Dodaj do ulubionych

Jak zrobić dobre bułeczki drożdżowe???

13.09.12, 08:59
Zrobiłam wczoraj bułeczki drożdżowe z przepisu:
0,5 kg mąki
260 ml mleka
30 g drożdży
70 g cukru
1 jajko
50 g roztopionego i schłodzonego masła
2 płaskie łyżeczki soli
Wykonanie wiadomo: w ciepłym mleku z cukrem rozmąciłam drożdże, poczekałam aż troszkę zabąbelkują, wlałam to do mąki z solą i 1 jajkiem i wyrabiałam.
Oj wyrabiałam chyba z pół godziny bo nie chciało odejść od ręki. Jak już troooochę odeszło dodałam to schłodzone płynne masło i dalej wyrabiałam. Jak się już urobiłam to odstawiłam to to do wyrośnięcia. Miało podwoić objętość i nie zrobiło tego. Mimo wszystko zrobiłam te buły, nadziałam dżemem i upiekłam. Były zjadliwe, nie powiem, bo poszły od ręki ale czy macie jakiś prostszy przepis? Żeby się tak nie umachać. Bo powiem szczerze, że chciałabym jeszcze zrobić ale jak to ma tak wyglądać to ja dziękuję bardzo.

Acha. A bułki smakowały bardziej nie jak maślane a jak ciasto do pizzy z dżemem smile.
Proszę o mądre rady?
Obserwuj wątek
    • default Re: Jak zrobić dobre bułeczki drożdżowe??? 13.09.12, 09:16
      Drożdżowe się wyrabia, więc tej roboty nie unikniesz, aczkowliek ja nigdy nie czekam żeby mi przestało przywierać do ręki - pogniotę 3 minuty i cześć.
      Jest przepis na "drożdżowe bez wyrabiania" ale ono się słabo nadaje na bułki - za to jako ciasto (np. z owocami) jest bardzo smaczne.
      No i coś strasznie dużo soli w tym Twoim przepisie - tym bardziej że to bułki z dżemem. Wystarczy szczypta.
      A w ogóle to polecam blog dorotus - mojewypieki.blox.pl/html - masa naprawdę dobrych i sprawdzonych przepisów.
      -----------------------------------
      Ciemność pędzi ku mnie/ Łagodnie / Ciemność jest cicha, miękka i ciepła/ Paraliżuje/ Jak strach : co będzie jeśli się obudzę ? (kjz, „Zasypianie” )
    • dilmahh Re: Jak zrobić dobre bułeczki drożdżowe??? 13.09.12, 11:54
      Zbyt dużo soli, za mało drożdży. Dlatego ciasto słabo rosło. Na każde 10o gram mąki weź 10 g drożdży. Czyli pół kilo mąki, 5 dag drożdży. Czyli pół standardowej paczki. No i trochę zbyt dużo mleka - dlatego tak Ci się lepiło do rąk. Mleka powinno być najwyżej 250 ml, czyli szklanka. W praktyce jeszcze mniej, ale to zależy od mąki (mleko dodajemy stopniowo, patrząc, ile ciasto potrzebuje. Na taką ilość mąki dalaś trochę za mało cukru - ja daje 100 g, nie jest wcale bardzo słodkie. A tłuszcz możesz dawać od razu.
    • imasumak Re: Jak zrobić dobre bułeczki drożdżowe??? 13.09.12, 15:02
      Składniki są w porządku, ale czy wszystkie były w temp pokojowej?
      Następna sprawa, jeśli ciasto nie wyrasta, warto zostawić ja nawet na noc. Nie ma opcji, żeby nie wyrosło.
      No i z tym tłuszczem trochę przesadziłaś, bo można było go dodać prawie na samym początku, wtedy szybciej ciasto zaczęłoby odchodzić od ręki.
      Generalnie nie podzielam opinii, że ciasto drożdżowe należy długo wyrabiać. U mnie to trwa maksymalnie 5 minut.
    • sadosia75 Re: Jak zrobić dobre bułeczki drożdżowe??? 13.09.12, 15:13
      Dobra drożdzowa bułka to produkty w temp pokojowej, masło ciepłe ( ale nie gorące ) i pewna ręka. Nie trzeba go ugniatać nie wiadomo ile. Ale podstawą są drożdze w mleku ( ciepłym nie za gorącym tu często gęsto są "mordowane" drożdze i dlatego nie wyrasta szybko ciasto ) zagniatać ciasta nie trzeba nie wiadomo ile.
      Nie wiem czy kolejność ma znaczenie ale ja robię tak jak robiła moja Babcia do mąki dodaje jajko i cukier i mleko, lekko zagniatam ( raczej mieszam ) i wlewam drożdze z mlekiem na końcu sól. a czasem to i soli nie dodam i też jest git.
    • deelandra Re: Jak zrobić dobre bułeczki drożdżowe??? 13.09.12, 15:39
      za dużo drożdży, za mało masła, za dużo soli
      > 0,5 kg mąki
      > 250 ml mleka
      > 20 g drożdży
      > 70 g cukru
      > 75 g roztopionego i schłodzonego masła
      > szczypta soli
      prosz....
      masło roztapiam i podgrzewam z mlekiem, ale żeby nie było za gorące, bo się drożdże sparzą i doopa
      aha odstawiam na godzinę
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka