Dodaj do ulubionych

mazurek kajmakowy

16.04.14, 12:28
Obiecałam córce że zrobimy jutro, (trochę palnęłam bo ja przecież nie potrafię piec), ale słowo się rzekło i trzeba chociaż spróbować. Jak zrobić kruche ciasto ?? I ten kajmak, wiem że to nie było jakieś bardzo trudne. Macie jakieś sprawdzone sposoby na ozdobę?
Obserwuj wątek
    • misterni Re: mazurek kajmakowy 16.04.14, 12:38
      Ciasto kruche zrób według podstawowego przepisu na kruche, ale 2 łyżki maki zastąp ziemniaczaną.
      Ja robię z masą krówkową - krówki roztapiam w garnku umieszczonym w kąpieli wodnej, podlewając je mlekiem. Masa ma być półpłynna, ale po kapnięciu niemal momentalnie zastygać.
    • nitka111 Re: mazurek kajmakowy 16.04.14, 12:44
      Ciasto wg podstawowego przepisu, część mąki można zastąpić mielonymi orzechami ( ja tak robię), masa to puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotować przez dwie godz., potrząsając co jakiś czas), już nie mogę się doczekać smile
    • gazdzinazdaleka Re: mazurek kajmakowy 16.04.14, 12:52
      Ja robię klasyczny, nie gotuję puszek mleka, bo mi to potem smakuje metalem (zresztą jest inne w konsystencji i w ogóle jakieś niesmaczne), ani mas krówkowych czy innych substytutów prowizorycznych. Śmietankę plus cukier gotuję, uważając, żeby się nie przypaliło (to najbardziej kłopotliwe, bo łatwo się przypala, ale co tam, w końcu to raz do roku), jak zgęstnieje, to dodaję masło i ucieram. Potem wylewam na upieczone kruche ciasto (mąka krupczatka, dobre masło, cukier drobny lub puder w proporcjach 3:2:1, dodaję też ugotowane żółtko). I tyle. A dekorują dzieci. Ostatnio były kwiatki ogrodowe - bratki, fiołki i inne smile
        • ga-ti Re: mazurek kajmakowy 16.04.14, 16:34
          Ja robię taki mazurek, tylko dodaję jeszcze zmielone migdały, a przepis mam z gazety: szklanka słodkiej śmietany (ja używam 30% do kremów), 10 dag zmielonych migdałów, 1/4 kg cukru, cukier waniliowy, 2 krople aromatu migdałowego (zamiast tego daję cukier waniliowy o smaku migdałowym - zapach nieziemski). Śmietanę gotuję z cukrem na malutkim ogniu, często mieszając około 30 min, gdy zgęstnieje dodaję migdały zmielone i cukier wanil.-migd., przestudzam lekko i smaruję na upieczonym kruchym cieście. Dekoruję polewą czekoladową (kupną lub sama roztapiam czekoladę) i płatkami migdałowymi, rodzynkami - 'rysuję' bazie i kwiatki.

          Przepis na ciasto (z gazety, ale sprawdzone): 1,5 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru pudru, 5 dag zmielonych migdałów, 1 masło, 2 żółtka. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, migdały, żółtka, posiekać, szybko zagnieść, owinąć w folię i do lodówki (na min. 20 minut, ale często trzymam dłużej). Później rozwałkować (można z góry przykryć folią, łatwiej się wałkuje), nakłuć widelcem i piec najlepiej na papierze do pieczenia.
    • cytrynamalina Re: mazurek kajmakowy 16.04.14, 13:28
      Mam sprawdzony i w sobote zamierzam piec na święta. Łatwy w wykonaniu i niezawodny. Jesli ja 21latka bez problemu go pieke i kazdy zachwycony to mysle ze i starsze kobiety dadza rade tongue_out
      nie mogę wysłać bo pisze ze wykryto spam, a więc musisz wejść na strone MOJE WYPIEKI, a potem wejsc na MAZUREK KAJMAKOWY I CZEKOLADOWY
      ja robie dokladnie ten z masa jamajkowa wymieszaona z gorzka czekolada mhmmmmmmmm smile
    • asia_i_p Re: mazurek kajmakowy 16.04.14, 16:01
      Jeżeli to twój debiut, w większości sklepów masę kajmakową można kupić gotową. W puszce, jak mleko kondensowane, tylko już jest skarmelizowane - jeśli ktoś nie uciera z masłem, to może być już docelowo na ciasto.
      Przybranie - zależy, czy idziesz w klasykę, czy w stronę dziecięcą. Jeżeli w klasykę, to migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy, układasz obwódkę i palemkę albo pisankę na środku. Jeżeli w stylu dziecięcym - to lentilki i kolorowa posypka, albo czekoladowe serduszka, listki, itp (też do kupienia w sklepie).
      Aha - jeśli czujesz, że bardzo nie lubisz/ umiesz piec, można zastąpić kruchy podkład gotowym biszkoptem. Będzie trochę mniej smacznie, ale i tak chodzi o to, żeby się dziecko wyżyło przy dekoracji.
    • ga-ti Re: mazurek kajmakowy 16.04.14, 16:44
      Starym sposobem, gotuję mleko skondensowane SŁODZONE w puszce, wstawione do garnka i całe zalane wodą, długo, bo około 3 godzin, dolewam wodę. Ostrożnie z otwieraniem, bo gorące wszystko bardzo wink Miksuję z masłem (tak na oko, ze 2 łyżki) i to jest podstawa. Można dodać stopioną gorzką czekoladę - pyszne też. Albo zakwasić sokiem z cytryny - jak ktoś nie lubi mega słodkiego wink
      A mleka można zagotować więcej, 2 puszki wyjąć po 2 godzinach gotowania i zmiksować z 1/2 litra czystej wódki, dodać trochę (na smak) kawy rozpuszczalnej i domowy ajerkoniak gotowy smile

      Wersja łatwa - gotowa masa krówkowa w puszce. Czekoladowa całkiem smaczna.

      A ja mam w gazecie wersję mazurka dla początkujących, zrobionego z masy kajmakowej i wafli wink
    • anika772 Re: mazurek kajmakowy 16.04.14, 20:50
      Ciasto kruche koniecznie z dobrym świeżym masłem i mąka krupczatka (część można zastąpić zmielonymi migdałami); dodatek ugotowanych pokruszonych żółtek poprawia jakość ciasta, ale komu by się chciałowink
      Na ciasto wykładam domowy dżem z czarnej porzeczki i dopiero na to masę z ugotowanego mleka skondensowanego. Kwaskowość dżemu bardzo przyjemnie przełamuje słodycz. Wierzch posypuję bakaliami.
    • twoj_aniol_stroz Re: mazurek kajmakowy 16.04.14, 21:57
      Jak zrobić ciasto i kajmak to już masz tu porad bez liku wink Też robię z ugotowanej puszki mleka skondensowanego, ale koniecznie tego słodkiego - inaczej nie wyjdzie!
      Jako dekorację możesz kupić sos czekoladowy lub pisak brązowy z masą czekoladową i tym narysować gałązki, a potem z płatków migdałowych zrobić bazie. Możesz ubić na sztywno białko z cukrem pudrem i zrobić baranka z tego białka, a rogi i oczy czekoladą. Możesz zrobić lukier: pół szklanki cukru pudru + dwie łyżki wrzącej wody wymieszać, podzielić do jajeczników i do każdego dodać inny barwnik spożywczy i potem pędzelkiem malować cuda na mazurku.
    • maesstra Re: mazurek kajmakowy 17.04.14, 13:14
      dzięki za wszystkie rady, mam nadzieję, że nam wyjdzie. Najbardziej obawiam się że nie uda mi się dobrze zrobić kruchego ciasta, kiedyś próbowałam i mi się połamało.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka