Dodaj do ulubionych

Jak gotujecie pomidorową?

06.03.14, 15:05
Co dom, to obyczaj.
Właśnie gotuję i tak się zastanawiam.
Ja gotuję tak- najpierw nieśmiertelny wsad z marchewki pokrojonej w półtalarki (bo lubię marchewkę z zupy), korzenia pietruszki i selera z zielem angielskim i liściem laurowym. Po zagotowaniu wlewam pomidory (przygotowane latem i zawekowane) i daję jeszcze trochę koncentratu pomidorowego. Do tego śmietana (śmietana, a nie jogurt, tu jestem nieugięta) i najlepiej koperek albo pietruszka, ale dziecko mi nie zje, więc tylko do swojego talerza. I najlepiej z ryżem.
Moja teściowa, chociaż jest mistrzynią w kuchni, to gotuje taką pomidorową, że jak ją dostaję na talerz, to tylko po kolorze poznaję, co to za zupa. Bo smaku to nie ma w ogóle.
Obserwuj wątek
      • maggi9 Re: Jak gotujecie pomidorową? 06.03.14, 15:22
        andaba napisała:

        > Duszę pomidory na maśle. Przecieram przez durszlak, dolewam wody, dodaję soli.
        > I robię lane ciasto.
        >
        > Żadnych marchewek, żadnego mięcha.

        O tak, ja tak samo. Jak jest sezon na pomidory to z samych pomidorów robię. Bez warzyw, bez mięsa - do pomidorowej zbrodnia!

        Zimą, jak pomidorów świeżych nie ma to gotuję marchewkę, pietruszkę, selera, trochę pora lub cebuli plus nieduży ziemniak. Gotuję do miękkości w niezbyt dużej ilosci wody - ma się gotować a nie dusić ale jednak nie za dużo. Jak warzywa są miękkie wrzucam pomidory w puszce albo passatę czy co tam mam, dodatkowo przecier pomidorowy. Gotuję jeszcze chwilę a potem miksuję na krem. Lubię gęstą.

        Pomidorowa zawsze z zielonym - koperek lub pietruszka i zawsze z kapką śmietany. Makaron lub ryż opcjonalnie, nie musi go być.
    • morgen_stern Re: Jak gotujecie pomidorową? 06.03.14, 15:14
      Rosołek, albo na mięsie, albo taki bulion warzywny. W sezonie ze świeżych pomidorów, teraz z pulpy pomidorowej, dodaję jeszcze przecieru, bo lubię intensywny smak. Mocno dopieprzam, bo lubimy oboje na ostro. Potem podaję z makaronem lub ryżem, natką pietruszki, opcjonalnie ze śmietaną.

      --
      Tak, siedzenie w domu z dzieckiem i łażenie po galeriach handlowych to może być życie z pasją / bri
      • beverlyja90210 Re: Jak gotujecie pomidorową? 06.03.14, 15:31
        Pomidorowka to moj wieczorny rytual.Gotuje ja wieczorami co drugi dzien razem z ogorkowa od dwoch lat to samo...masakra ale wracajac do tematu
        Do gara wrzucam duzo wloszczyzny
        3-4zabki czosnku garsc magi\lubczyku (mroze co roku ogromne ilosci) do tego rowniez mrozone lodygi selera i koniecznoe szponder wolowy. Gotuje dwie godziny przecedzam prze takie sitko jak do maki dodaje przecier pomidorowy gotuje jeszcze 30 minut. Jemy z makarone literkowymsmile Kiedys ugotowalam na skrzydle z indyka i o nie byla juz ta sama zupa hehe chetnych na nia nie bylo
    • joann_80 Re: Jak gotujecie pomidorową? 06.03.14, 15:52
      ja przede wszystkim nie toleruję zup "na wodzie". Musi być wywar mięsny. Pomidorową robię albo na drobiu albo na żeberku. Wywar gotuję dłuuuugo, aż mięsko się rozpada. Daję na to włoszczyznę , marchew, pietruszkę i seler w całości, liść laurowy i ziele ale niedużo. Pęk natki pietruszki do smaku. Niestety nie lubię ani ja ani moja rodzina pomidorowej z pomidorami tylko z koncentratem. Z pomidorami jest dla nas za kwaśna. Aha i koncentrat daję prawie od razu by zupa była bardziej aromatyczna. Na koniec dolewam śmietany. Jemy i z ryżem i z makaronem. Tyle.
      --
      To co się zaczyna na 192... to nie IQ. To jest IP. (by Krejzimama)
      • aqua48 Na dwa sposoby: 06.03.14, 16:07
        Na czystym wywarze najlepiej z kości od kotletów i warzyw.

        1. Dodaję duszone na maśle, przetarte przez sitko pomidory, zagotowuję, dodaję śmietanę roztartą na gładko z łyżką mąki, solę do smaku i podaję z ryżem, lanym ciastem albo makaronem.

        2. Do wywaru dodaję przecier pomidorowy, trzy-cztery ząbki czosnku, sporo papryki ostrej i łyżeczkę cukru. Taką zupę podaję z ugotowanym osobno makaronem rosołowym.
        • anetchen2306 Re: Na dwa sposoby: 06.03.14, 20:33
          ... ja podobnie, tylko dodaje jeszcze pokrojone kosteczki ananasa i zamiast ryzu czasem dla odmiany groszek ptysiowy albo pokrojona w kosteczki grzanke z chleba tostowego. Zupcia ma wtedy taki orzezwiajacy smak.
    • nanuk24 Re: Jak gotujecie pomidorową? 06.03.14, 16:09
      na masle dusze czosnek z poszatkowana swieza kolendra icebula, wrzucam pomidory, podsmazam, posypuje przyprawami, dusze, pozniej miksuje recznym blenderem, zalewam rosolem, gotuje pare minut, doprawiam smietana lub nie, na twlerzach posyuje natka pietruszki lub kolendra.

      --
      Dzis jestem w nastroju nieprzysiadalnym.
    • princessa.of.persia Re: Jak gotujecie pomidorową? 06.03.14, 16:15
      moja ukochana najlepsza na swiecie pomidorowa:

      poddusic pomidory na masle i przetrzeć przez sito-troche z tym roboty dlatego ja jak sa dobre pomidory robie zapas na cala zime i zamrazam.
      podsmazyc cebulke.
      marchewke zetrzec na tarce i dodac do cebuli.poddusic az marchewka zmieknie. dodac wszystko do pomidorow i zmiksowac.dolac ew wody jak za geste.sol pieprz smietana makaron.
      lepszej pomidorowej w zyciu nie jadlam.dzieciaki uwielbiaja.
    • zofijkamyjka Re: Jak gotujecie pomidorową? 06.03.14, 17:11
      Na dwa sposoby: tradycyjna na rosole z koncentratem i śmietaną /do makaronu lub ryżu/ lub ze świeżych pomidorów - zupa krem pomidory podsmazone z cebula i marchewką, przetarte z dodatkiem czosnku, bez smietany z groszkiem ptysiowym lub bardzo drobym makaronem.
      --
      Nigdy nie jest tak, żeby człowiek, czyniąc dobrze drugiemu, tylko sam był dobroczyńcą. Jest równocześnie obdarowywany tym, co ten drugi przyjmuje z miłością.
    • myelegans Re: Jak gotujecie pomidorową? 06.03.14, 17:46
      Zawsze na wywarze, kiedys na rosole przed czasami wegetarianskimi. Miekkie i rozgotowane warzywa wyrzucam, do tego pomidory, przesmazone albo z puszki, czerwona papryka zapieczona, skorka zdjeta i zrobiona na purre, albo wlasne, z duza iloscia ziol, bazylia, oregano, takze czosnek, troche koncentratu, czasami dodaje. Dodaje pokrojona marchewke, selera naciowego i gotuje tylko tak na pol miekko. Lubie chrupiace warzywa w zupie.
      Nidgy nie gotuje ani makaronu, ani ryzu w zupie. Gotuje odddzielnie i jeden dzien jest makaron, drugi ryz. Nigdy tez nie zabielam zupy smietana w garnku, zawsze na talerzu.
      Na koniec swieza bazylia.
      Rodzinie wrzucam kawalki kurczaka, dla sibie nie.
    • asia_i_p Re: Jak gotujecie pomidorową? 06.03.14, 18:02
      Ja daję nie swój przepis, tylko ten, który dostałam do wypróbowania. Najpierw bulion z warzyw i mięsa albo z samych warzyw, tych włoszczyznowych. Na to trochę ziemniaka i puszka pomidorów, wszystko miksowane na gładko (razem z tymi warzywami z bulionu, ale bez mięsa).
      Była pyszna, przepis zamierzam w najbliższym czasie wypróbować.
      --
      Agent Cooper: "A kobieta z pieńkiem?"

      Szeryf Truman: "Nazywamy ją kobietą z pieńkiem."
    • cygarietka Re: Jak gotujecie pomidorową? 06.03.14, 18:26
      Uwielbiam gotować pomidorową, bo zajmuje mi to 5 min.
      Wywar - mięso z kością lub jak nie mam to pierś z kurczaka + cała marchew, pietruszka, kawałek selera, seler naciowy (opcjonalnie), czasem por. Jak się ugotuje wyciągam wszystko oprócz marchwi i wlewam rozrobiony przecier pomidorowy specjalny do zup kupuję w kartonie w lidlu do tego osobno ugotowany makaron lub ryż. Wrzucam wszystko razem i gotowe.
      Lubie mocno pomidorowe pomidorówki wink takie aż kwaskowate.
      Kiedyś jadłam pomidorową u rodziny ze świerzych pomidorów, może i dobra, ale dla mnie tych pomidorów powinno być ze 3 x więcej.
      Nie lubię pomidorówki robioną "po rosole", dla mnie za tłusta, sam rosół uwielbiam.
    • klubgogo Re: Jak gotujecie pomidorową? 06.03.14, 20:46
      Latem ze swieżych pomidorów, zimą z passatą lub zmiksowanymi pomidorami z puszki - wcześniej lekko podsmażone na oliwie, czosnku, z pieprzem i papryką, dodane do wywaru z warzyw, doprawione dużą ilością świeżej bazylii. Dla mnie z ryżem, dla męża i córki z makaronem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka