Dodaj do ulubionych

Żurek, żur ,żureczek

20.03.13, 14:44
babsztyle, dajcie mi sprawdzony przepis na taką zupę. Nie chcę nastawiać wywaru-zakwasu bo to chyba trudno i za późno więc chcę przepis na pyyyyyyyyyyyyszny żurek.

Robię święta i chcę podać to na obiad, dotychczas dodawałam zupę żurek w proszku plus śmietana plus chrzan ale to nie to.
Ratujcie i piszcie, krok po kroku bo wywar to ja na kostkach winiary robię ( tu obrazek jak uderzam się w pierś..........)
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • lelija05 Re: Żurek, żur ,żureczek 20.03.13, 14:50
      Ja gotuję taki dla barbarzyńców smile
      Gotuję golonkę, do tego tradycyjny zestaw jarzyn, a na końcu wlewam żur + czosnek i majeranek.
      Do tego ziemniaki ze smażoną cebulką, no i palce lizać smile
    • mondovi Re: Żurek, żur ,żureczek 20.03.13, 14:55
      Zakwas trudny nie jest, bo robi się sam wink Do żurku nie mam tak wielkiego sentymentu, jak do barszczu na wigilię (musowo na zakwasie), więc robię tak: kupuję zakwas gotowy (czytając etykiety wink ), gotuję bulion - jak na normalną zupę - mięso, warzywa + coś wędzonego - np. chudy boczek, jak bulion gotowy, dolewam zakwas i w sumie gotowe (przyprawy - wiadomo próbuję wywar, dodaję- sól, pieprz, czosnek - żurku z majerankiem nie lubię majerankiem nie lubię.) Na talerz dodaję jajka, śmietanę i ziemniaki. Chrzanu nie dodaję, ale dlatego, że nie ma takiej rodzinnej tradycji, nawiasem mówiąc nigdy żurku z chrzanem nie jadłam. smile powodzenia, to naprawdę łatwiejsze niż myślisz smile.
      • a-ronka Re: Żurek, żur ,żureczek 20.03.13, 14:59
        o kuerwa !!!! to do żurku daje się warzywa ?????? Ja 20 lat bez tego robiłam ???????
        • lelija05 Re: Żurek, żur ,żureczek 20.03.13, 15:19
          Nooo.
          I możesz jeszcze dodać troszkę suszonych grzybów, będzie jeszcze lepszy.
    • imasumak Re: Żurek, żur ,żureczek 20.03.13, 15:13
      Robię wywar z golonki i włoszczyzny (golonka ma się rozgotować), odcedzam, wrzucam do wywaru kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę, podsmażony boczek wędzony, posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, gdy ziemniaki zmiękną dodaję pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę swojską (żadne tam podwawelskie, śląskie, tylko prawdziwie swojska kiełbasę), gotuję jeszcze trochę, wlewam żur i dopiero wtedy dosalam do smaku.
      • imasumak Re: Żurek, żur ,żureczek 20.03.13, 15:16
        Aha, skoro nie masz swojego zakwasu, to polecam Ci produkt tescowy z podpisem Makłowicza - ostatnio wzięłam do sprawdzenia, bo mimo że sama kiszę żurek, to lubię mieć jakiś awaryjny, gdyby z moim coś nie wyszło wink
        No i ten tescowy jest całkiem, całkiem.
        • imasumak Re: Żurek, żur ,żureczek 20.03.13, 15:26
          A i jeszcze wywar z suszonych grzybów dodaję. A chrzan każdy indywidualnie sobie nakłada.
          • a-ronka Re: Żurek, żur ,żureczek 20.03.13, 15:42
            dzięki dziewczyny.
    • bombastycznie Re: Żurek, żur ,żureczek 20.03.13, 16:03
      no widać, że nigdy nie robiłaś prawdziwego żurku, a to wcale nie takie trudne jakby się wydawało, zakwas wystarczy nastawić 4-5 dni przed zrobieniem zupy, a reszta tutaj anjaxgotuje.pl/przepisy/%C5%BBur%20na%20domowym,%20prawdziwym%20zakwasie.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka