Dodaj do ulubionych

zima idzie!

17.09.13, 07:17
wstalam, odslonilam okna, a tam..... osniezony pilatus! zima tuz tuz! musze sprawdzic stan garderoby zimowej chlopakow i zaczac rozgladac sie za sniegowcami, bo w pazdzierniku moge miec sniegu po kolana. juz tak bywalo. za to w sklepach mam duzy wybor, bo jeszcze malo kto mysli o zimie. tylko wiosna troche gorzej, bo jak u nas snieg stopnieje na dobre, to w sklepach sa juz tylko sandaly tongue_out.
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: zima idzie! 17.09.13, 07:39

Wczoraj zakupilam kurtke zimowa dla syna,jeszcze buty,czapka,szalik i rekawiczki.
      • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 13:20
        edel, mnie dla chlopakow w sumie najbardziej butow brakuje. starszy ma przynajmniej jedna kurtke i spodnie narciarskie (moze nawet 2 komplety, musze mu przymierzyc), ktore kupilam na zimowych wyprzedarzach i na poczatek zimy beda w sam raz. mlodszy ma wszystko w spadku po starszym. tylko buty musze pomierzyc, czy w jakies ubiegloroczne jeszcze wejda, w razie gdyby snieg spadl w pazdzierniku, czy koniecznie musze juz cos kupic.
    • joa66 Re: zima idzie! 17.09.13, 07:47
      A ja po upalnym lecie się cieszę - i na jesien i na zimęsmile
      • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 13:21
        joa, ja tez sie ciesze, bo lubie taka wlasnie zime, jaka tutaj mamy, czyli glownie slonce i pol metra sniegu.
    • mayaalex Re: zima idzie! 17.09.13, 07:47
      Eliszka, a gdzie Ty mieszkasz? Bo u nas (czyli w Belgii) na razie zrobila sie smutna jesien ale to na razie raczej czas na kalosze i wiatrowki, kurtek zimowych pewnie przez pare tygodni jeszcze w sklepach nie uswiadczysz. Moj synek w tym roku po raz pierwszy bedzie biegal po sniegu (jesli nam sie snieg trafi) wiec juz jestem cala podjarana zimowymi zakupami smile
      • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 13:25
        mieszkam w szwajcarskich alpach na wysokosci zakopanego. u nas sniegu jeszcze nie ma, ale z okna widze. dzis w nocy padalo juz na wysokosci 1300 m, wiec do nas juz nie tak daleko wink. pierwsze uderzenie zimy zwykle mamy w pazdzierniku, ale najczesciej w listopadzie wraca jeszcze na troche jesien. czerwone liscie pojawiaja sie u nas juz w sierpniu.

a jesien tez jest u nas fajna, bo mieszkamy powyzej granicy mgly i najczesciej u nas jest slonce, a z naszego balkonu widac morze bialej mgly w dolinie.
        • mayaalex Re: zima idzie! 17.09.13, 15:57
          To zazdroszcze straszliwie sniegu i tego, ze masz blisko na narty smile snieg plus slonce - super!
          Lubie kraje z konkretna pogoda, niestety trafilam do troche nijakiego, deszczowo-depresyjnego wink
          • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 16:25
            tak, snieg plus slonce, to fajna sprawa. tak naprawde, to dopiero tutaj polubilam zime jako dorosla osoba (jako dziecko lubilam, ale wtedy byly chyba bardziej sniezne zimy w polsce). u nas tez bywa depresyjnie, jesli sie mieszka nizej. w miejscowosci, w ktorej mieszkalismy poprzednio zima wyglada najczesciej tak, ze jest ok 0, wieczna mgla i 5 cm sniegu przez kilka dni. dlatego ciesze sie, ze przeprowadzilismy sie wlasnie tutaj.
    • olena.s Re: zima idzie! 17.09.13, 07:58
      A idzie, idzie. Drzewa nabrały więcej liści, można już rano posiedziec z przyjemnością na dworze i kawę wypić, grzejąc tyłek o ciepły kamień. Ba, raz zdarzyło mi się wyłączyć klimę na dwie godziny, bo za zimno było!
      • gonabe Re: zima idzie! 17.09.13, 08:08
        U mnie podobnie smile sezon grillowy uważamy za otwarty ale... ale tęsknie za zimą smile
        • olena.s Re: zima idzie! 17.09.13, 08:17
          A nie, na grill to jest o wiele za ciepło.
          Ja bym sobie tez na śnieg popatrzała.... jak się płatki sypią, takie ciężkie, ciche. Albo jak duży mróz i słońce..
        • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 13:28
          gonabe, tego sezonu grillowego to ci troszke zazdroszcze, bo u nas w tym roku zdecydowanie za krotki byl. ale na zime sie jednak tez ciesze. poza tym, na sniegu tez mozna grillowac, a co nie wink
          • gonabe Re: zima idzie! 17.09.13, 23:08
            eliszka rok temu też bym sobie zazdrościła a teraz hmm... słońce jak lampa, niebo gwieździste a ja głupia marzę o tym kolorze nieba tuż przed opadami śniegu, o tym zapachu zimy smile
            • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 23:14
              hehe, bo punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia smile, a zapach zimy u nas dzis bylo czuc bardzo wyraznie. mam jednak nadzieje, ze nie przyjdzie jeszcze na dniach, bo mi pomidory zmarzna.
      • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 13:27
        olena, tez bym chciala pomieszkac troche w jakims upalnym klimacie, ale tak na zawsze, to jednak nie. lubie zmieniajace sie pory roku, a zima u nas taka piekna jest, ze az sie nogi same rwa na narty smile
        • olena.s Re: zima idzie! 17.09.13, 14:43
          A to radzę między listopadem a kwietniem - najlepszy czas tutaj.
          • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 16:26
            dobrze wiedziec, moze kiedys skorzystam smile
    • d.d.00 Re: zima idzie! 17.09.13, 11:06
      a gdzie mieszkasz? tongue_out
      • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 13:29
        w szwajcarskich alpach, no to troszke gornolotne stwierdzenie, ale na wysokosci zakopanego. u nas sniegu jeszcze nie ma, ale z okien juz widze.
        • d.d.00 Re: zima idzie! 17.09.13, 22:35
          Piękne widoki!
          • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 22:48
            to racja, widoki mam calkiem calkiem smile
    • gazeta_mi_placi Re: zima idzie! 17.09.13, 13:07
      Współczuję, ja wczoraj wychodziłam w koszulce z krótki rękawkiem.
      • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 13:31
        a ja sie ciesze. u mnie na balkonie mam taka patelnie, ze nawet w srodku zimy, jak jest slonce, to moge sie w stroju kapielowym opalac. truskawki i pomidory dojrzewaja mi sie do grudnia. w zwiazku z tym nie musisz sie przejmowac moim losem gazeta tongue_out
        • gazeta_mi_placi Re: zima idzie! 17.09.13, 16:01
          I dobrze, po latach biedy w wielodzietnej rodzinie w wioseczce PGR - owskiej gdzie diabeł mówi dobranoc należy Ci się coś lepszego piwo
          • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 16:29
            no i pudlo gazeta, bo w naszej wiosce nie bylo nigdy pgr tongue_out. biedy tez nigdy nie klepalismy, wiec sobie daruj. ja swoje dziecinstwo i lata nastoletnie wspominam bardzo milo, bo zdecydowanie wole spedzac lato nad jeziorem niz kisic sie w blokowisku, nawet w krakowie tongue_out
            • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 16:32
              a jeszcze tak dla ciekawostki te "lata biedy na wiosce", jak to nazywasz, byly taka trauma, ze teraz zycia w miescie sobie nie wyobrazam, wiec tez mieszkam na wiosce big_grin
    • klubgogo Re: zima idzie! 17.09.13, 17:35
      Zima idzie, bo mój kot je jak szalony. Kot jest niewychodzący, ale je, je i je, non stop czeka w kuchni, aż mu szyneczka spadnie do miseczki, aż otworzę kolejną puszkę.
      • bi_scotti Re: zima idzie! 17.09.13, 17:45
        Dodam tylko, ze uzywamy grill caly rok - gdy backyard przykryty sniegiem po kolana, fajnie jest cos upiec na BBQ smile Gdy dzieci byly male organizowalismy zima BBQ w niedalekim parku ze znajomymi dzieciatymi rodzinami: gorka, sanki, balwanek i zapach grillowanej strawy - polecam!
        Tez kocham 4 pory roku i opowiesci Oleny zawsze mnie depresjonuja podobnie jak opowiesci znajomych z Bogoty, gdzie jest jeszcze gorzej, bo caly rok dokladnie tak samo - pochlastac sie mozna! Nawet super swietna szkola dla dziecka opisywana w innym watku nie bylaby mnie w stanie utrzymac w Doha czy gdzies tam w okolicy, no way!
        • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 22:57
          bi_scotti ogrodu jeszcze nie mamy, ale ognisko na sniegu i pieczenie kielbasek w tymze bardzo lubie. dla dzieciakow to nawet jeszcze wieksza frajda niz latem.

w jakims goracym klimacie chetnie bym sobie pomieszkala przez jakis czas, ale na stale sobie nie bardzo wyobrazam. ucieklabym pewnie najdalej wtedy, gdyby przyszlo mi obchodzic boze narodzenie pod palmami wink. cala rodzina kochamy snieg, jezdzimy na nartach i ciezko byloby porzucic taka swietna zabawe na zawsze. moj maz za to ma plan, ze w przyszlosci fundniemy sobie dom na florydzie i bedziemy tam jezdzic dogrzac sie podczas jesiennej szarugi czy przedluzajacej sie wiosennej chlapy. nie powiem, kuszaca propozycja smile
          • bi_scotti Re: zima idzie! 17.09.13, 23:35
            eliszka25 napisała:

> mo
            > j maz za to ma plan, ze w przyszlosci fundniemy sobie dom na florydzie i bedzie
            > my tam jezdzic dogrzac sie podczas jesiennej szarugi czy przedluzajacej sie wio
            > sennej chlapy. nie powiem, kuszaca propozycja smile

Floryda nie dla mnie - za duzo emerytow i Kubanczykow (uwielbiam Kubanczykow na Kubie albo u nas, w Kanadzie ale nie w Miami!), jakbym juz kiedys miala byc snowbird i latac na zime gdzies do sasiadow to raczej do Arizony smile Ale tez raczej nie - jak napisalam, ja lubie 4 pory roku i listopadowe melacholie podlane deszczem tak samo jak marcowe roztopy i ciapy tez mi robia OK, wcale od nich nie uciekam. Wiem, wiem - dziwactwo wink
        • olena.s Re: zima idzie! 18.09.13, 07:01
          Mięczak!
      • eliszka25 Re: zima idzie! 17.09.13, 22:49
        musi nazbierac odpowiednia pierzynke z tluszczyku na zime wink
    • franczii Re: zima idzie! 18.09.13, 05:12
      Nie zazdroszcze.
      • eliszka25 Re: zima idzie! 18.09.13, 10:46
        franczi, ja sie w sumie ucieszylam, jak ten snieg zobaczylam, choc zima od wrzesnia, to jednak w sumie przesada juz wink
    • zebra12 Re: zima idzie! 18.09.13, 07:18
      Z rejonów świata, które opisujecie, najbardziej odpowiadałaby mi północ. Skandynawia np Norwegia. Marzę, żeby tam pojechać!
      • olena.s Re: zima idzie! 18.09.13, 07:47
        Latem - z rozkoszą. ALe jak sobie wyobrażę ten króciuteńki zimowy dzień, i długą, długą, długą noc, to jednak nie. Na dwa tygodnie - cudownie. Na pięć miesięcy - brrr.
      • eliszka25 Re: zima idzie! 18.09.13, 10:49
        zwiedzic kraje skandynawskie tez bym kiedys chciala. zima nas w sumie specjalnie nie przeraza. jednak podobnie jak olena, na stale bym tam jednak nie chciala. to juz troche za duzo tej zimy, jak dla mnie, bo prawdziwe lato tez lubie. a jak bym tak na dodatek miala mieszkac gdzies pod kolem podbiegunowym i przez pol roku zyc w nocy polarnej, to chyba na amen bym depresji dostala. bardzo chetnie bym to zobaczyla, ale na stale jednak nieeeeee
    • tuya Re: zima idzie! 18.09.13, 11:01
      a u nas tez zima: kamery.topr.pl/kamery.html
      • eliszka25 Re: zima idzie! 18.09.13, 11:11
        no, taka sama jak u nas smile
        • bi_scotti Re: zima idzie! 18.09.13, 15:31
          A u nas powoli, z wielkim ociaganiem idzie jesien - juz za chwile, juz za moment bedzie tak:https://www.paddlingontario.com/cmsimages/fallcanoe2401.jpg

Jeszcze nie jest, jeszcze jest za cieplo ale mam nadzieje, ze na Thanksgiving (drugi weekend pazdziernika) Ontario bedzie cale w kolorach smile
          • eliszka25 Re: zima idzie! 18.09.13, 22:42
            bi_scotti u nas tez zaczal sie malowniczy czas jesiennych mgiel. ludzie w dolinie maja po prostu szarosc przez wiekszosc czasu, a u nas slonce i morze mgly, ktore wlewa sie czasem na nasze podworko
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3258124,2,82,morze-mgly.html
    • heca7 Re: zima idzie! 18.09.13, 16:30
      W niedzielę kupiłam córce kurtę puchową w Zarze wink A dziś zaskoczyłam panią w informacji firmy Ren-but kiedy i gdzie można kupić ich buty w Wawie big_grin Pani była w lekkim szoku i powiedziała, że na razie idzie produkcja małych rozmiarów zimowych a większe (np 37) dopiero od października wink Tak się człowiek nauczył na tym forum wcześnie kupować, że wydzwania po fabrykach czemu jeszcze nie mają big_grin
      • eliszka25 Re: zima idzie! 18.09.13, 22:40
        heca, u nas zimowe buty sie juz pojawiaja. ale w sumie nic dziwnego, bo pierwszy snieg mamy zwykle juz w pazdzierniku. w ubieglym roku pod koniec pazdziernika bylo u nas tak:
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3272506,2,77,zasypane-na-bialo.html
    • hamerykanka Re: zima idzie! 19.09.13, 02:56
      U nas w Teksasie tez juz jesiennie sie zrobilo. Temperatura z 40+ spadla do nawet 26 jutro, ale zwykle 32-34C. Noce robia sie zimne, ok 18-20C. I tak bedzie pewnie do grudnia, w ciagu jednego dnia temperatura spadnie ponizej zera i obudzimy sie z metrem sniegu za oknem. Po czym to wszystko stopnieje w ciagu tygodnia i znowu bedzie mozna w krotkim rekawie chodzic..az do nastepnego mrozu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka