maleństwom,po czym wskazując palcem ,mówi:ja bym zostawił tego......
    • margolciar Re: Jak zrobić miękkie mielone? 20.07.12, 22:28
      ja dodaję jedno całe jajko, trochę namoczonej bułki.
      Ważniejsze jest to że obsmażam a później przekładam do garnka do gotowania na parze i tak "dochodzą". Zawsze są bardzo delikatne i nie ukrywam że sporo tłuszczu ubywa w trakcie "dochodzenia" kotletów

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka