Dodaj do ulubionych

Dobra ryba

27.12.12, 13:08
Uwielbiam rybę po grecku -zwłaszcza na drugi trzeci dzień gdy zmięknie pod farszem. Ze świątecznego 1,2 kg zostało kilka kawałków, w większości opyliłam sama. Mam ochotę na ripley ale tak mi przyszło do głowy-macie jakieś sprawdzone przepisy na rybę z jakimś farszem, na zimno. Coś jak po grecku, żeby była w jednym naczyniu, z dnia na dzień lepsza.
Przepisy z netu mnie nie interesują tylko takie własne, przerobione, ulepszone przez Was-jesli mogłybyście podzielić się tajemnymi przepisami byłabym bardzo wdzięczna wink
Obserwuj wątek
    • feniks_z_popiolu Re: Dobra ryba 27.12.12, 13:56
      Też uwielbiam rybę po grecku, dla mnie najlepsza lekko ciepła. W zeszłym roku nieopatrznie do warzyw sypnęłam przyprawy do flaków, całość okazała się rewelacyjna.
      Robię też na święta rybę faszerowaną w galarecie: 3/4 kg tołpygi +3/4 kg dorsza z pieprzem ziołowym jako przyprawą w roli głównej z podpowiedzi pewnego zapalonego wędkarza, też super.
      • e_r_i_n Re: Dobra ryba 27.12.12, 16:54
        Mój przepis: na odrobinie oliwy (ja używam oleju ryżowego) musisz zeszklić cebulę, do tego starte marchewka i seler i trochę wody, soli i pieprzu. Jak się udusi, dodajesz przetarte pomidory, gotujesz, przyprawiasz. Ewentualnie odparowujesz, jeśli jest dużo wody.
        Rybę piekę, tylko z solą.
        • guderianka mój przepis 27.12.12, 18:13
          Rybę-miruna (1-1,2 kg)-odsączam z wody, nacieram solą, sokiem z cytryny, obtaczam w mące wymieszanej z odrobiną curry
          Ok.1,2-1,5 kg marchwi , 3 pietruszki-ścieram na tarce o grubych oczkach. Rzucam na rozgrzaną na patelni oliwę i podsmażam, dolewam wody i duszę dodając pod koniec koncentrat pomidorowy
          • baltycki Re: mój przepis 27.12.12, 20:22
            guderianka napisała:

            > Rybę-miruna (1-1,2 kg)-odsączam z wody, nacieram solą, sokiem z cytryny, obtacz
            > am w mące wymieszanej z odrobiną curry
            > Ok.1,2-1,5 kg marchwi , 3 pietruszki-ścieram na tarce o grubych oczkach. Rzucam
            > na rozgrzaną na patelni oliwę i podsmażam, dolewam wody i duszę dodając pod ko
            > niec koncentrat pomidorowy
            Ryby nie smazysz?
    • ginger.ale Re: Dobra ryba 27.12.12, 16:50
      ja robię rybę w zalewie octowej -choc brzmi dzwnie to jest naprawdę dobra, z dnia na dzien lepsza, ale z warzyw są tam tylko krążki cebuli, więc nie wiem czy jesteś zainteresowana przepisem
      • mala-wiedzma Re: Dobra ryba 27.12.12, 17:54
        potwierdzam - wspaniała!!

        rybę (u mnie miruna) się smaży posoloną i popieprzoną (w moim przypadku pieprz cytrynowy z Agro Polu-bardzo fajne przyprawy robią) obtoczoną w mące i cieście naleśnikowym. w misce układa się warstwowo: ryba, ogórek konserwowy pokrojony w kosteczkę, papryka konserwowa w kosteczkę i cebulka w kosteczkę. całość zalewa się zalewą przygotowaną w ten sposób: gotujesz szklankę wody, jak się zagotuje dodaje się do niej mały przecier pomidorowy, 4 łyżki ketchupu (pominęłam, dałam za to więcej przecieru), 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, sól i pieprz do smaku. zagotować chwilę mieszając, żeby się jako tako połączyło wszystko, zalać rybę. wsio!

        przepis dziwny, przymierzałam się do tego przeszło rok, ale tylu znajomych zachwalało, że w końcu zaryzykowałam i zrobiłam. i zeszła pierwsza, a miałam na wigilię naprawdę wiele przepysznych ryb!
        • y_y Re: Dobra ryba 28.12.12, 15:34
          inaczej po japońsku robie
          do mąki do obtoczenia ryby (pół na pół zwykła i ziemniaczana) daję łyżeczkę proszku do pieczenia - ciasto fajnie rośnie na oleju przy smażeniu
          a ze składników pozostałych - marchewkę (4 średnie sztuki) startą na tartce jarzynowej o grubych oczkach podsmażam lekko na oleju, dodaje puszkę ananasów pokrojonych w kawałki, dolewam trochę soku z ananasów i duszę az marchewka bedzie miękka.
          z pozostałego soku ananasów odlewam pół szklanki + cukier do smaku + przecier pomidorowy lub keczup 3-4 łyżki (ja daję jeszcze łyżkę takiego ostrego sosu słodko kwaśnego) + sól + pieprz, składniki w ilościach "na oko" robię sos - i zagęszczam go mąką ziemniaczaną 1-2 łyżeczki
          wylewam sos do podgotowanej marchewki z ananasami, zagotowuje ponownie aż zgęstnieje, jak nie chce gęstnieć dodaję jeszcze trochę mąki ziemniaczanej rozrobionej w wodzie (zimnej)
          takim sosem, ciepłym, przekładam w misce rybę
          wychodzi na słodko, mniammmm!

          można jeść ciepłe i zimne, jednakowo dobre.
    • ginger.ale ryba w zalewie octowej 27.12.12, 19:26
      Ryba: 1kg mintaja lub morszczuka (ja robię z mrożonego mintaja, tylko nie może by taki w glazurze/z głębokiego mrożenia, gdzie połowa po rozmrożeniu to woda, kupuję amerykańskiego mintaja ), osoloną rybę (ew. dodajemy troszkę przyprawy do ryb) obtaczamy w jajku i w mące, smażymy na oleju kujawskim.

      Zalewa: 1 szklanka wody, 2-3 łyżki oleju, ¼ szkl. octu 10%, 1 czubata łyżeczka soli, 2 łyżki cukru, 10 ziaren pieprzu, 15 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 3 cebule pokrojone w krążki, 1 słoiczek ketchupu Pudliszki („Pikantny”wink - wszystkie składniki gotowac ok.10 min na małym ogniu (tak aby cebula zmiękła, ale się nie rozciapciała wink )

      ZIMNĄ zalewą zalewamy ZIMNĄ rybę (ja układam w niedużym szklanym naczyniu żaroodpornym, więc układam warstwowo ryba-zalewa)- na noc do lodówki, ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach
    • kitkat22 Re: Dobra ryba 27.12.12, 20:30
      też w jednym naczyniu: dorsz zapiekany pod pierzynką z czerstwej bułki. A robi się to danie błyskawicznie: filet z dorsza solimy, smarujemy naczynie żaroodporne oliwą i skórą do dołu wkladamy do naczynia filet z dorsza. w tym czasie w mikserze mielimy czerstwą ( taką przedwczorajszą nie może być twarda jak kamień) bułkę, następnie dodajemy trochę natki pietuszki (i jak ktoś lubi odrobinę świeżej czerwonej papryczki chili) i mielimy razem. Zmieloną bułką z natką obsypujemy dorsza, panierka powinna mieć ok 1 cm. grubości, następnie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp190 stopni Celsjusza ok15 min (zależy od grubości filetów). Smacznegosmile
    • iin-ess Re: Dobra ryba 28.12.12, 14:52
      guderianka napisała:

      > przez Was-jesli mogłybyście podzielić się tajemnymi przepisami byłabym bardzo w
      > dzięczna wink

      U nas robi się tez rybę po rybacku. robi sie tak jak po grecku tylko zamiast marchewki cebula i groszek
    • parostatek Re: Dobra ryba 28.08.13, 19:14
      Mam inny problem. U nas na Slasku rybe do octu panierowalo sie z bulka tarta. Raz wyszlo mi wysmienicie bo ryba (zawsze mrozona)wyszla bardzo spojna (lub powiedziec twarda) a drugi raz taka mieka z odpadajaca paniera . Na czym polegal moj blad?
    • swiecaca Re: Dobra ryba 29.08.13, 10:11
      kiedyś na weselu jadłam obłędnie pysznego faszerowanego łososia, był taki jakby nadziewany jakimś zmielonym farszem ale niestety nie wiem z czego to było zrobione... może któraś z forumek robi takie coś?
    • saszanasza Re: Dobra ryba 29.08.13, 10:46
      ja lubię karpia gotowanegosmile
      gotujesz wywar warzywny (jak do rosołu ale z większą ilością warzyw), dodajesz masło (2-3 łyżki), sól ( w takiej ilości, aby wywar był lekko przesolony),pieprz i gotujesz do czasu kiedy warzywa będą półtwarde, wtedy wkładasz oczyszczoną i pokrojoną na dzwonkarybę i gotujesz jeszcze 20 minut.
      ja preferuję rybę w takiej postaci bo jest lekkostrawna i po prostu dobra.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka