Dodaj do ulubionych

Naleśniki-jakie

07.08.14, 14:30
Smażyłam naleśniki -jak to mam w zwyczaju 2-3 razy w miesiącu.
Tym razem z borówkami-borówki zmiksowane , trochę cukru i żelatyna-taka galaretka jakby, do tego bita śmietana ( śmietana 30% +cukier puder-zmiksowane), na wierzch surowe owoce. Dzieciaki okrzyknęły mnie znowu najlepszą mamą na świecie wink-fakt, naleśniory zacne wink
Jak Wy robicie ?
Zimą podaje w wersji z nutellą + banany
Dżem ma zawsze powodzenie
Czasami owoce sezonowe +bita smietana
Prażone jabłka z cynamonem
Ja najbardziej lubię suche i na drugi dzień

Dajcie jakieś sprawdzone inspiracje
Obserwuj wątek
    • kruche_ciacho Re: Naleśniki-jakie 07.08.14, 14:37
      moje ulubione: farsz ze szpinaku ze smietana i czosnkiem, polane sosem z sera rochefourt

      dzieciakow i chlopa: kawalki jablka i banana na patelnie, zalewane ciastem nalesnikowym, na gotowe brazowy cukier
    • triismegistos Re: Naleśniki-jakie 07.08.14, 14:44
      Zawsze jadłam na słono- z mięsem, kapustą, pieczarkami, szpinakiem, różne różniste. Na słodko błeee. Mój konkubin robi takie dobre naleśniki, ze przekonałam się do słodkich. Najlepsze z waniliowym twarożkiem i owocami.
      Sekret tkwi w naleśniku. Jego są grube, pulchne w środku, leciutkie, mocno skameralizowane, czad smile
      • raczek47 Re: Naleśniki-jakie 07.08.14, 14:51
        właśnie nasmażyłam całą furę na dzisiejszy obiad, do barszczyku.
        U mnie sprawdza się tylko wersja-twaróg półtłusty zmiksowany z cukrem pudrem i śmietanką 30%, ewentualnie dżem (ale na obiad nie pozwalam). Obsmażone na maśle po zwinięciu i posypane cukrem pudrem.
        Próbowałam innych wersji-i z owocami i z warzywami, farszami żółtym serem itp- nie wchodzą.
        • fasol-inka Re: Naleśniki-jakie 07.08.14, 15:15
          > właśnie nasmażyłam całą furę na dzisiejszy obiad, do barszczyku.
          > U mnie sprawdza się tylko wersja-twaróg półtłusty zmiksowany z cukrem pudrem i
          > śmietanką 30%, ewentualnie dżem (ale na obiad nie pozwalam). Obsmażone na maśle
          > po zwinięciu i posypane cukrem pudrem.

          DO BARSZCZYKU?
    • default Re: Naleśniki-jakie 07.08.14, 14:49
      U mnie słodkie rzadko bywają, jeśli już to normalnie, z serem, z tym że ser tradycyjnie, czyli twaróg rozgnieciony starannie z cukrem, żółtkiem i cynamonem. Składane w chusteczkę i odsmażane na maśle.
      Najczęściej jednak na wytrawnie, czyli : z mięsem, z pieczarkami (teraz, w sezonie - z kurkami), ze szpinakiem i serem feta, ruskie, z warzywami, z "chili con carne", czyli mięsem mielonym duszonym z pomidorami i fasolą.
      Czasem zamiast mleka/wody daję piwo do ciasta - dobre wychodzą, puszyste, sprężyste.
        • default Re: Naleśniki-jakie 07.08.14, 15:06
          Ruskie, czyli z farszem do ruskich pierogów - ser, ziemniaki, podsmażona na złoto cebulka.

          Farsz a la "chili con carne" - mięso mielone podsmażone z cebulą, do tego wlewam puszkę pomidorów krojonych wraz z sokiem, przyprawy , jak się podusi razem i odparuje - dorzucam puszkę czerwonej fasoli osączonej z zalewy.
            • default Re: Naleśniki-jakie 08.08.14, 08:55
              Dlaczego "nie dasz rady" ??? Spróbuj - są naprawdę pyszne, a o ileż szybciej się je robi od pierogów smile
              Z rybą to ja w ogóle mam mało po drodze smile , więc raczej nie widzę tego. Ale może po prostu same warzywa, np. : podsmaż na oleju posiekaną cebulkę i garść startej marchwi, wkrój jedną paprykę, zalej puszką pomidorów. Jak wszystko się ładnie udusi do miękkości, odparuje i zgęstnieje, dowal fasolę z puszki i włala.
    • saszanasza Re: Naleśniki-jakie 07.08.14, 14:52
      różnie, jak zrobię lemon curd, to podaję z nim, niekiedy z serem białym w postaci twarożku lub łączę te dwie rzeczy, niekiedy z syropem klonowym, niekiedy do sera białego na słodko (twarożku) dokładam owoce: maliny, truskawki, borówki.

      Ostatnio smaruję serkiem almette z bazylią, do tego rukola i zrobiony sos czosnkowy. Naleśniki w takiej postaci są super, dzieciaki uwielbiająsmile
      • najma78 Re: Naleśniki-jakie 07.08.14, 15:04
        Czasem, glownie w weekendy na sniadania (jadamy nalesniki tylko na sniadania) robie lub corka robi, albo duze i cienkie albo mniejsze z owocami (jagody, borowki, banany, jakblka lub ananas) glownie dodanymi do srodka, polane syropem klonowym.
    • awidyna Re: Naleśniki-jakie 07.08.14, 15:02
      Naleśniki - właśnie wczoraj się nasmażyłam, bo mnie na krokiety z mięsem wzięło. Roboty na cały dzień uncertain
      Ale tak w wersji naleśnikowej to uwielbiam po meksykańsku: mięsko mielone, kukurydza, pomidory, czerwona fasolka, czosnek i cebula łyżka przecieru oraz przyprawy. Nawet nie zapiekam ich bo nie zdąże wink
      Lubię też z owocami pokrojonymi w kostkę i polane syropem oraz z serem białym robione coś na zasadzie naleśników a`la gundel (ale nie nie flambiruje ;p) czyli do sera trochę rumu, rodzynki, skórka z pomarańczy. Heh, już wiem co jutro na obiad będzie ;D
    • mondovi Re: Naleśniki-jakie 07.08.14, 16:18
      Nie robię na słodko, bo nie lubię, chociaż moje chłopaki dojadają pozostałe naleśniki ze śmietaną i cukrem wink. Najczęściej na lenia - po prostu z pieczarkami i cebulą, czasem po meksykańsku - mięso mielone, pomidory, cebula, fasola, kukurydza, czasem kurczak, papryka, żółty ser.
    • klamkas Re: Naleśniki-jakie 07.08.14, 21:20
      U nas nigdy na słodko - ulubione to z farszem z brokułów, kurczaka/szynki i oprószone serem. Ale lubiane są też meksykańskie, z warzywami wszelakimi, ze szpinakiem i kozim serem, albo w wersji na bogato: szpinak, podsmażony boczek i żółty ser. Albo z wędzonym twarogiem, śmietaną i cebulką.

      Albo krokiety z mięsem - mniam! Jak temperatura spadnie poniżej 20 stopni to zrobię wink.
    • solejrolia Re: Naleśniki-jakie 07.08.14, 21:27
      uznajemy tylko z:
      - dżemem truskawkowym, powidłami śliwkowymi, ewentualnie z dżemem z czarnej porzeczki lub konfiturą wiśniową
      -z uprażonymi jabłkami, z cukrem, cynamonem
      -z serkiem waniliowym, np. Danio

      z twarogiem, ale koniecznie trzeba usmażyć ponownie (mega bomba kaloryczna, zjadam jedną sztukę i mam dość)

      albo w formie omletu- z dżemem, konfiturą,

      a wytrawnie- z mięsem, lub farszem pieczarkowym jako krokiety

      naleśniki mają być prosto z patelni, takie lekko chrupiące, smażę i zjadamy na bieżąco.
      • czarna_kita Re: Naleśniki-jakie 08.08.14, 11:58
        Naleśniki z twarożkiem na słodko, może być dżem lub krem czekoladowy.
        Smażę cieniutkie naleśniki, bardzo jasne. Najlepsze są na drugi dzień.
        Koniecznie podsmażone drugi raz z nadzieniem... mniam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka