Dodaj do ulubionych

Kuchnia hiduska

06.08.14, 20:24
Emamy, dajcie jakiś prosty przepis na jakąś potrawkę z kurczaka wg kuchni hinduskiej. Najchętniej z czosnkiem.
Obserwuj wątek
    • wielkafuria Re: Kuchnia hiduska 06.08.14, 20:30
      nie ma prostego tongue_out

      ja marynuje mieso w papryce ostrej, garam masala, tandori masala, jogurcie, czosnku, limonce, mielonych migdalach, czarnuszce.

      na patelni smaze cebule, dodaje mieso, potem woda i przecier pomidorowy, dodaje marynate, duszę do redukcji, dodaje duzo masła i jem z ryzem basmati
    • oteczka Re: Kuchnia hiduska 06.08.14, 20:31
      Raczej indyjska wpisz kurczak tikka masala pl.wikipedia.org/wiki/Kurczak_tikka_masala
      dla mnie genialne danie ,nawet dzisiaj miałam na obiad, pycha też tandoori masala .
    • myfaith Kurczak Balti-mój ulubiony :-) 06.08.14, 20:33
      Przepis z internetu wink Smacznego!


      Balti kurczak
      Składniki
      • 2 łyżki oleju,
      • 1 duża cebula (posiekana),
      • 2 ząbki czosnku (rozgniecione),
      • 2 duże czerwone papryki (pokrojone w kostkę),
      • 500 g piersi z kurczaka (pokrojonych w dużą kostkę),
      • świeża kolendra do posypania.
      Balti sos:
      • 2 łyżki oleju,
      • 2 duże cebule (posiekane),
      • 2 ząbki czosnku,
      • 2,5 cm korzenia imbiru,
      • 1 puszka pomidorów ,
      • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
      • 1/2 łyżeczki kurkumy,
      • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
      • 1/4 łyżeczki chilli,
      • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
      • 1 listek laurowy,
      • sol i pieprz do smaku.
      1. Zaczynamy od zrobienia balti sosu. Do blendera wrzucamy czosnek i obrany ze skóry imbir oraz łyżeczke wody, miksujemy dokładnie wszystko na jednolita pastę. Na rozgrzany wok lub patelnie wlewamy 2 łyżki oleju dodajemy posiekane cebule oraz pastę z blendera, smażymy okolo 5 minut aż cebula zrobi się zlota. Wlewamy pomidory z puszki a następnie dodajemy paprykę, kurkumę, kmin, kolendrę, chilli, kardamon, listek laurowy oraz sol i pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dusimy na małym ogniu okolo 20 minut ,od czasu do czasu mieszając.
      2. Zdejmujemy sos z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy jest już zimny, wyjmujemy listek laurowy, a sos wlewamy do blendera, dodajemy 2 łyżki wody i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.
      3. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju w woku , dodajemy rozgnieciony czosnek oraz posiekaną cebule i smażymy na średnim ogniu okolo 5 minut. Dodajemy piersi z kurczaka i smażymy na złoto, nastepnie wkładamy pokrojone papryki i smażymy okolo 3-4 minut.
      4. Wlewamy uprzednio zmiksowany balti sos i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Zmniejszamy na mały ogień i dusimy do momentu aż papryka będzie miękka. Serwujemy posypane swierza kolendra z indyjskim chlebem albo bagietka oraz greckim jogurtem.
        • jan.kran Re: Kurczak po nepalsku. 07.08.14, 02:28
          Jakies pol kilo kurzych piersi pokroic w grube kostki , usmazyc w woku i
          odlozyc na talerz.
          Do woka wrzucic pokrojene dwie papryki, peczek dymki, kilka marchewek, jeden
          koper wloski, sok z jednej limetki , dwa listki bobkowe , dwa zabki czosnku,
          jedno chili .
          Udosic , dodac curry.
          Mozna uzyc gotowa mieszanke albo zrobic samemu < galka muszkatolowa , swiezy
          imbir, gozdziki , kmin , ziarna kolendry , kozieradka , kurkuma , chili >.
          Zreszta kazdy moze robic curry al gusto, ja tam wrzucam rozne przyprawy na okosmile

          Do warzyw dodac kurke , sol , pieprz , wlac 250 ml mleka kokosowego , zagotowac.
          Podawac posypane swieza kolendra z ryzem .


          ###To przepis zczasów kiedy nie byłam wege , jutro spróbuję z tofu zamist kurczakasmile
    • feel_good_inc FYI: coś takiego jak kuchnia hinduska nie istnieje 07.08.14, 08:41
      To co nazywa się kuchnią hinduską powstało po przyjeździe indyjskich imigrantów do stolicy imperium z lokalnie dostępnych składników i ma z Indiami tyle wspólnego co sprzedawana w Polsce pizza z Włochami albo hamburger z Hamburgiem wink
      A to co by cię interesowało to zapewne kurczak tikka masala z czosnkiem. Choć ta potrawa to też kuriozum, bo oprócz kurczaka może składać się w zasadzie z dowolnych składników wink
      • najma78 Re: FYI: coś takiego jak kuchnia hinduska nie ist 07.08.14, 09:06
        feel_good_inc napisał:

        > To co nazywa się kuchnią hinduską powstało po przyjeździe indyjskich imigrantów
        > do stolicy imperium z lokalnie dostępnych składników i ma z Indiami tyle wspól
        > nego co sprzedawana w Polsce pizza z Włochami albo hamburger z Hamburgiem wink

        Obecnie lokalnie mozna sie swietnie zaopatrzyc w zdecydowana wiekszosc skladnikow sprowadzonych z Indii i Pakistanu a to co kto ugotuje i ile to bedzie mialo wslolnego z oryginalna kuchnia indyjska to juz zalezy od niego. Indie to wielki kraj, trzeba tez pamietac o Pakistanie, kuchnia rozni sie regionalnie i wplyw na nia maja tradycja i religia plus inne czynniki lokalnie. Obecnie mozna znalezc mnostwo przepisow w internecie plus uczyc brac wskazowki od osob z Indii pochodzacych. Charakterystyczne dla kuchni indyjskiej sa przyprawy.

        > A to co by cię interesowało to zapewne kurczak tikka masala z czosnkiem. Choć t
        > a potrawa to też kuriozum, bo oprócz kurczaka może składać się w zasadzie z dow
        > olnych składników wink
        >

        Z dowolnych przypraw moze sklada sie masala czyli sos. Tikka to prawdopodobnie eksperyment kucharza z Punjabu ale przyjmuje sie ze tikka masale wymyslono w indynskich restauracjach na zachodzie (uk).
          • feel_good_inc Re: FYI: coś takiego jak kuchnia hinduska nie ist 07.08.14, 09:22
            jan.kran napisała:
            > Kuchnai hiduska jak najbardziej istenieje , podobnei jak kuchnia cińska ale to
            > co większość białych w tym ja gotuje to wariacje na tematsmile

            Nie istnieje kuchnia hinduska, tylko lokalne kuchnie poszczególnych regionów Indii, które się między sobą czasem diametralnie różnią.
            • jan.kran Re: FYI: coś takiego jak kuchnia hinduska nie ist 07.08.14, 09:27
              Ja się tak dokładnei nei wgłębiam ale zgadzam sie z Toba. To samo dotyczy kuchni chińskiej , jest ogromnie różnorodna.
              Ja nie definiuję tylko gotujęsmile
              Podobnie z kuchnią tajską , wprawdzie w Oslo możesz dostac cuda na patyku , tajskie świeże rośliny , przyprawy ale dokładnie się wypytalam znajomej Tajki która korzysta z tajkich knajp w Oslo , jedzenie jest ok ale tylko zbliżone do tajskiego smile
              Zreszta jak czasem sie widzi co się proponuje pod nazwą kucchni rosyjskiej lub polsiej to się można nieżle zdziwićsmile
    • triismegistos Re: Kuchnia hiduska 07.08.14, 09:28
      Kurze nogi obieram ze skóry i obsmażam na masle klarowanym. Dodaję: poszatkowane: marchewkę, cebulę, czosnek, imbir. W moździerzu ubijam kawałek cynamonu, anyży, kumin, gorczycę i nasiona kolendry. Wrzucam przyprawy i pozwalam się im moment "przesmażyć" (nigdy na ostrym ogniu, króciutko, żeby się nie spaliły) Podlewam mięso wodą i duszę długooo. Jak mięso się zaczyna rozpadać dodaję sól, pieprz, ostrą paprykę i kozieradkę. Dodaję kilka pokrojonych i oskórowanych (niekoniecznie w tej kolejności) pomidorów, redukuję sos. Czasem jak mnie najdzie dodaję pod koniec trochę groszku zielonego. Na koniec świeża bazylia i kolendra.
      Podaję z ryżem basmati i mizerią z miętą.
        • triismegistos Re: Kuchnia hiduska 07.08.14, 09:37
          Jakbym napisała "ghi" to kitek by nie wiedziała co to smile
          tutaj jeszcze trochę indyjskich przepisów
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81643396.html
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81952622,81952622.html
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,94955484.html
    • jan.kran Re: Curry z ciecierzycą. 07.08.14, 09:37

      W środku jest curry więc uznaję za kuchnie hinduskąsmile Dodam że u mojego Bułgara na rogu odkrylam znakomite tajskie cury w słoikach czerwone i zielone , używam zamiast proszku.
      Globalizacja normalnitongue_outPP

      ###Ja robie na oko , poniewaz uwielbiam ciecierzyce wiec stosunek ziemniaki ciecierzyca jest 1:1 ale mozna sobie zmienicsmile
      Dwie spore czerwone cebule kroje w plastry i podsmazam w garnku o grubym dnie , krotko bo prawie rownoczesnie dodaje ze cztery - piec sporych ziemniakow pokrojonych w gruba
      kostke . Jak ziemiaki sa prawie miekkie dodaje puszke pelati czyli pomidorow z puszki . Lamie ich smak plaska lyzeczka cukru , dodaje czubate lyzke przyprawy curry i dwie puszki ciecierzycy.
      Proste ale trzeb a troche poprobowac , ja na poczatku mialam problemy zeby trafic czasowo z ciecierzyca tak zeby ziemniki nie byly twardawe ale teraz to robie z zamknietymi oczamismile
      • jan.kran Re:Przepisy. 07.08.14, 09:40
        www.jadlonomia.com/2013/04/na-przednowku-czyli-ulubione-curry-z.html
        www.okuchnia.pl/curry-z-kalarepy-i-ciecierzycy/
        Jak chodzi o ostatni przepis to nie mogłam znależć kalarepki i zrobiłam z brukwia. Polecam smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka