Dodaj do ulubionych

Kartki do spowiedzi

03.10.14, 08:30
Proszę o odpowiedż tylko zorientowanych.Nie chodzi mi o ocenę tej praktyki.
Czy moze ktoś się orientuje na podstawie jakiej decyzji/dyrektywy/przepisu księza wydaja kartki do spowiedzi z okazji ślubu,komunii,chrztu itp
W jednych parafiach jest to praktykowane w innych nie.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Kartki do spowiedzi 03.10.14, 08:36
      Slub bierzesz i nie wiesz? big_grin
      Zeby przystapic do sakramentu (jakim jest slub) trzeba byc w stanie laski uswiecajacej.czyli byc po spowiedzi komunii lopatologicznie. -> laska uswiecajaca.
      Kartki zaswiadczenia itp to papierki jedni chca drudzy wierza na slowo -> w koncu to tobie zalezy zeby twoj sakrament spelnial warunki sakramentu.
      • krejzimama Re: Kartki do spowiedzi 03.10.14, 08:38
        Laska uświęcająca? Chodzi o te robione Wesołowskiemu na Dominikanie?
        • ichi51e Re: Kartki do spowiedzi 03.10.14, 08:42
          Specjalnie dla ciebie big_grin pl.m.wikipedia.org/wiki/Łaska_uświęcająca
          • krejzimama Re: Kartki do spowiedzi 03.10.14, 08:44
            Aaaaa łaska przez Ł.
            A to spoko.
    • krejzimama Re: Kartki do spowiedzi 03.10.14, 08:36
      Na podstawie żadnej.
      Tych typów nie obowiązuje prawo. Moga na przykład gwałcić dzieci i nic im za to nie grozi.
      • gazeta_mi_placi Re: Kartki do spowiedzi 03.10.14, 08:59
        Grozi, przeniesienie na inną parafię gdzie dominują emeryci i bezdzietni sad
    • grouse1 Re: Kartki do spowiedzi 03.10.14, 08:37
      3/4 osób zawierających ślub kościelny, ani przed, ani po tym wydarzeniu nie chodzi do kościoła. Ksiądz to nie debil i jest tego świadom. Z racji, że ślub to sakrament, do którego powinno się przystąpić bez grzechów, tą właśnie karteczką "zmusza" przyszłych małżonków do choć próby spowiedzi. I znów 3/4 z nich będzie miało po jednym grzechu, ot czysta formalność, ale ksiądz próbował, a co oni z tym zrobili to ich sprawa. Swoją drogą nie wiem, po co ludzie mający na co dzień kościół w głębokim poważaniu, biorą śluby kościelne, chrzczą dzieci i puszczają je do komunii. Imprezę i ładne ubranko można sobie zorganizować bez tej całej szopki.
    • sitniczek Re: Kartki do spowiedzi 03.10.14, 08:41
      Najprościej byłoby plebana zapytać...
    • ewa_mama_jasia Re: Kartki do spowiedzi 03.10.14, 08:42
      Pewnie chodzi o target smile W parafii gdzie jest wiele osób praktykujących, kartki do spowiedzi będą wymagane. W parafiach, gdzie śluby i inne sakramenty zdarzają się rzadko, księża karteczek nie wymagają. Tak jest np. u mojej znajomej w parafii - slub kościelny kilka razy w roku, chrzty tak samo. Jedna grupa komunistów w roku. Nie wymagano od niej ani kursu przedmałżeńskiego, ani karteczek od spowiedzi.
    • niktmadry Re: Kartki do spowiedzi 03.10.14, 08:52
      Ksiądz jest szafarzem sakramentu - ma obowiązek dopilnować by sakrament został przyjęty godnie.
      Jednak kapłani zdają sobie sprawę, że jeśli komuś nie zależy to i kartki nie pomogą (można podpisać samemu i powiedzieć, ze było się w innej parafii/innym mieście, można nie wyznać na spowiedzi wszystkich grzechów) itd, itp... wiem wiem, zupełnie bez sensu prosić o sakrament i olewac go jednocześnie... dlatego pewnie cześć księży odeszła juz od kontrolowania z nadzieją, że jeśli ktoś prosi to jest na tyle rozsądny, że sam zadba o godne przyjęcie sakramentu.
      Jeszcze większym bezsensem ze strony wiernych jest podpłacenia unieważnienia małżeństwa. Znam taką osobę, której tak bardzo zależało na owym dokumencie, ze na pewnym etapie załatwiania go wręczyła łapówkę. teraz mając orzeczenie o nieważności małżeństwa mówi, że ma chociaż sumienie czyste - Kościół jej unieważnił. Nie jest w drugim związku.
      • beataj1 Re: Kartki do spowiedzi 03.10.14, 09:03
        Sama osobiście podpisywałam bratu taką karteczkę. Już nie pamiętam po co mu była, na pewno nie na jego ślub, chyba miał być świadkiem czegoś- jakiś drobiazg.

Ale zrobiłam to zgodnie ze sztuką. Powiedziałam mu: Idź i nie grzesz więcej.

Zdaje się że przestał grzeszyć...
      • krejzimama Re: Kartki do spowiedzi 03.10.14, 09:03
        Szafiarz? Męski bloger modowy?
    • asia_i_p Re: Kartki do spowiedzi 03.10.14, 09:02
      Z tego, co moja siostra, teolog i praktykująca katoliczka, mi mówiła, nie ma takiej podstawy. Wręcz jest stwierdzenie, że przy okazji jednego sakramentu nie można przymuszać do przyjęcia innego.
      Oczywiście jest wymóg bycia w stanie łaski uświęcającej, aby sakrament był "godnie" przyjęty, ale nie powinno to być zewnętrznie kontrolowane karteczką.
      • 1monia4 Re: Kartki do spowiedzi 03.10.14, 09:08
        Dziekuję Asia za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka