Dodaj do ulubionych

Problem z robieniem surówek :)

11.12.13, 13:11
Tak, to mój problem. Najczęściej robię tartą marchew z jabłkiem lub kiszoną kapustę z cebulką marchwią i jabłkiem. Czasami buraki co zrobiłam na zimę z octem.
Najczęściej gotuję brokuła.
Największy problem to nie z pomysłami lecz czasochłonnością wykonania surówki i brakiem możliwości przygotowania jej dzień wcześniej (bo nie smakuje) Inne składniki obiadu jak zupa czy kotlety przygotowuję sobie dzień wcześniej na wieczór.
A po pracy wracam głodna i nie mam ochoty na tarcie selera i krojenie ogórka w kosteczkę sad.
Marzy mi się taki colesław albo sałatka jak dają w mcdonaldzie smile ale sił na wykonanie brak.
Poproszę o pomysły na szybkie surówki.
Obserwuj wątek
      • astomi25 Re: Problem z robieniem surówek :) 11.12.13, 13:30
        my jemy Salate lodowa na okraglo i jeszcze nam sie nie znudzila. Najszybsza wersja to salata lodowa z sosem vinegret.
        ja daje tez zmiazdzone zabki czosnku.
        A kombinowac mozesz do woli. Czasem jest to wersja lux smile i do salaty dodaje ogorka, pomidora, fete i prazone ziarna slonecznika i oliwki.
        Ale z tylko samym slonecznikiem tez jest pyszne.
        Czasem daje kukurydze. Zdarza sie ze nie ma lodowej w sklepie albo jest zdechla wiec zastepuja je kapusta pekinska. Ta siekam dosc drobno.
        Wariacji jest tyle ze hoho, niemalze za kazdym razem inaczej smakuje. Bo i sosy mozesz robic rozne, my mamy teraz faze na jogurtowy.
        Moje dzieci maja ogolnie do surowizny dlugie zeby, ale taka salatke wsuwaja do prawie kazdego obiadu az im sie uszy trzesa.smile
    • default Re: Problem z robieniem surówek :) 11.12.13, 13:31
      Surówkę z kapusty lepiej właśnie poprzedniego dnia przygotować - poszatkować, posolić, pocukrzyć, skropić octem winnym, wymieszać, przykryć i docisnąć. Kapusta zmięknie i puści sok, przed obiadem tylko doprawiasz, np. olejem czy dorzucasz jeszcze starte jabłko, marchewkę, pora. Albo dodajesz trochę majonezu. Albo nic smile
      Szybko się robi z kapusty pekińskiej, bo ona się łatwo kroi, dobra jest taka na słodko (np. do piersi z kurczaka czy indyka) - z jogurtem i żurawiną (albo borówkami, takimi ze słoika "do mięsa).
      Szybciutko też pokroisz na tarce kiszonego ogórka, do tego posiekana dymka, pieprz, olej.
      • upartamama Re: Problem z robieniem surówek :) 11.12.13, 13:34
        default napisała:

        > Surówkę z kapusty lepiej właśnie poprzedniego dnia przygotować - poszatkować, p
        > osolić, pocukrzyć, skropić octem winnym, wymieszać, przykryć i docisnąć. Kapust
        > a zmięknie i puści sok, przed obiadem tylko doprawiasz, np. olejem czy dorzucas
        > z jeszcze starte jabłko, marchewkę, pora.

        To dla mnie bardzo cenna rada.

        I lodowa z vinegre - super.
        • default Re: Problem z robieniem surówek :) 11.12.13, 14:58
          Z vinegretem fajna jest też surówka z cukinii. Cukinię trzeba dobrze umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach razem ze skórką (surówka ładniej wygląda, taka kremowa w zielone paseczki), wymieszać z vinegretem i gotowe. 3-5 minut roboty smile
    • myszomle Re: Problem z robieniem surówek :) 11.12.13, 13:33
      Coleslaw bardzo prosty do przyrządzenia wcześniej. Poprzedniego dnia poszatkuj sobie kapuchę, dodaj tartą marchew, cebulę i co tam jeszcze chcesz mieć w środku. Wymieszaj, schowaj do lodówki. A następnego dnia tylko sosik. Zresztą podobnie można z innymi surówkami. Suche składniki przygotować poprzedniego dnia a sos przed podaniem.
    • 098qwerty Re: Problem z robieniem surówek :) 11.12.13, 13:43
      Kapusta pekińska/sałata lodowa + kukurydza + ogórek + papryka + seler ze słoika + oliwa z oliwek + łyżka majonezu

      Starta na średnich oczkach biała rzodkiew i rzepa posypana odrobiną soli i kwasku cytrynowego (ma postać ok 15-20 minut), później odcisnąć nadmiar soku i dodać do niej trochę majonezu.
    • solejrolia Re: Problem z robieniem surówek :) 11.12.13, 14:14
      Najprostrza to jest mizeria z ogórka
      albo pomidor, cebula i łycha śmietany
      ale są tez inne proste, dwu- trzyskładnikowe , np.
      ogórek kiszony (w kostkę) cebula (drobno) łyżka oliwy
      ogórek kiszony (tarty) marchewka (starta), cebula lub por, łycha oliwy
    • kamunyak Re: Problem z robieniem surówek :) 11.12.13, 14:41
      akurat colesława to wręcz trzeba robic dzień wcześniej.
      Ale jeśli chcesz szybką surówke to kupuj mieszanki sałat (juz pokrojone i umyte), dodaj do tego co chcesz np. pomidora, ogórka, oliwki, kukurydzę z puszki i sos vinegre.

    • misterni Re: Problem z robieniem surówek :) 11.12.13, 15:05
      Colesław możesz zrobić dzień wcześniej, nie dodawaj tylko cebuli. Następnego dnia po powrocie z pracy kroisz tylko cebulę i robisz sos.
      Druga propozycja - kupujesz mieszankę sałat, kroisz pomidora, cebulę ewentualnie ogórka, dodajesz winegret, ewentualnie fetę i gotowe.
      Np w sobotę albo wolne popołudnie gotujesz trochę więcej buraków, ucierasz, dodajesz do smaku octu, cukru, soli, kminku mielonego i dość sporo chrzanu, wsadzasz do słoików - w lodówce postoi nawet 2-3 tygodnie.
      Jeżeli masz ochotę na buraczki na ciepło, to robisz podobnie, tylko nie dajesz chrzanu (za to można dodać dość sporo chili w proszku), wsadzasz do słoików i przed podaniem zasmażasz na odrobinie masła, dodajesz śmietanę. Tyle że czas przechowywania w lodówce się skraca do kilku dni.
      Marchew z groszkiem, o ile kupisz mrożonkę, to kwestia kilkunastu minut i nic nie musisz siekać, podobnie fasolka szparagowa.
      My bardzo lubimy też surówkę z pora - wieczorem możesz posiekać i zasypać solą, oraz dodać utartą na grubych oczkach marchew. Następnego dnia dodajesz tylko tarte jabłko, doprawiasz po swojemu i gotowe.
      • default Re: Problem z robieniem surówek :) 11.12.13, 15:12
        misterni napisała:
        > My bardzo lubimy też surówkę z pora -

        My też, ale w innej wersji - pokrojonego w cienkie talarki pora (bez tej ciemnozielonej części) przelewam na sitku wrzątkiem, jak przestygnie solę i mieszam z kwaśną gęstą śmietaną.
      • najma78 Re: Problem z robieniem surówek :) 11.12.13, 17:28
        Coleslaw mozesz przygotowac dzien wczesniej i wstawic do lodowki - tak robie, rozne salatki mozna przchowywac w lodowce bez sosow a polac nimi warzywa przed jedzeniem. U nas spradzaja sie tez warzywa w woreczkach do mikrofalowki - 2-3 min i porcja gotowa.
        • guderianka Re: Problem z robieniem surówek :) 11.12.13, 17:45
          surowe
          marchew+jabłko
          marchew+ śmietana
          kapusta biała+marchew
          por + śmietana
          por+jabłko
          ogórek +cebula
          ogórek kiszony
          kapusta kiszona
          biała rzodkiew+śmietana
          pomidory z cebulą
          sałata ze śmietaną
          dodatki i różne kompozycje z papryką-surowa lub konserwowa, surowe pieczarki, czerwona cebula

          gotowane
          marchew+groszek
          fasolka
          buraczki
          brokuł
          kalafior
    • vre-sna Re: Problem z robieniem surówek :) 11.12.13, 17:45
      Mizeria. Uwielbiam.
      Podobnież z sałatą - też ze śmietaną, tyle- że bardziej na słodko.
      Na szybko - surówka z ogórka kiszonego z pokrojonym drobno porem. Do tego zielona pietruszka.
      Marchewka, jabłko, mandarynki, olej, sok z pomarańczy (opcjonalnie do mandarynek). Orzechy włoskie.
    • alkamamma blanszuj warzywa 11.12.13, 22:14
      Ja też bardzo lubię warzywa do każdego posiłku.
      Moja ekspresowa surówka to utarta na grubym oczku tarki biała rzodkiew (odsączyć wodę), do tego koperek posiekany i opcjonalnie poszatkowany orzech włoski albo kilka rodzynek, malutko na smak majonezu albo jogurtu greckiego.

      Ale teraz przestawiłam się i polecam blanszowane i hartowane potem warzywa.
      Garnek z posoloną lekko wodą na gaz i nie czekając na zagotowanie wrzucam: umyte i przekrojone na pół pieczarki, umytą i obraną ze skóry oraz pokrojoną na 0,5 cm plastry cukinię, dalej seler naciowy na kawałki - gdy woda się zagotuje czekam tylko 1 minutę i wyławiam łyżką cedzakową i hartuję dosyć długo w zimnej wodzie. A do tej gotującej się wody wrzuca różyczki kalafiora i gotuję 4 min., po tym czasie hartuje zimną wod.ą. Tak przygotowane jarzyny jestem w stanie bez obrzydzenia jeść do 3 dni.
      • makowapanienka2 Re: blanszuj warzywa 11.12.13, 22:41
        Surówka z czerwonej kapusty może stać dłużej w lodówce. Brat robi zawsze więcej dla taty (tata mieszka sam) i ma na kilka dni. Kapustę czerwoną się kroi, wrzuca do wrzątku i chwilę blanszuje. Potem odcedza, studzi i skrapia sokiem z cytryny. Ja dodaję jeszcze starte jabłko, pokrojoną cebulkę i i majonez wymieszany po połowie z kwaśną śmietaną. W wersji lux dodaję pokrojonego w kostkę ananasa i sparzone rodzynki
    • panirogalik Re: Problem z robieniem surówek :) 11.12.13, 23:31
      kup sobie blender, popatrz na youtubie co i jak można nim zrobić i jakie części będą ci potrzebne. Ja mam Brauna. Uwielbiam colesława, robię go w max 10 min, surówka z marchwi to tyle zajmuje czasu co obranie, umycie marchwi bo złożenie blendera to ok 30 s a samo tarcie to jakieś 1 s. Prawie wszystko potem wrzucam do zmywarki. Nie cierpię kupnych surówek, dodają do nich ocet spirytusowy a to bez sensu dla mnie.
    • volta2 Re: Problem z robieniem surówek :) 12.12.13, 10:28
      jak nie mam czasu albo jak mam chęć na surowiznę, to najszybciej jednak sałata lodowa - do tego wgniatam sól(nie, że tylko solę, ale wgniatam z siłą) i skrapiam oliwą. i wystarczy.

      oczywiście można raz z cytryną, raz jeszcze z czosnkiem, raz z czosnkiem ale bez cytryny.
      można z jogurtem, można z majonezem(u mnie odpada, bo mąż nie lubi) - na samej lodowej możesz jeść codziennie co innego.

      i jeszcze jak na szybko - to obrany ogórek kiszony i pokrojony w cienkie plasterki i do tego cebula pokrojona w talarki, jeszcze bardziej cienkie. można oliwę ale nie trzeba.

      i jeszcze na bardziej szybko niż ogórek i lodowa - kiszona kapusta z olejem/oliwą? ja tylko płuczę kapustę i szatkuję ją drobniej i to wszystko, nie dokrajam marchwi, cebuli, jabłka, sama kapusta.

      świeża kapusta - cienko pokrojoną po prostu przelewam na sitku wrzątkiem, mięknie od razu, wgniatam sól i daję dodatki jak do lodowej.

      rzadko wykorzystuję to w/w bo jednak u mnie dzieci surówek nie jadają, wolą warzywa gotowane, w dużych ilościach, więc surówki to u nas raz na tydzień jak są to święto.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka