annajustyna 06.07.14, 17:23 Firma w sumie sama sobie winna, ze karty infoemacyjne mozna oddawac az tak pozno, wlasciwie w autobusie . www.tvn24.pl/nie-zabrali-dziecka-na-kolonie-bo-ma-zespol-aspergera-matka-to-oburzajaca-dyskryminacja,445715,s.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 OJP 06.07.14, 17:26 OJP, biedna firma, biedny ten dzieciak którego wizerunkiem matka wyciera media i biedny eks Madziulca, bo to jego syn. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: OJP 06.07.14, 19:51 Firmie współczuje. I dlatego też zapisałam sobie ich nazwę i podesłałam wszystkim znajomym jako firmę godną polecania która nie ulega szantażom i dba o bezpieczeństwo swoje i dzieciaków. Nie widzę powodu dla którego moje dziecko miałoby być treningiem społ dla dziecka z dysfunkcjami. To jeszcze jest do ogarnięcia. Ale dziecko z dysfunkcjami matki która orzeczenie traktuje jak maczugę do zastraszania i wyciągania kasy to kategoria z która nie chciałabym mieć do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: OJP 06.07.14, 22:03 A my jakie biedne; pierwsze tu czytałyśmy o aferze a tvn 24 nie przyszedł się wpisać na forum ani pytań nam zadawać ani nic Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka [...] 06.07.14, 17:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 17:34 >Firma w sumie sama sobie winna, Ciekawe, jak dlugo takiej firmy szukala. Jak myslicie... 3 lata? Teraz bedzie jak w usa, gdzie firma najpierw dba o zabezpieczenie, przed ludzmi ktorzy planuja latami, jak kogos pozwac do sadu na gruba kase, a dopiero pozniej o uczestnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 17:37 Strzeliła w kolano wszystkim rodzicom dzieci z dysfunkcjami. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka [...] 06.07.14, 17:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 17:48 forum.gazeta.pl/forum/w,567,151724991,151730648,Re_nie_zabiora_dziecka_na_kolonie.html Zobaczcie , juz tego na jej blogu nie ma. Cholera, mam nadzieje, ze ona trafi do kicia , za to co probuje zrobic. Uwazajcie na takie, bo ona nie jedna i nie tylko poluja na firmy, ale i na zwyklych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 17:53 Spoko - fanki madziulca maja prtscr Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 17:55 A co to za skrot? Chodzi o screen shota? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 17:57 ichi51e napisała: > Spoko - fanki madziulca maja prtscr Co to znaczy "prtscr"? Odpowiedz Link Zgłoś
kingoskar Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:02 prtscr- print screen - klawisz na klawiaturze Odpowiedz Link Zgłoś
nieufna2 Klawisz na klawiaturze 07.07.14, 10:55 Dziękuję Nawet nie wiedziałam, do czego ten klawisz służy. A teraz mam SUPER zabawę. Czego to można się dowiedzieć przez przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:02 Print screen - taki masz przycisk na klawiaturze - automatycznie kopuje ekran. Ja nie mam ale widzialam ze na forum laski sie chwalily ze maja. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:04 Dzięki za wyjaśnienie Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:11 Braktalentu pisała, że ma. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:59 Gdyby miala racje, nie kasowalaby swoich wypowiedzi.Podejrzewam, ze o skasowanie watku tez juz poprosila. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:25 "bydle"???? na twoim miejscu sama poprosiłabym administrację o wykasowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:38 I tak, one naprawdę uwazają, że wszystko jest ok... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:48 Które one? Jedna konkretna tak napisała, a Ty mnożysz byty ponad miarę. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:01 Zgadza się - jedna tak napisała Zgadza się również, że "przesadziła" to eufemizm. Odpowiedz Link Zgłoś
quadalupa Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 17:45 mnie jakoś bardziej przekonuje oświadczenie firmy i wyjasnienie wszystkiego www.obozy.pl/dokumenty/stanowisko_Cogito.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 17:47 Czy ktoś mi może wyjaśnić, dlaczego tak jedziecie po madziulcu? Czytałam tylko początek tamtego wątku, a teraz rozrósł się gigantycznie, więc jeśli któraś z was byłaby tak uprzejma i mi przybliżyła sprawę, to będę bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 17:49 Musiałabyś znać historię działań Madziulca, tego się nie da streścić w 2 zdaniach. W największym skrócie: jest popieprzona i walczy z całym światem, zniechęcając do siebie nawet te osoby które były życzliwe i pomocne. Odgrywa się na eksie za to, że bodajże 9 lat temu śmiał ją kopnąć w d..ę i ożenić się z inną. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 17:57 Odgrywa się na eksi > e za to, że bodajże 9 lat temu śmiał ją kopnąć w d..ę i ożenić się z inną A ja mysle, ze sie zorietowal ( niestety za pozno, bo udalo jej sie zaciazyc) z jaka oszustka ma do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:00 Dziecku odmówiono wyjazdu na kolonie, tak? To co ma do tego eks? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:05 Pliz, odpuść sobie wchodzenie w środku serialu. Pytałaś dlaczego sporo osób ma taką, a nie inną ocenę akvcji Madziulca. No właśnie dlatego, że dała się poznać przez ostatnie 10 lat jako manipulantka z obsesjami, pazerna, agresywna pieniaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:19 Nie wglebialam sie w historie forumowa madziulca, wystarczyly mi jej sprzeczne wyznania w 2roznych watkach, by wiedziec, ze jest manipulantka, czare goryczy przelalo jej zadanie finansowe zupelnie od czapy, zawyzone o 20 zl za godzine i policzone jako opieka nad dzieckiem b.chorym. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 17:55 Bo lubią pohejtować- patrz wyżej, jak o niej piszą: per "bydlę". Mimo, że nie mają racji w samym meritum. Obrzydliwe forum. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:06 To ogłoś, że odchodzisz z forum, nikt nie będzie płakał. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:26 A nie, nie. Interesują mnie granice upadku, jakie osiągacie. To pouczające. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 14:06 vilez napisała: > A nie, nie. Interesują mnie granice upadku, jakie osiągacie. To pouczające. Taaaa, mnie też interesują granice. Granice...yyy...braku rozumu. Nie odchodź zatem. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:03 Nie bądź okrutna, jedna osoba się znajdzie ;p Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:03 To teraz wyjasnij nam glupim czemu po kasa la swoje wypowiedzi.Podejrzewam skoro racja lezy po jej stronie? Podpowiem, bo nie pasuje do historyjki przekazywanej mediom. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:04 Errata czemu kasowala swoje wypowiedzi, skoro racja lezy po jej stronie? Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:40 Bo może? Bo nie chce, by takie osoby jak Ty wywlekały jej coś co chwila? Zdaje sie, że sam aadoświadczyłaś takiego nalotu tutaj... a jednak niczego Cię to nie nauczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:55 Nie, nie bo ktos jej z forum te wpisy powyciaga tylko, ze prawnicy firmy Cogito to zrobia.l i mit wysoko funkcjonujacego autystyka padnie. Poza tym przez lata jej nie przeszkadzalo, a teraz na glebie zaczelo naciagane to twoje wyjasnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 17:57 W duzym skrocie - zapisala na jedne kolonie chciala wepchnac na drugie, nie zglosila ZA (dopiero na drugich kartach 3 dni przed wyjazdem i to podajac tylko " ma ZA "(a dzieciak nie jest bezproblemowy - na zeszlych kolniach zwial do lasu) jak sie okazalo ze nie pojedzie wystapila o odszkodowanie w wys 13 000 pln. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:05 A forumka villez broni jej wlasna piersia twierdzac ze jedyne co trzeba zglaszac organizatorowi to jak dziecko bierze leki - a jak dzieciak niewidomy jest villez? to zglaszamy czy traktujemy to jako informacje pomocnicza? Kazdy rozumie ze dyskryminacja jest zla - ale w tym wtpadku naprawde to madzilec nawalila organizacyjnie a oretensja jest do wsystkich swietych. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:06 *madziulec i pretensja - dzieciak skacze i gryzie Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:25 A jest niewidomy? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:26 dajmy juz spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:34 Zycia szkoda na walke z wiatrakami don Quixote Znamy sie nie od dzis - ja cie nie przekonam - na to Michala Archaniola i chorow niebianskich by potrzeba. Lewiatan musialby wyjsc z oceanu i skinac lapa. Ziz wyladowac i skrzydlem zamachac a Potwor Spagetti objawic sie kapciowemu. a i wtedy nie mam pewnosci czy by sie dalo. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:44 Gdybys miała rację, to byś potrafiła. Ale nie masz. Madziulec ma. A wy naprawdę sięgacie dna z rzucaniem "bydlętami", wyciaganiem spraw z jej eksem [który nota bene ma ograniczone (eufemizm) prawa do dziecka], donoszeniem na nią, życzeniem więzienia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:46 ??? To do mnie? Czekam na cytat. Ja uwazam ze Madziulec dala ciala organizacyjnie i tyle. Eks i jej jazdy nie maja tu nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:01 Vilez nie napisała, że to ty jesteś autorką w/w. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:03 Jak to nie? W mojej galezi jest i w rozmowie ze mna. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:17 No faktycznie napisalam ze potrzeby rosna i ze zeszlym razem wystarczylo 4k ta eraz 12 i ze ojcu i matce sie znudzilo utrzymywanie. Mea culpa to bylo chamskie. Dam do skasowania. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:25 To naprawdę nie świadczy o tym, że miała ciebie na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:26 Napisałam o tym, co się dzieje choćby w tym wątku. Nie napisałam imiennie o Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:59 Popieram vilez w całej rozciągłości, szczególnie w kwestii wyzywania i życzenia złego. Ja rozumiem. Emocje. Ale bez przesady - są inne formy okazywania swojej dezaprobaty wobec czyjegoś zachowania. Poza tym śledztwo prowadzone przez ematki często ma się tak do prawdy, jak złoty w świńskim ryju (przepraszam za kolokwializm). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:03 Serio rosa uwazasz (za villez) ze fair jest nie podanie organizatorowi koloni info ze dziecko ma autyzm? i ze jest to dobra wola rodzica? Uwazalam cie za rozsadniejsza babke. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:28 ZA mieści się w spectrum autyzmu, nie jest zaś autyzmem jako takim. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:29 Serio potępiam wyzywanie madziulca od bydląt i życzenie jej jak najgorzej, w czym niektóre forumki się znacznie produkują. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:23 Jakie sledztwo? Madziulec sklamala, sklamala w dwoch roznice watkach, innen wersji przedstawila prasie.Nie trzeba detektywa.Poza tym madziulec powyzywala tez wszystkie ktore smialy jej napisac, ze nie ma racji. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:30 Oko za oko? A wystarczyło odpuścić i już. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:34 Z tym, że Edel kłamie o tym, że Madziuelc skłamała. Taki drobiazg. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:02 Klamie? Tak jest, cale forum przeczytalo jej i wyciagnelo wnioski,tylko vilez przeczytala zupelnie co innego wroc do podstawowki, bo masz problemy z czytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:34 To mysle, ze bylas rowniez oburzona jak madziulec wyzywala matki dzieci niepelnosprawnych protestujace w sejmie od rozczeniowych, rozwrzeszczanych bab. Roznica polegala na tym, ze one protestowaly w sprawie podniesienia swiadczenia do najnizszej krajowej, madziulec chce wyciagnac 12 tys od firmy za to, ze sama zawalila sprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:36 Rozumiem, że to jest usprawiedliwieniem wyzywania jej i życzenia więzienia np.? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:41 No raczej ciezko ja za to naciagactwo poblogoslawic. To ze twarz dziecka w gazetach i tv to jej sprawa kazdy moze robic co chce. Rowniez robic z dziecka posmiewisko. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:51 I to daje praw innym forumkom ją wyzywać i jej ubliżać? Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 09:11 Pisze to ta, która nikomu nie ubliża. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:43 Nie, to bylo pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:07 To jest jej racja. Zdroworozsądkowo patrząc, matka, która oddaje pod opiekę obcemu dziecko informuje nawet o tym, że nie jada parówek. Autyzm czy też jego odmiany są jeszcze bardziej istotne, gdyż brak wiedzy opiekuna może wpłynąć zasadniczo na samopoczucie dziecka, nie wspominając o oczywistym bezpieczenstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:28 Wszystkie istotne informacje były podane. Bardzo szczegółowo. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:33 Ponoć zbyt późno. Nie wiem, ja bym cztery tygodnie przed podała informacje, bo zwyczajnie martwiłabym się o dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:34 Nie ma za późno, albowiem kartę uczestnika oddaje się, że tak to ujmę, wraz z dzieckiem przy odjeździe. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:58 Naprawdę? W takim razie jak wyjaśnisz, że u mnie na każdy obóz zuchowy karty należy oddać do 30 maja (czyli półtora miesiąca przed wyjazdem), a kartę na oboz sportowy miesiąc przed wyjazdem? Wymóg takiego, a nie innego terminu określa organizator. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:47 Od lat oddaję kartę osobiśxcie do rąk opiekunów PRZY WYJEŹDZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:49 A robilabys tez tak gdyby dziecko mialo dysfunkcje? Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 00:24 vilez napisała: > Od lat oddaję kartę osobiśxcie do rąk opiekunów PRZY WYJEŹDZIE. a ja od lat oddaję kartę co najmniej na 2 tyg PRZED wyjazdem, a na wyjazdy harcerskie wymagają na miesiąc PRZED Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:26 Ale odpowiedzialny rodzic dziecka ze specjalnymi potrzebami tak nie postąpi. Co z tego, że można? To co zrobić można, a co się robi czy nie robi, bo się nie powinno/nie wypada, to dwie różne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:47 I tu informacja została udzielona. Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 06:16 Za późno, żeby organizator zdążył się przygotować. Zdarza się. Zapewne każdemu w życiu coś takiego się zdarzyło. Ja np. myślałam, że pojadę do sklepu i kupię od ręki kanapę. Niestety, po pierwszym kontakcie ze sklepami meblowymi okazało się, że one wszystkie funkcjonują na podobnej zasadzie - na zamówienie trzeba czekać 5 tygodni. Tylko ja uznałam wtedy, że to moja wina - mogłam to przewidzieć, jest to w sumie do pewnego stopnia logiczne. A tu mama, manipulując, próbuje zniszczyć firmę. Która zachowała się po prostu dużo bardziej odpowiedzialnie niż rodzicielka. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:36 Vilez rozumiem, że jej bronisz. Mnie się wyzwiska też nie podobają, ale uważam, że Madziulec nie ma racji. W dodatku w art. na tvn24 są nieścisłości. Z wypowiedzi matki wynika, że chłopiec był wielokrotnie na wyjazdach, a chyba był dopiero z 3 razy. Jeden raz uciekł do lasu i nie można go było odszukać. Sama matka opisała to na blogu. Z jej wpisów tam wynikało, że chłopiec jednak potrzebuje określonych zasad w życiu, źle reaguje na wszelkie zmiany i odstępstwa od ustalonych reguł, bywa, że histerią i trudno go wtedy uspokoić. Uważasz, że lakoniczne dziecko ma apsergera, w takiej sytuacji wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:55 Różne dzieci uciekają. Te nie z ZA również. Mój brat bez ZA równiez zaliczył ucieczkę z kolonii. Trzy obozy to jest kilka razy. Napisała prawdę. Najważniejsze jest to, że dziecko sobie radzi. Ona nie napisała niczego lakonicznie. Napisała, jak jej syn się zachowuje. Firma nieudolnie się broni, że M. nie napisała niczego szczegółowego o ZA. Ano nie napisała, bo niczego szczególnego nie miała do napisania. Natomiast napisała to, co jest podane w artykule. To w żadnym razie nie była lakoniczna informacja o dziecku. Odpowiedziała w nich na pytania: czy Michał dobrze znosi rozłąkę z rodzicami, czy już gdzieś wyjeżdżał, czy bierze jakieś leki, co lubi jeść, czy dobrze śpi, jakie ma hobby, czy nosi aparat ortodontyczny. Magda Brzeska dopisała jeszcze: ma zespół Aspergera. Nie ma potrzeby szczegółowszego info, skoro zadne DODATKOWE wymagania NIE ISTNIEJĄ. ZA naprawdę nie jest z klucza naznaczeniem afunkcjonalności. I tylko w przypadku ZACHODZENIA afunckjonalności należy zakres tejże podać. Tutaj żaden zakres NIE ZACHODZI, ergo: nie ma o czym informować. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:01 Vilez w pierwszych wpisach na forum Madziulec sama pisała, że podała tylko, że dziecko ma ZA. Reszta o tym jak sobie radzi wypłynęła w toku dyskusji. To co podała w zderzeniu z tym co o synu sama matka pisała na blogu, to są informacje niewystarczające. W karcie nie masz konkretnych pytań, tylko przykłady. Madziulec nie napisała, że dziecku zdarzyło się uciec, nie napisała, że ma problem z akceptowaniem zmian w planach, nie napisała, że dostaje histerii na nagłe zmiany - a to moim zdaniem informacje bardzo ważne dla opiekunów. Co do reszty nie zgodzę się z Tobą. Z bloga Madziulca wynika, że dziecko jednak ma określone potrzeby jeśli idzie o opiekę. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:48 Podął infoermacje, które uznała za istotne. To jest jej kompetencja- uznac, CO jest istotne. resztę piany bijecie- Wy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:52 No takie wlasnie jestesmy pieniaczki - ze uwazamy ze odpowiedzialny organizator nie moze uwierzyc matce na slowo ze dziecko z ZA to w sumie zadnej ekstra opieki nie wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 21:01 > No takie wlasnie jestesmy pieniaczki - ze uwazamy ze odpowiedzialny organizator > nie moze uwierzyc matce na slowo ze dziecko z ZA to w sumie zadnej ekstra opie > ki nie wymaga. Uwierzyć matce na słowo nie może czyli, ze ma wymagać jakichś dowodów, tak? A na czym te dowody miały by polegać? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 21:24 Moze nie musi nic udowadniac tylko dac szanse sie przygotowac? Organizator kolonii to nie jest dobra ciocia ktora wezmie na wakacje tylko organizacja ktora w razie czego bedzie odpowiadac karnie. I jakby cokolwiek sie stalo (typu pozar to wcale nie musi byc cos zwiazanego z tym konkretnie dzieckiem) i raport wykazal "liczne nieprawidlowosci" w tym dzieci z zaburzeniami plus nieprzeszkolona kadra - to chocby matki przysiegaly sie ze te orzeczenia to pic na wode to i tak by nie mieli dupochronu. Postawcie sie w sytuacji firmy ktora dowiaduje sie w ostatniej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 22:42 > Moze nie musi nic udowadniac tylko dac szanse sie przygotowac? No ale na czym miałoby polegać przygotowanie, jeśli według słów matki, dziecko nie wymaga specjalnego traktowania? > nii to nie jest dobra ciocia ktora wezmie na wakacje tylko organizacja ktora w > razie czego bedzie odpowiadac karnie. Myślisz, ze są jakieś przepisy, mówiące jakie kwalifikacje ma mieć osoba sprawująca opiekę nad dzieckiem z ZA? Z tego co wiem, takie nie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:56 Wybacz, ale ja nie biję żadnej piany. Odniosłam się tylko do Twojej wypowiedzi, bo się z nią nie zgadzam. To tak samo jakbyś w karcie napisała tylko, że dziecko ma alergię, nie podając jednocześnie na co i czym się objawia. Pamiętaj o tym, że jednak opiekunowie biorą odpowiedzialność za dzieci i mają prawo wiedzieć z czym będą mieć do czynienia i ew. nie zgodzić się na branie na siebie odpowiedzialności za dzieci z jakimiś dysfunkcjami, jeśli nie czują się na siłach do opieki nad takimi dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:24 Bzdura. Gdy moje młodsze dziecko szło na półkolonie, jej przypadłość zawsze była opisana, podane były numery tel. do wszystkich. Nadal nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:49 A co numery tel. tu mają do rzeczy? Wiesz, ze ona ich nie podała? Co Ty wymyślasz? Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:57 Nie, mówię tylko, że nie zatajałam żadnych istotnych informacji, z naciskiem dot. zdrowia. Otwarta karta, nic nie było pominięte. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 18:13 W idealnym świecie życzyłabym sobie, že lakoniczne mpdz wystarczyłoby opiekunom na koloniach. W praktyce i wrealnym świecie moje dziecko nie jezdzi na kolonie. Ale jest w tym element dyskryminacji, teraz tak to widzę. Teraz dopiero ponieważ superżyczliwe traktowanie dziecka w rejonowym gimnazjum otworzyło mi oczy na to jak wiele od zwykłej życzliwości i troski otoczenia osoby niepełnosprawnej zależy. Tak samo jak rejonowa szkoła może być lepsza od integracyjnej, tak samo zwykłe kolonie powinny być dostępne dla dzieci z niesprawnością, np z mpdz, zd, za. Zapisując dziecko do gimnazjum widziałam lekki przestrach w oczach dyrektorki ale nie pytałam się o zgodę tylko poinformowałam o swojej decyzji zapisania dziecka właśnie do tego gimnazjum. Pytanie o zgodę byłoby dyskryminacją. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 18:16 W idealnym świecie życzyłabym sobie, že lakoniczne mpdz wystarczyłoby opiekunom > na koloniach ale pod mpdz może się kryć milion rzeczy. Skąd organizatorzy mają wiedzieć czego potrzebuje KONKRETNE dziecko z mpdz? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:32 > Zdroworozsądkowo patrząc, Zdroworozsądkowo. Zdrowego rozsądku brakuje i Madziulcowi, i jej obrońcom, dlatego nie liczyłabym na porozumienie w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:35 Lub drugiej stronie. A z pewnością drugiej stronie brakuje kultury (patrz: bydlę, kłamie, do więzienia). Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:50 Pisanie o tym, że ktoś kłamie w oparciu o konkretne dowody (wpisy głównej bohaterki i informacje przez nią przekazywane na otwartych forach) jest brakiem kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:56 Nie skupiaj się na inwektywach. Czemu nie potrafisz teraz, w tej dyskusji, spojrzeć na akt zaniechania obiektywnie? Masz dzieci, więc wiesz o co chodzi. Postąpiłabyś w takí sposób? Prawo jest ślepe. I tego nie neguję. Miała prawo oddać w dniu wyjazdu. I co z tego? Ty jako matka byś do dnia wyjazdu zataiła przewlekłą dysfunkcję? Wymagającą dodatkowego opiekuna? Weź przestań, i tak nie uwierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:57 Do Vilez powyższe. . Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:52 Trudno nie skupiac sie na inwektywach. trdudni się tez nei skuypić na pytabniu: dlaczego tak niewiele osób na nie reaguje. W tym- np. Ty. dlaczego nie reagujesz? Mam dzieci. I wiem, o co chodzi. Wiem, że PODAŁA istotne informacje. NIE ZATAIŁA istotne dysfunkcji. Przeciwnie. Brniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:54 No mowilam archaniol Gabriel ziz i behemot. A sory - gdybysmy mialy racje to by villez zrozumiala Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 21:04 Ale zbyt późno. Ja na półkolonie musiałam info podawać najpóźniej trzy tyg przed. I nie wpadłabym na to, żeby cokolwiek zatajać, z troski o dziecko. Nie puściłabym dziecka na jakiekolwiek zorganizowane zajęcia, gdybym nie miala pewności, że będzie bezpieczne. Dzięki też moim informacjom nt. dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
centrumkoloniiiobozowcogito Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 01:26 vilez napisała: > Trudno nie skupiac sie na inwektywach. trdudni się tez nei skuypić na pytabniu: > dlaczego tak niewiele osób na nie reaguje. W tym- np. Ty. dlaczego nie reaguje > sz? > > Mam dzieci. I wiem, o co chodzi. > > Wiem, że PODAŁA istotne informacje. > > NIE ZATAIŁA istotne dysfunkcji. Przeciwnie. > > Brniecie. Otóż vilez brnie nie znając dokumentów. Nie PODAŁA żadnych informacji poza wzmianką w ankiecie "ma ZA". Vilez, wiem? Skąd? Oryginały są w Cogito... Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot [...] 07.07.14, 01:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 02:15 Niestety totorotot ma racje. Napisalam niestety, bo z checia bym sie dowiedziala do konca jak ta kobieta knuje, zeby zdobywac benefity. Mam madzieje, ze ktos tez ja rozliczy z tych 1% , ktore latami kolekcjonowala od niczego nie podejrzewajacych dobrych ludzi. A dla dziecka zyczenia, zeby cofneli ograniczenia w kontaktach z ojcem. Moze autyzm wtedy na dobre zniknie z jego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 06:07 Autyzm? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 13:42 tak autyzm. forum.gazeta.pl/forum/w,567,151724991,151730648,Re_nie_zabiora_dziecka_na_kolonie.html Ktory najprawdopodobniej, jest efektem urojenia tej kobiety. Zadnego autyzmu nie ma, stworzyla go na potrzeby wyludzania kasy i tyle. Wychodzila zaswiadczenia o za ( na poczatku nie chcieli jej dac.) to jest wieksza afera niz wam sie zdje. Dotyka tez faktu dawania lewych zaswiadczen o dysfunkcjach. Wiekszosc rodzicow zaltwia odrocznia dzieki papierom, ona duuuzo dalej sie posunela. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 15:55 Dziwne. Cały czas jest dyskusja o Zespole Aspergera. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotonaiwnych Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 08:43 Szkopuł w tym, KIEDY podała te informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:01 W czym 'drugiej stronie' brakuje rozsądku? (Temat kultury pozostawmy, to słaba zasłona dymna.) Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:13 Bo klamie, zupelnie inna Historie przedstawila tu i na blogu, a inna sprzedala mediom.Pierwotna wersja procz watku zostala przez madziulca skrzetnie pokasowana.Dodatkowo zaslaniala sie, ze nie podala info o ZA bo to dane wrazliwe, a na forum podala wszystkie dane dziecka.Obiecalam madziulcowi, ze jesli sprobuje kompromitowac firme wysle im Screenshots watku i to zrobilam.Uwazam, ze dziewczyny ktore zrobila Screenshots z bloga powinny je przeslac firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
lelija05 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 17:58 Dlaczego w artykule nie ma nic o odszkodowaniu? A może nie doczytałam? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:06 Tak się zastanawiałam, jak prędko sprawa znajdzie się w telewizji. Biuro nie będzie miało życia, pewnie pójdą na ugodę, żeby Madziulec przestał jazgotać. karty infoemacyjne mozna oddawac az tak pozn > o, wlasciwie w autobusie . Bo pewnie naiwnie sądzą, że dla dobra wszystkich, z dzieckiem na czele, rodzice udzielą wszystkich niezbędnych informacji, a jeśli trzeba, zatroszczą się o to odpowiednio wcześniej. Jak widać po przykładzie tamtego chłopca, dało się. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:10 To teraz to zmienią i każą karty oddawać miesiąc wcześniej. Co zresztą jest rozsądne IMO. Karty na oba obozy syna musiałam oddać wypełnione dobre półtora miesiąca przez wyjazdami. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:15 Z tego co rozumiem (nie wiem nie wysylalam dziecka na kolonie) tam byly 2 zestawy kart. W pierwszym madziulec nic nie napisala w drugim (tym ktory mozna bylo zdac w ostatniej chwili) ze ma ZA. Niestety - bylo to skrajnie nieodpowiedzialne - imho firma nie miala czasu sie przygotowac (gdyby napisala od razu to by pewnie pojechalo bo firma by dala instruktora wkstra jak zeobiono z chlopcem z drugiej grupy). W polaczeniu z zadaniem odszkodowania musze sie zgodzic ze jak nie ten pozew to inny by byl - gdyby instruktorzy sobie jednak nie poradzili - za zaniedbanie (przeciez podala! Imho liczac ze nikt nie spojrzy...) a tu zonk bo firma karty sprawdzila... Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:19 nie, madziulec wcale nie zamierzala przyznawac sie do ZA. Zmienila zadnie, jak sie dowiedziala, ze syn bedzie musial pisac tam pamietnik. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 18:24 A to sory - ten kawalek musialbyc gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:24 Ba nawet napisala o tym w innym watku. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:06 jaki pamietnik? W ramach kuracji? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:21 jakiej kuracji? Organizator ja poinformowal, ze dziecko bedzie mialo za zadanie napisac kilka zdan codziennie o tym co sie na obozie dzieje. A madziulek usuwa wszystkie patyczki z drogi swojego dziecka.... Dlatego powiedziala o ZA , zeby dali mu spokoj z pisaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 21:34 Ok, przegapilam te informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
centrumkoloniiiobozowcogito Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 01:13 triss_merigold6 napisała: > To teraz to zmienią i każą karty oddawać miesiąc wcześniej. Co zresztą jest roz > sądne IMO. Karty na oba obozy syna musiałam oddać wypełnione dobre półtora mies > iąca przez wyjazdami. Nierealne, gdy rodzice kupują skierowania na tydzień przed wyjazdem, bo dostali dofinasowanie. Ufamy, że rodzice nie działają na szkodę dziecka... Pewnie błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:25 Nie wiem co musi dziać się w głowie matki, która wysyła dziecko z dysfunkcją na kolonie i uważa, że niepoinformowanie o tym jest normalne. Przecież to jest skrajnie nieodpowiedzialne, nawet gdy nic się nie dzieje. Nie potrafię tego zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:32 Jak doszaś do wniosku, że poinformowanie o ZA jest niepoinformowaniem? Bo ona poinformowała- o to właśnie chodzi, że ta INFORMACJA była podstawą skreślenia z listy uczestników. Co więcej, podała ogólny profil zachowania syna- masz to opisane w zalinkowanym artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 19:39 Ten artykuł, a to co było na blogu Madziulca i to co sama w założonym przez siebie wątku pisała się nie pokrywają. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:55 Nie ma obowiązku opisywac wszystkiego ze szczegółami, bo wy tak chcecie. Nie widzę zresztą niczego, co by sie nie pokrywało. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 21:01 Sorry, ale nie mam ochoty na pyskówki. I nie zwracaj się do mnie per "wy", ja piszę za siebie, to co zauważyłam. Nikogo nie obrażam i nie podoba mi się wyzywanie kogokolwiek. Podzieliłam się swoimi spostrzeżeniami i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
bumbunierka1 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 21:06 > Nie ma obowiązku opisywac wszystkiego ze szczegółami, bo wy tak chcecie. > Nie widzę zresztą niczego, co by sie nie pokrywało. Syn Madziulca na poprzednich koloniach uciekl do lasu. Harcerzem wlasnie przestal byc, bo sobie z nim nie radza. Zwykla szkola byla dla niego za trudna. Ma stereotypie, wpada w histerie, ma nadwrazliwosc sluchowa, kompletnie nie radzi sobie w kontaktach spolecznych. Madzulcowi nie jest latwo sobie z nim poradzic, mimo ze ma tylko to jedno dziecko pod opieka i zna je na wylot (a dziecko zna ja). A teraz - wychowawca na koloniach (nie majacy pojecia co to jest Asperger i nie znajacy syna Madziulca) mialby caly czas oprocz syna Madziulca jeszcze 14 dzieci pod swoja opieka. I tenze wychowawca ma sobie poradzic z 15 dzieci? Wszytstkim zapewnic bezpieczenstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:38 W watku na innym forum napisala, ze nie podala. Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:46 Przestań. Wiesz, że poinformowanie tuż przed wyjazdem o dysfunkcji syna jest bez sensu. I Ty byś tak nie postąpiła. O co chodzi, o to, że miała prawo na minutę przed odjazdem tak zrobić? To jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 20:56 Najzupełniej normalne. Ja kartę składam od lat w dniu wyjazdu. Czyli- jak najbardziej bym tak zrobiła. Ba- tak wlasnie robię. Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 21:02 prawie każdy wątek w którym uczestniczysz zamienia się w vilez vs reszta świata vilez z tobą jest jak z tym osłem jak ci jedna osoba, mówi że jesteś osłem, to olej jak dwie, to zastanów się nad swoim zachowaniem jak więcej niż dwie, kup maść do kopyt i zacznij dbać o uszy Odpowiedz Link Zgłoś
moonshana Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 21:07 mandziulca nie znam, wątek kolonijny początkowo czytałam. teraz czytam Was. powiedzcie mi, czy mandziulec już kiedyś próbowała wyłudzić kasę (bo takie słowa tu padają, że teraz wyłudza). czy już kogoś skarżyła, itp? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 21:54 Miała 1500 spraw w sądzie zakładanych przez nią eksowi. Co do wyłudzania, wyszukiwarka nie gryzie, na samodzielnych były swego czasu różne wątki. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 22:23 Chyba sąd nie dla kaprysu ograniczył prawa rodziecielskie ojcu dziecka? Widać miała powody, by te sprawy zakładać. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 22:27 Hm... Vilez... dopuszczasz myśl, że powodem zakładania spraw mogła być także chęć zemsty i odegrania się oraz wyszarpanie kasy? Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 22:38 Z mowy ciała, bo lubie ta dziedzinę wiedzy : Sposób ekspresji tej pani podczas mówienia zdradza zawziętość, to składanie wąziutkich ust w dzióbek, te świdrujące oczka. Tam nie slychac rozgoryczenia, pani nie czuje się niesprawiedliwie potraktowana, jest chęć dominacji i postawienia na swoim. To nie jest typ ofiary, to silna baka, lubi manipulować i naciągać fakty, żeby osiągnąć cel. Nie wzbudza sympatii. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 22:49 Nie mnie cokolwiek tu dopuszczac. Wiem, jaki jest wyrok sądu. Z byle powodu sąd nie ogranicza ojcu dostępu do dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 06.07.14, 23:19 W PL? Bardzo często. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 07:18 W Polsce, żeby sąd orzekł ograniczenie wystarczy fakt iż rodzice mieszkają oddzielnie. Za "grubsze" przewinienia sąd władzę odbiera zwyczajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 14:13 vilez napisała: > Chyba sąd nie dla kaprysu ograniczył prawa rodziecielskie ojcu dziecka? Widać m > iała powody, by te sprawy zakładać A Ty wiesz, że zawsze sąd tak robi, jeśli ustala miejsce zamieszkania dziecka przy jednym z rodziców, a nie opiekę naprzemienną? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Afera w meidzyczasie na cala Polske... 07.07.14, 00:19 1500 spraw?? Odpowiedz Link Zgłoś