ella_nl 02.01.13, 19:42 Lajtowo. Jakie ciasta są w Waszych rodzinach najchętniej zjadane? Takie co to zaraz po upieczeniu znika z blachy? U nas babka cytrynowa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robitussin Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 19:51 Muffinki, brownie (oraz odmiana brownie z białą czekoladą, czyli blondie ), sernik waniliowy na zimno, chlebek bananowy i zwykły placek z rabarbarem lub wiśniami. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 20:07 Raczej tez serii "mokrych" czyli wszelakie serniki, szarlotki i placki gdzie jest wiecej owocu jak ciasta Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 20:11 U nas też szarlotki, serniki, babeczki - ale jak ostatnio upiekłam babkę cytrynową to muszę ją piec regularnie Córka lubi najbardziej właśnie babki, biszkopty. Nie znosi ciast z masami. Odpowiedz Link Zgłoś
robitussin Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 20:23 > jak ostatnio upiekłam babkę cytrynową to muszę ją piec regularnie To może byś łaskawie chociaż przepis dała, a nie tak nęcisz na odległość Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 20:45 A proszę bardzo - Mojewypieki.pl W zakładce babki, ciasta ucierane. To ta babka cytrynowa (bo jest więcej) co trzeba rozpuścić 6 łyżek masła Odpowiedz Link Zgłoś
robitussin Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 20:48 ella_nl napisała: > A proszę bardzo - Mojewypieki.pl > W zakładce babki, ciasta ucierane. To ta babka cytrynowa (bo jest więcej) co tr > zeba rozpuścić 6 łyżek masła Super, dzieki, już wiem, co zrobię w weekend (ciasta świąteczne się pokończyły ) Odpowiedz Link Zgłoś
stuletnia_stokrotka Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 20:34 nie ma takich-jak upiekę placek muszę od razu podzielić- 1/4 dla mnie i córki reszta dla moich chłopów,niech zeżrą na raz.smakuje im każde ciasto,również zakalec,idzie każda ilość. Odpowiedz Link Zgłoś
montechristo4 Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 20:54 masz moich synów? Mam na stanie 2 nastolatków - zeżrą wszystko. Najlepiej jak jest polane masą toffi. Odpowiedz Link Zgłoś
stuletnia_stokrotka Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 21:10 montechristo4 napisała: > masz moich synów? Mam na stanie 2 nastolatków - zeżrą wszystko. Najlepiej ja > k jest polane masą toffi. mam na stanie męża i nastolatka Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 20:53 Moje zeszłoroczne odkrycie-ciasto z rabarbarem i budyniem znika zanim wystygnie zazwyczaj. To jedno z niewielu ciast które robiłam kilkakrotnie. Poza tym w naszym stałym kanonie jest tiramisu. Resztę całą robiliśmy po razie, niektóre bardzo dobre ale albo za dużo roboty albo trudno o składniki, itd. Rzadko piekę/robię ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 21:56 A mozna poprosić o przepis Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 22:13 na rabarbarowca? proszę bardzo: zmojejkuchni.blogspot.com/2012/05/ciasto-budyniowe-z-rabarbarem.html jak chcesz na tiramisu, to muszę przeklepać z książki, chyba, że jutro jak maż będzie bo ma w telefonie zdjęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 22:20 Na tiramisu tez, jeśli znajdziesz chwilę czasu - rzecz jasna. Za rabarbarowca dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 22:34 3 kubki (750 ml) mocnej czarnej kawy, ostudzonej 3 łyżki brandy lub Kahula(dajemy najczęśćiej likier kawowy) 2 jajka, oddzielnie białka i żółtka 3 łyżki miałkiego cukru(daję zwykły cukier jak nie mam drobnego lub puder) 250 g mascarpone 1 kubek (250 ml) śmietany, ubitej (musi być dobrze ubita) 16 dużych paluszków biszkoptowych(więcej niż 16 nam wychodzi-na tortownicę o średnicy 26 cm kupuję dwa opakowania) 2 łyżeczki ciemnego kakao w proszku i troszkę mielonej kawy do posypania między warstwami. kawe można odpuścić ale ja lubię jak ją tak czuć). Wlać kawę i alkohol do miski. 1. Elektryczną trzepaczką ubijać w miseczce żółtka i cukier 3 minuty na gęsty i blady krem. Dodać mascarpone i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Metalową łyżką wmieszać śmietanę. 2. Ubić białka na półsztywno. Metalową łyżką wmieszać szybko i delikatnie do kremu, starając się nie stracić objętości. 3. Wydzielić połowę biszkoptów i szybko zanurzać je w kawie z likierem. Osączyć nadmiar i ułożyć je na dnie głębokiego półmiska. Posmarować połową kremu(w tym momencie na wierzch pierwszej warstwy posypujemy kawą mieloną ale niedużo, taką ilość jakbyś sypała z solniczki po całości) 4. Zanurzyć pozostałe biszkopty i w taki sam sposób ułożyć drugą warstwę, Wygładzić powierzchnię i obficie posypać kakao w proszku. Chłodzić w lodówce 2 godziny, aż tiramisu stwardnieje i przejdzie aromatem(na drugi dzień najlepsze). Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 22:35 Jak wysłałam to mi się przypomniało ,że 2 kubki kawy nam wystarczają. Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 22:42 Wygląda smakowicie. Dziekuję!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 22:25 Ja się podpinam pod tiramisu z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 21:06 Każde, byle bez kremu i innych fantazji. Ciasto-ciasto jest zjadane w ciągu dnia, dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 21:08 Większość - ale najbardziej sernik. Tzn. sama nie piekę - mam obczajone, gdzie można kupić naprawdę dobry Ale i tak najlepszy na świecie robi moja teściowa Odpowiedz Link Zgłoś
chyba.ze echotom 02.01.13, 21:25 echtom napisała: Ale i tak najlepszy na świecie robi moja teściowa > Podziel się przepisem pliiiizzz Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: echotom 02.01.13, 21:36 Nie znam - tajemnica firmy Ale może od niej wyciągnę w wakacje. Choć obawiam się, że robiony innymi ręcami nie będzie smakował tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: echotom 02.01.13, 22:24 chyba.ze napisała: > echtom napisała: > > Ale i tak najlepszy na świecie robi moja teściowa > > > Moja też, moja też Ona do sernika dodaje ugotowane ziemniaki. Oczywiście ich nie czuć a nadają niesamowitą lekkość i to coś. Nigdy, przenigdy tak dobrego u nikogo więcej nie jadłam. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 21:20 chyba wszystkie ale najbardziej szarlotkę, tiramisu i marcinek Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 22:04 u mnie ostatnio był szał na 3 bita, duża blacha znikneła w jeden dzień . A że jest co ,, ciasto,, bez pieczenia, każdemu się uda, a i jeszcze zdziwieni będą , że to nie pieczone . Otóż kupujemy 2 paczki krakersów słonych i 2 paczki herbatników, mase krówkową , budyń i śmietane 30% . 1. ukladamy warstwe krakersów 2.na to mase krówkową 3.znowu krakersy 4. smarujemy budyniem 5.wartwa herbatników 6.warstwa bitej śmietany 7. herbatniki 8.znowu śmietana 9.posypujemy wiórkami z czekolady albo kakao Ciasto musi postać przez noc żeby wszystko było mięciutkie Odpowiedz Link Zgłoś
anetuchap Re: Jakie ciasta lubią Wasze rodziny? 02.01.13, 22:26 Moje córki nie zażerają się ciastami. Zjedzą 1-2 kawałki i starczy. A ja biedna muszę resztę wciągnąć Ja najbardziej lubię ciasta z kremem,więc takie robię najczęściej (skoro większość i tak zjem sama). Na sylwestra zrobiłam ananasowca - rewelacja! Na pewno będę robić częściej. Swego czasu tiramisu robiłam raz na tydzień ale mi się znudziło,no i bałam się,że mi d...a za bardzo urośnie. Odpowiedz Link Zgłoś