Dodaj do ulubionych

obowiązki administracji/spółdzielni mieszkaniowej

18.12.13, 11:22
Wczoraj zepsuła mi się skrzynka na listy tzn. zamek w skrzynce. Chyba się coś wyłamało i nie da się zamknąć skrzynki. Mieszkam w bloku, mieszkanie spółdzielcze-własnościowe, spółdzielnia mieszkaniowa. Zadzwoniłam rano do administracji mojego osiedla i dowiedziałam się, że oni nie wymienią mi zamka w skrzynce, bo u nas były zakładane jakieś nowsze modele skrzynek (blok ma 6 lat) i nie mają takiego zamka na stanie. Ewentualnie jak kupię zamek we własnym zakresie to ktoś może przyjść żeby wymienić. To po co ja płacę fundusz remontowy? żeby sobie sama remonty robić? zgłosić to do spółdzielni, domagać się wymiany? jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: obowiązki administracji/spółdzielni mieszkani 18.12.13, 11:24
      Kup i wyslij im rachunek. Albo powiedz ze tak zrobisz.
      • benitax80 Re: obowiązki administracji/spółdzielni mieszkani 18.12.13, 11:28
        Nawet nie wiem, gdzie takie zamki się kupuje, ale chyba tak zrobię, bo chyba sobie żarty robią - wydaje mi się, że naprawa skrzynki podlega pod fundusz remontowy.
    • gaskama Re: obowiązki administracji/spółdzielni mieszkani 18.12.13, 11:29
      Obawiam się, że fundusz remontowy jest na remont tzw. części wspólnych (elewacje, malowanie klatek schodowych, naprawa drzwi wejściowych). Jeśli wyłamałaś klucz własnej skrzynki pocztowej, to musisz zapłacić we własnym zakresie. I tak miło, że chcą ci przysłać kogoś, kto ci zamek wymieni.
    • gazeta_mi_placi Re: obowiązki administracji/spółdzielni mieszkani 18.12.13, 13:44
      Fundusz remontowy jest na remont elewacji bloku czy wspólnej klatki schodowej.
    • takatoszymura Re: obowiązki administracji/spółdzielni mieszkani 18.12.13, 13:48
      Fundusz remontowy jest zbierany na remonty i modernizacje nieruchomości, a nie na drobne naprawy i konserwacje. Na naprawę drobnych rzeczy w częściach wspólnych idzie zaliczka eksploatacyjna. Masz prawo wymagać od administracji naprawy skrzynki. Tłumaczenie, ze nie mają zamka na stanie nie powinno Cię obchodzić, powinni go zakupić. A jak na korytarzu zepsuje sie żarówka i nie będą jej mieli na stanie to też nie wymienią, albo Ciebie wyślą do sklepu?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka