mondovi 28.06.14, 13:15 Która umie i podzieli się przepisem na flaczki po zamojsku? W rosole umiem, tzn. wydaje mi się, że łatwizna, bo pamiętam, jak mama robiła , ale na gęsto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eliszka25 Re: Kulinarnie - flaki 28.06.14, 16:41 w sumie, to nie wiem, czy to jest po zamojsku, ale my robimy na gesto. znaczy, jest to zupa, ale gesta. gotuje wywar z wolowiny i warzyw, gdy mieso jest miekkie, wyjmuje je i po przestygnieciu kroje w kostke i wrzucam do gara. myje i obgotowuje flaki, nastepnie kroje, wrzucam do wywaru i gotuje jeszcze z pol godziny, czyli tak, zeby flaki zaczynaly byc juz miekkie. na tarce jarzynowej ucieram marchew, pietruszke i seler, siekam cebule, ktora szkle na patelni, a potem dodaje pozostale warzywa i chwile podsmazam. ilosc warzyw jest zalezna od ilosci flakow, my gotujemy zwykle na 2-3 obiady, wiec tre ze 3 marchewki, 1/3 sporego selera i 1-2 pietruszki. podsmazone warzywa wrzucam do gara z flakami, doprawiam sola, pieprzem, ostra papryka (flaki lubimy na ostro) i goruje jeszcze ze 20 minut. na koniec wrzucam jeszcze majeranek. czasem dodaje tez koncentrat pomidorowy, a czasem nie, zalezy od nastroju i na co mamy akurat smaka. wazne jest, zeby flakow i warzyw bylo duzo, na gesto. moje flaki, to jeszcze zupa, ale naprawde gesta i mozna sie nia najesc po uszy. zycze smacznego Odpowiedz Link Zgłoś