Dodaj do ulubionych

Jakies pomysły na danie z pora?

10.06.13, 12:09
Jestem w posiadaniu dużego pora i mam pilną potrzebę zagospodarować to warzywo na obiad. Szanowne koleżanki podsuną coś sprawdzonego?
Obserwuj wątek
    • estragonka Re: Jakies pomysły na danie z pora? 10.06.13, 12:12
      chipsi napisała:

      > Jestem w posiadaniu dużego pora i mam pilną potrzebę zagospodarować to warzywo
      > na obiad. Szanowne koleżanki podsuną coś sprawdzonego?

      no surówka oczywiście! dodatki co kto woli. ja robię samego ze śmietaną i odrobiną soku z cytryny. mniam. do ziemniaczków zwłaszcza mniam mniam.
    • hellulah Re: Jakies pomysły na danie z pora? 10.06.13, 12:29
      Hmm, por a do tego trochę pieczarek, zielona pietruszka, trochę cebuli i kapusta młoda. Pieczarki obrane i pokrojone lekko poddusić na patelni na oliwie, można podsmażyć z cebulą; do tego poszatkowana kapusta, potem do tego na moment por pokrojony w talarki, podlać wodą i poddusić, krótko, do tego na koniec poszatkowana natka.

      Przyprawy: imbir, gałka muszkatałowa, pieprz czarny, sól.

      Jak masz mleczko kokosowe, to trochę. Albo łyżka jogurtu. Albo mascrapone.

      Mniama smile

      Sam por natomiast lubimy w wersji - pokrojony na drobno, trochę majonezu, do tego jajka na twardo.

      Por fajny jest zresztą do wszelkich sałatek i sałat, co się ma po ręką, można doprawić porem (wyrazisty smak).
      • penelopa40 Re: Jakies pomysły na danie z pora? 10.06.13, 12:57
        ja robię pora w śmietanie
        pora kroimy w talarki, gotujemy, odlewamy wodę, choć nie tak do końca, dodajemy dużo pieprzu czarnego, łyżeczkę mąki (opcjonalnie, ale zagęszcza oraz śmietanę, ja daję 12%, można 18%, mieszamy na bardzo małym ogniu, jak się zagotuje to odstawiamy i gotowe...
        dobrze się komponuje ze schabem pieczonym, schabowymi kotletami, mielonymi, kurczakiem...
    • eliszka25 Re: Jakies pomysły na danie z pora? 10.06.13, 13:36
      z jednego pora, to w sam raz surowka bedzie. odciac biala czesc, przekroic wzdluz na pol i dobrze wyplukac. pokroic w polpierscionki, posolic, posypac cukrem, skropic sokiem z cytryny i odstawic na kilkanascie minut. w tym czasie utrzec duze jablko (albo i 2, najlepiej jak pora i jablka jest pol na pol), spory ogorek kiszony lub konserwowy, dodac do pora, wymieszac. dodac lyzke majonezu i lyzke smietany (albo samej smietany, jak ktos woli mniej kalorycznie) oraz lyzeczke musztardy, dobrze wymieszac, doprawic sola, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. to jedna z ulubionych surowek moich dzieci, choc bardzo ostra.

      z czesci zielonej mozesz zrobic rybe na porach

      2 spore filety rybne bez skory (najlepiej losos lub pstrag, ale ja robie w sumie z takiej ryby, jaka mam)
      1-2 pory
      1 lyzka masla
      1 szalotka
      100 ml bialego wina
      100 ml slodkiej smietany
      1 listek szafranu
      sol i pieprz do smaku

      filety posypac sola i pieprzem (mozna pociac na mniejsze kawalki), z pora wybrac kilka duzych, ladnych lisci i odlozyc, reszte pokroic w polpierscionki, wrzucic na patelnie z rozgrzanym maslem, dodac posiekana szalotke i zeszklic. dodac wino i zagotowac. zmniejszyc temperature, wlozyc rybe i gotowac na malym ogniu 10-15 min. ryby wyjac z patelni i trzymac w cieple, zeby nie wystygly.

      plyn pozostaly po gotowaniu ryb przelac przez sito, dodac smietane, dobrze wymieszac, dodac szafran, przyprawic sola i pieprzem, zagotowac.

      odlozone wczesniej liscie pora wrzucic na osolona wrzaca wode i blanszowac max 5 min. odcedzic. liscie pora poukladac na talerzach na to wykladac rybe, polac sosem i podawac z ryzem ugotowanym na sypko.

      tez pycha i mozna wykorzystac na jeden obiad calego pora. do tego z jednego pora wychodzi ci danie glowne i jeszcze surowka smile.
    • joann_80 Re: Jakies pomysły na danie z pora? 10.06.13, 19:41
      pewnie już ten obiad zrobiłaś, ale ja mam pomysł na pora. Efekt...pyycha. Dajesz 20 dkg pieczarek w plasterkach na patelnię z łyżką sklarowanego masła, po 10 minutach dajesz pora pociętego w talarki - cienkie. Smażysz wszystko tak długo aż por się zeszkli i mocno zmięknie. Na osobnej patelni smażysz kawałki piersi kurczaka obtoczonej w dowolnych ( ale nie zbyt agresywnych) przyprawach i mące. Smażysz je na złoto. Wracasz do patelni z porem i pieczarkami i zalewasz je śmietaną 18% z kartonika ( ok 300 ml). Dusisz to w tej śmietanie jakieś 10 minut po czym doprawiasz solą i gałką muszkatołową ( może być dość sporo, jednak dodawaj stopniowo, bo jak za dużo gałki to jest gorzkie) . Gdy po kolejnych kilku minutach spróbujesz sosu i rozpłyniesz się w zachwycie to dodaj z drugiej patelni mięso i podduś w sosie jeszcze kilka minut. I już.
      Pasuje do ziemniaków lub ryżu i sałaty z dowolnym dressingiem.
      Smacznego
    • mruwa9 Re: Jakies pomysły na danie z pora? 10.06.13, 21:19
      kopytka w sosie porowym.
      Kopytka jak kopytka, robione w sposob klasyczny z ziemniakow i maki.
      Sos porowy: posiekac pora (moze byc grubo, drobno, jak chcesz, i tak potem bedie zmiksowane). Dusisz na masle z przyprawami (pieprz, vegeta, co lubisz). Po kilkunastu minutach duszenia dolac wody, moze sobie popyrkac kilka-kilkanascie minut na malym ogniu, potem zaklepka z maki i wody, mozna zabielic smietana, zmiksowac blenderem i gotowe. Podawac z kopytkami. Sos ma ladny, zielony, pistacjowy kolor i lagodny smak, dzieciom tez smakuje. Szybko, prosto i nie trzeba pedzic do sklepu zeby dokupic pieczarki i estragon wink bo zwykle wszystkie potrzebne skladniki sa w domu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka